فهرست مطالب

مجله پژوهش در علوم توانبخشی
سال هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/17
  • تعداد عناوین: 14
|
  • علیرضا طاهری، ناهید بهارلویی، منصوره پیرمرادیان، لیلا قسیسین، احمد صالحی صفحه 119
    مقدمه
    یکی از شاخص های مهم که به بررسی و ارزیابی زبان می پردازد توانایی واژه یابی است. ارزیابی های رسمی از مرسوم ترین راه های ارزیابی این توانائی است. آزمون واژه یابی ویرایش دوم یک آزمون رسمی می باشد. با توجه به این که در کشور ما هیچ ابزار رسمی برای ارزیابی این توانایی وجود ندارد، در این مطالعه روایی و اعتبار این آزمون در کودکان 6 تا 8 ساله ی شهر اصفهان تعیین گردید
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی بود. آزمون واژه یابی ویرایش دوم پس از ترجمه و تغییرات لازم بر 140 دانش آموزابتدائی که به طور تصادفی انتخاب شده بودند اجرا شد. سپس با استفاده از نظریه ی سوال پاسخ نتایج تحلیل شد
    یافته ها
    میانگین نمرات واژه یابی و درجه دشواری و قدرت تمیز سوالات آزمون محاسبه ونتایج آن اعلام شد. اعتبار آزمون در فرم ابتدائی برابر با 0.84 بودبحث: میانگین نمرات واژه یابی دانش آموزان فارسی زبان در سطح پایین تری نسب به همتایان انگلیسی زبان قرار دارد و این موضوع می تواند به دلیل بالاتر بودن درجه ی دشواری سوالات آزمون برای دانش آموزان فارسی زبان باشد
    کلیدواژگان: واژه یابی، آزمون واژه یابی ویرایش دوم
  • حسن توزنده جانی، هدا نعیمی، محبوبه احمدپور صفحه 126
    مقدمه
    در دهه های گذشته، روان شناسان روی اثربخشی عوامل خانوادگی، فرهنگی و اجتماعی (به ویژه، رویکردهای شناختی- رفتاری و مهارت های زندگی) در سلامت روانی و درمان اختلال های روانی تاکید کرده اند.
    مواد و روش ها
    این تحقیق از نوع تحقیق های نیمه تجربی (طرح پیش آزمون- پس آزمون و آزمون پیگیری با گروه کنترل) می باشد که به منظور بررسی تاثیر مهارت های مقابله ای شناختی- رفتاری به شیوه گروهی بر کاهش اضطراب و افزایش سازگاری کودکان مبتلا به لکنت زبان در شهر نیشابور صورت گرفته است. بدین منظور 30 نفر از کودکان 8 تا 12 ساله مبتلا به لکنت زبان مراجعه کننده به کلینیک های گفتار درمانی به صورت تصادفی انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. آزمون اضطراب اسپنس و سازگاری با لکنت زبان جهت اندازه گیری سطح اضطراب و سازگاری آزمودنی ها مورد استفاده قرار گرفت. سپس، آموزش مهارت های مقابله ای شناختی- رفتاری به شیوه گروهی طی 8 جلسه 90 دقیقه ای به گروه آزمایش ارائه گردید، اما گروه کنترل هیچ گونه آموزشی را دریافت نکرد. در پایان دوره آموزش و دو ماه بعداز آن، هر دو گروه مجددا به وسیله آزمون های فوق مورد آزمون قرار گرفتند.
    یافته ها
    داده ها بر اساس آزمونt در گروه های مستقل و وابسته و با کمک نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که آموزش مهارت های مقابله ای شناختی- رفتاری در کاهش اضطراب و افزایش سازگاری با لکنت زبان در آزمودنی ها موثر بوده است (05/0P<).
    بحث: دلیل کارآمدی شیوه های گروهی آموزش مهارت های مقابله ای شناختی- رفتاری زیربنای آموزشی آن ها است. چرا که در این شیوه هم بر جنبه های شناختی و هم رفتاری تاکید می شود. از سوی دیگر، برای اثربخشی بیشتر آموزش ها به زمان بیشتری نیاز است. هم چنین، کنترل عوامل اثر گذار می تواند در اثربخشی بیشتر این آموزش ها موثر باشد.
    کلیدواژگان: مهارت های مقابله ای شناختی، رفتاری گروهی، اضطراب، سازگاری، لکنت زبان
  • منوچهر دژآهنگ، حسین رستمخانی، ذبیح الله نقی لو صفحه 141
    مقدمه
    کنترل پاسچر یکی از اجزاء اصلی اغلب فعالیت های بدنی و فاکتور مهمی برای عملکرد مهارت های ورزشی می باشد. با مروری بر مطالعات گذشته، مشاهده می شود که نتایج ضد و نقیضی در مورد تاثیر برنامه های تمرینی مختلف و بی تمرینی پس آن بر کنترل پاسچر وجود دارد. لذا هدف مطالعه حاضر بررسی اثر دو، چهار و شش هفته بی تمرینی پس از یک دوره تمرین پلایومتریک بر کنترل پاسچر در مردان دانشجو بود.
    مواد و روش ها
    تعداد 20 نفر دانشجو با میانگین و انحراف استاندارد سنی 35/3 ±2/23 سال، قد 44/5 ±5/171 سانتی متر و وزن 75/7 ±48/74 کیلوگرم بدون سابقه آسیب در دو سال گذشته در تحقیق حاضر شرکت کردند. برای برآورد کنترل پاسچر آزمودنی ها از آزمون [1]SEBT استفاده شد. پس از اجرای پیش آزمون و تشریح نحوه اجرای تمرینات، آزمودنی ها به مدت شش هفته و سه روز در هفته تمرینات پلایومتریک را اجرا کردند. پس از اتمام دوره تمرین پس آزمون اول SEBT اخذ شد. پس از آن آزمودنی ها به مدت شش هفته بدون اجرای تمرینات منظم تحت نظر بودند. در طول دوره بی تمرینی و با فاصله دو هفته ای پس آزمون های بعدی SEBT به عمل آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آمار توصیفی و آنالیز واریانس با اندازه های تکراری و آزمون تعقیبی توکی (p≤0/05) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اعمال یک دوره تمرین پلایومتریک تاثیر معنی داری بر افزایش کنترل پاسچر دارد (p≤0/001). هم چنین اعمال دوره بی تمرینی تنها در پس آزمون چهارم (پس از شش هفته بی تمرینی) بر کاهش فاصله دستیابی در آزمون SEBT معنی دار بود (p≤0/01).
    نتیجه گیری
    افزایش کنترل پاسچر پس از دوره تمرین را می توان به افزایش سرعت هدایت عصبی، افزایش قدرت عضلانی و نیز افزایش هماهنگی بین عضلات موافق و مخالف نسبت داد. هم چنین کاهش توانایی کنترل پاسچر پس از دوره بی تمرینی را می توان به کاهش قدرت عضلانی و نیز کاهش هماهنگی عضلانی نسبت داد.
  • احسان قاسمی، وحید شایگان نژاد، فرشته اشتری، بهزاد مرادی، ایرج رضایی، نوید کیوانفر صفحه 149
    مقدمه
    مولتیپل اسکلروزیس یکی از شایع ترین بیماری های نورولوژیک پیشرونده در افراد جوان بالغ می باشد، این بیماری منجر به ایجاد پلاک های دمیلینه در ماده سفید دستگاه عصبی مرکزی شده و در نتیجه علائم نورولوژیکال را به وجود می آورد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع آینده نگر، شبه تجربی و یک سویه کور و غیر تصادفی است و به منظور بررسی اثر تمرینات نروماسکولار بر روی بالانس، راه رفتن و افسردگی بیماران M.Sدر سال 88- 87در سطح شهر اصفهان انجام گرفته است. در این مطالعه طی 10 جلسه برای 24 بیمار مبتلا به M.S با شرایط دموگرافی.
    (میانگین سن:06/11 33/33، قد: 81/8 66/169 وزن:97/5 87/66 و مدت زمان ابتلا: 19/4 64/6 سال)تمرینات نوروماسکولار به صورت یک روز در میان انجام شد. اطلاعات حاصل از انجام آزمون ها قبل از درمان، بعد از درمان و هنگام Follow up جمع آوری گردید.
    به منظور بررسی تعادل از Berg Balance scale برای راه رفتن از Dynamic Gait Index و جهت ارزیابی افسردگی از پرسش نامه افسردگی Beck استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری نتایج به دست آمده از نرم افزار13 spss و برای مقایسه وضعیت بیماران در مراحل مختلف از آزمون T زوج شده استفاده گردید.
    نتایج
    پس از بررسی های آماری نتایج زیر حاصل گردید:بین وضعیت تعادل، راه رفتن و افسردگی بیماران، قبل و بعد از درمان تفاوت معنی داری وجود داشت.(P=0.00)بین وضعیت تعادل P=0.00))وراه رفتن(P=0.03) بیماران قبل از درمان و در زمان follow up تفاوت معنی داری وجود داشت.
    بین وضعیت تعادل (P=0.00)و راه رفتن(P=0.01) بیماران بعد از درمان و در زمان follow up تفاوت معنی داری وجود داشت.
    بین وضعیت افسردگی بیماران بعد از درمان و در زمان follow up (P=0.14) و قبل از درمان و در زمان follow up (P=0.06)تفاوت معنی داری وجود نداشت.
    بحث: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که انجام تمرینات نوروماسکولار به صورت مداوم با فرض ثابت ماندن شرایط بیمار باعث بهبودی در شاخص های تعادل، راه رفتن و افسردگی بیماران مبتلا به MSمی شود. با توجه به روند بیماری در صورت توقف انجام تمرینات، شرایط بیمار به وضعیت اولیه بر خواهد گشت.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، تعادل، راه رفتن، افسردگی، تمرینات نوروماسکولار
  • علی باریک رو، سیده زهره حسینی، زهرا انصاری صفحه 155
    مقدمه
    اختلال در بلع بویژه در سالمندان می تواند به سوءتغذیه یا یک بیماری ضعیف کننده منجر شود و فرد را از توانایی مراقبت از خویش بازدارد. لذا هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان شیوع اختلال بلع دهانی حلقی در میان سالمندان بستری در آسایشگاه های سالمندان شهر اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی تحلیلی و از نوع مقطعی بود. تعداد 165 نفر از سالمندان بستری در آسایشگاه های سالمندان به شکل تصادفی انتخاب شده و پس از مصاحبه تحت آزمون غربالگری اختلال در بلع در سه غظت مختلف مایع، نیمه مایع و جامد قرار گرفتند.سپس نتایج به دست آمده با استفاده از دو آزمون Chi-square و Cochran''s Q مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    شیوع اختلال در بلع در میان افراد سالمند 2/41درصد بود. بعلاوه نسبت بین اختلال در بلع و سه غلظت غذایی نیز مشخص کرد که بیشترین شیوع اختلال در بلع در مایعات می باشد. همچنین شیوع اختلال در بلع در زنان بیشتر از مردان(49% به 31%) بود. علاوه بر این نسبت بین میزان اختلال در بلع در گروه های سنی مختلف نشان داد که با افزایش سن شیوع اختلال در بلع نیز افزایش پیدا می کند.
    نتیجه گیری
    شیوع اختلال در بلع به طور معنا داری در افراد سالمند ساکن خانه های سالمندان شهر اصفهان وجود دارد. آنها با خطراتی نظیر سوء تغذیه و ذات الریه روبرو هستند و از این رونیاز مبرمی به خدمات گفتار درمانی دارند.
    کلیدواژگان: اختلال در بلع دهانی حلقی، سالمندان، آسایشگاه سالمندان
  • حسین طاهری، رضا مهدوی نژاد، سجاد باقریان دهکردی، زینب امیدعلی صفحه 162
    هدف
    گردن درد مزمن یکی از اختلالات شایع در بین کاربران رایانه می باشد. به نظر می رسد که افزایش زاویه سر به جلو باعث گردن درد در کاربران رایانه می شود. هدف از این مطالعه مقایسه میزان سر به جلو در کارکنان مرد مبتلا به گردن درد مزمن و افراد سالم کاربر رایانه دانشگاه اصفهان می باشد.
    روش بررسی
    جامعه آماری این تحقیق شامل 66 نفر مرد کاربر رایانه شامل 33 نفر دچار گردن درد مزمن و 33 نفر سالم می باشد. برای جمع آوری اطلاعات مربوط به کاربران رایانه از پرسشنامه اطلاعات فردی محقق ساخته، برای اندازه گیری زاویه سر به جلو از گونیامتر و برای سنجش میزان درد گردن از مقایس بصری درد (VAS) استفاده شده است.. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از تی مستقل و ضریب همبستگی پیرسون در سطح)05/0(P< استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین زاویه سر به جلو در افراد دچار گردن درد مزمن (99/6 ± 97/26) و افراد سالم (19/6 ± 24/24) درجه بود. تفاوت معناداری در میانگین زاویه سر به جلو هر دو گروه مشاهده شد)05/0(P<. همچنین میانگین نمره شدت گردن درد در افراد مبتلا به گردن درد مزمن (34/15 ± 7/36 درصد) بود. به طوری که رابطه بین زاویه سر به جلو و میزان درد گردن معنا دار بود)05/0(P<.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که افراد مبتلا به گردن درد مزمن نسبت به افراد بدون گردن درد دارای زاویه سر به جلوی بیشتری بودند. و این مسئله ضرورت توجه به این افراد و اقدامات پیشگیری کننده، اصلاحی و درمانی را بیان می نماید.
    کلیدواژگان: سر به جلو، گردن درد مزمن، کاربران رایانه
  • سمیه نوری، غلامعلی قاسمی، عبدالکریم کریمی، حمید صالحی، خلیل خیام باشی، سمیه علی زمانی صفحه 179
    مقدمه
    با توجه به تنوع شیوه های درمانی برای کمردرد، هنوز توافق نظر درباره ی موثرترین روش درمانی وجود ندارد. هدف از انجام این پژوهش، مقایسه برنامه تمرینی منتخب و درمان با نگرش خود درمانی با استفاده از کتابی نوین در درمان کمردرد با عنوان«کتاب کمر»[1] می باشد.
    مواد و روش ها
    29 بیمار با تشخیص کمر درد مزمن در این پژوهش شرکت کردند که به صورت تصادفی در دو گروه تمرین درمانی (17بیمار) و خود درمانی بوسیله«کتاب کمر» (12 بیمار) قرار گرفتند. گروه تمرین درمانی با تشخیص پزشک تمرینات منتخب فلکسوری، اکتنسوری و تمرینات ثبات کمر را دریافت کردند و گروه خود درمانی ملزم به خواندن «کتاب کمر» و رعایت مفاد آن گردیدند. طول مدت درمان برای هر دو گروه 6 هفته در نظر گرفته شد. میزان درد و ناتوانی به ترتیب بوسیله شاخص بصری درد وس[2] و پرسشنامه ناتوانی عملکردی اوسوستری[3] ارزیابی شد. یافته ها با استفاده از آزمون تی زوجی و تی مستقل در سطح معناداری 05/0 تحلیل شد.
    نتایج
    نتایج این مطالعه نشان داد که تمرین درمانی باعث کاهش معنادار در میزان درد)001/0 (p<وبهبود ناتوانی)001/0= (p بیماران گروه تمرین شده است در حالیکه گروه «کتاب کمر» در دو متغیر درد و ناتوانی بهبود معناداری را نسبت به قبل از دوره درمان نشان ندادند) 05/0 (p>. همچنین مقایسه بین دو گروه برای متغیرهای درد و ناتوانی تفاوت معناداری را از نظر آماری با یکدیگر نشان دادند.
    بحث: تمرین درمانی روشی موثر در درمان کمردرد مزمن می باشد. همچنین نتایج تحقیق نشان داد که تمرین درمانی بیش از خوددرمانی به وسیله «کتاب کمر» در درمان کمردرد مزمن تاثیر دارد. از این رو به نظر می رسد تمرین درمانی به این شکل بتواند روشی موثر در درمان کمردرد مزمن به شمار رود.
    کلیدواژگان: کمردرد مزمن، تمرین درمانی، کتاب کمر
  • ملیحه حدادنژاد، امیر لطافت کار صفحه 188
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین ناهنجاری زانوی پرانتزی با عملکرد و قدرت اندام تحتانی در فوتبالیست های نوجوان بود.
    مواد و روش ها
    برای انجام این تحقیق 60 فوتبالیست نوجوان با میانگین سنی78/0 ±2/15 سال، میانگین وزنی39/3±9/58 کیلوگرم و میانگین قد21/6±166 سانتی متر انتخاب شدند. برای ارزیابی وضعیت بدنی آزمودنی ها از روش کندال و خط شاقول استفاده شد. ناهنجاری زانوی پرانتزی با استفاده از کولیس اندازه گیری و ثبت شد. همچنین برای بررسی قدرت و عملکرد اندام تحتانی آزمودنی ها از آزمون اسکوات روی یک پا و بدست آوردن حداکثر فاصله، بیشترین فاصله بدست آمده از لی لی روی یک پا، انجام سه لی لی متوالی روی یک پا و بدست آوردن بیشترین فاصله، پرش عمودی و آزمون تی استفاده شد. برای بررسی اختلاف آزمون ها در دو گروه تحقیقی از تی مستقل استفاده شد.
    نتایج
    با توجه به نتایج بدست آمده از تحقیق حاضر، اختلاف معنی داری بین دوگروه در اجرای آزمون ها یافت نشد[پرش عمودی(P=0.005)، اسکوات روی یک پا و بدست آوردن حداکثر فاصله(P=0.019)، بیشترین فاصله بدست آمده از لی لی روی یک پا (P=0.011)، انجام سه لی لی متوالی روی یک پا و بدست آوردن بیشترین فاصله (P=0.008) و آزمون تی (P=0.003)].
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده از این تحقیق نتیجه گیری می شود وضعیت بدنی در متغیرهای اجرا در فوتبالیست ها تاثیرگذار بوده و ناهنجاری زانوی پرانتزی می تواند باعث تضعیف اجرا گردد.
    کلیدواژگان: آمادگی جسمانی، آمادگی حرکتی، فوتبال، فوتبالیست های نوجوان، ناهنجاری زانوی پرانتزی یا ضربدری
  • فرزانه تقیان، غلامرضا شریفی، فاطمه دشتستانی، محمد فرامرزی صفحه 197
  • مریم مزیدی، محمدحسین علیزاده، رضا رجبی صفحه 206
    مقدمه و هدف
    سندرم درد کشککی رانی واژه کلینیکی شایعی جهت توصیف شرایط پاتولوژیک درد موجود بین کشکک و کندیل های ران است(لطافت کار و همکاران 2010[1]). هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر چهار هفته تمرین درمانی بر زاویه Q و Popliteal در ورزشکاران مبتلا به سندرم درد کشککی- رانی بود.
    روش کار
    تحقیق نیمه تجربی حاضر بر روی 60 ورزشکار مبتلا به درد کشککی- رانی در رشته های والیبال، کاراته و تکواندو با میانگین سن 15/0± 38/21 سال، قد 52/1± 18/ 170 سانتی متر و وزن 67/0± 79/60 کیلوگرم و سابقه ورزشی آنها بیش از 3 سال در دو گروه 30 نفری تجربی و کنترل انجام شده است. در این تحقیق زاویه Q و پوپلیتئال با استفاده از گونیامتر و شدت درد زانو با مقیاس بصری درد (VAS) قبل و بعد از تمرین درمانی چهار هفته ای سنجیده شد. داده های بدست آمده از طریق آزمون های آماری تی زوجی و تی مستقل در نرم افزار Spss ورژن 17 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت(سطح معنی داری 05/0).
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که چهار هفته تمرین درمانی، تاثیر معنی داری در کاهش میزان درد زانوی ورزشکاران دارای سندرم درد کشککی رانی دارد. همچنین انعطاف پذیری عضلات همسترینگ و قدرت عضله چهارسر رانی نیز بعد از اجرای برنامه حرکت درمانی افزایش یافت.
    یحث و
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که برنامه های تمرینی کششی و تقویتی در عضلات خم و راست کننده زانو ممکن است در درمان سندرم درد کشککی رانی موثر باشد. اثبات این مورد نیازمند انجام تحقیقات بیشتری می باشد.
    کلیدواژگان: زاویه Q، زاویه Popliteal، تمرین درمانی، درد کشککی، رانی
  • حمدالله هادی، حسن فرهادی، مهدی بشیری صفحه 215
    مقدمه
    تعادل از اجزاء جداناپذیر تقریبا همه فعالیت های روزانه و شاخصی تعیین کننده در بررسی توانایی عملکردی ورزشکاران به شمار می رود. بنابراین هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی تاثیر شش هفته تمرینات پلایومتریک و ترکیبی بر تعادل پویای دانشجویان مرد ورزشکار بود.
    مواد و روش ها
    آزمودنی های تحقیق حاض را30 دانشجوی مرد ورزشکار با میانگین سنی 18/23 سال، وزن 17/72 کیلوگرم و قد 58/173 سانتی متر تشکیل دادند که بدون سابقه آسیب در اندام ها بوده و به صورت داوطلبانه در این تحقیق شرکت و به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفری]گروه یک: تمرین ترکیبی(قدرتی و پلایومتریک) و گروه دو: کنترل[تقسیم شدند. قبل از اعمال شش هفته برنامه تمرینی، تعادل پویای آزمودنی ها به وسیله آزمون تعادل ستاره SEBT))[1] اندازه گیری شد. در طول شش هفته که گروه تمرینی، تمرینات ویژه خود را انجام می دادند، گروه کنترل نیز به فعالیت های بدنی روزانه و تمرینات خود پرداختند. بعد از اتمام دوره تمرینی، تعادل پویای آزمودنی ها نیز اندازه گیری شد. از آمار توصیفی برای محاسبه ی میانگین ویژگی های آزمودنی ها و نیز فاصله دستیابی آنها در هشت جهت SEBT، استفاده شد. همچنین از آزمون تی مستقل برای مقایسه فاصله دستیابی آزمودنی ها در دو گروه پس از اعمال برنامه تمرینی و از آزمون تی همبسته برای تعیین تاثیر تمرینات بر تعادل پویا، در سطح معنی داری 05/0 α< استفاده شد.
    یافته ها
    پس از اجرای دوره تمرینی و در پس آزمون SEBT فاصله دستیابی آزمودنی های گروه تمرینی در تمامی جهت ها افزایش معنی داری داشت. اما در فاصله دستیابی آزمودنی های گروه کنترل در پیش و پس آزمون SEBT هیچ تفاوت معنی داری مشاهده نشد. همچنین پس از اعمال برنامه تمرینی بین گروه تمرینی و کنترل در تمامی جهت ها تفاوت معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق استفاده از تمرینات ترکیبی(پلایومتریک و قدرتی) به منظور کاهش احتمال آسیب و بهبود تعادل پویای ورزشکاران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تمرینات قدرتی و پلایومتریک، تعادل پویا
  • منصوره پیرمرادیان، علیرضا طاهری، محبوبه نخشب صفحه 225
    مقدمه
    کودکان دارای آسیب کاربردشناختی زبان در کاربرد زبان متناسب با سن و موقعیت مشکل دارند. در مطالعه ی حاضر به ارزیابی و درمان یک کودک دارای آسیب کاربرد شناختی زبان پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از روش جمع آوری اطلاعات مشاهده ای استفاده شد. سپس دو فرم نیمرخ شریک ارتباطی و مقیاس نمره دهی مهارت های کاربرد شناختی کودک تکمیل شد. با توجه به نتایج حاصل از دو فرم، مداخله ی درمانی مناسب انتخاب شد.
    یافته ها
    پس از ارائه ی درمان و مشاورات به والدین جهت بهبودی مهارت های مکالمه ای و کاربرد کنش های گفتاری، نمره ی کودک در مقیاس نمره دهی کاربردشناختی به طور معناداری افزایش یافت. همچنین توانائی کودک در مهارتهای مکالمه ای به طور متوسط 3-2 نمره افزایش یافت.
    بحث: درمان انتخاب شده در این مطالعه شبیه مطالعه ی ریچاردسون و کلیکان- اکر، متمرکز بر مهارت های کاربردشناختی زبان بود. این جنبه ی زبانی به عنوان یک کل در نظر گرفته شد نه به عنوان بخشی ازدرمان.در نتیجه، تشخیص مناسب اختلال در تصمیم گیری جهت ارزیابی و انتخاب برنامه ی درمانی مناسب موثر است.
    کلیدواژگان: آسیب کاربرد شناختی زبان، کنش های گفتاری، مهارتهای مکالمه ای، مقیاس نمره دهی کاربردشناختی، نیمرخ شریک ارتباطی
  • فرشته شمسیان صفحه 231
    مقدمه
    مهارتهای پردازش شنیداری پایه شنیدن، ارتباط و یادگیری را فراهم می کنند و نقایص مربوط به آن باعث اشکالات ارتباطی و خصوصا مشکلات تحصیلی در کودکان می شود. آگاهی از علایم این اختلال، روند ارزیابی و مداخلات درمانی مناسب در حیطه مسئولیت های آسیب شناسان گفتار و زبان و شنوایی شناسان است و عدم آگاهی نسبت به وظایف حرفه ای باعث سردرگمی در تشخیص و درمان ناکارآمد می شود. هدف از این مقاله پاسخ دهی به تعدادی از سوالات رایج آسیب شناسان گفتار و زبان در زمینه ماهیت، تشخیص و درمان APD (C) وهمچنین جلوگیری از استفاده نادرست از این اصطلاح می باشد. به علاوه سعی می شود مسئولیتهای حرفه ای آسیب شناسان گفتار و زبان نیز در این زمینه تبیین شود.
    روش
    این مقاله مروری است بر آخرین مقالات و کتابهای منتشر شده در زمینه اختلال پردازش شنیداری (مرکزی) که در پایگاه های اطلاعاتی PUBMED، EBSCO، SCIENCE DIRECT، ASHA، GOOGLE SCHOLAR THIEME PROQUEST، و همچنین در منابع کتابخانه ای مورد جستجو قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی حاکی از آن است که پردازش شنیداری فرآیندی پیچیده است و آسیب شناسان گفتار و زبان در زمینه غربالگری، تشخیص افتراقی و درمان افراد مبتلا به (C)APDنقش مهمی را به عهده دارند و این متخصصان خصوصا در هنگام وجود مشکلات یادگیری و یا توجه در کودکان مدرسه رو بایستی احتمال وجود APD(C) را مد نظر قرار دهند
    کلیدواژگان: اختلال پردازش شنیداری(مرکزی)، آسیب شناس گفتار و زبان، تشخیص افتراقی، رویکرد های مداخله
|
  • Alireza Taheri, Nahid Baharloue, Mansoureh Pirmoradian, Leila Ghesisin Page 119
    Introduction
    One of the important evaluative indexes of language development is word finding ability. The application of formal assessment tools, such as TWF-2, is the most common way of assessing this ability in western countries. There is not any formal assessment tool for assessment of this ability in Iran. Therefore this study aimed to determine the validity and reliability of Persian version of this test in 6-to-8-year-old children of Isfahan-Iran.
    Materials And Methods
    Having translated in and modified for Farsi language, the test of word finding-2 was randomly administered on 140 Farsi-speaking students. The obtained raw data were analyzed using the Item-response theory.
    Results
    The mean scores for word finding, difficulty index and discrimination power of test items were determined and the results were discussed. Reliability of both forms of test was 0.84.
    Conclusion
    The Farsi-speaking student’s mean of word finding scores is lower than their English counterparts and this can be an explanation for higher difficulty index of test items for these students.
  • Hassan Toozandehjani, Hoda Naaimi, Mahbobe Ahmadpoor Page 126
    Introduction
    In past decades, psychologists have emphasized the effects that family, cultural and social factors (specially, cognitive-behavioral approach and life skills) may have on mental health and on the treatment of mental disorders. The aim of this study was to evaluate the efficiency of confrontation cognitive-behavioral skills through Group training on reducing anxiety and enhancing adjustment in children with stuttering living in Neyshabur-Iran
    Materials And Method
    In a semi-experimental study (pre test- post test and follow up with control group), 30 stuttering children aged 8 to 12 years were randomly recruited from speech-therapy clinics of Neyshabur and then assigned to two experimental (n=15) and control (n=15) groups. Spence Anxiety Scales and ‌Adjustment and Attitude Scale were respectively applied for measuring subjects’ anxiety and adjustment level. Subjects in experimental group underwent eight ninety-minute sessions in which confrontation cognitive-behavioral skills were thought. Control group received no training sessions. Thereafter, both groups were re-evaluated by the above-mentioned tests at the end of training period and two month later. All data were statistically analyzed via dependent and independent group t- test methods using SPSS software.
    Results
    Study results indicated that confrontation cognitive-behavioral skills was efficient in reducing anxiety and enhancing social adjustment in children with stuttering (P<0.05).
    Conclusion
    The efficacy of confrontation cognitive behavioral skills through group training results from its educational underpinnings since both cognitive and behavioral aspects are emphasized in this method. However, more time is needed to implement the training more efficiently. Also controlling influential factors can affect the efficacy of these trainings.
  • Manouchehr Dezhahang, Hossein Rostamkhany, Zabiholah Nagiloo Page 141
    Introduction
    Postural control is regarded to as a critical element in physical activities and as an important factor in performing athletic skills. Previous studies have reported controversial results about the effects of different training programs and also of detraining on the postural control. This study aimed to evaluate the effect of two-, four-, and six-week detraining after a period of plyometric training on postural control in male students.
    Materials And Methods
    Twenty students (mean age 23.2 ± 3.35 yr, mean height 171.5 ± 5.44 cm, and mean weight 74.48 ± 7.75 kg) with no history of injury in past two years participated in this study. To estimate dynamic balance of the subjects, the Star Excursion Balance Test (SEBT) was applied. Once they undertook pre-test assessments and were explained on how to do exercises, the subjects executed plyometric training three days per week for six weeks. At the end of training period, first post-test SEBT was conducted. For the following six weeks there was no regular training and the other three post-test SEBTs were conducted at two-week intervals. Descriptive statistics, repeated measures ANOVA and post hoc Tokay test (p ≤ 0.05) were used for the statistical analysis of data.
    Results
    Study results showed that plyometric training period had a significant effect on dynamic postural control (p≤0/001). Detraining effects on reducing reaching distance in SEBT were significant only in the fourth post-test (after six weeks of detraining) (p≤0.01).
    Conclusion
    Increased postural control after the training period can be associated with an increase in speed of nerve conduction, muscle strength and increased coordination between the agonist and antagonist muscles. Similarly, decreased postural control after the detraining period might be due to a decrease in muscle strength and muscle coordination.
  • Ehsan Ghasemi, Vahid Shayegannejad, Fereshteh Ashtari, Behzad Mordi, Rezaei Eraj, Navid Keivanfar Page 149
    Introduction
    Multiple sclerosis is the most common progressive neurologic disorder among young adults. This disease leads to lesions regarded to as demylinating plaques which are scattered in the white matter of CNS hence create various neurological problems.
    Materials And Methods
    This was a single-blinded prospective quasi-experimental study with the aim of evaluating the effects of neuromuscular exercise on balance, gait and depression level of patients with MS. It was carried out in Isfahan during the year 2008. 24 patients with M.S (mean age: 33.33yr; mean height: 169.66 cm; mean weight: 66.87 kg, mean duration of disease: 6.64 years) underwent 10 sessions of neuromuscular exercise on an every-two-day basis. Data was obtained before initiating treatment program, after termination of the treatment and at 2 months follow up. Berg Balance scale, Dynamic Gait Index and Beck Depression Questionnaire were respectively used for evaluating balance, gait, and depression. To compare patient's condition at these stages, obtained data were analyzed through Paired t-test using SPSS software.
    Results
    Pre- and Post treatment evaluation of balance, gait and depression showed significant differences (p=0.00). Also, there was a meaningful difference between pre-treatment and follow up ratings with regard to balance (p=0.00) and gait (p=0.03). Moreover, comparison of balance (p=0.00) and gait measurements (P=0.01) at pre-treatment and at two months follow up revealed a significant difference. But there was no meaningful difference in depression status either comparing post-treatment and two-month follow up ratings (p=0.14) or pre-treatment and two-month follow up evaluations (p=0.06).
    Conclusion
    The study results show that continuous neuromuscular exercise may result in improved balance and Gait and in reduced depression in patients with MS. With regard to the course of disorder, initial condition may return if the exercises are discontiued.
  • Ali Barikroo, Zohreh Hosseini, Zahra Ansari Page 155
    Introduction
    Swallowing is critical for nutrition and health while affected swallowing is the source of pain, nutritional insufficiency and loss of health. Swallowing disorders especially in elderly may lead to malnutrition or a disabling condition and may cause the inability of individual to self care from himself. So, the aim of the present study was to estimate the prevalence of oropharyngeal dysphagia among elderly residents, who were in Isfahan nursing home centers.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytic cross-sectional study, 165 elderly persons randomly selected and screened with dysphagia screening test. Screening form was consist of some questions regarding the review of their medical history, history of feeding, swallowing and the place of dysphagia as well as three trial swallows with three different consistencies including liquid, semiliquid and solid. Then, the acquired data were analyzed with two tests of Chi-square and Cochran's Q.
    Results
    The prevalence of dysphagia among elderly individuals was 41.2. Furthermore, the analysis of the relationship between dysphagia and three bolus consistencies revealed that the maximum dysphagia was occurred in liquids and this difference was significant. Moreover, the prevalence of dysphagia was greater in females than males (49 % VS 31%) and this difference was also significant. In addition, the analysis of the relationship between the rates of dysphagia and age groups indicated that the percent of dysphagia rise with increasing in age and this difference was significant.Concluison: The prevalence of dysphagia was significant among residential elderly populations in the Isfahan nursing home centers. They are at risk of malnutrition and pneumonia. Therefore, they need speech therapy services for their dysphagia problems.
  • Hossein Taheri, Reza Mahdavinejad, Sajjad Bagherian Dehkordi, Zeinab Omidali Page 162
    Introduction
    Chronic neck pain is one of the most common problems among computer users. It seems that pain in neck affects the angle of forward head in these people. The aim of this research was to compare the degree of forward head in official computer users of Isfahan University with and without chronic neck pain.Methods and Materials: The statistical population was 66 men including 33 with chronic neck pain and 33 healthy subjects. A questionnaire was used for data collection about the subjects, and goniometer and visual analog scale (VAS) were used for assessment of their forward head angle and severity of neck pain respectively. For statistical analysis of data, independent t-test and Pearson correlation were used (P < 0.05).
    Results
    Mean of forward head for subjects with chronic neck pain and healthy controls were 26.97 ± 6.99 and 24.24 ± 6.19 degrees respectively. There was a significant difference in mean forward head between persons with chronic neck pain and healthy persons (P<0.05). Mean severity of neck pain was 36.7 ± 15.34 among persons with chronic neck pain. Forward head angle and severity of neck pain correlated significantly (P < 0.05).
    Conclusions
    It can be concluded that persons with neck pain had greater forward head angle compared with those without pain. This necessitates considering and taking corrective and preventive measures for persons that working with computers.
  • Hadi Heydari, Maryam Hoviattalab, Mahmood Reza Azghani, Masoud Ramezanzadeh, Mohammad Parnianpour Page 169
    Introduction
    One of the most common diseases associated with musculo-skeletal ailment is low back pain which is epidemic among general public. If manual tasks are performed inappropriately by workers at workplaces, it may cause back pain in the lumbar spine. In recent years, a variety of assistive devices has been developed and employed to utilize a passive force generator which has been proved to be effective in decreasing lumbar moments and the force requirements by Erector Spinae muscles. In forward flexion, trunk muscles sustain a balance between the weight of upper body and external loads. Because of small moment arm of these muscles, they can create great forces that may lead to high intradiscal pressure and cause disc injury. The aim of this paper is to present a new Wearable Assistive Device that decreases trunk muscle activity during static holding task. The performance of this device is simulated biomechanically with link-segment model.
    Materials And Methods
    Using ANYBODY software, compressive and shearing forces and also muscle activity of Lumbar were determined. To validate the results, electromyography (EMG) of fifteen males’ muscles participated in the study was analyzed.
    Results
    Results of link-segment model indicated that there was a reduction in the Lumbar moment by 15- 23% using WAD. Moreover ANYBODY model demonstrated that compressive and shearing forces decreased by 24% and 29% respectively in average and muscle activities decreased by 18-25%, too. Statistical analysis indicated that normalized electromyography of right and left Lumbar, Thoracic Erector Spinae and Latissimus Dorsi muscles had significantly decreased by 21.9%, 20.4%, 23.6%, 20.4%, 23.7%, and 16.7% (p<0.05) respectively and electromyography of right and left External Oblique, Internal Oblique and Rectus Abdominus muscles had underwent a significant change. (p<0.05)
  • Somayeh Nuri, Gholam Ali Ghasemi, Abdolkarim Karimi, Hamid Salehi, Khalil Khayambashi, Somayeh Alizamani Page 179
    Introduction
    Although various treatment methods have been applied to low back pain, there is no general consensus on the most effective treatment. The aim of present research was to compare the effects of exercise therapy and self treatment provided through The Back Book on pain and disability in patients with chronic low back pain.
    Materials And Methods
    The statistical sample consisted of 29 patients with chronic low back pain of at least 3 months’ duration. Patients were randomly assigned to one of two treatment groups: exercise therapy (n=17) and self treatment through The Back Book (n=12). Disability was evaluated using Oswestry Low Back Pain Disability Questionnaire (ODQ) and pain intensity was evaluated via the Visual Analog Scale (VAS). Treatment programs lasted 6 weeks for both groups. Independent and pair t-test were used for statistical analysis of data (p≤0.05).
    Results
    Research findings showed that there were significant differences in the pain levels (p<0.001) and functional disability (p=0.001) of exercise therapy group but, there were not any significant changes in self-treatment group (p>0.05) with respect to these two variables. When two groups compared, levels of pain and functional disability were found to be statistically significant.
    Discussion
    The findings of this study revealed that exercise therapy is more effective than self treatment through "The Back Book" for the purpose of disability improvement and pain relief in patients. Finally this study indicated that exercise therapy can be an effective method in managing patients with chronic low back pain.
  • Malihe Hadadnezhad, Amir Letafatkar Page 188
    Introduction
    The aim of this study was to explore the relationship between Genu Varum abnormality and the performance and strength of lower extremity in teenage footballers.
    Materials And Methods
    60 young male football players with the mean age of 15.2± 0.78 yr, mean weight of 58.9 ± 3.39 kg and mean height of 166.6.21 cm participated in this study. Kendall’s method and plumb line were used to evaluate subjects’ posture. Genu Varum was measured via a caliper. To assess the performance variables, One-leg Squat for Depth, One-leg Hop for Distance, Single-leg Triple Hop for Distance, Vertical Jump and T- test was tested for each athlete. Independent t-test was used for statistical analysis of data.
    Results
    Results of independent t-test revealed that performance variables were significantly different between two groups [Vertical Jump (P=0.005), One-leg Squat for Depth (P=0.019(, One-leg Hop for Distance (P=0.011), Single-leg Triple Hop for Distance (P=0.008) and T- test (P=0.003)].Discussion and
    Conclusion
    Based on this study results, it can be concluded that posture can affect performance variables and Genu Garum abnormality may reduce performance.
  • Farzaneh Taghian, Gholamreza Sharifi, Fatemeh Dashtestani, Mohammad Faramarzi Page 197
    Introduction
    It has been shown through various studies that athletes who compete in such non–weight-bearing sports as swimming typically show lower BMD in the lumbar spine and lower limb sites than those who are involved in weight-bearing sports. Gravitational forces produce a passive mechanical effect that plays a role in developing and maintaining of bone mass. This study was conducted with the aim of comparing the bone mineral density (BMD) of spinal L2-L4 in Iranian swimmers with that of their foreign counterparts.
    Materials And Methods
    Twelve professional male swimmers (mean age 24±3. 3 yr, mean weight 81±1. 1 kg, and mean height 175±5. 2 cm) were compared with fourteen professional males foreign swimmers (mean age 22±3. 6 y, mean weight 72±10 kg, mean height 182±7. 2 cm). These subjects, all in good health, were randomly selected from the available population of athletes who had been involved in continuous swimming activities for past five years. BMD were measured on L2-L4 lumbar spines via dual-energy X-ray absorptiometry (DEXA). The data were analyzed through one –sample mean comparison and Pierson correlation.
    Results
    The results showed that the amount of BMD in Iranian swimmers (1. 02 ± 0. 04 g. cm²) was less than that of foreign swimmers (1. 16 ± 0. 16 g. cm²، (p=0. 000)).
    Conclusion
    Considering the importance of BMD in lumbar spine for swimmers and its significant loss among Iranian swimmers compared to foreign swimmers, which was evident from the results obtained, it is necessary that swimming must be accompanied by weight-bearing exercises and a diet rich in dairy.
  • Maryam Mazidi, Mohammad Hossein Alizadeh, Reza Rajabi Page 206
    Introduction
    Patellofemoral pain syndrome (PFPS) is a common clinical term used to describe a variety of pathologic conditions associated with the articulation between the patella and the femoral condyles. The aim of present study was to examine the effect of one period of exercise therapy program on Q and popliteal angle in athlethes with Pattellofemoral pain syndrome (PFPS).
    Materials And Methods
    Participants of this semi-experimental study were 60 athlethes with PFPS from volleyball, karate and taekwondo majors with the mean age of 21.38±0.15 yr, mean height of 170.18±1.52 cm, and mean weight of 60.79±0.67 kg who had more than 3 years of experience in sports (control group= 30 athletes and experimental group= 30 athletes). In this study, Q and Popliteal angle were measured using a guniometer and knee pain severity assessed via Visual Analog Scal (VAS) before initiation and at the end of a four-week exercise therapy program. Paired and independent t-tests were used for statistical analysis of data by SPSS program version 17 (P< 0.05).
    Results
    The results revealed that the four-week exercise therapy program had a significant effect on decreasing knee pain in athlethes with Pattellofemoral pain syndrome. Also, Hamstring muscles group flexibility and Quadriceps muscles strength increased after executing exercise therapy program. conclussions: Based on this study results, the strenghthing and streetching program on the knee extensor and flexor muscles may be usefull for treating patients with PFPS. Further research is needed to proof this finding.
  • Hamdolah Hadi, Hasan Farhady, Mehdi Bashiri Page 215
    Introduction
    The purpose of this study was to determine the effects of a strength and plyometric training on dynamic balance of male athlete students.
    Methods
    Participants were 30 young men with average age of 23.18±4.95yr, average weight of 72.17±3.09kg and average height of 173.58±3.63cm without any history of lower extremity injuries. The subjects were randomly assigned to two groups of strength-plyometric exercises (n=15) and controls (n=15). One day before starting strength and plyometric exercises, dynamic balance assessment via Star Excursion Balance Test (SEBT) was conducted. Exercise program lasted for 6 weeks and throughout this period control group were asked to continue their daily routine activities. Dynamic balance of subjects was re-assessed by SEBT one day after the completion of exercises. Descriptive statistics was used to determine the mean score of subject's characteristics and reaching distance in eight directions of SEBT. Paired sample t-test was applied to compare pre- and post-test mean scores. T-test for independent groups was also used to compare two groups according to the data of interest. A P value less than 0.05 was considered as significant.
    Results
    In the exercise group all directions of SEBT showed significant differences between pre- and post-test reaching distance by the completion of strength-plyometric training program. According to SEBT data, there was no significant difference between pre- and post-test reaching distance for control group. Significant differences were also observed between exercise and control groups after the applying strength-plyometric training program for all directions of SEBT.
    Conclusion
    With regard to the study results, incorporation of concurrent exercises (strength-plyometric training) in training programs is recommended to reduce risk of injury and to improve the athlete's dynamic balance.
  • Mansoureh Pirmoradian, Alireza Taheri, Mahboubeh Nakhshab Page 225
    Introduction
    Children with pragmatic language impairment have problems with appropriate use of language according to age and context. Assessment and intervention plans designed to be used with a pragmatically impaired child were discussed in this study.
    Materials And Methods
    The primary method of data collection adopted in this study was observation method. Accordingly, communicative partner profile and child’s pragmatic rating scale were completed. Based on the obtained data from these two tools, appropriate targets were then selected for intervention.
    Results
    After treatment plan implementation and providing necessary consultations to parents for enhancing conversational skills and use of speech acts, a significant increase in child’s scores on pragmatic rating scale was evident. Moreover, the child’s ability in conversational skills increased by an average of 2-3 scores.
    Conclusion
    Similar to the work of Richardson and klecan- Aker, selected targets in this study were focused on pragmatic skills. Pragmatics was assumed as a whole not as a part of treatment. As a result, appropriate diagnosis of the disorder is efficient in decision for making assessment and selection of proper treatment targets.
  • Fereshteh Shamsian Page 231
    Introduction
    Auditory processing skills are critical for listening, communicating and learning and when defective, they can cause academic problems in addition to other communication weaknesses in children. Awareness of CAPD symptoms and knowing how to assess and treat it appropriately are all in the scope of speech and language pathology and audiology and the lack of such awareness and knowledge may lead to confusion in diagnosis and to inefficient treatment. The purpose of this study was to address some of the questions commonly raised by speech and language pathologists regarding to the nature, diagnosis and treatment of (C)APD and to prevent misuse of the term. Moreover the author tried to explain the responsibilities of speech and language pathologists in this area.