فهرست مطالب

پژوهشنامه فیزیولوژی ورزشی کاربردی
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اکرم جعفری، عباس قنبری نیاکی، محمدرضا مرادی صفحات 15-28
    زمینه و هدف
    گرلین پپتیدی اشتها آور است که در تعادل انرژی بدن نقش دارد. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر 12هفته تمرین استقامتی بر سطوح گرلین پلاسما، سطوح انرژی کبد (ATP و گلیکوژن) و هورمون های رشد، انسولین و کورتیزول در موش های صحرایی نژاد ویستار است.
    مواد و روش ها
    چهارده موش صحرایی نر به طور تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. موش های صحرایی گروه تجربی به مدت 12 هفته، در هر هفته 5 روز و هر روز به مدت 60 دقیقه با سرعت 25 متر در دقیقه روی نوارگردان دویدند. سپس 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین موش ها در شرایط غیر ناشتا بی هوش و از پلاسما و کبد آنها نمونه گیری انجام شد. غلظت گرلین با استفاده از کیت مخصوص و به روش الایزا، غلظت ATP به روش بیولومینسانس و غلظت گلیکوژن به روش آنزیمی گلوکز اکسیداز اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    آزمون t مستقل نشان داد که مقدار ATP و گلیکوژن کبد و نیز هورمون رشد گروه تجربی بالاتربود (0/05>p). همچنین سطوح گرلین پلاسمایی در گروه تجربی کمتر از گروه کنترل بود (0/05>p).
    بحث و نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که تمرین استقامتی می تواند با افزایش سطوح انرژی کبد، باعث کاهش گرلین پلاسمایی شود. به نظر می رسد که ورزش می تواند از طریق بهبود سطح انرژی بر اشتها و مقدار گرلین موثر باشد.
    کلیدواژگان: گرلین، ATP کبد، گلیکوژن کبد، تمرین استقامتی، موش صحرایی
  • سید عبدالله هاشم ورزی، ضیاء فلاح محمدی صفحات 29-40
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر یک جلسه فعالیت استقامتی حاد بر غلظت هورمون پاراتیروئید (PTH) و نشانگر تشکیل استخوان آلکالین فسفات (ALP) دختران جوان غیرفعال با میانگین سنی 1/22±21/95 سال، قد 3/1± 161/65 سانتی متر و وزن 2/2±63/07 کیلوگرم بود.
    مواد و روش ها
    بدین منظور 20 نفر دانشجوی دختر 25-20 سال به طور تصادفی به دو گروه استقامتی و کنترل (هر گروه 10 نفر) تقسیم شدند. برنامه تمرینی در گروه استقامتی شامل 45 دقیقه دویدن روی نوارگردان با 45% Vo2Max بود. خون گیری پایه 24 ساعت قبل از فعالیت و در حالت ناشتا، و سپس در دو مرحله (15 دقیقه و 24 ساعت) پس از انجام فعالیت، انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون اندازه گیری های مکرر، آزمون تعقیبی LSD و T مستقل در سطح معناداری 0/05≥ P تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، با انجام یک جلسه فعالیت ورزشی حاد، مقادیر هورمون پاراتیروئید و آلکالین فسفات در گروه استقامتی در مراحل مختلف (0/001=P) افزایش می یابد که این افزایش معنادار است.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت که اجرای یک جلسه فعالیت استقامتی حاد در دختران جوان غیرفعال، مقادیر PTH و ALP را افزایش می دهد و می تواند به عنوان یک رهیافت غیردارویی و کاربردی برای افزایش تراکم استخوانی و پیشگیری از پوکی استخوان در سال های بعدی زندگی مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فعالیت بدنی حاد، هورمون پاراتیروئید، آلکالین فسفات، دختران غیرفعال
  • منصور صاحب الزمانی*، حمید خرم نژاد، ابراهیم محمد علی نسب صفحات 41-53
    زمینه و هدف
    خستگی به عنوان یکی از عوامل اثرگذار منفی بر عملکرد ورزشی می باشد و می تواند زمینه ساز آسیب اسکلتی- عضلانی ورزشکاران باشد. هدف این تحقیق مقایسه میزان خستگی بر روی جهت های سه گانه تستY در بسکتبالیست های دارای ناپایداری مچ پا بود.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر پژوهشی کاربردی است و روش انجام تحقیق از نوع نیمه تجربی می باشد. آزمودنی های این تحقیق، 28 نفر بسکتبالیست بودند که به صورت انتخابی با توجه به پرسشنامه ناپایداری مچ پا [1]به دو گروه سالم (12مرد، میانگین وزن= 9/89 ± 73/66، میانگین قد=7/08 ± 183/25، میانگین سن=1/83 ±18/41) ودارای ناپایداری عملکردی مچ (16مرد، میانگین وزن=10/49±71/31، میانگین قد=9/16 ± 181/75، میانگین سن=1/70 ± 18/12) تقسیم شدند.
    از پروتکل خستگی ویژه بسکتبال[2] برای اعمال خستگی و برای کمیت سازی کنترل قامت از تست Y استفاده شد. برای اطمینان از حصول خستگی آزمودنی ها از مقیاس بورگ[3] استفاده شد.
    یافته ها
    آزمون T همبسته در سطح معناداری 0/5 نشان داد که کنترل قامت هر دو گروه بعد از اعمال خستگی دچار نقص شده است. همچنین آزمون آنووای یکطرفه و آزمون LSD نشان داد که در گروه دارای ناپایداری عملکردی مچ بین دو جهت قدامی و خلفی - داخلی و در گروه کنترل بین دو جهت قدامی و خلفی- خارجی تفاوت معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که تاثیر خستگی در بازیکنان دارای ناپایداری عملکردی مچ پا در جهت خلفی-داخلی و در بازیکنان سالم در جهت خلفی- خارجی نمایان تر بوده است.
    کلیدواژگان: خستگی، کنترل قامت پویا، ناپایداری عملکردی مچ، تست تعادلی Y، بازیکنان بسکتبال
  • مهتا سردرودیان، محمدرضا حامدی نیا، امیرحسین حقیقی صفحات 55-68
    زمینه و هدف
    ملکول چسبان عروقی (VCAM-1) توسط سلول های اندوتلیال و در نواحی مستعد آترواسکلروزو کنار پلاک های آتروژنیک ظاهر شده و باعث اتصال مونوسیت ها و لنفوسیت ها در بسترهای عروقی متورم می شود. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرینات مقدماتی شنا برملکول چسبان عروقی(VCAM-1) و فشارخون زنان یائسه مبتلا به پرفشارخونی بود.
    مواد و روش ها
    به همین منظور تعداد 34 نفر (Vo2max=32.86 0.6، body fat= 28.5 1.3، and BMI=28.9 10.3 kg.m) به صورت داوطلبانه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و تجربی قرار گرفتند. سپس گروه تجربی به مدت 8 هفته و هر هفته 4 جلسه، تحت تاثیر تمرینات مقدماتی شنا قرار گرفتند. برنامه تمرینات مقدماتی شنا شامل حرکات پای کرال سینه، پای کرال پشت و شنای کرال پشت با شدت 60 الی 75 درصد حداکثر ضربان قلب بود. مدت تمرین در شروع برنامه 50 دقیقه بود که شامل 15 دقیقه گرم کردن، 20 دقیقه تمرینات مقدماتی شنا و 15دقیقه سردکردن بود واز هفته دوم، هرهفته 2 دقیقه به زمان تمرینات مقدماتی شنا اضافه می شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمون آماری t مستقل و وابسته نشان داد که تمرینات مقدماتی شنا باعث کاهش معنی دار فشارخون سیستولی (0/002=P)و افزایش معنی دار حداکثر توان هوازی (0/001=P) شده است در حالی که تغییر معنی داری در(VCAM-1 (p=0.07، فشار خون دیاستولی(p=0.2)، LDL-c (p=0.2) and HDL-c (p=0.07) مشاهده نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    بنابراین می توان گفت که انجام تمرینات مقدماتی شنا باعث کاهش فشارخون سیستولی در زنان یائسه مبتلا به پرفشار خونی می گردد.
    کلیدواژگان: زنان یائسه، ملکول چسبان عروقی، تمرینات مقدماتی شنا، فشار خون
  • علیرضا صفرزاده، رضا قراخانلو، مهدی هدایتی، الهه طالبی گرکانی صفحات 87-100
    زمینه و هدف
    واسپین آدیپوکین جدیدی است که ممکن است نقش ضدالتهابی داشته و بر حساسیت انسولینی تاثیرگذار باشد. اطلاعات اندکی در مورد تاثیر تمرین ورزشی بر غلظت سرمی واسپین وجود دارد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر 3 برنامه ی تمرین مقاومتی بر سطوح سرمی واسپین و برخی شاخص های التهابی در موش های صحرایی دیابتی می باشد.
    مواد و روش ها
    40 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار با میانگین وزن 19 ± 288 گرم به طور تصادفی به 5 گروه تقسیم شدند: کنترل غیردیابتی، کنترل دیابتی، تمرین دیابتی با بار 50% وزن بدن، تمرین دیابتی با بار 100% وزن بدن و تمرین دیابتی با بار فزاینده. جهت القای دیابت از یک بار تزریق درون صفاقی محلول استرپتوزتوسین (55 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) استفاده شد. گروه های تمرینی با استفاده از نردبان (3 روز در هفته، برای 4 هفته) برنامه ی تمرینی شان را انجام دادند. وزن بدن، غلظت سرمی گلوکز، انسولین، واسپین، پروتئین واکنشی C (CRP) و عامل نکروز توموری-آلفا (TNF-α) اندازه گیری شد.
    یافته ها
    4 هفته تمرین مقاومتی موجب افزایش سطوح سرمی واسپین شد که این افزایش تنها در گروه تمرین با بار50% وزن بدن نسبت به گروه کنترل دیابتی معنی دار بود. غلظت TNF-α در گروه تمرین با بار فزاینده نسبت به گروه کنترل دیابتی کاهش معنی داری داشت. سطوح سرمی CRP در گروه های تمرینی در مقایسه با گروه کنترل دیابتی به طور معنی داری پایین تر بود.
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان داد تمرین مقاومتی با شدت و حجم مناسب می تواند سطوح سرمی واسپین و برخی از شاخص های التهابی از جمله TNF-α و CRP را تعدیل نماید؛ در نتیجه ممکن است استراتژی مناسب و کارآمدی در جلوگیری از برخی عوارض ناشی از دیابت باشد. هرچند به منظور روشن نمودن ساز و کار تغییرات و عملکردهای واسپین در پاسخ به فعالیت ورزشی مطالعات بیشتری لازم است.
    کلیدواژگان: موش های صحرایی دیابتی، تمرین مقاومتی، واسپین، شاخص های التهابی
  • رزیتا فتحی، صفرعلی محمدی، الهه طالبی گرکانی صفحات 101-113
    زمینه و هدف
    دیابت اختلالی متابولیک می باشد که به دنبال کاهش ترشح انسولین و یا مقاومت به عمل انسولین ایجاد می گردد. امنیتن-1 پروتئینی است که در بافت چرب احشایی بیان و ترشح می شود و موجبافزایش حساسیت انسولینی می گردد. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر یک جلسه تمرین هوازی بر بیان ژن امنتین-1 در بافت چربی احشایی می باشد.
    مواد و روش ها
    20 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار با میانگین وزن5±160 گرم پس از القای دیابت به طور تصادفی به 1 گروه کنترل و 3 گروه تمرینی تقسیم شدند. گروه های تمرین برای یک نوبت با سرعت 20 متر در دقیقه به مدت 45 دقیقه روی نوارگردان دویدند. حیوانات در گروه های مجزا به ترتیب بلافاصله، 4 ساعت و 24 ساعت پس از فعالیت ورزشی بیهوش شدند و نمونه برداری از آن ها انجام شد. در نهایت بیان ژن امنتین-1 بافت چرب اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که بیان ژن امنتین-1 در بافت چرب احشایی گروه های تمرینی 4 و 24 ساعت پس ازفعالیت ورزشی در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافته است (0/05>P).
    نتیجه گیری
    افزایش بیان ژن امنتین-1 پس از یک جلسه فعالیت ورزشی در موش های صحرایی دیابتی ممکن است در کنترل هایپرگلیسمی حائز اهمیت باشد.
    کلیدواژگان: امنتین، 1، دیابت، فعالیت ورزشی، بیان ژن
|
  • Jafari.A., Ghanbari Niaki .A., Moradi Chaleshtari.M Pages 15-28
    Background&
    Purpose
    Ghrelin is an appetitive peptide that has role in energy balance. The purpose of this study is to investigate the effect of 12 weeks endurance training on plasma ghrelin، liver energy statues (ATP and glycogen) and growth، insulin and cortisol hormones concentrations in Wistar rats.
    Material And Methods
    Fourteen male Wistar rats divided into control and training groups randomly. Male Wistar rats in training group weregiven exercise on a treadmill at 25 m/min for 60 min/day، 5 days/week for 12 weeks. Fasting rats were sacrificed 48 h after the last session of exercise and plasma and liver were excised. Ghrelin level were determinate by ELISA method، ATPwere determinate by Bioluminescence and glycogen was measured using enzymatic glucose oxidase test.
    Results
    Independent t-test showed that liver glycogen and ATP and growth hormone content was significantly higher in traininggroup (P < 0. 05). In addition، plasma ghrelin concentrations in training group were significantly lower than control group (P < 0. 05).
    Conclusion
    Data indicated that endurance training was able to reduce ghrelin concentrations by increasing liver glycogen and ATP content. It seems that exercise training might affect plasma ghrelin levels and appetite via an improvement of energy source
    Keywords: Ghrelin, Liver ATP, Liver glycogen, Endurance training, Rat
  • Hashemvarzi. S. A., Fallahmohammadi. Z Pages 29-40
    Introduction
    The aim of this study was investigate the effect of one session endurance activity on Parathyroid Hormone (PTH) and Marker of Bone Formation Alkaline Phosphatase (ALP) in untrained young girls with the averages of age 21. 95±1. 22 yrs، height 161. 65±3. 1 cm and weight 63. 07±2. 2 kg.
    Method
    20 young girls students (20-25 years old) were divided randomly in two groups of endurance and control. Exercise protocols in endurance group included running on a treadmill and for 45 minutes with %45 Vo₂ max. Blood sample were collected in three stages (in base، 15 minutes and 24 hours after the activity). Data was analyzed via repeated measures، post hoc least significant difference (LSD) and independent t-test in level P ≤0. 05.
    Results
    Results showed that the concentration of PTH and ALP increased significantly in endurance group in different stages after one session of acute endurance activity (P=0/001).
    Conclusion
    The present research showed one session of endurance activity in untrained young girls increase PTH and ALP and so these activities can be used as an unmedical treatment and increase bone density and prevent of osteoporosis during past of years.
    Keywords: Acute physical activity, Parathyroid hormone, Alkaline phosphate, Untrained girls
  • Sahebozamanim.*, Khorram Nejadh., Mohammad Ali Nasab, E Pages 41-53
    Background &
    Purpose
    Fat i gue i s one of t he f act or s negat i vel y af f ect at hl et i c per f ormance and coul d cause damage t o skel et al - muscul ar at hl et es. The purpose of t hi s st udy i s St udy f at i gue l evel s on t he t hree t est di rect i ons Y i n t he basket bal l pl ayer s wi t h ankl e i nst abi l i t y. Mat er i al and Met hods: t hi s i nvest i gat i on i s appl i ed resear ch and t he met hod of t hi s resear ch i s quasi exper i ment al. Par t i ci pant s were 28 basket bal l pl ayer s t hat based on ankl e i nst abi l i t y quest i onnai re was di vi ded i nt o t wo groups: t he f i r st group (n=16، mean wei ght 71/31 ± 10/49، mean hei ght 181/75 ± 9/16 cm، mean age 18/12 ± 1/70 year s ol d) were f unct i onal l y i nst abl e on t hei r ankl es and second (n=12، mean wei ght 73/66±9/89 kg، mean hei ght 13/25±7/08 cm، mean age 18/41 ± 1/83 year s ol d) basket bal l pl ayer s whi ch were heal t hy. “Basket bal l Movement Speci f i c ci r cui t” prot ocol was used t o achi eve basket bal l speci f i c f at i gue، and Y t est were used t o quant i f y post ural cont rol. To make sure t hat t he f at i gue occur red usi ng Borg scal e. Resul t s: Anal yzi ng dat a by dependent T t est s (α<0/005) shown t hat; dynami c post ural Cont rol was decreased af t er f at i gue، i n bot h groups. I n addi t i on، usi ng t he one-way anova det ermi nes t hat i n f unct i onal ankl e i nst abi l i t y group bet ween t wo di rect i ons ant er i or and post er i or -medi al and i n heal t h group bet ween t wo di rect i ons ant er i or and post er i or -l at eral si gni f i cant di f f er ence. Concl usi on: The resul t showed t hat t he ef f ect of f at i gue on pl ayer s wi t h f unct i onal ankl e i nst abi l i t y i n Post er i or -medi al di rect i on and heal t hy pl ayer s i n post er i or -l at eral di rect i on i s cl ear.
    Keywords: fatigue, Dynami cpost ural control, Functional ankleinstability, Y test, Basket ball players
  • Sarderoodian.M., Hamedinia.Mh, Haghihi A.H Pages 55-68
    Background &
    Purpose
    The vascular cell adhesion molecule (VCAM-1) appears through endothelia cells in prone areas of arthrosclerosis beside atherogenic plaques and causes the monocytes and lymphocytes attach to swelled vascular beds. The purpose of this study was to determine the effect of the elementary swimming training on blood pressure and vascular cell adhesion molecule (VCAM-1) in hypertensive Postmenopausal women
    Materials and Methods
    Thirty-four females (Vo2max=32. 86  0. 6، body fat= 28. 5  1. 3، and BMI=28. 9  10. 3 kg. m2) who volunteered for the study were divided into two groups randomly: control and experimental. The experimental group participated in the elementary swimming training for 8 weeks، 4 days per week. The programs of the swimming training included foot stroke of front crawl، foot stroke of back crawl، and back crawl swimming with the intensity of 60-75 % of maximum heart rate. The training duration was 50 minutes at the beginning of the program، which includes 15 minutes warm-up، 20 minutes of elementary swimming training، and 15 minutes of cool-down. From the second week of the program، 2 minutes were added to the training time consequently.
    Results
    Data analysis using independent and dependent t-tests showed that the elementary swimming training caused a significant decrease in the systolic blood pressure (p=0. 002)، and significant increase Vo2max (p=0. 001)، while there were no significant differences in VCAM-1 (p=0. 07)، diastolic blood pressure (p=0. 2)، LDL-c (p=0. 2) and HDL-c (p=0. 07).
    Conclusion
    We conclude that elementary swimming training decreases the systolic blood pressure in hypertensive Postmenopausal women.
    Keywords: postmenopausal women, VCAM, 1, swimming training, blood pressure
  • Safarzade .A., Gharakhanlou R., Hedayati M., Talebi, Garakani E Pages 87-100
    Backgrand &
    Purpose
    Vaspin is a novel adipokine that may exert an anti-inflammatory role، and has potentialinsulin-sensitizing properties. However، there is limited information available regarding the effect of exercise training on serum vaspin concentration. The purpose of this study was to investigate the effects of 3 resistance training programs on serum vaspin levels and some inflammatory markers in diabetic rats.
    Materials and Methods
    Forty male Wister rats (288 ± 19 g) were randomly divided into five groups: non-diabe􀀟c control، diabe􀀟c control، diabe􀀟c trained with 50% body mass (BM)، diabe􀀟c trained with 100% BM، and diabetic trained with progressive load. Diabetes was induced by a single intraperitoneal injection of streptozotocin (STZ) at a dose of 55 mg/kg. The exercise groups were subjected to their resistance training program with the use of a ladder (3 days/wk، for 4 wk). Body weight، serum Vaspin، Insulin، high sensitivity C-reactive protein (hs-CRP)، tumor necrosis factor (TNF) -α،and fasting glucose were measured.
    Results
    Four weeks resistance training increased serum vaspin levels، however it was significant only in diabe􀀟c trained rats with 50% BM. TNF-α concentration significantly decreased in diabetic trained rats with progressive load. Serum CRP levels in all trained groups were significantly lower compared with diabetic control group.
    Conclusion
    This study indicated that resistance training with suitable volume and intensity couldimprove serum vaspin and some of inflammatory markers including TNF-α and CRP levels; hence this type of exercise may be an efficient strategy to protect against some diabetic complications. However، to determine the underlying mechanisms of vaspin alterations and functions in response to exercise، further research is required.
    Keywords: diabetic rats, resistance training, vaspin, inflammatory markers
  • Fathi R., Mohammadi S. A, Talebi-Garakani E Pages 101-113
    Background And Objective
    Diabetes is a metabolic disorder that caused by followingreduce in insulin secretion or insulin resistance. Omentin-1 is a protein that is expressed and secreted in visceral adipose tissues that increase insulin sensitivity. The aim of present study is investigate the effect of onesession aerobic training on omentin - gene expression in visceral adipose tissue.
    Material And Methods
    20 male Wistar rats with average weight of 160 ±5 gwere randomly divided into a control group and three exercise groups. The training groups runon a treadmill a session at 20 meters per minute for 50 minutes. Subjects were anesthetize in separated group، immediately، 4h after exercise and 24h after exercise، respectively and sampling were done. Finally، omentin-1 gene expression، was quantified.
    Results
    The results show that visceral adipose tissue omentin-1 gene expression increased in 4 and 24 h after training groups compared with the control group (P<0/05).
    Conclusion
    The increaseof omentin-1 gene expression after exercise may play important role in controlling of hyperglycemia in diabetic rats.
    Keywords: omentin_1_type 2 diabetes_acute exercise