فهرست مطالب

مجله تحقیقات منابع آب ایران
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 10، بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/02/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات علمی- پژوهشی
  • زهرا گنجی نوروزی، جمال محمد ولی سامانی، سعید مرید صفحه 1
    برآورد حجم رسوب ورودی به مخازن سدها از ضرورت های طراحی و مدیریت تاسیسات آبی می باشد. روش های تجربی و ریاضی مختلفی جهت برآورد حجم رسوب موجود است اما همواره این روش ها دارای قطعیت نبوده و باعث شکست پروژه یا استفاده از ضرایب اطمینان بالا می شود، در این راستا تحلیل عدم قطعیت می تواند راهگشا باشد. دراین تحقیق، جهت برآورد دبی رسوب ورودی به سد، روش های USBRمتوسط دسته ها و تعدیل ضریب FAOاستفاده شده است. نتایج به دست آمده، در مقایسه با رسوب سنجی مخزن سد اکباتان نشان داد که تعدیل ضریب FAO روی روش متوسط دسته ها در برآورد دبی رسوب نتایج مطلوبتری را به همراه داشته است. در بحث عدم قطعیت، دو روش شبیه سازی مونت کارلو و نقطه ای هار مورد بررسی قرار گرفت. بدین طریق که در روش مونت کارلو به دلیل حجم بالای محاسبات، از برنامه کامپیوتری نوشته شده توسط نگارنده به زبان FORTRAN برای بررسی سهم هر پارامتر در عدم قطعیت کلی حجم رسوب و محاسبه عدم قطعیت کلی استفاده گردیده است. طبق نتایج به دست آمده دبی رسوب و پس از آن دبی جریان بیشترین تاثیر و راندمان تله اندازی کمترین تاثیر را در عدم قطعیت حجم رسوب دارا هستند. همچنین روش مونت کارلو عدم قطعیت کلی را برابر با 208/0 و روش هار 179/0 برآورد کرده است.
    کلیدواژگان: حجم رسوب، USBR، FAO، عدم قطعیت، مونت کارلو، نقطه ای هار
  • محمد کارآموز، رضا کراچیان، احد نیک پناه، مسیح اخباری صفحه 9
    سامانه اطلاعات مدیریت1 (MIS) به عنوان ابزاری کارآمد در پردازش داده ها و تحلیل مسائل ساختاریافته2 محسوب می شوند. با توجه به اهمیت موضوع، در این مقاله ساختار یک سامانه اطلاعات مدیریت برای پشتیبانی کارشناسان و مدیران در مدیریت کیفی رودخانه ها ارائه شده است. این سامانه شامل پنج ماجول اصلی مدیریت داده ها، صحت سنجی داده های کیفی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، پهنه بندی کیفی و شبیه سازی کیفی و تخمین بارهای غیرنقطه ای می باشد که در قالب سه بخش اصلی مدیریت داده ها، برنامه های کاربردی و زیر سامانه ارتباط با کاربر، طراحی و تدوین شده است. ماجول صحت سنجی داده های کیفی، با استفاده از آزمون های آماری و با در نظر گرفتن همبستگی های منطقی بین متغیرهای کیفی، به صحت سنجی داده های ورودی به بانک اطلاعاتی می پردازد. ماجول فرایند تحلیل سلسله مراتبی، امکان رتبه بندی بخش های اصلی آلوده کننده رودخانه و رتبه بندی منابع آلاینده در بازه ها را فراهم می سازد. در ماجول پهنه بندی کیفی، هدف تعیین بازه های مشابه، با در نظر گرفتن مجموعه ای دلخواه از متغیرهای کیفی شاخص می باشد. به این منظور، روش خوشه بندی فازی با استفاده از ماتریس های تشابه به کار گرفته می شود. در این ماجول، امکان رتبه بندی بازه ها از نظر کیفیت آب و تعیین بازه های بحرانی فراهم می شود. در ماجول شبیه سازی کیفی، تغییرات زمانی و مکانی متغیر های کیفی در بازه های مختلف رودخانه، با استفاده از یک مدل شبیه سازی عددی ارائه می گردند. این ماجول همچنین تخمینی از بارهای آلودگی غیرنقطه ای را در بازه های مختلف سامانه رودخانه ای به دست می دهد. سامانه اطلاعات مدیریت تدوین شده در این مقاله، در تحلیل داده های کیفی سامانه رودخانه ای کارون - دز به کار گرفته شده است. بانک اطلاعاتی تهیه شده برای این سامانه، کلیه داده های کمی و کیفی موجود، مربوط به رودخانه های کارون و دز و منابع آلاینده آن ها را در بر می گیرد. نتایج تحلیل ها نشان دهنده کارایی مناسب این سامانه در پشتیبانی مدیریت کیفی رودخانه ها است.
    کلیدواژگان: سامانه اطلاعات مدیریت (MIS)، پهنه بندی کیفی، کیفیت آب، فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)
  • بهرام ثقفیان، باقر قرمز چشمه صفحه 28
    شناسایی مکانی (پهنه بندی) مناطق سیل خیز از دیدگاه تاثیر بر ویژگی های سیلاب خروجی کل حوزه در پروژه های کنترل سیلاب از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد. تعیین درجه سیل خیزی مناطق مختلف یک حوزه آبخیز مستلزم شناخت خصوصیات هیدروژئومورفیک حوزه، اقلیم منطقه، بررسی وقایع ثبت شده بارش-رواناب در منطقه و بهره گیری از مدل های ریاضی در قالب یک روش مشخص برای تفکیک نقش مناطق مختلف حوزه می باشد.در تحقیق حاضر، حوزه آبخیز رودزرد برای تشریح روش پیشنهادی تعیین توزیع مکانی شدت سیل خیزی انتخاب شد. این حوزه از اطلاعات و آمار نسبتا مناسبی برخوردار است و شامل پنج زیرحوزه اصلی و سه زیرحوزه میانی ماشین می باشد. مدل توزیعی بارش-رواناب ModClark در سطح زیرحوزه های دارای ایستگاه هیدرومتری واسنجی و اعتبار یابی شد. سپس با بکارگیری نرم افزار روندیابی هیدرولیکی HEC-RAS در حالت جریان غیر ماندگار، جریان در شبکه رودخانه اصلی روندیابی گردید و مدل تلفیقی در محل خروجی کل حوزه واسنجی و اعتباریابی شد. در مرحله بعد برای تعیین توزیع شدت سیل خیزی برای واحدهای سلولی به ابعاد 2×2 کیلومتر مربع با اجرای روش «عکس العمل سیل واحد»در قالب حذف متوالی سلول ها و شبیه سازی هیدروگراف سیل به ازای یک بارش طراحی، میزان تاثیر هر یک از سلول ها بر هیدروگراف خروجی کل حوزه بدست آمد. تعداد کل شبیه سازی توسط مجموعه مدل های زیرحوزه ای و هیدرولیکی برابر مجموع تعداد سلول ها می باشد.همچنین در این مرحله برای اولین بار با استفاده از نتایج شبیه سازی ها نقشه کنتورهای هم تاثیر سیل خیزی بدست آمد. از طرف دیگر، شاخص سیل خیزی در نقاط مختلف در مسیر حرکت جریان رودخانه اصلی محاسبه شد و با ترسیم تغییرات شاخص سیل خیزی در مسیر رودخانه اصلی، دیاگرام یا پروفیل شاخص سیل خیزی واحدهای سلولی حداکثر و حداقل سیل خیزی ترسیم شد که بیان کننده چگونگی تغییر این شاخص در طول مسیر می باشد.
    کلیدواژگان: رود زرد، نقشه هم اثر سیلخیزی، شدت سیل خیزی، HEC، RAS و ModClark
  • غلامعباس بارانی، زهرا کمالی پور، محمدعلی تربتی صفحه 40
    بررسی عملکرد حوضچه های استغراق در پایین دست سدها (شبیه سازی فرایند آبشستگی) به عنوان سازه های مستهلک کننده انرژی از جمله اهداف مهم در ساخت مدل های هیدرولیکی آنها می باشد. به دلیل محدودیت هایی که در به کارگیری مصالح دانه ای غیر چسبنده در شیبهای تند وجود دارد، انتخاب نسبت مناسبی از مخلوط مصالح چسبنده و غیر چسبنده که بتواند خواص مقاومتی سنگ های حوضچه استغراق را در برابر الگوهای پیچیده جریانهای آشفته در مدل شبیه سازی نماید، ضروری می باشد. در این مطالعه شبیه سازی مقاومت فرسایشی مصالح سنگی حوضچه استغراق در پایاب سد کارون 3 مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور هشتاد و شش آزمایش در چهار سری با نسبت های مختلف از مصالح چسبنده و غیر چسبنده در یک فلوم با طول موثر 10متر انجام شده است. در این فلوم مخلوط مصالح با نسبتهای متفاوت، تحت تاثیر جریانهای یکنواخت با سرعت های مختلف قرار گرفتند. سرعت آستانه آبشستگی در هر یک از نسبت ها تعیین گردید. سیمان به دلیل سخت شدگی شدید و مقاومت در برابر فرسایش از مخلوط مصالح حذف شده و به جای آن رس بنتونیت جایگزین شد. آزمایشها برای بدست آوردن میزان مناسب رس بنتونیت در مخلوط ادامه یافت. پروفیل جریان در فلوم اندازه گیری شد. توان فرساینده جریان برای مخلوط مصالح مختلف با استفاده از سه روش پروفیل اندازه گیری شده جریان، عمق نرمال محاسبه شده جریان و روش گام به گام استاندارد محاسبه گردید و شاخص فرسایش پذیری آنها با استفاده از روش آناندل تعیین شد. با بکارگیری شاخص های فرسایش پذیری به دست آمده کلاس مناسب رس بنتونیت نظیر قسمتهای مختلف حوضچه استغراق سد کارون 3 تعیین گردید.
    کلیدواژگان: مدل هیدرولیکی، حوضچه استغراق سد کارون 3، شاخص فرسایش پذیری، آستانه آبشستگی
  • مهدی شفیعی فر، علیرضا ولی زاده صفحه 50
    در این تحقیق مدل دوبعدیH2D که مدل جریان آب کمعمق است و ترمهای گرادیان فشار جو، تنشهای باد، نیروی جزرومدی و اصطکاک کف و دیواره را دارد، توسعه داده شده و با اضافه کردن الگوریتم تر و خشک شدن مرزها، میدان باد و فشار متغیر و شبکه مستطیلی متغیر به آن، مدل جدید Surge2D تهیه شده است. الگوریتم مورد استفاده، هم سرعت جریان و هم ارتفاع آب را برای بررسی تغییر مرز به کار میبرد. در این روش برای تغییر وضعیت یک المان مرزی از حالت خشک به تر یا برعکس، به ترتیب باید ارتفاع آب از یک مقدار حداقل بیشتر یا کمتر باشد و علاوه بر آن سیال آب با توجه به سرعتی که در المان مرزی دارد، طول المان را طی کند. در نتیجه مدل سازی واقعیتری نسبت به مدل های پیشین مثل Mike21 امکان پذیر است. نتایج اجرای مدل با حلهای تحلیلی تفاوتی بسیار اندک، در حدود 1/0 درصد را نشان میدهند. این مدل برای بررسی تاثیر احداث میانگذر شهید کلانتری برخصوصیات جریان در دریاچه ارومیه مورد استفاده قرار گرفته است و تغییرات الگوی جریان در دریاچه ارومیه پس از احداث میانگذر ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: آب کمعمق، مدل عددی، مرز خشک و تر، دریاچه ارومیه
  • حمید محرمی، سیدعلی اکبر صالحی نیشابوری، عبدالمهدی فروغی صفحه 59
    یکی از راه های کاهش پدیده ضربه قوچ در مسیر خطوط انتقال آب نیروگاه های آبی، احداث مخزن موج گیر در مسیر انتقال آب می باشد. مخازن موج گیر باعث استهلاک نوسانات جرم گردیده و سبب می شوند که امواج فشاری کمتری به داخل تونل کم فشار منتقل گردد.
    طراحی مخازن موج گیر دیفرانسیل معمولا شامل تعیین متناسب قطر مخزن موج گیر، قطر لوله رایزر، تراز سرریزی رایزر، ارتفاع مخزن موج گیر و سطح مقطع روزنه ها می باشد، به نحوی که عملکرد هیدرولیکی قابل قبولی را ارائه نماید.
    در این مقاله مسئله طراحی مخازن موج گیر دیفرانسیل در قالب یک مسئله بهینه سازی فرموله شده است. در این فرمول بندی کل هزینه های اجرایی بعنوان تابع هدف اختیار شده است که باید حد اقل شود و ضوابط طراحی و الزامات شرایط هیدرولیکی مسئله بعنوان شروط مسئله بصورت قیود در مسئله وارد شده اند. حل مسئله به روش تابع جریمه داخلی صورت می گیرد. خروجی های مسئله عبارتند از مشخصه های اصلی طراحی که با آن طراحی اجزاء مخزن صورت می گیرد. برای نشان دادن قابلیتهای روش، مخزن موجگیر سد آپالاچیا که مشخصات آن در دسترس می باشد طراحی بهینه شده و با نتیجه حاصل از کار محققین دیگر، مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: مخزن موجگیر دیفرانسیل، نیروگاه آبی، طراحی بهینه
  • گزارش های فنی
  • محسن حبیبی، حجت رضایی پژند، محبوبه فرزندی صفحه 70
    میانگین دماهای کمینه و بیشینه روزانه قدیمی ترین روش برآورد متوسط دمای روزانه است که به عنوان روش استاندارد شده جهانی از قرن نوزدهم به کار می رود. متاسفانه دقت این روش مناسب نیست. در این تحقیق کلیه ایستگاه های دمانگار خراسان بزرگ انتخاب و نمونه ای به کمک نمونه گیری منظم (سیستماتیک) انتخاب، سپس دماهای بیشینه و کمینه و دمای متوسط روزانه به کمک انتگرال گیری سطح زیر منحنی از روی کاغذهای دمانگارها محاسبه شده است. داده ها الگوی جدیدی برای برآورد متوسط دمای روزانه پس از استخراج به کمک رابطه همبستگی چند متغیره و به صورت ترکیب خطی از دماهای بیشینه و کمینه روزانه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: متوسط دمای هوا، نیمه خشک، خشک، الگوی روزانه
  • عبدالواحد خالدی درویشان، سید حمیدرضا صادقی، مهدی وفاخواه، لیلا غلامی صفحه 75
    تحقیق حاضر به منظور شناسایی موثرترین ویژگی های فیزیکی حوزه بر ویژگی های ریخت سنجی رسوبات بستر برجامانده از آخرین سیلاب ها در رودخانه واز در استان مازندران انجام گرفته است. برای این منظور، رسوبات بستر هفت مقطع در طول مسیر اصلی رودخانه واز با استفاده از روش ترکیبی نمونه برداری شد. سپس ویژگی های مختلف ریخت سنجی با استفاده از روش الک و صفحه گسترده GRADISTAT تعیین شد. ویژگی های فیزیکی حوزه به کمک نرم افزار SPSS12 و با استفاده از روش های تجزیه و تحلیل خوشه ایو تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت موثرترین ویژگی های فیزیکی حوزه بر ویژگی های ریخت سنجی رسوبات بستر با استفاده از فاکتور β در رگرسیون چند متغیره شناسایی گردید. نتایج به دست آمده از تحقیق نشان می دهد که مساحت حوزه بالادست و فاصله از بالادست موثرترین ویژگی های فیزیکی در کنترل متغیر های ریخت سنجی رسوبات بستر بودند.
    کلیدواژگان: ویژگی های فیزیکی حوزه، ریخت سنجی رسوب، رسوبات بستر، رودخانه واز، مازندران
|
  • Z. Ganji Noroozi, J. M. V. Samani, S. Morid Page 1
    Estimation of reservoir sedimentation volume is necessary for design and hydraulic structure management purposes where different empirical and mathematical methods are employed in this regard. Due to different factors effecting sedimentation process and their stochastic process, uncertainties arise which cause failure and may force designers to consider safety factors in their designs. Therefore, uncertainty analysis may introduce a better understanding of the effect of different input parameters and their separate contributions to the whole output error. In this research, the sediment discharge rate was estimated by employing different methods such as USBR, average of classes, and the FAO modification coefficient. In these methods data collected from Yalfan hydrometry and Shakhe Dovom SAD stations were used. To calculate the trap efficiency the Brown method, and for specific weight Lane & Koelzer and Miller methods were used. The results of the FAO modification coefficient on average of classes and specific weight of Miller method compared to other corresponding methods show better agreement with the measured ones. In this research, Mont Carlo Simulation and Har's methods were investigated. Calculation of The Mont Carlo method and the uncertainty contribution of each parameter were conducted by a FORTRAN computer program introduced by the author. The results show that the sediment discharge rate and the flow rate introduce the highest contribution to the whole uncertainty of sedimentation volume, respectively. Also, Har's method show less uncertainty value compared to the Mont Carlo method.
    Keywords: Sediment Volume, USBR, FAO, Uncertainty, Monte Carlo, Point Harr
  • M. Karamouz, R. Kerachian, A. Nikpanah, M. Akhbari Page 9
    Management Information Systems (MIS) are efficient tools for analyzing the structural problems in water resources and environmental systems management. This paper presents a MIS for river water quality data analysis. The MIS includes six modules, namely Data Management, Data Validation, Analytical Hierarchy Process, Water Quality Zoning, Water Quality Simulation, and Non-point Loads Estimation. The management of the data banks, statistical analysis and preparing different reports are the main tasks of the Data Management module. The Data Validation module uses statistical methods such as correlation analyses to verify and validate the input data related to the river water quantity and quality. Ranking pollution sources and determining their shares in river water pollution is done using the Analytical Hierarchy Process (AHP) module. The Water Quality Zoning module classifies the river reaches considering the concentration of different water quality variables. This module uses the fuzzy clustering method. In the proposed MIS, a river water quality simulation model is also used for determining the spatial and temporal variation of the water quality constituents in a river system. Finally, the characteristics of the non-point pollution sources are estimated using the Nonpoint Loads Estimation module. The proposed MIS has been used for water quality data analysis in the Karoon- Dez River system in southwestern part of Iran. The results show that the MIS can effectively support decision-makers in managing water quality in this river system.
    Keywords: Management Information Systems (MIS), Water Quality Zoning, Water Quality, Analytical Hierarchy Process (AHP)
  • B. Saghafian, B. Ghermez Cheshmeh Page 28
    Understanding the spatial variation of the flood source area within watersheds as they affect of the flood characteristics at the outlet is an important issue in flood control studies. Determining the flood severity index in a watershed requires study of hydrogeomorphic properties, recorded rainfall-runoff events and use of mathematical models in the context of the methodology to delineate various watersheds areas with respect to the flood downstream. In this paper, Roodzard watershed was selected as the case study since it has suitable rainfall-runoff record. The watershed consists of five tributary subwatershed and three intermediate subwatersheds. ModClark distributed hydrologic model was calibrated in subwatersheds with hydrometric stations. Using HECRAS routing model the whole of the Roodzard watershed model was calibrated at Mashin Hydrometric Station at the outlet. Following the “Unit Flood Response” approach, 2*2 km2 grid squares within the watershed were removed one by one in the simulation process and their effect on the flood peak at the outlet was determined. Such effect was quantified by a flood index and used for preparing the map of “flood severity”. Furthermore, the profile of flood index along the main stream was plotted in grid-scale as well as for each sub-basin.
    Keywords: Roodzard, Flood severity map, Flood Severity index, HEC, RAS, ModClark
  • G. A. Barani, Z. Kamalipoor Azad, M. A. Torbati Page 40
    The main goal of physical hydraulic modelling of plunge pools as energy dissipators at the toe of reservoir dams is the assessment of their performance efficiency. There is a limitation of using non-cohesive material at steep slopes. Accordingly a suitable combination of cohesive and noncohesive materials should be selected to simulate the scouring resistance characteristics in the plunge pool against complicated turbulent flow in a hydraulic model. In this study, the relative ability of rock to resist scouring in the plunge pool of Karoon-III dam on the Karoon River in south eastern Iran was simulated using a physical model. Eighty-six experiments in four series were carried out in a flume with an effective length of 10 meters with different combination of cohesive and non-cohesive materials, with uniform flow in different velocities. The threshold velocity of scouring was subsequently determined for each combination. Cement was eliminated from the test due to its high scour resistance and was replaced by bentonite clay. Experiments were then continued to determine a suitable fraction of clay bentonite in the combination. The erosive power of water was calculated using three
    Methods
    measured flow profiles, flow normal depths, and the Standard Step method. The Erodability Indices were determined by the Annandele method for each method. These Indices were used to determine the suitable class of bentonite clay for different parts of the Karoon-III dam plunge pool.
    Keywords: Hydraulic Model, The Plunge Pool of the Karoon, III Dam, Erodiability Index, The Scour Threshold
  • M. Shafieefar, A. Valizadeh Page 50
    In this paper the H2D shallow water model is developed which employs terms like atmospheric pressure, wind stresses, tidal forces, and boundry friction status. Adding the algorithm of wetting and drying in boundry cells, along with the changing wind and pressure fields, a new model called Surge2D is developed. The numerical 2D model developed in this study estimates the shallow water currents. The landwater interface is treated as a moving boundary in which the flooding and draining rate depend on the both simulated current and the height of water in adjacent ‘wet’ cells. This ensures realistic and smoothly varying results. In this approach for the status of a boundary cell to change from dry to wet or wet to dry, the water level should become greater or less than a specified stage, respectivly. Furthermore the fluid must cross the length of the boundary cell according to the flow velocity in the adjacent cell. The results of this model were compared to both analytical solutions and MIKE21 results. The result of the 2D model indicated an excellent agreement with the analytical solutions (differences less than 0.1%). This model is used to study the effects of Shahid Kalantary causeway on the current pattern and characteristcs in Urmia Lake, in north-western Iran.
    Keywords: Shallow water, Numerical model, Dry, wet boundary, Urmia Lake
  • H. Moharrami, S. A. Salehi Neishabouri, Abdolmahdi Foroughi Page 59
    One way to reduce the effect, of water hammer in hydraulic conduits is to build a proper surge tank. Surge tanks dissipate the mass oscillation and reduce the transmitted pressure into hydraulic conduits. The design of Differential Surge Tanks usually includes the proper determination of diameter of the main tank and the riser, the heights of the main tank and the riser, and the area of orifices such that they guarantee the acceptable hydraulic performance. In this paper, the design of differential surge tanks has been formulated in the form of an optimization problem in which the objective function is to minimize the total cost. Hydraulic conditions that have to be satisfied for a good performance of the system, comprise the constraints of the problem. The optimization problem has been solved using the Barrier method. The outputs are the basic design parameters that make detailed design of surge tank possible. To show the capabilities of the method, the surge tank of Appalachia dam has been designed by the proposed algorithm and compared to similar design of other research.
    Keywords: Differential Surge Tank, Hydro, plant, Optimal Design
  • M. Habiby, H. Rezaee, Pazhand, M.Farzandi Page 70
    Measuring of daily maximum and minimum tempratures is the oldest method to estimate mean daily temperature which has been a global standardized method since the ninteen century. Unfortunately this method is not precise. In this research we selected all climatology stations over the Khorasan province and drew a sample of temperature-graphs by a systematic sampling method to establish an accurated method. Mean daily estimates by integration of graphs and measuring daily maximum and minimum temperatures are calculated. Finally we introduce a new model for estimating mean daily temperatures by regression from daily maximum and minimum values.
    Keywords: Daily tempreture, Semi, Arid, Arid, Daily pattern
  • A.V. Khaledi Darvishan, S.H.R. Sadeghi, M. Vafakhah, L. Gholami Page 75
    This research was conducted for recognizing affective watershed physical characteristics on morphometric parameters of bed sediment aggregated during recent floods in Vaz River located in Mazandaran Province, Iran. To achieve the study purposes, 7 cross sections were selected along the river where the bed sediments were sampled using combining technique. Then the morphometric characteristics of bed sediments were determined through applying sieving method and with the help of GRADISTAT software package. The entire data were analyzed by cluster and principle component analyses using SPSS12 software. The affective watershed physical characteristics on bed sediment morphometry were ultimately recognized using collected data and standardized correlation coefficient (β) in better performed multiple regression equations. The results of the study revealed that the area of upstream watershed and distance from upstream were most affective watershed physical characteristics on bed sediment morphometric variables.
    Keywords: Watershed Physical Charasteristics, Sediment Morphometry, Bed Sediment, Vaz River, Mazandaran