فهرست مطالب

تحقیقات منابع آب ایران - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 25، زمستان 1391)

مجله تحقیقات منابع آب ایران
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 25، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • یوسف حسن زاده*، محمد علی لطف اللهی یقین، سجاد شاهوردی، سعید فرزین، نیما فرزین صفحه 1
    عملکرد پدیده های طبیعی در نگاه اول معمولا تصادفی به نظر می رسد، لیکن با تغییر مقیاس و حذف نویز می توانند به نوعی نظم دست یابند و امکان پیش بینی آن ها در آینده فراهم گردد. این ایده پایه اصلی نظریه آشوب (1chaos) می باشد که به مطالعه رفتار ناپایدار و غیر پریودیک در سیستم های دینامیکی غیرخطی نوسانی می پردازد. خشکسالی از مهم ترین بلایای طبیعی است و طراحی سیستم های پایش آن به منظور مدیریت بهتر منابع آب از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد. از میان شاخص های پالایش، شاخص بارندگی استاندارد (2SPI) در حال حاضر در دنیا به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. از آن جا که سری زمانی این شاخص ماهیت دینامیکی دارد، نظریه آشوب می تواند نقش بی نظیری را در کسب اطلاعات از این تغییرات ایفا کند. اما داده های SPI دارای نویز می باشند که باعث می شود پیش بینی داده ها خیلی دقیق نباشد. از آنجا که الگوریتم موجک (3wavelet) قادر به بیان سیگنال در محدوده زمان و فرکانس و همچنین تحلیل موضعی سیگنال می باشد، در این تحقیق به منظور نویززدایی SPI شهر تبریز در طول 40 سال دوره آماری اخیر، استفاده شده است. سپس ماهیت آشوبناکی سری زمانی حاصل با استفاده از شاخص های بعد همبستگی و نمای لیاپانوف مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشانگر رفتار کاملا آشوبناک سری زمانی تحت بررسی می باشد. بنابراین رفتار سیستم غیرتصادفی است و به عبارتی جزو فرآیند های استوکاستیکی و نویز دار مطرح نمی شود. جهت پیش بینی مقادیر SPI توسط نظریه آشوب، از الگوریتم نزدیک ترین همسایگی کاذب استفاده گردیده است. نتایج صحت سنجی حاکی از دقت بالای پیش بینی نظریه آشوب بوده و بر این اساس میزان SPI و شدت خشکسالی شهر تبریز برای 3 سال آینده پیش بینی شده است.
    کلیدواژگان: نویززدایی، پیش بینی، نظریه آشوب، موجک، سری زمانی SPI تبریز
  • محمدتقی دستورانی*، اعظم حبیبی پور، محمدرضا اختصاصی، علی طالبی، جواد محجوبی صفحه 14
    وقوع خشکسالی اثرات نامطلوبی بر بخش های کشاورزی و اقتصادی کشور و به طور خاص بر عرصه های طبیعی تحمیل می کند. امروزه روش های مختلفی جهت پیش بینی مولفه های اصلی خشکسالی از جمله بارش ارائه شده است. در دهه های اخیر، استفاده از مدل های جدید کامپیوتری در این زمینه رواج یافته و در اغلب موارد توانایی خود را به خوبی نشان داده است. درخت تصمیم به عنوان یکی از این نوع مدل ها، با بررسی پارامترها از جزء به کل، به تولید قانون می پردازند و نهایتا به دانش قابل فهم از بین داده های آماری موجود دست می یابند. در این تحقیق از مدل درخت تصمیم به عنوان یکی از روش های داده کاوی جهت پیش بینی بارش و ارزیابی وضعیت خشکسالی درایستگاه سینوپتیک یزد استفاده شد. شبیه سازی ها در چهار حالت صورت گرفت و در کلیه شبیه سازی ها از متغیرهای بارش قبلی، دمای متوسط، دمای ماکزیمم، رطوبت، سرعت باد، جهت باد در مقیاس ماهانه به عنوان متغیرهای مستقل مدل استفاده و میزان بارش 12 ماه قبل از وقوع پیش بینی گردید. در نهایت جهت ارزیابی دقت و صحت درخت های ایجاد شده در حالات فوق، معیارهای آماری مختلف مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که در ایستگاه یزد، مدل درخت تصمیم گیری خصوصا در شرایطی که از میانگین متحرک 5 ساله داده ها استفاده گردد، دارای توانایی مناسبی در پیش بینی میزان بارش می باشد. پیش بینی مقدار بارندگی و به تبع آن ارزیابی وضعیت خشکسالی با دقت مناسب و قبل از وقوع آن، می تواند به برنامهریزی جهت کاهش خسارات حاصل از آن کمک قابل توجهی نماید.
    کلیدواژگان: مدلسازی، درخت تصمیم، یزد، داده کاوی، بارندگی، خشکسالی
  • معصومه فراستی*، نعمت الله جعفرزاده، سعید برومند نسب، هادی معاضد، جهانگیر عابدی کوپایی، سید مرتضی سیدیان صفحه 28
    در این تحقیق اثر نانو جاذب های نی و پوشال نیشکر به منظور حذف نیترات از محلول آبی مورد بررسی قرار گرفت. اثر عواملی مانند جرم جاذب، غلظت نیترات ورودی، pH و حضور سایر یونهای رقابتی روی جذب نیترات مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج نشان داد که برای هر دو جاذب، زمان تعادل پس از 2 ساعت و حداکثر جذب نیترات در 6 pH= به دست آمد. در جاذب پوشال نیشکر اصلاح شده با افزایش جرم جاذب از 1/0 تا 5/0 گرم، راندمان حذف از 45% به 75% افزایش یافت، اما با افزایش میزان جاذب از 5/0 گرم تا 1 گرم، راندمان جذب ثابت ماند. برای جاذب نی اصلاح شده با افزایش جرم جاذب از 1/0 تا 3/0 گرم، راندمان حذف از 60% به 85% افزایش یافت، اما با افزایش میزان جاذب از 3/0 گرم تا 1 گرم، راندمان حذف ثابت باقی ماند. با افزایش غلظت نیترات محلول (120-5 میلی گرم بر لیتر)، راندمان حذف در نانو جاذب های پوشال نیشکر و نی اصلاح شده به ترتیب از 87% به 66% و 90% به 67% کاهش پیدا نمود. فرایند جذب از ایزوترم فروندلیچ تبعیت کرد. نتایج این مطالعه نشان داد که نانو جاذب های نی و پوشال نیشکر اصلاح شده قابلیت حذف یونهای نیترات را دارا بوده و از بین دو جاذب، نانو جاذب نی توانایی بیشتری در حذف نیترات دارا است.
    کلیدواژگان: حذف نیترات، نانو جاذب ها، محلول آبی، نی نیزار، پوشال نیشکر
  • حسین عساکره*، فاطمه ترکارانی، صغری سلطانی صفحه 39
    فرین های بارشی در هر نقطه، به بارشهای نادر و نابهنجار گفته می شود که در دنباله و دور از نقطه تمرکز توزیع فراوانی (میانگین و یا میانه) بارش آن نقطه قرار گرفته باشد. اخیرا فرینهای بالا و دنباله بالایی توزیع فراوانی بارش مورد توجه بسیار بودهاند. در این راستا به فراخور ویژگی های جغرافیایی هر پهنه، آستانه های متعدد و متنوعی برای این ویژگی بارش معرفی و به کار گرفته شده است. یکی از نمایه های پرکاربرد مربوط به بارش روزانه، مبتنی بر چندک های توزیع فراوانی مشاهدات میباشد.
    در نوشتار حاضر، تحلیل مکانی زمانی بارش های فرین بالای بارش روزانه شمال غرب ایران براساس داده های شبکه ای حاصل از تعداد 729 ایستگاه همدید، اقلیم شناسی و باران سنجی سازمان هواشناسی کشور و ایستگاه های باران سنجی وزارت نیرو طی دوره 1967-2007 و نیز بر پایه صدک نود توزیع فراوانی بارش مورد بررسی قرار گرفت. توزیع احتمال بارش برای هر یاخته از شبکه داده ای برآورد و آستانه صدک 90 توزیع فراوانی مربوط به هر یاخته محاسبه شد. تعداد روزهای توام با بارش بیش تر یا مساوی صدک های90 از توزیع هر یاخته محاسبه و تعداد یاخته هایی که از آستانه مزبور به دست آمد، شمارش شد. بدین ترتیب چند پهنه توام با بارش فرین حاصل گردید. به منظور تحلیل زمانی بارش های فرین، تغییرات بلندمدت فراوانی سالانه این نوع بارش ها برای گستره های مختلف مورد بررسی قرار گرفت. روند کاهشی معنیدار برای بارش های فرین تنها برای بارش هایی با گستره 30-20 درصد دیده شد. در حالی که بارش های فرین با گستره بیش تر، ایستا بوده اند. همچنین تحلیل ماهانه بارش های فرین نشان داد که به جز برای گستره تحت تاثیر70-60 درصد، بیش ترین دفعات وقوع بارش های فرین در ماه آوریل بوده است. دومین ماه به لحاظ فراوانی بیشینه برای گستره های 20-10، 30-20 و نیز 40-30 درصد از مساحت زیر پوشش بارش های فرین، ماه می است. در گستره 40-50، 50-60، ماه مارس به لحاظ فراوانی رخداد بارش های فرین در مقام دوم قرار دارد. در حالتی که 70-60 درصد گستره مورد مطالعه زیر پوشش بارش های فرین باشد، ماه های مارس، می و اکتبر با فراوانی های برابر (2 بار برای هرماه)، فراوانی بیشینه را به خود اختصاص داده اند
    کلیدواژگان: آستانه بارشی، بارش فرین، بهنجار، گرانیگاه بارش، شمال غرب ایران
  • مهدی کرمی مقدم*، محمود شفاعی بجستان، حسین صدقی صفحه 54
    یکی از مشکلاتی که در اکثر آبگیرها به وجود می آید، تجمع و ورود رسوبات به دهانه آبگیر است که باعث ایجاد مشکلات زیادی در سیستمهای آبیاری از جمله کاهش راندمان آبگیری شده است. بنابراین یافتن راه حلی برای کاهش و تضعیف عوامل ورود رسوب به آبگیر از اهمیت خاصی برخوردار است. تاکید مطالعات گذشته بر شناخت الگوی جریان و رسوب کف در آبگیرهای منشعب از کانال مستطیلی بوده است و کمتر به بحث رسوب معلق و آبگیری از کانال ذوزنقه ای پرداخته شده است. در مطالعه حاضر ابتدا آزمایشهای مختلفی در فلوم آزمایشگاهی بر روی آبگیر جانبی که با زاویه 30 درجه از دیواره کانال ذوزنقه ای منشعب شده بود، انجام شد و رسوب ورودی به آبگیر مورد بررسی قرار گرفت. با اسستنتاج داده های حاصل شده، مشخص شد که نسبت رسوب ورودی در عدد فرود 40/0-35/0 (در بالادست کانال اصلی) کمترین مقدار است. همچنین مشخص شد که در نسبت زبری بالا، نرخ افزایش نسبت رسوب ورودی به ازاء افزایش نسبت دبی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: رسوب، آبگیر، کانال ذوزنقه ای، الگوی جریان
  • محمد همتی*، مهدی قمشی، سیدمحمود کاشفی پور صفحه 66
    فرسایش ساحل یکی از موضوعات مهم مدیریتی بخصوص در رودخانه های مئاندری می باشد. اخیرا سرریزهای مستغرق به یکی از سازه های پرطرفدار در کنترل فرسایش در قوسها تبدیل شده اند. سرریزهای مستغرق، سازه های سنگی شکل هستند که در قسمت قوس خارجی رودخانه احداث می گردند تا جهت جریان را از قسمت بیرونی قوس به مرکز کانال تغییر داده و مانع فرسایش آن گردد. در این تحقیق سعی گردیده است تا تاثیر زاویه سرریزهای مستغرق بر الگوی فرسایش و رسوب بررسی گردد. پارامترها و متغیرهای مورد استفاده جهت انجام آزمایشات شامل: سه دبی 120، 180 و 230 لیتر در ثانیه، زاویه های °60، °75 و °90 می باشند. سایر پارامترها از جمله طول، ارتفاع و فاصله سازه ها ثابت بودند و از یک نوع رسوب با d50 برابر با 6/1 میلی متر به صورت بستر زنده (با تزریق پیوسته رسوب) استفاده گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که سطح تپه رسوبی موجود در قوس داخلی در اثر احداث سرریزها بین 13 الی 48 درصد کاهش یافت. کمترین و بیشترین این مقادیر بترتیب مربوط به زاویه های °90 و °60 می باشند. نسبت ماکزیمم عمق آبشستگی به ارتفاع سرریز در سمت دیواره قوس خارجی برای زاویه های °60 و °75 قابل ملاحظه نبوده؛ اما مقادیر نسبت مذکور در زاویه °90 بسیار مشهود بود طوری که بیشترین مقدار آن در این زاویه برابر با 6/4 می باشد. الگوهای فرسایش و رسوبگذاری نشان داد تاثیر زاویه های °60 و °75 در رسوبگذاری بین سرریزها و در نتیجه آن حفاظت از قوس خارجی بهتر از °90 بوده و استفاده از زاویه °90 برای احداث سرریزهای مستغرق در چنین قوسهایی توصیه نمی گردد.
    کلیدواژگان: زاویه سرریزهای مستغرق، پیچان رود، الگوی رسوبگذاری، فرسایش
  • یادداشت فنی
  • اکبر عیدی*، اباصلت خراسانی، لیلا نیک راد صفحه 77
    بررسی نتایح تحقیقات مربوط به ممیزی سیستم های آموزشی براساس استاندارد بین المللی ایزو 10015، بیانگر آن است که یکی از عوامل اصلی ناکارآمدی برنامه های آموزش ضمن خدمت کارکنان، عدم به کارگیری روش ها و تکنیک های نیازسنجی آموزشی دقیق و عینی می باشد. شواهدی مانند انتخاب سلیقه ای و شناسایی نیازهای غیر ضروری کارکنان، برگزاری دوره های متعدد آموزشی غیرمرتبط، زوال اعتماد و کاهش مشارکت کارکنان و مدیران در برنامه های آموزشی، عدم پرورش شایستگی های مدنظر سازمان و اتلاف منابع مالی گویای این مدعا است. از اینروی گرچه در سالهای اخیر پیرامون مقوله نیازسنجی آموزشی مطالب فراوانی به رشته تحریر در آمده است، با این حال ضرورت دارد تا مسئولین و کارشناسان آموزشی با توجه به اهداف، دامنه بررسی، بودجه، زمان و تیم نیازسنجی آموزشی، در چارچوب استراتژی و جهت گیری های کلان سازمانی اقدام به انتخاب و بکارگیری تکنیکی مناسب برای شناخت نیازهای آموزشی خود نمایند.به همین منظور اقدام به شناسایی نیازهای آموزشی 160 عنوان شغلی شرکت مدیریت منابع آب ایران از طریق روش استاندارد مهارت شده است. در این مقاله تلاش می شود تا در چارچوب ارائه نتایج شغل کارشناس حفاظت رودخانه ها و سواحل به عنوان یکی از مشاغل مورد بررسی، روش نیازسنجی آموزشی استاندارد مهارت تشریح گردد.
    کلیدواژگان: نیازهای آموزشی کارشناس حفاظت رودخانه و سواحل، نیازسنجی آموزشی، استاندارد 10015
  • مسعود تابش*، اکبر شیرزاد، محمد مغاری اصفهانی صفحه 83
    افزایش عمر شبکه های توزیع آب شهری در بسیاری از شهرهای جهان باعث شده است تا تعداد حوادثی که در طول سال در این شبکه ها اتفاق می افتد افزایش یابد. در کنار راهکارهایی از جمله مدیریت حوادث، مدیریت نشت و مدیریت فشار، آخرین راه حل مقابله با این پدیده، بازسازی و نوسازی شبکه ها می باشد. در این تحقیق با ارائه یک مدل بهینه سازی و با استفاده از الگوریتم ژنتیک، زمان بندی بهینه ای برای تعویض لوله ها ارائه شده است که در صورت رعایت آن، کل هزینه های تحمیلی به سیستم در یک افق برنامه ریزی مشخص، حداقل می شود. طبق نتایج به دست آمده اعمال قید اقتصادی، گروه بندی لوله های قابل تعویض و هزینه آب هدررفته باعث افزایش هزینه کل و اعمال قید هیدرولیکی باعث کاهش هزینه کل فرآیند بازسازی می شود.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، شبکه توزیع آب شهری، الگوریتم ژنتیک، گروه بندی تعویض، هزینه آب هدر رفته
  • حمید حسینی مرندی*، مهرداد محمدنیا، محمد جواد روستا، بهادر هاتف صفحه 88
    افزایش نیترات در آب ممکن است خطراتی جدی برای سلامت انسان و حیوانات در بر داشته باشد. به همین دلیل سازمان بهداشت جهانی حداکثر مقدار مجاز نیترات در آب آشامیدنی را 45 میلی گرم در لیتر تعیین می کند. تمرکز زیاد نیترات در منابع آب شرب روستایی منطقه میان جنگل فسا، واقع در 120 کیلومتری جنوب شرق شیراز موجب منع بهره برداری از برخی منابع آب زیرزمینی آن شد. هدف اصلی این طرح تعیین منشاء اصلی نیترات در آب منطقه و بررسی بهترین روش کاهش نیترات از آب بود. برای دستیابی به این هدف، تعداد 15 منبع آب شامل چاه، چشمه و قنات انتخاب و طی اردیبهشت سال 1387 تا فروردین سال 1388 نمونه برداری شدند. مقدار نیترات، هدایت الکتریکی و pH نمونه ها در محل و سایر پارامترهای مهم آن در آزمایشگاه و به روش های استاندارد اندازه گیری شدند. مقدار نیترات در آب چاه ها از 1/3 میلی گرم در لیتر تا 4/259 میلی گرم در لیتر تغییر نشان داد. نتایج نشان می دهد که زیاد بودن نیترات در آب زیرزمینی منطقه، به وجود نیترات زیاد زمینه در زمین و فعالیت دامداری در نقاطی از آبخوان مربوط می شود.
    کلیدواژگان: نیترات، آب شرب، میان جنگل، فسا، منشاء
|
  • Y. Hassanzadeh*, M.A. Lotfollahi, Yaghin, S. Shahverdi, S. Farzin, N. Farzin Page 1
    Natural phenomena usually seem irregular at the first glance, however, with changing the scale and the noise they can become regular and therefore it is possible to predict their behaviors. This idea is the main base of the Chaos Theory that deals with studying of unstable and non-periodic behavior of nonlinear and swinging dynamic systems. The time series of drought, as a major natural disaster, has a dynamic nature. and therefore the Chaos Thero can play a significant role in capturing the detailed changes. Refinement of the indicators, standardized precipitation index (SPI) is now widely used in the world. The obtained SPI data are noisy, and therefore the predictions made based on this data are not very accurate. Wavelet algorithm is able to describe a signal in time and frequency domain and also analyze a signal locally. Hence in this study, it is used in order to de-noise time series of SPI of Tabriz city for the past 40 years. The nature of the chaotic time series was evaluated using the Lyapunov exponent and correlation dimension parameters. The results indicated a very chaotic time series behavior for the studied data. The behavior of the system is non-random, and then the time series are not portion of the stochastic and the noise process. To predict the SPI values by the Chaos Theory, the algorithm of the false nearest neighbors is used. Validation of the results indicated the high accuracy of the predictions of the Chaos Theory. According to the proposed method the severity of the droughts and the SPI of the Tabriz city are predicted for the next 3 years.
    Keywords: De, noising, Prediction, Chaos Theory, Wavelet, Tabriz SPI Time Series
  • M. T. Dastourani*, A. Habibipoor, M. R.Ekhtesasi, A. Talebi, J. Mahjoobi Page 14
    Undesirable effects of droughts on the agricultural and economical sectors and especially on the natural resources are intense. Different methods have been presented to predict the main factors of drought such as precipitation and during the recent decades some new computer based models have been developed for drought prediction. In most cases these models have presented quite satisfactory results. Decision tree, as one of these models, produces rules based on evaluation of the parameters from portion (component) to the whole, and finally reaches understandable knowledge from the existing statistical data. In this research, decision tree model has been used as a data mining method to predict precipitation and evaluation of drought in Yazd synoptic meteorological station. Simulations were carried out in four different conditions. Related variables including previous monthly precipitation, mean temperature, maximum temperature, humidity, wind speed, wind direction, and evaporation were used as independent input variables for all these four conditions and the amount of precipitation was predicted 12 months in advance. Finally for evaluation of the model performance in different conditions, statistical criteria were employed. Results indicated that the decision tree model is able to presents suitable prediction of precipitation especially when 5-year moving average of data is used. Precise prediction of precipitation and the accurate evaluation of drought conditions are of great importance for a better management and planning for drought damages reduction.
    Keywords: Modelling, Decision tree, Yazd, Data mining, Precipitation, Drought
  • M. Farasati*, N. Jafarzadeh, S. Boroomand, H.Moazed, J. Abedi Kupaee, M. Seyedian Page 28
    In this research the effect of Sugarcane straw and Phragmites australis anion exchanger nano adsorbents have been investigated for removal of nitrate from aqueous solutions. The effects of operating conditions such as pH, contact time, adsorbent loading, initial anion concentration, and the presence of competitive ions on the adsorption performances were examined. The results showed that the equilibrium time was 2 hours and the pH was 6. With pH of the solution varying from 2 to 10, the nitrate removal efficiency for sugarcane straw and Phragmites australis nano adsorbent increased up to maximum of 45% to 76% and 60% to 86% reached at pH 6. With an increase in the nitrate concentration from 5 to 120 mg/L, the removal efficiency decreased from 86% to 66% and 90% to 67% for sugarcane straw and Phragmites australis nano adsorbent,respectively. For Phragmites australis nano adsorbent, with an increase in the adsorbent dosage from 0.1 to 0.3 grams, the removal efficiency increased from 60% to 85%, but remained almost unchanged when adsorbent dosage ranged from 0.3 to 1grams. For sugarcane straw nano adsorbent as the adsorbent dosage increased from 0.1 to 0.5 grams, the removal efficiency of nitrate increased from 45% to 75%, but remained almost unchanged for the increase of 0.5 to 1 grams. Adsorption kinetics of nitrate ions could most successfully be described by Freundlich isotherm. This study indicated that sugarcane straw and Phragmites australis nano adsorbents could be used for the removal of nitrate ions in water treatment and Phragmites australis nano adsorbent has higher adsorption than sugarcane straw nano adsorbent for nitrate removal.
    Keywords: Nitrate removal, Aqueous solution, Nano adsorbent, Sugar cane straw, Phragmites australis
  • H.Asakereh*, F.Tarkarani, S.Soltani Page 39
    Extreme precipitation in every given point is defined as rare and abnormal precipitations in which could happened far from the center of frequency distribution. The high extreme and upper tail of distribution of precipitation has been taken a lot of experts’ attentions. The thresholds values for extreme precipitations that have been chosen are varied by geographical locations. One of the most usage indices is based on deciles of any given distributions. The current paper has analyzed tempo-spatial characters of extreme precipitation of northwest of Iran based on daily observations database created from of 729 synoptic, climatology and rain gauges stations by using90th percentiles of precipitation distribution. The period under investigation is 41 years which started in 1967to 2007(14975 days). The 90th percentiles of precipitation probability distribution have been estimated for every single pixel as extreme threshold. The numbers of pixels have experienced the extreme threshold or more, had been calculated. Many kinds of coverage of this character have been recognized. Based on analyzing temporal and trends characters it has cleared that there is a significant decreasing trend in 20-30 percent coverage of extreme precipitation. Meanwhile there are stationary in other extreme coverage except for 60% -70% coverage’s. The coverage of 40%-5% and 50% - 60% in March is the second order in extreme precipitation events. Monthly analyses showed the months with most extreme (two times in every month) are April, May, March and October r.
    Keywords: Precipitation Threshold, Extreme Precipitation, Normal, Precipitation Center of Gravity. Northwest of Iran
  • M. Karami Moghadam *, M. Shafai Bejestan, H. Sedghi Page 54
    A major problem with which most of the lateral intakes are faced is sedimentation and sediment delivery. This process causes many problems in irrigation systems such as reduction flow discharge capacity in irrigation canals and even threat of blockage of water during low water flow. Therefore an intake with higher flow discharge and low sediment delivery should be considered in the design. In previous research the same attention has not been given to the lateral intakes installed at trapezoidal canals, as for rectangular canals. The main goal of this study was to investigate sediment delivery to an intake from trapezoidal canal. Sediment tests were carried out for different hydraulic conditions at a 30 degree water intake installed at a main canal with inclined bank. It was found that the flow patterns at the upstream of the intake has been modified in such a way that more water from surface layers are diverted. Therefore less suspended sediment enters the intake. Also it was found that in all tests the amount of sediment enters the intake reaches its minimum value at Froude number between 0.35 to 0.4. For high friction coefficients, the rate of sediment entering the intake decreases as the flow ratio increases.
    Keywords: Sediment, Lateral intakes, Trapezoidal channel, Flow patterns
  • M. Hemmati*, M. Gomeshi, S. M. Kashefipour Page 66
    Bank erosion is one of the important management issues, especially in meandering rivers. Bendway weirs have recently become among the most popular structures in erosion control along the meanders. Bendway weirs are the stone structures constructed in outer bank to change the flow direction from outer bank to the center of the channel so as to prevent erosion. In this study it has been attempted to investigate the effect of angle of bendway weirs on the pattern of erosion and sedimentation. Three angles of 60°, 75° and 90° and three flow rates of 120, 180 and 230 liter per second were examined. Other structural parameters such as length, height, and distance were kept constant. Continuous injection of sediment with d50= 1.6 mm formed a live bed. The results of this study showed that the cross-section area of sedimentary bar in the inner bank decreased by an order of 13 to 48 percents as a result to the construction of weirs. The minimum and maximum of decrease were corresponded to the angles of 90° and 60°, respectively. The maximum scour depth to weir height ratio in the outer bank wall was very evident for the angle of but not so noticeable for other two angles. The maximum amount of this ratio was 4.6 at 90°. Sedimentation and scouring patterns showed that the sedimentation between weirs and thereby protecting the outer bank were better for the angles of 60° and 75°. Angle of 90° is not recommended for construction of bendway weirs.
    Keywords: Angle of bendway weirs, Meandering river, Sedimentation pattern, Erosion
  • A. Eydi*, A. Khorasani, L. Nikrad Page 77
    A survey of research findings related to the assessment of training programs according to the international standard (ISO) 10015 is indicated that one of the key factors of ineffectiveness of on-the job training programs is the lack of accurate need assessment technics and procedures. Instances such as personal preferences and unnecessary needs of personnel,, presenting numerous unrelated training programs, distrust and less cooperation of the personnel and managers, and developing merits not desired by the orgnization and therefore wasting the financial resources are all corroborating the hypothesis. The need assessment has been the focal point of many researches and books in the recent years. It is of utmost importance for managers and educational experts that with regard to the purposes, the budget, time, and the need assessment, choose and employ a proper technic in order to identify the training needs of their organization according to macro –organiational decisions. To this end 160 job titles have been assessed by the standard method of skills in the Iranian Water Resources Management Company. In this article it has been attempted to identify the training needs of the River and Coastal Conservation Department by the standard method.
    Keywords: Training needs of River, Coastal Conservation Department, Trainings need assessment, Iso 10015
  • M. Tabesh*, A. Shirzad, M. Maghari Esfahani Page 83
    Aging in urban water distribution networks would lead to an increased number of bursts. Beside leakage control and pressure management, the last solution in this regard is rehabilitation and replacement of main pipes in the networks. In this research the optimum time for pipe replacement in water distribution networks is obtained by an optimization model applying genetic algorithm, which minimizes the present value of the total costs. According to the obtained results, the economic constraint increases the total costs of replacement while the hydraulic constraint would decrease it. Additionally, considering the cost of water losses and grouping replacement would increase the total costs.
    Keywords: Optimization, Urban water distribution network, Genetic Algorithm, Group replacement, Water losses cost
  • H. Hosseinimarandi*, M. Mohammadnia, M. J. Rousta, B. Hataf Page 88
    Nitrate in high dosage may cause serious diseases for both human beings and animals. WHO has set 45 mg/l as the maximum permitted level for nitrate in drinking water. High concentrations of nitrate in drinking water of the Mian Jungle region of Fasa, located 120 km south east of Shiraz, caused inhabitants to avoid using groundwater as the source of drinking water. Main objectives of this study were i) to determine the main sources of nitrate in the groundwater and ii) to introduce a feasible nitrate removal method in the region. Monthly groundwater sampling were carried out from April 2010 to March 2011 for 15 sources including water wells and outcropped springs. Nitrate, EC, and pH were measured in situ, however remaining parameters were determined in the lab using standard methods. Amounts of nitrate changed from 3.1 mg/l to 259.4 mg/l in diferent times and locations in this region. Results showed that an internal and external background of nitrate in groundwater are originating from the geologic formations and the animal husbandry activities as the main sources.
    Keywords: Nitrate, Drinking water, MianJungle, Fasa, Source