فهرست مطالب

تحقیقات منابع آب ایران - سال دهم شماره 2 (پیاپی 30، پاییز 1393)

مجله تحقیقات منابع آب ایران
سال دهم شماره 2 (پیاپی 30، پاییز 1393)

  • بهای روی جلد: 150,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/09/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات علمی - پژوهشی
  • مسعود طاهریون*، مرضیه بهرامی، صابر مرادی نژاد صفحه 1
    با توجه به رشد سریع جمعیت و نیاز فزاینده برای آب پاک و قابل اطمینان، تصفیه خانه های فاضلاب نقش مهمی در تامین یک منبع قابل اطمینان آب ایفا می نمایند. در این ارتباط اطمینان پذیری یک تصفیه خانه فاضلاب، زمانی که پساب خروجی، مجددا استفاده شده و یا به منابع آبی تخلیه می شود، مسئله ای حیاتی است. عوامل اصلی موثر بر عملکرد تصفیه خانه های فاضلاب، تغییرات در ورودی، تغییرات ذاتی در فرآیندهای تصفیه و مشکلات طراحی و شکست های تجهیزاتی و عملیاتی است. بنابراین دستیابی به استانداردهای تخلیه و استفاده مجدد، نیازمند ارزیابی اطمینان پذیری تصفیه خانه است. از میان روش های مختلف ارزیابی اطمینان پذیری سیستم ها، روش آنالیز درخت خطا یکی از روش های معمول و کارآمد است. آنالیز درخت خطا یک روش استنتاجی تحلیل شکست از بالا به پایین است که در آن یک حالت نامطلوب از سیستم که شامل شکست یا عدم تحقق اهداف سیستم می باشد، تجزیه و تحلیل می شود.
    مطالعه موردی در این مقاله تصفیه خانه فاضلاب شهرک غرب تهران بوده که فرآیند آن لجن فعال متعارف بوده و پساب خروجی آن برای آبیاری فضای سبز پایین دست مورد استفاده قرار می گیرد. اجزای درخت خطا در این تحقیق شامل تخطی BOD تصفیه خانه از استاندارد آبیاری به عنوان رویداد نهایی و مواردی نظیر خطای اپراتور، خرابی تجهیزات و مشکل طراحی به عنوان رویدادهای پایه می باشد. مقدار احتمالات رویدادهای پایه با توجه به داده های موجود و نظرات کارشناسان و بهره برداران تصفیه خانه تعیین شده و احتمال رویداد نهایی محاسبه شده است. بر اساس نتایج به دست آمده احتمال بروز تخطی پساب خروجی 29 درصد برآورد شده که عوامل انسانی به خصوص خطای اپراتور بالاترین سهم را در وقوع آن دارا می باشد. پس از آن عوامل مکانیکی، اقلیمی (کمیت و کیفیت فاضلاب ورودی) و عوامل مرتبط با شبکه در رده های بعد قرار می گیرند. در این رابطه جهت افزایش اطمینان پذیری و مدیریت ریسک اقداماتی با اولویت توجه به کاهش خطاهای مربوط به عوامل انسانی، افزایش سطح نظارت و بازرسی سیستم توصیه گردیده است.
    کلیدواژگان: اطمینان پذیری، تصفیه خانه فاضلاب، درخت خطا (FTA)، مجموعه برش حداقل
  • کیوان خلیلی، فرشاد احمدی، یعقوب دین پژوه، جواد بهمنش* صفحه 12
    تعیین الگوی مناسب یکی از مسائل مهم در مدل سازی و پیش بینی سری های زمانی، با توجه به مکانیسم سیستم مورد نظر است. اغلب، بدون بررسی خطی یا غیرخطی بودن سیستم از مدل های رایج خطی سری زمانی استفاده می شود. در این تحقیق فرآیند جریان رودخانه های نازلوچای، شهرچای و باراندوزچای واقع در استان آذربایجان غربی و غرب دریاچه ارومیه با آزمون غیرخطی BDS در سه مقیاس زمانی (سالانه، ماهانه و روزانه) بررسی شده است. ایستا بودن سری های زمانی شرط اساسی در این روش بوده که بدین منظور از آزمون های ADF و KPSS استفاده شده است. طبق نتایج حاصله هرچه مقیاس زمانی کوچک تر می-شود، درجه غیرخطی بودن افزایش می یابد. به طوری که برای سری های سالانه (به دلیل خطی بودن نتیجه آزمون) می توان از مدل های خطی نظیر خانواده ARMA در سطح معنی داری قابل قبول استفاده کرد. در حالی که برای افزایش دقت پیش بینی سری های ماهانه و روزانه جریان رودخانه های مورد مطالعه بایستی از مدل های غیرخطی مانند Bilinear، TAR و ARCH استفاده کرد. مدل های مناسب خطی و غیرخطی برای سری های زمانی هر رودخانه در مقاطع زمانی مختلف بر اساس نتایج آزمون BDS تعیین و الگو های پیشنهادی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آزمون ADF، آزمون BDS، آزمون KPSS، ایستا، سری زمانی، غیرخطی
  • لیلا جوکار شوریجه*، آرمان گنجی، مهران همایون فر صفحه 21
    مخازن یکی از مهمترین سیستم های آبی هستند که امروزه نقش مهمی را در پیشرفت و توسعه اجتماعی و اقتصادی جوامع ایفا می کنند. روش های مختلفی برای بهره برداری آب از مخازن وجود دارند که عموما در قالب برنامه های پویا1 (DP) ارائه شده است. اما به طور کلی می توان مدل های موجود را به دو گروه مدل های پیوسته و گسسته تقسیم بندی کرد. اخیرا مدل های پیوسته متعددی به دلیل مشکلات ابعادی مدل های پویا (DP) مورد استفاده قرار گرفته اند که از آن جمله می توان مدل پویای تصادفی پیوسته محدودیت- حالت2 (CS) را نام برد. این تحقیق قصد دارد تا مقایسه ای را میان کارایی مدل های پیوسته و گسسته داشته باشد. برای این منظور مدل پویای تصادفی پیوسته محدودیت-حالت (CS) و مدل های گسسته برنامه ریزی پویا (DP) و برنامه ریزی پویای تصادفی3 (SDP) انتخاب شدند. نمودارهای تغییرات حجم مخزن و مقدار رهایی آب از مخزن و نیاز آبی و همچنین شاخص های اعتماد پذیری برای مدل های مذکور محاسبه و نتایج بدست آمده از سه مدل با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج حاصل از مقایسه شاخص های اعتمادپذیری مدل ها نشان می دهد که در مجموع مدل محدودیت- حالت کارایی بهتری نسبت به مدل های دیگر دارد.
    کلیدواژگان: مخازن، بهینه سازی، اعتماد پذیری، مدل محدودیت، حالت
  • حنانه محمدی کنگرانی*، دیبا غنچه پور، ارشک حلی ساز صفحه 32
    تحولات اجتماعی و کمبود منابع آب، باعث شده تا سیاست گذاران در توزیع عادلانه آب دچار معضلات جدی شوند که در نتیجه منازعات آبی در سطوح خرد و کلان اجتماعی ایجاد می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط میان روابط اجتماعی و پارامترهای هیدرولوژیک و تعیین نقاط قوت و ضعف موجود در شبکه روابط اجتماعی در روستای هماگ پایین واقع در استان هرمزگان انجام شده است. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شده و شبکه همکاری میان افراد با استفاده از رویکرد تحلیل شبکه ای، نرم افزارهایVisone و Ucinet و شاخص های اعتبار و نقش های هم ارز ترسیم و تحلیل شده است. نتایج نشان داد که در این روستا الگوهای ارتباطی پیشین که تحت تاثیر روابط خویشاوندی شکل گرفته بودند، در پی بروز مشکل کم آبی، تغییر یافته و گروه بندی های جدیدی میان افراد در پی بروز مشکل کم آبی، شکل گرفته است. در نهایت پیشنهاد شد تا مدیران آب، به ارتباطات و اثرات متقابل میان مسایل موجود در حوضه های آبریز تاکید بیشتر نموده و مساله شناسی را بیشتر مورد توجه قرار دهند، خصوصا مسایل اجتماعی که با تمام پارامترهای زیرسیستم طبیعی حوضه آبریز ارتباط متقابل دارند و عموما تاثیرگذارترین پارامتر محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: منازعات آبی، تحلیل شبکه ای، شبکه روابط اجتماعی، پارامترهای هیدرولوژی، روستای هماگ پایین
  • بهرام بختیاری*، نادیا شهرکی، محمد مهدی احمدی صفحه 44
    برای تجزیه و تحلیل آماری پیشامدهایی که مستقل نبوده و به پیشامدهای قبلی خود وابسته می باشند، از زنجیره مارکف استفاده می-شود. در این مطالعه، احتمالات پیشامدهای متوالی روزهای خشک و تر 15 ایستگاه سینوپتیک کشور با اقالیم مختلف از اقلیم خشک سرد تا مرطوب معتدل با استفاده از روش زنجیره مارکف مورد تحلیل قرار گرفت. برای دستیابی به احتمالات پیشامدهای متوالی روزهای خشک و تر از آمار بارش روزانه ایستگاه های کرمان، مشهد، شیراز و بندرعباس طی سال های مطالعاتی 2009-1978، ایستگاه های تبریز، خرم آباد، اصفهان، تهران، زاهدان، اهواز، اردبیل و گرگان طی سال های مطالعاتی 2008-1978، ایستگاه زنجان طی سال های مطالعاتی 2007-1978، ایستگاه یاسوج طی سال های مطالعاتی 2008-1987 و ایستگاه ساری طی سال-های مطالعاتی 2008-2000 بهره گرفته شد. آمار مزبور بر اساس ماتریس شمارش تغییر حالت روزهای بارانی و فاقد بارش مرتب شده، سپس ماتریس احتمال تغییر وضعیت بر اساس روش درستنمایی بیشینه محاسبه گردید. همچنین نقشه های خطوط هم احتمال طول موسم خشک مورد نظر تهیه شدند. نتایج نشان داد که احتمال عدم بارش در ایستگاه ها مطالعاتی با اقلیم های خشک از 0/811 تا 0/909، با اقلیم های نیمه خشک از 0/685 تا 0/84 و با اقلیم های معتدل و مرطوب از 0/695 تا 0/728 متغیر می باشد.
    کلیدواژگان: زنجیره مارکف، بارش روزانه، مدل سازی، نقشه های خطوط هم احتمال
  • سیده فاطمه هاشمی، علی شاهنظری*، مریم نوابیان صفحه 56
    اعمال مدیریت عادلانه تخصیص آب در تشکل ها ضرورت استفاده از سیستم های پشتیبان تصمیم گیری را به عنوان ابزاری موثر برای تحلیل تامین و تقاضا ایجاب می نماید. مدل هیدرولوژیکی MIKEBASIN یکی از مدل های این سیستم می باشد که به منظور شبیه سازی و مدیریت تخصیص آب در حوضه رودخانه توسعه یافته است. هدف از این مطالعه بررسی چگونگی عملکرد این مدل به عنوان ابزار سیستم پشتیبان تصمیم گیری در پروژه یکپارچه آب و خاک شبکه آبیاری سد البرز واقع در حوضه رودخانه بابل است. در این راستا، واحدهای عمرانی به 20 تشکل آب بران تقسیم گردید که منابع آب در این محدوده به ترتیب شامل منابع آب سطحی، آببندان و آب زیرزمینی می باشد. با هدف تخصیص آب به تشکل ها، شبیه سازی بیلان منابع و مصارف در قالب مقادیر 28 ساله رواناب حوضه های اصلی و زیرحوضه ها، اطلاعات مخزن سد و نیاز آبی تشکل های آب بران، آب زیرزمینی و آببندان به صورت ماهانه انجام شد. در ارزیابی نحوه تخصیص منابع آب توسط مدل MIKEBASIN در تشکل های آب بران، میزان تامین با هدف حداقل نمودن کمبودها و بر اساس اولویت مکانی هر تشکل برآورد شد. بر همین اساس تشکل های بالادست آب بیشتری را دریافت نمودند. نتایج همچنین نشان می دهد که از 460 میلیون متر مکعب تقاضای تشکل ها، 02/277 میلیون متر مکعب آن از آب های سطحی و 131/01 میلیون متر مکعب آن از آب زیرزمینی و مابقی آن (1/92 میلیون متر مکعب) از آببندان تامین می شود که میزان کمبودهای برآورد شده با توجه به معیار 85 درصد تامین، 13/5 میلیون متر مکعب است. نهایتا اینکه نتایج حاصل از تخصیص منابع آب این مطالعه به میزان قابل ملاحظه ای با نتایج مطالعات قبلی انجام شده، مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: شبکه البرز، تخصیص منابع آب، تشکل های آب بران، مدل MIKEBASIN
  • معصومه بهروز*، سعید علیمحمدی، جلال عطاری صفحه 69
    طراحی سیستم های کنترل سیلاب به دلیل ماهیت تصادفی سیل و خطاهای اندازه گیری با انواع عدم قطعیت های هیدرولوژیکی، هیدرولیکی، ژئوتکنیکی و اقتصادی همراه است. هدف این مقاله تحلیل حساسیت این عدم قطعیت ها به منظور تعیین میزان تاثیر هر یک از آن ها بر ابعاد طراحی سازه می باشد. بدین منظور، با استفاده از یک مدل بهینه سازی غیر خطی مبنی بر تحلیل ریسک1 در دو حالت احتمالاتی و قطعی در نرم افزار 2LINGO، به طراحی یکی از معمول ترین سازه های مهار سیلاب یعنی گوره ها3 پرداخته شده است. در طراحی احتمالاتی، هریک از این عدم قطعیت ها یک بار به طور جداگانه و بار دیگر همه با هم در مدل اعمال شده و جهت تحلیل عدم قطعیت ها از روش شبیه سازی مونت کارلو4 استفاده شده است. در این مقاله، محدوده شمال شهر شیراز در مجاورت رودخانه خشک معالی آباد به عنوان منطقه مورد مطالعه انتخاب شده است. در پی اجرای مدل، دوره بازگشت بهینه طراحی در هر دو حالات احتمالاتی و قطعی یکسان و برابر 20 سال به دست آمده است. برخلاف مدل قطعی که در آن ابعاد سیستم به صورت تک مقداری حاصل می شوند، مدل احتمالاتی یک بازه برای هر پارامتر نتیجه می دهد که مقادیر آن ها تحت تاثیر نوع عدم قطعیت اعمال شده، تغییر می یابد. نتایج نشان می دهد که اعمال عدم قطعیت هیدرولوژیکی در طراحی، موثر تر از عدم قطعیت اقتصادی، و آن هم مهم تر و موثر تر از عدم قطعیت هیدرولیکی است. در صورت وجود محدودیت های هزینه و زمان، جهت اطمینان و رضایت از عملکرد بهتر سیستم در زمان آینده، لازم است حداقل عدم قطعیت هیدرولوژیکی در طراحی منظور شود.
    کلیدواژگان: عدم قطعیت، هیدرولوژیکی، هیدرولیکی، اقتصادی، تحلیل ریسک، بهینه سازی، گوره
  • ندا پوستی زاده*، مهدی قمشی، محمد محمودیان شوشتری صفحه 82
    در تحقیق حاضر تاثیر امواج عمود بر جریان نوع 1، 2، 3 و 4 بر انتقال رسوبات معلق در آرایش زیگزاگی موانع، در یک فلوم مستطیلی بررسی شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که در حالت عدم وجود موج عمود بر جریان، غلظت رسوبات معلق در انتهای بازه موانع بیشتر از انتهای بازه بدون موانع هست اما در حالت وجود موج، عکس این قضیه اتفاق می افتد. در شرایط یکسان از دبی، قطر و فاصله ی طولی و عرضی موانع، افزایش شماره موج باعث کاهش اختلاف غلظت رسوبات معلق در پایین دست بازه موانع نسبت به بازه بدون موانع شده است. همچنین درصد کاهش غلظت رسوبات معلق منتقل شده از بازه موانع، نسبت به شرایط عدم وجود موج، کاهش یافته است. به گونه ای که غلظت رسوبات معلق منتقل شده، تحت اثر امواج نوع 1، 2، 3 و 4 به ترتیب 6/2%، 3/9%، 3/6% و 3/1% کاهش یافته است و در این شرایط، تحت اثر موج نوع 3 و 4، رسوبات معلق در بالادست بازه موانع ته نشین شده اند اما 1 و 3 درصد از رسوبات منتقل نشده در بازه موانع، به ترتیب تحت اثر موج نوع 1 و 2 به بازه بدون موانع منتقل شده اند. همچنین نتایج نشان داده است که با افزایش دامنه موج، توانایی موج در کاهش غلظت رسوبات معلق پایین دست موانع نسبت به بازه بدون موانع افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: غلظت رسوبات معلق، موج عمود بر جریان، ورتکس
  • یادداشت فنی
  • محمد نخعی*، خالق محمدی، حسین رضایی صفحه 94
    مدل سازی به عنوان روشی کارآمد، با کمترین هزینه، امکان مطالعه پیچیدگی جریان آب زیرزمینی را برای مدیران فراهم می کند. همواره تعیین میزان برداشت بهینه از آبخوان یکی از پیچیده ترین مسائل پیش روی مهندسین علوم آب بوده است. هدف از این تحقیق، مدیریت بهره برداری بهینه از آبخوان دشت ساحلی ارومیه و تعیین نرخ بهینه پمپاژ چاه های بهره برداری است؛ تا با جلوگیری از برداشت بیش از حد آب زیرزمینی، بتوان دریاچه ارومیه را از بحران خشک شدن روزافزون نجات داد. در این پژوهش ابتدا مدل جریان آبزیرزمینی محدوده مورد مطالعاتی با استفاده از نرم افزار Visual MODFLOW (Ver 4.2) طراحی و ساخته شد، سپس چاه های منطقه مور مطالعه جهت بهینه کردن نرخ پمپاژ با توجه به ویژگی های ضریب هدایت هیدرولیکی و ضریب آبدهی ویژه، منطقه بندی گردیدند. در نهایت نرخ پمپاژ چاه های بهره برداری با توجه به هدف مورد نظر (کمینه سازی نرخ پمپاژ چاه های بهره برداری) و با استفاده از الگوریتم ژنتیک بهینه گردید.
    کلیدواژگان: مدل سازی، آب زیرزمینی، آبخوان ساحلی، شبیه سازی، بهینه سازی، ژنتیک الگوریتم
|
  • M. Taheriyoun*, M. Bahrami, S. Moradinejad Page 1
    According to the rapid population growth and increasing need for clean and reliable water, wastewater treatment plants play an important role in providing a reliable source of water. In this regard, the reliability of a wastewater treatment plant is a critical issue while the effluent is reused or discharged to water resources. Main factors that affect the performance of a wastewater treatment plant are the variability of the influent, inherent variability in the treatment processes, deficiencies in design and mechanical equipments and operational failures. Thus, meeting established reuse and discharge criteria would require assessment of plant reliability. Amongst many techniques developed in system reliability analysis, Fault Tree Analysis (FTA) is one of the popular and efficient methods. FTA is a top down, deductive failure analysis in which an undesired state of a system, including failure to achieve system goals, is analyzed.The case study in this article is West Town wastewater treatment plant in Tehran which is a conventional activated sludge process and the effluent is used in irrigation of downstream green areas. The FTA components in this study include the violation of BOD from the standard limit for irrigation as the top event and cases such as operator fault, malfunction of the equipments and failure in the plant design as the basic events. The probabilities of basic events were determined based on available data and the experts’ and operators’ opinions and the probability of the top event was calculated. According to the obtained results, the probability of effluent BOD violation is estimated about 29% in which human error specially operator’s fault has the highest share in its occurance. Subsequently the mechanical, climate (influent wastewater quantity and quality) and factors related to collection network are placed in the following order. In this regard, to increase the reliability and management of the risk, some measures with the priority of focusing on reduction of human faults and incresing the level of supervision and inspection was recommended.
    Keywords: Reliability, Wastewater treatment plant, Fault tree analysis (FTA), Minimum cut set
  • K. Khalili, F. Ahmadi, Y. Dinpashoh, J. Behmanesh* Page 12
    Determination the suitable pattern according to the system mechanism is one of the key issues in modeling and forecasting time series. It is common to use linear time series models without investigating linearity or nonlinearity of using system. In this study streamflow processes of Nazlu Chai, Shahar Chai and Baranduz Chai rivers located in the West Azarbaijan province and west of Lake Urmia investigated by BDS test in annual, monthly and daily time scales. Stationarity of series, as the main assumption of this test, has been done by ADF and KPSS methods. It is found that as the timescale decreases, the nonlinearity will increase. So that for annual series (due to the linearity test) linear ARMA models can be used at the acceptable significance. Whereas to increase accuracy of forecasted monthly and daily streamflow series of studied rivers, nonlinear models such as Bilinear, TAR and ARCH should be used. Linear and nonlinear models for each river in the different time scales on the basis of BDS test results proposed.
    Keywords: ADF test, BDS test, KPSS test, Nonlinearity, Stationary, Time series
  • L. Jowkarshorijeh*, A. Ganji, M. Homayounfar Page 21
    A variety of optimization models have been developed in the last decades to solve complex problems in water resources management. Thought that some of these methods are unreliable and do not improve the water resources management problem in reality, it is thus essential to investigate and compare the capabilities of these models. One of the most general and well-known optimization problems in water resources is the Dynamic Programming (DP) which can be solved using continuous and/or discrete solution approaches. Since the discrete solution techniques is computationally burden and inefficient in complex problems, the continuous solution techniques takes much attention recently. In this paper a continuous solution of dynamic programming model, called Constraint State (CS) method is adopted to solve a problem related to reservoir operation and its results are compared with those obtained from two different discrete solution methods, called DP and SDP methods. The reliability of these techniques for reservoir operation is investigated using a set of reliability indices. The results show that the CS solution method can even improve the reliability of system, as a comparison with the SDP method.
    Keywords: Reservoirs, optimization, Constraint State, Reliability, Constraint, State Model
  • H. Mohammadi Kangarani *, D. Ghonchepour, A. Holisaz Page 32
    Social changes and water shortagecreate serious problems for policy makers to distribute water justly that lead to water conflictsin small and large social levels. So, this research was done toexplore the relation between social relations and hydrological parameters and to determine the strengths and weaknesses of social relations network in Homag-E payin village located in Hormozgan province. A questionnaire was used to collect the required data and then cooperation network among people to solve the problem of water shortage in Homag-E Payin village was delineated. Authority and role equivalence indices and Visone and Ucinetsoftware packages were used to delineate and to analyze the networks. Results revealed that former relation patterns in Homag-E payin village that were based on the kinship relations have changed following the water shortage problem in this village andnew grouping between residents of this village has shaped based on hydrological parameters. In this regard, policy-makers and planners must be attended more and more into the relations of all issues and their interactions in a watershed; specially, social issues that interacted to all other parameters in a watershed and sometimes, those are the most affective parameters.
    Keywords: Water conflicts, Network analysis, Social relation network, Hydrologic parameters, Homag, E payin Village
  • B. Bakhtiari *, N. Shahraki, M. M. Ahmadi Page 44
    The Markov chain used for statistical analysis events that are not independent and are related to their previous events. In this study, events possibility of serial dry and wet days were analyzed by Markov Chain method for 15 synoptic stations with different climates of coldest arid climates to its moderate humid in Iran. For this purpose was used daily precipitation data (1978-2009) for Kerman, Mashhad, Shiraz and Bandar Abbas stations, (1978-2008) for Tabriz, Khorramabad, Isfahan, Tehran, Zahedan, Ahwaz, Ardabil, Gorgan stations, (1978-2007) for Zanjan station, (1987-2008) for Yasouj stations and (2000-2008) for Sari station. These data are arranged according to frequency matrix of rainy days and without rainfall, then probability matrix was calculated by maximum likelihood method. The respectively produced the Probability contour maps during the dry monsoon. In the study stations, results showed that lack of precipitation probability has variable, 0.811- 0.909 in the arid climates, 0.685- 0.84 in the semi-arid climates and 0.695- 0.728 in the moderate and humid climates.
    Keywords: Markov Chain, Daily precipitation, Modeling, Probability contour maps
  • S.F. Hashemi, A. Shahnazari*, M. Navabian Page 56
    Management practices of equity allocation for water in water user associations (WUA), requires the use of decision support system as effective tool for supply and demand analysis. The river management model MIKEBASIN is one of these systems which developed for simulation and water allocation management in river basin. The objective of this study is evaluating the application of this model as a decision support system in Alborz integrated land and water management project. In this regard, the project area is divided into 20 water user associations and water resources in this area respectively are surface water, Ab-bandans and groundwater. As a matter of water allocation to WUAs, the simulation of resources and demand was done monthly in 28 years with the data of main catchment runoff and sub-catchment, reservoir and demand of WUAs, groundwater and Ab-bandans. In assessing the condition of water resources allocation by MIKEBASIN model in WUAs, demand volume with the aim of minimizing the deficiencies and spatial priorities on the basis of any association was evaluated. Accordingly upstream WUAs received more water. Also the result showed that demand of 460 MCM of WUAs, 277.02 MCM is supplied from surface water and 131.01 MCM from groundwater and remaining (1.92 MCM) is from Ab-bandans. According to criterion of 85% supply, the evaluated deficiency is 13.5 MCM. Finally, the result of this research was in accordance with the results of other studies
    Keywords: Alborz Scheme, Water Resources Allocation, Water User Association, MIKEBASIN Model
  • M.Behrooz*, S. Alimohammadi, J. Atari Page 69
    Design of flood control systems are subjected to different kinds of uncertainties of hydrologic, hydraulic, geotechnical, and economic along, due to inherent behavior of flooding and random errors associated with measurement. The purpose of this paper is sensitivity analysis to determining the effect of uncertainties on the dimensions of design parameters.Therefore, using LINGO software a nonlinear optimization model based on risk analysis in both deterministic and probabilistic scheme have been developed for design of one of the most common structural flood control measure. In The probabilistic design, each of uncertainties once separately and once again all together are applied and Monte Carlo simulation for uncertainty analysis has been used. In this paper a reach in the Moali-abad river at north of Shiraz city, has been considered as case study. According to the results of probabilistic and deterministic models, the optimum return period equal to 20 years. Unlike the deterministic model that every output (design parameters) is single valued, stochastic model gives a range for each parameter that its value affected by the uncertainty imposed. The results show that applying the hydrologic uncertainty in the design is more efficient than economic uncertainty, and the economic one is more efficient than the hydraulic uncertainty. In the situation of limited time and budget, it has suggested that at least hydrologic uncertainty has been considered in design.
    Keywords: Uncertainty, Hydrological, Hydraulic, Economic, Risk Design, Optimization, Levee
  • N. Poustizadeh*, M. Ghomeshi, M. Mahmoodian Shooshtari Page 82
    In present study the effects of transverse waves modes 1, 2, 3 and 4 in a staggered obstacles arrangement on suspended sediment load transport in a rectangular flume was investigated. The results show that in no transverse wave condition, the concentration of suspended sediment at downstream obstacles zone is more than the part of no obstacles zone but it was reduced in the case of existing transverse wave. In the same condition of discharge, diameter and perpendicular and transversal distances of obstacles, increasing of transverse wave mode caused to decrease of this difference. Also, the percentage of decreased suspended sediment concentration in obstacles zone rather than no transverse wave condition was decreased. In fact the concentration of the transported suspended sediment in obstacles zone for wave modes 1, 2, 3 and 4 rather than no transverse wave condition was decreased about 6.2%, 3.9%, 3.6% and 3.1%, respectively and in this condition, suspended sediment was deposited at upstream of the obstacles zone for transverse wave modes 3 and 4. However, 1% and 3% of this sediment was transported to no obstacles zone for wave mode 1 and 2. Also, according to findings, the ability of wave for decreasing of suspended sediment concentration at downstream obstacles zone rather than part of no obstacles zone is increased by increasing of the wave amplitude.
    Keywords: Suspended sediment concentration, transverse wave, vortex
  • M. Nakhaei*, M. Mohammadi, M.Rezaei Page 94
    Modeling as an effective approach, with the least cost, assist to managers to study complexity of groundwater flow. Always, identification of optimized withdrawal from aquifer was the one of complex problems for water science engineers. The main goal of this research was the management of optimized withdrawal from Uromiyeh coastal plain and identification of optimized pumping rate of extraction wells, to rescuing the Uromiyeh Lake from increasing drying with preventing of unlimited groundwater withdrawal. In this study, firstly groundwater flow model of case study region was designed using Visual MODFLOW (Ver 4.2) software. Afterwards,the abstraction wells of Uromyieh coastal aquiferwas clustered according to Hydraulic Conductivity and Specific Storage coefficients variations. Finally, with using of genetic algorithm, the pumping rate of extraction wells was optimized.
    Keywords: Modeling, Groundwater, Coastal Aquifer, Simulating, Optimizing, Genetic Algorithm