فهرست مطالب

تحقیقات منابع آب ایران - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1395)

مجله تحقیقات منابع آب ایران
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/27
  • تعداد عناوین: 14
|
  • فریبا باباییان، علی باقری*، مجتبی رفیعیان صفحه 1
    درک مفهوم آسیب پذیری برای تدوین سیاست های مدیریت یکپارچه منابع آب مهم می باشد. به همین منظور شناخت وضعیت اقتصادی-اجتماعی سیستم تحت مطالعه در کنار وضعیت هیدرولوژیکی آن اهمیت خواهد داشت. در این مقاله به منظور فراهم نمودن بنایی برای مدیریت جامع و یکپارچه برای منابع آب که علاوه بر بعد هیدرولوژی، تاثیر سایر عوامل موثر از جمله اجتماعی و اقتصادی را نیز در نظر بگیرد، از چارچوب حسابداری آب استفاده شده است. این چارچوب با یکپارچه سازی اطلاعات بخش های اقتصادی، هیدرولوژی و سایر منابع طبیعی و نیز جنبه های اجتماعی، امکان بکارگیری سیاست های هدفمند را با شیوه ای آگاهانه و یکپارچه فراهم می نماید. تحقیق حاضر به تحلیل آسیب پذیری سیستم منابع آب محدوده مطالعاتی رفسنجان می پردازد. در این راستا پس از بررسی و تحلیل مفهومی آسیب پذیری و بررسی مطالعات متعدد، چارچوب تحلیلی مناسبی برای ارزیابی آسیب پذیری در نظر گرفته شده است. سپس به منظور استخراج نشانگرهای مرتبط با آسیب پذیری و سازماندهی اطلاعات موجود به تدوین حساب های آب مربوط به محدوده مورد مطالعه برای دو سال 1380 و 1385 پرداخته شده است. تحلیل روند نشانگرها، دیدگاه هایی را از وضعیت آسیب پذیری منابع آب فراهم می کند که می توانند با درک وضعیت فعلی و آنچه که ممکن است در گذشته به اشتباه صورت گرفته باشد، برای تصمیم گیران در جهت دست یابی به راه حلهایی برای کاهش آسیب پذیری منابع آب در محدوده مطالعاتی رفسنجان راهگشا باشد. در این تحقیق به منظور بررسی تاثیر گزینه های سیاستی مختلف در شرایط موجود و ایجاد محیطی برای تصمیم سازی، با استفاده از روش پویایی سیستم در محیط نرم افزار Vensim PLE، مدل سیستم اقتصادی-منابع آب برای محدوده مطالعاتی رفسنجان ساخته شد. نتایج حاصل در بررسی وضع موجود حکایت از وضعیت و حالت نامناسب سیستم منابع آب محدوده مطالعاتی رفسنجان دارد. در بررسی تاثیر گزینه های مختلف سیاستی مشخص شد که گزینه ی تغییر الگوی اقتصادی محدوده رفسنجان از کشاورزی به صنعت و معدن، و تغییر ترکیب اشتغال منطقه از کشاورزی به سهم بیشتر صنعت و معدن می تواند منجر به کاهش آسیب پذیری محدوده ی مطالعاتی در ابعاد منابع آب، اقتصادی و اجتماعی گردد.
    کلیدواژگان: منابع آب زیرزمینی، آسیب پذیری، چارچوب حسابداری آب، نشانگرها، رفسنجان، ایران
  • علیرضا رمضانی خوجین*، میرمسعود خیرخواه زرکش، پیمان دانش کار آراسته، علی مریدی، رحیم علیمحمدی صفحه 18
    امروزه مدل ها و روش های زیادی توسط محققین مختلف ارائه شده است که بر اساس داده های ورودی هواشناسی و سنجش از دوری اقدام به برآورد تبخیروتعرق در روی سطح زمین می نمایند. بدیهی است که کیفیت جمع آوری و پردازش داده های ورودی نقش مهمی را در دقت نهایی تبخیر و تعرق واقعی محاسبه شده خواهد داشت. در این خصوص لازم است قبل از شروع مطالعه، ورودی های یک مدل با دقت مضاعفی مطالعه شده و حسب اثرگذاری هر داده در نتایج خروجی یک مدل، هزینه و زمان لازم جهت آماده سازی اختصاص یابد. در مطالعه حاضر با استفاده از تصاویر ماهواره Landsat8 و یک مدل بیلان انرژی روزانه که بر اساس آزمون های آماری انجام شده نتایج آن تطابق خوبی را با داده های لایسیمتری، تشت تبخیر و تبخیر و تعرق پتانسیل نشان داده بود میزان تبخیر و تعرق واقعی در دشت شهرکرد محاسبه گردید و سپس حساسیت تبخیر و تعرق محاسبه شده نسبت به پارامترهای کلیدی مدل در روزهای ژولیوسی 147، 195 و 291 در 32 نقطه با تراکم پوشش گیاهی و تبخیروتعرق مختلف بررسی گردید و در نهایت نتایج حاصله با نتایج تحلیل حساسیت مدل سبالKhavarian Nahzak (2004) که پیش از آن مطالعه شده بود مورد مقایسه و بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در مدل پیشنهادی داده های دمای سطحی، دمای هوا، تابش طول موج کوتاه ورودی و ساعات آفتابی دارای حساسیت بالا و رطوبت نسبی و آلبیدو دارای حساسیت متوسط تا زیاد و باد و شاخص سطح برگ دارای حساسیت کم تا متوسط می باشند. از این رو پیشنهاد گردید که داده های با حساسیت بالا با دقت بیشتری رکورد و ثبت شوند و در نهایت مقایسه نتایج تحلیل حساسیت مدل پیشنهادی با مدل سبال نیز نشان داد به جز دمای سطح زمین در بقیه موارد هم پوشانی قابل توجهی در بین دو مدل وجود دارد.
    کلیدواژگان: Landsat8، تحلیل حساسیت، الگوریتم بیلان انرژی روزانه، سنجش از دور، شهرکرد
  • سیدعلی اصغر هاشمی شیخ شبانی، سعید مرید، مجید دلاور* صفحه 29
    هدف این تحقیق اتصال سیستم پایش خشکسالی به اقدامات مدیریتی در سیستم های آب سطحی است. بدین منظور سیستم زودهنگام هشدار خشکسالی بکار گرفته شد. در این مطالعه سیستم منابع آب رودخانه زرینه رود برای ارزیابی رویکرد فوق استفاده شد. اقدامات مدیریتی شامل ضرایبی جهت کاهش میزان رهاسازی آب از مخزن می باشند. بدین منظور، در هر سطح هشدار خشکسالی یک نرخ بهینه کاهش رهاسازی بوسیله الگوریتم ژنتیک چند هدفه محاسبه گردید. اجرای مدل طی کل دوره آماری، تعداد هشدار در سطوح دو تا چهار را به ترتیب 18، 80 و 10 درصد کاهش داد. همچنین با اعمال ضرایب کاهشی طی دوره خشکسالی شاخص منطقه در شش ماه کمبود بالای هشتاد درصد به کمتر از پنجاه درصد کاهش یافت. اثر مدل در شرایطی که سیستم بخواهد حقابه کامل زیست محیطی دریاچه ارومیه را ارائه دهد نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. اعمال ضرایب کاهشی طی دوره خشکسالی شاخص منطقه در 14 ماه از این دوره، کمبودهای بالاتر از پنجاه درصد را به مقادیر کمتر از سی درصد کاهش داد. این مطالعه نشان داد که در بلندمدت، مدل رفتار مناسبی در اعلام هشدار از خود نشان می دهد. بررسی ها نشان داد که نتایج بدست آمده از مدل در بیشتر ایام دقیق و قابل قبول بوده و از این رو استفاده از این روش توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت خشکسالی، سیستم زودهنگام هشدار خشکسالی، معرف های خشکسالی، بهینه سازی، رودخانه زرینه رود
  • محمدرضا شهبازبگیان، علی باقری* صفحه 40
    دشت سیستان واقع در حوضه آبریز رودخانه هیرمند به عنوان تنها منبع آب موثر در این دشت، از وابسته ترین نواحی کشور به منابع آب های مرزی است. علی رغم مطالعات انجام شده به منظور تقویت مدیریت منابع آب در این محدوده، بخصوص با رویکرد تامین آب، مشاهدات حاکی از ناپایداری این ناحیه و آسیب پذیری شدید در اثر نوسانات آورد رودخانه هیرمند است. به منظور تحلیل آسیب پذیری دشت سیستان به کاهش منابع آب، مقاله پیش رو چارچوب آسیب پذیری فوزل را به کار می گیرد. بر اساس چارچوب مزبور ابتدا مشخصه های نگرانی باید مشخص شوند. بدین ترتیب متغیرهای سرانه تولید ناخالص داخلی دشت سیستان و جمعیت ساکن در آن را معرف مولفه اقتصادی- اجتماعی و حجم آب تالاب هامون را به عنوان مولفه بیوفیزیکی سیستم آسیب پذیر در نظر می گیرد. سپس به منظور کاهش آسیب پذیری سیستم تحت مطالعه، رویکرد برگشت پذیری گذار را، که با تغییرات خودسازمان یافته دشت سیستان قابل انطباق است، پیشنهاد می دهد. این ناحیه به سوی افزایش سازگاری در برابر کاهش منابع آب از طریق کاهش فعالیت کشاورزی و جایگزینی آن با مشاغل کمتر وابسته به آب ولی در عین حال سازگار با ملاحظات امنیتی، در حال حرکت است. در این راستا، و به دنبال برگرداندن سطح رفاه اقتصادی به دشت سیستان در شرایط کم آبی، تحقیق پیش رو به دنبال آنست که چگونه می توان ساختار اقتصاد محلی را به گونه ای تغییرداد که سطح رفاه به وضعیت پرآبی برگردد. بدین ترتیب با اجرای یک مدل سیستم دینامیکی تحت دو مقدار حدی بالا و پایین از آورد سالانه رودخانه هیرمند به دشت سیستان، 3000 تا 5000 میلیون مترمکعب، پنج سطح از مقادیر مشخصه های نگرانی، تحت ساختار آسیب پذیری سابق، به عنوان سطوح برگشت پذیری مرجع تعریف شد. با اجرای مدل تحت پنج آورد منتسب به سطوح برگشت پذیری مرجع تا سال 1430 مقادیر مشخصه های نگرانی هریک از سطوح مشخص گردید. سپس با در نظر گرفتن عدد 700 میلیون مترمکعب (متوسط مقادیر آورد کمتر از میانگین مشاهداتی آورد رودخانه هیرمند به دشت سیستان (بین سال های 1971 تا 2001) به عنوان مقدار بحرانی ، و اجرای مدل تحت آن مقدار به همراه تغییر پارامترهای ساختار آسیب پذیری، مقادیر متناظر میزان بهره وری آب مورد نیاز و سقف آب مصرفی در دشت سیستان برای رساندن مقادیر مشخصه های نگرانی به مقادیر آنها در هریک از سطوح برگشت پذیری مرجع، تحت عنوان گزینه سیاستی با رویکرد برگشت پذیری ارائه شد. نتایج حاکی از آن است که گزینه سیاستی توانایی نسبتا بالایی در رساندن دو مشخصه نگرانی جمعیت ساکن و متوسط سالانه سرانه تولید ناخالص داخلی در دشت سیستان تحت مخاطره کم آبی به مقادیر متناظر آنها در هریک از سطوح مرجع پنجگانه دارد. به نحوی که با افزایش بهره وری متوسط آب در منطقه به میزان 56000 ریال (به قیمت پایه سال 1390) به ازای هر مترمکعب آب و محدود کردن سقف تخصیص سالانه ی آب به کاربری های اقتصادی به میزان 240 میلیون مترمکعب، می توان به اسکان جمعیت 1 میلیون نفر با متوسط سالانه سرانه تولید ناخالص داخلی 16 میلیون ریال (به قیمت پایه سال 1390) به ازای هر نفر تا سال 1430 امیدوار بود. اما نتایج مربوط به متوسط سالانه حجم آب دریاچه هامون حکایت از آن دارد که حجم آب این دریاچه قابل برگشت به حالت پرآبی نخواهد بود.
    کلیدواژگان: دشت سیستان، آسیب پذیری، برگشت پذیری، تفکر سیستمی، مدل سازی پویایی سیستم ها
  • بهرام بختیاری*، زهرا افضلی گروه، کورش قادری صفحه 56
    حداکثر بارش محتمل (PMP) و حداکثر سیل محتمل (PMF) از مسائل مهم در طراحی سازه های آبی به شمار می آیند. یکی از مناسب ترین روش های آماری برآورد PMP روش هرشفیلد است. در این مطالعه حداکثر باران 24 ساعته با استفاده از اطلاعات 12 تا 53 ساله شش ایستگاه باران سنجی و یک ایستگاه سینوپتیک واقع در حوضه آبریز قره سو در استان گلستان مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور از دو روش آماری هرشفیلد (در دو نگرش استاندارد و تجدید نظر شده) استفاده شد. نتایج نشان داد که مطابق نگرش اول، عامل فراوانی (Km) و حداکثر بارش محتمل 24 ساعته (PMP24) به ترتیب در محدوده 18- 98/16 و 93/524- 07/335 میلی متر برآورد شد. در نگرش دوم مقدار Km و PMP24 به ترتیب در محدوده 26/5- 36/2 و 30/208- 22/118 میلی متر برآورد گردید. مقدار PMP24 با دوره بازگشت های متفاوت با استفاده از توزیع آماری گامبل محاسبه شد که مقدار PMP24 با دوره بازگشت های 50 و 100 سال به ترتیب 20/579 و 59/613 میلی متر در نگرش اول و 69/263 و 70/281 میلی متر در نگرش دوم به دست آمد. نسبت PMP24 به حداکثر باران 24 ساعته به عنوان یک معیار مستقل از شرایط آب و هوایی برای مقایسه PMP24 در ایستگاه های مورد مطالعه استفاده شد. نتایج نشان داد که نگرش دوم هرشفیلد در مقایسه با نگرش اول آن در محدوده مورد مطالعه در حوضه قره سو، پایدار تر است. سپس به منظور ترسیم منحنی های هم باران، گرادیان بارندگی، مورد بررسی قرار گرفت و به دلیل عدم معنی داری این رابطه، جهت رسم نقشه هم مقدار PMP24، روش معکوس وزنی فاصله (IDW) برای ترسیم منحنی ژرفا- پهنه- تداوم مورد استفاده قرار گرفت. با استفاده از این منحنی ها تبدیل PMP24نقطه ای به منطقه ای در منطقه مورد مطالعه در حوضه قره سو امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: حداکثر بارش محتمل (PMP)، روش هرشفیلد، عامل فراوانی، منحنی ژرفا، پهنه، تداوم، قره سو
  • حمیدرضا صفوی *، محمدحسین گل محمدی صفحه 68
    مقاله حاضر ضمن تبیین لزوم بازنگری در روش های موجود جهت تخمین معیارهای عملکرد سیستم‍های منابع آب شامل اطمینان‍پذیری، برگشت‍پذیری و آسیب‍پذیری، روشی جدید جهت مرتفع‍کردن معایب و اشکالات روش های کمی کردن این معیارها در روش های کلاسیک ارائه می‍دهد. اطمینان‍پذیری، برگشت‍پذیری و آسیب‍پذیری معیارهای بسیار پرکاربردی در ارزیابی عملکرد سیستم‍های منابع آب می‍باشند که در سه دهه اخیر در بسیاری تحقیقات مورد استفاده قرار گرفته‍اند. مطالعه حاضر نشان می‍دهد که روش های متداول جهت کمی‍کردن این معیارها، در مقادیر حدی (آستانه) از مقادیر مطلوب پارامتر مورد مطالعه مانند تامین نیاز آبی، دارای عملکرد غیرقابل اعتماد و غیر قابل درکی نسبت به واقعیت موجود هستند. این نقطه ضعف در روش های قبلی با استفاده از یک مثال ساده تئوریک نشان داده شده‍است که بیان می‍کند این نقطه ضعف می‍تواند موجب تغییر مقادیر قابل درک از اطمینان‍پذیری، برگشت‍پذیری و آسیب‍پذیری در ارزیابی عملکرد سیستم‍های منابع آب شود؛ همچنین تخمین نادرست این معیارها باعث محاسبه نادرست و غیرقابل قبول شاخص پایداری برای یک سیستم منابع آب می‍شود. مطالعه حاضر روشی را جهت بهبود تخمین سه معیار عملکرد مذکور برای ارزیابی عملکرد سیستم‍های منابع آب توسعه می دهد. روابط جدید با استفاده از مفهوم توابع عضویت در تئوری فازی و برپایه روابط قبلی جهت بهبود عملکرد معیارها توسعه داده شده‍است. حوضه آبریز زاینده‍رود به عنوان مطالعه موردی این تحقیق جهت مقایسه و بررسی نتایج روش جدید نسبت به روش های قبلی مورد استفاده قرار گرفته‍است. مقایسه نتایج روش فازی و روش های کلاسیک و جمع‍بندی آن‍ها به وسیله شاخص پایداری نشان می‍دهد که روش ارائه شده در تحقیق حاضر ضمن رفع اشکال روش های قبلی، در ارزیابی عملکرد بسیار موثر و کارآمد می‍باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد سیستم های منابع آب، اطمینانپذیری، برگشت پذیری، آسیب پذیری، شاخص پایداری، تکنیک فازی
  • جواد صمدی* صفحه 84
    مدیریت منابع آبهای زیرزمینی در مناطق خشک و نیمه خشک از اهمیت خاصی برخوردار است. عوامل مختلف طبیعی و انسانی در چند دهه اخیر باعث ایجاد شرایط بحرانی و افت سطح آبهای زیرزمینی شده است. در چنین مناطقی تغذیه مصنوعی آبهای زیرزمینی از مهمترین راهکارهای مدیریتی است. هدف از این پژوهش استفاده از AHP و روش های آماری (رتبه بندی فازی-آماری و بهینه سازی پارامترهای مدل تغذیه مصنوعی بر اساس رگرسیون غیرخطی و تحلیل حساسیت) جهت تعیین مناطق مناسب تغذیه مصنوعی آبهای زیرزمینی آبخوان کاشان می باشد. در این تحقیق از مدل تغذیه مصنوعی SMAGR بر اساس هفت پارامتر آلودگی آبهای زیرزمینی (GC)، نرخ نفوذپذیری خاک (IR)، قابلیت هدایت هیدرولیکی (HC)، آلودگی خاک (SP)، کاربری اراضی (LU)، شیب توپوگرافی (TS) و سطح آب ایستابی (WT) جهت مکان یابی تغذیه مصنوعی آبخوان کاشان و از اضافه کردن لایه خطرپذیری آلودگی آبخوان جهت مکان یابی مناطق مناسب تغذیه با ملاحظات محیط زیستی آبهای زیرزمینی استفاده گردید. لایه های اطلاعاتی در محیط GIS تهیه، رتبه بندی فازی-آماری و به صورت میانگین هندسی با وزن برابر تلفیق گردیدند. در ادامه از تحلیل حساسیت حذف پارامتری جهت تعیین وزن موثر پارامترها و بهینه سازی مدل استفاده گردید. بر اساس نتایج بدست آمده از روش های آماری و بهینه سازی مدل حدود 15% و %1/0 از قسمت های غربی و جنوبی آبخوان مناسب تا بسیار مناسب تغذیه مصنوعی می باشد. همچنین حساسیت این مدل نسبت به حذف پارامترهای آلودگی آبهای زیرزمینی، نرخ نفوذ پذیری خاک، قابلیت هدایت هیدرولیکی، آلودگی خاک، کاربری اراضی، شیب توپوگرافی و سطح آب ایستابی به ترتیب با وزن های موثر 96/2، 83/2، 41/2، 33/2، 21/2، 07/2 و 89/1 روند کاهشی نشان داد.
    کلیدواژگان: مکان یابی، تغذیه مصنوعی، آبخوان کاشان، AHP، رتبه بندی فازی، آماری، تحلیل حساسیت
  • علی عجم زاده*، محمودرضا ملایی نیا صفحه 95
    در این مطالعه به ارزیابی اثرات تغییراقلیم بر رواناب رودخانه فیروزآباد واقع در استان فارس، ایران، پرداخته شده است. به منظور ریزمقیاس نمایی خروجی مدل های گردش جوی از نرم افزار LARS-WG در ایستگاه اصلی و از نرم افزار SDSM در ایستگاه بالادست استفاده شده است. در انتخاب مدل های گردش جوی مناسب با منطقه مطالعاتی، از وزن دهی اولیه به عنوان عنصر غربالگری استفاده شده است. به منظور بررسی اثرات تغییراقلیم بر رواناب از الگوریتم رقابت استعماری در تعیین وزن ها و بایاس شبکه عصبی استفاده شده است. نتایج بررسی تغییراقلیم نشان از افزایش دمایی بین 7/0 تا 8/1 درجه برای دمای حداقل و 7/0 تا 7/1 درجه ای برای دمای حداکثراست. برای بارش نیز هرچند میزان افزایش بسیار کم بوده است ولی نتایج افزایش 2 تا 12 درصدی میزان بارش را نشان می دهد. نتایج بررسی رواناب نشان از کاهش رواناب در ماه های آپریل، می، جون و آکتبر و افزایش در سایر ماه ها شده است. در بررسی عدم قطعیت، بیشترین عدم قطعیت رواناب در ماه های ژانویه و آپریل است.
    کلیدواژگان: LARS، WG، SDSM، رواناب، تغییر اقلیم، وزن دهی، الگوریتم ICA، شبکه عصبی
  • سید اسدالله محسنی موحد*، محمود اکبری، علیرضا عمادی، جواد مظفری، زهرا یزدی صفحه 110
    روش تبرید شبیه سازی شده (SA) یکی از روش های فرا ابتکاری کارآمد برای حل مسائل بهینه سازی چند هدفی پیچیده است. در این روش پس از اجرای نهایی الگوریتم برای مساله مورد نظر، همچون سایر روش های فراابتکاری بایستی اعتبار جوابها ارزیابی شود. به لحاظ فقدان یک روش معتبر محققین معمولا جوابها را با وضع موجود مقایسه می کنند. در این مقاله روشی بنام روش مجانب ارائه شده که در آن مشخص می شود جوابهای SA به بهینه سراسری به طور مجانبی همگرا خواهند شد و مقداری را نیز برای بهینه سراسری ارائه می کند. برای نمایش دقت روش، در 5 مساله نمونه که دارای حل تحلیلی است روش مجانب بین حداقل 6/0 درصد تا حداکثر 10 درصد و به طور متوسط با حدود 5 درصد خطا، تخمین قابل قبولی از بهینه سراسری ارائه داد. همچنین 5 مدل بهینه سازی ICSSDOM، OPTIFUR، SOP-SA، BISEDOM و ARM-SA به ترتیب برای بهینه سازی عملکرد هیدرولیکی کانال های آبیاری، آبیاری جویچه ای، بهره برداری بهینه از مخزن، آبیاری نواری و توزیع رسوب مخزن سدها با روش SA، ارائه شده توسط محققین این تحقیق با این روش اعتبارسنجی شد. نتیجه آنکه از روش مجانب می توان برای اعتبارسنجی جواب های SA برای مسائلی که معیار معتبری برای مقایسه و ارزیابی جوابها وجود ندارد استفاده کرده و صحت آنها را بررسی نمود.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، تبرید شبیه سازی شده، بهینه سراسری، اعتبارسنجی، روش مجانب
  • جواد صمدی* صفحه 122
    مدل سازی آلودگی تالاب ها و دریاچه ها برای توسعه و تخصیص کاربری اراضی، مدیریت، پایش کیفیت، پیشگیری از آلودگی و حفاظت از تنوع زیستی آنها ضروری است. در این تحقیق از پارامترهای فیزیکی و شیمیایی (EC، TDS، DO، pH، NO3-، PO43-، SD، TP، TN، Chl.a)، شاخص های آلودگی و زیستی BMWP & TSI و مواد آلی خاک (OM)، جهت ارزیابی آلودگی و تاثیر فعالیت های انسانی بر کیفیت تالاب چغاخور استفاده گردید. جهت نمونه برداری و سنجش این پارامترها ابتدا ایستگاه های نمونه برداری به صورت غیرتصادفی و سیستماتیک انتخاب شدند. نمونه برداری در 12 ایستگاه از عمق 50 سانتی متری سطح و نزدیک بستر در 6 مرحله به فواصل زمانی 45 روزه و مکانی یک کیلومتری انجام شد. سپس مدل مکانی میانگین سطح و عمق پارامترهای کیفی، مواد آلی خاک، شاخص های TSI و BMWP، با استفاده از توابع درون یابی بر اساس تکنیک اعتبار سنجی متقابل (کمترین مقدار RMSE، بیشترین مقدار R2 و کمترین مقادیر MAE و MBE نزدیک به صفر داده های مکانی) روش های قطعی و زمین آماری در محیط GIS تهیه گردید. نتایج مدل سازی مکانی - زمانی سالهای (1383-1385) مشخص کرد که میزان شاخص های TSI، BMWP و OM به طور متوسط با مقادیر 61، 31 و 40% در وضعیت کیفی مغذی و بد می باشد که این میزان در نیمه جنوبی به دلیل فعالیت های کاربری اراضی بیشتر است. همچنین پارامترهای TSI، PO43- و DOsat از همبستگی زمانی و نیز پارامترهای BMWP، OM، TDS و عمق تالاب از همبستگی مکانی بالا و معنی داری برخوردار هستند. همچنین نتایج مدل سازی مکانی - زمانی TSI سالهای (1385-1386) مشخص کرد که تالاب در فصل بهار و پاییز دارای بیشترین میزان آلودگی (متوسط مغذی 67-70) که در نیمه جنوبی به دلیل تاثیر فعالیت های انسانی و کاربری اراضی در وضعیت فوق مغذی 70-74 و در فصل تابستان با متوسط مغذی 59 دارای کمترین میزان آلودگی است.
    کلیدواژگان: پارامترهای کیفی، تالاب چغاخور، TSI، BMWP، مدل سازی مکانی، زمانی، همبستگی مکانی و زمانی
  • مسلم اکبرزاده، بیژن قهرمان*، کامران داوری صفحه 133
    بهینه سازی شبکه پایش یک فرآیند تصمیم گیری برای داشتن بهترین ترکیب در بین ایستگاه های موجود است. به دلیل ملاحظات اقتصادی و کاستن از هزینه های پایش، رویکرد بهینه سازی در این پژوهش، کاهش ایستگاه های پایش کیفی منابع آب زیرزمینی آبخوان شهر مشهد است. با استفاده از الگوریتمی براساس معیارهای آنتروپی و بر مبنای شاخص آلودگی نیترات، نسبت به بهینه سازی شبکه پایش با 287 حلقه چاه در دوره آماری 1381 تا 1389 اقدام شد. بر این اساس ابتدا میانگین رتبه هر ایستگاه در 9 سال آماری بدست آمد. سپس برای آنتروپی شبکه بر حسب تعداد ایستگاه و زمان مدل هایی پیشنهاد گردید. پس از برازش بهترین مدل آنتروپی شبکه، نتایج نشان داد که 111 حلقه چاه به عنوان ایستگاه های پایش کیفیت منابع آب زیرزمینی شهر مشهد کفایت می کند. به منظور تائید شبکه پیشنهاد شده نیز در هر سال آماری، شبکه هایی تصادفی با تعداد 111 حلقه چاه انتخاب گردید و با مقایسه آنتروپی شبکه آنها با شبکه منتخب، کارایی شبکه منتخب تائید شد. همچنین میزان کارایی شبکه منتخب برای آینده آبخوان مشهد نیز مورد تائید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: آبخوان، نیترات، الگوریتم، آنتروپی، کریجینگ
  • محمود محمد رضاپور طبری* صفحه 145
    با توجه به ارتباطات غیرخطی بین مولفه های حاکم بر سفره های زیرزمینی، از این سیستم ها به عنوان یک سیستم پیچیده نام برده می شود. تخمین درجه پیچیدگی این سیستم با توجه به تغییرات طبیعی و مصنوعی حاکم بر آن جهت ارزیابی های کمی و کیفی آبخوان بسیار مهم می باشد. در این تحقیق بر مبنای تغییرات بلندمدت (93-64) پیزومترهای دشت ساوه اقدام به بررسی اثر احداث سد ساوه بر روی آبخوان پایین دست سد با استفاده از تحلیل آنتروپی چندمقیاسه گردید. در این رویکرد بر خلاف روش آنتروپی که تنها میزان آنتروپی برای یک فاکتور مقیاس را مورد محاسبه قرار می دهد، از آنتروپی چندمقیاسه (MSE) جهت ارزیابی تغییرات احتمالی پیچیدگی آبخوان در چندین فاکتور مقیاس استفاده گردید. نتایج نشان می دهد که میزان پیچیدگی آبخوان بعد از احداث سد ساوه از ابتدای دشت تا میانه دشت بشدت کاهش یافته و به طور متوسط 31 درصد افزایش در میزان اختلاف آنتروپی (پیچیدگی) در دو دوره (قبل و بعد از احداث سد) مشاهده می شود. این تغییرات در خصوصیات پیچیدگی سفره منجر به تخریب سیستم طبیعی آبخوان و کاهش درجه پیچیدگی آن شده است. مقایسه رویکرد پیشنهادی با روش من-کندال بیانگر کارآیی آنتروپی چندمقیاسه در ارزیابی پیچیدگی سیستم آبخوان و تشخیص رخدادهای غیرطبیعی در سری زمانی تراز سطح آب زیرزمینی می باشد. این مطالعه می تواند مبنایی جهت حفاظت از محیط طبیعی آبخوان ها و ارزیابی اثرات ساخت سازه های هیدرولیکی عظیم بر روی سفره های زیرزمینی را ارائه نماید.
    کلیدواژگان: آبخوان، دشت ساوه، آنتروپی چندمقیاسه، پیچیدگی سیستم
  • طاهره قصدی، نوذر قهرمان*، مهدی قمقامی صفحات 158-170
    در این مطالعه عملکرد دو رهیافت پارامتری مارکف پنهان (HMM) و ناپارامتری k- نزدیک ترین همسایه (KNN) در شبیه سازی سری زمانی داده های روزانه بارندگی زمستانه در 130 ایستگاه باران سنجی ایران با طول دوره آماری 21 سال مورد ارزیابی قرار گرفته است. شش ایستگاه بندرانزلی، ساری، قراخیل قائم شهر، گرگان، شیراز و زاهدان نیز به ترتیب به عنوان ایستگاه های معرف اقالیم بسیار مرطوب، مرطوب، نیمه مرطوب، مدیترانه ای، نیمه خشک و خشک انتخاب شده اند. در شبیه سازی گشتاورهای مرتبه 1و2 و مقایسه پراکنش داده ها با استفاده از دو نمودار جعبه ای و نمودار فاصله اطمینان 95 درصد، HMM نتایج بهتری داشته، در مقایسه فضای احتمالاتی همه ایستگاه ها عملکرد HMM در مقادیر حدی و صدک های بالا، و عملکرد KNN در مقادیر میانی توزیع بهتر می باشد. براساس روش امتیازدهی LEPS Score و نمودارهای توزیع تجمعی تجربی نیز HMM نتایج بهتری را ارائه نموده است. در شبیه سازی وابستگی های مکانی بر اساس روش نسبت لگاریتمی بخت ها، عملکرد KNN بهتر بوده است. در شبیه سازی فراوانی روزهای تر و خشک، بیش برآوردی در HMM و کم برآوردی در KNN مشاهده می شود. در تداوم های خشک و تر هر دو مدل در شبیه سازی تداوم های کوتاهتر دارای بیش برآوردی بودند. در مجموع مهارتHMM در شبیه سازی سری مصنوعی بارندگی روزانه، به دلیل ساختار پیچیده ریاضی آن بیشتر بوده، اگرچه نتایج نسبتا خوب KNN نشان داد مدل قابلیت استفاده در کاربری های ساده تر را داراست.
    کلیدواژگان: ایران، مارکف پنهان، K، نزدیک ترین همسایه، بارش
  • امیر اسلامی *، بیژن قهرمان، علی نقی ضیایی، پیمان اسلامی صفحات 171-185
    آب و هوا را می توان بصورت مجموعه شرایط اتمسفری یک سیستم پویا و آشوب ناک دانست. در هر صورت یکی از مسائل اساسی در برآورد بعد سری های زمانی آشوب ناک روبرو شدن با این واقعیت است که سیگنال زمانی هر پدیده طبیعی، با نوفه همراه می باشد. اهداف تحقیق حاضر شامل (الف) بررسی تاثیر کاهش نوفه در سری زمانی دمای حداکثر روزانه بر بازسازی فضای فاز، زمان تاخیر و بعد نشاننده؛ (ب) به کمیت در آوردن آشوب برای هر دو سری زمانی قبل و بعد از کاهش نوفه، به کمک روش هایی مانند حداکثر نمای لیاپانف و بعد همبستگی؛ و (پ) مقایسه دقت پیش بینی در هر دو سری زمانی می باشند. برای این تحقیق از سری زمانی داده های دمای حداکثر روزانه ایستگاه کرمان به مدت 25 سال (2008-1984 میلادی) استفاده شد. نتایج نشان داد که بعد نشاننده و زمان تاخیر در سری زمانی بعد از کاهش نوفه (به ترتیب 5 و 76 روز) نسبت به قبل از آن (به ترتیب 7 و 82 روز) کاهش یافت. در هر دو سری زمانی، حداکثر نمای لیاپانف مثبت (به ترتیب 011/0 و 019/0) و مقادیر پایین بعد همبستگی (به ترتیب 78/2 و 85/2) نشان از آشوب ناکی آن ها داشت. با این حال، کاهش نوفه می تواند از طریق کاهش مولفه ی تصادفی، در به کمیت درآوردن آشوب و دقت پیش بینی تاثیرگذار باشد. بنابراین، برای تجزیه و تحلیل پوپایی غیرخطی سری زمانی، کاهش نوفه ضروری می باشد ولی این کاهش نباید باعث از بین رفتن مولفه قطعی درونی سیستم شود.
    کلیدواژگان: آشوب، پویایی غیرخطی، پیش بینی، دمای حداکثر روزانه، کاهش نوفه
|
  • F. Babaeian, A. Bagheri*, M. Rafieian Page 1
    Policy making in Integrated Water Resources Management relies on understanding the concept of vulnerability. Therefore, it will be essential to identify the socio-economic state of the system under study as well as its hydrological state. In this paper, a water accounting framework is adopted to make a basis for integrated water resources management to embrace socio-economic aspects as well as the hydrological feature. The water accounting framework will be capable of integrating different data from economic, hydrological, and social domains. It is also suitable to address the effects of different policies. The aim of the present paper is to analyze vulnerability of the water resource system in the Rafsanjan study area. Adopting an analytical framework for assessing the system vulnerability to water scarcity, the paper then presented a derivation of vulnerability indicators based on the data organized in terms of different water accounts for 2001 and 2006. Analyzing the trends of indicators, the paper suggested policy options which could be applied in those periods to reduce the system vulnerability. The policy options are then simulated in a system dynamics model (using the VENSIM PLE software) built in association of the water resource and economic sub-systems of the study area. The results showed that the water resource system of the study area is highly vulnerable to water scarcity. To alleviate the system vulnerability, the policy options are suggested to shift partly from agricultural activities to industrial and mining activities.
    Keywords: Groundwater Resources, Vulnerability, Water Accounting, Indicators, Rafsanjan, Iran
  • A. Ramezani Khojeen*, M. M. Kheirkhah Zarkesh, P. Daneshkar Arasteh, A. Moridi, R. Alimohammadi Page 18
    Nowadays, a lot of models are offered by researchers to estimate surface evapotranspiration (ET) based on meteorological and remote sensing data. Quality of prepared/processed input data has a pivot role on final accuracy of calculated actual ET. In this regard, inputs of a model should be evaluated cautiously before starting the study regarding the effect of each data on the model outputs as well as the required processing cost and time. In this study, actual ET in Shahrkord plain was calculated using Landsat8 satellite images and the proposed daily energy balance model. Results showed a good consistency with lysimeter, pan evaporation and potential ET. The sensitivity of calculated ET to key parameters of the model was then studied with different density of canopy and ET on Julian days of 147, 195, and 291 in 32 control points. Finally, these results were compared with the sensitivity analysis results of SEBAL model studied previously by Khavarian Nahzak (2004). The results showed that the data of group A including air temperature, land surface temperature (LST), income short radiation, and sunny hours, group B including relative humidity and albedo, and group C including the sensitivity of leaf area index and wind have high, medium to high, and low to medium sensitivity, respectively. Thus, it is recommended recording the most sensitive data with more accuracy. Finally, the sensitivity analysis results of proposed daily model showed a considerable similarity with SEBAL model, except for LST.
    Keywords: Landsat8, Sensitivity analysis, Energy Balance Algorithm, Remote Sensing, Shahrkord
  • S. A. Hashemi Sheikhshabani, S. Morid, M. Delavar* Page 29
    The aim of this study is to link drought monitoring systems to management actions in surface water systems. For this purpose drought early warning system is applied. In order to assess the proposed approach, water resources system of Zarine-rud River and Reservoir was used. Management actions includes utilizing coefficients that decrease the release from the reservoir. In each drought warning level, a reduction coefficient is computed by a Multi-Objective Genetic Algorithm. Utilizing the model during the entire historic period, the number of alerts is decreased on levels two to four by 18, 80, and 10%, respectively. Also, by applying reduction coefficients during index drought period, deficits above 80% decreased to less than 50% over six months. The effect of model in condition of supplying the environment water right of Urmia Lake is also evaluated. Applying reduction coefficients during index drought, the deficits above 50% is decreased to less than 30% over 14 months. This research showed that model had an appropriate function in warning declaration in long term periods. The assessments indicated the achieved results from the model are accurate and acceptable and therefore the application of this method is recommended
    Keywords: Drought management, Drought early warning system, Drought indicators, Optimization, Zarine, Rud River
  • M. Shahbazbegian, A. Bagheri* Page 40
    Sistan plain is located in Hirmand River delta which is the only source of water for the plain. The plain has therefore the highest level of dependency on transboundary water resources in national scale. In spite of many studies – mostly focusing on supply side management practices - the observations are implying unsustainability and vulnerability of the area to the Hirmand river discharge variations. Analyzing the Sistan plain vulnerability to water scarcity, the paper adopts the vulnerability framework developed by Fussel. To apply the framework, the system attributes of concern in terms of socio-economic and biophysical features need to be determined. Thus, the value added and total population were considered to represent the socio-economic features of the vulnerable system and the water reservoir associated to Lake Hamoun was considered as the biophysical feature. Then, in order to reduce the system vulnerability to water scarcity, this study suggested applying the theory of transition resilience which is in line with the real local conditions towards self-organized changes in the area. The economic local condition is transforming from purely agricultural towards activities with less dependency on water which is, somehow, an adaptation to the water scarcity conditions. In this way, the paper seeked for economic changes to bring the local welfare in the water scarcity conditions back to that associated to the water abundant conditions. Therefore, five resilience levels have been defined as the reference levels for the system associated to the input annual water discharge to the area between 3000 to 5000 MCM. A system dymamic model was applied to determine the values associated to the system attributes of concern according to the five levels of the system resilience until 2050. Then, necessary changes were introduced to the system to satisfy the reference resilience levels under the condition that the river annual input discharge would decrease to 700 MCM (90 percent of Iran’s water right from Hirmand River). The values of local water productivity and also the total volume of allocated water to economic uses necessary to satisfy the reference resilience levels were represented in terms of two curves. For instance, to bring the system into an equilibrium condition the model outputs suggested that increasing water productivity to 56000 Rial per Cubic meter (according to the base price of 2011) with 240 MCM of maximum water volume supplly will lead to residence of 1 million inhabitants with 16 million IRR annual income per capita (according to the base price of 2011) till 2050. However, the water reservoir in Lake Hamoun would never get back to its initial condition.
    Keywords: Sistan plain, Vulnerability, Resilience, System thinking, System dynamics modelling
  • B. Bakhtiari*, Z. Afzali Gorouh, K. Qaderi Page 56
    The probable maximum precipitation (PMP) and probable maximum flood (PMF) are among the important measures in designing hydraulic structures. One of the most suitable statistical techniques for estimating PMP is Hershfield method. In this study the maximum 24 hours precipitation was evaluated using 12-53 years of data from 6 rain gauge stations and 1 synoptic station located in Qareh-su basin. For this goal two statistical methods of Hershfield (in two different approaches of standard and revised) were used. For the first approach, frequency factor and the PMP24 were found to vary in the range of 16.98 to 18 and 335.08 to 524.93 mm, respectively. The corresponding values for the second approach was 2.06 to 4.01 and 88.35 to 153.41 mm, respectively. Also the amount of PMP24 with 50 and 100 year return periods using Gumbel distribution were respectively calculated as 579.2 and 613.59 mm in the first approach and 263.69 and 281.7 mm in the second approach. As a criterion independent to the climate conditions, the ratio of PMP24 to the maximum of 24 hours precipitation was used for compare PMP in stations. The results indicated that the second approach was more stable for the Qareh-su basin. The Precipitation Gradientwas then investigated for drawing the isohyets maps which presented an insignificant. Therefore the Inverse Distance Weighted method was used to draw the iso-PMP maps and to determine the Depth-Area-Duration curves. Using these curves, conversion of point PMP24 to areal PMP24 over Qareh-su basin is Possible.
    Keywords: Probable maximum precipitation (PMP), Hershfield method, Frequency factor, Depth, Area, Duration Curve, Qareh, su Basin
  • H. R. Safavi*, M. H. Golmohammadi Page 68
    This study highlights the need to improve the estimation of the water resources performance criteria such as reliability, resilience and vulnerability (RRV) regarding common approaches. The study also proposes a new technique to obviate disadvantages of common (classic) approaches. RRV criteria are very useful for evaluating performance of water resources system which are used in many researches in the last three decades. This study explains that common approaches of quantifying these estimators have unreliable performance in thresholds of desired values of parameters under investigation such as water supply. This weak point in previous approaches has been shown by an evident example, demonstrating that this problem could change exact values of reliability, resilience and vulnerability in evaluating the water resource system performance. This would also lead to incredible inaccuracy in evaluating the sustainability index of a water system. This study developed an approach to improve PRV performance criteria for water resource systems performance evaluation. The new relations are based on previous formulas with improvements in their structures using the concept of membership functions in fuzzy theory. The Zayandehrud basin has been used as a case study to compare and assess the new and previous approaches. Comparison of the results of the new proposed approach with those of the common approaches to estimate performance criteria as well as their summaries by sustainability index showed that the new approach is very effective and practical meanwhile eliminating disadvantages of common approach
    Keywords: Water Resource System Performance Evaluation, Reliability, Resilience, Vulnerability, Sustainability Index, Fuzzy Technique
  • J. Samadi* Page 84
    Management of groundwater resources, especially in arid and semi-arid areas, has great importance. Natural and anthropogenic phenomena in recent decades have caused critical conditions and fall in groundwater table. In such situations artificial recharge of groundwater is amongst the most important management strategies. Purpose of this study is the use of AHP and statistical methods (fuzzy-statistical ranking and parameters optimization of artificial recharge model based on nonlinear regression and sensitivity analysis) to determine suitable areas of artificial groundwater recharge in Kashan aquifer. In this study, SMAGR artificial recharge model was used for site selection artificial recharge in Kashan aquifer based on seven parameters of groundwater contamination (GC), soil infiltration rate (IR), capability of hydraulic conductivity (HC), soil pollution (SP), land use (LU), topographic slope (TS), and water table (WT). Adding layer of aquifer pollution risk was also used for site selection of suitable areas based on considerations of groundwater environmental conditions. The information layers were prepared in GIS environment and the fuzzy-statistical rating was combined based on geometric mean with equal weights. In addition, removal sensitivity analysis was used to determine the effective weight of parameters and to optimize the model. Based on the results obtained from statistical method and optimized model about 15% and 0.1% of the western and southern parts of aquifer are suitable to very suitable for artificial recharge. Also the sensitivity of the model showed a decreasing trend associated to different parameters of removed groundwater contamination, soil infiltration rate, hydraulic conductivity, soil pollution, land use, topographic slope and water table with effective weights of 2.96, 2.83, 2.41, 2.33, 2.21, 2.07 and 1.89, respectively.
    Keywords: Site selection, Artificial recharge, Kashan aquifer, AHP, Fuzzy, Statistical rating, Sensitivity analysis
  • A. Ajamzadeh*, M.R. Mollaeinia Page 95
    This study investigates the effects of climate changes on the runoff of the Firoozabad River located in Fars Province, Iran. In order to downscale the output of the atmospheric circulation model, LARS-WG software was used in the base station and software SDSM is used in the upper station. In order to select atmospheric circulation models that fit the studied area, the initial weighting was used as the screening element. To examine the effects of climate changes on the runoff, ANN trained with ICA algorithm was used. The results of investigating the climate changes indicate the increase of temperature between 0.7 to 1.8°C for the minimum temperature and the increase of 0.7 to 1.7°C for the maximum temperature. Although the increase of precipitation was very low, the results indicate the increase of 2 to 12% of the rainfall. The results also indicate the decrease of runoff in April, May, June, and October and the increase of runoff in the other months. Considering the uncertainty, the highest runoff uncertainty is observed in January and April.
    Keywords: LARS, WG, SDSM, Runoff, Climate Changes, Artificial Intelligence, ICA Algorithm
  • S. A. Mohseni Movahed*, M. Akbari, A. Emadi, J. Mozafari, Z. Yazdi Page 110
    SA method is known as one of the most effective meta-heuristic numerical methods for solving complex optimization problems. In this method after determining the appropriate combination of SA parameters and the final implementation of the algorithm for the problem considered, the results should be evaluated using an appropriate approach. Hence in this paper an initiative method named the asymptote is presented and it is shown how the SA algorithm will converge to the asymptote of the global optimum and also presents a value for global optimum. The method is applied to solve 5 problems which have analytical solutions and it led to a reasonable estimate of the global optimum where the minimum, maximum and average error was 0.6, 10, and 5 percent, respectively. Also 5 models of ICSSDOM, OPTIFUR, SOP-SA, BISEDOM and ARM-SA is verified by asymptote method for optimization of hydraulic performance of water distribution channels, furrow irrigation, optimal operation of reservoir, border irrigation and sediment distribution of dam reservoir, respectively. As a result, asymptote method can be used for validation of SA algorithm results when there is not valid criteria to assess them
    Keywords: Optimization, SA method, Global optimum, Validation, Asymptote method
  • J. Samadi* Page 122
    Modeling of wetlands and lakes pollution is necessary for development and land allocation, management, water quality monitoring, prevention of pollution and conservation of biodiversity. In this study, physico-chemical parameters of EC, TDS, DO, pH, NO3-, PO43-, SD, TP, TN, and Chl.a, pollution and biological indices of TSI & BMWP and organic matters (OM) were used for assessment of pollution and anthropogenic impact on water quality in Choghakhor wetland in Chaharmahal Bakhtiari province, Iran. Sampling stations were selected on systematic non-random base for the sampling and measurement. Sampling was performed of wetland surface and in depth of 50 centimeter from 12 stations 1 kilometer in distance in six stages and in 45 day intervals. Then the spatial model of surface and depth average of qualitative parameters, soil organic matters, and TSI and BMWP indices was prepared using interpolation functions based on cross validation technique (lowest value of RMSE, highest value of R2 and lowest ​​close to zero values of spatial data MBE and MAE) of deterministic and geostatistical methods in GIS environment. The results of spatial-temporal modeling for the period of 2003 to 2005 showed that values of TSI, BMWP, and OM indices with moderate values of 61, 31 and 40% are in eutrophy and bad status and the values are higher (more pollution) in south and west half of wetland due to land use activities. Also TSI, PO43- and DOsat parameters have meaningful temporal correlations and BMWP, OM, TDS and Depth parameters has significant spatial correlations. Also results of spatial-temporal modeling of TSI (2005-2006) determined the highest pollution in spring and autumn seasons (eutrophic moderate of 67-70) which is hypertrophy of 70-74 in south half due to anthropogenic and land use impact. The value is lowest in summer season showing the lower pollution with eutrophic moderate of 59.
    Keywords: Qualitative parameters, Choghakhor wetland, BMWP, TSI, Spatial, temporal modeling, Spatial, temporal correlation
  • M. Akbarzadeh, B. Ghahraman*, K. Davary Page 133
    Optimization of monitoring network is the best possible process for decision-making among existing networks. Considering economical objectives and for reducing the cost of monitoring, optimization approach is based on decreasing monitoring stations in this study. Using an algorithm based on entropy and nitrate pollution index, optimizing the monitoring network was conducted with 287 wells in the period of 2002 to 2011. First, the average of each station rank was calculated based on statistical years. Then, some models were proposed for the network entropy in terms of stationnumbers and time. After fitting the best network entropy model, the results showed that 111 wells are sufficient as groundwater quality monitoring stations for Mashhad aquifer. In order to approve the proposed network, 111 randomnetworks were selected in each year, and by comparing the entropy of those networks to the proposed network, the performance of selected network was confirmed. Also, the selected network performance was confirmed for the future of Mashhad aquifer.
    Keywords: Pollution, Nitrate, Algorithm, Entropy, Kriging
  • Mahmoud Mohammad Rezapour Tabari* Page 145
    According to the nonlinear relationship between the components of the aquifer, these systems are called as a complex system. In these systems due to natural and artificial changes, the estimating the degree of complexity for quality and quantity groundwater assessment is very important. In this study, in order to ascertain impacts of SAVEH dam on the complexity of the SAVEH aquifer plain, which is located downstream of the dam, multi-scale entropy (MSE) theory was applied to analyze long-term variation piezometers (1985-2014). In this approach, unlike the sample entropy that only the amount of entropy for a single scale factor measured, the MSE used to assess the possible changes in the complexity of the aquifer in multi scale factor. The results show that the complexity of the aquifer after SAVEH dam construction precipitously decreased from the beginning to the middle of the aquifer plain and an average 31 percent increase can be seen in the difference between the sample entropy (complexity) in two periods (before and after the dam construction). The complexity properties alterations of the aquifer caused the destruction of natural systems aquifer and decrease the complexity of it. The comparison between proposed approach and Mann-Kendall method is indicated that the efficiency of MSE in evaluating the complexity of aquifer systems and detection of abnormal events in the groundwater table level time series. This study could provide references for conservation of the aquifer natural environment and the assessment of impacts induced by big hydraulic structures construction on the groundwater system.
    Keywords: Aquifer, SAVEH Plain, Multi, scale entropy, System complexity
  • T. Ghasdi, N. Ghahraman*, M. Ghamghani Pages 158-170
    The aim of this study is a comparison among two multi-site stochastic weather generators for simulation of winter rainfall occurrence across Iran using data of a selected network consisting of 130 rain gauge stations with a historical data of 21 years. The applied approaches included Hidden Markov Model (HMM) as a parametric approach and K-nearest neighbor (KNN) as non-parametric approach. Six stations namely, Bandar Anzali, Sari, Gharakhil Ghaemshahr, Gorgan, Shiraz and Zahedan were chosen respectively as the representative of different climates including very humid, humid, semi humid, Mediterranean, semi dry and dry climates. In comparison of first and second order momentums, results indicated that HMM performed well in almost every station. Data dispersion was examined using box plot and confidence interval analysis. The results revealed better performance for HMM. Regarding probabilities spaces, HMM showed a better performance in simulation of extreme events and higher percentiles of empirical distribution but KNN approach provided better estimations for middle percentiles values. LEPS Score index was used for comparison of cumulative distribution of observed and simulated series which showed more agreement in case of HMM. The spatial correlation was evaluated using Log-odds ratio index, which indicated that KNN model did better. Both approaches performed well in estimation of duration of wet and dry spells though a tendency to overestimate was observed at HMM and a tendency to underestimate viewed at KNN in simulating of wet spells. In general, HMM has more skill in simulation of daily rainfall series which might be attributed to its complex mathematical structure, however relatively good results of KNN approach showed that it can be recommended for less complicated applications.
    Keywords: Hidden Markov, K, Nearest Neighbor, rainfall, Iran
  • Amir Eslami* Pages 171-185
    Climate could be known as a set of atmospheric conditions of a dynamic and chaotic system. However, a fundamental problem in estimating the chaotic time series dimension is dealing with the fact that a temporal signal of any natural phenomenon is always contaminated by noise. The objectives of this study are: a) investigating the effect of noise reduction in daily maximum temperature time series on the reconstructed phase space, time delay and embedding dimension; b) quantifying chaos for both time series before and after noise reduction, by using methods such as maximal Lyapunov exponent and correlation dimension; and c) comparing the prediction accuracy in both time series. For this study, we used daily maximum temperature time series of Kerman station for 25 years (1984-2008 AD). The results showed that the embedding dimension and delay time in time series after the noise was reduced (respectively, 5 and 76 days) from those of before (respectively 7 and 82 days). In both time series, the positive maximal Lyapunov exponent (respectively, 0.011 and 0.019) and low correlation dimension (respectively, 2.78 and 2.85) resemble the chaotic system. However, noise reduction can have some effects on quantifying chaos and the accuracy of prediction by reducing the random component, so, for the analysis of nonlinear dynamics of time series, noise reduction is essential, but this reduction should not destroy the determinism component of the system.
    Keywords: Chaos, nonlinear dynamics, Prediction, daily maximum temperature, noise reduction