فهرست مطالب

فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • زینب محمودی، مهدیه صراف رضوی، سیما افشارنژاد، مهناز منصوری ترشیزی صفحه 67
    مقدمه
    بهبود تولید گفتار در انسان در ارتباط تنگاتنگ با بهبود شنوایی قرار دارد. در افراد ناشنوای بدون سابقهی شنوایی یا کسانی که در زیر سن 5 سال ناشنوا شده اند پس از عمل جراحی کاشت حلزون و یا استفاده از سمعک، شنوایی از دست رفته ترمیم می گردد. تولید گفتار در این کودکان یک عمل مهارت پذیر بوده و با به دست آوردن باز خورد شنوایی به تدریج ویژگی های آوایی گفتار آن ها به افراد طبیعی نزدیک می شود.
    هدف
    هدف از این تحقیق بررسی روش هایی است که بر اساس آن بتوان صوت کودک را بر اساس ویژگی های پردازشی کمی و سطح بندی کرد.
    مواد و روش ها
    4 سطح برای کیفیت صوت این کودکان در نظر گرفته شد که شامل: سطح1: کودکانی که آواسازی هدفمند دارند و از کلمات به صورت تقلیدی و خود به خودی استفاده می کنند. سطح 2: کودکانی که آواسازی هدفمند دارند، از کلمات استفاده می کنند، از جملات و عبارات کوتاه به صورت تقلیدی استفاده می کنند.
    سطح 3: کودکانی که آواسازی هدفمند دارند، از کلمات استفاده می کنند. از جملات و عبارات مختلف به صورت خود انگیخته استفاده می کنند و سطح4: کودکان نرمال بدون سابقه ی ناشنوایی که به عنوان مرجع به کار گرفته شده است. در این مطالعه 30 کودک شرکت کردند. ویژگی های صوتی شامل فرکانس پایه، فرکانس فرمنت های اول تا سوم و نسبت آن ها، شدت نسبی صوت، میزان خیشومی شدگی (نازالیتی) و ویژگی های غیرخطی شامل بعد فرکتال و آنتروپی تقریبی از 5 کلمه «ماشین،» مار«،»موش«،»گاو«و»موز«استخراج شد و سپس توسط سیستم شناخت بر اساس اختلاف ویژگی های صوتی، سطوح معرفی شده تفکیک شدند.
    نتایج
    این تحقیق نشان داد که سطوح تعریف شده، تا میزان 1/93 درصد قابل جداسازی هستند. در میان ویژگی های معرفی شده دو ویژگی نسبت فرمنت اول به دوم و نسبت فرمنت سوم به دوم میتوانند مستقلا روند بهبود کیفیت صوت کودک را با گذشت زمان بعد از کاشت حلزون شنوایی و یا استفاده از سمعک بیان کنند.
    کلیدواژگان: Voice abnormalities، Children with cochlear implant، Hearing aid، Frequency features of voice، Nonlinear features of voice، Artificial decision making systems
  • وحید آریا بد، فریبا تبریزیان، داریوش جلیلی، مریم حکیمی صفحه 79
    مقدمه
    بیماری دیابت به علت شیوع قابل توجه و عوارض دیررس حائز اهمیت می باشد. یکی از عوارض دیررس دیابت نفروپاتی دیابتی می باشد که با عوارض و مرگ و میرقابل توجهی همراه است. میکروآلبومینوری یکی از عوامل پیش گویی کننده ی نفروپاتی دیابتی می باشد.
    هدف
    هدف از این مطالعه تعیین فراوانی و عوامل خطر ساز در ایجاد میکرو آلبومینوری در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 369 بیمار مبتلا به دیابت تیپ 2 مراجعه کننده به انجمن دیابت شهرستان کرج صورت گرفت. جهت کلیه ی بیماران پرسش نامه ای شامل سن، جنس، طول مدت ابتلا به دیابت و سابقه ی فامیلی دیابت پر شد، شاخص توده ی بدنی(BMI) و فشار خون نیز تعیین گردید. بررسی آزمایشگاهی شامل سطح سرمی نیتروژن اوره خون (BUN)، کراتینین، کلسترول، تری گلیسرید و هموگلوبین A1C به عمل آمد. کامل ادرار وکشت ادرار و آلبومین ادراری در نمونه های ادرار 12 ساعته ی بیماران که با روش استاندارد جمع آوری شده بود نیز تعیین شد.
    نتایج
    از 369 بیمار بررسی شده، 309 نفر (7/83%) مبتلا به نرموآلبومینوری (دفع آلبومین کمتر از mcg/min 20)، 57 نفر (5/15%) مبتلا به میکرو آلبومینوری (دفع آلبومین بین mcg/min 200 -20) و 3 نفر (8/0%) مبتلا به ماکروآلبومینوری (دفع آلبومین بیش از mcg/min 200) بودند. بین کراتینین خون، BMI و HbA1C بیماران در دو گروه میکروآلبومینوری و نورموآلبومینوری اختلاف معنی داری از لحاظ آماری موجود بود، اما سن، جنس، طول مدت ابتلا به دیابت، سابقه ی فامیلی دیابت، فشار خون، هایپرلیپیدمی اختلاف معنی داری در 2 گروه نداشت. به علت تعداد اندک بیماران مبتلا به ماکروآلبومینوری، آنالیز آماری این گروه فاقد ارزش می باشد.
    نتیجه گیری
    در جمعیت مورد مطالعه، فراوانی میکروآلبومینوری 5/15 درصد می باشد و افزایش BMI و کراتینین خون و کنترل ضعیف قند خون از عوامل ایجاد خطر آن می باشند.
    کلیدواژگان: Diabetes Mellitus، Microalbominuria، Diabetic Nephropathy
  • سیما افشارنژاد، محمد محمدی، محمود عرفانیان احمدپور، خدیجه جامی الاحمدی صفحه 85
    مقدمه
    کریستال یکی از مواد مخدر زیان آوری است که متاسفانه در سال های اخیر وارد بازار ایران شده است. از آن جا که کریستال شکل خالص هروئین است لذا اثرات مخرب آن به مراتب بیش از این ماده می باشد. اعتیاد به کریستال علاوه بر زیان های جدی روانی، می تواند اثرات مخربی بر روی ارگانهای مختلف داشته باشد. بررسی تغییرات آنزیم ها اغلب می توانند در شناسایی منبع آسیبها کمک نمایند. آنزیم آلکالین فسفاتاز (ALP) در بسیاری از بافت ها یافت شده و فراوان ترین علت افزایش آن، ابتلا به بیماری های کبد و استخوان می باشد.
    هدف
    از آن جا که مصرف کریستال موجب عوارض کبدی می شود بنا بر این اندازه گیری ALP میتواند برای ارزیابی اثرات زیان بخش این ماده ی مخدر مفید باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه ی حاضر از نوع مطالعات موردی شاهدی بوده و به روش مقطعی بر روی 108 فرد معتاد به کریستال که برای اولین بار طی سال های 87-89 به مرکز ترک اعتیاد شهرستان صالحآباد تربت جام مراجعه کرده بودند و50 فرد شاهد انجام شد. گروه شاهد از نظر سن و جنس با گروه مورد سازگاری داشت. سطح فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز سرم با روش کالریمتری - سپکتروفتومتری اندازه گیری شد. نتایج حاصل با آزمون تی و به کمک نرم افزار آماری SPSS نسخهی 16 مورد ارزیابی قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج این تحقیق نشان داد که بین مصرف کریستال و سطح آنزیم آلکالین فسفاتاز سرم در دو گروه شاهد و مورد ارتباط معنی داری وجود دارد (001/0=P). هم چنین بین مدت زمان مصرف کریستال با سطح آلکالین فسفاتاز سرم و مصرف سیگار ارتباط معنی داری به دست آمد (05/0P<).
    کلیدواژگان: Alkaline phosphatase، Crystal، duration of crystal consumption، cigarette smoking
  • سید مهران همام، محسن مهدی نژاد، محسن قاسمی، بضعت امیری صفحه 91
    مقدمه
    پلی نوروپاتی اختلالات ناشی از ضایعات منتشر اعصاب محیطی را توصیف می کند که با اختلال حسی، حرکتی و یا اتونوم، خود را نشان می دهد.
    هدف
    تعیین علل پلی نوروپاتی در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان 22 بهمن مشهد
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی طی سال های 1386 و 1387، 31 بیمار پلی نوروپاتی مراجعه کننده به بیمارستان 22 بهمن مشهد مورد بررسی قرار گرفتند. شرح حال کامل در مورد مشکل بیمار، سابقهی دارویی و خانوادگی علایم مشابه، معاینه ی بالینی از نظر بررسی سیستم حسی، حرکتی و رفلکس های وتری و بررسی نوروفیزیولوژی برای اثبات بیماری برای تمام بیماران انجام شد. در صورت رضایت بیمار و بسته به شرایط، بررسی های تکمیلی جهت تشخیص علل پلی نوروپاتی انجام میگرفت. اطلاعات با استفاده از نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    بیشترین علت پلی نوروپاتی، پلی نوروپاتی التهابی میلین زدای مزمن (CIDP) (5/22%) بود. دیابت شیرین و سندرم گیلن باره هر کدام به میزان 1/16 درصد، جذام، علل توکسیک، علل ارثی هر کدام 7/9 درصد و کمبود ویتامین B12، 5/6 درصد برآورد شدند.7/9% افراد، کریپتوژنیک قلمداد شدند. بیشترین علت مراجعه، شکایت حسی(7/66%) و بیشترین حس درگیر، حس درد و حرارت (1/87%) بود. 5/64 کاهش تونیسیتی دیستال اندام های تحتانی وجود داشت. کاهش قدرت عضلانی در ناحیه دیستال اندام های فوقانی و تحتانی برجسته تر بود. رفلکس آشیل، 1/87 درصد کاهش یا حذف نشان داد.
    نتیجه گیری
    بیشترین علل پلی نوروپاتی را موارد التهابی و متابولیک تشکیل می دهند. جذام و علل توکسیک از موارد قابل توجه در این مطالعه بودند. با توجه به کاهش بیشتر تونیسیتی و قدرت عضلانی و رفلکسهای وتری در ناحیه ی دیستال، توجه بیشتر به معاینه ی نواحی دیستال لازم است.
    کلیدواژگان: Diabetes mellitus، Chronic Inflammatory Demyelinative Polyneuropathy، Etiology of neuropathy
  • علیرضا قربانی بیرگانی، لیدا قلی زاده صفحه 99
    مقدمه
    سلامت انسان ها و در نتیجه ی سلامت جامعه، نقش موثری در توسعه و توانمندی جامعه دارد. سلامت، محور توسعه است و سطح سلامتی جامعه نیز از توسعه یافتگی آن تاثیر می پذیرد.
    هدف
    هدف این پژوهش، بررسی برخی از شاخص های سلامت جسمی دانش آموزان پسر مقطع راهنمایی شهرستان گچساران در سال تحصیلی 1388 می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی می باشد. در این مطالعه تعداد 1000 دانش آموز پسر 14-12 ساله که در مدارس مقطع راهنمایی شهرستان گچساران مشغول به تحصیل بودند، به صورت نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گرد آوری اطلاعات شامل پرسش نامه و برگه ی ثبت مشاهدات بود. جمع آوری داده ها از طریق مراجعه به مدارس و بررسی برخی از شاخص های سلامت جسمی دانش آموزان، تکمیل پرسش نامه توسط دانش آموزان و تکمیل برگه ی ثبت مشاهدات توسط پژوهشگر براساس مشاهده انجام شد، که جهت معاینه از ابزارهایی مانند: متر، ترازو، چارت اسنلن، دیاپازون، آبسلانگ، چراغ قوه و دستکش یک بار مصرف استفاده گردید.
    نتایج
    نتایج حاصل نشان داد که میانه وزن و قد پسران در تمام گروه های سنی، از میانه استاندارد رشد پایین تر بود. به طور کلی وزن 6/4 درصد از دانش آموزان پایین تر از صدک سوم، 2/29 درصد بین صدک سوم تا پنجاهم، 3/54 درصد بین صدک پنجاهم تا نود و هفتم و 9/11 درصد آن ها بالاتر از صدک نود و هفتم قرار گرفته اند و به طور کلی قد 2/3 درصد از دانش آموزان پایین تر از صدک سوم، 6/32 درصد بین صدک سوم تا پنجاهم، 3/52 درصد بین صدک پنجاهم تا نود و هفتم و 9/11 درصد آن ها بالاتر از صدک نود و هفتم قرار گرفته-اند. از نظر وضعیت بینایی، 8/25 درصد از آزمودنی ها، حداقل یک چشم دارای حدت بینایی کمتر از 9/0 داشتند. در رابطه با وضعیت شنوایی، 4/8 درصد دانش آموزان دچار کاهش شنوایی بودند. از نظر دندانی، 72 درصد دارای پوسیدگی بودند. هم چنین اسکولیوزیس، کیفوزیس و لوردوزیس به ترتیب در 8/6 درصد، 4/2 درصد و 9/3 درصد از دانش آموزان دیده شدند و تنها بین میزان تحصیلات پدر و میانگین تعداد فرزندان خانواده با دی ام اف تی، رابطه همبستگی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش، لزوم توجه بیشتر به بهداشت دهان و دندان، بهداشت تغذیه و ورزش، سلامت بینایی، شنوایی و دستگاه اسکلتی در نزد دانش آموزان را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: Physical Health، Students، Assessment
  • مژگان رئیسی، حامد بیضایی، یدالله اسدی، جواد موسوی بایگی صفحه 107
    مقدمه
    تهوع و استفراغ پس از عمل یک علامت شایع و ناخوشایند در دورهی پس از عمل است که علل زیادی دارد، شامل داروهای بیهوشی و انتخاب القای بیهوشی
    هدف
    هدف این مطالعه ارزیابی شیوع تهوع و استفراغ پس از عمل جراحی هیسترکتومی به روش انجام بیهوشی عمومی با دو رژیم دارویی متفاوت پروپوفول و تیوپنتال است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق بالینی یک سو کور در بیمارستان آریای مشهد بین سال های 1387 و 1388 انجام شد. برای این مطالعه 104 بیمار زن 30 تا 60 ساله که در کلاس یک و دو انجمن متخصصین بیهوشی آمریکا قرار داشتند و برای انجام هیسترکتومی شکمی توسط یک جراح واحد به مدت تقریبی30-25 دقیقه برنامه ریزی شده بودند به طور تصادفی تحت یکی از دو گروه زیر قرار می گرفتند: در گروه P (52 بیمار) القای بیهوشی با mg/kg2 و نگهداری آن با mg/kg/hr5 پروپوفول انجام می شد. در گروه T (52 بیمار) پس از القای بیهوشی با mg/kg5 تیوپنتال سدیم، نگهداری آن با هالوتان به میزان MAC 5/0 انجام می شد. همه ی بیماران μg/kg4 فنتانیل داخل وریدی، mg/kg6/0 آتراکوریوم و اکسیژن و نیتروس اکسید به میزان مساوی گرفتند. سپس تعداد بیمارانی را که در اتاق ریکاوری، 6 و24 ساعت پس از عمل تهوع و یا استفراغ را متحمل شده بودند ثبت شد.
    نتایج
    در اتاق ریکاوری میزان تهوع در گروه P 8/5 درصد (3 بیمار) و در گروه T 6/59 درصد (31 بیمار) بود (001/0P=) در حالی که میزان استفراغ در گروه P8/5 درصد (3 بیمار) و در گروه T 8/28 درصد (15 بیمار) بود (003/0=P). در 6 ساعت پس از عمل میزان تهوع و استفراغ در گروه P وT اختلاف معنی داری نداشتند (085/0=P). در 24 ساعت پس از عمل میزان تهوع در گروه P 8/3 درصد (2 بیمار) و در گروه T 7/32 درصد (17 بیمار) بود (001/0P=) در حالی که میزان استفراغ در گروه P 9/1 درصد(1 بیمار) و در گروه T 8/5 درصد (3 بیمار) بود (618/0= P).
    نتیجه گیری
    استفاده از پروپوفول برای القا و نگهداری بیهوشی عمومی نسبت به القاء بیهوشی با تیوپتال سدیم و نگهداری آن با هالوتان نقش بهتری در کاهش بروز تهوع و استفراغ پس از عمل در زنانی که تحت هیسترکتومی شکمی قرار گرفتند، دارد.
    کلیدواژگان: Propofol، Thiopental Sodium، Postoperative nausea and vomiting
  • فاطمه امید، کاتیا شایان، فریبا تبریزیان نمینی، حامد توکلی صفحه 113
    مقدمه
    با پیشرفت در مراقبت های دوران بارداری و نوزادی و شیوع بالای دیسترس تنفسی در نوزادان نارس که در اغلب موارد منجر به انتوباسیون داخل تراشه می شود، شیوع عفونت های وابسته به ونتیلاتور در حال افزایش است. تشخیص و درمان سریع و صحیح این عفونت ها از عوارض ریوی، هزینه ی ناشی از بستری طولانی و مصرف دارو و در نهایت مرگ و میر نوزادان می کاهد.
    هدف
    ارزیابی باکتریولوژیک کشت های تراشه نوزادان انتوبه شده در NICU بیمارستان 22 بهمن مشهد طی سال های 86-1385
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی مقطعی از نوع توصیفی بوده و روش نمونه-گیری آسان و مبتنی بر هدف است. جمعیت مورد مطالعه نوزادان انتوبه شده به علت دیسترس تنفسی، در بخش مراقبت های ویژه ی بیمارستان 22 بهمن مشهد طی سال های86-1385 بود. از این نوزادان کشت باکتریولوژیک لوله ی تراشه هنگام تعویض یا خروج آن به روش استریل انجام و آنتی بیوگرام تهیه گردید. هم چنین نتایج کشت خون، تعداد لوله های انتوبه تعویض شده، مدت لوله گذاری و تعداد ساکشن کردن های لوله ها نیز یادداشت شد. بعد از گردآوری داده ها، پرسش نامه ها تکمیل و یافته ها از نظر آماری با نرم افزار SPSS و آزمون فیشر و مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    از میان100 نوزاد مورد مطالعه 34 مورد کشت لوله ی تراشه ی مثبت وجود داشت. شایع ترین جرمهای کشت شده به ترتیب استافیلوکک کوآگولاز مثبت (30%)، استافیلوکک کواگولاز منفی (23%) و E.Coli (23%) بود. کشت خون در 6 درصد این نوزادان مثبت بود.40 درصد نوزادانی که کشت مثبت داشتند 12-10 بار در روز ساکشن شده بودند. 60 درصد نوزادان کشت مثبت 5-3 روز انتوبه بودند و50 درصد نوزادان کشت مثبت 5-3 مرتبه تعویض لوله در مدت بستری داشتند.
    نتیجه گیری
    با ساکشن کردن های استریل و مکرر و کاهش دادن مدت لوله گذاری و تعداد تعویض لوله ها، کلونیزاسیون ارگانیسم ها در تراشه کاسته می شود.
    کلیدواژگان: Newborn، Intubation، Tracheal culture، Suctioning
  • امیر تابشیان، مهدی مدنی صفحه 119
    مقدمه
    خطر ابتلا به بیماری های عفونی در محیط کار دندان پزشکی مستقیما به درجهی تماس با مایعات بدن هم چون خون، بزاق دهان و وسایل کار بستگی دارد. میکروارگانیسمهای مختلفی چون ویروس ایدز، هپاتیت B و یا عوامل قارچی، قابلیت انتقال در دندان پزشکی دارند. فدراسیون بین المللی دندان پزشکی اظهار می دارد که تمام بیماران دندان پزشکی، اگر چه به ظاهر سالم باشند، عفونت زا محسوب می شوند. لذا رعایت اصول بهداشتی و پیش گیری در تمام مراحل الزامی است.
    هدف
    تعیین نگرش و عملکرد دندان پزشکان در زمینه ی رعایت موازین بهداشتی به منظور جلوگیری از انتقال عفونت در محیط کار دندان پزشکی هدف این مطالعه می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه که به صورت توصیفی- مقطعی (cross–sectional) بود، با توجه به سئوال های استاندارد شده در زمینه ی مورد پژوهش انجام گردید. اطلاعات از طریق پرسشنامه و در خصوص نگرش و عملکرد دندان پزشکان، با مراجعه به مطب ها در سال 1385 جمعآوری گردید. نمونه ی مورد پژوهش 140 نفر از بین تمامی دندان پزشکان شهرستان اصفهان بودند که به طور تصادفی انتخاب شدند.
    نتایج
    میانگین نمرات مربوط به نگرش دندان پزشکان 36/5 به دست آمد. میانگین نمرات مربوط به عملکرد دندان پزشکان مورد پژوهش 03/8 بود. بین نگرش و سابقه ی خدمت (092/0=P و 17/0= r) رابطه ی معنی داری دیده نشد. بین عملکرد وسابقه ی خدمت (12/0=P و 15/0-=r) نیز رابطه ی معنی داری وجود نداشت. بین نگرش و عملکرد دندان پزشکان مورد پژوهش رابطه ی معنی داری (1/0= P و16/0-=r) دیده نشد.
    نتیجه گیری
    دندان پزشکان مورد پژوهش از نظر رعایت اصول بهداشتی و ایمنی نسبت به راه های جلوگیری از انتقال عفونت از نگرش بالا و عملکرد خوب و قابل قبولی برخوردار بودند. نتایج حاصله با مطالعات مشابهی که در کشورهای پیشرفته انجام گرفته هماهنگی داشت. تداوم آموزش دندان پزشکان و آگاه کردن بیماران دندان پزشکی جهت جلوگیری از انتقال عفونت در محیط دندانپزشکی، مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: Attitude، Performance، Infection transmission
  • بخش انگلیسی
|
  • Mahmoudi Zeinab, Rahat Said Page 67
    The purpose of this study is to quantify the voice disorders in children with cochlear implantation and hearing aids. Until now, quantifying voice disorders has been done subjectively by speech experts and it is for the first time that the preset study tends to run an objective experiment using signal processing features. Introduction 4 levels were considered to be qualify speech. Linear and nonlinear features were extracted from 5 Farsi words: “mashin”, “mar”, “moosh”, “gav” and “mowz” uttered by 30 subjects and then put into hidden Markov classifiers. Classifier outputs then were fused together to have better accuracy. The main hypothesis of the study is to answer this question: Can we separate children into 4 levels based on their voice features? Voice features including “fundamental frequency, first formant, second formant, third formant, first to second formant ratio, third to second formant ratio, Rational Intensity, nasality, approximate entropy and fractal dimension were extracted from speech segments and then are were given to artificial decision making systems (classifiers). Materials and Methods The results show that classifiers can separate 4 levels of voice disorders with the accuracy of 93.1%. Among the introduced features, first to second formant ratio and third to second formant ratio can be used directly to track voice recovery after using cochlear implantation or hearing aid. Results The output of this research study can act as a speaker independent system to help speech specialists with evaluating voice disorder recovery in children who fall in the same range of age.
  • Ariabod Vahid, Tabrizian Fariba, Jalili Dariush, Hakimi Tabar Maryam Page 79
    Due to the worldwide prevalence of diabetes, the disease has become a pandemic giving much more weight to its side effects. One of the chronic complications related to diabetes is Diabetic Nephropathy that leads to notable rate of death. Microalbuminuria is one of the determinants that predicts the onset of diabetic nephropathy. Introduction This study was carried out on 369 type 2 diabetic patients who referred to a diabetes clinic in karaj. A questionnaire inquiring the participants’ age, gender, duration of diabetes and family history of diabetes was filled out. Body Mass Index (BMI) and Blood Urea Nitrogen (BUN), the levels of Creatinin, Cholesterol, Triglyceride as well as HbA1C measurements were examined. Then, the twelve-hour urine samples collected from the patients with standard method s were examined for urine culture, urine analysis and urine albumin. Materials and Methods Out of 369 patients, 309 (83.7%) were diagnosed as normoalbuminuric (Albumin excretion less than 20 mcg/min), 57 (15.5%) were microalbuminuric (Albumin excretion between 20- 200 mcg/min) and 3 (0.8%) were macroalbuminuric (Albumin excretion more than 200 mcg/min). Statistically, there was a significant difference between blood creatinin, BMI and HbA1C of patients in two groups of microalbuminuria and normoalbuminuria, but there were no significant differences in age, sex, duration of diabetes, family history of diabetes, blood pressure, and hyperlipidemia between the two groups of the study. Because of the small sample size of macroalbuminuric patients, statistical analyses on this group are not considered valid. Results In the mentioned population, the prevalence rate of microalbuminuria is 15.5 percentage and the increase of blood creatinin, BMI as well as the indication of poor blood Glucose control are among the risk factors that cause microalbuminuria.
  • Afsharnezhad Sima, Mahmoodi Mohammad, Erfanian Ahmad, Jami Alahmadi Khadije Page 85
    Crystal is one the pernicious addictive drugs which has unfortunately been imported to Iran in the recent years. As Crystal is the purified form of Heroin, its adverse effects are much more serious than those of Heroin. Apart from psychological effects, addiction to Crystal may have adverse effects on organs and tissues. So, the evaluation of enzymatic changes could be helpful in identifying the origin of damages. Alkaline phosphatase is present in most tissues and the most prevalent cause of its elevation is liver and bone diseases. Since liver damages may be caused by Heroin consumption, assaying ALP levels could be useful for investigating the adverse effects of this drug. Introduction This study is a case control study which was carried out on 50 control persons and 108 crystal addicts who referred to Salehabad Center of Drug Addiction Treatment (Torbat jam) for the first time during 2008-2010. The activity level of Alkaline phosphatase in the serum was measured with Calorimetry-Spectrophotometry Using computer software SPSS-16, t-test was used to analyze the data. Materials and Methods The results of this study indicate that there is a significant relationship between Crystal consumption and the serum level of ALP in both groups (P= 0.001). Besides, the relationships between the duration of Crystal consumption with Alkaline phosphatase level and cigarette smoking were significant. Results Our results revealed that Crystal consumption is an important factor for elevating the ALP serum level in Crystal addicts.
  • Homam Seid Mehran, Mehdinejhad Mehdi, Ghasemi Mohsen Page 91
    Polyneuropathy is defined as a diffused peripheral nerve disorder that presents with sensory, motor or autonomic dysfunctions. This study aims at determining the causes of polyneuropathy among patients who referred to Bahman 22nd Hospital in Mashhad.
    Materials And Methods
    This is a descriptive study that was carried out on 31 patients suspected to polyneuropathy referring to Bahman 22nd Hospital in Mashhad during the years of 2007-2008. The study collected data on the patients’ past medical history, drug history and family history of manifesting similar symptoms. Also, the research undertook neurological examinations and neurophysiologic studies on all the participating patients. Polyneuropathy was confirmed using electrophysiologic studies. Supplementary laboratory exams were conducted with patients’ consent to diagnose polyneuropathy. Statistical analysis was then done on the collected data using SPSS software.
    Results
    The most frequent ca use of polyneuropathy was found to be CIDP. The other causes were determined as diabetes mellitus in 16.5% of the participants, GBS in 16.5% as well as leprosy, toxic and hereditary causes each in 9.7% of the participants. Also Vitamine B12 deficiency was determined to be the cause in 6.5% of the cases. We didn\\\'t find any determinative cause of the disease in 9.7% of the cases; so, they were classified as cryptogenic. Among the predominating clinical manifestation was sensory complains (66.7%). Pain and temperature disorders were the most common presentations (87.1%). It was also found that muscle tonicity affected mostly the distal area of lower extremities. Muscle strength was found to be diminished in the distal areas of both lower and upper extremities. Moreover, Achilles Reflex function was reduced in 87.1% of the patients in this study.
    Conclusion
    The most frequent causes of polyneuropathy were inflammation and metabolic disorders. Muscle tonicity, muscle strength and deep tendon reflexes were reduced in the distal areas of extremities. Therefore, in neurological examinations, detailed evaluation of distal areas is essential.
  • Ghorbani Birgani, Gholizadeh Leila Page 99
    The development and empowerment of any society depend on the sound health conditions of the individuals living in that society. In fact, the two factors of health and development are interrelated in a sense that the existence of one gives rise to the other. That is why the present study aims at assessing some physical health indexes among secondary-school male students ranging from twelve to fourteen years old in Gachsaran, Iran. The study was carried out during the academic year of 2009-2010.
    Materials And Methods
    This is a descriptive research study. The variables assessed in this study include: physical growth like height and weight, health status of vision, hearing, mouth and tooth, as well as that of the vertebral column. For the purpose of this study, 1000 boys with the age range of twelve to fourteen years old, i.e. from the first to the third grade of secondary high school, were randomly selected for the assessment. The selection was based on multistage sampling. The instruments used for data collection include a questionnaire and observation record sheets. As for the physical examinations, several instruments were utilized as follows: measuring tape, weighing scale, Snellen chart, tuning fork, flashlight, spatulas and disposable gloves.
    Results
    Regarding the assessment of physical growth, the median values for weights and heights of the subjects in all age groups were lower than the median point of NCHS. Generally, the weight of 4.6% of the students was below the third percentile of the NCHS chart, 29.2%, fell between the third and the fiftieth percentiles, 54.3% between the fiftieth and the ninety seventh percentiles and 11.9% of their weight was found to be higher than the ninety seventh percentile of the NCHS chart. As for the findings related to the height, 3.2% of the students were shorter than the third percentile of the NCHS charts, 32.6%, fell between the third and fiftieth percentiles, 52.3% between the fiftieth and ninety seventh percentiles and 11.9% were taller than the ninety seventh percentile of the NCHS chart. The results of assessing visual conditions show that 25.8% of the students with glasses had at least one eye with less than 0.9 visual acuity.Regarding the hearing status, the findings show that 8.4% of the students subjected to whisper test were found to have hearing loss in either one or both ears. In relation to health status of teeth, the findings indicated that 72% of the students participating in the present study had decayed permanent teeth.Concerning the vertebral column, the results indicate that 6.8%, 2.4% and 3.9% of the students in this research had scoliosis, lordosis and kiphosis, respectively. As for demographic specifications, it was found that there was a significant correlation between DMFT index and the fathers’ education as well as the number of children in the family
    Conclusion
    The results of the present study show the importance of paying more attention to students’ dental health, nutrition, physical education and health status of visual, hearing and skeletal systems.
  • Raeisi Mojhgan, Beyzaee Hamed, Asadi Yadollah, Mosavi Baygi Javad Page 107
    Postoperative nausea and vomiting (PONV) is a major unpleasant symptom in the postoperative period that has many causes, including the choice of anaesthetic drugs and induction. The prevention of PONV is considered as equally important as the prevention of postoperative pain. Thus, this study was performed to evaluate and compare the prevalence of PONV after abdominal hysterectomy using general anesthesia. To this end, the roles of two different drugs regimens, Propofol and Tiopental Sodium, were studied.
    Materials And Methods
    This single-blinded clinical research study was carried out in Ariya Hospital during the years of 1387 and 1388 (H.S.). For this study, 104 ASA class I or II women, aged 30-60 years, were scheduled for abdominal hysterectomy by the same surgeon The operations lasted about 25 to30 minutes. The samples of the study were randomized into one of two groups: Group P (n=52) who received the induction of 2 mg/kg Propofol with the maintenance of 5 mg/kg/hr of Propofol. On the other hand, group T (n=52) were given the indution of 5 mg/kg Tiopental Sodium with the maintenance of 0.5 MAC Halothane. All the patients received 4 µg/kg Fentanyl, 0.6 mg/kg Atracurium and the ventilation was controled at O2/N2O 50/50. The number of patients suffering from nausea and/or vomiting at the recovery room was recorded within 6 and 24 hours after the operation. The data were then statistically analyzed using Chi-square and Fisher‘s exact test.
    Results
    After the operations, the number of patients experiencing nausea at the recovery room was %5.8 (n=3) for group P and %59.6 (n=31) for group T (P=0.001). %5.8 (n=3) of the patients in group P were vomiting while %28.8 (n=15) in group T (P=0.003) had that experience. The number of patients experiencing nausea within 6 hours after the operation was %55.8 (n=29) for group P and %67.3 (n=35) for group T (P=0.314). In terms of vomiting in 6 hours of postoperation, %21.2 (n=11) of the patients in group P and %38.5 (n=20) in group T were having the experience (P=0.085). Also, the results indicate that the number of patients experiencing nausea within 24 hours of postoperation was %3.8 (n=2) for group P and %32.7 (n=17) for group T (P=0.001). However, %1.9 (n=1) of the patients in group P and %5.8 (n=3) in group T (P=0.618) were suffering from vomiting within the same duration of time. As a whole, the findings indicate that the incidences of nausea and vomiting at the recovery room were significantly lower in group P than in group T, but the difference in 6 hours after operation was insignificant. Also, the prevelance of nausea in 24 hours after operation was significantly lower in group P than in group T, but the difference in terms of vomiting within the same period was insignificant.
    Conclusion
    For women undergoing abdominal hysterectomy, the choice of induction and maintenance of general anesthesia with Propofol provides a better prophylaxis against PONV than the induction with Thiopental Sodium with the maintenance of Halothane. `` This single-blinded clinical research study was carried out in Ariya Hospital during the years of 1387 and 1388 (H.S.). For this study, 104 ASA class I or II women, aged 30-60 years, were scheduled for abdominal hysterectomy by the same surgeon The operations lasted about 25 to30 minutes. The samples of the study were randomized into one of two groups: Group P (n=52) who received the induction of 2 mg/kg Propofol with the maintenance of 5 mg/kg/hr of Propofol. On the other hand, group T (n=52) were given the indution of 5 mg/kg Tiopental Sodium with the maintenance of 0.5 MAC Halothane. All the patients received 4 µg/kg Fentanyl, 0.6 mg/kg Atracurium and the ventilation was controled at O2/N2O 50/50. The number of patients suffering from nausea and/or vomiting at the recovery room was recorded within 6 and 24 hours after the operation. The data were then statistically analyzed using Chi-square and Fisher‘s exact test. Materials and Methods After the operations, the number of patients experiencing nausea at the recovery room was %5.8 (n=3) for group P and %59.6 (n=31) for group T (P=0.001). %5.8 (n=3) of the patients in group P were vomiting while %28.8 (n=15) in group T (P=0.003) had that experience. The number of patients experiencing nausea within 6 hours after the operation was %55.8 (n=29) for group P and %67.3 (n=35) for group T (P=0.314). In terms of vomiting in 6 hours of postoperation, %21.2 (n=11) of the patients in group P and %38.5 (n=20) in group T were having the experience (P=0.085). Also, the results indicate that the number of patients experiencing nausea within 24 hours of postoperation was %3.8 (n=2) for group P and %32.7 (n=17) for group T (P=0.001). However, %1.9 (n=1) of the patients in group P and %5.8 (n=3) in group T (P=0.618) were suffering from vomiting within the same duration of time. As a whole, the findings indicate that the incidences of nausea and vomiting at the recovery room were significantly lower in group P than in group T, but the difference in 6 hours after operation was insignificant. Also, the prevelance of nausea in 24 hours after operation was significantly lower in group P than in group T, but the difference in terms of vomiting within the same period was insignificant. Results For women undergoing abdominal hysterectomy, the choice of induction and maintenance of general anesthesia with Propofol provides a better prophylaxis against PONV than the induction with Thiopental Sodium with the maintenance of Halothane.
  • Omid Fatemeh, Shayan Katia, Tabrizian Namini Fariba, Tavakkoi Hamed Page 113
    spite of the recent improvements in prenatal and postnatal cares, there is an increase of respiratory distress in premature newborns that need to be put on ventilators. Due to intratracheal intubation and ventilation systems, there is an increase of ventilator-associated infection among such neonates; thus, calling for more attention and evaluation. Accurate diagnosis and immediate treatment of these infections may decrease the onset of respiratory complications, the cost due to prolonged hospitalization, drug consumption and neonatal mortality. In spite of the recent improvements in prenatal and postnatal cares, there is an increase of respiratory distress in premature newborns that need to be put on ventilators. Due to intratracheal intubation and ventilation systems, there is an increase of ventilator-associated infection among such neonates; thus, calling for more attention and evaluation. Accurate diagnosis and immediate treatment of these infections may decrease the onset of respiratory complications, the cost due to prolonged hospitalization, drug consumption and neonatal mortality.
    Materials And Methods
    This is a cross-sectional study. The sampling technique used for the study was easy and based on goals. The population of the study were selected among intubated newborns in neonatal intensive care of Bahman 22nd Hospital in Mashhad. The subjects were diagnosed for Respiratory Distresses (RDS) during the years 2006 to 2007. Tracheal culture was done and antibiograms were created for all the cases while changing the tube. Also, the results of blood culture, the number of tubes being changed, the duration of intubation and the number of suctions were studied. Having completed the information forms, the data were evaluated with SPSS software running Fisher test and K2.
    Results
    Among 100 neonates who were studied, 34 cases had positive tracheal culture. The organisms identified included: Coagulase positive staph (30%), C. Negative staph (23%) and E. coli (23%). The results of blood culture were positive in 6% of the cases. 40% of the subjects were suctioned 10-12 times a day and 60% of them were put on intubators 3-5 days and 50% of them had their tracheal tubes changed 3 to 4 times during hospitalization period.
    Conclusion
    Repeated sterile suctioning as well as reducing the time of intubation and the number of tube changing diminished the formation of organism colonization in trachea.
  • Tabeshian Amir, Madani Mahdi Page 119
    The risk of being affected by infectious diseases in dentistry directly depends upon the degree of contact with body liquids, such as blood and saliva, as well as the working tools. Different micro-organisms including the viruses causing AIDS and Hepatitis B as well as oral thrush are possible to be transferred in dentistry. According to the Dental intervention (FDI), it is suggested that all dental patients, in spite of the healthy look, are considered to be infective. Therefore, the health principles and protective and safety methods must be observed in all the sequences to prevent cross-infection. Thus, the present study seeks to investigate the degree to which the dentists in Isfahan respect and approach to such standards. Introduction This is a cross-sectional descriptive study. In order to answer the questions of the study (as found in tables 1&2), the data related to the participants’ attitudes and performance were collected by having them fill out a questionnaire and a checklist. A total of 140 dentists in Isfahan were selected through a random sampling in 1385 (HS). The data collected was then evaluated with SPSS. Materials and Methods The mean score obtained from the attitude-related questions was 5.36. Also, the mean score of performance-related questions was found to be 8.03. No significant relation was found between the dentists` attitudes and the years of service (P=0.092, r=0.17). No significant relation was found between the dentists` performance and the years of service (P=0.12, r=0.15). No significant relation was found between the dentists` attitudes and their performance (P=0.1, r=0.16).