فهرست مطالب

مجله ترویج و توسعه آبخیزداری
پیاپی 18 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نورالدین رستمی *، یونس کاظمی صفحه 1
    ضریب زبری از مهمترین پارامترهایی است که باعث افت انرژی در کانال ها و رودخانه ها می شود و نقش بسیار مهمی در ارتفاع سطح آب در مقطع عرضی دارد. روش های مختلفی برای تخمین ضریب زبری ارائه شده است که بیشتر منشا آزمایشگاهی دارند. در هیدرولیک رودخانه ها به دلیل متحرک بودن بستر، مقاومت در مقابل جریان یا ضریب زبری متغیر می باشد. در این حالت نمی توان یک فرمول مقاومت جریان را به طور مستقیم و بدون آگاهی از نحوه تغییر ضریب مقاومت، در شرایط مختلف جریان و رسوب بکار برد. در تحقیق حاضر رودخانه گل گل در سد ایلام انتخاب گردید و نتایج حاصل از روابط تجربی مختلف برای تعیین ضریب زبری با استفاده از عملیات صحرایی و خصوصیات مختلف رودخانه و مقطع عرضی آن و همچنین جنس مصالح بستر و کناره ها به دست آمد و با داده های واقعی ضریب زبری و شبیه سازی جریان رودخانه مقایسه گردید. سپس از نرم افزار HEC-RAS جهت تعیین تراز آب در مقاطع عرضی مختلف برای دبی ها و ضرایب زبری مختلف استفاده گردید. طبق نتایج روش چاو که دارای کمترین خطای نسبی می باشد به عنوان بهترین روش برآورد ضریب زبری در این رودخانه پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: معادلات تجربی، ضریب زبری مانینگ، روش چاو، رودخانه گل گل، ایلام، HEC-RAS
  • حسین یوسفی *، محمد سارایی راد، علی محمدی، محمدحسین جهانگیر صفحه 7
    سیستم پایش از مقدمات لازم در طرح های مقابله با خشکسالی بوده که مقیاس زمانی نقش تعیین کننده ای در قابلیت و کارآیی آن دارد.یکی از موارد مهم در پایش و بررسی خشکسالی استفاده از شاخص ‏هایی است که بتوان براساس آن ها میزان شدت، تداوم و بزرگی خشکسالی را در یک منطقه ارزیابی کرد. در این تحقیق از اطلاعات هشت ایستگاه سینوپتیک استان تهران طی دوره ای 18 ساله (1395-1377) برای پایش وضعیت خشکسالی استفاده شد.به این منظور با استفاده از شاخص خشکسالی هواشناسی درصد بارش نرمال (PNPI)، شاخص روش استانداردسازی (Z)، شاخص دهک (DI) و شاخص بارش سالانه استاندارد (SIAP) وضعیت استان مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین از روش کمینه مقدار بارش برای انتخاب شاخص مناسب استفاده شد که نتایج نشان داد که در تمامی ایستگاه ‏ها به جز ایستگاه فیروزکوه همزمان با سال وقوع کمینه مقدار بارش تمامی شاخص ‏های مورد بررسی، طبقه خشکسالی شدید و خشکسالی با شدت خیلی زیاد زیر نرمال بودند که بیش تر خشکسالی‏ های بسیار شدید در ماه‏ های خرداد، تیر، مرداد و شهریور به وقوع پیوسته است و در اکثر مواقع نمی ‏تواند منجر به تعیین شاخص یکتا گردد. بیشترین Z (ترسالی1/54) مربوط به ایستگاه آبعلی در ماه اسفند و بیشترین خشکی شدید (1/62-) در ماه شهریور به ایستگاه فیروزکوه اختصاص یافته است. همچنین با پهنه‏ بندی که صورت گرفت مشخص شد که شدت خشکسالی در مناطق جنوبی از جمله ژئوفیزیک بیش تر از مناطق شمالی از قبیل شمیرانات می ‏باشد.
    کلیدواژگان: استان تهران، پهنه بندی خشکسالی، های خشکسالی، وضعیت خشکسالی
  • صمد شادفر * صفحه 19
    اولویت بندی زیر حوضه ها از لحاظ پتانسیل سیل خیزی و تهیه نقشه های پهنه بندی کمک فراوانی به مدیریت سیلاب و شناخت مناطق آسیب پذیر می نماید. با توجه به این که، حوزه آبخیز صفارود به منطقه شهری شهرستان رامسر منتهی می شود، کنترل سیل و شناسایی مناطق مولد آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این تحقیق، تعیین پتانسیل سیل خیزی مناطق مختلف حوضه مورد مطالعه و تهیه نقشه های پهنه بندی برای هر زیرحوضه ی آن بوده است. بدین منظور در ابتداحوزه آبخیز مورد نظر، به هفت واحد هیدرولوژیکی تقسیم و سپس اقدام به شناسایی واحدهای سنگ شناسی در این حوضه گردید. حدود 97 درصد از حوضه شیبی بالاتر از 15 درصد و 62/23 درصد از منطقه مورد بررسی بیش از 45 درصد پوشش گیاهی دارد. پس از تعیین ارزش کمی عوامل، اقدام به بررسی پتانسیل سیل خیزی با استفاده از روش شاخص همپوشانی در محیط GIS گردید. در نهایت اولویت بندی زیر حوضه های حوزه آبخیز بر اساس واحدهای لیتولوژیکی، شیب، کاربری اراضی و درصد پوشش گیاهی صورت گرفت. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که حدود 26/36 درصد از مساحت حوضه در پهنه زیاد و 13/74 درصد در پهنه خیلی زیاد از لحاظ پتانسیل سیل خیزی قرار دارند. نتایج حاصل از اولویت بندی زیر حوضه ها، نشان داد که زیرحوضه لات محله و زیرحوضه جواهرده با 5/41 درصد و 80/39 درصد پتانسیل سیل خیزی در پهنه های زیاد و خیلی زیاد به ترتیب مناطقی هستند که دارای کمترین و بیشترین پتانسیل در تولید سیل در داخل حوزه آبخیز صفارود می ب اشند
    کلیدواژگان: اولويت بندي، پتانسيل سيل خيزي، جواهرده، صفارود
  • سعید فعلی نهاوند *، سلیمان رسولی آذر صفحه 25
    هدف کلی پژوهش توصیفی - همبستگی حاضر، ارزیابی اثرات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی طرح های آبخیزداری حوزه سد آبخیز مهاباد است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. جامعه آماری تحقیق حاضر را سرپرستان خانوارهای روستایی ساکن حوزه آبخیز سد مهاباد تشکیل دادند (2458=N) که از این تعداد، 175 نفر با استفاده از فرمول کوکران به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبه عنوان نمونه آماری انتخاب شدند (175=n). نتایج توصیفی تحقیق نشان دادند که اثرات زیست- محیطی، اقتصادی و اجتماعی طرح های آبخیزداری حوزه آبخیز سد مهاباد، به ترتیب، در سطوح «تقریبا زیاد»، «تقریبا متوسط» و «تقریبا کم» است. همچنین، آبی شدن زمین های زراعی، جلوگیری از وقوع سیل و افزایش مشارکت های مردمی مهمترین اثرات طرح ها در ابعاد اقتصادی، زیست- محیطی و اجتماعی بودند. نتایج حاصل از آزمون فریدمن نشان داد که اثر زیست- محیطی بیشترین و اثر اجتماعی کمترین اثر طرح های آبخیزداری در حوزه آبخیز سد مهاباد هستند. همچنین، نتایج حاصل از ضریب همبستگی نشان دادند که بین سطح زیرکشت و تعداد افراد خانواده پاسخگویان که درگیر فعالیت های کشاورزی هستند با میزان اثرات طرح های آبخیزداری رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اثرات اقتصادی، اثرات اجتماعی، اثرات زیست محیطی، طرح های آبخیزداری، حوزه آبخیز
  • ناصر طهماسبی پور، آزاده ارشیا *، حافظ میرزاپور صفحه 33
    شناسایی مناطق با پتانسیل بالای آب های زیرزمینی از مهم ترین عوامل برای مدیریت منابع آب زیرزمینی است. در این پژوهش تلاش شده تا مناطق با پتانسیل آب های زیرزمینی دشت های دهلران و موسیان_آبدانان استان ایلام، با استفاده از مدل های نسبت فراوانی و شاخص آماری مشخص شود. فاکتورهای موثر در وقوع آب زیرزمینی شامل: سطح آب زیرزمینی، سنگ شناسی، ژئومورفولوژی، شیب، جهت شیب، تراکم زهکشی، کاربری اراضی، طبقات ارتفاعی، شاخص رطوبت توپوگرافی، انحنای سطح و بافت خاک می باشد. در مدل های نسبت فراوانی و شاخص آماری، ابتدا چاه های با آبدهی بالاتر از 10 مترمکعب بر ساعت در منطقه استخراج شد، سپس، 70 درصد چاه برای مرحله مدل سازی (تعداد 253 عدد) و 30 درصد چاه برای مرحله صحت سنجی (تعداد108 عدد) به صورت تصادفی انتخاب و جدا شدند، سپس تحلیل های لازم بر طبقات و نقشه ها صورت گرفت و نقشه ها همپوشانی شدند، درنهایت خروجی مدل ها به صورت نقشه های پتانسیل منابع آب زیرزمینی تولید شد. برای ارزیابی کارایی مدل ها از روش منحنی ROC استفاده شد، نتایج حاکی از آن بود که مدل های نسبت فراوانی و شاخص آماری با داده های مرحله صحت سنجی به ترتیب با 99 و 93 درصد کارایی بسیار خوبی در پتانسیل یابی منابع آب زیرزمینی در دشت های دهلران و موسیان_آبدانان استان ایلام دارند. با توجه به نتایج مدل‏ها، مدل نسبت فراوانی کارایی بهتری نسبت به مدل شاخص آماری دارد. بر همین اساس درصد مساحت‏های به دست آمده در مدل نسبت فراوانی به این صورت می باشد؛ 36 درصد از مناطق خیلی ضعیف، 15درصد ضعیف، 12 درصد متوسط، 19 درصد خوب و 18 درصد خیلی خوب می باشد. پیشنهاد می شود مدیران محترم از مدل نسبت فراوانی در برنامه ریزی های خود استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، دهلران، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شاخص آماری، موسیان، آبدانان، نسبت فراوانی
  • غلام رضا قهاری *، سید حمید مصباح صفحه 45
    سامانه پخش سیلاب با اهدافی چون گردآوری آب، تغذیه مصنوعی آبخوان و بهره برداری بهینه از سیلاب، یکی از راهکارهای مدیریت منابع آب در مناطق خشک و نیمه خشک است. دروازه، سازه ای مهم در این سامانه است که بررسی های انجام شده، تناسب و سازگاری دو نوع قائم و مایل (تیپ1 و 2) آن را در طرح های پخش سیلاب تایید می کند. در این تحقیق یکی از سامانه های مستقل گسترش سیلاب در ایستگاه تحقیقات آبخوانداری کوثر در دشت گربایگان فسا انتخاب و علل تخریب و عملکرد فنی– اقتصادی انواع دروازه ها، در سیلاب سال 1382، ارزیابی شد. به این منظور میزان تخریب ها، با اندازه گیری مستقیم صحرایی جمع آوری گردید. بررسی های انجام شده بیانگر آن است که علت تخریب دروازه ها، عدم کنترل سیلاب ورودی، فرسایش خاکریزهای مجاور دیواره ها، زیرشویی دروازه ها، ناپایداری و تخریب دیواره های جانبی آن ها می باشد. نتایج نشان می دهد، در نتیجه سیلاب خشکه رود بیشه زرد در سال 1382 با بده 300 متر مکعب برثانیه (داده های موجود در بانک اطلاعاتی ایستگاه)، میزان تخریب دروازه های مایل تیپ 1 نسبت به مایل تیپ2 و قائم بیشتر است. همچنین بیشترین و کمترین هزینه ی احداث دروازه، به ترتیب مربوط به مایل تیپ 1 و قائم می باشد. در صورتی می توان از تمام قابلیت های گنجایش شبکه برای آبگیری استفاده کرد که دروازه هایی پایدارتر از نوع مایل تیپ1 احداث شوند. از آنجا که نسبت هزینه ی دروازه مایل تیپ2 به قائم6/. بوده و از استحکام خوبی نیز بر خوردار است، به عنوان گزینه مناسب توصیه می گردد. مطالعه موردی: ایستگاه آبخوان داری کوثر
    کلیدواژگان: آبخوان داری، ایستگاه کوثر، دروازه، گربایگان فسا، پخش سیلاب
  • مسلم مهنی، ام البنین بذرافشان * صفحه 51
    منابع آب زیرزمینی به عنوان یکی از مهم ترین منابع تامین آب مورد نیاز برای بخش های کشاورزی، شرب و صنعت، از اهمیت زیادی برخوردار است. پژوهش فوق در دشت میناب واقع در استان هرمزگان با هدف بررسی روند تغییرات کمیت و کیفیت آب زیرزمینی صورت پذیرفت. به منظور بررسی تغییرات کمیت آب زیرزمینی از شاخص GRI طی دوره آماری 1365 تا 1394 و به منظور شناخت وضعیت کیفی آب از شاخص های هدایت الکتریکی (EC)، PH، نسبت جذب سدیم(SAR) و سختی کل آب (T.H) چاه های مشاهده ای دشت میناب در دوره آماری 1387 تا 1394 استفاده گردید. برای پهنه بندی ویژگی های کمی و کیفی آب، از روش IDW در نرم افزار ArcGIS و برای بررسی روند و تغییرات نوسانات سطح سفره آب زیرزمینی از آزمون تحلیل روند من-کندال استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد، تمامی پیزومترهای مورد بررسی در مقیاس فصلی و سالانه دارای روند کاهشی بوده به طوری که بیش ترین آماره روند من کندال در شمال دشت مشاهده گردید. بررسی نقشه های هم مقدار پارامترهای کیفی با استفاده از روش IDW، نشان داد، 63 درصد مساحت منطقه مورد مطالعه دارای وضعیت مناسب از نظر کیفی می باشند و تنها مساحت 37 درصد در بخش مرکزی دارای وضعیت نامناسب است.
    کلیدواژگان: کمیت و کیفیت آب زیرزمینی، آزمون تحلیل روند، دشت میناب، پهنه بندی
|
  • Noredin Rostami *, Younes Kazemi Page 1
    Roughness coefficient is one of the main factors that lead to energy loss in channels and rivers which have a very important role in water level in cross-sections of rivers. There are several methods that suggested by various researchers for estimating roughness coefficients which are mostly based on experimental tests. In river hydraulic, flow resistance or roughness coefficient is changing because of bed mobility. In this case, a flow resistance formula cannot be used directly without any information about changes of flow resistance coefficient, in different situations of flow and sediment processes. Gol-Gol River of Ilam dam selected for this study. So, results of various empirical methods obtained to find out this coefficient using field survey and characterization of rivers such as cross-sections, soil materials of river bed and banks, then results compared with observed and simulated data of river flow. The HEC-RAS software used to determine the water level in different cross-sections for various discharges and roughness coefficients. Results showed that among various methods, results of Chow method was closer to the observed data, and this method had the lowest mean relative error, so it recommended as the best method to estimate the manning roughness coefficient of this river.
    Keywords: Empirical Equations, Manning Roughness Coefficient, Chow Method, Gol-Gol River, Ilam, HEC-RAS
  • Hossin Yousefi *, Mohammad Sarani Rad, Ali Mohammadi, Mohammad Hossin Jahangir Page 7
    Monitoring system is a prerequisite for drought-response schemes, which time has a crucial role to play in its functionality and performance. One of the important issues in drought studies and monitoring is using of indicators which they can assess the severity, duration and magnitude of drought in one region. In this study, information of eight synoptic stations of Tehran province in order to monitor drought status during 18 years period (1996-2014) is used. In this regard, by using meteorological drought methods such as percent of normal precipitation (PNPI), standardized method index (Z), deciles index (DI) and SIAP indicator was analyzed. Also minimum amount of precipitation method was used to select appropriate indicators. Results revealed that most stations except Firoozkooh, at the same time that other stations fitted to minimum amount of rainfall, drought and severe drought was under normal condition too. The most severe drought in the months of June, July, August and September occurred and in most cases can not be used to determine the unique identifier. Most Z (wet 1.54) was for Abali station in March and the most severe drought (-1.62) has been allocated to Firoozkooh station in September. Zoning also showed the severity of the drought in southern regions is more than other regions.
    Keywords: Tehran Province, Drought Zoning, Drought Indicators, Drought condition
  • Samad Shadfar * Page 19
    The sub watershed prioritization of flood generation and flood hazard zoning are a great help to identify and management of vulnerable flood area. Since the urban area of the city of Ramsar located at the end of watershed outlet, control and identify the areas of the flood generator has special importance. The purpose of this study is to determine the potential flood generation of different areas of watershed and map development of flood hazard zoning for each sub-watershed. To achieve this objective, the watershed area was divided into seven hydrologic units and then lithological units have been identified in this watershed. The slope of approximately 97% of the watershed is greater than 15% percent. About 62.23%of the watershed has more than 45% vegetation. After determining the value of quantitative factors, flood potential were investigated with using Index-Overlay method in Geographic Information System (GIS) environment. Finally, Prioritization of Sub-basins was done with Lithological units, slope, land use and the percentage of vegetation cover. The results of this study showed that about 26.36 percentage of watershed area located in high potential flood generation and about 13.74 % located in very high potential flood generation area. The results of potential flood generation prioritization of sub-watershed showed that the Lot-Mohaleh’s sub-watershed with 5.41 % and the Javaherdeh’s sub-watershed with 80.39 % located in high and very high hazard zonal where they have the most and the least potential of flood generation in the Safarood watershed.
    Keywords: Prioritization, Javaherdeh, Flood Potential, Flood Hazard Zoning, Safarood
  • Saeid Fealy Nahavand *, Soliman Rasouli Azar Page 25
    The purpose of this descriptive-correlation study was to investigate socio-economic and environmental impacts of the watershed management projects in Mahabad’s dam catchment. The research instrument was structural questionnaire with close-ended questions which its validity and reliability was confirmed. The target population of this study consisted of all householders who lived in Mahabad’s dam catchment (N=2458) out of which, according to Cochran’s formula, a number of 175 people were selected using cluster sampling in a simple randomization method (n=175). The descriptive results indicated the status of environmental, economic, and social impacts of watershed management in Mahabad’s dam catchment were at nearly high, nearly appropriate, nearly and low levels, respectively. These results also showed the main economic, environmental, and social impacts of watershed management were changing dry farming into irrigated farming, controlling flood, and attracting rural people’s participation, respectively. The results of Friedman test indicated environmental and social impacts were the most and the least amount of impacts of watershed management in Mahabad’s dam catchment, respectively. The results of correlation coefficient showed that there was the significantly positive relationship between land under cultivation and number of respondents’ household individual who participated in agricultural activities with impacts of watershed management in Mahabad’s dam catchment.
    Keywords: Economic Impact, Social Impact, Environmental Impact, Watershed Management, Catchment
  • Naser Tahmasebipour, Azadeh Arshia *, Hafez Mirzapour Page 33
    Identifying areas with high potentials for groundwater is a major factor for the management of groundwater resources. In this study, we tried to identify areas with the potentials for groundwater in Dehloran and Mosian-Abdanan plains, Ilam, by using frequency ratio and statistical index models. Conditioning Factors used in this study include: Groundwater levels, Lithology, geomorphology, slope, slope aspect, drainage density, land use, elevation, topographic wetness index, curvature, and texture of the soil. In the frequency ratio and statistical index models, at first wells with a discharge rate of 10 cubic meters per hour were extracted in the region; then, 70 percent Training wells (253 pcs) and 30% of the wells for validation (108 pcs) were randomly selected and divided and based on the frequency ratio, necessary analyses were conducted in classes and maps and maps were overlapped and, finally, the groundwater resources map for each of the models were produced. ROC curve method was used to evaluate the performance of models. The results showed that the frequency ratio and statistical index models 99 and 93 percent respectively have excellent efficiency in finding potential sources of groundwater in the plains of Ilam province, Dehloran, and Musian_Abdanan. Based on the model results, Frequency Ratio model functions better than Statistical Index. Based on this, the percentage of the area achieved in the Frequency model ratio are as follows 36% of the areas were Very weak; 15% Weak; 12% Average; 19% Good, and 18% Very good. It is suggested that respected Managers use Frequency Ratio model in their own programs
    Keywords: Dehloran, GIS, Groundwater, Frequency ratio, Mosian- Abdanan, Statistical index
  • Gholamreza Ghahari *, Sayeed Hamid Mesbah Page 45
    Flood water spreading (FWS) is one of the water resources management strategies in arid and semi-arid regions aiming at water harvesting, artificial aquifer recharge and optimum utilizing of floodwater. There are three kinds of drops (gates); vertical and inclined (type 1 and 2), as the main structure of a floodwater spreading system which is susceptible to collapse due to flooding damages. In this research, one of the independent systems of FWS was selected in Kowsar research station in Gareh Bygone, Iran in order for evaluation of technical and economic analysis of drops’ collapse. The study is performed by direct observation and fieldwork. Results show that the main causes of collapses are erosion of embankment, piping of drop and instability collapse of side walls. Contrary to even of flood discharge of Bisheh Zard1, at flood events in 2003, the results show that the amount of destruction in an inclined drop is more than the vertical drop. Inclined drop 1 and vertical drops are the less and the most expensive, respectively. Therefore, inclined drop 1 might be recommended for being widely used due to maximum stability and minimum costs (the ration of 0.6 between the costs of inclined 1/vertical drops).
    Keywords: Aquifer management, Kowsar Station, Gate, Gareh Bygone Fasa, Flood water Spreading
  • Moslem Mehni, Omolbanin Bazrafshan * Page 51
    A Groundwater resource is one of the most important sources that provide agriculture, domestic and industrial demand. The aim of this study is trend analysis of quantity – quantity groundwater fluctuations in the Minab plain from Hormozgan province. In order to assessment quantity and quality fluctuations was used Groundwater Resource Index (GRI) in the time period 1968- 2015 and EC, pH, SAR, TH in the time period 2008-2015, respectively. IDW method was used to map zoning of quality characteristics in ArcMap software. Mann- Kendal trend test used to analyze groundwater level oscillation. Result showed that groundwater level have decreasingly trend in the seasonal and annual time scale. As, Mann- Kendal Statistic is strong in the East and Southern plain. Iso- hyetal groundwater quality map showed that much of area (0.63%) has suitable water quality and the central of plain (0.37%) has unsuitable water quality.
    Keywords: Quality, quantity ground water, Trend analysis, Minab plain, Map zoning