فهرست مطالب

مجله ترویج و توسعه آبخیزداری
پیاپی 20 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید حمیدرضا صادقی *، مریم ادهمی، مجید شیخ محمدی صفحه 1
    حوزه آبخیز یک سامانه پیچیده و پویاست که به عنوان واحد برنامه ریزی و مدیریت تلقی می شود. از این رو لحاظ تمام ابعاد فنی، اجتماعی، اقتصادی، فیزیکی، اکولوژیکی و سازمانی در فرآیندهای برنامه ریزی و مدیریت صحیح آن ضروری است. حال از آن جا که معمولا ذی نفعان مختلف دارای اهداف و نیازهای متقابل و گاه متضاد می باشند، لذا اتخاذ تصمیم برای مدیریت بهینه حوزه آبخیز دشوار می باشد. بر این اساس، برای رسیدن به مدیریت مشارکتی بایستی به ذی نفعان اجازه داده شود تا فعالانه در فرآیند تصمیم گیری دخالت کنند و نظرات خود در کلیه مراحل تصمیم گیری را ارائه نمایند. در این راستا، ابزارهای مختلف مدیریتی برای تسهیل فرآیند تصمیم گیری در شرایط چند هدفه تهیه شده اند. در این خصوص استفاده از رویکرد تئوری بازی به سبب امکان دست یابی به مدیریت مشارکتی از طریق لحاظ نظرات ذی نفعان مختلف در سطح حوزه آبخیز امکان پذیر می باشد. لذا در پژوهش حاضر سعی شده است تا ضمن معرفی تئوری بازی به عنوان یکی از ابزارهای کارا و نوین در علم تصمیم گیری، کاربرد آن در مدیریت مشارکتی برای کاهش اختلاف در بهره برداری از منابع مشاع حوزه های آبخیز مورد ارزیابی قرار گیرد. بر اساس پژوهش های صورت گرفته، تئوری بازی نقشی اساسی در تحلیل اختلاف دیدگاه ذی نفعان داشته و برای انتخاب اقدامات مدیریتی آبخیزها روشی موثر می باشد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری گروهی، مدل های بهینه سازی، مدل های مدیریتی، مدیریت حوزه آبخیز، مشارکت مردمی
  • زینب نجف پور، شفق رستگار *، زینب جعفریان، جمشید قربانی صفحه 9
    اجرای عملیات احیای بیولوژیک نقش موثری در کنترل سیل، تغذیه آب های زیرزمینی، احیا و تقویت پوشش گیاهی و کنترل بیابان زایی بویژه در مناطق خشک و نیمه خشک دارد. لذا تحقیق حاضر با هدف ارزیابی و تعیین کمی ترسیب کربن خاک در عملیات احیایی بذرکاری، بوته کاری، احداث هلالی آبگیر و نها ل کاری در حوزه آبخیز حسین آباد اجراء گردید. برای نمونه برداری خاک در منطقه معرف هر فعالیت احیایی سه ترانسکت 200 متری به فاصله 30 متر از یکدیگر به شکل تصادفی- سیستماتیک مستقر گردید. در امتداد هر ترانسکت ده پلات به صورت تصادفی انداخته شد و در عمق 30-15 سانتی متری تاج پوشش گیاهان غالب نمونه برداری انجام شد. نتایج تجزیه آماری داده ها نشان داد که میزان ترسیب کربن بر اثر اجرای عملیات اصلاحی بطور معنی داری افزایش یافته است. میزان کل کربن ترسیب یافته در حوزه آبخیز حسین آباد با مساحت 3153 هکتار، 63834/3 تن کربن آلی، معادل میانگین 20/24 تن در هکتار بوده است. میزان ذخیره کربن در تیمار بوته کاری دارای بیشترین میزان نسبت به شاهد بوده و بطور میانگین قادر به ترسیب 23/4 تن کربن در هکتار بوده است. عملیات بذرکاری و بذرپاشی با کمترین مقدار توانایی ترسیب کربن قادر به ترسیب 17 تن کربن آلی در هکتار بوده است. بنابر نتایج حاصله، عملیات اصلاحی پوشش گیاهی بویژه بوته کاری در جهت حفاظت از حوزه آبخیز حسین آباد، دارای قابلیت بالایی در ترسیب کربن خاک بوده است.
    کلیدواژگان: احیای بیولوژیک، خاک، ترسیب کربن، حسین آباد
  • مسیب حشمتی *، محمد قیطوری، مجتبی صانعی، رضا باقریان صفحه 17
    پروژه‏ های آبخیزداری و منابع طبیعی اعم از مدیریتی، سازه‏ای و بیولوژیکی به منظور حفاظت از منابع پایه (آب، خاک و پوشش گیاهی) و تداوم تولید از طریق حفظ حاصل خیزی خاک و پایداری کشاورزی طراحی و اجرا می‏ گردند. تغییرات اقلیمی کنونی و بیم تداوم آن در آینده موجب شده تا نگرانی اساسی در این زمینه بیشتر باشد. هدف از این تحقیق ارزیابی کیفی و فنی پروژه های اجرا شده آبخیزداری در راستای پایداری محیط‏زیست و بهبود فعالیت های کشاورزی و نیز ارزیابی دیدگاه ساکنین محلی در این زمینه بود که در قالب پروژه بین‏ المللی منارید در حوزه رزین استان کرمانشاه به ‏عمل آمد. بر پایه نتایج این پژوهش، کپه‏ کاری، باغ دیم، بندهای سنگ ملاتی و گابیونی و کانال سیل مهم ترین پروژه‏ های احداثی بودند.کپه ‏کاری تا حدودی موفقیت ‏آمیز بود، اما قرق نشده بود. تقریبا بخش قابل توجه نهال‏ های غرس شده نیز خشکیده بودند. اقدامات مکانیکی به ‏ویژه کانال (دایک) نیز به‏ دلیل عدم خطرات سیل، فرسایش و رسوب از تمهیدات لازم برای ساخت برخوردار نبودند و از نظرات ساکنین محلی برای ساخت آن ها استفاده نشده بود. در نهایت مواردی چون مدیریت چرا، اصلاح شخم، کشاورزی پایدار و برنام ه‏ریزی برای منابع آب و جاذبه‏ های گردشگری و حفظ تنوع زیستی از محورهای مهم و منطبق بر اهداف پروژه منارید است که مورد برنامه ‏ریزی جامع با قابلیت اجرایی قرار نگرفته بودند. این موارد مهمترین ضرورت‏های آبخیزداری نوین برای سازگاری با تغییرات اقلیمی، کمترین حد برهم زدن نیم‏رخ خاک و حفظ رطوبت آن، افزایش بهره ‏وری منابع آب، اصلاح شخم و مدیریت مناسب نهاده‏ های کشاورزی استوار است.
    کلیدواژگان: اقدامات آبخیزداری، استان کرمانشاه، اقدامات مکانیکی، اقدامات بیولوژیکی، پروژه منارید
  • علی یزدان پناهی، مرتضی اکبری *، ملیحه بهرنگ منش صفحه 25
    آب زیرزمینی منبع اصلی تامین نیازهای کشاورزی، شرب و صنعت به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک محسوب می شود. هدف از این تحقیق بررسی رابطه بین کیفیت آب زیرزمینی با سطح ایستابی در دشت مشهد می باشد. در این مطالعه، اطلاعاتی کیفی 41 چاه آب زیرزمینی برای ماه های تغذیه و تخلیه در سال های 1393-1380 موردبررسی قرار گرفت. از نرم افزار GS+ و محیط GIS جهت تعیین و ترسیم نقشه های پهنه بندی با استفاده از روش های مختلف میانیابی استفاده شد. نتایج نشان داد روش کریجینگ معمولی با دارا بودن کمترین میزان RMSe و بیشترین R2 بهترین برآورد را در منطقه داشته است. بررسی کلاس غالب آب زیرزمینی در دشت مشهد به ترتیب، برای مصارف کشاورزی، با نمودار ویلکوکس، 1S-2C و 1S-3C و برای مصارف شرب، با نمودار شولر، «خوب» و «متوسط» طبقه بندی شد. نتایج بررسی پارامترهای کیفیت آب نشان داد که به غیر از Mg بقیه پارامترها در طی این سال ها تغییرات افزایشی داشته و در بین این پارامترها، هدایت الکتریکی (EC) و مجموع املاح محلول(TDS)، افزایش چشمگیرتری داشته که باعث کاهش کیفیت آب طی این سال ها شده است. میانگین همبستگی روند تغییرات مکانی سطح ایستابی و EC، به ترتیب 0/35- و 0/45- می باشد که نشان دهنده افزایش شوری با کاهش سطح آب آبخوان است. نتایج این تحقیق بیانگر این است که علت اصلی کاهش کیفیت آب در دشت مشهد، وجود نواحی صنعتی و مسکونی و توسعه اراضی کشاورزی بوده است.
    کلیدواژگان: روش های درون یابی، شوری آب، GIS، دشت مشهد
  • محمدحسین جهانگیر *، مریم جهان پناه صفحه 35
    یکی از مشکلاتی که بشر بخصوص در سال های اخیر با آن مواجه شده بحران آب و وقوع خشکسالی هیدرولوژیکی است و از طرفی چون خشکسالی هیدرولوژیکی بصورت تدریجی اتفاق می افتد و در مدت زمان طولانی تری اثرات خود را برجای می گذارد پایش خشکسالی برای ما حائز اهمیت است. در میان شاخص های نظارت و پایش خشکسالی شاخص ناهنجاری بارندگی، به دلیل سادگی و تاثیر بالای آن یکی از روش های مناسب محسوب می گردد. هدف از این پژوهش پایش و پهنه بندی خشکسالی با استفاده از شاخصRAI در طول دوره آماری 20 ساله (سال1370تا 1390) در 10 ایستگاه کازرون، دشت ارژن، فراشبند، بند بهمن، جهرم، جوکان، بوانات، دریاچه کافتر، قلات و نی ریز می باشد پراکنش ایستگاه ها به نسبت یکسان در کل استان صورت گرفته است. همچنین نمودارهای پهنه بندی اوضاع خشکسالی برای دوره های بلند مدت و شدیدترین وضعیت در انتهای پژوهش ارائه شده است. نتایج نشان داد به طور تقریب و کلی در همه ایستگاه ها از سال 1370 تا 1380 پراکنش خشکسالی بیشتر بصورت دوره های یکساله و کوتاه مدت بطور متناوب اتفاق افتاده است و وضعیت خشکسالی از سال 1380 تا 1390 بطور تقریبی در همه ایستگاه ها که معرف کل استان فارس است، بیشتر به صورت دوره های چندساله و بلندمدت خشکسالی مشاهده می گردد. براساس شاخص RAI شدیدترین خشکسالی درسال 1379 در ایستگاه جهرم با مقدار 3/94- و در سال1373 در ایستگاه کازرون با مقدار3/87- اتفاق افتاده است. همچنین براساس شاخصRAI بیشترین مقدار ترسالی در ایستگاه نی ریز با مقدار 4/3 و در سال 1375به وقوع پیوسته است.
    کلیدواژگان: استان فارس، خشکسالی هیدرولوژیکی، روشIDW، شاخص ناهنجاری بارش، شدت و تداوم
  • مهین کله هویی *، عطاءالله کاویان، کاکا شاهدی، میلاد سلطانی صفحه 45
    خشکسالی یکی از پدیده های جوی است که آثار سوء آن در بخش های مختلف محیطی، اقتصادی و اجتماعی بتدریج مشخص و ملموس می گردد و به همین دلیل به آن بلای خزنده هم گفته می شود. اثرات منفی خشکسالی تابعی است از میزان، مدت و بزرگی خشکی که در بعضی مواقع قادر خواهد بود حیات طبیعت را به خطر می اندازد و در سطوح ملی تاثیر گذار باشد. در این مطالعه به پهنه بندی خشکسالی در پنج سال متوالی جلگه خزر با استفاده از شاخص های SPI وCZI در محیط Arc GIS برای ایستگا ه های سینوپتیک آستارا، اینچه برون، بندرانزلی، بابلسر، رامسر، رشت، قائمشهر، غفارحاجی، گرگان و نوشهر پرداخته شده است. بدین منظور مجموع بارندگی 25 سال (1389-1365) مد نظر قرار گرفته شده است. نتایج شاخص ها نشان می دهد بیشترین ترسالی برای ایستگاه آستارا در سال 1379 با شاخصی بترتیب برابر2/6 و2/22 و بیشترین خشکسالی برای ایستگاه بابلسر در سال 1389با شاخصی برابر 2/86- و2/39- بوده است. براساس نقشه های خشکسالی پنج ساله، درسال 1369 بیشترین میزان خشکسالی در ناحیه شرقی جلگه خزر بوده و سایر نواحی با میزان کمتری مواجه بوده اند. در سال 1374 خشکسالی به جلگه مرکزی کشیده شده است و در سال 1379 ناحیه شرق و مرکز جلگه شاهد خشکسالی با میزان متفاوتی بوده است. سال 1384 تمام قسمت های حاشیه خزر شاهد خشکسالی با میزان مختلفی بوده است و در سال 1389 نیز اکثر جلگه خزر دارای خشکسالی بوده است و روند خشکسالی از شرق جلگه خزر به سمت غرب جلگه خزر کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: ایستگاه سینوپتیک، پهنه بندی، خشکسالی، جلگه خزر
  • حمیدرضا پیروان *، محمدرضا عرب، میر مسعود خیرخواه زرکش صفحه 55
    یکی از گزینه ‏های مدیریت جریان‏ های زیرسطحی، استفاده از سدهای زیرزمینی است. سدهای زیرزمینی به دلیل عدم پیچیدگی زیاد سازه ای، هزینه کم احداث و نبود تبخیر سطحی، مناسب اجرا در تمام اقلیم ‏های کشور می باشند. عوامل مختلف و متنوعی در مکان یابی سدهای ‏زیرزمینی دخیل است، از این ‏رو مکان‏یابی آن ها کار پیچیده ‏و زمان بری است. لذا در این‏ ‏بررسی از سامانه اطلاعات مکانی ((GIS‏ استفاده شد تا روشی جدید برای مکان‏یابی آبراهه‏ های مناسب برای ساخت سدهای زیر سطحی در محدوده شمال شهرستان ساوه و در بخش خشکرود پیشنهاد گردد. د‏ر ابتدا برای انتخاب مناطق مستعد، یکسری از معیارها نظیر میزان شیب، گسل‏ های منطقه، سازندهای نامناسب زمین شناسی، به عنوان معیار‏های حذفی ‏در نظر گرفته شد و مناطق دارای این معیارها از منطقه مورد مطالعه حذف گردیدند، سپس از بین مناطق مستعد باقی مانده با استفاده از معیارهایی نظیر میزان فاصله از قنات ‏ها، راه های دسترسی، محدوده ‏های کشاورزی تحت پوشش، کیفیت و کمیت آب زیرزمینی و عمق مخزن، سه منطقه برای احداث سد در نظر گرفته شده و الویت‏ بندی گردیدند.
    کلیدواژگان: جریان زیرسطحی، مکان یابی، شهرستان ساوه، Arc GIS، مولفه های مکانی
|
  • S. H.R. Sadeghi *, M.Adhami, M. Sheikhmohammadi Page 1
    A watershed is a complex and dynamic system which is identified as planning and management unit. Hence, considering all technical, socioeconomical, physical, ecological and organizational dimensions is essential for proper planning and management processes. Since, different stakeholders usually have conflicting goals and sometimes contradictory demands; decision making for the management of the watershed in order to achieve an optimal solution is difficult. Accordingly, to achieve the comanagement of the watershed, different stakeholders should be allowed to be involved actively in decision making processes. Toward this, various management tools have been developed to facilitate multi-objective decision making processes. In this regard, the application of game theory approach seems to be of use for the comanagement of the watershed with various stakeholders. To this end, the present study aimed to introduce game theory as one of novel and useful tools in decision making and to assess the applicability of the game theory in reducing conflicts upon common resources of watersheds as well. Based on previous studies, the game theory has an essential role in analyzing various viewpoints of stakeholders and is an effective method for opting watershed management practices, comprehensively.
    Keywords: Group Decision Making, Management Models, Optimization Models, People's Participation, Watershed Management
  • Z. Najafpour, Sh. Rastgar *, Z. Jafarian, J. Ghorbani Page 9
    The implementation of biological recovery operations has an effective role in flood control, nutrition of groundwater, regeneration and strengthening of vegetation and desertification control especially in arid and semi-arid regions. Hence, efficient management tools such as mechanical and regenerative operations can provide suitable conditions for organic carbon sequestration in natural ecosystems. Therefore, the present study was carried out with the aim of evaluating and quantitatively determining the carbon sequestration of soil in remediation operations of seed, cultivation, construction of crested forage and seedlings in Hussein Abad watershed. In order to soil sampling in the region of each rehabilitation activity, three transects of 200 meters were spaced 30 meters apart from each other in a random-systematic way. Of the 10 plots deployed along each transect, ten plots were randomly selected in each one, a profile was drilled under the canopy of the sample and digested at a depth of 30-15 cm. The results of statistical analysis of the data showed that carbon sequestration has increased significantly as a result of corrective action. The total amount of carbon sequestrated in Hossein Abad watershed with an area of 3153 hectares, 63834.3 tons of organic carbon, is equal to the average of 20.24 tons per hectare. Also, the amount of carbon content of vegetation cover in planting treatment was the highest compared to control and was able to average 23.4 tone carbon per hectare. Seeding and seeding operations with the least amount of carbon sequestration ability were able to sequester 17 tons of organic carbon per hectare. In general, it can be said that the plant vegetative correction, especially planting, as an action to protect the natural ecosystem of Hussein Abad watershed, has high capability in soil carbon sequestration.
    Keywords: Biological Recovery, Soil, Carbon Sequestration, Hossein Abad
  • M. Heshmati *, M. Gheitouri, M. Sanee, R. Bagheryan Page 17
    Watershed management and natural resources measures including management, mechanical and biological projects are carried out to crucial renewable resources (water, vegetation and soil) and sustaining agriculture and soil fertility. However, serious concerns have been enhanced due to climate continues change impacts. This Research was carried out in the Razin watershed, Kermanshah Iran . The objective of this research was to evaluate the watershed management projects from the perspective of the local inhabitants regarding sustainable environment and agriculture. The projects were measured within Middle East and North Africa Regions Program for Integrated Development (MENARID). The results explored that pit- seeding, rain-fed orchard, check dam, concreted-stony dam and gabion and dyke. The pit- seeding was found relatively successful practice, while almost almond plantlet in the rain-fed orchards was dried. The biological project did not precept by local responders and no any income for their. The responders confirm that they did not call for participating in practices process and thereby they not willing with these measures. Some necessary issues in related to watershed management were neglected including optimizing water utility, minimizing soil disturbance, improving tillage systems, proper management of agricultural inputs. There are necessary issues for combating and adapting climate change condition and overcome land degradation in the study area.
    Keywords: Biological Measures, Kermanshah Province, Mechanical Measures, MENARID Project, Watershed Management Project
  • A. Yazdanpanahi, M. Akbari *, M. Behrangmanesh Page 25
    Groundwater is the main source of agricultural, drinking and industrial needs, especially in arid and semi-arid regions. The aim of this study was to investigate the relationship between groundwater quality and water level in Mashhad Plain. In this study, qualitative information of 41 underground water piezometer wells for months of feeding and evacuation was investigated in 2001-2015. The GS software and the GIS environment were used to map and Zonation using different interpolation methods. The results showed that the ordinary Kriging method with the lowest RMSe and the highest R2 had the best estimate in the region. The study of the predominant class of groundwater in Mashhad plain was classified as "good" and "moderate" for agricultural use, with Wilcox, C2-S1 and C3-S1 charts for drinking purposes. The results of the review of water quality parameters showed that, other than Mg, the rest of the parameters had incremental changes over the years, and among these parameters, electrical conductivity (EC) and the total dissolved solids (TDS) had a more significant increase, which reduced water quality during this It's been years. The average correlation between the spatial variation of the surface of the stand and the EC is -0.35 and -0.45, which indicates increased salinity by decreasing the aquifer's water level. The results of this research indicate that the main cause of water quality decline in Mashhad plain was the existence of industrial and residential areas and agricultural land development.
    Keywords: Interpolation methods, Water salinity, GIS, Mashhad Plain
  • M. H. Jahangir *, M. Jahanpanah Page 35
    One of the main problems that the human beings are facing these days, is the occurrence of the hydrological droughts and the resulting water crisis. Since the hydrological droughts happen gradually and have long term effects, drought monitoring is of a high importance. Among the indices of drought monitoring, the rainfall abnormality index (RAI) is being widely employed because of its simplicity and high accuracy. The required precipitation data have been gathered from 10 hydrometric stations with an appropriate distribution in the studied region, including the Kazeroun, Dasht Arjan, Farashband, Band Bahman, Jahrom, Joukan, Bovanat, Kaftar Lake, Ghalat, and Neyreez stations. The gathered data are for a statistical period of over 20 years from 1991 to 2011. The drought zoning diagrams are presented for long periods and the most severe droughts are determined. The results revealed that in all stations¡ generally and roughly, drought occurred sporadically in the form of a 1-year periods between 1991 and 2001. And between 2002 and 2011 drought, mostly occurred in the form of multi-year long periods. Based on the RAI¡ the two most severe droughts occurred in 2000 in Jahrom station showing an index value of -3.94 and in 1994 in Kazeroun station with an index value of -3.87. Moreover, RAI shows that the most precipitation was recorded in 1996 in Neyreez station with an index value of 4.63.
    Keywords: Fars province, hydrological drought, IDW method, Rainfall Anomaly Index, intensity, continuity
  • M. Kalehhouei *, A. Kavian, K. Shahedi, M. Soltani Page 45
    Drought is one of the atmospheric phenomena that adverse effects on various sectors environmental, economic and social gradually identified and is tangible and that is the reason it is also called creeping disaster. In this study, droughts zoning for five years consecutive caspian plain with using spi and czi indices with Arc Gis for stations synoptic: Astara, Inchebron, Bandar anzali, Babolsar, Ramsar, Rasht, Ghaemshar, Gafarhaji, Gorgan and Noushar collected. For this purpose, total rainfall for 25 years 1986 to 2010 was considered .The results indexs show that, most wet year for stations Astara with index respectively 2.6 and 2.22 in 2000 year and most dry year for station Babolsar in 2010 year with index respectively -2.86 and -2.39. Based maps drought five year in 1990 most of the drought in the eastern part of the caspian plains and other areas faced with lower rates. in 1995 year the drougt has led to the central plain and in 2000 year area west and central plains experienced drought magnitude is different. in 2005 year drought with differeant magnitude occurred in all parts of the plains and also in 2010 year all part plain caspian withness drought and process drought has decrease in east to west plain caspin.
    Keywords: Drought, Plain Caspian, station synoptic, zoning
  • H. R. Peyrowan *, M. R. Arab, M. M. Kheirkhah Zarkesh Page 55
    Underground dam is one of the choices of ground water management. These dams are reservoir water in small scale. Because of the low complexity of the construction and low cost and lack of surface evaporation in this type of dam, it is possible to construct these dams in all regions of the country. Various factors involved in site selection of underground dams, so locating them is a complex and time taking. Therefore, in this study, geographic information system (GIS) was used as a new method for locating Channel Rivers suitable for the construction of the dams in Khoshkrood basin in the north of Saveh city. Initially to select suitable areas, a number of criteria such as the dip of the faults and unfavorable geological formations, the unsuitable areas were excluded from the study area. Then among suitable areas with using criteria such as the distance from the Qantas, roads, agricultural area, quality and quantity of groundwater and the depth of the reservoir, three places are selected for dam construction.
    Keywords: Subsurface runoff, Site selection, Saveh City, ARC GIS, Spatial components