فهرست مطالب

مجله ترویج و توسعه آبخیزداری
پیاپی 22 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جلال برخورداری *، رضا باقری فهرجی، علی بمان میرجلیلی، اصغر زارع چاهوکی صفحه 1
    کمبود بارش در کشورمان اهمیت برنامه ریزی و استفاده بهینه از منابع آبی را برای ما دو چندان نموده است. به طوری که بدون استفاده از روش های خلاقانه و برنامه صحیح در مناطق خشک کشور، استقرار بسیاری از نباتات مثمره، مشکل یا اصولا امکان پذیر نیست. از طرفی افزایش سریع جمعیت، کاهش منابع آبی و تغییرات اقلیمی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک جهان، بررسی راهکارهایی جهت افزایش تولیدات کشاورزی و باغی دیم در کنار مصرف بهینه آب را امری اجتناب ناپذیر ساخته است. بخش قابل توجهی از اراضی حاشیه شیرکوه در شهرستان مهریز استان یزد بصورت باغات دیم و آبی و زراعت توسط ساکنین بومی مورد استفاده قرار می گیرد. بسیاری از درختان مثمر منطقه، بویژه بادام بصورت دیم بوده و سال های پر باران محصول خوبی تولید می کنند. ولی در ماه های گرم و خشک سال دچار تنش خشکی هستند و سال های کم باران و خشکسالی با مشکل کم آبی روبرو هستند. در تحقیق حاضر تاثیر فیلتر سنگریزه ای در بهینه سازی نفوذ و نقش آن در افزایش ذخیره رطوبتی سامانه های سطوح آبگیر با استفاده از 72 سامانه سطوح آبگیر و اجرای تیمار فیلتر سنگریزه ای بر روی نیمی از سامانه ها، در قالب طرح آماری کاملا تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. فاکتور اندازه گیری شده رطوبت خاک در اعماق 20 و 50 سانتی متری چاله های غرس نهال بوده است. بر اساس نتایج آنالیز آماری داده های برداشت شده سال 1390 فیلتر سنگریزه ای باعث افزایش معنی دار رطوبت حجمی خاک (0/05
    کلیدواژگان: کاهش تبخیر، کم آبی، باغات دیم، ذخیره نزولات
  • محمد کاظمی *، احسان کمالی مسکونی صفحه 7
    برای دستیابی به رهیافت توسعه پایدار که ضامن حفظ و بقای حوزه های آبخیز می باشد، ارزیابی پایداری آن ها بر اساس شاخص های پایداری ضروری به نظر می رسد. هدف از تحقیق حاضر، بررسی پایداری حوزه آبخیز بهشت گمشده بر اساس مدل (HELP) در یک دوره ده ساله (1395-1385) می باشد. مدل مذکور بر اساس چهار مقوله ی هیدرولوژی (کمی و کیفی) ، محیط‏زیست، حیات آبخیزنشینان، سیاست گذاری و سه پارامتر فشار، وضعیت و واکنش و تحت عنوان شاخص پایداری حوزه (WSI) به بررسی پایداری حوضه در سه سطح پایین، متوسط و بالا می پردازد. نتایج نشان داد پارامتر فشار با امتیاز 0/78 و پارامتر واکنش با امتیاز 0/53 به ترتیب بیش‏ترین و کم‏ترین امتیاز را برای ارزیابی پایداری حوزه آبخیز بهشت گمشده به خود اختصاص داده اند که حکایت از واکنش مناسب جهت کاهش فشار وارده بر اکوسیستم را دارد. همچنین نتایج نشان داد زیرشاخص های هیدرولوژی کمی با امتیاز 0/25 و محیط زیست با امتیاز یک به ترتیب بیش‏ترین و کم‏ترین اولویت را جهت مدیریت (خصوصا مدیریت و حفاظت از منابع آبی موجود) حوزه آبخیز به خود اختصاص داده اند. بطورکلی نتایج نشان داد سطح پایداری حوضه با امتیاز 0/67 متوسط رو به پایین در دوره مورد مطالعه ارزیابی شد که توجه بیشتری را برای ارتقای سطح پایداری منطقه طلب می کند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی سرزمین، بهشت گمشده، سطح پایداری، سرانه آب، شاخص پایداری آبخیز
  • فرزاد حیدری، راضیه صبوحی *، محمود متین صفحه 19
    امروزه به دلیل استفاده های بیرویه از منابع طبیعی، وضعیت منابع آبی و خاکی در موقعیت بحرانی به سر می برند. برای کنترل و مبارزه با این خطرات، عملیات مختلف از جمله سازه ای در قالب طرح های آبخیزداری در عرصه های منابع طبیعی اجرا می شود که انتظار می رود کارایی لازم را برای مدت پیش بینی شده در طرح داشته باشند. این تحقیق با هدف ارزیابی پایداری سازه های احداث شده در رودخانه اصلی حوضه آبخیز بودجان شهرستان دهاقان استان اصفهان انجام شد. در ابتدا بازدید های صحرایی در منطقه انجام شد و مشخصات سازه ها و تخریب های ایجاد شده در آن ها ثبت گردید و رواناب و سیلاب حوضه با دوره های برگشت مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت. مطابق این ارزیابی، تخریب در دو بند توری سنگی وجود نداشته و در 39 بند سنگ و ملاتی، آبشستگی و اجرای بد سازه به ترتیب با 34% و 17% از عوامل تخریب سازه ها می باشد. با توجه به عمر کم سازه ها علایم خسارت ها مشاهده شده در آن ها نمایانگر شروع تخریب است. چنان چه مرمت و اصلاح نگردند در آینده با مشکل روبه رو می گردند. همچنین تحلیل یکی از سازه های نمونه طرح نشان داد، پدیده های لغزش، واژگونی و پایپینگ در سازه ها بر اساس حداکثر دبی مشاهده شده وجود نداشته و فقط احتمال نشست سازه در بستر وجود دارد که شاید ناشی از وزن آن به لحاظ طراحی دست بالای (over design) آن است.
    کلیدواژگان: کنترل سیل، پایداری سازه، حوضه بودجان
  • نازیلا رزمجویی، محمد مهدوی، حمیده افخمی *، محسن محسنی ساروی، بهارک معتمدوزیری صفحه 29
    مدیریت رواناب در مناطق شهری توسعه یافته و مستعد سیل یکی از دغدغه های مهم در مدیریت شهری می باشد. اجرای روش های استحصال رواناب، می تواند ضمن کاهش خطر سیل، جهت مصارف غیر شرب نیز مورد توجه قرار گیرد. منطقه 22 شهرداری تهران یکی از مراکز مهم جمعیتی است که توسعه شهر در آن با سرعت فزاینده ای رو به رشد است. افزایش سطوح نفوذناپذیر و مجاورت این حوضه شهری با دو حوضه آبخیز کن و وردیج زمینه وقوع سیل را در این منطقه مساعد نموده است. در این تحقیق با توجه به توپوگرافی خاص منطقه روش سازه ای سد خاکی جهت استحصال قسمتی از رواناب حوضه و استفاده از آن جهت آبیاری بخشی از فضای سبز منطقه پیشنهاد گردیده است و در نهایت در راستای توجیه پروژه، آنالیز اقتصادی در شرایط قبل (وضعیت کنونی) و بعد از استحصال رواناب (ایجاد سد خاکی) انجام گرفته است. بر اساس نتایج، مناسب ترین مکان احداث سد، پشت تپه های پارک چیتگر تشخیص داده شد و حجم پیشنهادی سد، بر اساس تامین نیاز آبی پارک جنگلی چیتگر، خرگوش دره و باغ ملی گیاه شناسی که در نزدیکی مکان پیشنهادی سد واقع شده اند حدود 9/775/000 مترمکعب برآورد گردید که این سیستم استحصال رواناب، ضمن تامین نیاز آبی 49/7 درصد از مساحت فضای سبز منطقه (معادل 9/66 کیلومترمربع از مساحت فضای سبز منطقه) ، قادر است دبی اوج سیل با دوره بازگشت 100 سال و حتی بیشتر را نیز کنترل کند. همچنین آنالیز سود و هزینه پروژه نشان داد هزینه ها در وضعیت کنونی 1/55 برابر (معادل 4/011/892/840 ریال در سال) بیش از زمان استفاده از سیستم استحصال رواناب می باشد.
    کلیدواژگان: هیدرولوژی شهری، استحصال رواناب، فضای سبز، بند خاکی، آنالیز اقتصادی
  • امیر سعدالدین *، مجید اونق، واحدبردی شیخ، علی نجفی نژاد، سیدحمیدرضا صادقی، آرش زارع گاریزی صفحه 39
    نگاهی نقادانه به سند چشم انداز و برنامه راهبردی دراز مدت وزارت نیرو حاکی از آن است که نشانه هایی از تغییر تفکر از یک نگاه مکانیکی سنتی به سمت نگاه سیستمی در حال تکوین است؛ اما ضرورت دارد با نگاه اکوسیستم-محور، ارکان و اجزاء لازم، منسجم تر ترسیم شده و اهداف و اولویت ها مشخص شوند. همچنین، لازم است برای رسیدن به اهداف و راهبردها، نظام برنامه ریزی در قالب حوضه های رودخانه ای وآبخیزها به طور سلسله مراتبی و چند مقیاسی طراحی شود. از طرف دیگر، نبود برنامه مدون و شاخص-محور برای حوضه های رودخانه ای و آبخیزها، از جمله دلایل اصلی کسب توفیق محدود در مدیریت منابع آب کشور می باشد. نداشتن چارچوب مفهومی منسجم و ساختارمند برای ارزیابی و مدیریت جامع نیز از دیگر کاستی ها به شمار می رود. در این نوشتار، با روش مقایسه تحلیلی، تفکر حکمرانی آبخیز به عنوان یک پارادایم جدید که کاملا همسو با نگاه اکوسیستم-محور و راه حل های مبتنی بر طبیعت است، به جای حکمرانی آب معرفی می شود.
    کلیدواژگان: حکمرانی محیط زیستی، مدیریت اکوسیستمی، برنامه اقدام، چارچوب مفهومی
  • محمدحسین جهانگیر *، سیدجواد ساداتی نژاد، پارسا حقیقی صفحه 45
    ازجمله چالش های مهم پیش روی کشاورزی و منابع آب می توان به پدیده تغییر اقلیم و تاثیرات آن اشاره کرد. مدل های چرخش عمومی (GCM) بهترین اطلاعات درباره پاسخ جو به افزایش تمرکز گازهای گلخانه ای را می توانند فراهم کنند. ازآنجاکه خروجی این مدل ها دارای دقت مکانی و زمانی کافی برای مطالعات تاثیر تغییر اقلیم بر سامانه های هیدرولوژی نیست لازم است، داده های خروجی مدل های چرخش عمومی کوچک مقیاس گردند؛ که در این پژوهش از روش ریزمقیاس نمایی آماری SDSM و برای ارزیابی تغییرات اقلیمی، از مدل گردش عمومی CanESM2 که در گزارش پنجم IPCC آمده، تحت سه سناریوی RCP2. 6، RCP4. 5 و RCP8. 5 استفاده شده است. از دادهای روزانه دمای کمینه و بیشینه ایستگاه سینوپتیک لار استان فارس بهره گرفته و دما برای سه دوره زمانی برای سالهای 2040-2011 (2020S) ، 2070-2041 (2050S) و 2099-2071 (2070S) پیش بینی شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که مدل SDSM به خوبی دمای کمینه و بیشینه را پیش نمایی کرده و مدل مناسبی جهت ریزمقیاس نمایی پارامترهای اقلیمی دما برای ایستگاه سینوپتیک لار است. طبق خروجی های حاصل از مدل CanESM2 در هر سه سناریو (RCP2. 6، RCP4. 5، RCP8. 5) و هر سه دوره (2020S، 2050S،2070S) دمای کمینه و بیشینه افزایشی بوده است، به طوری که میزان این افزایش برای دمای کمینه و بیشینه دوره (2020S) به ترتیب بین 1/12 تا 1/29 و 2/01 تا 2/30 درجه سانتی گراد و میزان این افزایش برای دمای کمینه و بیشینه دوره (2050S) به ترتیب بین 1/47 تا 2/35 و 2/61 تا 4/13 درجه سانتی گراد و افزایش دمای دوره (2070S) نسبت به دوره پایه برای دمای کمینه و بیشینه به ترتیب بین 1/46 تا 3/31 و 2/7 تا 5/94 درجه سانتی گراد می باشد.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، ریزمقیاس نمایی، مدل SDSM، مدل CanESM2، ایستگاه سینوپتیک لار
  • ام البنین رضانژاد، علی شمس *، زهرا هوشمندان مقدم فرد، حلیمه رزمی صفحه 53
    تغییرات اقلیمی و خشک سالی های اخیر توام با استفاده زیاد از منابع آبهای زیرزمینی توسط بخش کشاورزی، منجر به یک بحران بزرگ آبی در ایران شده است. در شرایط بحرانی، کشاورزان باید از روش های بهینه مدیریت منابع آبی استفاده کنند. برنامه ریزی و اقدام اثربخش در این زمینه نیاز به شناخت بهترعوامل موثر بر رفتار کشاورزان دارد. در تحقیق حاضر با استفاده از روش توصیفی -همبستگی به بررسی این موضوع در بین باغداران پرداخته شده است. جامعه آماری تحقیق، کلیه باغداران شهرستان مراغه بودند (11742 نفر) که طبق فرمول نمونه گیری کوکران و با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای تصادفی، 228 نفر از باغداران انتخاب و مطالعه شدند. اکثریت باغات سیب شهرستان مراغه در حوضه دریاجه ارومیه قرار داشته و این شهرستان بخش مهمی از سیب استان و کشور را تولید می کند. ابزار مورد استفاده برای جمع آوری داده ها، پرسشنامه بود که روایی محتوایی آن توسط نظرات متخصصان در این حوزه تایید شد. با انجام مطالعه مقدماتی روی 30 باغدار و محاسبه آلفای کرونباخ 0/85، پایایی آن نیز به دست آمد. نتایج تحقیق نشان داد که سطح استفاده اکثریت باغداران (97/7 درصد) از روش های مدیریت بهینه منابع آبی، در حد متوسط بود. تحلیل رگرسیونی چندگانه نیز نشان داد که متغیرهای سطح نیاز آموزشی، میزان آب مصرفی، سن، میزان دریافت اطلاعات از رسانه های جمعی، مساحت کل باغ و ادراک باغداران در خصوص کاهش منابع آبی، 30 درصد تغییرات مربوط به سطح استفاده از روش های مدیریت بهینه منابع آبی را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، کمبود آب، مدیریت مناسب، پذیرش، بهره برداران باغی
|
  • J. Barkhordari *, R. Bagheri Fahraji, A. Beman Mirjalili, A. Zare Chahouki Page 1
    Lack of rainfall in our country has doubled the importance of planning and optimal use of water resources. So that without the use of innovative methods and proper program in arid areas, the establishment of many plants is difficult or fundamentally impossible. On the other hand, rapid population growth, decreasing water resources and climatic changes, especially in arid and semi-arid regions of the world, has led to an investigation of strategies to increase agricultural production and rain garden along with optimal use of water. A significant portion of the Shirkouh lands in the city of Mehriz of Yazd province is used as dry gardens. Many of the fruit trees of the region, especially almonds, are dry farming, and rainy years produce a good crop. But in the warm and dry months of the year, they suffer from drought stress. Years of low rainfall and drought are water shortage problem. In this study, the effect of gravel filter on penetration optimization and its role in increasing the moisture storage of rain water harvesting systems using 72 plats and performing gravel filter treatment on half them were evaluated in a completely randomized design. The soil moisture was measured in 20 and 50 cm depths. According to the statistical analyzed data in 1390 year the gravel filter increased the soil moisture (p> 0.05). The 1391 year showed more significant (p> 0.01). Compared to the average soil moisture with gravel filter with control (natural-no pebble filter) have been increased 37%.
    Keywords: Evaporation Reduction, water shortage, Rain Gardens, Rain Water Storage
  • M. Kazemi *, E. Kamali Maskooni Page 7
    In order to achieve a sustainable development approach that guarantees the preservation and survival of watersheds, evaluation of the sustainability of watershed using watershed sustainability Indexes it seems necessary. The aim of this research was the evaluation of the sustainability of Beheshte Gomshodeh watershed Using watershed sustainability index (WSI) in the period of ten years (2006 to 2016). The UNESCO ? HELP demonstration was proposed an integrated watershed sustainability index (WSI), based on four criteria of hydrologic (quantity and quality), environmental, life, water policy issues and three parameters of pressure, state, response were used in order to achieve low, medium, and high levels of basin sustainability. The results showed that the pressure parameter with the score of 0.7812 and the response parameter with the score of 0.5312 had the highest and lowest scores for the assessment of the watershed sustainability.Also the results showed that the criteria of quantity hydrology with the score of 0.25 and the environment with the score of 1 are the most and least priorities for management.The value obtained for WSI was 0.6665, which represents an intermediate level of basin sustainability Which pays more attention to the region's sustainability level.
    Keywords: Environment Indicator, Future planning, Hydrology Indicator, Life Indicator, Sustainability
  • F. Heidari, R. Saboohi *, M. Matin Page 19
    Nowadays, the status of water and soil resources is in a critical situation due to its excessive uses. Watershed management practices has been implemented in the field of natural resources to control and combat of these risks that are expected to provide the required performance for the expected time in the project. This research was done in Boodejan basin in Dehaghan of Esfahan province and its purpose was to assess the mechanical stability of structures were constructed at selected river basins. At first, field visits were conducted in the region and the structural characteristics and damages caused by them were registered and the relation between runoff and flood of basin were assessed with different returns period. Based on this evaluation, there were no degradation in two Lace-rock dams and scouring and the poor enforcement structures have been the demolition factors of structures in 39 stone and mortar dams with 34% and 17%, respectively. Due to the low lifetime of the structures, the signs of damage observed in them indicate the beginning of the destruction. If they are not repaired, they will face the problem in the future. In addition, the analysis the one of the topic structures showed that sliding, overturning and piping phenomena have not been observed based on maximum discharge and there was only possible the structural over stressing in the bed that may be due to its weight for over design.
    Keywords: Flood control, stability of structures, Boodejan basin
  • N. Razmjooi, M. Mahdavi, H. Afkhami *, M. Mohseni Saravi, B. Moetamed Vaziri Page 29
    Runoff management in developing urban areas and susceptible to flood, is a major concern in urban management. Runoff harvesting methods, can reduce the risk of flooding, furthermore, these methods are useful for non-potable purposes. Region 22 is one of the most important centers of population of Tehran that urban development is growing, rapidly. Impermeable surfaces increases and proximity this urban basin, with two catchment, Kan and Vrdyj, Has provided the conditions for floods. In this study, according to the specific topography of region 22, has been suggested the construction of earth dam for harvesting part of the basin runoff and use it for irrigation part of urban green spaces in this area. Finally, in order to justify this project, has been economic analysis in the previous (current situation) and after runoff harvesting (after construction of earth dam). According to the results, the best place for construction of earth dam, was detected in behind the hills of Chitgar park, Based on, Water Supply Requirementsfor irrigation of¬ Forest Park of Cheetgar, Khargoosh dare and Nation Garden of Herbology, that these are located near the proposed earth dam site, Volume of the proposed earth dam, was estimated, at about 9.775.000 Cubic meters. The runoff harvesting system, can provide Water Requirements 49.7% of the total area of ??green space in this area, also, it can control, flood peak flow, 100-yr or more in. Finally analysis of the benefits and costs indicated, cost in current condition is 1.55 time (4.011.892.840 Rial in year) more after runoff harvesting.
    Keywords: Urban Hydrology, Runoff Harvesting, Green Spaces, Earth Dam, Analysis of Justification
  • A. Sadoddin *, M. Ownegh, V. Sheikh, A. Najafinejad, S. H.R. Sadeghi, A. Zare Garizi Page 39
    A critical look at the long-term vision and strategic plan of the Ministry of Energy suggests that a change in thinking from a traditional mechanical approach to a systemic one is being conceived. However, the essential features and components of an ecosystem-based approach need to be clearly delineated. Also, objectives and priorities should be defined and a hierarchical multi-scale river basin planning system should be developed. Lack of an integrated indicator-based plan for the management of river basins and watersheds is one of the main reasons for the limited success in water resources management in Iran. Absence of a coherent and systematic conceptual framework for watershed assessment and management is another significant shortcoming. Through a comparative analysis, this paper introduces the watershed governance approach as a substitute for water governance. The former concept is fully in line with ecosystem-based and nature-based solutions and can be considered as a paradigm shift in water resources management.
    Keywords: Environmental governance, Ecosystem-based management, Action plan, Conceptual framework
  • M. Hossein Jahangir *, S. J. Sadatinejad, P. Haghighi Page 45
    Among the major challenges facing agriculture and water resources, one can mention the phenomenon of climate change and its impacts. The Global Criculation Models (GCMs) can provide the best information about the response to increasing the concentration of greenhouse gases. Since the output of these models does not have sufficient spatial and temporal accuracy to study the effects of climate change on hydrological systems, it is necessary to provide output data for small-scale general turning models. In this study, the SDSM statistical magnitudes and for the climate change assessment, the CanESM2 model reported in the IPCC's based on three scenarios RCP2.6, RCP4.5 and RCP8.5 is used. The daily minimum temperature and maximum temperature of the land synoptic station is Fars province, and the temperature is predicted for the three periods 2040-2011 (2020S), 2070-2070 (2050S) and 2099-2071 (2080S). The results of the research showed that the SDSM model is well advanced to minimize and maximize temperature, and is a suitable model for exponential smoothness of climate parameters of temperature for the Lar synoptic station. According to the results of the CanESM2 model, in both three scenarios (RCP2.6, RCP4.5, RCP8.5) and all three periods (2020S, 2050S, 2080S), the minimum and maximum temperature has been increased, so that the increase for the minimum temperature and the maximum period (2020S) was between 1.12 to 1.29 and 2.01 to 2.30 celsius degrees, and the increase for the minimum and maximum temperature (2050S) was between 1.47 to 2.35 and 2.61 to 4.14 celsius degrees and the temperature rise (2080S) relative to the base period for minimum and maximum temperatures is between 1.46 to 3.13 and 2.7 to 5.94 celsius degrees.
    Keywords: Climate Change, Downscaling, SDSM Model, CanESM2 Model, Lar Synoptic Station
  • O.B. Rezanejad Asl, A. Shams *, Z. Hooshmandan Moghaddam Fard, H. Razmi Page 53
    Climate change and recent drought combined with the high use of groundwater resources by the agricultural sector, has led to a major water crisis in Iran. In this conditioin, farmers should use optimal water management techniques. Effective planning and action in this field requires better understanding of the factors affecting farmer's behavior. In the present study, using a descriptive-correlation method, this issue was investigated among the fruit farmers. The statistical population of the study was all the fruit farmers in Maragheh Township (11742 people). According to the Cochran sampling formula and using randomized multistage sampling method, 228 of the fruit farmers were selected and studied. The majority of apple gardens in Maragheh, are located in the Urmia lake basin, and the fruit farmers of this Township, produce an important part of the apple of the province and the country. The tool used to collect data was a questionnaire whose content validity was confirmed by experts in this field. A preliminary study was carried out on 30 fruit farmers and Cronbach's alpha of 0.85 was obtained. The results of this study showed that the majority of fruit farmers (97.7%) used the optimal water resources management methods at moderate level. Multiple regression analysis showed that variables such as level of educational needs, amount of water consumed, age, amount of information received from mass media, total area of ??the garden and fruit farmers 's perception of reducing water resources explained 30% of changes in the level of use of optimal water resources management methods.
    Keywords: Adoption, Climate Chang, Fruit Farmers, Optimum Management, Water Shortage