فهرست مطالب

حکمت و فلسفه - سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1393)

فصلنامه حکمت و فلسفه
سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1393)

  • بهای روی جلد: 36,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/06/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدمحمدکاظم علوی* صفحه 7
    مسئله ذومراتب بودن ایمان از مسائل مهم مبحث ایمان است و در اندیشه دینی قرآن جایگاه خاصی دارد. این مسئله که منبعث از آیات قرآنی است در تفسیر «ملاصدرا» (979-1050ق/ 1571-1640م) نیز مورد توجه قرار گرفته است. ملاصدرا در این زمینه انقسامات مختلفی از ایمان را در مواضع مختلف بیان می کند، لیکن این تحقیق عهده دار بررسی روش شناختی و منسجم این مسئله بوده لذا به تحلیلی نظام مند که مبتنی بر نظریه ملاصدرا درباره ماهیت ایمان است می پردازد. نظریه ملاصدرا در ماهیت ایمان، نظریه ای معرفت گرایانه است و اصالت را در ایمان به علم و معرفت می دهد. بر این اساس تحلیل مراتب ایمان، تحلیلی معرفت محورانه را می طلبد.
    مطابق تحلیل معرفت محورانه، نخستین مرتبه ایمان که ایمان لفظی است، فاقد عنصر اساسی معرفت بوده و اطلاق ایمان بر آن، اطلاق مجازی است و تنها مفهوم فقهی اسلام بر آن حمل می گردد. مرتبه دوم که از آن به ایمان تقلیدی تعبیر شده است ایمان عوام است که دارای درجه ای از معرفت است که به آن اعتقاد گفته می شود و آن معرفتی تقلیدی است که مشروط و تبعی است و در صورتی که منجر به عمل گردد دارای حقیقت ایمان است. مرتبه سوم، مرتبه ایمان برهانی است که ایمان خواص است و واجد معرفت یقینی است لیکن یقین آن در حد «علم الیقین»، نخستین مرتبه یقین، است. مرتبه چهارم، مرتبه ایمان کشفی است که خود دارای دو مرتبه «عین الیقین» و «حق الیقین» است. که به خواص خواص مومنان و اخصین از ایشان اختصاص دارد.
    کلیدواژگان: مراتب ایمان، ایمان لفظی، ایمان تقلیدی (ایمان عوام)، ایمان برهانی (ایمان خواص)، ایمان کشفی، علم الیقین، عین الیقین، حق الیقین
  • حامد ناجی اصفهانی* صفحه 29
    در پی تدوین آموزه «برهان صدیقین» و نگرش به ساحت واجب الوجود از رهگذر وجود صرف که اولین بار توسط «ابن سینا» پی ریزی شد (شیرازی، 1378،ج6،ص27)، حکمای بزرگی بدین مهم پرداختند و تقریرهای گوناگونی از آن عرضه داشتند. بزرگ حکیم جهان اسلام، «صدر الدین محمد شیرازی» با وصول به اصل اصالت وجود و جعل وجود به تقریری نو از آن دست یازید. تقریر وی که بر بنیاد وحدت تشکیکی وجود بنا نهاده شده بود، بعدا توسط شارحانش از حوزه وحدت تشکیکی به وحدت شخصی توسعه یافت و قرائت های بدیعی از آن عرضه شد. عارف حکیم «آقا محمدرضا قمشه ای» از زمره این حکما است که با بهره وری از مبانی عرفانی «ابن عربی» و شارحانش به قرائتی نو دست یافته است، نوشتار حاضر کوششی جهت بازنمایی دقیق فلسفی این تقریر است و در پی تقریر آن در صدد است که به وجوه خلل آن بر بنیاد دستگاه تشکیکی حکمت صدرایی اشاره کند.
    کلیدواژگان: وجود، اشتراک وجود، وحدت تشکیکی، وحدت شخصی، برهان صدیقین
  • مسعود حاجی ربیع*، محمد فنایی اشکوری صفحه 45
    «معنا» در اندیشه «ابن عربی»، حقیقتی کلی و مشترک میان مراتب معنایی یک واژه است. هر واژه مراتبی را از معنا دارا است که به صورت حقیقی بر همه آنها صدق می کند. این حقیقت مشترک، روح واحد حاکم بر معانی یک واژه را شکل می دهد. این نظریه، بر آیات الاهیاتی قرآن (آیات ناظر به اوصاف خدا) تطبیق می کند و براساس آن، نسبت محمولات این آیات به موضوع آن یعنی خدا، حقیقی و خالی از مجاز است. محمولات تشبیهی آیات الاهیاتی، پس از انصراف معنا از عوارض ناسوتی و امکانی، به خدا نسبت داده می شوند. در فهم این نظریه، مباحث هستی شناسانه ابن عربی بسیار مهم می نماید. این نظریه، در فهم و تفسیر متون الاهیاتی قرآن تاثیرگذار است. هدف این نوشتار، تبیین نظریه ابن عربی در باب ماهیت معنا جهت معناشناسی محمولات الاهیاتی قرآن و ارائه ثمرات عملی این نظریه است.
    کلیدواژگان: معنا، محمولات تشبیهی، روح معنا، آیات الاهیاتی
  • مجتبی مجرد*، عبدالله رادمرد صفحه 61
    سیمای خداوند در هر فرهنگ و تمدنی به گونه ای خاص ترسیم شده است. این تصویر از خدا که زاییده باورها و عقاید خاص یک مکتب یا اندیشه است به صورتی مستقیم در افکار و اعمال افراد و نیز ساخت ایدئولوژی و جهان بینی آنها تاثیر گذار است. تلاش ما در این نوشتار بر این خواهد بود تا به بررسی و مقایسه تصویر خداوند در نگاه دو حکیم مسلمان یعنی «ناصرخسرو قبادیانی» و «سنایی غزنوی» بپردازیم تا از این رهگذر بتوانیم نقاط افتراق و اشتراک این دو اندیشمند را دریابیم و آنگاه به تجزیه و تحلیل عوامل موثر بر این طرز تلقی ها بپردازیم.
    کلیدواژگان: ناصرخسرو، سنایی، رویت الهی، تنزیه و تقدیس، کلام، فلسفه
  • یحیی صولتی چشمه ماهی*، حسین کلباسی اشتری صفحه 75
    «دهر» معرب کلمه زمان و معادل روزگار است. اصطلاح دهریون در اواخر دوره ی ساسانی، ازسوی اعراب مسلمان به پیروان آیین زروانیسمZorvanism)1) اطلاق شده است. این تفکر اعتقادی، کیشی انحرافی از دین زرتشتی بوده که با پیراستن عناصر اسطوره ای و ماورائی، به مبدایی مطلق به نام زروان Zorvan)2) قائل شده است. دراین دیدگاه وحدت انگار، زروان همان زمان مطلق و ازلی است که به عنوان خالق همه ی پدیدارهای عالم به شمار می رود. براین اساس، تفکر دهری گری با نفی روز رستاخیز و سلب اختیار از انسان، تفکری جبرانگار و الحادی محسوب شده که از جهت طبیعت گرایی و انکار عوامل ماورایی، با تفکر ماده باوری قابل مقایسه خواهد بود.
    کلیدواژگان: دهریون، زمان، زروان، زروانیسم، زرتشت، امپدکلس، صابئین، ماده باوری
  • محمدکاظم رضازاده جودی* صفحه 87
    آموزه «تجسد» یکی از باورهای اساسی راست کیشی مسیحی است که اصول دیگری چون تثلیث و فدیه مبتنی بر آن است این عقیده، از آغاز با مجادلات کلامی متعددی درباره ماهیت و چگونگی اتحاد دو طبیعت انسانی و الهی در عیسی مسیح و نحوه کاربرد زبان شناختی آن، در قرون متاخر مواجه بوده است. در این مقاله، ابتدا منشا پیدایش نظریه تجسد و شواهدی بر طبیعت انسانی و الوهی مسیح، از منبع اصلی مسیحیت یعنی کتاب مقدس و نیز اعتقادنامه کالسدون بررسی شده و سپس دو رویکرد عمده اندیشمندان مسیحی درباره آن، یعنی مفهوم حقیقی و مجازی، تبیین گردیده و در نهایت نقدهایی بر رویکرد اول مانند: نامفهوم بودن، متناقض بودن و. .. مطرح شده است.
    کلیدواژگان: تجسد، طبیعت الهی، طبیعت انسانی، ذات متناقض، اتحاد، مفهوم حقیقی، مجازی
  • علیرضا منصوری* صفحه 103
    تصور قالبی از رسانه های جمعی این است که رسانه ها، ابزاری برای ارسال اخبار و توسعه ارتباطات هستند که کارکردشان اطلاع رسانی، سرگرمی و اشاعه کدهای اخلاقی برای مردم است. در این مقاله، عمدتا با تکیه بر دیدگاه ها و رهیافت های «هایدگر» و «مارکس» درباره تکنولوژی، به ارایه تحلیلی از صنعت رسانه و رابطه آن با تبلیغات خواهیم پرداخت که این تصور را زیر سوال برده و نشان می دهد که صنعت تبلیغات، مستلزم نوعی نگاه خاص به عالم است که ملزومات و پیامدهای فلسفی خاصی خواهد داشت و رسانه در دنیای جدید، از نظر ساختاری به شکلی به وجود آمده است که تحت تاثیر مناسبات اجتماعی، به صورت یک ابزار تبلیغاتی عمل می کند.
    کلیدواژگان: تبلیغات، رسانه، تبلیغات رسانه ای، هایدگر و تکنولوژی، مارکس و ماشین
|
  • Seyyed Mohammadkazem Alavi* Page 7
    The level-based nature of faith is one of the important issues revolving faith and has a valued place in the Quran. This issue, which derives from Quran’s verses, has drawn attention to itself in Mulla Sadra’s (1571-1640 A.D) hermeneutics. Mulla Sadra proposes different divisions for faith from different viewpoints. However, the present report aims to coherently and methodologically study this issue, and thus it undertakes a systematic analysis based on Mulla Sadra’s theory concerning the nature of faith. His theory about the nature of faith is a knowledge-oriented one and bestows originality in faith upon knowledge and science. Therefore, the analysis of the stages of faith require a knowledge-based analysis.According to knowledge - based analysis, the first stage of faith, that is verbal faith, lacks the fundamental element of knowledge and the application of faith upon it is a virtual application, and only the meaning of faith in Islamic jurisprudence applies to it. The second stage, known as the imitative faith, is the faith of the masses which possesses some level of knowledge and is known as belief. It is an imitative belief which is contingent and subordinate. In case this belief turns into action, it possesses the truth of faith. The third stage is the demonstrative faith, that of the privileged, which brings along the faith of certitude, though its certitude equals the Certitude by Knowledge, the premier type of certitude. The fourth stage is the discovery faith which consists of two levels: Certitude by Sight and Certitude by Experience; A faith which belongs to a select few of the believers.
    Keywords: Certitude by Experience, Certitude by Knowledge, Certitude by Sight, demonstrative faith (faith of the privileged), faith of discovery, imitative faith (faith of the masses), Stages of faith, verbal faith
  • Hamed Naji Isfahani* Page 29
    Aiming to prepare the teaching of Seddiqin Demonstration and gazing upon that whose existence is imperative from the viewpoint of mere existence, primarily founded by Ibn Sina, (Shirazi, 1999), prominent figures have spent time on this affair and have come up with different readings. As a renowned scholar in the Islamic world, Sadr el-din Mohammad Shirazi, by referring to the basis of the originality of existence and imitation of existence, reached a new reading of this demonstration. His reading, based on the skeptic unity of existence, expanded from the field of skeptic existence to that of personal existence and novel readings of it were later produced. Mohammadreza Ghomsheyi, the mystic philosopher, is among the scholars who have reached new readings thanks to the mystic fundamentals of Ibn Arabi and his exponents. The present paper is an attempt to provide a precise philosophical representation of this reading, and afterwards, the study aims to point out the aspects of its prejudice in the skeptic system of Mulla Sadra’s philosophy.
    Keywords: Commonality of existence, existence, personal unity, Seddiqin Demonstration, skeptic unity
  • Masoud Haji Rabii*, Mohammad Fanaie Eshkevari Page 45
    ‘Meaning’, in Ibn Arabi’s thought, is a general and common truth between the different semantic levels of a lexical item. Each item naturally has levels of semantics on which it applies. This common truth makes up the single essence dominant on the meanings of a word. This theory reconciles with the divine verses of the Quran (those which are concerned with the properties of God), and based on this theory, the relation between the loads of these versus to their subject, that is God, is actual and free of figurative elements. The analogic products of the divine verses, after disregarding meaning from the temporal and potential complications, are attributed to God. In understanding this theory, Ibn Arabi’s ontological subjects are of great importance. This theory is greatly influential in understanding and hermeneutics of the Quran’s divine texts. The aim of this paper is to explain Ibn Arabi’s theory in terms of the essence of meaning with the end goal of undertaking semantic studies regarding the loads of the divine versus and to present this theory’s practical results.
    Keywords: Analogic loads, Divine Verses, essence of meaning, meaning
  • Mojtaba Mojarad*, Abdollah Radmard Page 61
    The image of God has been presented in a particular way in each culture and civilization. Such images which are born out of particular beliefs of a different schools of thought, directly influence the thoughts and deeds of the people, as well as the construction of their ideologies and worldviews. Our efforts in this paper are directed towards studying and comparing the image of God in the viewpoints of two Muslim philosophers, namely, Naser Khosrow Ghobadiani and Sanaii Ghaznavi, in order to find and understand the differences and similarities between these two scholars and, from there, analyze the influential factors on these considerations and viewpoints.
    Keywords: Discourse, Naser Khosrow, philosophy, Sanaii, sighting of God, transcendence, sanctification
  • Yahya Solati Cheshmemahi*, Hossein Kalbasi Ashtari Page 75
    ‘Dahar’ is the Arabic word for time and means age or eon. The term ‘Dahari’ was coined by Arabs, near the end of the Sassanid era, to refer to the followers of Zorvanism. This religious belief is a deviant belief system of Zoroastrianism which, through trimming mythological and metaphysical elements, believed in an absolute beginning named Zorvan. In this monotheistic worldview, Zorvan is the representation of absolute time and the creator of all creatures and phenomena. Therefore, this belief, by rejecting the Day of Resurrection and depriving humans of their will, is considered as a predestinarian belief and will be comparable to the belief system of Materialism in terms of its tendency toward naturalism and rejection of supernatural phenomena.
    Keywords: Daharis, Empedocles, time, materialism, Sabians, Zoroaster, Zorvan, Zorvanism
  • Mohammadkazem Rezazadeh Joudi* Page 87
    The issue of Incarnation is one of the fundamental beliefs in Christianity on which others principles such as The Holy Trinity or Ransom Theory of Atonement are based. From the beginning, this belief has faced numerous discussions regarding the nature and manner of the unity between human and divine natures in Jesus Christ, and the language used for understanding it. In this paper, the source of creation for the theory of incarnation and some evidence regarding the human and divine nature of Jesus Christ have been studied. These studies have been carried out by using the main source of Christianity, that is the Holy Book, and also the Chalcedonian Definition. Afterwards, two of the main approaches of Christian scholars, that is True Meaning and Virtual Meaning, have been explained and, in the end, certain criticisms such as obscurity, inconsistency etc. regarding the first approach have been proposed.
    Keywords: Divine nature, human nature, incarnation, inconsistent essence, true meaning, unity, virtual
  • Alireza Mansouri* Page 103
    The cliché understanding of mass media is that they are tools and means to transmit news and expand communications whose function is to be informative, provide entertainment and promote ethical codes amongst the people. The present study, mainly by depending on the viewpoints and approaches of Heidegger and Marx regarding technology, aims to provide an analysis of the media and its relation with advertisement. This analysis has put under question the current common belief and shows that the advertisement industry requires a certain viewpoint toward the world which will bring about certain philosophical requirements and consequences. This analysis also shows that media in the new world has undergone structural transformation which, under social relations and rules, acts as an advertisement tool.
    Keywords: advertisement, media, media advertisement, Heidegger, technology, Marx, machine