فهرست مطالب

روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی - پیاپی 56 (تابستان 1397)

فصلنامه روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی
پیاپی 56 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • شایسته شکوفه فرد ، محمدعلی مظاهری، محمود حیدری، پریسا سیدموسوی صفحات 355-371
    هدف این پژوهش تعیین تغییرات بازنمایی و دلبستگی مادرانه به عنوان عناصر مهم نظام مراقبت کنندگی در طول تحول است. 60 زوج مادر و کودک در فاصله سنی 18 تا 60 ماهگی به وسیله پرسشنامه دلبستگی بزرگسال (هازن و شیور، 1987) ، مصاحبه مدل درون‎کاری کودک (زینه، بنویت، بارتون، هیرشبرگ و ریگان، 1994) ، ابزار درجه‎بندی رفتار مادرانه (پدرسون، موران و بنتو، 1999) و ابزار سنجش دلبستگی کودک (واترز و دینز، 1985) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های پژوهش به وسیله آزمون آماری خی دو مورد تحلیل قرار گرفتند و تحلیل آماری نشان داد تفاوت چشمگیری میان ارزش مشاهده شده و مورد انتظار، در متغیرهای پژوهش در سنین متفاوت وجود دارد. نتایج حاکی از این بود که مادران کودکان 40-36 ماهه در مقایسه با مادران کودکان کوچک‎تر و بزرگ‎تر به احتمال بیشتری بازنمایی نامتعادل و حساسیت پایین نشان دادند. این امر می تواند درنتیجه بروز رفتارهای استقلال‎طلبانه و منفی‎گرایانه بیشتر در این دوره سنی و دشواری هماهنگ کردن خود با نیازهای جدید کودک از سوی مادر باشد. درنتیجه، مراقب ممکن است قادر به حفظ نقش خود به عنوان یک پایگاه ایمن، حساس و همگام با سرعت تغییر در کودک نباشد. این یافته تلویحاتی در مورد تاثیر و نقش رابطه مادر کودک طی این دوره تحول بر ایمنی دلبستگی کودک و لزوم مداخلات آموزشی متناسب با سن به مادران دارد.
    کلیدواژگان: تحول، بازنمایی مادرانه، حساسیت مادرانه، ایمنی دلبستگی
  • مهسا امیربگلوی داریانی، حمزه گنجی ، حسن پاشا شریفی صفحات 373-387
    به منظور ساخت و استانداردسازی مقیاس سازشنایافتگی تحصیلی در دانشآموزان مقطع متوسطه یکم شهر تهران، 405 نفر (261 دختر، 144 پسر) به شیوه نمونه برداری خوشهای انتخاب شدند و به مقیاس سازشنایافتگی تحصیلی پاسخ دادند. با حذف 23 ماده، به دلیل همبستگی منفی و ضعیف با کل مقیاس و 24 0 برآورد شد. نتایج تحلیل عاملی به / 0، ضریب اعتبار مقیاس 88 مادهای از طریق فرمول کلی آلفای کرونباخ 979 / ماده، به دلیل داشتن بار عاملی کمتر از 3 استخراج شش عامل: 1) بیتفاوتی تحصیلی و کمبود توجه، 2) رفتار نامناسب با معلم و همکلاسی ها، 3) رفتار مخرب و بینظمی، 4) قلدری و رفتار ضداجتماعی، 57 درصد از واریانس کل مقیاس را تبیین کردند. روایی ملاکی همزمان مقیاس / 5) فریب و نقض قوانین، و 6) گوشهگیری و قربانی قلدری بودن منجر شد، که 80 از طریق همبستگی با پرسشنامه سازشیافتگی دانشآموزان (سینها و سینگ، 0/405 به دست آمد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مدل شش (1993 عاملی با بیش از هفت شاخص برازندگی مورد تایید است. همه مولفه های ششگانه مقیاس ضریب اعتبار بالایی داشتند
    کلیدواژگان: سازش نایافتگی تحصیلی، ساخت و استانداردسازی، اعتبار، روایی، تحلیل عاملی
  • معصومه اسمعیلی، فاطمه قاسمی نیایی ، کوثر دهدست صفحات 389-403
    هدف این پژوهش کشف مولفه ها و راهبردهای گذر از بحران میانسالی بود. در راستای این هدف، اطلاعات مورد نیاز برای پژوهش از طریق رویآورد کیفی و روش نظریه مبنایی با استفاده از نمونه برداری نظری و در هر مرحله با توجه به تحلیل داده های پیشین از بین 20 نفر از زنان و مردان میانسالی که تمایل به انجام مصاحبه داشتند، جمعآوری شد. نتایج این پژوهش بر اساس کدگذاری شامل هسته مرکزی شکلگیری فرایند بحران میانسالی بود که دربرگیرنده ارزیابی فرایند زندگی و مقایسه با استانداردهای شخصی و اجتماعی است. پیامدهای بحران میانسالی در سه بخش رفتاری، شناختی و عاطفی بررسی شد. مولفه های گذر از بحران میانسالی در قالب سه راهبرد سازه های شخصی کارآمد و نوع نگاه انسان پیرامون قابلیتهای فردی، دستاوردهای زندگی و دوره میانسالی بحث شد و درنهایت، عوامل زمینهساز در شکلگیری سازه های شخصی کارآمد و نوع نگاه انسان در فرایند گذر از بحران میانسالی در دو بخش راهبردهای مقابله دینی و شخصیت انتخابگر و عملگرا توضیح داده شد. نتایج حاصل از این پژوهش با توجه به مشکلات و مسائل افراد میانسال در این دوره سنی، لزوم توجه درمانگران و مشاوران را به اهمیت این فرایند برجسته میسازد.
    کلیدواژگان: بحران میانسالی، راهبردهای گذر از بحران، نظریه زمینهای
  • فاطمه نجاتی، زهرا هاشمی ، مهناز اخوان تفتی صفحات 405-418
    این پژوهش با هدف مقایسه کنشهای اجرایی در ابعاد انعطافپذیری شناختی و حافظهکاری در دانش آموزان پایه اول ابتدایی با و بدون تجربه پیشدبستانی اجرا 95- شد. پژوهش از نوع علی مقایسهای بود. جامعه آماری را تمام دانشآموزان عادی پایه اول دبستان در مدارس دولتی شهر تهران که در سال تحصیلی 96 مشغول به تحصیل بودند تشکیل دادند که از میان آنها 90 دانشآموز با تجربه و 90 دانشآموز بدون تجربه پیشدبستانی به روش نمونه برداری خوشهای چندمرحلهای انتخاب و آزمون شدند. انعطافپذیری شناختی بهوسیله آزمون دسته بندی کارتهای ویسکانسین (گرانت و برگ، 1948) و حافظه کاری بهوسیله خردهآزمون مقیاس فراخنای ارقام وکسلر سنجیده شد. نتایج آزمون تحلیل واریانس دوراهه نشان داد بین کنشهای اجرایی در ابعاد انعطافپذیری شناختی و حافظه کاری در کودکان پایه اول دبستان با و بدون تجربه پیشدبستانی تفاوت معنادار وجود دارد. همچنین در رابطه با نقش جنس تفاوت معناداری در کنشهای اجرایی بین دو گروه دختران و پسران پایه اول دبستان با و بدون تجربه پیشدبستانی مشاهده نشد. میانگین نمره ها نشان داد دانشآموزان با تجربه پیشدبستانی در مولفه های انعطافپذیری شناختی و حافظه کاری بهتر از دانشآموزان بدون تجربه پیشدبستانی عمل میکنند. بنابراین با توجه به نتایج بهدستآمده آموزشهای
    پیشدبستانی بر تقویت کنشهای اجرایی کودکان موثر بوده است.
    کلیدواژگان: انعطافپذیری شناختی، حافظه کاری، دوره پیشدبستانی، کنشهای اجرایی
  • مریم محمدی ، کارینه طهماسیان، سعید قنبری، جلیل فتح آبادی صفحات 419-433
    این پژوهش با هدف تعیین برنامه اثربخشی والدگری ذهنآگاهانه بر کاهش تنیدگی والدگری و افزایش خودکارآمدی والدینی در مادران نوجوانان پرتعارض انجام 483 دانشآموز دختر از سه دبیرستان دوره اول متوسطه داوطلب مورد سنجش ، (شد. با استفاده از پرسشنامه تعارض رفتار فرم نوجوان (رابین و فاستر، 1989 قرار گرفتند و 157 نوجوان که نمره تعارض آنها در رابطه با مادر یک انحراف استاندارد بالای میانگین ( 50 به بالا) بود، مشخص شدند. پس از اعمال استانداردهایورود و خروج، 32 مادر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه 16 نفری جایگزین شدند. شرکتکنندگان گروه آزمایش، مداخله والدگری ذهنآگاهانه را بر اساس بسته بوگلس و رستیفو (2014) دریافت کردند. آزمودنی ها در سه مرحله توسط پرسشنامه تنیدگی والدگری (آبیدین، 1995) و خودکارآمدی والدینی (دومکا، 1996) ارزیابی شدند. نتایج تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر نشان داد که در گروه آزمایش، تنیدگی والدگری به شکل معناداری کاهش و خودکارآمدی والدینی افزایش یافته است. نتایج پژوهش حاکی از این است که رویآورد والدگری ذهنآگاهانه بر متغیرهای مرتبط با والدگری مادران تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: تنیدگی والدگری، تعارض، خودکارآمدی والدینی، نوجوان، والدگری ذهن آگاهانه
  • زهرا مرحمتی ، فرهاد خرمایی صفحات 435-444
    هدف این پژوهش تدوین مدلی ساختاری جهت تعیین رابطه مولفه های دینداری، صبر و امید بود. روش پژوهش حاضر همبستگی بود. شرکتکنندگان شامل 527 دانشجوی دانشگاه شیراز بودند که با روش نمونه برداری تصادفی خوشهای چندمرحلهای انتخاب و پرسشنامه دینداری (گلاک و استارک، 1965) ، مقیاس صبر (خرمائی، فرمانی و سلطانی، 1393) و پرسشنامه امید (اشنایدر، 1996) را تکمیل کردند. نتایج نشان داد که مدل پیشنهادی با داده های پژوهش برازش مناسب دارد و اثر مستقیم دینداری بر صبر و صبر بر امید تایید شد. همچنین اثر واسطهای صبر بین دینداری و امید مورد تایید قرار گرفت. بر اساس یافته های پژوهش حاضر بهتر است بر باورها و اعتقادات مذهبی (مانند معرفت الهی) و عاطفه دینی (مانند دلبستگی به خدا) بیش از مناسک و پیامدهای دینی کار شود. به عبارت دیگر، ابعاد مختلف دین، اگر با صبوری همراه شوند باعث ارتقا سطح امیدواری افراد شده، برای ایجاد زندگی پرامید و هدفمند جوانان موثرتر از حالتی است که آموزش دینداری بهتنهایی انجام شود. نتیجه این فرایندها تولید نظریه و مدلهایی خواهد بود که در کاربستهای تربیتی، آموزشی، مشاورهای و درمانی سودمند و موثر باشد.
    کلیدواژگان: دینداری، صبر، امید
  • پیام ورعی ، خدامراد مومنی* ، آسیه مرادی صفحات 445-460
    ین پژوهش با هدف تعیین رابطه بهزیستی روانشناختی با دینداری، خودشفقتورزی و اضطراب مرگ در سالمندان انجام شد. به این منظور از مردان سالمند در مرکز نگهداری نیمهوقت سالمندان مهرگان شهرکرمانشاه، 300 نفر به عنوان نمونه به روش غیرتصادفی داوطلبانه انتخاب شدند و به مقیاس بهزیستی روانشناختی (ریف، 1989) ، فرم کوتاهمقیاس خودشفقتورزی (ریس، پومیر، نف و ون گوچت، 2011) ، مقیاس بازخورد مسلمانان به دین (وایلد و جوزف، 1997) و مقیاس اضطراب مرگ (تمپلر، 1970) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گامبهگام استفاده شد. نتایج نشان داد که بهزیستی روانشناختی با خودشفقتورزی و دینداری رابطه مثبت و با اضطراب مرگ رابطه منفی دارد. نتایج تحلیل رگرسیون گامبهگام نیز نشان داد که بهترتیب اهمیت بیشهمانندسازی، کمک شخصی، ذهنآگاهی، انزوا، اضطراب مرگ، خودقضاوتی و مناسک اسلامی قادر به پیشبینی 59 درصد از تغییرات بهزیستی روانشناختی است؛ بنابراین با تقویت خودشفقتورزی و دینداری در کنار توجه به راهکارهای کاهش اضطراب مرگ میتوان بهزیستی روانشناختی در سالمندان را افزایش داد.
    کلیدواژگان: سالمندان، بهزیستی روانشناختی، اضطراب مرگ، دین، خودشفقت ورزی
  • علی تقوایی نیا* صفحات 461-473
    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش تعدیلکننده سبک های مقابله ای در رابطه بین سبک های دلبستگی با وسواس مرگ در سالمندان بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل سالمندان ساکن شهرستان نورآباد ممسنی بود. تعداد گروه نمونه پژوهش حاضر 326 نفر (185 مرد، 141 زن) بودند که به روش در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه سبک دلبستگی بزرگسالان (هازن و شیور، 1987) ، پرسشنامه سبک های مقابله ای (پارک، 2007) و مقیاس وسواس مرگ (عبدالخالق، 1998) بود. داده های بهدستآمده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که سبک دلبستگی ایمن و سبک مقابله ای کارآمد با وسواس مرگ رابطه منفی معنادار و سبک های دلبستگی ناایمن و سبک مقابله ای ناکارآمد با وسواس مرگ رابطه مثبت معناداری داشت و سبک مقابله ای کارآمد پیشبینیکننده کاهش وسواس مرگ بود. همچنین، نتایج نشان داد که سبک مقابله ای کارآمد در رابطه بین سبک های دلبستگی با وسواس مرگ نقش تعدیلکننده دارد. بنابراین، میتوان نتیجه گرفت افزایش مقابله کارآمد، موجب ضعیفتر شدن رابطه سبک های دلبستگی ناایمن با وسواس مرگ میشود.
    کلیدواژگان: سبک های مقابله ای، سبک های دلبستگی، وسواس مرگ، سالمندان
  • آزمون روانی
  • معرفی پایگاه های اطلاعاتی
  • اخبار
  • کیانا عسگری صفحات 479-480
|
  • Shayesteh Shokoufefard , Mohammad Ali Mazaheri, Mazaheri, Mahmoud Heidari, Parisa Seyed Mousavi Pages 355-371
    his aimed to examine maternal representation and sensitivity changes as key elements of caregiving system during development. Sixty mothers and their children, aged between 18 and 60 months, were assessed using the Adult Attachment Questionnaire (Hazan & Shaver, 1987), the Working Model of the Child Interview (Zeanah, Benoit, Hirshberg, Barton & Regan, 1994), the Maternal Behavior Q-Sort (Pederson., Moran & Bento, 1999), and the Attachment Q-set (Waters & Deane, 1985) . The results of Chi-Square test indicated significant differences between observed and expected values among the variables in different ages. Mothers of 36-40 month children, in comparison with younger and older children’s mothers, were more likely to show "non-balanced" representation and low sensitivity. This result may be due to emerging negativity and independency during this age period and the mother's difficulty to adjust herself with these behavioral alterations. So caregiver may not be able to maintain her role as a sensitive and secure base as before. These findings suggested the impact of mother-child communication on child attachment security during development and the need to provide mothers with age-appropriate educational interventions.
    Keywords: Development, maternal representation, maternal sensitivity, attachment security
  • Mahsa Amirbagloie Daryani, Hamzeh Ganji , Hassan Pasha Sharifi Pages 373-387
    In order to construct and standardize a School Maladjustment Scale, 405 students (261 girls, 144 boys) were selected from junior high schools of City of Tehran by cluster sampling method. The participants completed the School Maladjustment Scale. Examining the item-total correlation led to elimination of 23 items. The results of principle components analysis and varimax rotation indicated that 24 items had factor loading less than 0.3, so these items were eliminated. The Cronbach's Alpha reliability coefficient for 88 item scale was 0.979. The results of factor analysis led to extraction of six factors: 1) academic indifference and lack of attention, 2) inappropriate behaviors toward teachers and classmates, 3) destructive and indiscipline behaviors, 4) bullying and antisocial behaviors, 5) deception and violation of rules, and 6) withdrawal and victimization by bullies, which explained 57.80 percent of the total variance. The concurrent validity of the scale using comparison to the Student Adjustment Inventory (Sinha & Singh, 1993) was 0.405. The results of confirmatory factor analysis indicated that the 6-factor model was supported by more than seven fit indices. All of the six components yielded high reliability coefficient
    Keywords: school maladjustment, construction, standardization, validity, reliability, factor analysis
  • Masumeh Esmaeili, Fatemeh Ghaseminiaii , Kosar Dehdast Pages 389-403
    he aim of this study was to explore strategies for passing through midlife crisis. Based on a qualitative approach and grounded theory methodology, the data were collected using theoretical sampling. In each step, according to the analysis of previous data, twenty middle-aged females and males who were volunteer to interview were selected. The results were presented based on coding, including “the core of the middle-aged crisis process formation” which involves assessing the life process and comparing it with personal and social standards. The consequences of midlife crisis were studied in three sections: Behavioral, cognitive and emotional. Passing through midlife crisis components were discussed with three strategies: effective personal constructs, kind of human look about individual capabilities, and achievements of life and midlife period. Eventually, underlying factors in the formation of efficient personal structures and the kind of human look in the process of passing the midlife crisis were explained in two categories: Religious coping strategies and selective and practical personality. Given the problems of middle-aged people, midlife period needs more attention from therapists and consultants.
    Keywords: midlife crisis, strategies for passing the crisis, grounded theory
  • Fatemeh Nejati, Zahra Hashemi , Mahnaz Akhavan Tafti Pages 405-418
    he aim of the present study was to compare executive functions (cognitive flexibility and working memory) of first grade students who had pre-school experience and those of children without preschool experience. This study was a causal-comparative one. Using random multi-stage cluster sampling, 90 first grade students with preschool experience and 90 first grade students without preschool experience were selected from elementary schools of Tehran in 2016-2017 academic year. Cognitive flexibility was assessed by the Wisconsin Card Sorting Test (Grant & Berg, 1948), and working memory was assessed by the Wechsler Digit Span Test. The results of two-way analysis of variance indicated that there was a significant difference between executive functions (cognitive flexibility and working memory) among the two groups of participants. There was no significant difference between girls and boys in executive functions The students who attended pre-school were better than the students without preschool experience in cognitive flexibility and working memory. The findings suggested that pre-school education had been effective in strengthening executive functions of children,
    Keywords: cognitive flexibility, working memory, pre-school, executive functions
  • Maryam Mohammadi , Karineh Tahmasian, saeed Ghanbari, Jalil Fathabadi Pages 419-433
    he aim of this study was to examine the efficacy of mindful parenting program on parenting stress and parental self-efficacy among mothers who had high conflicts with their adolescents. Four hundred and eighty three female students were selected from three volunteer junior high schools in Yazd, Iran. The participants completed the Conflict Behavior Questionnaire-Adolescent Form (Robin & Foster, 1989). One hundred and fifty seven students whose conflict scores with their mothers were higher than 50 were selected. After applying inclusion and exclusion criteria, 32 mothers were selected and randomly assigned into either the experimental or the control group. The experimental group received mindful parenting based on Bögels and Restifo (2014) package.
    Both groups completed the Parenting Stress Index (Abidin, 1995) and the Parental Self-Agency Measure (Dumka, 1996) during three
    stages. The results of analysis of variance with repeated measures indicated that MP significantly reduced parenting stress and
    increased parental self-efficacy. The findings suggested that the mindful parenting approach was influential in variables related to
    maternal parenting.
    Keywords: parenting stress, conflict, parental self-efficacy, adolescent, mindful parenting
  • Zahra Marhemati , Farhad Khormaei Pages 435-444
    The aim of this study was to develop a structural model to determine the relationships among components of religiousness, hope, and patience. The study method was correlational. Five hundred and twenty seven students were selected from Shiraz University using multi-stage cluster sampling. The participants completed the Religiousness Questionnaire (Glock &Stark, 1965), the Patience Scale (Khormaei, Farmani & Soltani, 2014), and the Hope Scale (Snyder, 1996). The results indicated the proposed model fitted the data well. Religiousness had a direct effect on patience and patience had a direct effect on hope. Religiousness related to hope indirectly through patience. The finding suggested that the emphasize should be more on religious beliefs (such as divine knowledge) and religious affection (such as attaching to God) than on religious rituals and consequences. In other words, if different dimensions of religion are accompanied with patience, the level of individuals’ hope will raise up and this will create more fulfilled and purposeful youth lives than the practice of religiousness education alone. The outputs of these processes will be generation of theories and models that may be useful and effective for applying in educational, counseling, and therapeutic settings.
    Keywords: religiousness, patience, Hope
  • Payam Varaee , Khodamorad Momeni* , Asie Moradi Pages 445-460
    he aim of this study was to examine the relationships among psychological well-being, religiosity, self-compassion, and death anxiety in the elderly. A nonrandom and volunteer sample of 300 elderly people from Mehregan part-time elderly care center in Kermanshah, Iran participated in the study. The participants completed the Psychological Well-being (Ryff, 1989), the Self-Compassion Scale (Raes, Pommier, Neff & Gucht, 2011), the Muslim Attitudes toward Religion Scale (Wilde & Joseph, 1997) and the Death Anxiety Scale (Templer, 1970). Pearson correlation coefficient and stepwise regression were used to analyze the data.The results indicated that psychological well-being positively related to self-compassion and religiousness. The psychological well-being negatively related to death anxiety. The results of stepwise regression analysis indicated that over-identification, personal help, mindfulness, isolation, death anxiety, self-judging and Islamic rituals accounted for 59% of variances of psychological well-being. The findings suggested that psychological well-being in elderly people may be increased by strengthening self-compassion and religiosity and weakening death anxiety.


    Keywords: elderly, psychological well-being, death anxiety, religion, self-compassion
  • Ali Taghvaeinia* Pages 461-473
    The aim of this study was to examine the moderating role of coping styles in the relationship between attachment styles and obsession death in the elderly. Three hundred and twenty six elderly people (185 males, 141 females) were selected from Noorabad Mamasani, Iran by convenient sampling. The participants completed the Adult Attachment Style Questionnaire (Hazan & Shaver, 1987), the Coping Styles Questionnaire (Park, 2007) and the Death Obsession Scale (Abdel-khalek, 1998). The data analyzed using Pearson correlation coefficient and multivariate regression. The results indicated that secure attachment style and positive coping style related to obsession death significantly and negatively. The insecure attachment styles and negative coping style related to obsession death significantly and c positive The. positivelyoping style predicted lower scores in obsession death. The positive coping style moderated the relationship between attachment styles and obsession death. The findings suggested that increasing level of positive coping style weakened the relationship between insecure attachment styles and obsession death.
    Keywords: coping styles, attachment styles, death obsession, elderly people
  • Mohammad Darban Pages 477-478
  • Kiana Asgari Pages 479-480