فهرست مطالب

روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی - پیاپی 46 (زمستان 1394)

فصلنامه روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی
پیاپی 46 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علمی پژوهشی
  • محمدعلی بشارت*، محمد مهدی اسدی، فهیمه تولاییان صفحات 107-119
    هدف اصلی این پژوهش تعیین نقش واسطه ای استحکام من در رابطه بین سبک های دلبستگی ایمن، اجتنابی و دوسوگرا، و راهبردهای نظم دهی شناختی هیجان بود. 511 دانشجو (269 دختر، 242 پسر) به صورت داوطلب در این پژوهش شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد سیاهه دلبستگی بزرگسال (AAI؛ بشارت، 1384، 2011)، پرسشنامه نظم دهی شناختی هیجان (CERQ؛ گارنفسکی و کرایج، 2006) و مقیاس استحکام من (ESS؛ بشارت، 1386) را تکمیل کنند. نتایج پژوهش نشان دادند بین سبک دلبستگی ایمن با راهبردهای سازش یافته و سازش نایافته نظم دهی شناختی هیجان به ترتیب رابطه مثبت و منفی معنادار وجود دارد. بین سبک های دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا با راهبردهای سازش یافته و سازش نایافته نظم دهی شناختی هیجان به ترتیب رابطه منفی و مثبت معنادار به دست آمد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان دادند که استحکام من در رابطه بین سبک های دلبستگی و دو دسته راهبردهای سازش یافته و سازش نایافته نظم دهی شناختی هیجان تاثیر واسطه ای دارد و این تاثیر جزیی است. سبک های دلبستگی ایمن و ناایمن از طریق استحکام من در دو جهت متضاد تغییرات مربوط به راهبردهای سازش یافته و سازش نایافته نظم دهی شناختی هیجان را پیش بینی کردند.
    کلیدواژگان: استحکام من، دلبستگی، نظم دهی شناختی، هیجان، دانشجو
  • حمیدرضا عریضی، سعیده دانشمندی*، احمد عابدی صفحات 121-141
    هدف پژوهش حاضر، تعیین تاثیر مداخله های گروهی و مقایسه اثربخشی سه روش گروه درمانگری رفتاری، شناختی و شناختی رفتاری در اختلال اضطراب اجتماعی با استفاده از فن فراتحلیل با روی آورد هانتر و اشمیت بود. بدین منظوردر مورد 47 پژوهش که از لحاظ روش شناختی مورد قبول و در 20 سال اخیر در ایران انجام شده بود، فراتحلیل انجام شد. ابزار استفاده شده در این پژوهش چک لیست فراتحلیل بود که 1743 شرکت کننده و تعداد 51 اندازه اثر را در خود جای داد. طبق یافته های این پژوهش، میزان تاثیر مداخله های گروهی بر اختلال اضطراب اجتماعی، 62/0 و در گروه کودک و نوجوان و گروه بزرگسال نیز 62/0 به دست آمد. همچنین، اندازه اثر گروه درمانگری رفتاری، شناختی و شناختی رفتاری به ترتیب 59/0، 69/0 و 68/0 محاسبه شد. بر اساس نتایج فراتحلیل حاضر، اثربخشی مداخله های گروهی در اختلال اضطراب اجتماعی، در سطح بالا بوده و اثر آن در گروه های کودک و نوجوان و بزرگسال نیز در حد بالا ارزیابی شد. از سوی دیگر، اگرچه هر سه روش گروه درمانگری رفتاری، شناختی و شناختی رفتاری در کاهش اضطراب اجتماعی تاثیر بالایی نشان داد، اما گروه درمانگری شناختی و شناختی رفتاری نسبت به گروه درمانگری رفتاری کارآمدتر شناخته شد.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، مداخله های گروهی، اختلال اضطراب اجتماعی
  • ندا سبزی، راضیه شیخ الاسلامی* صفحات 141-153
    هدف پژوهش حاضر، تعیین نقش واسطه ای نمویافتگی عاطفی در رابطه بین الگوهای ارتباطی خانواده و همدلی بود. 300 دانشجو (179 دختر، 121 پسر) بر اساس روش نمونه برداری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه الگوهای ارتباطی خانواده (فیتزپاتریک و ریچی، 1994)، مقیاس نمویافتگی عاطفی (سینگ و بهارگاوا، 1974) و مقیاس همدلی (مهرابیان و اپستین، 1972) را تکمیل کردند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان نشان دادند: الف) ابعاد الگوهای ارتباطی خانواده پیش بینی کننده مثبت معنادار همدلی بودند، ب) جهت گیری گفت وشنود پیش بینی کننده منفی معنادار همه مولفه های نمویافتگی عاطفی بود، پ) جهت گیری همنوایی پیش بینی کننده مثبت معنادار مولفه های بی ثباتی هیجانی و سازش نایافتگی اجتماعی بودند، و ت) نمویافتگی عاطفی در رابطه بین الگوهای ارتباطی خانواده و همدلی، نقش واسطه ای مهمی ایفا می کند. با توجه به نقش نیرومند جهت گیری گفت وشنود در پیش بینی همدلی، می توان گفت آموزش و ارتقای جهت گیری گفت وشنود در خانواده ها به افزایش نمویافتگی عاطفی و رفتارهای همدلانه منجر می شود.
    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی خانواده، نمویافتگی عاطفی، همدلی
  • شیما جراحی*، حمید نجات صفحات 155-164
    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی روش های رفتاردرمانگری و گفتار درمانگری در بهبود تحول مهارت های ارتباطی کودکان درخودمانده بود. 30 کودک درخودمانده که به صورت نمونه برداری در دسترس و داوطلبانه انتخاب شدند و به مقیاس مهارت های ارتباطی سازمان بهداشت جهانی (1980) پاسخ دادند. پس از گزینش تصادفی دو گروه آزمایش و گروه گواه، مداخله آزمایشی 1 (رفتار درمانگری پاسخ محور) در 12 جلسه که هر جلسه 90 دقیقه به طول انجامید در مورد گروه آزمایش 1 و مداخله آزمایشی 2 (گفتار درمانگری آهنگین) در 48 جلسه که هر جلسه 30 دقیقه به طول انجامید در مورد گروه آزمایش 2 اجرا شد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان دادند رفتار درمانگری پاسخ محور و گفتاردرمانگری آهنگین باعث افزایش مهارت های ارتباطی کودکان درخودمانده گروه های آزمایش در مقایسه با گروه گواه شده است. همچنین، مشخص شد بین تاثیر رفتار درمانگری پاسخ محور و گفتار درمانگری آهنگین بر تحول مهارت های ارتباطی تفاوت وجود دارد و رفتار درمانگری پاسخ محور نسبت به گفتار درمانگری آهنگین موثرتر است.
    کلیدواژگان: رفتار درمانگری، گفتار درمانگری، مهارت های ارتباطی، کودک درخودمانده
  • بهرام جوکار *، حمیرا سپاسیان صفحات 165-172
    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر آموزش و تقویت بر تصمیم گیری کودکان پیش دبستانی بود. شرکت کنندگان پژوهش 94 کودک 4 تا 6 ساله (48 پسر، 46 دختر) بودند که از پیش دبستان های شهر شیراز انتخاب شدند. ابتدا هوش هر کودک توسط فرم انطباق یافته کوتاه مقیاس هوش وکسلر (رضویه و شهیم، 1387) کودکان پیش دبستانی اندازه گیری شد. سپس هر یک از شرکت کنندگان به صورت تصادفی در سه گروه آموزش، تقویت و کنترل قرار گرفتند و به تکلیف تصمیم گیری (هاوز، 2003) پاسخ دادند. نتایج نشان دادند تصمیم گیری درگروه آموزش، نسبت به دو گروه دیگر بیشتر مبتنی بر عناصر مهم و کلیدی بود. همچنین یافته ها حاکی از نقش تعدیل کننده متغیر سن در تاثیر آموزش بر راهبردهای تصمیم گیری کودکان بود. در مجموع، نتایج پژوهش شواهد مطلوبی فراهم کردند که از طریق راهبردهای مناسب آموزشی می توان فرایند تصمیم گیری در کودکان را ارتقا داد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، آموزش، تقویت، سن، هوش
  • سید عباس ساطوزبان*، عباسعلی هراتیان، کارینه طهماسیان، محمدرضا احمدی صفحات 173-187
    پژوهش حاضر از نوع علی مقایسه ای بود که با هدف مقایسه مشکلات رفتاری درونی و برونی سازی شده کودکان با توجه به فاصله سنی و ترتیب تولد انجام گرفت. نمونه مورد پژوهش را 536 دانش آموز دوره ابتدایی شهرستان یزد به همراه والدین شان تشکیل دادند که به روش نمونه برداری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. از سیاهه رفتاری کودکان (CBCL؛ آشنباخ و رسکورلا، 2001)، به همراه فرم اطلاعات جمعیت شناختی محقق ساخته برای جمع آوری داده ها استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس دوراهه نشان دادند فاصله سنی و ترتیب تولد فرزندان تاثیر معناداری بر مشکلات برونی سازی شده کودکان دارد. نتایج نشان دادند کودکانی که تفاوت سنی آنها با خواهر/برادرشان، کمتر از دو سال است، بیشترین میزان مشکلات برونی سازی شده را نشان می دهند. همچنین، فرزندانی که رتبه تولد آنها چهارم به بعد یا رتبه اول در خانواده اند، به ترتیب بیشترین میانگین مشکلات برونی سازی شده را نشان دادند. طبق یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که تفاوت سنی دو تا سه سال بین دو فرزند فاصله مناسبی است و خانواده هایی که سه فرزند دارند، میانگین مشکلات رفتاری کودکان آنها کمتر از سایر گروه ها است.
    کلیدواژگان: ترتیب تولد، فاصله سنی، مشکلات درونی سازی شده و برونی سازی شده، خواهر و برادر، کودک
  • ثریا حمیلی*، عبدالجواد احمدی، سید علی محمد موسوی، مریم غفوریان صفحات 187-197
    پژوهش حاضر به منظور ساخت آزمون سنجش سازش یافتگی تحصیلی دانشجویان انجام شد. مجموعه ای با 152 ماده در شش زیرمقیاس شامل سازش یافتگی با دانشگاه، سازش یافتگی با رشته تحصیلی، سازش یافتگی اجتماعی و بین فردی، سازش یافتگی عاطفی، سازش یافتگی با مهارت های تحصیلی، و خودیابی و هدفمندی تهیه شد. از بین دانشجویان شهر قزوین، 411 نفر با روش نمونه برداری طبقه ای انتخاب شدند و به این آزمون پاسخ دادند. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، ماده های مربوط به زیرمقیاس ها را تاییدکرد. افزون بر آن مشخص شد که بین ماده های یک عامل با ماده های عامل های دیگر، همبستگی بالایی وجود ندارد و این عوامل تا حد زیادی مستقل از یکدیگر هستند. اعتبار آزمون با استفاده از روش آلفای کرونباخ 948/0 به دست آمد. پس از حذف برخی از ماده ها، نسخه نهایی این آزمون با 138 ماده تهیه شد.
    کلیدواژگان: آزمون سازش یافتگی تحصیلی، ساخت، هنجاریابی
  • منیره حسین آبادی، امید شکری* صفحات 199-211
    پژوهش حاضر با هدف آزمون تغییرناپذیری اندازه گیری پرسشنامه نظم دهی شناختی هیجان (گارنفسکی، کرایج و اسپینهاون، 2001) برحسب جنس در گروهی از دانشجویان دختر و پسر ایرانی انجام شد. در این پژوهش، 349 دانشجوی کارشناسی (167 پسر و 182 دختر) به پرسشنامه نظم دهی شناختی هیجان پاسخ دادند. به منظور بررسی تغییرناپذیری عاملی این پرسشنامه در دو جنس از تحلیل عاملی تاییدی چندگروهی استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی تک گروهی نشان دادند که در کل نمونه و در دو جنس، الگوی 9 عاملی پرسشنامه نظم دهی شناختی هیجان شامل خودسرزنشگری، پذیرش، نشخوارگری، تمرکز مجدد مثبت، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی، ارزیابی مثبت مجدد، کم اهمیت شماری، فاجعه نمایی و دیگرسرزنشگری، برازش خوبی با داده ها داشتند. نتایج تحلیل عامل تاییدی چندگروهی، تغییرناپذیری بین گروهی باقیمانده های اندازه گیری این پرسشنامه، کواریانس های ساختاری و وزن های اندازه گیری را در دو جنس نشان دادند. در مجموع، نتایج نشان دادند که ابعاد چندگانه پرسشنامه نظم دهی شناختی هیجان در دو جنس به طور یکسان ادراک شده اند.
    کلیدواژگان: تغییرناپذیری عاملی، تحلیل عاملی تاییدی چندگروهی، پرسشنامه نظم دهی شناختی هیجان، تفاوت های جنسی
  • آزمون روانی
  • محمدتقی دلخموش صفحات 213-219
    «تست تصاویر ناکامی روزنزویگ» یک فن نیمه فرافکن تشخیص شخصیت است که در طی نیم قرن گذشته به عنوان یک ابزار بالینی و درعین حال به عنوان یک روش پژوهشی با موفقیت به کار گرفته شده است. تست به منزله روشی برای کشف مفاهیم نظریه ناکامی و آزمون شماری از ابعاد روش فرافکن بسط داده شده (روزنزویگ، 1945). بر اساس پژوهش های اولیه درباب مفاهیم روان تحلیلگری، همچون ناکامی، سرکوبی، و جهت ها و ریخت های پرخاشگری، فرم بزرگسالان در سال 1948 ابداع شد. چهار سال بعد، فرم کودکان برای سنین 4 تا 13 منتشر شد و در سال 1964 فرم نوجوانان افزوده شد (روزنزویگ، 1977، 1978الف، 1978ب، 1981، 1988، 2004).
    کلیدواژگان: پرخاشگری، تست تصاویر ناکامی رزنزویگ، کودکان
  • معرفی پایگاه های اطلاعاتی
  • جمیله کلانتری خاندانی صفحه 220
  • اخبار
  • صفحه 221
    معرفی و ارائه تقویم کنفرانس های ملی و بین المللی
    کلیدواژگان: مجامع، کنفرانس
|
  • Mohammad Ali Besharat, Mohammad Mahdi Asadi, Fahime Tavalaeyan Pages 107-119
    The aim of the present study was to examine mediating effect of ego strength on the relationship between attachment styles of secure, avoidant, and ambivalent and cognitive emotion regulation strategies.Five hundred and eleven students (269females, 242 males) voluntarily participated in the study. All participants were asked to complete the Adult Attachment Inventory (AAI; Besharat, 1384, 2011), the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ; Garnefski & Kraaij, 2006), and the Ego Strength Scale (ESS; Besharat, 1386). The results indicated that the secure attachment style had significant positive association with adaptive cognitive emotion regulation and and negative associationwith maladaptive cognitive emotion regulation strategies. Additionally, the avoidant attachment style was positively associated with adaptive cognitive emotion regulation and ambivalent attachment style was negativelyassociated with adaptive cognitive emotion regulation. The results of regression analysis indicated that the ego strength partially mediated the relationship between attachment styles and both adaptive and maladaptive cognitive emotion regulation strategies. The secure and insecure attachment styles predicted changes of adaptive and maladaptive cognitive emotion regulation strategies in opposite directions through ego strength.
    Keywords: ego strength, attachment, cognitive regulation, Emotion, Student
  • Hamidreza Oreizi, Saeedeh Daneshmandi*, Ahmad Abedi Pages 121-141
    The aim of this study was to investigate the efficacy of group interventions and compare the efficacy of behavioral group therapy, cognitive group therapy and cognitive-behavioral group therapy in social anxiety disorder by using meta-analysis method based on the Hunter and Schmidt approach. Forty seven studies which were accepted methodologically and conducted within the last 20 years in Iran were included in the meta-analysis. The checklist of meta-analysis with 1743 participants and 51 effect sizes were used. The results indicated that the effect size of the group interventions on social anxiety disorder was 0.62, and this was true of children, adolescents and adults groups. The effect size of behavioral group therapy, cognitive group therapy, and cognitive-behavioral group therapy were 0.59, 0.69, and 0.68, respectively. This study suggested that the effect size of group interventions on social anxiety disorder was large, and this was true of all age groups. Although all group therapies were effective, the efficacy of cognitive group therapy and cognitive-behavioral group therapy were more than behavioral group therapy.
    Keywords: meta, analysis, group interventions, social anxiety disorder
  • Neda Sabzi, Razieh Sheikholeslami* Pages 141-153
    This study aimed to investigate the mediating role of emotional maturity in the relationship between family communication patterns and empathy. Three hundred students (179 females, 121 males) were selected by multistage random cluster sampling method. The participants completed the Family Communication Patterns Questionnaire (Fitzpatrick & Ritchie, 1994), the Emotional Maturity Scale (Singh & Bhargava, 1974), and the Empathy Scale (Mehrabian & Epstein, 1972). The results of simultaneous multiple regression indicated that: a) dimensions of family communication patterns were the positive and significant predictor of empathy, b) the conversation orientation was negative and significant predictor of all components of emotional maturity, c) the conformity orientation was positive and significant predictor of emotional instability and social maladjustment, and d) the emotional maturity partially mediated the relationship between family communication patterns and empathy. Given the strong role of the conversation orientation in predicting empathy, it is argued that educating and promoting conversation orientation may increase the emotional maturity and empathic behavior in families.
    Keywords: family communication patterns, emotional maturity, empathy
  • Shima Jarahi*, Hamid Nejat Pages 155-164
    The aim of this study was to compare the effectiveness of behavioral therapy with speech therapy approach in improving autistic children’s communication skills. Thirty children with autism were selected. Participation was voluntarily. The participants assigned equally in three groups: Two experimental and one control group. The participants completed the Word Health Organization Communicative Skills Scale (1980). The study design was pretest- posttest. One of the experimental group received 12 session of pivotal response behavioral therapy (each 90 minutes) and the other experimental group received 48 sessions of melodic speech therapy (each 30 minutes). The results of analysis of covariance (MANCOVA) indicated that both pivotal response behavioral therapy and melodic speech therapy increased communication skills in the experimental groups in comparison with the control group. There was a significant difference between the pivotal response behavioral therapy and melodic speech therapy communicative skills development, with pivotal response behavioral therapy was more effective than melodic speech therapy.
    Keywords: behavioral therapy, speech therapy, communicative skills, autistic children
  • Bahram Jowkar, Homeira Sepasian Pages 165-172
    The present study investigated the effects of instruction and reinforcement on preschool children's decision making. The participants were 94 children(48 boys, 46 girls) ages between 4 and 6 years selected from preschools of Shiraz. In the first phase, the Iranian Adapted Pre-school Short Form of Wechsler Intelligence Scale (Razavieh and Shahim, 2008) administered to participants. Then, the participants were assigned randomly into instruction, reinforcement and control groups and completed the Decision Making Task (Howse, 2003). The results indicated that children who were in the instruction group performed better in their decision making in comparison with reinforcement and control groups. The age moderated the effect of instruction on decision making strategies. The findings suggested that appropriate teaching strategies may promote preschool children’s decision making.
    Keywords: decision making, instruction, reinforcement, age, intelligence
  • Seyyed Abbas Satoorian*, Abbas Ali Haratian, Karineh Tahmassian, Mohammadreza Ahmadi Pages 173-187
    This causal-comparative study aimed to compare the children’s internalizing and externalizing behavioral problems in terms of birth order and age spacing. Five hundred and thirty six elementary students and their parents were selected by multistage random cluster sampling from city of Yazd. The Child Behavior Checklist (CBCL; Achenbach & Rescorla, 2001) and a demographic information form were used in the study. The results of the two-way analysis of variance indicated that the age spacing between siblings and birth order had significant impact on externalizing behavioral problems. The children with under two years age space had most problems of externalization. Furthermore, the fourth-born child onward and the firstborn child had the highest scores of externalizing problems, respectively. The findings suggested that 2-3 years of age space was appropriate and the behavioral problems of children in families with three children were lower than other groups.
    Keywords: birth order, age spacing, internalizing, externalizing problems, sibling, child
  • Soraya Homeyli, Abdoljavad Ahmadi, Seyed Ali Mohammad Mousavi, Maryam Ghaforian Pages 187-197
    The present study aimed to construct a test to assess students’academic adjustment. A set of 152 items were generated with six subscales including type of university, field of study, social and interpersonal skills, emotional and academic adjustments, self-discovery, and objective oriented. Four hundred and eleven college students were selected by stratified sampling from city of Ghazvin. The participants completed the 152 items questionnaire. The results of exploratory and confirmatory factor analysis indicated that items within each subscale were highly correlated with each other. Additionally, the items within each subscale had low correlation with items of other subscales which indicated high independence of subscales.The reliability of the test using Cronbach’s Alpha was 0.94. The final version of the test consisted of 138 items after removing items with low and double loading.
    Keywords: Academic Adjustment Test, construction, norm assessment
  • Monireh Hosseinabadi, Omid Shokri* Pages 199-211
    This study aimed to examine the measurement invariance of the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ, Garnefski, Kraaij & Spinhoven, 2001) among male and female students. Three hundred and forty nine university students (182 females, 167 males) completed the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire. Multi-group confirmatory factor analysis was used to examinethe factorial invariance of the CERQ for both females and males. The results of single-group confirmatory factor analysis indicated that the nine-factor model of CERQ consisted of self-blame, acceptance, rumination, positive refocusing, refocus on planning, positive reappraisal, putting into perspective, catastrophizing and other-blame fit to the datafor the total sample and also for male and female groups, independently. The results of multi-group confirmatory factor analysis indicated cross-group invariance of measurement residuals, structural covariances and regression weights of the CERQ for both male and female. The findings suggested that multiple factors of the CERQ were perceived equally across the two gender.
    Keywords: factorial invariance, multi, group confirmatory factor analysis, the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire, gender differences