فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی
پیاپی 57 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/17
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علمی پژوهشی
  • زهره سلیمانی، الهه حجازی* صفحات 3-16

    به دلیل تاثیر فرهنگ بر شکل گیری مفهوم بزرگسالی، هدف این پژوهش تعیین تاثیر جنس بر ادراک جوانان ایرانی از نشانگرهای بزرگسالی است. بر همین اساس طی یک پژوهش کیفی و طرح پدیدارشناسی در سال 1395 ، از طریق روش نمونه برداری هدفمند و ملاکی، 19 نفر (9 پسر و 10 دختر) از سنین 18 تا 25 سال، از میان دانشجویان شهر تهران انتخاب شدند و با آنها مصاحبه شد. تحلیل داده ها به روش کلایزی نشان داد مفهوم بزرگسالی شامل شش بعد است: تسلط شناختی هیجانی بر خود، مدیریت و تنظیم امور تا رسیدن به هدف، توانایی نقش آفرینی در خانواده، پایبندی به ارزش های شخصی، دینی و اجتماعی، استقلال و انتقال نقش. بر اساس نتایج، نشانگرهای بزرگسالی از حالت هنجاریسنتی (رسیدن به 18 سالگی یا ازدواج) به مهارتهای فردی و توانایی های خانوادگی تغییر کرده است. در دو بعد توانایی نقشآفرینی در خانواده و استقلال، زیرمقوله های اشتغال، حمایت مالی و روانی فکری از خانواده برای مردان و توانایی مراقبت و تربیت فرزند و حمایت روانیعاطفی از خانواده برای زنان ملاک مهمتری دانسته شد. همچنین در سایر ابعاد، زیرمقوله های رفتار سنجیده برای مردان و تاب آوری و تسلط بر هیجان برای زنان با تاکید بیشتر بیان شد.
    کلیدواژگان: ظهور بزرگ سالی، نشان گرهای بزرگسالی، تفاوت های جنس، پدیدارشناسی
  • حامد کاشانکی، محمدعلی بشارت* ، فرشته رجبیان تابش صفحات 17-32
    هدف این پژوهش تعیین نقش واسطه ای انواع بخشش در رابطه بین کمال گرایی و مشکلات بین شخصی بود. تعداد 286 نفر (154 دختر، 132 پسر) از دانشجویان دانشگاه های تهران در این پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان مقیاس کمال گرایی چندبعدی تهران (بشارت، 1386) ، مقیاس بخشش هارتلند (تامپسون و دیگران، 2005) ، و پرسشنامه مشکلات بین شخصی (بشارت، 1395) را تکمیل کردند. نتایج پژوهش نشان داد که ابعاد کمال گرایی با انواع بخشش رابطه منفی معنادار دارند و این رابطه در دختران و پسران متفاوت بود. همچنین ابعاد کمال گرایی در هر دو جنس با مشکلات بین شخصی رابطه مثبت داشت. نتایچ پژوهش نشان داد که به طور کلی، بخشش در رابطه بین کمال گرایی و مشکلات بین شخصی نقش واسطه ای ایفا می کند. مقایسه دختران و پسران نشان داد که جنس نقشی تعیین کننده در مدل رابطه بین این متغیرها دارد. بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که کمال گرایی در روابط الزاما آسیب زا نیست و اگر با بخشش همراه شود، می تواند کارآمد و موثر باشد.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، بخشش، کیفیت رابطه، مشکل بین شخصی
  • محمدرضا فتحی، علیرضا کیامنش* ، فرهاد جم هری صفحات 33-44
    هدف از این پژوهش تعیین رابطه عاملیت، جنس و سن با ویژگی های هویتی در دانشجویان بر اساس نظریه بزرگسالی درحال ظهور آرنت و نمونه آماری شامل 700 دانشجوی دوره کارشناسی بود. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ابعاد بزرگسالی درحال ظهور (ریفمن، آرنت و کول ول، 2007) و مقیاس چندوجهی شخصیت عاملیتی کوته (1997) استفاده شد. یافته ها نشان داد بین عاملیت و هر پنج ویژگی هویتی دانشجویان رابطه وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که عاملیت در تبیین واریانس همه ویژگی های هویتی دانشجویان نقش دارد. متغیرهای جنس و سن به ترتیب در تبیین واریانس سه و یک ویژگی نقش داشتند. نتیجه اینکه افراد دارای عاملیت بالا بیشتر روی خود تمرکز می کنند، اکتشاف هویت بیشتری و نگاه خوش بینانه تر به دوره زندگی خود دارند و آن را فرصت تلقی می کنند و بیشتر دست به آزمایشگری می زنند. آن ها احساس بینابینی بیشتر و احساس منفی بودن و بی ثباتی کمتر دارند. عاملیت، جنس و سن را می توان به ترتیب برای پیش بینی پنج، سه و یک ویژگی به کار برد.
    کلیدواژگان: هویت، عاملیت انسانی، بزرگسالی درحال ظهور، ویژگی های هویتی، ابعاد بزرگسالی درحال ظهور
  • زهرا دل نواز، محبوبه البرزی *، فریبا خوش بخت صفحات 44-57
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش واسطه گری بازخورد خلاقانه بر حل مسئله خلاق با روی آورد به متغیرهای الگوهای ارتباطی خانواده و جو یادگیری انجام شد. 300 دانش آموز دختر و پسر کلاس های پنجم و ششم مقطع ابتدایی شهرستان لارستان انتخاب شدند و به زمینه یاب بازخورد خلاقانه (اسکافر، 1991) ، سیاهه ویژگی های حل مسئله خلاق (چو و لین، 2010) ، پرسشنامه الگوهای ارتباط خانواده (فیتزپاتریک و ریچی، 1990) و زمینه یاب جو یادگیری (ویلیامز و دسی، 1996) پاسخ دادند. نتایج تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر نشان داد بازخورد خلاقانه در رابطه بین الگوهای ارتباطی خانواده و جو یادگیری با حل مسئله خلاق سهم معناداری ندارد. همچنین جهت گیری گفت و شنود و جو یادگیری، پیش بین مثبت و معنادار حل مسئله خلاق و بازخورد خلاقانه بودند. این پژوهش نقش اساسی الگوهای ارتباطی خانواده و جو یادگیری در پرورش تفکر حل مسئله خلاق و اهمیت بازخورد را برجسته می سازد.
    کلیدواژگان: حل مسئله خلاق، بازخورد خلاقانه، الگوهای ارتباطی خانواده، جو یادگیری
  • محمد اکبری، زهره صیادپور * صفحات 59-69
    هدف این پژوهش تعیین نقش نارسایی هیجانی و نشخوار فکری در پیش بینی رضایت از زندگی مبتلایان به چاقی بود. از بین همه زنان چاق و دارای اضافه وزن که در سال1395 به مراکز درمان کاهش وزن (مراکز مشاوره تغذیه و رژیم درمانی) در تهران مراجعه کردند، 150 زن با حداقل تحصیلات دیپلم، در دامنه سنی15 تا 65 و شاخص توده بدنی بالاتر از 30 انتخاب شدند و به مقیاس رضایت اززندگی (دینر، امونز، لارسن و گریفین، 1985) ، مقیاس نارسایی هیجان تورنتو (بگبی، پارکر و تیلور، 1994) و مقیاس نشخوار فکری (نولن هوکسما و مارو، 1991) پاسخ دادند. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که نشخوار فکری و نارسایی هیجانی 25درصد از رضایت زندگی مبتلایان به چاقی را تبیین می کنند. بنابراین، رضایت اززندگی در افراد چاق با مهار نشخوار فکری و افزایش توانایی بیان هیجان ها افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: نارسایی هیجانی، نش خوار فکری، رضایت اززندگی
  • لیلا عروتی موفق_صغری ابراهیمی قوام * اسماعیل سعدی پور_علی دلاور_فریبرز درتاج صفحات 71-82
    هدف این پژوهش تدوین برنامه آموزش زایشی مبتنی بر مولفه های یادگیری زایشی به منظور افزایش خودنظم جویی است. بدین منظور از طریق تحلیل محتوای کیفی به شیوه استقرایی، مولفه های یادگیری زایشی استخراج و ترتیب و تقدم فعالیت های آموزشی مشخص و سپس با استفاده از ماتریس مضامین راهکارهایی برای بهبود خودنظم جویی استخراج شد. جامعه آماری این پژوهش برای تدوین برنامه آموزشی، شامل همه کتاب ها و مقالات پژوهشی و مروری، پایان نامه ها و منابع مرتبط با یادگیری زایشی از سال 1974 تا 2017 بود. نمونه آماری برای تعیین مولفه های این برنامه 47 مقاله و یک پایان نامه بود، که به صورت هدفمند انتخاب و تحلیل شد. برای رواسازی برنامه، 20 نفر از متخصصان روان شناسی تربیتی و تکنولوژی آموزشی به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج این بررسی به شناسایی 14 مقوله اصلی منجر شد، شامل: توجه، انگیزش، معلم، دانش پیشین، فرصت های یادگیری، ادراک دانش آموز، یادگیرنده فعال، زایش و خلق معنا، ارزشیابی، محتوا، تحلیل، دستورالعمل، محیط آموزشی و یادگیری مشارکتی؛ سپس، بر اساس این مقوله ها، طرح و برنامه مورد نظر با بخش های زیر تدوین شد: شناخت و تحلیل یادگیرنده، تهیه دستورالعمل، درگیرسازی یادگیرنده، فعال سازی دانش پیشین، تدوین محتوای آموزشی، ایجاد فرصت های یادگیری، تسهیل گری و تکیه گاه سازی، یادگیری مشارکتی، زایش و خلق معنا و ارزشیابی. در نهایت با استفاده از ماتریس مضامین برای هر یک از بخش ها راهکارهایی استخراج شد.
    کلیدواژگان: یادگیری زایشی، مولفه های یادگیری زایشی، برنامه آموزش زایشی، خودنظم جویی
  • سمیه محب، امید شکری *، حسین پورشهریار صفحات 83-99
    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی برنامه آموزش تاب آوری بر ارزیابی های شناختی، مقابله فعال و هیجان های مثبت و منفی گروهی از دانش آموزان دختر انجام شد. در این پژوهش تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل و همراه با پیگیری، 32 دانش آموز دختر 12ساله در دو گروه آزمایش و کنترل قبل و بعد از آموزش به نسخه تجدیدنظرشده سنجش ارزیابی تنیدگی (رویلی، رویش، جاریکا و واگن، 2005) ،مقیاس مقابله فعال (گرین گلس، شوارزر، جاکوبیک، فیکسنبام و تابرت، 1999) ونسخه تجدیدنظرشده مقیاس هیجان های متمایز (فردریکسون، تاگادی، واگ و لارکین، 2003) پاسخ دادند. در 10 جلسه یک ساعته برنامه آموزش تاب آوری روانی به شیوه گروهی برای گروه آزمایش اجرا شد. نتایج روش های آماری تحلیل کوواریانس تک متغیری و چندمتغیری نشان داد که در کوتاه مدت و بلندمدت برنامه آموزش تاب آوری در افزایش ارزیابی های شناختی سازشی، راهبرد مقابله فعال و هیجان های مثبت و در کاهش ارزیابی شناختی مبتنی بر تهدید و هیجان های منفی دانش آموزان دختر موثر بود. درمجموع، نتایج این بررسی نشان می دهد که برنامه آموزش تاب آوری از طریق تقویت راهبردهای تفکر مثبت، راهبردهای سازشی مدیریت هیجان و همچنین غنی سازی مهارت های رابطه بین فردی، در تحقق ایده ایمن سازی روانی فراگیران به طور تجربی موثر است.
    کلیدواژگان: ارزیابی های شناختی، برنامه آموزش تاب آوری، مقابله فعال، هیجان های مثبت و منفی
  • مینا مهبد* ، محبوبه فولاد چنگ صفحات 101-111
    این پژوهش با هدف تعیین روایی، اعتبار و ساختار عاملی مقیاس محق پنداری تحصیلی (چونینگ و کمبل، 2009) در دانشجویان ایرانی انجام شد. بدین منظور 451 نفر از دانشجویان دانشگاه شیراز در سال 1395-1394به صورت خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. برای سنجش اعتبار و همسانی درونی مقیاس از ضریب همبستگی بین ماده ها با نمره کل عوامل، ضریب آلفای کرونباخ، تحلیل عاملی تاییدی، ضریب همبستگی زیرمقیاس ها و روایی واگرا استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی ساختار دوعاملی مسئولیت بیرونی شده و حق به جانبی را تایید کرد. همبستگی نمره های مولفه های مقیاس مهار با مولفه های مقیاس محق پنداری تحصیلی بین 24/0- تا 55/0- بود و روایی واگرای مقیاس را نشان می داد. هم چنین ضرایب آلفای کرونباخ برای هر یک از عوامل (حق به جانبی، 72/0 و مسئولیت بیرونی شده، 81/0) و نمره کل مقیاس (81/0) در حد مطلوب به دست آمد. لذا درمجموع می توان نتیجه گرفت که مقیاس محق پنداری تحصیلی برای سنجش محق پنداری تحصیلی دانشجویان ایرانی ابزاری معتبر و ابزاری مفید در پژوهش های روان شناختی است.
    کلیدواژگان: محق پنداری تحصیلی، ساختار عاملی، اعتبار، روایی، دانشجویان
  • آزمون روانی
  • سوسن رحیم‎زاده * صفحات 113-117
  • معرفی پایگاه های اطلاعاتی
  • اخبار
  • کیانا عسگری* صفحات 119-120
|
  • Zohreh Soleimani, Elahe Hejazi * Pages 3-16
    Due to the cultural impact on the formation of adulthood concept, the purpose of this study is determining gender differences in the concept of adult and finding markers that are necessary to perceive adult in Iranian society. So, through a phenomenological qualitative study and conducting interviews among a sample of 19 persons (9 males,10 females) at age intervals of 18-25 that were selected among students in Tehran, using the purposeful and criterion sampling, the markers of adulthood were extracted. Colaizzi analysis yielded six dimensions: Cognitive-emotional self-mastering, regulatory management to achieve the goals, ability to play a role in the family, commitment to personal, religious, and social values, independence and role transitions. Findings indicated traditional markers of adulthood (i.e. reaching the age of 18 or married) have transformed to individual skills and family capacities. In two dimensions, the ability to play a role in the family and independence, subcategories including employment, financial and mental support of family for men, and capacity of child caring, and psychosocial support of the family for women are criteria that are more important. In addition, in other dimensions, the subcategories of well-meaning behavior for men, and the resilience and emotional mastry for women were emphasized more.
    Keywords: emerging adulthood, adulthood’s indicators, gender differences, phenomenology
  • Hamed Kashanaki, Mohammad Ali Besharat*, Fereshteh Rajabian Tabesh Pages 17-32
    Recent studies have shown that forgiveness can predict mental health and the quality of relationships. The present study investigate the moderating role of types of forgiveness (self, other, and position) on the relationship between perfectionism and interpersonal problems. A total of 286 students (154 girls, 132 boys) from University of Tehran participated in this study. Participants completed Tehran Multidimensional Perfectionism Scale (Besharat, 2007), Dispositional Hartland Forgiveness Scale (Thompson, Snyder, Hoffman, Michael, Rasmussen, et al., 2005), and Inventory of Interpersonal Problems (Besharat, 2016). Results showed that the types of forgiveness are negatively related to dimensions of perfectionism and this relationship was different between girls and boys. Also dimensions of perfectionism were positively related to interpersonal problems in both men and women. Generally, types of forgiveness mediated the association between perfectionism and interpersonal problems. Based on these results, it can be concluded that perfectionism is not entirely a maladaptive trait. When perfectionism is accompanied by forgiveness, it may be efficient. A comparison between girls and boys revealed an influential role for sex on the relationships between variables studied.
    Keywords: Perfectionism, forgiveness, relationship quality, interpersonal problem
  • Mohammad Reza Fathi, Ali Reza Kiamanesh *, Farhad Jomehri Pages 33-44

    The purpose of the article was to investigate the relationship between the agency and demographic variables with the five identity characteristics of students based on Arnett’s emerging adulthood theory.
    The sample included 700 undergraduate students. To collect data, the Inventory of Dimensions of Emerging Adulthood (Reifman, Arnett & Colwell, 2007) and the Multi-Measure Agentic Personality Scale (Côté, 1997) were used. The results indicated that there was a relationship between the agency and the five features. The regression analysis showed that the agency played a role in explanation of the variance of all the characteristics. The gender and age in the explanation of the variance of three, and one characteristics was involved, respectively. As a result, students with a higher level of agency, were more self-focused, and did more identity exploration, had more optimistic viewpoint on their life period and consider it as an opportunity, had more experimentations. They had more feeling in-between, and feel less instabiity and negativity. Agency, gender and age can be used to predict five, three, and one characteristics, respectively
    Keywords: identity, human agency, emerging adulthood, identity characteristics, dimension of emerging adulthood
  • Zahra Delnavaz, Mahboobeh Alborzi *, Fariba Khoshbakht Pages 44-57
    his study aimed to investigate the mediating role of creativity attitudes on creative problem solving with regard to the patterns of family communicationand the learning climate. In this study, the patterns of family communicationand learning climate as predictor variables, creativity attitudes as mediator and creative problem solving as dependent variable was examined. The sample included 300male and female students in fifth and sixth grades from primary schools of the Larestan participated in the study. Students completed “Creative Problem SolvingAttributes Inventory, Creativity Attitude Survey, Learning Climate Survey and Family Communication Patterns Questionnaire. Results of regression analysis and path analysis showed that creativityattitudes in the relationship between the patterns of family communicationand learning climate with creative problem solving wasnot significant. Conversation - orientation and learning climate were positive and significant predictor of creative problem solving and creativity attitudes. Also it was found that in creative problem solving, scores of girls was significantly higher than the scores of boys. Finally, this study showed the fundamental role of the patterns of family communication and learning climate to foster of creative problem solving thinking, and showed attitude is an important variable that influences the impact of social variables.
    Keywords: Keywords: creative problem solving, creativity attitudes, patterns of family communication, learning climat
  • Mohammad Akbari, Zohreh Sayadpour * Pages 59-69
    besity is one of the most common problems in today's world that can reduce the life satisfaction of people with this problem. Therefore, it is important to identify the factors related to their satisfaction with their lives. The present research was devoted to the role of alexithymia and rumination in predicting the life satisfaction of obesity patients. The research method was descriptive and correlational based. Among all obese and overweight women who referred to weight loss treatment centers (centers for nutrition counseling and dietary regimen) in Tehran in 1395, 106 women with a minimum degree of education at the age range of 15-65 and a BMI higher than 30 were selected. They responded to Satisfaction with Life Scale (SWLS, Diener, Emmons, Larsen, & Griffin, 1985), Toronto Alexithymia Scale (TAS, Bagby, Parker, & Taylor, 1994), and Ruminative Response Scale (RRS, Nolen-Hoeksema and Marrow, 1991). The results of regression analysis showed that rumination and alexithymia significantly explained 25% of life satisfaction in obesity patients. Based on these results, the life satisfaction in obese people by controlling rumination and increasing the ability to express emotion can be increased.
    Keywords: Keywords: alexithymia, rumination, life satisfaction
  • Leila Orvati Movaffagh, Soghra Ebrahimi Ghavam *, Esmaeil Sadipour, Ali Delavar, Fariborz Dortaj Pages 71-82
    he purpose of this research is to development of generative instruction plan based on the components of generative learning theory to enhance self-regulation. The qualitative content analysis with deductive exploratory method used to identify generative learning theory components and development of generative plan, And to provide strategies used of Thematic Matrix. The statistical population of this study include all experimental studies, review articles, dissertations and all resources related to generative learning from 1974 to 2017. With purposeful sampling selected 47 articles and one dissertation as units of study. For validation selected 10 experts in educational psychology and educational technology. Finally, extracted 14 main categories includes: attention, motivation, teacher, prior knowledge, Learning opportunities, Student perception, active learner, generation, evaluation, content, analysis, instruction, instructional environment and cooperative learning. Based on these components, instructional plan with the following sections developed: identifying and analyzing the learner, providing instruction, learners engagement, activating prior knowledge, providing content, creating learning opportunities, Facilitation and scaffolding, cooperative learning, generation and evaluation.
    Keywords: Keywords: generative learning, generative learning components, generative instruction plan, self-regulation
  • Somayeh Mohebi, Omid Shokri *, Hosein Pourshahriar Pages 83-99
    The purpose of this study was to examine the effectiveness of resilience education program on girl students ‘cognitive appraisals, proactive coping and positive and negative emotional experiences. In this true-experimental study with pretest-posttest control-group design in company with follow up stage, 32 girl students aged 12 year olds in experimental and control groups responded to the Stress Appraisal Measure-Revised (Rowley, Roesch, Jurica & Vaughn, 2005), the Proactive Coping Inventory (Greenglass, Schwarzer, Jakubiec, Fiksenbaum & Taubert, 1999) and the Modified Differential Emotions Scale (Fredrickson, Tugade, Waugh & Larkin, 2003). The experimental group received 10 resilience training sessions (1 hours a session). The results statistical procedures of multivariate and univariate covariance analysis indicated that resilience education program was effective in increasing challenging and resource appraisals, proactive coping strategy and positive emotions and in decreasing threat appraisal and negative emotions in short term and long term. These findings suggest that resilience training program by increasing positive thinking strategies, adaptive emotional management skills and interpersonal relationships skills enrichment could result in mental immunization in students.
    Keywords: cognitive appraisals, positive, negative emotions, proactive coping, resilience education program
  • Mina Mahbod* , Mahboubeh Fouladchang Pages 101-111
    he present study aimed to examine the validity, reliability and factor structure of the Academic Entitlement Scale (AES) among Iranian university students. 451 university students were selected from Shiraz University in 2016 academic year using cluster random sampling method. To assess the reliability and internal consistency of the inventory, the correlation coefficient among items with the total score of factors, Cronbach’s alpha coefficient, confirmatory factor analysis, the correlation coefficient among the subscales and discriminant validity were used. Confirmatory factor analysis confirmed embedding items and the two-factor structure of the scale including externalized responsibility and entitled expectation. The correlation of perceived control scale’s dimensions and academic entitlement scale’s dimensions were -.24 to -.55. These results show the discriminant validity of the scale. The Cronbach’s alpha coefficient was in satisfactory level for each factor (for entitled expectation .72 and for externalized responsibility, .81) and the total score of the scale (.81). The findings suggest that the AES is a reliable and valid instrument for assessing executive functions of Iranian university students and can be used as a suitable instrument in psychological research.
    Keywords: Keywords: academic entitlement, factor structure, reliability, validity, students
  • Susan Rahimzadeh* Pages 113-117
  • Mohammad Darban Page 118
  • Kiana Asgari Pages 119-120