فهرست مطالب

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال پانزدهم شماره 4 (مهر و آبان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احسان آسیوندزاده ، علی اصغر فرشاد ، ایرج علیمحمدی ، جمیله ابوالقاسمی ، زینب جمالی زاده صفحات 1-7
    زمینه و هدف
    از جمله قابل توجه ترین و مهم ترین عوامل ایجاد کننده ی آسیب های ناشی از حوادث رانندگی در اغلب کشورها سرعت غیر مجاز و انحراف به چپ و راست می باشد. صدمات ناشی از این حوادث چنان گسترده است که از آن به عنوان جنگ در جاده ها یاد می شود. با توجه به اهمیت رابطه پرخاشگری با خطاها و تخلفات رانندگی ، این مطالعه با هدف بررسی رابطه ی پرخاشگری رانندگی با میانگین سرعت رانندگی و انحرافات عرضی انجام گردید.
    روش بررسی
    در مطالعه حاضر 75 نفر از رانندگان تاکسی شهر تهران پرسشنامه خشم حالت-صفت اسپیلبرگر را تکمیل نموده و جهت بررسی میانگین انحرافات عرضی و میانگین سرعت از خودروی شبیه ساز رانندگی استفاده شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 22 ، جداول توصیفی و ضریب همبستگی اسپیرمن تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که ارتباط مستقیم معنی داری بین تمامی ابعاد پرخاشگری با میانگین و بیشینه ی سرعت و انحرافات عرضی وجود دارد به طوری که رانندگان پرخاشگر با سرعت بیشتری رانندگی کردند و تمایل بیشتری به انحراف به چپ و راست داشتند.
    نتیجه گیری
    پرخاشگری به عنوان عاملی مهم و تاثیر گذار در افزایش میانگین سرعت و انحرافات عرضی قلمداد می شود.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، میانگین سرعت رانندگی، میانگین انحرافات عرضی
  • بهزاد اصغری ، منوچهر امیدواری صفحات 8-20
    زمینه و هدف
    صنایع فرآیندی بعنوان صنایع خطرناک معروف می باشند. صنایع فرآیندی شامل فرآیندهای متعددی مانند حفاری و تولید، ذخیره، انتقال و پالایش بوده که این فعالیت ها دارای ماهیت متفاوت بوده و از نظر وجود ریسک های شغلی متعدد متفاوت از یکدیگر هستند. مخازن نفتی یکی از بخش های اصلی و خطرناک در صنایع فرایندی می باشد. لذا این تحقیق با هدف شناسایی عوامل موثر بر احتمال خطر رهایش مواد ذخیره شده در مخازن سقف شناور در صنایع نفت و گاز به اجراء در آمده است.
    روش بررسی
    در این تحقیق از روش FFTA جهت شناسایی و ارزیابی احتمال رهایش ریسک مخزن ذخیره سازی سقف شناور در پالایشگاه نفت استفاده شد. جمع آوری اطلاعات و شناسایی خطرات و رویدادهای محتمل از طریق مشاهده، مصاحبه، اطلاعات مربوط به فرایند و مواد مورد استفاده انجام گرفت. برای محاسبه احتمال رویداد های میانی و اصلی از نماد های ریاضی بولین استفاده شد. جداسازی رویدادهای پایانی با لحاظ نرخ تکرار شناخته شده با نرخ شکست ناشناخته انجام گرفت. به دلیل عدم وجود اطلاعات کافی از نظرات خبرگان استفاده شد، با توجه به اینکه خبرگان ممکن است با توجه به تجربیات و دانش خود نظرات مختلفی ارائه دهند، از روش تجمیع نظرات خبرگان استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که محتمل ترین علت وقوع رهایش مواد مایع نفتی از مخازن سقف شناور " آسیب سقف شناور و نقص در سیستم انتقال "بود. احتمال وقوع رهایش مواد مایع نفتی ازمخزن سقف شناور در صنعت پالایشگاه 251/0 محاسبه شد که این میزان سطح ریسک بسیار بالایی برای کارکنان و تجهیزات پالایشگاه می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده مشخص گردیدکه با توجه به تعیین MCs های بحرانی و محاسبه میزان اهمیت آنها با اتخاذ روش های کنترلی حذف این مسیر در کاهش احتمال وقوع رهایش مواد مخزن موثر باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، درخت خطا، فازی، مخزن سقف شناور
  • حسین مولایی فر، فاضل رجبی، زهرا زمانیان*، مرضیه هنربخش، علی ابراهیمی، پیام فرهادی صفحات 21-33
    زمینه و هدف

    استرس حرارتی یکی از مهمترین مخاطرات شغلی تهدید کننده ی سلامتی کارکنان در بسیاری از محیط های کاری است که در صنایع دارای فرآیندهای گرم نظیر صنعت لاستیک سازی اهمیت بیشتری دارد. بنابراین کنترل این عامل زیان آور شغلی، یکی از اقدامات ضروری و اولویت های مدیران این صنایع محسوب می شود. مطالعه حاضر، با هدف شناسایی و اولویت بندی راهکارهای کنترل استرس گرمایی با استفاده از روش دلفی و روش ترکیبی تحلیل سلسله مراتبی فازی و تاپسیس در کارخانه صنعت لاستیک سازی انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک پژوهش مقطعی و کیفی می باشد که در سه مرحله وابسته به هم انجام شد. در مرحله ی اول مهمترین معیارها و راهکارهای کنترل استرس گرمایی در صنعت لاستیک سازی با استفاده از روش دلفی شناسایی و غربالگری شد. در مرحله ی دوم معیارهای شناسایی شده با استفاده از روش تحلیل سلسه مراتبی فازی وزن دهی و در مرحله ی آخر، راهکارهای کنترلی بر اساس روش تاپسیس اولویت بتدی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای Excelو Super decision انجام شد.

    یافته ها

    نتایج مقایسه زوجی معیارها با روش تحلیل سلسله مراتبی فازی نشان داد معیار کارآیی روش با وزن نسبی 141/0 در بین معیارهای مورد بررسی بیش ترین اهمیت دارد. همچنین نتایج نهایی مطالعه نشان داد که در بین راهکارهای کنترلی مورد بررسی با روش تاپسیس، عایق گذاری یا محصورسازی نقاط دارای استرس گرمایی (مصالح عایق) با وزن نسبی 582/0، بهترین راهکار برای کنترل استرس گرمایی در صنعت لاستیک سازی است.

    نتیجه گیری

    این تحقیق یک رویکرد تلفیقی از روش های دلفی و تحلیل سلسله مراتبی فازی و تاپسیس را به منظور انتخاب بهترین راهکارهای کنترل استرس گرمایی در صنعت لاستیک سازی پیشنهاد می کند. نتایج این تحقیق می تواند به عنوان راهنمایی برای اخذ تصمیمات علمی و انتخاب استراتژی مناسب برای کنترل استرس گرمایی در صنعت لاستیک سازی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استرس گرمایی، اولویت بندی راهکارهای کنترلی، لاستیک سازی، روش تلفیقی AHP-fuzzy و تاپسیس
  • اسکندر حسین پور ، قدرتاللهباقری ، ابراهیم علیدوست قهفرخی ، مجتبی امیری ، مجید جلالی فراهانی صفحات 34-49
    زمینه و هدف
    امروزه فراهم کردن محیطی ایمن برای انجام فعالیت های ورزشی امری اساسی و مهم می باشد. این پژوهش کیفی با هدف طراحی مدل ایمنی در محیط های ورزشی با استفاده از رویکرد گلیزری نظریه داده بنیاد انجام شده است.
    روش بررسی
    برای این منظور 25 نفر از خبرگان آشنا با حوزه ایمنی و مدیریت ورزشی به صورت هدفمند و براساس استراتژی گلوله برفی برای مصاحبه های عمیق بدون ساختار انتخاب شدند و داده ها به صورت هم زمان با استفاده از مجموعه ای از کدگذاری های باز، انتخابی و نظری، تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نتایج نشان داد که مدیریت حرفه ای و متعهدانه به عنوان مقوله محوری، فرهنگ ایمنی مثبت، آموزش، آگاهی و صلاحیت علمی-تخصصی، الزامات قانونی و اخلاقی (وظیفه شناسی، اخلاق مداری و قانون پذیری) ، دستورالعمل های ایمنی، رعایت اصول بهداشتی، رویکرد مثبت زیست محیطی، وضعیت فیزیکی، روانی و تجهیزات فردی، مهندسی عوامل انسانی (ارگونومی) ، فضا، اماکن و تجهیزات استاندارد، اقدامات پزشکی و خدمات اضطراری، فناوری اطلاعات و ارتباطات نیز به عنوان دیگر مقولات ایمنی در محیط های ورزشی تعیین شدند.
    نتیجه گیری
    بر اساس این مدل توصیه می شود که نقش مقوله های مختلف در ایمنی محیط های ورزشی جهت پیشگیری از حوادث، مورد نظر قرار گیرد. توجه ویژه به بسترها و عوامل ارتقا دهنده ایمنی در محیط های ورزشی می تواند ایمنی در ورزش را ارتقا داده و از حوادث در ورزش پیشگیری نماید.
    کلیدواژگان: ایمنی، ورزش، محیط ورزشی، رویکرد گلیزری، نظریه داده بنیاد
  • رسول یاراحمدی، علی اصغر فرشاد، علی اسرافیلی، سمیه سلیمانی علیار * صفحات 50-61
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر، فناوری پلاسمای سرد علی رغم برخی چالش ها و محدودیت ها توانسته است نتایج مطلوب و موفقیت آمیزی در کنترل انتشارات منابع ساکن و متحرک کسب کند. آلاینده CO به عنوان یکی از گازهای سمی ناشی از انتشارات منابع متعدد بوده و مواجهه شاغلین با آن در محیط های داخلی و بیرونی از دغدغه های اصلی جهان امروزی می باشد. مطالعه ی حاضر با هدف حذف آلاینده CO بوسیله فناوری پلاسمای سرد با رویکرد بررسی نقش عوامل مهم مطرح در کارآیی حذف آلاینده CO با در نظر گرفتن ملاحظات فنی و اقتصادی در طراحی راکتور انجام گرفته است.

    روش بررسی

    یک راکتور هم محور DBD متشکل از دو لوله ی متحدالمرکز درونی و بیرونی به عنوان ماده دی الکتریک و الکترود تنگستن به عنوان کاتد (در مرکز) و ورقه فویل مسی در نقش آند (در بیرون) مورد استفاده قرار گرفت. عوامل مورد بررسی در این مطالعه، تاثیر دما، زمان ماند، گاز احیاء کننده و شدت جریان ناشی از ولتاژ منبع تغذیه بر روی کارآیی حذف آلاینده بوده است. تعداد نمونه مورد بررسی بر اساس طراحی آزمایش و روش نمونه برداری برپایه ی روش استاندارد ASTM D5835 تعیین گردید. آزمایش ها در دو سطح و چهار سطح انجام گرفت و آنالیز داده ها و نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 22 انجام گرفت.

    یافته ها

    شرایط بهینه ی میانگین حذف کربن مونوکساید با کارآیی حدود 29-28 % برای ترکیب گازی با دمای 110 درجه سانتی گراد، نسبت پروپان به کربن مونوکساید 05/0، زمان ماند 71/0 ثانیه و انرژی ورودی ویژه معادل j/l 1400 -1000 از مهمترین نتایج بدست آمده در تحقیق حاضر و از گزینه های مطلوب اولیه در تحقیقات آتی برای کاربردپذیری فناوری پلاسمای سرد میباشند.

    نتیجه گیری

    از بین عوامل مهم مورد بررسی، زمان ماند و دما تاثیر معنی داری بر کارآیی حذف آلاینده نشان دادند در حالیکه، به دلیل ساختار مولکولی- شیمیایی گاز CO و پیچیدگی شرکت طی واکنش های اکسیداسیون- احیاء در راکتور پلاسمای سرد حضور و غلظت گاز احیاکننده پروپان در کارآیی حذف نقش و تاثیر بسزائی را نشان نداده است. لذا، در نظر گرفتن عوامل مربوط به افزایش دانسیته ی الکترون، ترکیب مخلوط گازی و ویژگی های هندسی در فاز طراحی می تواند نقش کلیدی در بهینه سازی شرایط دمایی و زمان ماند آلاینده ایفا کند.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، کربن مونوکساید، پلاسمای سرد، حذف، انتشار
  • رضوان زنده دل، زهرا پنجعلی *، اکبر اسمعیلی طهنه صفحات 62-72
    زمینه و هدف

    تماس با نرمال هگزان سبب تخریب سیستم عصبی و آسیب به دید رنگ می شود. ارزیابی ریسک شغلی، بر اساس سطح بدون اثرات مضر قابل مشاهده (NOAEL) اعلام می گردد. اخیرا بعلت محدودیت های NOAEL برای ارزیابی ریسک از پاسخ معیار استفاده می شود. هدف از این مطالعه تحلیل پاسخ معیار در مواجهه شغلی با نرمال هگزان بر اساس آسیب بر دید رنگ می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مواجهه تنفسی با نرمال هگزان در تعدادی کفاش توسط روش OSHA ID-07 تعیین و برای هر فرد نمونه برداری در دو نوبت انجام و میزان مواجهه تجمعی محاسبه شد. اختلال دید رنگ اکتسابی در دو گروه مواجهه یافته و کنترل بر اساس روش D-15 تعیین گردید. با کمک میزان مواجهه تجمعی با نرمال هگزان و آسیب در دید رنگ منحنی دز-پاسخ، با کمک نرم افزار BMDS سازمان سازمان حفاظت از محیط زیست رسم شد.

    یافته ها

    مواجهه با نرمال هگزان در تمام کارگران مورد مطالعه کمتر از حدود مجاز شغلی مشخص گردید. 33% از افراد تماس یافته اختلال در دید رنگ اکتسابی داشتند. منحنی دز-پاسخ با کمک پنج گروه مواجهه در غلظت های صفر، 82/10، 97/11، 11/15 و 55/18 mg/m3 تعیین و مدل Log Logistic به عنوان بهترین مدل برای تخمین پاسخ معیار انتخاب گردید. میزان مواجهه شغلی در10% پاسخ (پاسخ معیار) mg/m3 54/19 و با کمترین حد مقدار mg/m3 15/12 تخمین زده شد.

    نتیجه گیری

    سمیت عصبی ناشی از مواجهه تنفسی با نرمال هگزان، در غلظت های پایین تر از حد مجاز دیده شد. لذا می توان نتیجه گیری کرد با انجام مطالعات بیشتر و دقیق تر سمیت عصبی ناشی از مواجهه تنفسی با نرمال هگزان بررسی گردد تا جهت بازبینی مقادیر حدود مواجهه شغلی تصمیم گیری شود.

    کلیدواژگان: نرمال هگزان، دید رنگ، تماس شغلی، منحنی دوز-پاسخ
  • فرج الله رحیمی ، عارف ورناصری صفحات 73-83
    زمینه و هدف
    بسیاری از سازمان ها از پیامدهای منفی سوء رفتارهای شدید مانند پرخاشگری در محیط کار آگاه هستند اما هنوز توجه اندکی به عوامل بوجود آورنده اینگونه از رفتارها می شود. بنابراین لازم است که عواملی که در بوجود آمدن اینگونه رفتارها نقش دارند شناسایی گردند. از این رو، این پژوهش بدنبال بررسی رابطه اعتیاد به کار با رفتارهای پرخاشگرانه با نقش میانجی عواطف شغلی در محیط کار می باشد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر بر اساس هدف کاربردی و بر اساس نحوه گرد آوری داده ها توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه پرستاران بیمارستان های گلستان، امام خمینی، ابوذر و رازی شهر اهواز است که با روش تصادفی طبقه ای تعداد 310 نفر از پرستاران به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش برای اندازه گیری متغیرهای اعتیاد به کار وسواسی و اعتیاد به کار توفیق طلب از پرسشنامه عزیز و همکاران و برای اندازه گیری متغیر های عواطف شغلی و رفتارهای پرخاشگرانه در محیط کار به ترتیب از پرسشنامه های واتسون و تلگن و هرشکویس و همکاران استفاده شد. داده ها با استفاده از SPSS و PLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که اعتیاد به کار افراطی با رفتارهای پرخاشگرانه رابطه مثبت و معنادار دارد، این در حالی است که فرضیه رابطه منفی و معنادار اعتیاد به کار توفیق طلب با رفتار پرخاشگرانه مورد تایید قرار نگرفت. همچنین نتایج پژوهش نقش میانجی عواطف مثبت و منفی شغلی را در رابطه بین اعتیاد به کار و رفتار پرخاشگرانه تایید می کند، بصورتی که عواطف منفی شغلی نقش میانجی جزئی در ارتباط بین اعتیاد به کار افراطی و پرخاشگری دارد و عواطف مثبت شغلی نقش میانجی کامل در ارتباط بین اعتیاد به کار توفیق طلب و رفتار پرخاشگرانه دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که با افزایش میزان اعتیاد به کار پرستاران، فراوانی و شدت بروز رفتارهای پرخاشگرانه در محیط کار بین پرستاران افزایش می یابد. از آنجاکه یکی از عواملی که باعث پرخاشگری افراد می شود حجم کاری بالا و کار کردن در محیط استرس زا است، بنابراین پیشنهاد می شود مدیران از اختصاص دادن حجم کاری زیاد به افراد جلوگیری کنند و برای کاهش اعتیاد به کار، فرهنگ سازمانی که مبتنی بر عملکرد مناسب است را جایگزین فرهنگی کنند که به تشویق کارکنانی که زیاد کار می کنند، می پردازد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به کار، عواطف شغلی، پرخاشگری، پرستاران
  • اصغر جعفری ، انسیه مشهدی عباسی صفحات 84-92
    زمینه و هدف
    در مشاوره حرفه ای بر نقش ویژگی های شخصیتی، شناختی و عاطفی در پدیدآیی، تحول و نوع انگیزش شغلی افراد تاکید شده است. از این رو پژوهش حاضر به منظور پیش بینی سطح انگیزش شغلی کارکنان بر اساس مکانیسم های دفاعی و هوش فرهنگی انجام شد.
    روش بررسی
    روش پژوهش همبستگی بود. 180 شرکت کننده به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده از بین کارکنان رسمی دارای حداقل دو سال سابقه کار در بخش پزشکی سازمان هلال احمر تهران انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های مکانیسم های دفاعی، هوش فرهنگی و انگیزش شغلی جمع آوری و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین مکانیسم دفاعی رشدیلفته و هوش فرهنگی با انگیزش شغلی رابطه مستقیم و معنادار و بین مکانیسم های دفاعی رشدنایافته و روان آزرده با انگیزش شغلی رابطه معکوس و معناداری وجود دارد. مکانیسم دفاعی رشدیافته و مولفه انگیزشی هوش فرهنگی در پیش بینی انگیزش شغلی کارکنان سهم بیشتری دارند.
    نتیجه گیری
    نتایج شواهدی را پیشنهاد می کند که بخشی از تغییرات انگیزش شغلی کارکنان بخش پزشکی سازمان هلال احمر بر اساس مکانیسم های دفاعی و هوش فرهنگی قابل پیش بینی است. لذا به منظور افزایش و مطلوب سازی سطح انگیزش شغلی کارکنان پیشنهاد می شود در فرآیند بکارگیری افراد، به مکانیسم دفاعی رشدیافته آنان توجه شود و زمینه ارتقاء سطح هوش فرهنگی آنان فراهم شود.
    کلیدواژگان: مکانیسم دفاعی، هوش فرهنگی، انگیزش شغلی، سازمان هلال احمر
|
  • Ehsan Asivandzadeh , Ali, Asghar Farshad , Iraj Alimohammadi , Jamileh Abolghasemi , Zeynab Jamalizadeh Pages 1-7
    Background and aims
    Speeding and deviation to the left and right are the most notable and important causes of injuries that caused by traffic accidents in most countries. Injuries caused by these events are so great that it will be remembered as a war on the road. Due to the importance of the relation between aggression, errors and violations, this study aimed to investigate the relationship of aggressive driving and the average of driving speed and lane deviations.
    Methods
    in the present study, 75 taxi drivers completed the Spielberger State-Trait Anger Inventory. Assessing the dimensions of aggression performed by car driving simulator. Using SPSS (V:22) ,descriptive tables and Spearman correlation coefficient data were analyzed.
    Results
    The findings showed that there was a significant direct relation between all aspects of aggression and the average and maximum of speeding and lane deviations, So that aggressive drivers drove with high speeds and were more willing to shift to the left and right.
    Conclusion
    Aggression is considered as one of the important factor affecting to increase the average speed and lane deviations
    Keywords: Aggression, average driving speed, lane deviations
  • Behzad Asghari , Manouchehr Omidvari Pages 8-20
    Background and aims
    Process industries are known to be hazardous industries. Chemical Industrial process involves several processes such as drilling and production, storage, transportation, and refining. These activities are different in nature. Also, they are different in job Risks. One of the main and dangerous sections of the process is oil reservoir. Therefore, this study aimed to identify factors affecting of the risk of chemical release staring at floating roof storage tanks in oil and gas industry.
    Methods
    In this study, fuzzy fault tree analysis (FFTA) to identify and evaluate the risk of the release floating roof storage tanks used in oil refineries. Collect information and identify risks and possible events were used through observation, interviews, information of the process and materials. To calculate the probability of intermediate and main event of Boolean math notation was used. Isolation of the final events was unknown with the known repetition rate and the rate of failure.
    Results
    The results showed that the most likely cause of liquid chemical release oil from floating roof tanks was "tank fitting and overflow leakage of oil". Possibility of a chemical release liquid petroleum refinery industry 0.251 floating roof tank was calculated that this level is very high risk for staff and equipment for refineries.
    Conclusion
    according to the results, it was determined that according to determining critical MCs and the calculation of the importance of adopting remove control the way in reducing the likelihood of chemical release repository to be effective
    Keywords: risk assessment, fault tree, fuzzy, floating roof tanks
  • Hossein Molaei Far, Fazel Rajabi, Zahra Zamanian, Marzieh Honarbakhsh, Ali Ebrahimi, Payam Farhadi Pages 21-33
    Background and aims

    Heat stress is one of the most important occupational hazards that threaten the health of employees in many workplaces. This hazard is more important in the industries with hot processes, such as rubber industry. Therefore, control of this harmful agent is one of the essential measures and priorities of manager in these industries. The purpose of this study was to identifying and ranking the strategies of control exposure to heat stress using the Delphi method and the combination of FAHP and TOPSIS approach in the rubber industry.

    Methods

    This qualitative cross-sectional study was carried out in three stages. In the first step, the most important criteria and control measures of heat stress (alternatives) in the rubber industry were identified using the Delphi method. In the second stage, the criteria were weighted using the FAHP technique. Finally, alternatives were prioritized based on the TOPSIS method. Data analysis was performed using Excel and Super Decision Software.

    Results

    The results of the paired comparison of the criteria with the FAHP technique showed that the “efficiency of control measure” was most important criteria with a relative weight of 0.141. Also, the final results of the study showed that among all control measures of heat stress in the rubber industry, “insulating or enclosing of heat source (insulation materials)” is the best with a relative weight of 0.582.

    Conclusion

    This study propose the integrated approach of Delphi, FAHP and TOPSIS in order to select the best strategies for controlling heat stress in the rubber industry. The results of this research can be used as the guidance for managers to making the scientific decisions and selecting the appropriate strategy for controlling heat stress in the rubber industry

    Keywords: Heat stress, Ranking the control measures, Rubber industry, Fuzzy AHP, TOPSIS
  • Eskndar Hosseinpour , Ghodratola Bagheri , Ebrhim Ali dost ghahfarokhi , Mogtaba Amiry , Majed Jalali farahani Pages 34-49
    Background and aims
    Today, creating a safe environment for sporting activities is an important and vital issue. The present qualitative study with the aim of designing a safety model in sport was conducted using Glacerian Grounded theory which is data-based.
    Methods
    To this end, on the basis of snowball technique, 25 experts in the fild of safety and sport management participated in this study. They participated in an unstructured in-depth interview. Data obtained from the interview were analyzed by using a set of open coding, theoretical coding and selective coding simultaneously.
    Results
    Results showed that professional and committed management could be regarded as the main factor and positive safety culture, specialized qualifications, legal and ethical requirements (responsibility, abiding by ethics and law), safety instructions, complying with health principles, positive environmental approach, physical, mental and individual equipments, human factors (ergonomics), sporting sites and buildings, and standard sporting facilities, medical actions and emergency services and application of new technologies, were determined as other safety cateqories in sporting.
    Conclusion
    According this model, it is recommended that we consider the role of different factors in safe sporting activities in order to prevent injuries. By paying enough attention to essentials and factors which promote the safety in sporting activities, we can achieve safety in sporting, hence preventing the sporting injuries
    Keywords: Safety, Sports, Sporting Environments, Glaserian Approach, Grounded Theory
  • Rasoul Yarahmadi, Aliasghar Farshad, Ali Esrafily, Somayeh Soleimani, Alyar Pages 50-61
    Background and aims

    In recent years, non- thermal plasma could has yield desirable and successful results, in spite of some challenges and limitations. In particular, in emission control of mobile and stationary sources. CO pollutant, which is emitted from various emission sources is a toxic gas and employee exposure at indoor and outdoor workplaces is one of the main world challenges. The approach of present study is to investigate the key performance parameters of non- thermal plasma in CO treatment efficiency by considering of techno- economic considerations at reactor design.

    Methods

    A coaxial reactor composed of two inner (quartz) and outer (pyrex) tubes as dielectric material, tungsten electrode as cathode and copper foil as anode material has been used. In this study, we have investigated the parameters of temperature, space time, reductant gas, and current intensity of power supply voltage on removal efficiency of the pollutant. Sample size and sampling methods are determined based on the experimental design (i,e,. in two and four level) and ASTM D5835 standard method, Respectively. Data analysis has been done by SPSS software (version 22).

    Results

    The mean conversion of 28- 29% for carbon monoxide is achieved under optimum conditions by temperature of 110 oC, propane to carbon monoxide ratio of 0.05 and SIE of 1000- 1400 j/l. This is one of the main results of present research and suitable primary alternatives at future researches to utilize non- thermal plasma technology.

    Conclusion

    In this study, the key parameters of space time and temperature have been shown significant effect on removal efficiency of pollutant. While, due to molecular- chemical structure of CO gas and complexity of participation during redox reactions in NTP reactor, the presence and concentration of propane gas has no significance effect on treatment efficiency. So, consideration of relevant parameters of electron density, gas mixture properties, and geometric characteristics in designing step could play key role in optimization of temperature conditions and pollutant space time

    Keywords: Air pollution, carbon monoxide, non- thermal plasma, removal, emission
  • Rezvan Zendedel, Zahra Panjali, Akbar Esmaeeli Tahneh Pages 62-72
    Background and aims

    Exposure to the normal hexane can induce dysfunction of the nervous system and color vision impairment. Occupational risk assessment is established according to no observed adverse effect levels (NOAEL). Recently, because of the NOAEL’s limitations, the benchmark responses were applied for risk assessment. The study’s aim is an analysis of benchmark response in occupational exposure to the normal hexane by color vision impairment.

    Methods

    In this study, inhalation exposure to the normal hexane of some shoemakers was evaluated based on the OSHA ID-07 method. Two samples performed for each subject and cumulative exposure was estimated. Acquired color vision impairment was assessed by a D-15 technique in the both exposed and control groups. A dose-response curve was plotted by normal hexane cumulative exposure and color vision impairment according to the BMDS EPA software.

    Results

    Exposure to the normal hexane in all studied workers was lower than OELs. It was found that 33% of the exposed groups had acquired color vision impairment. A dose-response curve was evaluated by five exposure groups in the range concentration of 0, 10.82, 11.97, 15.11 and 18.55 mg/m3.The results show Log Logistic model is the best model for the benchmark response prediction. Occupational exposure in 10% of responses (benchmark response) was determined 19.54 mg m-3 with a lower limit of 12.15 mg m-3.

    Conclusion

    Neurological toxicity occurred in the levels of airborne exposure lower than occupational exposure limit. Accordingly, can be concluded that the new occupational exposure level can be established by further studies and concentrated researches for neurotoxicity of n-hexane through inhalation exposure

    Keywords: Normal hexane, Color vision, Occupational exposure, Dose-response curve
  • Farajallah Rahimi , Aref Varnaseri Pages 73-83
    Background and aims
    many organizations are aware about the negative impact of extreme aggressive behaviors in the workplace but they have little attention to the causes of such behaviors. So it is necessary that we have identified the factors that have role in the creation of such behaviors. Therefore, this study seeks to relationship Workaholism with aggressive behaviors with mediate role of job emotions in the workplace.
    Methods
    this research on the basis of objective is practical and the method of collecting data is descriptive-correlation. The Statistical Society consists of all nurses in hospitals of Golestan, Imam Khomeini, Abuzar and Razi in the city of Ahvaz, which sample size was selected 310 with stratified random sampling. In this research to measure variables of obsessive workaholism and success-oriented Workaholism was used of questionnaire of aziz and et al and to measure variables of job emotions and aggressive behaviors in the workplace was used Respectively of questionnaires of Watson & Telegen and Hershcovis and et al.
    Results
    the results show that there is a significant positive relationship between the obsessive Workaholism and aggressive behaviors, while the significant negative relationship of success-oriented Workaholism with aggressive behaviors is not confirmed. Also the results confirms the mediate role of positive and negative emotions in the relationship between Workaholism and aggressive behaviors, and positive emotions have full mediating role in the relationship between success-oriented Workaholism and aggressive behaviors, and negative emotions have incomplete mediate role in the relationship between obsessive Workaholism and aggressive behaviors.
    Conclusion
    the results of the research shows that with increasing the intensity of Workaholism among nurses, the intensity of aggressive behaviors will be increasing among them. Since one of the factors in creating aggressive behaviors is lot of works and work in stressful environments, so it is suggested that managers avoid from giving lot of works to their personnel and in order to reduce Workaholism, they should be developed an organizational culture that is based on proper performance and replace it instead of the organizational culture that encourages employees to hard working
    Keywords: Workaholism, job emotion, aggressive behaviors, nurses
  • Asghar Jafari , Ansiyeh Mashhadi Abbasi Pages 84-92
    Background and aims
    In occupational counselling have been emphasised on effect of personality, cognitive and affective traits in genesis, development and level of motivation. Therefore, Present study aimed to predict Job Motivation of medical employers of Red Cross organization based on Defense Mechanisms and Culture Intelligence.
    Methods
    Methodology was correlation. 180 participants were selected simple random sampling. Thorough medical employers of Red Cross organization with at least 2 years of work experience in Tehran. Data were collected using questionnaires of defense mechanisms, culture intelligence and job motivation and analyzed by tests of Pearson correlation and multiple regression.
    Results
    The results indicated that there is a positive and significant relationship between mature defense mechanism and culture intelligence with job motivation and is a negative and significant relationship between immature and neurotic defense mechanisms. Mature defense mechanism and the component of motivation of culture intelligence have more part in predicting job motivation of employers.
    Conclusion
    Results provide some evidence to suggest that the changes of job motivation are predicable by defense mechanisms and culture intelligence. Therefore, in order to increase and optimizing the level of Job motivation of medical employers of Red Cross organization was suggested to attend to mature defense mechanism of individuals in employment process and promote level of culture intelligence
    Keywords: Defense‌ Mechanism, Culture Intelligence, Job Motivation, Red Cross Organization