فهرست مطالب

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال هفتم شماره 3 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/07/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن گل پرور، فریبا پاداش، حمید آتش پور صفحه 4
    زمینه و هدف
    مدیران متکی بر ارزش های اخلاقی، اثرات قابل توجهی بر احساس انرژی، توانمندی و خلاقیت کارکنان خود بر جای می گذارند. رهبری اخلاقی که سازه ای به نسبت جدید است، در ایجاد یک فضای کاری سالم نقش به سزایی ایفا می کند. بر همین اساس، این پژوهش با هدف بررسی نقش رهبری اخلاقی در تقویت احساس انرژی، توانمند سازی و خلاقیت کارکنان به مرحله اجرا در آمد.
    روش بررسی
    جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان کارخانه حایر در تابستان 1388 تشکیل دادند که از بین آنها، 332 نفر به عنوان نمونه پژوهش با استفاده از نمونه گیری طبقه ای (از روی فهرست کارکنان هر بخش) انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه 8 سؤالی احساس انرژی در کار، پرسشنامه 9 سؤالی خلاقیت در کار، پرسشنامه توانمند سازی روانی با 12 سؤال و پرسشنامه 6 سؤالی رهبری اخلاقی بود. داده های حاصل از پرسشنامه های پژوهش با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، الگوسازی معادله ساختاری و تحلیل رگرسیون واسطه ای مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    شواهد حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که رهبری اخلاقی بطور مستقیم باعث تقویت توانمندی و احساس انرژی در محیط کار می شود. همچنین احساس انرژی در میحط کار باعث تقویت توانمندی می گردید. اما در یک تحلیل فرایندی، احساس انرژی و توانمندی روانی نیز پس از تقویت شدن از طریق رهبری اخلاقی، موجب تقویت خلاقیت کارکنان می گردیدند.
    نتیجه گیری
    شواهد حاصل از این پژوهش بخوبی نقش رهبری اخلاقی را برای احساس انرژی در کار، توانمندی روانی و خلاقیت در کار کارکنان نشان داد. به ترتیبی که می توان گفت برای تقویت نشاط، توانمندی و خلاقیت کارکنان لازم است سرپرستان و مدیران در مدیریت خود اصول رهبری اخلاقی را مراعات نمایند.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، توانمندی روانی، احساس انرژی، خلاقیت در کار
  • غلامحسین حلوانی، حسین فلاح، ابولفضل برخورداری، رضا خشک دامن، مهدی بهجتی، فریبا کوهی صفحه 19
    زمینه و هدف
    در حرکت شتابان صنعتی شدن عدم توجه جدی به اصول ایمنی باعث بالارفتن نرخ حوادث شغلی در محیط های کاری شده است. طبق گزارش سازمان بین المللی کار تقریبا یک سوم مرگ های ناشی از کار از طریق حادثه رخ داده است. هدف از انجام این مطالعه بررسی علل حوادث ناشی از کار در کارگاه های تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی یزد در سال 1384 می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش مطالعه ای توصیفی است و به منظور تعیین میزان فراوانی انواع حادثه و عوامل موثر بر آن صورت گرفته است. حجم نمونه 776 نفر می باشد که با روش سرشماری از کلیه حوادثی که در سال مذکور در استان یزد رخ داده صورت گرفته است. گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه و اطلاعات موجود در تامین اجتماعی انجام شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیشترین تعداد حادثه مربوط به شهرستان یزد بوده (2/41%) و همچنین میانگین سنی حادثه دیدگان نیز 5/29 سال می باشد و بیشترین علت حوادث سقوط(8/20%) بوده و انگشتان دست با 5/31 درصد بیشترین عضو حادثه دیده می باشند.
    نتیجه گیری
    توزیع سنی حادثه دیدگان نشان داد که میزان حادثه در میان افراد جوان بیشتر است. این نتیجه با تحقیقات مشابه در ایران و سایر کشورها مطابقت دارد. همچنین از نظر علل وقوع حادثه، سقوط در رده اول قرار دارد.
    کلیدواژگان: حوادث ناشی از کار، ضریب شدت حادثه، سازمان تامین اجتماعی
  • زهرا زمانیان، فرحناز خواجه نصیری، سلیمان قره پور، منصوره دهقانی صفحه 25
    زمینه و هدف
    با تحولات عظیم صنعتی و دگرگونی های تکنولوژی، بشر بیش از پیش در معرض انواع عوامل فیزیکی و شیمیایی قرار گرفته است. برخی از این عوامل چون میدان الکترومغناطیسی از مولفه های ثابت محیط هستند. بنابر بررسی های انجام شده در یکی از نیروگاه های برق شیراز در شرایط فعلی، مشکلات روانی ناشی از کار از مهم ترین مسایل کارگران، می باشد، این مطالعه با هدف ارزیابی وجود یا عدم وجود این مشکلات انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش مقطعی- تحلیلی روی کارکنان نیروگاه گازی شیراز در تماس با میدان های مغناطیسی و صدا و گروهی دیگر از این کارکنان که تنها در معرض صدا بوده اند و گروهی از کارکنان شاغل دربخش اداری کارخانجات مخابرات راه دور شیراز که سابقه تماس با میدان های مغناطیسی و صدا در محیط کاری را نداشتند صورت پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج اندازه گیری میدان مغناطیسی نشان می دهد محدوه ی این میدان 087/0 در تلفنخانه تا 30 میکرو تسلا در ایستگاه برق می باشد. نتایج این تحقیق حاکی از این است که تعداد قابل توجهی از کارکنان شاغل در نیروگاه که در معرض تماس با میدان مغناطیسی و سرو صدا هستند (2/78%) به نوعی مشکوک به اختلال روانی می باشند.
    نتیجه گیری
    شیوع 2/78% بدست آمده در این بررسی نسبت به شیوع موارد مشکوک به اختلال روانی به دست آمده از سوی نور بالا و همکاران در سال 1378 که توسط پرسشنامه سلامت عمومی صورت پذیرفته (3/51%) بالاتر است لذا لازم است برای بررسی ارتباط بین اختلالات روانی مشاهده شده در این تحقیق و مواجهه با میدان های الکتریکی و مغناطیسی لازم است تحقیقات دقیق تر و بسیار وسیع تری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: سلامت عمومی، GHQ، عوامل فیزیکی، برق
  • حسن صادقی نایینی، حمیدرضا جعفری، اسماعیل صالحی، امیر حسین میرلوحی صفحه 32
    زمینه و هدف
    ایمنی مفهومی کمپلکسی است که می تواند حیطه های متنوعی را در برگیرد و محدود به محیط های صنعتی نبوده بلکه محیط های عمومی و فضاهای شهری را مثل پارک ها و محوطه های بازی پارکی را نیز تحت پوشش قرار می دهد. پارک ها، محل بازی و فعالیت کودکان است از این رو ایمن سازی این محیط ها که به نوعی یک محیط کار اجتماعی محسوب می شوند از الزامات برنامه ریزی های محیطی است. از ژانویه سال 1990 تا اگوست 2000، کمیسیون ایمنی محصولات امریکا 147 گزارش فوت بچه های زیر 15 سال را در ارتباط با وسایل زمین های بازی دریافت نمود. از طرفی اعلام شده که در هر 5/2 دقیقه، یک کودک در زمین های بازی دچار آسیب می شود. در این مطالعه بررسی ایمنی زمین های بازی پارکی مد نظر بوده است.
    روش بررسی
    در این تحقیق موردی، که براساس روش تحقیق علمی شکل گرفته مبتنی بر روش توصیفی-تحلیلی(Cross-Sectional) و اکتشافی بوده و با رویکرد قیاسی(Deductive) مدون شده است، نمونه هایی از پارک های محلی-ناحیه ایی شهر تهران مورد بررسی قرار گرفته است. در این بررسی 160 نفر از اولیا کودکان به عنوان نمونه های ئاوطلب مورد پرسشگری قرار گرفتند. بررسی ایمنی محیطی و تجهیزاتی نیز از طریق مشاهدات کارشناسی به انجام رسید.
    یافته ها
    این بررسی نشان داد که بیش از 68 ٪ وسایل بازی پارکی می تواند مخاطرات و آسیب هایی را برای کودکان به همراه داشته باشد. عدم مراقبت و نگهداری تجهیزات پارکی باعث شده که مخاطرات ناشی از حرکت، دویدن و راه رفتن بر روی کفپوش های نصب شده در محوطه های بازی، وجود داشته باشد. آنالیز های آماری نشان داده که در (78) درصد موارد، مشکلات ایمنی باعث نگرانی مادران از بازی کودکانشان در پارک ها شده است. آنالیز ایمنی تاب و سرسره در نمونه های مورد ارزیابی نشان داد که در بیش از 89% موارد ساختار فنی وسایل، پتانسیل بروز صدمه را به طور قابل ملاحظه ای خواهد شد. آنالیز آماری داده ها نشان داده که بین منطقه شهری و مدت ماندن افراد در پارک در روزهای معمول هفته اختلاف معنی داری وجود ندارد ولیکن در خصوص روزهای تعطیل هفته اختلاف، ثبت گردید. این مطالعه نیز نشان داده که انواع وسایل بازی در مدت ماندن افراد در پارک اثر گذار است.
    نتیجه گیری
    بی تردید تمهیدات ایمنی، بهداشت و محیط زیست برای پارک ها از الزاماتی است که برای شهرداری ها مهم می باشد. ایمن سازی پارک ها میسر نخواهد شد مگر با اجرای مدیریت یکپارچه ی سه عامل یاد شده و این بدان مفهوم است که پیاده سازی الگوی HSE-MS راهکاری موفقیت آمیز می تواند قلمداد گردد. برای ارتقا سطح ایمنی محوطه های بازی در پارک ها می بایست از استانداردهای کمیسیون ایمنی محصولات امریکا (CPSC) و یا استانداردهای اروپایی EN 1176 و EN1177 بهره گرفت. تدوین استانداردهای آنتروپومتریک برای کودکان نیز از راهکارهای مهم تلقی می شود.
    کلیدواژگان: وسایل بازی، پارک، ایمنی، کودک
  • سید محمد سید مهدی، فائزه دهقان، صابر محمدی، میر سعید عطارچی * صفحه 43
    زمینه و هدف

    امروزه بیماری های قلبی عروقی شایعترین علت مرگ در سراسر جهان می باشند. مطالعات متعددی نشان داده اند که شیوع بیماری های ایسکمیک قلبی در رانندگان بویژه رانندگان حرفه ای بیش ازسایر مشاغل است.

    روش بررسی

    دراین پژوهش که یک پژوهش مقطعی واز نوع توصیفی- تحلیلی می باشد، 1120 نفر از رانندگان وسایل نقلیه سنگین مراجعه کننده به یکی از مراکزمجاز انجام معاینات رانندگان در شهر یزد از نظر فراوانی بیماری های ایسکمیک قلبی مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که فراوانی بیماری های ایسکمیک قلبی در رانندگان حرفه ای 5/6% بود و سن، اضافه وزن، مصرف سیگار، سابقه اشتغال به شغل رانندگی، بیماری های مزمن زمینه ساز بیماری ایسکمیک قلبی نظیر دیابت ملیتوس، پر فشاری خون، بالا بودن چربی خون رابطه معنی داری با میزان شیوع بیماری های ایسکمیک قلبی (05/0> P) داشتند ولی شغل دوم، سابقه خانوادگی ابتلا به ریسک فاکتورهای بیماری های قلبی، نوع وسیله نقلیه و ورزش منظم رابطه معنی داری با شیوع بیماری های ایسکمیک قلبی نداشتند (05/0< P).

    نتیجه گیری

    با توجه به بالاتر بودن ریسک بیماری های قلبی-عروقی و ریسک فاکتورهای اصلی آن در رانندگان و عدم تمرکز رانندگان در یک واحد یا بخش به نظر می رسد برنامه ریزی در مراکز معاینه طب کار مسئول معاینات دوره ای رانندگان جهت آموزش رانندگان برای کاهش این ریسک فاکتورها و بالا بردن سطح آگاهی رانندگان در مورد شناخت بیماری ایسکمیک قلبی ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: رانندگان، بیماری ایسکمیک قلبی، ریسک فاکتور
  • مهدی جهانگیری، عبدالمجید پارساراد صفحه 50
    زمینه و هدف
    رهایش مواد سمی از تاسیسات فرایندی یکی از مهمترین خطرات صنایع شیمیایی است که می تواند سلامت کارکنان و عموم مردم در همسایگی تاسیسات را در صورت وقوع حوادثی که منجر به رهایش این مواد شود، در معرض خطر قرار دهد. این مطالعه با هدف تعیین حریم خطر رهایش مواد شیمیایی سمی در یکی از صنایع پتروشیمی کشور و به منظور به کارگیری نتایج آن در برنامه ریزی واکنش در شرایط اضطراری انجام شده است.
    روش بررسی
    برای تعیین حریم خطر ابتدا کلیه سناریوهای احتمالی مربوط به رهایش مواد بررسی و از بین آنها بدترین شرایط که مربوط به پارگی ظروف فرایندی بود انتخاب و محاسبات لازم جهت تعیین حریم خطر در مورد آنها انجام شد.در این مطالعه برای تعیین حریم خطر رهایش مواد شیمیایی سمی از شاخص خطر مواجهه شیمیایی (CEI) که توسط شرکت شیمیایی Dow ارائه شده است استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که از بین مخازن مواد شیمیایی مورد بررسی شامل کلر، فنل، تولوئن، اپی کلروهیدرین، کلروبنزن و کلرید هیدروژن، بیشترین شاخص خطر و حریم خطر مربوط به ماده کلر با شاخص مواجهه شیمیایی 340 و فاصله خطر 3399 و 1339 متر به ترتیب برای غلظت های مربوط به راهنمای برنامه ریزی برای شرایط اضطراری 2 و 3 (ERPG 2 و ERPG 3) بود.
    نتیجه گیری
    با استفاده از شاخص مواجهه شیمیایی (CEI) می توان حریم خطر مواجهه با مواد شیمیایی در اثر رخداد وقایع شیمیایی را مشخص کرد که نتایج آن می تواند در چیدمان تجهیزات و تاسیسات فرایندی و همچنین در برنامه ریزی واکنش در شرایط اضطراری مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حریم خطر، شاخص مواجهه شیمیایی، سمیت حاد، پتروشیمی
  • غلامرضا موسوی، علی خوانین، حمیدرضا مکرمی صفحه 60
    زمینه و هدف
    فرایند ازن زنی کاتالیزوری، یک روش کارآمد برای تصفیه ترکیبات آلی فرار از جریان هوای آلوده می باشد. این تحقیق با هدف بررسی کارایی فر آیند ازن زنی کاتالیزوری در حذف زایلن از جریان هوای آلوده و همچنین تاثیر اثر زمان ماند (میزان جریان گاز)، دوز ازن ورودی و رطوبت نسبی بر کارایی این فرایند انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه، جهت ارزیابی ازن زنی کاتالیزوری زایلن از یک سیستم آزمایشگاهی که شامل پمپ تزریق سرنگی، پمپ تزریق هوا، دستگاه مولد ازن و راکتور شیشه ای که کربن فعال در آن قرار داده شده بود، استفاده شد. برای بررسی تاثیر هریک از متغیرهای مورد نظر، چندین مرحله آزمایش انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، ظرفیت حذف زایلن در فرایند ازن زنی کاتالیزوری، به طور قابل محسوسی بیشتر از کربن فعال به تنهایی بود. کربن فعال در حضور ازن به عنوان کاتالیزور عمل کرده و باعث افزایش معنی دار راندمان تجزیه زایلن شده است. علاوه بر آن، با افزایش دوز ازن در ورودی راکتور و جریان هوا، ظرفیت سیستم در حذف زایلن نیز افزایش یافت. همچنین با افزایش رطوبت نسبی از 5% به 50%، کارایی سیستم در حذف زایلن ارتقاء یافت. در حالی که با افزایش بیشتر رطوبت نسبی (بالای 50%)، کارایی سیستم تنزل یافت.
    نتیجه گیری
    سیستم ازن زنی کاتالیزوری می تواند به عنوان روش مناسب با کارایی بالا برای حذف زایلن از جریان هوای آلوده در غلظت های بالا استفاده شود. همچنین، این سیستم می تواند به راحتی برای تبدیل سیستم های جذب کربن فعال حاضر به سیستم ازن زنی کاتالیزوری استفاده شود.
    کلیدواژگان: ترکیبات آلی فرار، زایلن، جذب سطحی، کربن فعال، ازن، ازن زنی کاتالیزوری
  • مریم عمیدی مظاهری، علیرضا حیدرنیا، فضل الله غفرانی پور صفحه 74
    زمینه و هدف
    منطقه مهار میزانی است که افراد تصور می کنند وضعیتی که در آن زندگی می کنند تحت کنترل است. منطقه مهار ایمنی به کنترل متصور افراد در زمینه ایمنی و حوادث می پردازد. مطالعات نشان داده اند که منطقه مهار ایمنی را می توان برای پیشبینی رفتار ایمن بکار برد. مطالعه حاضر با هدف طراحی و تعیین روایی و پایایی مقیاسی برای سنجش منطقه مهار ایمنی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه 400 نفر از کارگران ذوب آهن اصفهان شرکت نمودند. پس از انجام مراحل ترجمه مقیاس منطقه مهار، سنجش اعتبار علمی با اعتبار صوری، محتویی و سازه و سنجش اعتماد علمی با همسانی درونی آلفای کرونباخ و دوباره سنجی بررسی شد.
    یافته ها
    تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد سه مولفه از گویه های مقیاس استخراج هستند(دارای مقدار ارزش ویژه بیشتر از یک بودند) و 5/63% از واریانس داده ها را تبیین می کردند. نتایج حاصل از تحلیل عاملی تائیدی نیز حاکی از برازش مناسب اطلاعات با ساختار سه مولفه ای بود و گویه های مورد نظر به خوبی روی مولفه های سه گانه بار شدند و اکثر شاخص های تناسب در حد قابل قبول بودند نتیجه پایایی مقیاس نیز قابل قبول بود.
    نتیجه گیری
    در بیشتر مطالعات طراحی مقیاس زمان بر و پر هزینه است وجود مقیاس های معتبر و پایا باعث تسریع روند مطالعات و کاهش هزینه ها و اجتناب از دوباره کاری می گردد. مقیاس مطالعه حاضر می تواند در پژوهش های ایمنی و روانشناسی صنعتی مورد استفاده محققان ایرانی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: منطقه مهار ایمنی، مقیاس، روایی، پایایی
|
  • M. Golparvar, F. Padas, H. Atashpoor Page 4
    Background and aimsManagers who rely on ethical values, have considerable effects on employee's feeling of energy, empowerment and creativity. Ethical leadership which is a relative new construct, has considerable role in creating healthy work climate. In this regard, this research was administered with the aim of investigating the role of ethical leadership on reinforcing feeling of energy, empowerment and employee's creativity.MethodsResearch statistical population were the total of Haier factory employees in autumn of 1388. Among them, 332 persons as the research sample were selected with the use of stratified sampling (from personnel's list of each section). Research instruments which used for assessment of variables including feeling of energy at work with 8 items, creativity at work with 9 items, psychological empowerment with 12 items and ethical leadership with 6 items. Data were analyzed using Pearson's correlation coefficient, structure equation modeling and mediating regression analysis.ResultsResults showed that ethical leadership directly reinforces empowerment and energy at work and feeling of energy at work also reinforces empowerment. But in a process analysis, feeling of energy and psychological empowerment after being reinforced through ethical leadership, reinforce employee's creativity at work.ConclusionThe evidences of this research revealed the role of leaders and manager's tendencies to ethical leadership on feeling of energy at work, psychological empowerment and employee's creativity at work. On the basis of the findings, for reinforcing employee's vitality, empowerment and creativity, supervisors and manager's should be complied with ethical leadership principles in their management
  • Ghh. Halvani, H. Fallah, A. Barkhordari, R. Khoshk Daman, M. Behjati, F. Koohi Page 19
    Background and aimsIn rapid development in industrialization, lack of attention to safetyprinciples causes a raise in work-related incidents. According to ILO, around one-third of workrelated deaths is due to. The aim of our study is to survey the causes of occupational incidents at working place under protection of Yazd Social Security Organization in 1384.MethodsThis is a descriptive study that was done to determine the incident frequency and factors affecting on it. The study included 776 incidents selected among all of the incidents occurred in 1384 inYazd. The data were collected from available information in social security organization.ResultsThe findings showed that the center of province, has had the most number of incidents (%41.2). Also, the mean age of people who had incident was 29.5. The most causes of incident were related to falling down (%20.8) fingers were injured more than other parts (%31.5). The highest consequence of the incidents was related to injuries (%34).ConclusionsThe distribution of age among the subjects indicated the prevalence of incident in young workers more than others, which is in the same line with other researches. The cause of most incidents was falling
  • Z. Zamanian, F. Khajenasirie, S. Gharepoor, M. Dehghany Page 25
    Background and aimsIn the industrial world, almost everyone is unavoidably exposed to ambient magnetic field (ELF) generated by various technical and household appliances. According to the studies carried out in a power station in Shiraz, psychological disorders caused by jobs are among the most important problems of the workers.MethodsThis study is performed to determine the presence or absence of psychological disorders. The General Health Questionnaire (GHQ) is used in this study to recognize psychosomatic disorders.ResultsMeasurements indicate that range of magnetic field varies from 0.087) micro Tesla(in the phone homes to 30)micro Tesla(in power stations. The results of this study has shown that a significant number of staff which were exposed to magnetic fields and noise)78.2%) were suspected to have a kind of mental disorders.ConclusionThe results obtained from this study which shows the prevalence of mental disorders among the suspected case is higher than the results of Noorbala and colleagues study in 2006. Therefore, there are necessities to do more research in order to find the relationship between electric and magnetic fields and psychological disorders.
  • H. S.Naeini, H.R. Jafari, E. Salehi, A.H. Mirlouhi Falavarjani Page 32
    Background and aimsSafety is a complex concept and multidisciplinary science which is included some difference areas from industrial sectors to urban public arenas. Parks and playgrounds as important public places should be considered in terms of health and safety, especially for kids as prominent social vulnerable citizens. According to CPSC, 147 deaths havebeen reported for under 15 year old child during Jan 1990 to Aug 2000. Every 2.5 minute, kid suffers playground related accident. The main objective in this study is safety assessment ofplaygrounds among the selected parks.MethodsIn this case study, deductive approach and cross-sectional survey was followed, and some parks and playgrounds were selected among five urban counties in Tehran. Our volunteered samples were 160 parents. Playgrounds and related equipment were assessed in terms of safety, as well.ResultsOur findings show that more than 68% of playground equipment might create hazardous condition for kids. Lack of sustain maintenance for both of equipment and playground surface make some risky area for the mentioned group. Statistical analysis by SPSSWin 13 showed that more than 78 % of parents are worry about their child in terms of playground safetyproblems. Safety assessment of swings and slides showed that there are safety based problems in 89% of cases. Due to statistical reports of Tehran Emergency center, 10-12 and 8-10 year old kids suffer play based accident more than others. Reported traumas showed that face and skull and then feet suffered mechanical injury more than other limbs.ConclusionSurely, safety and health considerations are known as Municipality responsibilities, so for safety improvement in parks an integration safety system should be happened. HSE_MS seems a reliable approach for the mention goal. For improvement of exist parks and playground some related standard should be follows such as CPSC standards, EN 1176, and EN 1177. Also anthropometric data development for child should be considered.
  • S.M., Seyedmehdi, F. Dehghan, S. Mohammadi Attarchi Page 43

    Background and aimsNowadays cardiovascular disorders are the most common cause of death in worldwide. Several studies have shown that ischemic cardiovascular diseases are more common in drivers, especially professional drivers, but underlying causes have not been completely understood.MethodsThis study was a cross sectional, descriptive-analytic study. 1120 professional divers who worked with heavy vehicles and referred for periodic examinations to one of the centers of drivers examinations in city of Yazd with simple random sampling included in the study.ResultsThe study findings showed that age, overweight, cigarette smoking, duration of driving, chronic diseases known as a risk factor for ischemic heart disease, such as diabetes mellitus, hypertension, hyperlipidemia, had a significant relationship with ischemic heart diseases (p <0.05), and second job, family history of ischemic heart diseases risk factors, vehicle type and regular exercise had not a significant relationship with ischemic heart diseases (p > 0.05).ConclusionBecause of high prevalence of cardiovascular diseases and their risk factors in drivers and lack of a concentrated system for driver's education, it seems that decreasing of these risk factors requires occupational medicine examination centers educate them too.

  • M. Jahangiri, A. Parsarad Page 50
    Background and aimsToxic chemical release from process installation is one of the main hazards in chemical industries which can endanger the health of employees and public in the neighbours of industry in case of occurring chemical release accident. The aim of this study was determining hazard distance of toxic chemical release in one of petrochemical complex for its applicability in emergency response planning.MethodsDifferent possible scenarios for toxic chemical release was considered and the worse case scenarios including process vessels rupture was selected for hazard distance study by aid of Dow Chemical Exposure Index (CEI).ResultsAmong studied chemical tanks including Chlorine, Phenol, Epichlorohydrin (EPI), Chlorobenzene, Toluene, hydrogen chloride, the highest Chemical Exposure Index (CEI) and hazard distance was for Chlorine with CEI of 340 and hazard distance for ERPG 2 and ERPG 3 concentration were 3399 and 1339 respectively.ConclusionChemical Exposure Index (CEI) can be used for determining hazard distance of a chemical release accident. Hazard distance data can be used in process installation layout and emergency response planning.
  • Gh.R. Moussavi, A. Khavanin, H.R. Mokarami Page 60
    Background and aimsThe catalytic ozonation is an efficient process for the degradation of volatile organic compounds from contaminated air stream. This study was aimed at investigating the efficacy of catalytic ozonation process in removal of xylene from the polluted air stream and the influence of retention time (gas flow rate), inlet ozone dose and relative humidity on this performanceMethodsthe catalytic ozonation of xylene was conducted using a bench scale set-up consisted of a syringe pump,an air pump, an ozone generator, and a glass reactor packed with activated carbon. Several experimental run was defined to investigate the influence of the selectedoperational variables.ResultsThe results indicated that the efficiency of catalytic ozonation was greater than that of single adsorption in removal of xylene under similar inlet concentration and relative humidity. We found a significant catalytic effect for activated carbon when used in combination with ozonation process, leading to improvement of xylene removal percentage. In addition, the elimination capacity of the system improved with the increase of inlet ozone dose as well as gas flow rate. The relative humidity showed a positive effect of the xylene removal at the range of 5 to 50%, while the higher humidity (more than 50%) resulted in reduction of the performance.ConclusionThe findings of the present work revealed that the catalytic ozonation process can be an efficient technique for treating the air streams containing industrial concentrations of xylene. Furthermore, there is a practical potential to retrofit the present adsorption systems intothe catalytic ozonation simply by coupling them with the ozonation system. the catalytic ozonation of xylene was conducted using a bench scale set-up consisted of a syringe pump,an air pump, an ozone generator, and a glass reactor packed with activated carbon. Several experimental run was defined to investigate the influence of the selected operational variables.
  • M. Amidi Mazaher, A. Hidarnia, F. Ghofranipour Page 74
    Background and aimsThe degree to which a person perceives that the outcomes of the situations they experience are under their personal control is a psychological variable known asLocus of Control (LOC). Safety LOC is the construct that specifically address the internal and external LOC in industrial domain. Previous research suggest that safety locus of control can be assessed and used to predict safe behaviors.The main aim of this study was designing, validating, and determining the reliability of safety locus of control scale.MethodsFour hundred workers of Isfahan Steel Company participated in this study. The reliability coefficients were calculated in two different
    Methods
    test-retest and Cronbach alpha. In order to survey validity of the scale we used three methods including face validity, content validity and construct validity.ResultsWe established the content validity of the Persian translation by translating (and then back-translating) each item from the English version into the Persian version. Exploratory principal components analysis yielded a three-factor structure that explaining a considerable proportion of the total variance (63.5). Moreover the fit indices of the Confirmatory Factor Analysis turn out were sufficient to support three-factor structure. In addition, the reliability results were acceptable, too.ConclusionIn most studies, designing, validating and determining the reliability of scales are time consuming and costly and if there are valid and reliable scales in different topics, could avoid repetitious works in researches.The results showed that the reliability and validity of Safety Locus of Control was acceptable and respectable and is suggested as an applicable scale for industrial psychology and safety studies in Iran.