فهرست مطالب

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال یازدهم شماره 3 (امرداد و شهریور 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی جهانگیری*، مجید دادبین پور، سلمان غفاری صفحات 1-9
    مینه و
    هدف
    یکی از اقدامات لازم و ضروری جهت حفظ جان کارکنان در شرایط اضطراری (همچون آتش سوزی، سیل، زلزله، نشت مواد شیمیایی و...) تخلیه افراد است که لازمه آن پیش بینی تعداد کافی و باکیفیت خروجی های اضطراری به منظور خروج به موقع و ایمن افراد از ساختمان ها و انتقال آنان به مکان های امن می باشد. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت راه های خروج اضطراری 5 بیمارستان در شیراز انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی میزان انطباق شاخصهای کمی شامل بار تصرف، تعداد و عرض راه های خروج اضطراری با استفاده از داده های میدانی محاسبه شدند. برای شاخصهای مربوط به برنامه واکنش اضطراری و نیز شاخصهای کیفی شامل مشخصات کلی، علامتگذاری و روشنایی راه های خروج از یک پرسشنامه ساختار یافته برگرفته از الزامات ملی موجود در این زمینه مورد بررسی قرار گرفت. درصد انطباق برای هر شاخص محاسبه و مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان تحقق الزامات مربوط به شاخصهای کمی و کیفی خروج اضطراری در بیمارستانهای مورد بررسی به ترتیب 37.5±29.1 و 20.8±16.8 درصد بود. میانگین میزان تحقق معیارهای برنامه واکنش اضطراری نیز 46.6±27.4 درصد محاسبه شد. از مجموع 5 بیمارستان مورد بررسی، فقط دو بیمارستان دارای راه خروج اضطراری بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد، شاخصهای کمی و کیفی و نیز معیارهای مربوط به برنامه واکنش اضطراری در بیمارستانهای مورد بررسی از وضعیت نامطلوبی برخوردار است و به ویژه در مورد تعداد راه های خروج نیاز به اصلاح دارند.
    کلیدواژگان: خروج اضطراری، بیمارستان، برنامه واکنش اضطراری
  • رضا خانی جزنی، مهناز صارمی، زینب رسولی کهکی*، محمد علی سنجری، امیر کاوسی صفحات 10-21
    زمینه و هدف

    لازمه فعالیت بسیاری از مشاغل ایستادن های طولانی مدت و بدون حرکت است که یکی از عوامل مهم شناخته شده در ایجاد اختلالات اسکلتی عضلانی است و باعث ایجاد درد و ناراحتی در اندام تحتانی و کمر می شود. هدف از این پژوهش، مقایسه تاثیر سطح سرامیک، کفپوش و زیرپایی در خستگی عضلانی و میزان ناراحتی اندام تحتانی در فعالیت ایستاده طولانی است.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 15 نفر دانشجو با میانگین سنی(2/3) ± 21/5 و میانگین قد (2/8)±163 انجام گرفت. هریک از شرکت کنندگان در 3 جلسه به مدت یکساعت و در هر جلسه بر روی یکی از سه سطح مختلف سرامیک، کفپوش لاستیکی و زیرپایی قرار می گرفتند.از دستگاه الکترومیوگراف سطحی جهت بررسی میزان خستگی و از مقیاس چشمی و نقشه بدن جهت بررسی میزان ناراحتی اندام تحتانی و کمر استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس تکراری انجام گرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج الکترومیوگرافی میان خستگی عضلات گاستروکنمیوس خارجی و سولئوس و انواع سطوح رابطه معناداری مشاهده نشد. نتایج نشان داد که تفاوت معناداری در بین سطوح و میزان ناراحتی نواحی مختلف بدن وجود داشت (p<0.05) به طوریکه سطح سرامیکی بیشترین و زیرپایی کمترین میزان ناراحتی را در نواحی مورد بررسی ایجاد کرد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه موید آن است که استفاده از زیرپایی و ایستادن بر روی کفپوش لاستیکی، راهکارهای موثری در کاهش میزان ناراحتی اندام تحتانی هستند و پیشنهاد می شود مطالعات بیشتری در زمینه خصوصیات کفپوش ارگونومی و زیرپایی صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: الکترومیوگرافی، ناراحتی، کفپوش ارگونومی، خستگی، ایستادن طولانی مدت
  • شهناز مهدوی *، سید محمدرضا میری لواسانی صفحات 22-29
    زمینه و هدف
    اهمیت گاز طبیعی فشرده شده (CNG)به عنوان سوخت پاک در کاهش آلاینده های هوا، محدودیت در تامین منابع نفتی و متعاقبا هزینه کمتر تهیه و استفاده از گاز طبیعی نسبت به بنزین و گازوئیل طی سال های اخیر باعث افزایش توسعه جایگاه های عرضه آن در کشور شده است. بررسی آمار تعطیلی جایگاه های سوخت رسانی CNG نشان می دهد بخش مهمی از تعطیلی ها به سرعت خرابی بالای تنها برخی از تجهیزات این سیستم ها مربوط می شود از این رو در این مطالعه با استفاده از مدل دیاگرام بلوکی قابلیت اطمینان(RBD)، قابلیت اطمینان جایگاه سوخت رسانی CNG به منظور شناسایی المان های بحرانی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه مورد پژوهی(Case Study) است که در جایگاه CNG، 110شهریار واقع در شهرستان شهریار در سال 91 انجام پذیرفت. در این تحقیق با توجه به نرخ شکست و قابلیت اطمینان هر تجهیز، سهم هر تجهیز در شکست کل سیستم مشخص گردد.در طی ارزیابی قابلیت اطمینان، پس از شناسایی و بررسی سیستم و نقشه های فرآیند، مستندات و گزارش خرابی تجهیزات سیستم، نمودار دیاگرام بلوکی تجهیزات جایگاه ترسیم سپس با بکارگیری دانش کارشناسان و متخصصان فنی، استفاده از فرمول های مربوطه و تحلیل محاسبات ارزیابی، المان های بحرانی سیستم تعیین شد.
    یافته ها
    نتایج بررسی نشان داد، تجهیزات PLC با قابلیت اطمینان 0.5، کمپرسور با قابلیت اطمینان 0.846 و شیر یک طرفه با قابلیت اطمینان 0.91 المان های بحرانی سیستم هستند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، استفاده از افزونگی برای هر یک از المان های بحرانی جهت افزایش قابلیت اطمینان پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: جایگاه سوخت رسانی C NG، مدل دیاگرام بلوکی قابلیت اطمینان(RBD)، شکست، افزونگی
  • داوود افشاری*، عباس محمدی، آزاده ساکی، محبوبه موفق پور صفحات 30-39
    زمینه و هدف
    شغل کمک پرستاری از مشاغلی است که در آن اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار از شیوع بالایی برخوردار است. در مطالعات اپیدمیولوژیکی ثابت شده است کمر درد بیشترین شیوع را در میان کمک پرستاران داشته است. هدف اصلی این مطالعه، بررسی پتانسیل آسیب های کمری مبتنی بر پایش پیوسته وضعیت های کمر در خمش به جلو و خمش به طرفین در کمک پرستاران یکی از بیمارستانهای استان خوزستان بود.
    روش بررسی
    جامعه پژوهش شامل 60 نفر از پرسنل مراقبت سلامت بیمارستان بود. به منظور تعیین میزان شیوع ناراحتی در ناحیه کمر در سال 1392 از پرسشنامه نوردیک استفاده شد. جهت پایش وضعیت های کمر از دستگاه شیب سنج الکترونیکی سه محوری قابل حمل استفاده شد. مدت زمان نمونه برداری برای هر فرد 2 ساعت با فرکانس 7/6 هرتز تعیین شد. برای مقایسه میانگین درصد زمانی وضعیت های بدنی نامطلوب و طبیعی در بخش های مختلف بیمارستان از جدول تجزیه واریانس استفاده شد. به منظور ارتباط سنجی درصد زمانی وضعیت های نامطلوب و طبیعی با کمر درد از آزمون رگرسیون لجستیک استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد شیوع کمر درد در بین کمک پرستاران در یک سال گذشته 60 درصد بود. بیشترین و کمترین میانگین درصد زمانی برای وضعیت های بدنی نامطلوب در حالت خمش به جلو (بیش از 20 درجه) به ترتیب در بخش داخلی 85/6 درصد و بخش جراحی زنان 13/1 درصد تعیین شد. وضعیت نامطلوب در حالت خمش به طرفین (بیش از 20 درجه) در بخش ارتوپدی 68/4 درصد و در بخش جراحی مردان 7/9 درصد اندازه گیری شد.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از دستگاه شیب سنج الکترونیکی قابلیت ثبت پایش دائمی وضعیت های تنه را در دو صفحه ساجیتال و فرونتال داشته و جهت ارزیابی ریسک آسیب های کمری می تواند با دقت بالا و بدون تداخل با کار افراد به کار گرفته شود. همچنین نشان داده شد که میزان وضعیت کمر در کمک پرستاران از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست و لازم است مداخلات ارگونومیکی به منظور کاهش بار کاری فیزیکی انجام شود.
    کلیدواژگان: شیب سنج الکترونیکی، اختلالات اسکلتی، عضلانی، کمک پرستار، وضعیت بدن
  • زینب سادات نظام الدینی، زهرا هاشمی*، مریم یزدی، رمضان ساعدی صفحات 40-47
    زمینه و هدف
    مواجهه بیش از اندازه با صدا یک خطر جدی برای سلامت شنوایی کارگران صنعتی مطرح است. در این مطالعه اختلالات افت شنوایی در یک صنعت نیشکر در استان خوزستان بررسی می شود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی– تحلیلی، وضعیت شنوایی 265 نفر از کارکنان، شامل کارگران بخش های مختلف و کارکنان بخش اداری، از نظر میزان کاهش شنوایی گوش چپ، راست و هر دو گوش در فرکانس های اکتاوی (500- 6000 هرتز) مورد بررسی قرار گرفت، در این پژوهش علاوه بر فاکتورهای تاثیر گذار در بروز افت شنوایی مانند سابقه کار، سن، توجه ویژه ای به میزان تراز صدا در بروز افت شنوایی شده است و نتایج حاصله با استاندارد های مختلف در این رابطه مقایسه شد.
    یافته ها
    رانندگان ماشین آلات کشاورزی و اپراتورهای ماشین آلات صنعتی که به ترتیب با صدای 90 و 85 دسی بل در تماس هستند بالاترین میزان افت شنوایی را دارند. بالاترین میزان افت شنوایی برابر با 7/4 ±24/0 می باشد، که در تماس با صدای 95 دسی بل بوده است. با افزایش یک واحد در میزان صدای محیط وقتی دیگر متغیرها ثابتند متوسط افت شنوایی به اندازه 0/46 افزایش می یابد. میانگین آستانه شنوایی در فرکانس های 6000 و 4000 بیشتر از سایر فرکانس ها بود
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این تحقیق، در تایید استانداردهای مربوطه و مخصوصا ISO 1999 می باشد. شروع افت شنوایی در فرکانس 4000 هرتز می باشد. متغیر صدا در این مدل بیشترین تاثیر و سابقه کار تاثیر معناداری از نظر آماری ندارد. کلمات کلیدی صدا- افت شنوایی- صنعت نیشکر- فرکانس- استانداردهای افت شنوایی
    کلیدواژگان: صدا، افت شنوایی، صنعت نیشکر، فرکانس، استانداردهای افت شنوایی
  • نرگس مرتضوی، تیمور اللهیاری*، حمیدرضا خلخالی، محمد علی سنجری صفحات 48-58
    زمینه و هدف
    کار طولانی مدت در شرایط استاتیک با پوسچر نامناسب، ریسک فاکتورهای مهم در بروز اختلالات اسکلتی عضلانی قالیبافان به شمار می روند. ایستگاه کاری نامناسب و پوسچر نامطلوب منجر به افزایش بار عضلانی و در نتیجه افزایش فعالیت الکتریکی عضلات و در نهایت بروز خستگی عضلانی می شود. هدف از پژوهش حاضر، اندازه گیری بار عضلانی و خستگی به دو روش الکترومیوگرافی سطحی و مقیاس بورگ10-CR است.
    روش بررسی
    دو ایستگاه کاری رایج قالیبافی (پوسچر فرد در ایستگاه A: چهارزانو نشسته و در ایستگاه B: نشسته بروی صندلی) در آزمایشگاه شبیه سازی شد و 12 نفر زن قالیباف با میانگین سن 32/5 سال، به مدت سه ساعت، در دو روزکاری به قالیبافی پرداختند. ثبت سیگنال EMG در چهار عضله ی تراپزیوس چپ و راست و دلتوئید چپ وراست، توسط الکترمیوگرافی سطحی و نرخ گذاری ذهنی خستگی ناحیه شانه، توسط مقیاس 10- Borg CR انجام گرفت. جهت اندازه گیری فعالیت الکتریکی عضله و بار عضلانی شاخص RMS و جهت برآورد خستگی عضلانی شاخص فرکانس میانه از سیگنال خام EMG استخراج شد.
    یافته ها
    بررسی نتایج نشان داد که میانگین RMS تمامی عضلات در ایستگاه A بیشتر از ایستگاه B است (P <0.05). همچنین در بین عضلات، در هر دو ایستگاه میانگین RMS در عضله ی تراپزیوس بیشتر از عضله ی دلتوئید است. در بررسی خستگی عضلانی به روش آنالیز توام طیف و دامنه بروز خستگی در ایستگاه B بیشتر از ایستگاه A مشاهده شد. در نتایج حاصل از گزارش ذهنی خستگی به وسیله مقیاس بورگ تفاوتی در دو ایستگاه کاری وجود نداشت و در هر دو ایستگاه خستگی به یک میزان گزارش شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گیری کرد که هر دو ایستگاه از لحاظ طراحی ارگونومیکی دارای مزایا و معایبی هستند که در نهایت کار طولانی مدت در هر دو ایستگاه کاری منجر به خستگی عضلانی شده و خطر ابتلا به اختلالات اسکلتی عضلانی را افزایش می دهد. به این منظور انجام مطالعات بیشتر در زمینه ی طراحی ایستگاه کاری ارگونومیک برای قالیبافان ضروری است.
    کلیدواژگان: الکترومیوگرافی سطحی، خستگی عضلانی، ایستگاه کاری، قالیبافی
  • پری شفایی غلامی*، پروین نصیری، رسول یاراحمدی، عبدالامیر حمیدی، رکسانا میرکاظمی صفحات 59-70
    زمینه و هدف
    با توجه به روند رو به رشد فعالیت شرکت های مختلف پیمانکار در صنایع پتروشیمی و نقش مهم عملکرد HSE در بهبود مستمر ضرورت وجود ابزاری برای ارزیابی عملکرد پیمانکاران احساس می گردد. هدف از این تحقیق مطالعه و بررسی عملکرد HSE پیمانکاران شاغل در یکی از شرکت های صنایع پتروشیمی بر اساس شاخص های کلیدی می باشد.
    روش بررسی
    در این پژوهش نوع مطالعه توصیفی- کاربردی به روش مقطعی و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه و چک لیست بودند. نمونه پژوهش14 شرکت پیمانکار شاغل در شرکت پتروشیمی بوده است. عنصر هفتگانه سیستم مدیریت HSE به عنوان شاخص های کلیدی تعیین و معیار های ارزیابی مربوطه براساس قوانین و الزامات پیمانکاران درصنایع پتروشیمی و همچنین مطالعات محققین تدوین شد. میانگین درصد سوالات معیار به عنوان درصد آن شاخص (درصد شاخص کمتر از 50% نامطلوب، 50-75% قابل قبول، 75-90% خوب،90- 100% مطلوب) در نظر گرفته شد. از روش های غیر پارامتری برای تجزیه و تحلیل یافته ها استفاده شده است. در تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی شامل میانگین و درصد و در آمار تحلیلی از آزمون همبستگی و کروسکال والیس استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته های توصیفی داده ها نشان داد که همه معیارهای مورد سوال مرتبط با هفت شاخص عملکرد مدیریت HSE در بیش از 70% موارد از سوی شرکت های پیمانکار اجرا می شوند. همچنین وضعیت عملکرد مدیریت HSE در حدود 90% از شرکت های پیمانکار در همه ی ابعاد هفتگانه قابل قبول، خوب و مطلوب بوده است. نتایج آزمون تست کروسکال والیس نشان داد که بین عملکرد شرکت ها در شاخص های مختلف (p=0.437) و همچنین بین عملکرد شرکت های مختلف در مجموع شاخص های تعیین شده تفاوت آماری معنا داری وجود نداشت (p =0.423، p=1). نتایج آزمون همبستگی بین نمره معیارهای مربوط به شاخص تعهد و رهبری نشان داد که بین میانگین نمره معیارهای این شاخص در شرکت پتروشیمی و شرکت های پیمانکار همبستگی معنی داری وجود داشت (1/000= r و 0/01= p)
    نتیجه گیری
    بر اساس شاخص های تعیین شده، عملکرد مدیریت HSE در اکثر شرکت های پیمانکار در وضعیت مطلوب و در تعداد محدود از شرکت ها خوب و قابل قبول بود. این وضعیت نسبتا مطلوب می تواند ناشی از استقرار مدیریت HSE در شرکت پتروشیمی و همچنین میزان تعهد پیمانکاران در رعایت الزامات HSE شرکت کارفرما باشد.
    کلیدواژگان: پیمانکاران، سیستم مدیریت HSE، ارزیابی عملکرد HSE، شاخص های کلیدی
  • زهره عنبری، عبدالرسول رحمانی، مرضیه عباسی نیا، ایمان احمدنژاد، مرضیه صادقیان، مهدی اصغری*، سمانه احمدیان صفحات 71-81
    زمینه و هدف
    هدف از مطالعه حاضر بررسی و تاثیر مدل ویژگی های شغلی و ارتباط آن با سطح رضایت شغلی کارکنان شاغل در یک صنعت خودروسازی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی 150 نفر از کارگران شاغل در یکی از صنایع خودروسازی شهر تهران به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات 3 پرسشنامه، مشخصات دموگرافیک، مدل ویژگی های شغلی هاکمن و اولدهام و رضایت شغلی هرزبرگ بودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS ویرایش 18 و از آمار توصیفی و آزمون تحلیلی انالیز واریانس، آزمون تی – تست،آزمون همبستگی و آنالیز رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که 83/3% افراد دارای توان بالقوه انگیزشی پایین و بقیه دارای دارای توان بالقوه انگیزشی متوسط بودند. 15/3% افراد دارای رضایت شغلی پایین، 68/7% دارای رضایت شغلی متوسط و 16% دارای رضایت شغلی بالا بودند. نتایج نشان دادند که بین توان بالقوه انگیزشی و تمام ابعاد آن با رضایت شغلی ارتباط معناداری وجود دارد(0/001=p). همچنین مطابق با یافته ها مشخص شد که تنوع شغلی بر عامل رضایت شغلی دارای بیشترین تاثیر بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر به نقش و تاثیر مدیریت و سرپرستان جهت انجام مداخلات موثر در جهت بهبود توان بالقوه انگیزشی و رضایت شغلی تاکید می کند. بنابراین انجام مطالعات بیشتر در آینده در جهت شناسایی دیگر فاکتورهای تاثیر گذار بر توان بالقوه انگیزشی و رضایت شغلی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: مدل ویژگی های شغلی، رضایت شغلی، صنعت خودروسازی
  • عبدالله اردشیر*، رضا مکنون، محمد رکاب اسلامی زاده، زینب جهانتاب صفحات 82-95
    زمینه و هدف
    امروزه به دلیل افزایش جمعیت شهرها و کمبود زمین، بلند مرتبه سازی روز به روز در حال افزایش است. ریسک های موجود در این نوع پروژه ها بیش از ساخت و ساز معمول می باشد و از طرفی صنعت ساخت و ساز متکی به نیروی انسانی می باشد، بنابراین توجه به ایمنی و سلامت افراد مشغول در پروژه ها امری مهم و ضروری است.هدف از این تحقیق شناسایی، ارزیابی و رتبه بندی ریسک های ایمنی می باشد که در در پروژه های بلند مرتبه بر سلامت افراد مشغول در پروژه اثر منفی می گذارند.
    روش و بررسی
    ریسک های ایمنی از طریق مصاحبه با افراد با سابقه در زمینه بلند مرتبه سازی و چکلیست های ایمنی شناسایی و در مرحله بعد با استفاده از نظر 35 متخصص ارزیابی شدند. برای کمی سازی با توجه به ماهیت مبهم ریسک ها و وجود عدم قطعیت از محاسبات اعداد ذوزنقه ای فازی استفاده شد.در نهایت پس از ارزیابی ریسک ها و وزن دهی، درجه بحرانی بودن هر ریسک محاسبه شد و ریسک ها برای پاسخ رتبه بندی شدند.
    یافته ها
    پس از ارزیابی ها،ریسک سقوط افراد از ارتفاع با فاکتور ریسک 89% و درجه % 96 بحرانی به عنوان بحرانی ترین ریسک شناخته شد.با مقایسه نتایج ریسک های گروه کار در ارتفاع،داربست، تخریب و گودبرداری وبرق گرفتگی به عنوان بحرانی ترین گروه های ریسک ها بدست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به فاکتورهای ریسک بدست آمده، در پروژه های بلند مرتبه، ریسک های ایمنی بسیار مهم هستند و این ریسک ها بر روی سلامت افراد بصورت کوتاه مدت دراز مدت اثرات جبران ناپذیری می گذارند.همچنین این ریسک ها با توجه به اثراتشان، بصورت مستقیم و غیر مستقیم بر روی زمان و کیفیت و هزینه پروژه تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: ریسک، ایمنی، فازی، توسعه پایدار، بلند مرتبه سازی
  • نرجس بحری، محمود شمشیری*، مهدی مشکی، مرضیه مقرب صفحات 96-104
    زمینه و هدف
    کیفیت مناسب خواب اثرات مفیدی در وضعیت سلامت جسمانی و روانی بر جای میگذارد و خواب نامناسب، باعث ایجاد انواع اختلالات میشود. پرستاران به دلیل ماهیت شغلی خویش و به دلیل داشتن شیفتهای کاری مختلف، مستعد ابتلاء به انواع اختلالات خواب می باشند. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت خواب و ارتباط آن با سلامت روان پرستاران انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی که در شهرهای گناباد و بیرجند انجام شد، 260 پرستار به روش تصادفی طبقه-ای انتخاب شدند. وضعیت سلامت روان با پرسشنامه GHQ-28 و کیفیت خواب با پرسشنامه پیتسبرگ ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 17 و استفاده از آمار توصیفی و استنباطی انجام شد. سطح معنی داری برای آزمون آماری کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که 56/2 درصد از پرستاران سلامت روان نامطلوب و 43/8 درصد آنها سلامت روان مطلوب داشته اند.کیفیت خواب در 69/2 درصد پرستاران نامطلوب و در 30/8درصد آنها مطلوب بوده است. آزمون کای اسکوئر ارتباط آماری معنی داری بین کیفیت خواب پرستاران مورد مطالعه و سطح سلامت روان آنها را نشان داد (0/0001 >P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که کیفیت خواب نامطلوب در پرستاران، اثرات منفی بر سلامت روان آنها بر جای می گذارد. لذا پژوهشگران پیشنهاد می نمایند که مسئولین برنامه های منظمی جهت پایش کیفیت خواب پرستاران طراحی نمایند و در مواردی که کیفیت خواب نامطلوب است، اقدامات مداخله ای مناسبی طراحی نمایند.
    کلیدواژگان: کیفیت خواب، سلامت روان، پرستاران، شیفت کاری
|
  • Mehdi Jahangiri*, Majid Dadbin Poor, Salman Ghaffari Pages 1-9
    Background And Aims
    Emergency evacuation is one of the necessary measures to protect employees in the event of emergency situations (such as fire, flood, earthquake, chemical spill, etc). For this purpose, it is necessary to predict enough number of suitable emergency exits to be ensured that people could be evacuated from buildings and transported to a safe place. This study aimed to assess the state of emergency exit routes in 5 hospitals of Shiraz university of medical sciences.
    Methods
    In this cross-sectional study, quantitative indices including occupant load, number and width of emergency exits were calculated using filed data. Emergency response plan and qualitative indices including general specifications, marking, and lighting of emergency routes, were measured using a structured questionnaire adapted from national regulation and requirements. The compliance percent of each indicator were calculated and analyzed.
    Results
    The percentages of compliance for quantitative and qualitative indices in all studied hospitals were 37.5±29.1% and 20.8±16.8% respectively. The average rate of criteria for emergency response planning program was calculated 46.6±27.4%. From all five hospitals studied, only two had hospital emergency exits.
    Conclusion
    The result of this study showed that in studied hospitals quantitative and qualitative indices of emergency exits and emergency response planning were inappropriate and, especially in the case of number of emergency exits, they need to be improved.
    Keywords: Emergency exit, Hospital, Emergency Response Plan
  • Reza Khani Jazani, Mahnaz Saremi, Zeinab Rasouli Kahaki, Mohammad Ali Sanjari, Amir Kavousi Pages 10-21
    Background And Aims

    prolongedstanding without significantmoving is a requirement of many jobs and is a known factor of causing musculoskeletal disorders that cause pain and discomfort in lower extremitiesand back discomfort.The purposeofthisstudy was to comparethe effects of cerami c surface,flooring andfootreston discomfort and muscle fatigue lower extremities during long- standing activities.

    Methods

    Thiscross-sectional study was carried out on15 student s with mean(SD) age of 21.5 ± (2.3) andmean height of 163± (2.8). Participants attended 3 sessions each lasting one hours. They stood on threedifferentsurfaces: ceramic, rubber flooringandfootrest.Surfaceelectromyographywas usedto assess themuscle fatigue. Body map and visual analog scale were employed to evaluate discomfort ratings of the lower extremitiesand the back. Dataanalyzseswere performedusingANOVA -R.

    Results

    Based onthe results ofelectromyography, there was no significant difference between soleus and lateral gastrocnemius muscles fatigue and type of surfaces. There wasa significant differencebetween thesurfaces(p<0.05) and different areas of the body discomfort level; so that the ceramic had the highest discomfort rating, while the lowest ratings were related to footrest.

    Conclusion

    The resultsindicatethat usingthefootrest and standing on rubberflooringare effective solutionsfor reducinglegdiscomfort.Further investigations are recommended onthe properties of ergonomicflooring and footrest.

    Keywords: Electromyography, Discomfort, Ergonomic Flooring, Fatigue, Prolonged Standing
  • Shahnaz Mahdavi *, Seed Mohamadreza Miri Lavasani Pages 22-29
    Background and Aim
    The Compressed Natural Gas(CNG)emphasize as clean fuel in reducing contaminating, limitation in providing air, oil resources and subsequently less expenses, preparation and utilization of Natural Gas regarding to gasoline and oil. Through this recent years, natural gas cause increasing the station development to it in the country. The study of statistics interruption fuel station delivery of CNG, shows up important breaking of quick over going bad interruption, it is only some of systems equipments are concerned, that is why these should be a manner of reliability to make the profit. To recognize the elements crisis of a fuel delivery station of CNG it is very important, so this study focused on reliability assessment of CNG station by Reliability Blocks Diagram method.
    Method
    the recent study is as a case study one to reliability assessment in a CNG station in Shahriyar city in 1391.in this study with due attention to estimated failure rate and reliability in each equipment the portion failing in each equipping at whole system be specified. during the reliability of estimating, after recognizing and studying the system and process drawing, documentation and report system equipment decay, using the knowledge of experts and technical specialists, using respective formula and analyzing estimated calculation, critical system element being assigned.
    Finding
    the result showed that PLC(Programmed Logic Control) equipments with reliability 0.5, Compressor with reliability 0.846 and Check Valve with reliability 0.91 are critical elements.
    Conclusion
    this study recommended to be done action for increase of reliability by the use of excess components (redundancy) for critical equipments then proposed offers should study the case from an economic point of view to be settle.
    Keywords: Compressed Natural Gas, reliability block diagram, redundancy, Failure
  • Davood Afshari *, A. Mohammadi, A. Saki, M. Movafaghpour Pages 30-39
    Background And Aims
    Musculoskeletal disorders are common among nursing personnel; e pidemiological studies have demonstrated the highest prevalence of back pain among nursing assistants. The aim of this study was to continuously monitor lumbar sagittal and frontal postures of nursing assistants in a hospital of Khuzestan province.
    Methods
    The study population consisted of sixty nursing assistants working in different departments of the hospital. Nordic musculoskeletal disorders questionnaire (NMQ) was used to determine the prevalence of low back pain of workers in 2012. A portable triaxial inclinometer electronic device was used for continuous monitoring of postures of back in nursing assistants. Sampling time was 2 hours determined with a frequency of 7.6 Hz. The percentage average of natural and extreme postures in different parts of the hospital were compared by table analysis of variance. The logistic regression was used to relate the survey of awkward and natural postures in relation to the back pain.
    Results
    The results showed that the prevalence of low back pain among nursing assistants was 60 % in last year. The highest and lowest percentages of extreme postures in flexion / extension (over 20 °) obtained in the internal department (85.6 %) and female surgery department (13.1 %), respectively. The poor postures in the lateral bend (more than 20 °) obtained in the orthopaedic department (68.4 %) and male surgery department (7.9 %).
    Conclusion
    The present study indicated that using electronic inclinometer is able to record continuous monitoring of trunk postures in sagittal and frontal planes. It could also be employed with high care without interfering with individual activities for assessing the risk of back injuries. Likewise, awkward postures can be a high risk factor for nursing assistants in causing low back pain while working, which requires for ergonomic interference to diminish physical workload.
    Keywords: Electronic inclinometer, musculoskeletal disorder, nurse assistant
  • Z.S. Nezamodini, Z. Hashemi *, M. Yazdi, R. Saedi Pages 40-47
    Background And Aims
    Exposure to excessive noise is a serious threat to the health of industrial worker's hearing. This is a study of hearing problems among workers in the sugar cane industry in Khoozestan Province.
    Methods
    In this descriptive-analytical study, the hearing status of 265 employees, including workers in different sectors and administrative employees, was checked in terms of the rate of left and right ear hearing loss in octave frequencies (500 - 6000 Hz) using an eudiometry machine. In addition to those factorswhich affect the hearing loss such as work experience and age, special attention was given to noise as a cause of hearing loss. The results were compared with different related standards.
    Results
    The collected data were analyzed by means of SPSS and R programs. Initially, descriptive statistics were computed, and then the formulas for t-test, analysis of variance (ANOVA), and linear regression analysis were run in order to complete the study. Drivers and operators of agricultural machinery and industrial machinery that are exposed to 90 and 85 dB noise levels, respectively, havethe highest levelof hearing loss. The highest level of hearing loss is equal to 24.0 ± 7.4, which is equivalent to a sound level of 95 dB. When other variables were kept constant, each unit of increase in environmental noise resulted in a 0.46 unit increase in hearing loss.
    Conclusion
    The results of this study are in conformity with the relevant standards, particularly ISO 1999. The results show that hearing loss starts from 4000Hz frequency. From the statistics, we can see that the noise parameter has the maximum effect and work experience has the minimum effect on hearing loss.
    Keywords: Noise, Hearing loss, Cane Industry, Frequency, Noise Standards
  • Nargess Mortazavi, Teimoor Allahyari*, Hamidreza Khalkhali, Mohammadali Sanjari Pages 48-58
    urmia unvercity of medical science, Study Type: Research | Subject: Ergonomics | Received: 2013/07/9 - Accepted: 2013/10/26 - Published: 2014/09/15
    Background And Aims
    Long term working in a static and awkward posture is known as an important risk factorof work related musculoskeletal disorders in hand carpet weavers. Inappropriate workstation and awkward posture can increase the electrical activity and fatigue in muscles. The aim of this study was the measurement of muscle load and fatigue by surface electromyography and Borg CR-10 scale methods.
    Methods
    Two typical carpet weaving workstations (A: seated with cross legged posture and B: seated on chair) were simulated in the laboratory and 12 women carpet weavers with mean age of 32.5 years, without any musculoskeletal problems in upper limb were invited to this study and they were asked to work in each workstation in separate days for 3 hours. Surface EMG signal recordings were done during these 3 hours for four muscles (bilateral trapezius and bilateral deltoid) andall subjects were asked to report shoulder region fatigue in Borg CR-10 rating scale. The RMS and MF values were extracted form row EMG signal to estimate the muscle activity and fatigue.
    Results
    The result of this study shown that muscle activity in all muscles under the test in workstation A is higher than workstation B (P <0.05). In comparison between the muscles, the mean RMS of the trapezius is higher than bilateral deltoid (P<0.01). Joint analysis of spectral and amplitude for estimating the muscle fatigue shown that muscle fatigue incidence in workstation B is more than workstation A. In comparison between Borg CR-10 rating scale, there is no significant difference in two workstations.
    Conclusion
    According to these results, it can be concluded that working in two workstations can increase the risk of work related musculoskeletal disorders in shoulder region and further studies and hence, designing the ergonomic workstation for carpet weavings is necessary
    Keywords: electromyography, muscle fatigue, workstation, carpet weaving
  • Pari Shafaei Gholami *, Parvin Nassiri, Rasul Yarahmadi, Abdolamir Hamidi, Roksana Mirkazemi Pages 59-70
    Background And Aims
    According to the progressive trend of contracting companie's activity in petrochemical industries, also the significant role of HSE in sustainable improvement, it seems that there is a need to have an appropriate plan for evaluation of Contractor s performance. The purposeofthisresearch is the assessment and evaluation of Contractor s HSE performance based onkey indicators inthepetrochemicalcompany.
    Methods
    In this descriptive and cross-sectional study data was gathered using two types of questionnaires and checklist. Research population were includedfourteen contracting companies working in a petrochemical company. Sevenelements ofHSEmanagementsystemsaskey indicatorsandevaluationcriteriahavebeendeveloped.The averagepercentageofquestionsasthebenchmarkindex(less than50 %, 50 unfavorable, 70-75 % acceptable,75-90 % Good, 90-100 % favorable) were considered. Collected data were analyzed by nonparametric methods with correlation and Kruskal-Wallistest. The percentage and average are used in descriptive statistics.
    Results
    Our results revealed that all related performance criteria were implemented by more than70% of cases actually. Also about 90% of companies were in favorable, good and acceptablecondition. Kruskal-Wallistest resultsshowed thattheperformanceofcompanies in differentindicators (p=0.437) and alsobetweenthedifferentcompanies in allparameters there was no significant difference(p =0.423, p=1).
    Conclusion
    Results showed that Contractors HSE performance based on key indicators in mostcompanies were in favorable condition and in limited numbers of them were good and acceptable. This relativelyfavorableconditioncan be resulted by the establishment of the HSEmanagementinPetrochemical Companyas well as contractors commitment to respect Client's HSE rules and regulations.
    Keywords: Contractors, HSE Management System, Performance Evaluation, Key Indicators
  • Z. Anbari, A. Rahmani, M. Abbasinia, I. Ahmadnezhad, M. Sadeghian, M. Asghari *, S. Ahmadianmoghadam Pages 71-81
    Background And Aims
    The present study was aimed at investigating job motivational potential level and job satisfaction among workers of automotive industries.
    Methods
    In this Descriptive - analytical study, 150 workers of automotive industries at Tehran city werechosen by simple random sampling. Data collection tool were three questionnaires for demographic, Job Characteristics Model and job satisfaction information, which were filled up by the participants. Statistical analysis was performed with SPSS (version 18.0)using descriptive statistics including t-test, Analysis of Variance (ANOVA), The correlation coefficient and factorial regression.
    Results
    The results revealed that 83.3% of workers had low MPS (motivating potential score) and the MPS value for the remaining participants wasconsidered as moderate.Based on our results, 15.3%, 68.7% and 16% of respondents had low, moderate and high job satisfaction, respectively. There was a significant relationship between employees’ motivation and all related dimensions with their job satisfaction) p<0.001). Further, it was revealed that the job variety was the most significantcharacteristic influencing the job satisfaction.
    Conclusion
    Our results are in agreement with the literature which emphasesthe important role of management systems and policy makers implementing effective interventions to improve MPS and job satisfaction. Further research should be performed to find other factors influencing motivation and job satisfaction.
    Keywords: Job Characteristics Model, Job Satisfaction, Automotive industry
  • Abdollah Ardeshir *, Reza Maknoon, Mohammad Rekab Eslami Zadeh, Zeinab Jahantab Pages 82-95
    Background And Aims
    Today, due to the increasing of urban population and hence land shortage, construction of tall buildings are rising. The potential risks of such projects arecomparatively more than the conventional construction as the construction industry is reliant on manpower. Therefore attention to the health and safety of persons engaged in construction projects is essential.The purpose of this research was to identify, evaluate and rank the safety risks that may have harmful effects on human health in high rise building projects.
    Methods
    In this research safety risks in high-rise buildings were identified with thru available checklist and interview with experts,and in the next level they wereassessed using 35 expert opinions.Then for quantitative analysis Fuzzy Logic Technique with Trapezoidal Distribution were used and data were also analyzed for uncertainty.After risk evaluation,the degree of critical level of each risk was calculated and for treatment the calculated risks were ranked.
    Results
    Following the assessment, the risk of working at heights in high-rise construction projects, with 89% risk factor and 96% degree of criticalwas identified as the most critical risk.By comparing theresults of risk groups, working at heights, scaffolding, excavation andworking with electricity were rankedas the most critical risk groups, respectively.
    Conclusion
    Occupational risks in High-rise Building projects are very important andmany of them maylead to Short-term or long-term effects on human health.Also these risks influence directly and indirectly on time, quality and cost of projects. Therefore, it is necessary to control and reduce such risks in design and implementation steps.
    Keywords: Risk, Safety, Fuzzy, Sustainable development, High, rise Building
  • Narjes Bahri, Mahmood Shamshri, Mahdi Moshki, Marzihe Mogharab Pages 96-104
    Backgroundand
    Aims
    Good quality of sleep has beneficial effects on both physical and mental health status. Nursesdue tothe natureoftheirjob and working in rotatingshiftwork, areproneto different sleep disorders. This study was undertaken to determine the sleep quality and its relationship to mental health of hospital nurses.
    Methods
    In a descriptive and analytical study, which was done in Gonabad and Birjand cities, 260 nurses were selected through a stratified sampling. The Pittsburgh Sleep Quality Index and General Health Questionnaire (GHQ-28) were used for sleep quality and mental health status, respectively. Data was analyzed by SPSS (V.17) software using descriptive and inferential statistics. Significance level was considered 0.05 for statistical tests.
    Results
    Findings showed that 56.2 percent of nurses have poor mental health and 43.8 percent of them have good mental health. The quality of sleep was unfavorable in 69.2 percent and only 30.8 percent of them have enjoyed good quality of sleep. Chi- square test showed a significant relationship between sleep quality of nurses and their mental health (P <0.0001).
    Conclusion
    This study showed that poor sleep quality in nurses has negative effects on their mental health. We suggest that the hospital’s supervisors design regular and continuous monitoring for assessing quality of sleep in nursing staff and also design suitable intervention in some cases that they have inadequate sleep quality.
    Keywords: Sleep quality, mental health, nurses, shift work