فهرست مطالب

سلامت کار ایران - سال سیزدهم شماره 2 (خرداد و تیر 1395)

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال سیزدهم شماره 2 (خرداد و تیر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • پیام حیدری، الناز محمدزاده، سکینه ورمزیار *، فاطمه بیگ زاده صفحات 1-13
    زمینه و هدف
    حداکثر ظرفیت هوازی بدن یا VO2maxعبارت است از «بیش ترین مقدار اکسیژنی که می تواند به وسیله دستگاه تنفسی جذب شود و از طریق خون در اختیار ماهیچه های عمل کننده قرار گیرد». هدف این مطالعه، تعیین همبستگی بین دو روش تردمیل و تست پله در برآورد حداکثر ظرفیت هوازی و تعیین عوامل موثر بر آن در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قزوین می باشند.
    روش بررسی
    این مطالعه ی مقطعی در بین 68 نفر (47پسر و 21دختر) از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قزوین که به صورت داوطلبانه شرکت نمودند، انجام شد. افراد مورد مطالعه، ابتدا پرسشنامه های سلامت عمومی (PAR-Q) و ویژگی های دموگرافیک را تکمیل و در صورت داشتن معیارهای ورود به مطالعه، به وسیله ی آزمون-های پله ACSM و تردمیل Gerkin مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین و انحراف معیار حداکثر ظرفیت هوازی برآورد شده از طریق آزمون های ACSM و Gerkin به ترتیب 66/0± 86/2 و 32/0± 86/1 لیتر در دقیقه بود. بررسی رابطه بین دو آزمون نشان داد که همبستگی مثبت و معناداری (740/0r= و 001/0> p) بین نتایج حداکثر ظرفیت هوازی برآورد شده از طریق دو آزمون ACSM و Gerkin وجود دارد. همچنین بین حداکثر ظرفیت هوازی برآورد شده با آزمون ACSM و Gerkin با سن، جنس، وزن، قد، شاخص توده بدنی ارتباط معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تقریبا یکسان دو آزمون ACSM و Gerkin ، می توان از آزمون پله به جای تردمیل در برآورد حداکثر ظرفیت هوازی استفاده نمود. بعلاوه ویژگی های فیزیولوژیک انسان همچون جنس، سن، قد و وزن نقش موثری در حداکثر ظرفیت هوازی دارند.
    کلیدواژگان: حداکثر ظرفیت هوازی بدن((Vo2، max، آزمون پله (ACSM)، آزمون تردمیل (Gerkin)
  • سارا کریمی زوردگانی، عبدالرحمن بهرامی *، مسعود ریسمانچیان، فرشید قربانی شهنا صفحات 14-22
    زمینه و هدف
    امروزه روش های مختلفی برای بررسی و استخراج ترکیبات شیمیایی از نمونه های آبی تعریف شده است ازجمله آن ها، روش های مبتنی بر استفاده از سوزن های پرشده با جاذب می باشد. با توجه به این که تاکنون روش عنوان شده با جاذب سنتز شده بر پایه نانولوله های کربنی تک دیواره و روش سل-ژل به منظور استخراج ترکیبات شیمیایی مانند تولوئن و متیل اتیل کتون از نمونه های آبی استفاده نشده بود تحقیق حاضر با این هدف انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه از روش به دام اندازی توسط سوزن و جاذب سنتز شده با روش سل –ژل بر پایه نانولوله های کربنی تک دیواره استفاده گردید. استخراج تولوئن و متیل اتیل کتون از نمونه های آبی با روش عنوان شده به صورت پویا با جذب آنالیت از فضای فوقانی ویال انجام گرفت و شرایط بهینه ازلحاظ دمای استخراج، زمان استخراج و افزودن نمک کلرید سدیم بررسی گردید و به منظور آنالیز نمونه های جمع آوری شده از دستگاه گازکروماتوگراف مجهز به دتکتور یونی شعله ای استفاده گردید.
    یافته ها
    در این بررسی بهترین شرایط استخراج برای تولوئن در دمای 50 درجه سانتی گراد و زمان 60 دقیقه به دست آمد درحالی که برای متیل اتیل کتون بهترین سطح زیر پیک مربوط به دمای 50 درجه سانتی گراد در زمان 30 دقیقه می باشد. تکرارپذیری روش در بررسی شرایط بهینه استخراج برای تولوئن با سه مرتبه تکرار 9% و برای متیل اتیل کتون 14% تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد روش به دام اندازی توسط سوزن با جاذب سنتز شده بر پایه نانولوله های کربنی تک دیواره برای استخراج تولوئن و متیل اتیل کتون با غلظت کم از نمونه های آبی به خوبی پاسخگو بوده و تکرارپذیری مناسبی دارد. این روش مقرون به صرفه بوده و حداقل حلال در آن مورد استفاده قرار می گیرد. تجهیزات مورد استفاده در این روش حمل آسانی دارد و برای نمونه برداری در محیط های کار نیز قابل اجرا می باشد
    کلیدواژگان: تولوئن، متیل اتیل کتون، به دام اندازی توسط سوزن، گازکروماتوگراف، نانولوله های کربنی تک دیواره
  • عبدالله اردشیر *، امیرحسین خلیلیان پور، قاسم باقری چنار، یعقوب علیپوری صفحات 23-32
    زمینه و هدف
    صنعت ساخت وساز یکی از پرخطرترین صنایع شناخته شده در سراسر دنیا می باشد و بهبود ایمنی در این صنعت همچنان به عنوان یکی از اولویت های اصلی در هر کشور محسوب می گردد. محققان زیادی تا به حال در رابطه با عوامل تاثیرگذار بر ایمنی در این حوزه به تحقیق و پژوهش پرداخته اند. حال آنکه با توجه به حجم نقدینگی بالا و گسترده بودن حجم کار مگا پروژه ها شناسایی فاکتورهای تاثیرگذار بر ایمنی آن ها بسیار حائز اهمیت می باشد. از این رو هدف اصلی در این تحقیق شناسایی و اولویت بندی فاکتورهای تاثیرگذار بر مگا پروژه ها در ایران می باشد.
    روش بررسی
    در این پژوهش ابتدا با مطالعه تحقیقات صورت گرفته فاکتورهای مختلف و تاثیرگذار شناسایی شد. سپس با برگزاری جلسه طوفان فکری و استفاده از روش دلفی مهم ترین پارامترها توسط خبرگان انتخاب گردید. در نهایت برای اولویت بندی آن از روش سلسله مراتبی فازی استفاده شد که به منظور وزن دهی فاکتورهای شناسایی شده تعداد 25 پرسشنامه پخش و جمع آوری گردید.
    یافته ها
    در نهایت نگرش کارگران به مسئله ایمنی، آموزش ایمنی و فرهنگ ایمنی به عنوان مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر عملکرد ایمنی مگا پروژه ها در ایران شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    شناسایی نقش و نگرش کارگران فعال در پروژه به عنوان مهم ترین پارامتر تاثیرگذار در عملکرد ایمنی مگا پروژه ها، نشان دهنده اهمیت نحوه انتخاب و گزینش کارگران قبل از ورود به کارگاه می باشد. هرچند در این بین از نقش آموزش ایمنی نیز نمی توان چشم پوشی نمود، ولی بهترین گزینه در کنار آموزش ایمنی، گزینش کارگرانی با نگرش مثبت نسبت به مسئله ایمنی در کارگاه می باشد.
    کلیدواژگان: ایمنی در صنعت ساخت و ساز، مگا پروژه، فاکتورهای تاثیرگذار، سلسله مراتب فازی
  • دل آرا صالحی فر، راضیه لطفی * صفحات 33-41
    زمینه و هدف
    آسیب های ناشی از سرسوزن یکی از منابع عمده عفونت های بیمارستانی محسوب می شود و شیوع فزاینده و رو به رشد بیماری های منتقل شونده از راه خون و مایعات بدن از جمله آلودگی به ویروس اچ آی وی و هپاتیت B و C نگرانی های جدی در پرسنل ارائه دهنده خدمات بهداشتی ایجاد می کند. از این رو با توجه به اهمیت موضوع هدف مطالعه حاضر بررسی وضعیت موجود از نظر آسیب های ناشی از سرسوزن و اجسام تیز و عوامل خطر مربوطه در پرسنل ارائه دهنده خدمات مراقبتی درمانی می باشد تا در صورت نیاز اقدام مناسب صورت گیرد.
    روش بررسی
    مطالعه ای به صورت مقطعی در یکی از مراکز بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی البرز بر روی 168 نفر از پرسنل درمانی شامل؛ پزشک، ماما، پرستار، تکنسین اتاق عمل، تکنسین بیهوشی، تکنسین آزمایشگاه و بهیار که همه روزه با بیمار سرو کار داشتند انجام شد. داده ها از طریق پرسش نامه ای که توسط پژوهشگر ساخته و مورد بررسی از نظر روایی و پایایی قرار گرفته بود، جمع آوری گردید پرسش نامه شامل سوالات مربوط به مشخصات فردی و نیز شغلی بود و رخداد آسیب ناشی از سرسوزن و عوامل خطر بالقوه آن شامل سن، سابقه کار، تعداد بیماران تحت مراقبت روزانه، کار کردن در شیفت شب. عادات کارکردن، آگاهی از سیاست بیمارستان در پیشگیری از آسیب و شرکت در آموزش های پیشگیری از این آسیب ها بود.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد 42/9 درصد از جمعیت مورد مطالعه حداقل یک بار آسیب ناشی از سرسوزن و اجسام تیز را در طی یک سال گذشته ذکر کردند. حدود 71 درصد پرسنل تحت بررسی حداقل یک آسیب را در کل دوره شغلی خود بیان نمودند و فقط 29 درصد آنان در کل دوره شغلی خود دچار اسیب ناشی از سرسوزن و اجسام تیز نشدند. میزان آسیب ناشی از سرسوزن 1/4 شخص – سال بوده است. در رگرسیون لجستیک چندگانه گذاشتن درپوش سوزن (OR: 2.33، 95% CI 1.03-5.26)، مهم ترین متغیر موثر بر آسیب ناشی از سرسوزن و اجسام تیز تعیین شد و سن، سابقه کار، تعداد بیماران تحت مراقبت روزانه، کار کردن در شیفت شب تاثیری بر میزان آسیب ها نداشته است.
    نتیجه گیری
    با وجود برنامه های کنترل عفونت در بیمارستان ها همچنان میزان آسیب ناشی از سرسوزن و اجسام تیز در جامعه مورد مطالعه بالاست و با توجه به وجود انواع عفونت های قابل انتقال از راه خون می تواند عامل نگرانی باشد. گذاشتن درپوش سوزن هنوز در عده قابل توجهی از پرسنل صورت می گیرد که باید در آموزش ها مورد توجه قرار گیرد. به نظر می رسد کاربرد وسابل ایمن برای تزریقات یکی از راهکارها برای کاهش آسیب باشد.
    کلیدواژگان: سلامت شغلی، سرسوزن، پرسنل بهداشتی
  • محمد خندان، زهرا سخایی، علیرضا کوهپایی * صفحات 42-52
    زمینه و هدف
    در جامعه امروزی حمل و نقل و رانندگی نقشی مهم برای کار و زندگی اجتماعی برعهده دارد. به دلیل نیاز به تمرکز و دقت بالا و همچنین سلامت کامل جسم و روان در این شغل، مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین استرس شغلی و اختلالات اسکلتی-عضلانی رانندگان کامیون در سال 1393 اجرا گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی و توصیفی-تحلیلی طراحی شده و در آن 173 راننده حرفه ای با روش نمونه گیری در دسترس در تحقیق مشارکت داده شدند. داده ها بوسیله پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، نقشه بدن و ارزیابی استرس شغلی رانندگان(DSI)بدست آمد. تحلیل های آماری به کمک نرم افزار SPSS V20 انجام شدند.
    یافته ها
    سن افراد52/9 ± 61/43 سال بود. سابقه کار ایشان بین یک تا 48 با میانگین 92/18(62/9±)سال می باشد. 146 نفر(5/88%) از مجموع افراد در طول یک سال گذشته در حداقل یکی از اندام های خود درد اسکلتی-عضلانی ناشی از کار داشته اند. امتیاز استرس افراد مورد بررسی بطور میانگین 87/247 با انحراف استاندارد 57/18 بدست آمد. در بررسی اختلاف نمره استرس شغلی میان افراد دارای درد و بدون مشکل در هر یک از نواحی سیستم اسکلتی-عضلانی مورد بررسی مشخص گردید که اختلاف در ران ها، دست و ساعد راست معنی دارترین ها هستند(p<0.05). همچنین، این اختلاف در خصوص ناحیه پایینی کمر نیز معنی دارست (p<0.1).
    نتیجه گیری
    منطبق بر تحلیل های این تحقیق، رانندگی حرفه ای با کامیون در ایران از نظر استرس و بر مبنای ابزارDSI در درجه متوسط ارزیابی گردید، استرس نیز با بروز دردهای اسکلتی- عضلانی همبستگی دارد. تدوین و به کارگیری برنامه کشوری مدیریت استرس شغلی رانندگان به صورت چند جنبه ای می تواند باعث ایمنی جاده ها، کاهش تصادفات مرگبار جاده ای، و افرایش سطح سلامتی رانندگان گردد.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، اختلالات اسکلتی و عضلانی، رانندگان کامیون، ایران
  • معصومه وهابی شکر لو، محمد مزینانی، سهیلا خداکریم، منصور رضا زاده، هما خیری، علی اصغر موسوی مهربان، رضوان زنده دل* صفحات 53-61
    زمینه و هدف
    ملامین ماده ای شیمیایی با کاربرد گسترده در صنعت است و در تولید صفحات روکش دار پلاستیکی، چسب، ترکیبات قالب گیری وظروف ملامین سازی استفاده می شود. فرمالدهید بعنوان یک ماده محرک در صنعت تهیه ظروف غذاخوری تولید می گردد و باعث ایجاد عوارضی در کارگران این صنایع می شود. این مطالعه با هدف ارزیابی ریسک اثرات تحریکی فرمالدهید در کارگاه های سازنده ظروف ملامین انجام گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه 54 کارگر از کارگاه های سازنده ظروف ملامینی بعنوان گروه مواجهه یافته با فرمالدهید و30 کارگر از صنایع مواد غذایی و بدون مواجهه با عوامل زیان آور به عنوان گروه کنترل بررسی گردیدند. نمونه برداری از هوای تنفسی با استفاده از روش شماره 3500 سازمان NIOSH انجام گردید. اثرات تحریکی فرمالدهید با استفاده از پرسشنامه آژانس ایمنی، بهداشت و محیط زیست/آزمایشگاه ایمنی و بهداشت بررسی گردید و میزان ریسک نسبی برای هر پاسخ تحریکی محاسبه گردید.
    یافته ها
    میانگین غلظت فرمالدهید در کارگاه های سازنده ظروف ملامین ppm 044/0±1/0 ارزیابی شد. نتایج آزمون آماری کای دو نشان داد که میزان بروز علائم تحریکی در چشم و مسیر تنفسی فوقانی در گروه مواجهه یافته به صورت معنی داری بالاتر از گروه کنترل می باشد (05/0 P <). میزان ریسک نسبی برای تمامی اثرات تحریکی بالاتر از 1 محاسبه گردید. نتایج نشان داد در بین گروه های شغلی مختلف پرسکاران بیشترین میزان مواجهه با فرمالدهید را دارند و اثرات تحریکی در چشم پرسکاران بالاتر از سایر گروه های شغلی است.
    نتیجه گیری
    نتایج اندازه گیری هوای تنفسی حاکی از بالا بودن میزان مواجهه کارگران با فرمالدهید در مقایسه با حد آستانه مجاز TWA از سازمان NIOSH می باشد. بررسی تحریک پذیری در کارگران مشخص می سازد که در غلظت های پایین تر از حدود مجاز توصیه شده در ایران تحریک چشم و مسیرتنفسی قابل توجه است. از این رو با توجه به بالا بودن میزان ریسک نسبی تحریک پذیری در کارگاه های ملامین سازی نیاز به برنامه ای جامع جهت مدیریت ریسک اثرات تحریکی وجو دارد.
    کلیدواژگان: صنعت ظروف ملامین، فرمالدئید، ریسک نسبی، اثرات تحریکی
  • رضا خانی جزنی، شهناز طباطبایی *، مهدی محققیان یعقوبی، سید محمد سید مهدی، امیر کاووسی صفحات 62-73
    زمینه و هدف
    زمانی که از استرس صحبت می شود بیشتر جنبه های منفی آن مد نظر است. استرس می تواند در بروز برخی بیماری های جسمی، روانی و اجتماعی نقش داشته باشد. استرس زیاد باعث کاهش عملکرد فرد و افزایش حوادث در محیط کار می شود. در خطوط تولید صنعت سیمان عوامل زیان آور مختلفی وجود دارد که در بروز استرس نقش داشته و سلامتی کارگران را به مخاطره می اندازد.
    روش بررسی
    این پژوهش بر روی 177 نفر از کارگران خط تولید یک صنعت سیمان انجام شده است. جهت جمع آوری داده ها در مرحله اول، از پرسشنامه های فردی-شغلی و استرس شغلی بلکیک استفاده شد. همچنین به منظور سنجش عوامل زیان آور صدا، روشنایی، گرد و غبار و تنش های حرارتی به ترتیب از دستگاه های صدا سنج، لوکس متر، پمپ نمونه برداری بهمراه متعلقات آن و WBGTمتر استفاده گردید. داده توسط نرم افزار SPSS20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد میانگین استرس شغلی گروه نمونه 01/45 بوده و از نظر آماری ارتباط معناداری بین عوامل زیان آور صدا و گرد و غبار با استرس شغلی وجود دارد(P<0/01).اما بین استرس شغلی با عوامل زیان آور دیگر از جمله روشنایی و تنش های حرارتی ارتباطی یافت نشد. همچنین در استرس شغلی کارکنان با ملاحظه بر سن، سابقه کار و محل فعالیت ایشان تفاوت وجود داشت.
    نتیجه گیری
    بررسی نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که صدا و گرد و غبار در محیط کار عوامل تاثیر گذار بر استرس شغلی کارگران در خط تولید صنعت سیمان می باشند. همچنین با افزایش سن افراد، استرس شغلی نیز افزایش می یابد. از طرفی افراد با سابقه در فعالیت هایی مشغول هستند که بار مسئولیتی زیادی برای ایشان دارد و همین امر موجب افزایش استرس می شود. در واحدهای مختلف خط تولید کارخانه سیمان، میزان شدت و مدت زمان مواجهه افراد با عوامل زیان آور متفاوت است که این موضوع موجب بروز تفاوت در استرس شغلی کارکنان با ملاحظه بر محل فعالیت ایشان می شود.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، عوامل زیان آور، سیمان، WBGT
  • سید قوام الدین عطاری، عبدالرحمن بهرامی *، فرشید قربانی شهنا، محمود حیدری صفحات 74-82
    زمینه و هدف
    روش های تعیین آلاینده های آلی فرار در نمونه های هوا نیازمند استخراج آلاینده ها با استفاده از حلال های سمی و خطرناک می باشد. روش ریز استخراج فاز جامد، یک روش مناسب دوستدار محیط زیست وکاربر می باشد که برای گستره وسیعی از ترکیبات قابل استفاده می باشد. استخراج مناسبی است که می توان آلاینده ها را در غلظت های پایین و با حساسیت بسیار بالا و بدون استفاده از حلال انجام داد. فیبرهای ریز استخراج فاز جامد که در حال حاضر مورد استفاده قرار می گیرند دارای معایبی می باشند که با استفاده از تکنیک های ساخت و جاذب های نوین ، برخی از این معایب رفع می گردد. هدف از این مطالعه ، بررسی عملکرد یک نانوفیبر ساخته شده برای نمونه برداری از تتراکلرید کربن در هوا می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه یک فیبر نوین از نانولوله های کربنی چند دیواره برپایه تکنیک سل – ژل ساخته شد و تاثیر عوامل مختلف در مراحل نمونه برداری و تعیین مقدار از تتراکلرید کربن هوا مورد بررسی قرار گرفت وسپس با فیبر تجاری کربوکسن / پلی دی متیل سیلوکسان مقایسه شد.
    یافته ها
    عملکرد فیبر پیشنهادی تحت شرایط بهینه در مرحله نمونه برداری در دما ورطوبت پایین بهتر بود. دمای واجذب C ◦280 وزمان واجذب 3 دقیقه بود. انحراف معیار نسبی تکرار پذیری 3/4- 4 % و بازتولید 5/4- 2/3 % به دست آمد و در مقایسه با فیبر تجاری کربوکسن / پلی دی متیل سیلوکسان ، عملکرد مطلوبی داشت.
    نتیجه گیری
    روش ریز استخراج فاز جامد با فیبر نانوساختار ساخته شده ، روشی آسان و کاربردی با حساسیت ودقت بالا تشخیص داده شد که می تواند به طور موفقیت آمیزی برای تعیین مقادیر تتراکلرید کربن در هوا مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ریزاستخراج فاز جامد، نانولوله های کربنی چند دیواره، سل - ژل تکنیک، تتراکلرید کربن
  • ناصر ناستی زایی *، فرامرز سابقی صفحات 83-94
    زمینه و هدف
    معلمان زمان بسیار زیادی را به طور دلخواه و داوطلبانه به فعالیت های کاری اختصاص می دهند و این می تواند وابستگی افراطی به کار را در آن ها ایجاد کند که تداوم این شرایط پیامدهای مثبت و منفی را به دنبال دارد. هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی رابطه وابستگی افراطی به کار با استرس شغلی و فرسودگی شغلی معلمان ابتدایی شهر زاهدان بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر توصیفی از نوع همبستگی بوده که به شیوه نمونه گیری طبقه ای تصادفی تعداد 350 نفر از معلمان ابتدایی شهر زاهدان از طریق سه پرسشنامه وابستگی افراطی به کار، استرس شغلی و فرسودگی شغلی مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه همزمان با کمک نرم افزارspss21 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات معلمان در متغیرهای وابستگی افراطی به کار (64/0±97/3)، استرس شغلی(74/0±33/3)، و فرسودگی شغلی(79/0±48/3) بود که همه موارد در سطح بالاتری از میانگین نظری (3) قرار داشتند. مقدار ضریب همبستگی عجین شدن در کار، تمایل درونی به کار، لذت بردن از کار و وابستگی افراطی به کار با استرس شغلی به ترتیب 739/0، 743/0، 73/0 و 74/0 (01/0p<). بر اساس نتایج رگرسیون مولفه های وابستگی افراطی به کار 9/55 درصد از واریانس استرس شغلی را تببین می کنند (05/0p<). مقدار ضریب همبستگی عجین شدن در کار، تمایل درونی به کار، لذت بردن از کار و وابستگی افراطی به کار با استرس شغلی به ترتیب 737/0، 739/0، 728/0 و 738/0 بود (01/0p<). بر اساس نتایج رگرسیون مولفه های وابستگی افراطی به کار 4/55 درصد از واریانس فرسودگی شغلی را تببین می کنند (05/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به رابطه مثبت و معنادار وابستگی افراطی به کار با استرس شغلی و فرسودگی شغلی معلمان، برگزاری دوره های آموزشی جهت آشنایی معلمان با پدیده های وابستگی افراطی به کار، استرس و فرسودگی شغلی، پیامدهای فردی و سازمانی و راه های مقابله با آن ها و مدیریت موثر وقت پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: وابستگی افراطی به کار، استرس شغلی، فرسودگی شغلی، معلمان ابتدایی
  • محسن مهدی نیا *، شهرام ارسنگ جنگ، عباس صادقی، جواد ملکوتی، علی کریمی صفحات 95-103
    زمینه و هدف
    رفتار ایمنی نوع خاصی از رفتار شغلی است که باعث ارتقاء سطح ایمنی و بهداشت کارکنان، مشتریان، عموم جامعه و محیط می شود. استفاده از پرسش نامه یکی از روش هایی ارزیابی رفتار ایمنی می باشد اما تا کنون در ایران پرسش نامه مناسبی که با آن بتوان با قابلیت اطمینان مناسب رفتار امینی را ارزیابی کرد، ارائه نشده است. بنابراین این مطالعه برای تهیه ابزاری مناسب برای سنجش رفتار ایمنی انجام شد.
    روش بررسی
    با توجه به مطالعات انجام شده پرسش نامه اولیه رفتار ایمنی شامل 25 سوال تهیه شد. روایی صوری، با نظر متخصصان ایمنی انجام شد و ضروت، مرتبط بودن ، ساده بودن و واضح بودن سوالات مورد ارزیابی قرار گرفت. برای ارزیابی روایی محتوا، نسبت روایی و شاخص روایی محتوای کل پرسش نامه به دست آمد. پایایی پرسش نامه با روش آزمون-بازآزمون، شاخصICC و ضریب آلفای کرونباخ آزمون شد. پرسش نامه در 315 نفر از کارکنان صنایع استان قم مورد آزمون قرار گرفت. آنالیز داده ها با نرم افزار Spss20 انجام شد.
    یافته ها
    به غیر از یک سوال برای بقیه سوالات پرسش نامه، مقدار CVR بزرگتر از صفر بود. میانگین نسبت توافق در ارتباط با ساده بودن، واضح بودن و مربوط بودن کل سوالات پرسش نامه برابر با 91/0 و در ارتباط با ضرورت برابر با 95/0 بود. مقدار شاخص ICC برابر با 752/0(009/0=P) و ضریب همبستگی پیرسون بین نتایج آزمون و بازآزمون 619/0 (02/0=P) بود. ضریب آلفای کرونباخ در مطالعه پیش آهنگ برابر با 766/0 و در مطالعه اصلی برابر با 902/0 بدست آمد. میانگین نمره رفتار ایمنی 66/0±78/3 به دست آمد و بین نمره رفتار ایمنی و وقوع حادثه ارتباط آماری معنی دار و معکوس وجود داشت(01/0>P-value).
    بحث و نتیجه گیری
    پرسش نامه تهیه شده برای ارزیابی رفتار ایمنی با 12 سوال در حیطه رعایت ایمنی و 11 سوال در حیطه مشارکت ایمنی دارای قابلیت اطمینان و پایایی بسیار مناسب است و یک ابزار بومی جهت ارزیابی رفتار ایمنی با دقت و صحت مناسب است.
    کلیدواژگان: حادثه، رفتار ایمنی، عملکرد ایمنی، اعتبار بخشی
|
  • Payam Heydari, Elnaz Mohammadzadeh, Sakineh Varmazyar *, Fatemeh Beigzadeh Pages 1-13
    Background And Aims
    The maximum aerobic capacity or VO2max is a measure of the maximum volume of oxygen that can be absorbed by respiratory system and delivered to the acting muscles through blood flow. The aims of this study were to determine the correlation between the two methods of treadmill and step tests in estimating the maximum aerobic capacity and it's affecting factors among students of Qazvin University of Medical Sciences.
    Methods
    This cross-sectional study conducted among the 68 students (47 males and 21 females) that participated voluntarily. First, the participants completed physical activity readiness Questionnaire (PAR-Q) and demographic characteristics, and if they were met inclusion criteria, step and treadmill tests were done according to ASCM by treadmill and step tests according to ACSM and Gerkin protocols respectability.
    Results
    The results showed that the mean and standard deviation of maximum aerobic capacity estimated from ACSM and Gerkin protocols were 2.86 ±0.66 and 1.86 ±0.32 respectively. Significant and Positive correlation were estimated between two test for maximum aerobic capacity via two protocols of ASCM and Gerkin (r=0.74 and p
    Conclusion
    According to the results of almost the same ACSM and Gerkin tests, can be used step test instead of the treadmill test to estimate the maximum aerobic capacity. In addition to Physiological characteristics of the human such as sex, age, height and weight have main roles in maximum aerobic capacity.
    Keywords: Aerobic capacity, step test, treadmill test
  • Sara Karimi Zeverdegani, Abdulrahman Bahrami *, Masoud Rismanchian, Farshid Ghorbani Shahna Pages 14-22
    Background And Aims
    Nowadays, many different techniques to extraction of chemical compounds from aquatic samples have been introduced, for examples techniques based on the use of needles that were packed with some sorbents. Considering that so far no synthesis sorbent based on single-walled carbon nanotubes and sol-gel techniques for the extraction of toluene and methyl ethyl ketone from aquatic samples were not used, this study was conducted with this aim.
    Methods
    In this study, needles that were packed with single wall carbon nanotubes sorbent have been used to extraction of toluene and methyl ethyl ketone from aquatic samples and optimal extraction conditions (time - temperature extraction and the effect of salt)have been studied. Finally samples collected were analyzed with gas chromatograph-flame ionization detector.
    Results
    The best conditions for the extraction of toluene were at 50 ° C, 60 min, while for methyl ethyl ketone have been obtained at 50 ° C, 30 minutes. Reproducibility of extractions for toluene and methyl ethyl ketone was 9% and 14% respectively.
    Conclusion
    Results showed that needle trap technique has good performance in toluene and methyl ethyl ketone extraction with low concentrations in aquatic media. NTD with SWCNT is sensitive, simple, solvent less and in expensive. Equipment used in this technique is easy to carry out in the workplace.
    Keywords: Toluene, Methyl Ethyl Ketone, Needle trap technique, Gas Chromatograph, Single wall carbon nanotubes
  • A. Ardeshir *, Ah Khalilianpoor, Q. Bagheri, Y. Alipouri Pages 23-32
    Background And Aims
    Construction industry is one of the riskiest industries all around the world and safety improvement in this industry is one of the main priorities in any country. A lot of researchers try to identify different factors that affect the safety. However, due to the large volume of high liquidity and volume of work in megaproject, identifying contributing factors to their safety is very important. So the main objective of this study was to identify and prioritize the factors affecting mega project in Iran.
    Methods
    In this study, by studying last researches, effective and different factors were identified. After that by using brainstorming session and Delphi, the most important parameters were chosen by experts. The hierarchical fuzzy method was used to prioritize the factors, therefore to weight the factors a total of 25 questionnaires were collected.
    Results
    At last attitude of the workers to safety issues, safety training and safety culture were detected as the most important factors that affect the safety performance of megaproject in Iran.
    Conclusion
    Due to identify the roles and attitudes of workers as the most important parameter affecting the performance of and safety in mega project, its reflects the importance of the selection of workers before entering the construction site. Although we cannot forbear the role of safety training, the best choice next to safety training is the selection of workers with a positive attitude towards safety.
    Keywords: safety performance, mega project, influencing factors, Fuzzy Analytic Hierarchy Process
  • Delara Salehifar, Razieh Lotfi * Pages 33-41
    Background And Aims
    Blood borne diseases are still one of the major sources of nosocomial infections and are large concern of health personnel because of extension of HIV infection and also transmission of Hepatitis B and C. The aim of this study was to determine the occurrence and risk factors of needle stick and sharps injuries among personnel of a university hospital.
    Methods
    In this cross sectional study, a total of 168 nurses, midwives, physicians, laboratory technicians, operation technicians, nurse aids, and anesthesia personnel, involved in the direct management and care of patients answered to questions about occurrence of needle stick and sharps injuries and some potential risk factors. The questionnaire including personal and occupational characteristics was assessed for validity and reliability.
    Results
    The rate of needle stick injury was 1.4 per person in a year. 42.9% of personnel had at least one needle stick injury in the last year. About 71 % of the participants had an experience of needle stick injuries and only 29% of these had not any injury from needle stick duration entire work career. Multiple logistic regression analysis showed that the most important risk factor for needle stick injuries was re-capping needles, (OR: 2.5, 95% CI 1.5- 4.8).
    Conclusion
    The rate of needle stick injuries is fairly high among health care personnel and there are concerns about transmission of blood borne diseases. Recapping needles is performing by many personnel. Besides the proper educations, it needs to provide safety devices to reduce such injuries.
    Keywords: Occupational health, Needle stick, Health personnel
  • M. Khandan, Z. Sakhaie, Ar Koohpaei * Pages 42-52
    Background And Aims
    Transportation and driving have key roles to social life and work, in today’s world. Regard to high needs to concentration and attention and also total health, physical and mental, of drivers, the present study has been conducted aimed to survey the relationship between occupational stress and musculoskeletal disorders among trucks and trailers drivers, 2014-15.
    Methods
    173 divers participated in this cross-sectional and analytical research. Researchers used three questionnaires to gather data: Demographic, Body map and drivers stress inventory (DSI). Also, analyses have been done utilizing SPSS V20.
    Results
    Studied drivers were 43.61±9.25 years old. Their work experience was 18.92 years as mean (±9.62).146 ones (%88.5) experienced musculoskeletal pain at one part of their body, at least. Average of occupational stress score was measured 247.87 with 18.57 as standard deviation. Occupational stress differentiation between participants with and without musculoskeletal problems analyzed and it was most significant about tights, hands, and right elbow (p
    Conclusion
    Respect to his results, truck driving as a job, in Iran from view point of stress and based on DSI tool, is in medium degree. In addition, stress is correlated with musculoskeletal pain prevalence. Development and applying drivers’ occupational stress management plan all around the country can lead to safer roads, fatal crashes reduction, and increase in drivers’ health.
    Keywords: Occupational stress, musculoskeletal disorder, truck drivers, Iran
  • M. Vahabi, M. Mazinani, S. Kdakaram, M. Rezazadeh, H. Khiri, Aa Mosavi, R. Zendedel * Pages 53-61
    Background And Aims
    Melamine is a chemical widely used in the industries .It was used in the production of plastic – coated plates, glue, molding compounds and melamine dinnerware. Formaldehyde as an irritant was produced in the melamine dinnerware production and create some health problem. In this study irritant risk assessment of formaldehyde was assessed in Melamine dinnerware industry.
    Methods
    In this study 54 workers were selected from melamine dinnerware workshops as exposed groups. 30 workers from dairy production workshops was evaluated who were not occupationally exposed to irritants. The personal monitoring of workers was performed according to the NIOSH method No. 3500.Irritant effects of formaldehyde were evaluated using HSE/HSL questionnaire .Relative risk was calculated for each response.
    Results
    Mean occupational exposure of workers to formaldehyde was 0.1±0.044 ppm. The results of Chi-square test showed in the exposed group irritation of respiratory tract and eyes was higher than controls (P
    Conclusion
    Occupational exposure of workers to formaldehyde was higher than the respective NIOSH Threshold Limit Values–Time Weighted Average (TLV-TWA).It seems, irritation of respiratory tract and eyes occur in the lower concentration of formaldehyde TWA of Iran standards. Due to irritation relative risk in the melamine dinnerware workshops, a program of risk management required.
    Keywords: melamine dinnerware industry, formaldehyde, relative risk, irritation effect
  • R. Khanijazani, S. Tabatabaeii *, Sm Seyed Mehdi, A. Kavousi Pages 62-73
    Background And Aims
    When speaking of stress, it is considered to be the most negative aspects. Stress can develop some of physical, psychological and social illness. Too much stress can reduce performance and increase in accidents in the workplace. In the Cement production lines, there are many deleterious effects that play in outbreak of stress and endanger the health of workers.
    Methods
    The study on 177 workers of a cement production line is done. In the first phase of data collection,individual-job and Belkyk job questionnaire was used to obtain data. In order to assess the deleterious effects of sound, lighting, dust and thermal stress, In order to gauge the sound devices, lux meter, sampling pump was used with its accessories and WBGT meter. Data were analyzed by SPSS 20 software.
    Results
    The results of this study shows that the average job stress groups were 45.01, And statistically significant relationship between the deleterious effects of job stress is noise and dust (P
    Conclusion
    According to the result can be inferred the noise and dust in the workplace occupational, affecting factors on workers job stress in the production line workers in the cement industry. Also, With increasing age, job stress increases. On the other hand, those with a history of activities in which the burden is too much for them and This leads to increased stress. In different units of Cement production line, the intensity and duration of exposure to harmful factors is vary, That this causes differences in job stress with respect to their activities on the site.
    Keywords: Job Stress, Harmful factors, cement, WBGT
  • Seyed Ghavameddin Attari, Abdolrahman Bahrami *, Farshid Ghorbani Shahna, Mahmoud Heidari Pages 74-82
    Background And Aims
    Conventional Methods for determination of volatile organic pollutants in the air are based on solvent extraction. Solid-phase microextraction (SPME) has been popular as an environmentally friendly technique to extract a very wide range of analytes. SPME fibers have some drawbacks that can be overcome by use of sol-gel nanosorbents. Therefore the aim of this study has been to evaluate a nano fiber for sampling and determination of carbon tetrachloride in air.
    Methods
    In this study, a novel multi-walled carbon nanotube fiber based on sol-gel technique was synthesized and the effects of several factors during sampling and determination of carbon tetrachloride were evaluated and finally compared with Carboxen/Polydimethylsiloxane (CAR/PDMS) as a commercial fiber.
    Results
    Results showed that the performances of proposed fiber under optimal conditions demonstrated better performances in lower level of both temperature and relative humidity. The efficient temperatures for thermal desorption were 280 °C. The desorption times were obtained at 3 min. The relative standard deviation (RSD) for repeatability ranged between 4 to 4.3 % for reproducibility ranged between 3.2 to 4.5 % .In comparative studies to CAR/PDMS, the results were acceptable.
    Conclusion
    Solid-phase microextraction with synthesized nano fiber is a simple, sensitive and applied method that can use successfully for determination of carbon tetrachloride in the air.
    Keywords: Solid phase microextraction, multi, walled carbon nanotubes, Sol–gel technique, carbon tetrachloride
  • Naser Nastiezaie *, Framarz Sabegi Pages 83-94
    Background And Aims
    The teachers assign very high amount of time to job activities arbitrarily and voluntarily, and this fact may result addiction to work in them, that continuity of these situations will have a positive and negative outcomes. The main goal of current study is evaluating the relationship between extreme dependence to work with job stress and job burnout in elementary school teachers of Zahedan city.
    Methods
    The type of current study is correlation, in which the study carried out on 350 elementary school teachers of Zahedan city, which selected using stratified random sampling method, by using three questionnaires including addiction to work questionnaire, job stress questionnaire, and job burnout questionnaire. Analyzing data carried out using correlation coefficient and multiple regression using SPSS version21 software.
    Results
    The average score of teachers in dependent variables were 3/97± 0/64 for extreme dependence to work, 3/33±0/74for job stress and 3/48±0/79 for job burnout, which altogether were higher than average level from the theoretical point of view (3). The value of correlation coefficient for work involvement, feeling of being driven to work, work enjoyment, and extreme dependence to work were 0/739, 0/743, 0/73, 0/74 (p
    Conclusion
    According to significant positive relationship between workaholism with job stress and job burnout in teachers, it could be suggested to execute instructional courses for familiarity of teachers with phenomenon including extreme dependence to work, job stress, job burnout, individual and organizational outcomes and their methods of opposition against them, and effective management.
    Keywords: Extreme Dependence to Work, Job Stress, Job Burnout, ElementaryTeachers
  • Mohsen Mahdinia *, Shahram Arsanqjang, Abbas Sadeghi, Javad Malakouti, Ali Karimi Pages 95-103
    Background And Aims
    Safety behavior is a type of job behavior that promotes the health and safety of workers, clients, public and environment. One of the methods for assessment of safety behavior is the use of questionnaire but So far not provided a validated questionnaire in Iran for assessment of safety behavior. The present study was designed to develop a measurement tool for assessment of safety behavior.
    Methods
    According to the previous studies, a draft of questionnaire with 25 questions was created. Face validity was done based on expert opinion and necessity, relevance, simplicity and clarity of the questions was evaluated. To assess the content validity, content validity ratio and content validity index of the questionnaire was calculated. Reliability of the questionnaire was tested with test-retest, Interclass correlation coefficient and cronbach's alpha coefficient. Provided questionnaire tested on 315 employees of Qom province industries. Data analysis was performed using SPSS20.
    Results
    Other than one question, for the rest of the questions CVR value was greater than zero. Mean of agreement ratio for relevance, simplicity and clarity of questionnaire was 0.91 and for necessity was 0.95. ICC index was equal to 0.752(P=0.009) and Pearson correlation coefficient between test and retest result was 0.619(P=0.02). In scout study Cronbach's alpha coefficient was 0.766 and in the main study was 0.902. Mean score of Safety behavior was 3.78±0.66 and Safety behavior score has a significance inverse relationship with accident (P-value
    Conclusion
    The safety behavior questionnaire design and validate with 12 questions in Safety compliance and 11 questions in Safety participation. Provided questioner has high reliability and validity and it is a local tool for assessment of safety behavior with suitable sensitivity and accuracy.
    Keywords: Accident, safety behavior, safety performance, Validation