فهرست مطالب

نشریه آبزیان زینتی
سال یکم شماره 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود بهمنی *، محمد آقا کوچکی، محمد تکریمی نیاراد صفحات 1-10
    از آنجا که امروزه یکی از مهمترین عوامل موثر در آبزی پروری، کمیت و کیفیت آب می باشد لذا ضرورت دارد تا با بهره گیری از الگوهای کاربردی نسبت به ارتقای بازده تولید اقدام نمود. در این راستا، مغناطیسی نمودن آب از روش های نوین جهانی در آبزی پروری بشمار می رود. به طوری که در این تحقیق به مطالعه اثرات میدان مغناطیسی ثابت با شدت های 0، 5، 15 و25 میلی تسلا بر برخی شاخص های فیزیکی و شیمیایی آب و بررسی تاثیر آب مغناطیسی شده بر میزان استرس و بازماندگی ماهی طلایی (Carassius auratus) در فواصل ماه های فروردین تا آذر سال 1392پرداخته شد. تعداد 180 عدد ماهی طلایی با میانگین وزن 48 گرم در قالب 3 تیمار با آب مغناطیسی شده با شدت 5، 15،25 میلی تسلا و یک تیمار به عنوان گروه شاهد بدون تاثیر میدان مغناطیسی (0 میلی تسلا) انجام پذیرفت. هر تیمار مشتمل بر سه تکرار و 15 عدد ماهی بود. نکته حائز اهمیت در اطلاعات ثبت شده از برخی پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب نظیر TDS، NO2،NO3، NH4و O2، حاکی از اختلاف معنی دار بین تیمار شاهد با سایر تیمارها می باشد (p<0. 05). همچنین شاخص هورمونی (کورتیزول) سرم خون، اختلاف معنی داری ما بین تیمارها مشاهده شد (p<0. 05). نتایج حاصل مبین بهبود شاخص های اساسی نظیر کیفیت آب، بازماندگی بالاتر و تاخیر در روند رسیدگی جنسی در تیمارهای تحت تاثیر آب مغناطیسی نسبت به ماهیان تیمار آب غیر مغناطیسی بود به طوری که این یافته ها می تواند نویدبخش ارائه راهبردهای مناسب کاربردی در سیستم های پرورش و نگهداری ماهیان زینتی و ارتقای موضوع آبزی پروری در این خصوص در کشور باشد.
    کلیدواژگان: آب مغناطیسی، رشد، شاخص های فیزیولوژی، ماهی طلایی، Carassius auratus
  • محمود بهمنی *، علیرضا حسنعلی پور صفحات 11-24
    یکی از موضوعات مهم در امکان نگهداری و تداوم بقای ماهیان زینتی متناسب با شرایط بیواکوفیزیولوژیک آنها در شرایط پرورشی، برپایی شرایط مناسب آکواریومی می باشد بطوریکه در این میان عوامل متعددی از جمله مواد سمی ایجاد شده در آکواریوم، برآورد بیوماس ذخیره سازی، غذا و غذادهی و طراحی و نصب و ساختار آکواریوم حائز اهمیت می باشند. در این مقاله اطلاعات فوق به عنوان دستورالعمل اجرایی جهت برپایی آکواریوم برای ماهیان تزئینی ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: آکواریوم، راه اندازی، نگهداری
  • عین الله گرجی پور *، علیرضا قائدی، کمیل پاکزاد صفحات 25-30
    اگرچه نگهداری ماهی توسط انسان به سالهای بسیار دور باز می گردد و توسعه خوراک های تجاری دارای قدمتی 60 ساله است اما در این بین تغذیه ماهیان زینتی و نیازهای غذائی آنها چندان مورد توجه قرار نگرفته است و اکثر اطلاعات موجود مربوط به این دسته از ماهیان اقتباس شده از ماهیان خوراکی می باشد. در زمینه نیازمندی ماهیان زینتی به پروتئین مطالعاتی صورت گرفته است و میزان نیاز آنها از 30 % در ماهی طلائی تا بالای 50 % در ماهی دیسکوس گزارش شده است. در زمینه چربی ها و نیازمندی ماهیان زینتی به اسیدهای چرب ضروری اطلاعات جامعی در دست نیست. کربوهیدراتها از دسته ریزمغذی هائی هستند که حتی در ماهیان خوراکی کمتر مورد توجه واقع شده اند. مطالعه در زمینه نیازمندی ماهیان به مواد معدنی با توجه به قابلیت جذب این مواد از طریق آب همیشه با مشکل مواجه بوده و تعیین میزان دقیق آن به سختی امکان پذیر است. در گزوه ویتامین ها تنها میزان ویتامین ث مورد مطاله قرار گرفته و سایر ویتامین ها همچنان نیاز به مطالعه بیشتر دارند. انرژی مورد نیاز ماهی از 068/ کیلوژول در روز برای تتراینئون تا 51/ کیلوژول در روز گورامی متفاوت بوده است. تغذیه ماهیان زینتی در آکواریوم های خانگی با توجه به تنوع گونه های نگهداری شده بسیار مشکل است چون هر گونه ماهی نیازها و شرایط ویژه خود را دارد و این امر تغذیه آنها را در این محیط ها دچار مشکل می کند زیرا تهیه یک جیره واحد که قادر به پوشش دادن نیازهای همه گروه های ماهی در یک آکواریوم غیر ممکن است.
    کلیدواژگان: ماهیان زینتی، نیازهای غذائی، تغذیه، رشد
  • محمود حافظیه *، شهرام دادگر صفحات 31-36
    در تکوین صنعتی کشت و پرورش ماهیان زینتی، فقدان غذای زنده مناسب به منظور تغذیه در مراحل مختلف تولید مشکلاتی را به وجود آورده است. در این مقاله به کاربرد روتیفر آب شیرین (Brachionus calyciflorus) ، ناپلیوس آرتمیا، دکپسوله سیست آرتمیا و زی توده آن در ماهیان زینتی اشاره شده است.
    نتایج نشان داده است روتیفر ایده آل ترین غذای زنده در مراحل ابتدایی تغذیه ماهی گورامی (Colisa lalia) است که یکی از ماهیان زینتی معروف و کوچک می باشد وقابلیت استفاده از غذاهای بزرگی چون ناپلیوس آرتمیا و مویینا را ندارد. حتی در مقایسه با زرده تخم این ماهی، استفاده از روتیفرنتایج بهتری را در رشد و بازماندگی لارو گورامی (روزهای 12-2) به دست داده است و اثرات مثبت آن تا زمانی که بتواند از آرتمیا استفاده کند (روزهای 32-13) ادامه دار بوده است.
    استفاده از سیست دکپسوله آرتمیا نیز نشان داد که می تواند جایگزین مناسبی برای ناپلیوس آرتمیا یا حتی مویینا در تغذیه ماهیان زینتی باشد. بچه ماهیان زینتی گوپی (Poecilia reticulata) ، مولی (Poecilia sphenops) ، پلاتی (Xiphophorus maculatus) ، دم شمشیری (Xiphophorus helleri) و نئون تترا (Hyphessobrycon herbertaxelrodi) به راحتی می توانند از سیست دکپسوله آرتمیا به جای ناپلیوس آرتمیا یا مویینا استفاده نمایند بدون آنکه دچار تنشی شوند یا رشد و بازماندگی آنها را دچار اختلال یا ضعف نماید.
    این ویژگی ها به اضافه تکنیک های غنی سازی به منظور بهبود و افزایش کیفیت آرتمیا و روتیفر و متعاقب آن ماهیان زینتی مصرف کننده از آنها به خصوص در مرحله لاروی را می توان به توسعه کاربردی غذای زنده در کشت و پرورش ماهیان زینتی نسبت داد.
    کلیدواژگان: ماهیان زینتی، غذای زنده، روتیفر، آرتمیا، دکپسوله و زی توده
  • عصمت محمدی باغملایی، مریم میربخش، بابک قائدنیا * صفحات 37-46
    شیوع بیماری هایی که عامل باکتریایی دارند و نیز ایجاد بیوفیلم روی سطوح تجهیزات و محصولات آبزی پروری یکی از بزرگ ترین عوامل محدودکننده توسعه بخش آبزی پروری بوده است. بسیاری از گونه های باکتریایی قادر به تولید و ترشح مولکول های پیام رسان هستند که توسط باکتری های همجنس یا متفاوت مجاور تشخیص داده می شوند. با افزایش تراکم جمعیت باکتریایی، این مولکول ها نیز در محیط خارج سلولی افزایش یافته و باکتری را قادر می سازد تا از نظر کمی حضور سایر باکتری ها را درک کند. باکتری ها با استفاده از این سیستم که کروم سنسینگ (ادراک حد نصاب) نامیده می شود، تغییرات بیان ژن و پاسخ های بیوشیمیایی را در تمام جمعیت هماهنگ می سازند. کروم سنسینگ در تنظیم تشکیل بیوفیلم، پروتئازها، فاکتورهای تهاجمی و سایر عوامل بیماری زا نقش دارد. با پیشرفت بیولوژی مولکولی و تکنیک های شناسایی و نقش کروم سنسینگ در بیماری زایی میکروارگانیسم ها، کروم سنسینگ یک هدف مطالعاتی برای کنترل عوامل بیماری زا شد. از آنجائیکه کروم سنسینگ وابسته به حضور مولکول های پیام رسان و برهمکنش آن ها با گیرنده های هم جنس است، هر مولکول یا آنزیمی که سنتز یا تجمع مولکول های پیام رسان را مسدود سازد، یا مانع از اتصال آن ها به گیرنده شود، قادر به ایجاد تداخل در سیستم کروم سنسینگ است. یکی از هوشمندانه ترین روش ها برای مقابله با باکتری هااستفاده از ترکیبات کروم سنسینگ به منظور ایجاد ادراک نادرست و به بیان دیگر به اشتباه انداختن باکتری است. به عبارت دیگر باکتری ها دچار این توهم می شوند که جمعیتشان بسیار زیاد است و از این رو رشد و یا فعالیت متابولیک خود را متوقف می سازند.
    کلیدواژگان: آبزی پروری، کروم سنسینگ (ادراک حد نصاب)، مولکول های پیام رسان، عوامل بیماری زا
  • عبدالحمید ماهیانه *، مهدیه جعفری صفحات 47-50
    پروبیوتیک ها معمولا ارگانیزم های زنده ای هستند که وقتی به مقدار کافی تجویز شوند باعث بهبود سلامتی میزبان می شوند. امروزه، پروبیوتیک ها نیز به بخش جدایی ناپذیر از آبزی پروری برای تولید بالا تبدیل شده اند. پروبیوتیک های که به صورت معمول در آبزی پروری استفاده می شوند شامل لاکتوباسیلوس، لاکتوکوکوس، لئوکونوستک، اینتروکوکوس، کارنوباکتریوم، شوانلا، باسیلوس، آئروموناس، ویبریو، اینتروباکتر، پزودوموناس، کلستریدیوم و گونه های ساکرومایسیس است، اگرچه پروبیوتیک ها به عنوان مکمل های جیره مصرف می شوند ولی افزودن پروبیوتیک به طور مستقیم به عنوان مواد افزودنی به آب نیز باعث سلامتی و بهبود محیط زیست می شوند. در آبزیان، پروبیوتیک ها به صورت های مختلفی استفاده می شوند از قبیل حمام دادن، تعلیق و غذا&zwj، با این حال، مکمل سازی جیره ها با پروبیوتیک ها به صورت افزودنی ها بهترین روش برای موفقیت در کلنی سازی و پایداری در روده استو براساس تحقیقات صورت گرفته در سطح جهان بر روی پروبیوتیک ها یکپروبیوتیک مناسب باید، تحت شرایط نگهداری طولانی مدت پایدار باشد، قابلیت تکثیر داشته باشد، تحمل اسیدیته دستگاه گوارش و نمک های صفراوی را داشته باشد، قابلیت تولید مواد ضد میکروبی علیه عوامل بیماری زا (تولید اسید، پراکسید هیدروژن و باکتریوسین های ضدپاتوژن) داشته باشد، توانایی رقابت جهت کسب مواد مغذی حیاتی را داشته باشد، قابلیت تحریک دستگاه ایمنی میزبان را داشته باشد، ایمن ، غیر مهاجم، غیر سرطان زا و غیر بیماری زا برای میزبان باشد، محرک رشد وهمچنین سویه ها باید توانایی تولید ویتامین ها از جمله (بیوتین و B12) را نیز داشته باشند و همچنین طریقه مصرف پروبیوتیک ها آسان باشد.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک ها، ارگانیزم های زنده، سلامتی، میزبان
  • یزدان مرادی * صفحات 51-55
|
  • M. Bahmani *, M. Agha Kouchaki, M. Takrimi Nyarad Pages 1-10
    Indeed one of the most important factors in aquaculture, is water quality and quantity. Therefore, it is necessary to improve manufacturing efficiency by utilizing the related patterns. In this regard, the novel methods of magnetic water in aquaculture is considered.So in this study the effects of a constant magnetic field with an intensity of 0, 5, 15 and 25 mT on some physicochemical parameters of water and the effects of magnetic water on stress and survival of goldfish (Carassius auratus) in the period of April to December 2013 were studied.180 specimen of gold fish with an average weight of 48 gr in a three-intensity magnetic water treatment with 5, 15, 25 mT and a control group treated (0 mT) was performed. Each treatment consisted of three replicates and 15 fish. Physical and chemical parameters of waters such as TDS, NO2, NO3, NH4 and O2, showed significant differences between the control and other treatments (p
    Keywords: magnetic water, growth, physiological indices, gold fish, Carassius auratus
  • M. Bahmani *, A. Hasanalipour Pages 11-24
    Establishing of appropriate conditions in the aquarium is one of the major issues in the possibility to maintain and continue the survival rate of ornamental fishes related to their bioecophysiologic condition in artificial conditions. Many factors such as toxic substances produced in the aquarium, biomass storage, food and feeding, and the design and installation of the aquarium is important. The above information is an executable instructions for setting up ornamental aquarium fish offered.
    In this paper, adequate information about the executive order for establishing of ornamental aquarium fishes is presented.
    Keywords: aquarium, commissioning, maintenance
  • M. Hafezie *, S. Dadgar Pages 31-36
    The industrial development of ornamental fish culture has been hampered by the lack of suitable live feeds for feeding the fish at the various production stages. This paper reports the recent developments in the applications of the freshwater rotifers (Brachionus calyciflorus), Artemia nauplii, decapsulated Artemia cysts and on-grown Artemia in the ornamental fish culture.Results demonstrate that the rotifers are an ideal starter feed for dwarf gourami (Colisa lalia), a typical freshwater ornamental fish species with larvae that are too small to ingest Artemia nauplii or Moina at its first feeding. Compared with the conventional yolk food, the use o f rotifers as a starter feed significantly improves the growth and survival of the gourami larvae (Days 2 -12), and the beneficial effects are extended to the subsequent Artemia-feeding phase (Days 13 -32).
    Work on decapsulated Artemia cysts indicates that the cysts could be used as a substitute for Artemia nauplii or Moina in freshwater ornamental fish culture. The fry of (guppy Poecilia reticulata, molly Poecilia sphenops, platy Xiphophorus maculatus, swordtail Xiphophorus helleri and neontetra Hyphessobrycon herbertaxelrodi) could readily feed on the decapsulated cysts, and their performances in terms of stress resistance, growth and survival are comparable to or better than those fed on Artemia nauplii or Moina. This characteristic, coupled with the use of bioencapsulation technique to enhance the quality o f the on-grow n Artemia, would make the organism an ideal nursery diet for freshwater ornamental fish. All these results show that the live feeds used in marine food fish hatchery could be applied to freshwater ornamental fish culture to improve their performance.
    Keywords: Ornamental fish, live feeds, Rotifer, Decapsulated Artemia cysts, On, grown Artemia
  • E. Mohammadi Baghmollai, M. Mirbakhsh, B. Ghaednia * Pages 37-46
    Outbreaks of bacterial disease and biofilm formation on the equipment surface and aquaculture products are the main limiting factor in aquaculture. Many bacterial species produce and secrete small signal molecules which can be detected by similar or different bacteria. When bacterial population increases, the density of these signals increases in the extracellular environment and enables bacteria to monitor the quantitative amounts of others. Using this system, which called quorum sensing, the bacteria can change gene expression and coordinate biochemical responses in all the population. Quorum sensing involves in biofilm formation and production of protease, aggressive factors and other pathogenic factors. With molecular biology advances and development of detection techniques, and the role of quorum sensing in bacterial pathogenicity, quorum sensing became an interest goal in biocontrolling the pathogenic factors. Since quorum sensing is dependent to the presence of signal molecules and their interaction with cognate receptors, each molecule or enzyme which blokes the signal synthesis or them accumulation, or inhibit their binding to the receptor, can interfere with the quorum sensing. One of the smartest approaches for protection against bacteria is using quorum sensing compounds in order to generate a false perception. In another words, bacteria are illusion that the population is very high and hence cease their growth or metabolic activity.
    Keywords: aquaculture, quorum sensing, signal molecules, pathogenic factors
  • A. Mahianeh *, M. Jafari Pages 47-50
    Probiotics are usually living organisms causing health improvement in the host when they are prescribed enough. Nowadays, probiotics are also changed into an inseparable part of the aquaculture for high production. The probiotics which are usually used in aquaculture include Lactobacillus, Lactococcus, Leuconostoc, Entrococcus, Carnobacterium, Bacillus, Aeromonas, Vibrio, Entrobacter, Pseudomonas, Clostridium and Saccharomyces species. Though probiotics are used as dietary supplements, adding probiotics to water directly as additives also cause health and improvement of the environment. In aquatic animals, probiotics are used as different forms such as bathing, suspension and food. However, diet supplementation using probiotics as additives is the best method for success in colony-building and stability (resistance) in intestine. According to the performed researches on the probiotics all over the world a suitable probiotic must be under the stable long-term maintenance conditions , have reproduction capability , have Acidity tolerance of the digestive system and bile salts, have the production of antimicrobial materials against pathogenic factors (producing acid, hydrogen peroxide, and antipathogenicbacteriocins) , have the competition capacity in order to get the vital nutrients, have instigation capacity of the most immunity system, be safe, non-aggressive, non-carcinogenic and non-pathogenic, have growth motive and also races should have the production capacity of vitamins including biotin and B12 and the probiotic usage method should be easy.
    Keywords: Probiotics, living organisms, the host health
  • Y. Moradi * Pages 51-55
    For achievement an efficient management in food processing centers all of the factors that they may effects the products should be considered. These factors are including planning, designing, site selection, instruction, requirements, production capacity, and cost and marketing management. For food marketing all of the marketing factors also should be studied. These factors can be included scientific, economic, consumer culture and society. Like other foods, establish a fishery processing center is required to considered many factors from production to market. Comparing to the other food processing the fishery processing is more sensitive. This sensitive is because the fish compositions. Therefore, for fishery processing and marketing need to prepare special production condition, storage, transportation and marketing. In this extension paper we tried to explain some points which are important in fishery products from processing to marketing in simple word.
    Keywords: Management, fish processing, marketing, fish product