فهرست مطالب

نشریه آبزیان زینتی
سال یکم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • لاله رومیانی *، عیسی شریف پور صفحات 1-8
    در این تحقیق عناصر سنگین و سمی جیوه، سرب، آرسنیک و کادمیوم که از عناصر اجباری سازمان بهداشت جهانی و سازمان غذا و داروی امریکا برای سنجش در ماهیان خوراکی است، در عضله و آبشش 60 گونه طوطی ماهی زردپولک (Scarus ghobban) صید شده در شمال خلیج فارس، پس از نمونه برداری و آماده سازی با روش طیف سنجی جذب اتمی با شعله برای جذب کادمیوم، سرب و آرسنیک و روش طیف سنجی جذب اتمی مجهز به سیستم تولید بخار سرد برای جیوه در سال 1392 مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان دادند که میزان تجمع فلزات در آبشش ماهی بیشتر از عضله و از اختلاف معنی دار آماری برخوردار بود (05. 0p<). میزان میانگین و انحراف معیار غلظت سرب، جیوه، کادمیوم و آرسنیک در بافت عضله به ترتیب (100±238، 20±50. 5، 72±170،30±105 میکروگرم برکیلوگرم وزن خشک) و در آبشش (108±373، 30±92. 1، 80±196، 60±142 میکروگرم بر کیلوگرم وزن خشک) بود. در هر دو اندام الگوی تجمع زیستی فلزات سنگین از سرب> کادمیوم> آرسنیک> جیوه تبعیت کرد. مقادیر به دست آمده با حد مجاز و سطح استاندارد این عناصر ارائه شده از سوی سازمان های استاندارد مختلف در جهان برای طوطی ماهی مقایسه شد. میزان فلز کادمیوم از حد استانداردهای جهانی موسسه استاندارد ایران، اتحادیه اروپا و استاندارد کشور چین بالاتر بود اما برای سایر فلزات از حد استانداردهای مزبور پایین تر بود.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، تجمع زیستی، طوطی ماهی زردپولک، خلیج فارس
  • سید جلیل ذریه زهرا *، محمدرضا مهرابی، سهراب رضوانی گیل کلایی صفحات 9-20
    ماهی تیلاپیا یکی از مهمترین گونه های پرورشی آبزیان در جهان بوده و نقش مهمی در اقتصاد شیلاتی بسیاری از کشورها دارد. به دلیل وجود خصوصیات ویژه ای از جمله امکان سازگاری با محیط جدید، تولید مثل سریع و رشد مناسب در بیش از 1 0 0 کشور جهان به عنوان ماهی پرورشی پذیرفته شده است. در این میان وجود بیماری های مختلف عفونی از جمله بیماری های باکتریائی و ویروسی به دلیل بروز تلفات گسترده و ایجاد خسارات اقتصادی قابل توجه، یکی از چالش های اساسی در روند توسعه آبزی پروری این گونه مهم محسوب می گردند. مطالعات محققین مطرح بر روی بیماری های ماهی تیلاپیا ثابت کرده است که در زمان کوتاهی (2-1هفته) پس از معرفی بچه ماهیان به استخرها، احتمال آلودگی به انواع باکتری ها و انگل ها (منوژن ها و تک یاخته ها) افزایش می یابد، همچنین آلودگی به ایریدو ویروس ها موجب تلفات سنگین ماهیان در ابتدای دوره پرورش می شود. بیشترین خطر تلفات ماهیان در اواسط و اواخر دوره پرورش ناشی از وجود باکتری های بیماری زا نظیر فلاووباکتریوم ها Flavobacteriums و به ویژه آئروموناس هاAeromonads ، استرپتوکوک ها Streptococcus،گونه های (S. dysgalacti) ، (S. iniae) وS. agalactiae) ) می باشدکه در صورت عدم رعایت نکات ایمنی و اصول بهداشتی می توانند موجب سپتی سمی، مننگوآنسفالیت، کاهش اشتها، لاغری، بی حالی، خونریزی های منتشره جلدی واندام های داخلی، اگزوفتالمی، شنای مارپیچی و زمینه ابتلا به بیماری های توام با مرگ و میر را ایجاد نمایند. بیماری های ویروسی ماهیان تیلاپیای پرورشی از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و میزان ابتلا و مرگ و میر به سن، درجه حرارت آب و دیگر شرایط پرورشی بستگی دارد؛ از جمله درکشورهای پیشرو، برخی هرپس ویروس ها Herpes-like virus در دوره لاروی، همچنین بیماری ایریدو ویروسی Iridoviral disease (IVD) و بیماری نکروز عصبی ویروسی Viral Nervous Necrosisیا (VNN) این صنعت را با تهدیدهای جدی در دنیا مواجه نموده اند.
    کلیدواژگان: ایران، تیلاپیا، بیماری های باکتریائی، بیماری های ویروسی
  • شهرام دادگر *، محمود حافظیه صفحات 21-28
    کک آبی (Moina macrocopa) یکی از انواع غذاهای زنده مورد استفاده در پرورش لارو برخی آبزیان پرورشی است. از آنجا که در سیستم های پرورشی، این کک آبی معمولا از ریز جلبک ها تغذیه می کند، هزینه تولید آن بالا بوده و استفاده از جایگزین های غذایی ارزانتر می تواند به کاهش هزینه های تولید این غذای زنده کمک نماید. از طرفی آنالیز ارزش غذایی مواد دفعی آبزیان پرورشی، امکان استفاده ازآن را به عنوان غذای این کلادوسر محتمل نموده است به منظور آزمایش این احتمال، از ماده دفعی جمع آوری و خشک شد ماهی تیلاپیا، که خود روزانه یک بار با غذای تجاری به اندازه 3-2 درصد وزن بدن تغذیه شده، در تغذیه کک آبی استفاده گردید. در کنار آن دو ریز جلبک اسپیرولینا و کلرلا نیز به عنوان غذای رایج، جمعا سه تیمار غذایی هر یک با سه تکرار، تحت شرایط مناسب فیزیکی و شیمیایی آب به مدت 12 روز به تغذیه وپرورش Moina macrocopa پرداخته شد. ابتدا نئونات ها از یک مولد ماده کک آبی سالم، دارای کیسه رحمی که در یک ظرف حاوی آب معمولی بدون کلر قرار داده شده و با مخمر نانوایی تغذیه شده بود، طی 24 ساعت بدست آمد که به صورت جداگانه به ظروف آزمایشی منتقل گردیدند. طی این مدت آزمایش، متوسط طول عمر، میزان بقا، متوسط باروری و زاد ولد تجمعی جمعیت تولید شده در ظروف آزمایشی تیمارهای مختلف غذایی اندازه گیری با هم مقایسه آماری شدند. نتایج نشان داد زاد و ولد تجمعی، باروری، میزان بقا و متوسط طول عمر به ترتیب در گروه تغذیه شده با مواد دفعی، کلرلا و اسپیرولینا روند نزولی یافت (p<0. 05).
    کلیدواژگان: کک آبی، Moina macrocopa، مواد دفعی، عملکرد تولید مثل
  • محمود رامین *، مسطوره دوستدار صفحات 29-36
    ماهیان آب های داخلی ایران دارای تنوع گسترده ای می باشند. در چند سال گذشته محققین ماهی شناسی به ویژه در دانشگاه ها توجه بیشتری نسبت به ماهیان آب های داخلی نشان داده اند به نحوی که منجر به شناسایی تعدادی گونه جدید از ماهیان منابع آبی داخل کشور شده است. خانواده کپور ماهیان دنداندار ماهیانی با اندازه کوچک ودارای نوارهای تیره و روشن، لکه ها و خال های رنگی، نقش ونگار زیبا بر روی بدن می باشند. اغلب آنها در برابر شوری مقاوم هستند. قبلا تعداد5 گونه از این خانواده در ایران شناسایی شده بود ولی در فاصله سال های 2006 تا 2014 تعداد 8 گونه دیگراز آن ها در ایران شناسایی شدند و در حال حاضر تعداد گونه های جنس آفانیوس در کشورمان 13گونه می باشند. با توجه به اندازه جثه، شکل ظاهری، رنگ و نقش و نگارهای موجود بر روی بدن، این گونه ها جهت استفاده به صورت ماهیان تزئینی مناسب تشخیص داده شدند و برای نگه داری در آکواریوم مناسب هستند.
    کلیدواژگان: گونه های بومی، جنس آفانیوس، ماهیان زینتی، ماهیان آب های داخلی
  • سیدعلی حمزه پور *، محمد سوداگر، محمد مازندرانی صفحات 37-44
    شناسایی علمی گونه های مختلف ماهیان و تشخیص جنسیت آن ها برای کسانی که به امر تکثیر ماهیان به طور علمی و تخصصی می پردازند، امری ضروری است. ماهی سیلور دالر از کاراسین ماهیان جنس Metynnis است که بیشتر جنبه زینتی دارد. طبقه بندی آن، امروزه چندان رضایت بخش نمی باشد. اهل (1924) 24 گونه از این ماهی را شناسایی کرد و گوسیلین (1951) تعداد گونه های معتبر را به 6 عدد کاهش داد و زارسک و گری (1999) از 11 گونه معتبر این جنس نام برده اند. در بین گونه های این جنس M. maculatus و M. otuquensis ریزترین فلس را دارند. بیشترین تعداد اسکیوت شکمی (40 عدد) در M. lippinocottianus وجود دارد. گونه های M. luna، M. orinocensis و M. guaporensis بیشترین تعداد خار آبششی را دارند. ارتفاع بدن در M. luna نسبت به سایر گونه های این جنس بیشتر است. برای تشخیص جنسیت در این ماهیان معمولا از باله مخرجی و الگوهای رنگی روی بدن استفاده می شود.
    کلیدواژگان: تعیین جنسیت، سیلور دالر، گونه، تکثیر
  • حبیب الله گندمکار، ابوالحسن راستیان نسب *، رقیه محمودی، سید عبدالحمید حسینی صفحات 45-51
    توتیاها موجوداتی هستند که در اقیانوس های سراسر جهان، در صخره های پرموج، جزایر مرجانی، جزایر کلپ، استخرهای صخره ای، گلی و در بستر علف های دریایی زندگی می کنند. امروزه تکثیر و پرورش این آبزی با توجه به ارزش غذایی بالا و تقاضای روز افزون آن مورد توجه می باشد، به طوری که در حال حاضر توتیای دریایی در نقاط مختلف جهان پرورش داده می شود. در ایران، سابقه چندانی در خصوص تکثیر و پرورش توتیا وجود ندارد. در مقاله حاضر ضمن بیان شرایط لازم جهت تکثیر و پرورش توتیای دریایی (لقاح، پرورش لارو و پست لارو، پرورش مولدین و پرورش بازاری) ، انواع سیستم های رایج پرورش نیز شرح داده شده است.
    کلیدواژگان: توتیای دریایی، بیوتکنیک، تکثیر، پرورش
  • حامد منوچهری * صفحات 53-56
    یکی از مراحل حساس پرورش آبزیان، مرحله انکوباسیون می باشد. در این مرحله که تقسیمات سلولی با سرعت بالایی انجام می شود، تخم در مقابل تغییرات فیزیکی و شیمیایی آب، حرکت، آلودگی ها و عوامل بیماری زا شدیدا حساس می باشد. در این زمان، تخم هایی که بنا بر دلایل مذکور یا عدم انجام لقاح از مراحل نمو جنینی باز می مانند، تخم ناسالم محسوب شده و بایستی از بین توده تخم های سالم جدا شوند. تخم های ناسالم ظرف مدت کوتاهی محل تجمع عوامل بیماری زا شده و برای جلوگیری از انتقال بیماری به تخمهای سالم جداسازی در انکوباتورها صورت می گیرد. در کل جداسازی تخم ماهیان به دو روش دستگاهی و غیردستگاهی انجام می پذیرد. در روش دستگاهی تخم هایی که مراحل حساس نمو جنینی را پشت سر گذاشته اند درون دستگاه های اتوماتیک ریخته شده و جداسازی تخم های سالم از تخم های غیر سالم بدین روش انجام می پذیرد. دستگاه های اتوماتیک بر مبنای ویژگی های فیزیولوژیک تخم جداسازی را انجام می دهند. در روش غیردستگاهی جداسازی با کمک دست و پنس یا لوله پوآ و جداسازی از طریق شناورسازی درون آکواریوم یا انکوباتور انجام می پذیرد.
    کلیدواژگان: تخم ماهی، ماهیان زینتی، تخم سالم، تخم ناسالم
|
  • L. Roomiani *, I. Sharifpour Pages 1-8
    In this study heavy and poison metals Hg, Pb, As and Cd, which are required by the WHO and the FDA to be determined in sea food, were evaluated using flame atomic absorption spectroscopy technique, thus sampling and preparation, tissues of gill and muscle 60 samples of Scarus ghobbanin North of Persian Gulf in 2013. Results showed accumulation of heavy metals in gill higher than muscle and significant statistically different (p Cd> As> Hg. These values were compared with the different standard organizations for Scarus ghobbanin word. The concentration of Cd in the studied fish tissues proved to be much higher than Iran standard institute, Europe ::::union:::: and China standard, but for other metals lower than levels of organizations of standard.
    Keywords: Heavy metals, Bioaccumulation, Scarus ghobban, Persian Gulf
  • Zorriehzahra *, M.R. Mehrabi, S. Rezvani Pages 9-20
    Tilapia could be one of important culture fish species and has important role in fisheries economics in the world. It was accepted as culture species in more 100 countries in the world in order to some specificity such as adaptation ability in new environment, rapid reproduction and suitable growth. Some important infectious diseases such as bacterial and viral diseases could be considered as one of important basic challenge in aquaculture development. Recent investigation on tilapia approved that after introduce of tilapia fry to culture ponds probability of infection to some bacterial and parasites (Monogenes and Protozoan) would be increased after short period. Also, Iridovirus infection could be caused of heavy mortality in early stages of tilapia culture. Furthermore, Flavobacterium columnare infection is a common pathogen in early stages. The most important threats of the mid and last stages of tilapia culture could be due to some bacterial pathogens such as streptococcal disease that killing big fish from 150 – 300 g onward, as the most important pathogen affecting the tilapia culture industry. Well-known species of Streptococcus consist of (S.dysgalacti), (S.iniae) and (S.agalactiae ) and could be produced some clinical signs such as septicemia, meningoencephalitis, loss of appetite, emaciation, lethargy, diffuse bleeding on skin and internal organs, exophthalmia, spiral swimming and heavy mortality in affected tilapia. Furthermore, viral diseases have more importance in tilapia culture and rate of morbidity and mortality were related to age, water temperature and other culture conditions. Some Herpes-like virus, Iridoviral disease (IVD) and Viral Nervous Necrosis (VNN) could be considered as most important viral threats in tilapia industry in the world.
    Keywords: Iran, Tilapia, Bacterial, Viral diseases
  • S. Dadgar *, M. Hafezieh Pages 21-28
    Aquatic flea (Moina macrocopa) as a live food using in aquatic larval culture and fed on costly microalgae follows cheaper food for production economically. On the other hand, nutritional value of waste fish showed that they have capability to use as food for this flea. For analysis this possibility, tilapia waste collected and dried were fed to water flea compared with two current foods, Spirulina and Chlorella microalgae in three treatments each with three replication under desire physicochemical parameter of water for 12 days. For this procedure, Neonate from a health water flea matured female collected, placed in a un-chlorinated water and fed with baker's yeast and after 24 hours they moved to the experimental units. Survival rate, fecundity and cumulative reproduction compared between treatments. The results revealed that survival rate and reproductive performance of this flea decreased by using fish waste followed by Chlorella and Spirulina (p
    Keywords: Water flea, Moina macrocopa, fish waste, reproductive performance
  • M. Ramin *, M. Doustdar Pages 29-36
    The inland water fishes of Iran have a vast biodiversity. In the recent years some Iranian Ichthyologists of in some of universities studied more on inland water resources of Iran, , so they identified 8 new species of genus Aphanius till 2006 to 2014. Species of Cyprinodontidae family are small fishes have beautiful dark and light bars, pigments and spots of colour, on the body. Most of them are resistant to the salt and all of them are native species.5 species of this family have been identified already in Iran. At present the numbers of them are 13 species in our country. Due to the size, shape, colour and design of bars and spots on the body, they are suitable to introduce as as ornamental fishes to keep them in the aquarium.
    Keywords: Native fishes, Aphanius, Ornamental fish, Inland water resources
  • S. A. Hamzehpour *, M. Sudagar, M. Mazandarani Pages 37-44
    Identification of different fish species and gender identification to those who propagate the fish scientific ally is necessary. Silver dollar is characiform genus Metynnis that often has ornamental aspects. Its scientific classification is unsatisfactory today. Ahl (1924) identified 24 species of the fish and Goslyine (1951) the number of valid species reduced to 6. Zarske and Grey (1999) have named the 11 valid species of the genus. Among the species of this genus are M. maculatus and M. otuquensis finest scales. The number of scute (40) in M. lippinocottianus is the highest. M. luna, M. orinocensis and M. guaporensis has the highest number of gill raker. M. luna body height is more than other species. Anal fin and colorful patterns on the body is usually used to identify the sex of these fish.
    Keywords: Sex identification, Silver dollar, Species, Propagation
  • H. Gandomkar, A. Rastiannasab *, R. Mahmoudi, S. A. Hosseini Pages 45-51
    Urchin species found in all oceans over the world, live on wavy and coral reefs, kelp islands and in rocky and muddy pools and sea grass beds. Reproduction and breeding of these species due to increasing demand for their high nutritional value are concerned. Sea urchin at present is growing around the world. There is not much experience on the propagation and cultivation of Urchin species in Iran. In this review, the expression for the reproduction and rearing of sea urchin (fertilization, larval and post-larval rearing, breeding, and brood rearing) and conventional farming systems also had been described.
    Keywords: Sea urchin, Biotechnic, Reproduction, Breeding
  • H. Manouchehri * Pages 53-56
    Incubation is one of the important stages of aquaculture. Fertilized eggs are so sensitive to physico-chemical variation, movements, pollution and pathogens while cell dividing is in progress. Dead eggs which have white color should sort from alive eggs because dead eggs are a suit place for pathogens which can spread in incubator and among live eggs along a short time. Egg sorting is done with two
    Methods
    manual and automatic methods. In case of manual method, sorting is done with hand, forceps, pipe, and buoying in incubator or aquarium. In automated sorters eyed eggs which were passed sensitive period, poured to machine and will sort. Then eggs are sorting according their physiological properties.
    Keywords: Fish egg, Ornamental fishes, Live eggs, Dead eggs