فهرست مطالب

نشریه آبزیان زینتی
سال سوم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه مشیدی، سهیل ایگدری * صفحات 1-6
    تکوین سریع اولیه و الگوی رشد آلومتری یک ویژگی معمول در لارو ماهیان می باشد. این تحقیق با هدف بررسی الگوی های رشد آلومتریک و تغییرات ریخت ظاهری ماهی سیچلاید گورخری (Amatitlania nigrofasciatum) به عنوان یک گونه با ارزش زینتی از زمان تفریخ تا 35 روز پس از آن به اجرا درآمد. برای این منظور تغییرات ریختی و تکوینی لاروها در مراحل اولیه رشد بررسی و توصیف گردید. داده های ریخت سنجی نیز از روی تصاویر دوبعدی گرفته شده از نمونه ها توسط نرم افزار ImageJ استخراج گردید و الگوی رشد آلومتری به صورت تابع توانی طول کل با استفاده از داده های تغییر نیافته در فرمول Y=aXb اندازه گیری شدند با توجه به نتایج و براساس نقاط عطف رشد بخش های مختلف بدن، مراحل اولیه رشد این گونه به سه مرحله شامل، دوره Larval تا جذب کیسه زرده، Post larval همراه با توسعه باله ها و ظهور رنگدانه های بخش های میانی، پشتی و ساقه دمی و دوره Younger juvenile همراه با ظهور بیشتر رنگدانه ها به ویژه در بخش باله های پشتی و مخرجی و تکوین کامل باله ها قابل تقسیم می باشد. براساس نتایج، در این گونه نقاط عطف رشد بیشتر ویژگی های ریختی همزمان با تغییر از تغذیه داخلی به خارجی بود و شکل بدن آن همگام با اولویت های زیستی توسعه می یابد.
    کلیدواژگان: ماهی زینتی، رشد، ریخت، آلومتری، ریخت سنجی
  • محمود حافظیه *، شهرام دادگر صفحات 7-17
    بدون شک گسترش تولیدات آبزی ‏پروری، به دلیل فشارهای محیط زیستی ناشی از تاثیر آلوده کننده پساب این صنعت برمنابع آبی و وابستگی شدید به روغن و آرد ماهی در تغذیه آبزیان، محدود خواهد شد. امروزه چنین به نظر می‏ رسد که استفاده از تکنولوژی بیوفلاک در این صنعت هر دو مشکل را به صورت یکجا حل می‏ کند. هم مواد مغذی را از پیکره های آبی جدا می‏نماید و هم از آن در جهت تولید زی‏توده باکتریایی (پروتئین میکروبی) استفاده می‏ کند که به طور مستقیم و به عنوان غذای اضافی مورد تغذیه آبزیان پرورشی قرار خواهد گرفت و از این طریق ضریب تبدیل غذا را و متعاقب آن هزینه تولید را کاهش می ‏دهد. درک و فهم پایه ای از فلاکه شدن توده ای بسیار ضروری است و می‏تواند در بهینه‏ سازی تجربیات موثر باشد. ارگانیسم های موجود در فلاک ها حتی از فیتوپلانکتون ها بهتر و سریع تر خورده، هضم و جذب می‏شوند که با توجه به تشکیل توده‏ های فلاک در سیستم‏های آبزی‏پروری غیر متراکم و یا متراکم به ترتیب با نسبت وزنی 1/0 تا 10 گرم در هر متر مکعب، از مزیت بالایی برخوردارند. البته رشد فلاک به غلظت اکسیژن محلول، منبع کربن آلی و بارهای دیگر مواد آلی، بسیار وابسته است. تعیین ویژگی های بیوشیمیایی فلاک همچون سطوح پروتئین، اسیدهای چرب و پلی بتا هیدروکسی بوتیرات می‏تواند در شناخت ویژگی‏ های غذایی آنها مورد استفاده قرار گیرد. همچنین به منظور شناسایی باکتری‏ ها و جوامع میکروبی توده بیوفلاک از روش‏ های PCR real time یا DGGE استفاده می‏ شود. چنانچه بتوان از میکروب‏ هایی با توان بالا در ارزش افزوده توده بیوفلاک و غنی سازی مواد تغذیه آن استفاده نمود، قطعا از دید تجربی مورد استقبال آبزی پروران قرار خواهد گرفت. از این منظر، استراتژی داشتن باکتری‏ های غالب که به راحتی به وسیله آبزیان پرورشی خورده و هضم شوند یا برخورداری از محصولاتی چون پلی بتا هیدروکسی بوتیرات که از نظر محتویات انرژی غنی باشند، بسیار با اهمیت و مورد علاقه خواهند بود.
    کلیدواژگان: بیوفلاک، آبزی پروری، غنی سازی، تغذیه، ارگانیسم
  • شبنم باقری، سیده زهرا معصومی زاده * صفحات 19-24
    ریزجلبک کلرلا از جلبک های سبز فتوسنتزکننده می باشد که در آبزی پروری، تحقیقات و بسیاری علوم دیگر به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. از آنجایی که ویتامین‏ ها باعث افزایش رشد برخی فیتوپلانکتون ها می شود؛ لذا اثرات ویتامین‏ ها (ویتامین محیط کشت کانوی شامل: B1 و B12، ویتامین محیط کشت گیلارد شامل: B1 و B12 و Hو ویتامین‏های Bcomplex و B12بر رشد میکروجلبک کلرلا مورد آزمایش قرار گرفت. رشد این ریزجلبک در 4 تیمار هر یک با سه تکرار برای هر تیمار مورد آزمایش قرار گرفت. میکروجلبک‏ ها با شمارش روزانه و در شرایط آزمایشگاهی یکسان (دمای 0C25، شوری ppt 5، شدت نوری 2500 لوکس و دوره نوری 16:8) محاسبه شد. نتایج آماری نشان داد که بین تیمارهای دارای ترکیبات ویتامینه اختلاف معنی داری وجود نداشت. اگرچه بیشترین تراکم مربوط به تیمار دارای ویتامین کانوی بود ولی بین دو محیط کشت ویتامینه گیلارد و کانوی اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت. همچنین کمترین تراکم مربوط به تیمار فاقد ویتامین بود و بین تیمار فاقد ویتامین و تیمارهای دارای ویتامین‏ های کانوی و گیلارد اختلاف معنی داری وجود داشت، لذا می توان جهت افزایش رشد کلرلا از ویتامین‏ های کانوی و گیلارد استفاده نمود.
    کلیدواژگان: کلرلا، آبزی پروری، ویتامین، ریزجلبک، آب دریا
  • سهیل ایگدری *، آرش جولاده صفحات 27-31
    مطالعه تفاوت درون گونه ای در ماهیان به واسطه عوامل محیطی و ژنتیکی اهمیت بالایی در شناخت روند تکاملی آن ها دارد. ماهیان در مسیر تکاملی به واسطه کسب ویژگی های ریختی از یکدیگر تمایز می یابند که مطالعات ریخت سنجی برای درک چنین روندی در آن ها از بیشینه طولانی در علم ماهی شناسی برخوردار است. از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی الگوی تفاوت های ریختی دو جمعیت ماهی سرماری (Channa gachua) از حوضه های جازموریان و مکران با استفاده از ریخت سنجی هندسی لندمارک-پایه انجام شد. برای این منظور تعداد 58 قطعه ماهی سرماری از رودخانه هلیل رود حوضه جازموریان و رودخانه سرباز از حوضه مکران نمونه برداری گردید. پس ازعکس برداری از نیم رخ چپ ماهیان، تعداد 16 نقطه لندمارک بر روی تصاویر دو بعدی تعریف و با استفاده از نرم‏افزارTpsDig2 رقومی سازی شدند. داده های حاصل پس از آنالیز پروکراست، با استفاده از تحلیل چندمتغیره DFA با ارزش Pحاصل از آزمون جایگشت با ده هزار تکرار مورد تحلیل قرار گرفتند. از نظر ریختی، تفاوت معنی داری بین دو جمعیت مورد مطالعه مشاهده شد. این تفاوت ها مربوط به عمق بدن و سر و جایگاه های چشم، پوزه و قاعده باله سینه ای ساقه دمی بودند. تفاوت های ریختی مشاهده شده بین این دو جمعیت می تواند حاصل پاسخ های انعطاف پذیری ریختی آنها به ویژگی های زیستگاهی و یا مسیر تکاملی مجزا در آنها به واسطه فاصله جغرافیایی باشد.
    کلیدواژگان: ریخت شناسی، تکامل، سرماری، ریخت سنجی
  • آرش جولاده رودبار *، صابر وطن دوست، سهیل ایگدری صفحات 33-37
    به منظور شناسایی و معرفی گربه ماهیان ایران در طی سال های 1394-1392 از حوضه های کاسپین، ارومیه، تیگریس و پرسیس با استفاده از الکتروشوکر نمونه برداری به عمل آمد. نمونه ها پس از صید در محلول فرمالین 10 درصد تثبیت و به آزمایشگاه جهت شناسایی منتقل گردیدند. با توجه به نتایج بدست آمده از راسته گربه ماهی شکلان Siluriformes چهار خانواده و چهار جنس در آب های داخلی ایران شناسایی گردیدند، از خانواده Bagridae گونه Mystus pelusius از حوضه های آبریز دجله پرسیس و هرمز، از خانواده Siluridae گونه Silurus glanis از حوضه کاسپین و ارومیه، گونه S. triostegus از حوضه آبریز دجله، از خانواده Sisoridae گونه های Glyptothorax kurdistanicus و G. silviae از حوضه آبریز دجله و خانواده Heteropneustidae گونه Heteropneustes fossilis مورد شناسایی قرار گرفت. از بین گونه های شناسایی شده گونه M. pelusius ، S. triostegus ،S. glanis و G. kurdistanicus به عنوان گونه های بومی، H. fossilis به عنوان گونه مهاجم و G. silviae به عنوان گونه بوم زاد در ایران حضور دارند. گونه های M. pelusius، G. kurdistanicus، G. silviae و H. fossilis به لحاظ ظاهری برای نگه داری در آکواریوم مناسب تر هستند. گونه های M. pelusius، G. kurdistanicus و G. silviae برای نگه داری در آکواریوم های کوچک تر و گونه Heteropneustes fossilis برای نگه داری در آکواریوم های بزرگ به دلیل اندازه بزرگ مناسب به نظر می رسیدند.
    کلیدواژگان: گربه ماهی، شناسایی، حوضه های آبریز، ایران
  • حبیب الله گندمکار، ابوالحسن راستیان نسب، سجاد نظری * صفحات 39-45
    سیتوژنتیک، علم مطالعه ساختمان کروموزوم ها می باشد. در این علم کروموزوم ها با استفاده از تکنیک های باندینگ (نوارگذاری) و یا شیوه های سیتوژنتیک ملکولی مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرند. این علم، شاخه ای از ژنتیک است که با مطالعه ساختار و ترکیب کروموزومی یک سلول مرتبط بوده و شامل آنالیز معمول کروموزوم های نواربندی G شده و سایر تکنیک های بندینگ و نیز سیتوژنتیک مولکولی شامل FISH و CGH است. در این مقاله گزارشی از بررسی های انجام شده و کاربرد سیتوژنتیک در آبزیان از جمله آبزیان زینتی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سیتوژنتیک، آبزیان، کروموزوم، ژنتیک، تکنیک نواربندی