فهرست مطالب

نشریه آبزیان زینتی
سال سوم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد محمدی یلسویی، محمد فروهر واجارگاه، سیدعلی اکبر هدایتی * صفحات 1-7
    فرآیند حذف آمونیاک (NH3) در محیط های دارای بستر مناسب برای جایگزینی باکتری ها بهتر از سیستم های متکی بر باکتری های معلق در ستون آب صورت می گیرد. از این روی، هدف از مطالعه ی حاضر مطالعه ی کارایی ساقه گندم بعنوان یک بستر مناسب جهت تسریع روند تثبیت آمونیاک (دنیتروفیکاسیون) و افزایش شانس بقای ماهی کوی (Cyprinus carpio carpio) در مواجهه با غلظت حاد آمونیاک بود. در مرحله ی اول آزمایش 8 آکواریوم شیشه ای به دو گروه شاهد (فاقد ساقه ی گندم) و تیمار حاوی ساقه ی گندم (معادل 10% حجم کل مخزن) با چهار تکرار تقسیم شدند. برای ارزیابی کارایی ساقه گندم در کاهش آمونیاک محلول در آکواریوم، معادل 10 میلی گرم درلیتر آمونیاک به هریک آکواریوم ها اضافه شد و 24، 48، 72 و 96 ساعت پس از افزودن آمونیاک، میزان آن در گروه تیمار و شاهد محاسبه شد. در مرحله ی دوم آزمایش، 24 عدد ماهی کوی با میانگین وزنی 2±6 گرم به صورت مساوی در 8 آکواریوم جدید (متفاوت از مرحله اول) تقسیم شدند. ماهیان مدت 96 ساعت با غلظت 10 میلی گرم در لیتر آمونیاک مواجه شدند. تلفات در گروه شاهد (فاقد ساقه ی گندم- دارای 21 عدد ماهی کوی) و گروه تیمار (حاوی ساقه ی گندم، معادل 10% از کل حجم آکواریوم - دارای 21 عدد ماهی کوی) در بازه های زمانی 24، 48، 72 و 96 ساعت شمارش شد. نتایج نشان داد بین غلظت آمونیاک در پایان 96 ساعت در گروه تیمار نسبت به گروه شاهد تفاوت معناداری وجود داشت (05/0>p). همچنین بین تعداد مرگ و میر ماهیان در گروه تیمار نسبت به گروه شاهد تفاوت معناداری وجود داشت (05/0>p) ؛ کمترین میزان مرگ و میر ماهیان مربوط به تیمار بود. نتایج مطالعه حاضر نشان داد، استفاده از ساقه گندم علاوه بر افزایش کارایی سیستم های تثبیت آمونیاک باعث افزایش شانس بقای ماهی کوی در مواجهه با غلظت حاد آمونیاک شد.
    کلیدواژگان: ساقه گندم (کلش)، بیوفیلتر طبیعی، سمیت آمونیاک، دنیتروفیکاسیون، ماهی کوی، شانس بقاء
  • نرگس مورکی *، زینب سادات مصطفوی صفحات 9-17
    به منظور بررسی اثر جایگزینی آرد ماهی در سطوح متفاوت با آرد ضایعات ماکیان به ترتیب 3 جیره غذایی به همراه یک جیره شاهد به شکل کرامبل در قالب یک طرح کاملا تصادفی فرمول و استفاده گردید. برای این منظور 144 قطعه ماهی سوروم طلائی (Cichlasoma severum) با میانگین وزنی و طولی به ترتیب 023/0 ± 96/0 گرم و 021/0±72/0 سانتی متر با استفاده از سه جیره آزمایشی با سطوح 25، 50، 75 درصد آرد ضایعات جایگزین شده با آرد ماهی به شکل کرامبل به همراه گروه شاهد در قالب 4 گروه هر کدام با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. در طول دوره ماهیان هر 15 روز یکبار زیست سنجی شدند و پس از 93 روز پرورش در پایان دوره، فاکتور های رشد اندازه گیری شدند. نتایج نشان دادند ماهیان تغذیه شده با جیره های تغذیه ای از نظر میزان طول و وزن بدن، نرخ رشد ویژه طولی و وزنی، ضریب تبدیل غذایی، فاکتور وضعیت و فاکتور رشد روزانه در بین تیمارهای مورد بررسی و گروه شاهد تفاوت معنی داری داشتند (05/0>p) ، و گروه های تغذیه شده با سطحح جایگزینی 25 و 50 درصد رشد بیشتری را در مقایسه با گروه شاهد داشتند. نتایج این تحقیق نشان داد جایگزینی آرد ضایعات طیور بجای آرد ماهی در سطح جایگزینی 50 درصد می تواند جایگزین مناسبی برای آرد ماهی در جیره ماهی سوروم طلائی محسوب شود.
    کلیدواژگان: سوروم طلائی (Cichlasoma severum)، آرد ضایعات کشتارگاهی طیور، آرد ماهی، جیره کرامبل
  • فریده ریگی، حمیده ذکریایی، محمد سوداگر * صفحات 19-30
    تولیدمثل موفق آبزیان در شرایط اسارت به عنوان یکی از موضوعات کلیدی در صنعت آبزی پروری مطرح می باشد. امروزه هورمون ها به عنوان ابزاری در جهت بهبود و تسریع در فرآیند تکثیر و پرورش آبزیان به کار گرفته می شوند، اما به دلیل تجمع طولانی مدت در بدن، سبب ایجاد اختلال در دستگاه تولیدمثلی آبزیان می گردند، لذا با توجه به معایب هورمون ها و این که گیاهان حاوی فیتواستروژن فاقد اثرات منفی استروژن های صنعتی می باشند، استفاده از استروژن های اگزوژن طبیعی مثل فیتواستروژن ها در این صنعت رایج گردید. فیتواستروژن ها در دو گروه اصلی فلاونوئیدها و غیرفلاونوئیدها طبقه بندی می شوند. ایزوفلاون ها آگونیست های بسیارضعیف استروژن بوده که به گیرنده ی استروژن با تمایل کم تر از استرادیول باند می گردند و بسته به غلظت های نسبی فیتواستروژن ها و استروژن داخلی از خود خواص آگونیستی یا آنتاگونیستی نشان می دهند. تحقیق حاضر مروری بر معرفی فیتواستروژن ها، نحوه عملکرد و کاربرد آن ها در آبزی پروری می باشد. نتایج نشان می دهد که مصرف کمکی فیتواستروژن ها در آبزی پروری در حفظ سلامت آبزیان و مصرف کنندگان موثر بوده و نیز محصولات حاصل از بازارپسندی خوبی برخوردار می باشند، لذا می توان اظهار داشت فیتواستروژن ها می توانند جایگزین مناسبی برای استروژن های صنعتی باشند.
    کلیدواژگان: فیتواستروژن، تولید مثل، آبزیان
  • شبنم نژادمقدم، رقیه صفری *، عباسعلی حاجی بگلو، رکسانا فلاحی صفحات 31-38
    در سال های اخیر تجارت جهانی ماهیان زینتی رشد قابل توجهی داشته است به طوریکه در آسیا و سایر کشورهای جهان مانند سریلانکا و کشورهای جنوب شرقی آسیا توانسته اند از این پتانسیل برای صادرات این نوع ماهیان به سایر کشورها استفاده کنند. با توجه به اهمیت ماهیان زینتی تلاش در جهت کاهش استرس یکی از اهداف پرورش دهندگان ماهیان زینتی در جهت رشد و در نتیجه تولید بیشتر می باشد. یکی از راهکارهای نوین تعدیل اثرات استرس از طریق ایجاد تغییر در شاخصهای فیزیولوژیک وابسته به خون و بافت های بدن ماهیان در کنار روش های نوین بیوتکنولوژیک، استفاده از موسیقی می باشد که اخیرا مطالعات بسیاری در این زمینه صورت گرفته است. موسیقی به عنوان یک عامل پرورشی که به راحتی قابل کنترل می باشد، مورد توجه بسیاری از محققین قرار گرفته است چراکه می توان با کنترل این فاکتور با هزینه ای کم، به سود بیشتر دست یافت. در مقاله حاضر به مرور اثر صوت در برخی گونه های ماهیان زینتی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: ماهی زینتی، موسیقی، شاخص های فیزیولوژیک
  • عاطفه کارآمد، محمد سوداگر *، عباسعلی حاجی بگلو صفحات 39-46
    همواره هدف از تولید دورگه دست یابی به نسلی است که ویژگی های بهتری از والدین خود داشته باشد، از آن جاکه ماهی های آکواریومی همواره به دلیل زیبایی ظاهری و گونه های متفاوت خود مورد توجه بسیاری از مردم در سراسر جهان هستی قرار داشته اند و مطالعات کمی نیز برروی آن ها انجام شده است، لذا در این آزمایشامکان دورگه گیری بین ماهی مولی و گوپیو همچنینبررسی شاخص های رشد و تولید مثلی زاده ها مورد بررسی قرار گرفت. در این آزمایش از بچه ماهیان باکره با سن تقریبی 2 هفته استفاده شد و در هر آکواریوم (به ابعاد30×30×40) 4 قطعه ماهی ماده و 2 قطعه ماهی نر ذخیره شدند. ماهی ها در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تیمار و 3 تکرار شامل گوپی نر و مولی ماده، مولی نر و گوپی ماده، گوپی نر و گوپی ماده و مولی نر و مولی ماده تقسیم بندی شده و با جیره غذایی بیومار تغذیه شدند. امکان دورگه گیری بین ماهیان گوپی و مولی مورد بررسی قرار گرفت و نتایج آزمایش نشان داد که در تیمارهایی که انتظار ایجاد دورگه وجود داشت هیچ بارداری مشاهده نشد و لاروی حاصل نیامد.
    کلیدواژگان: دورگه، هیبرید، ماهی گوپی، ماهی مولی، آکواریوم
  • شهرام بهمنش *، عادل حسینجانی، غلامرضا مهدی زاده، همایون حسین زاده صحافی، حسن اکبری صفحات 47-56
    پرورش ماهیان زینتی در کشور، طی چند سال اخیر به عنوان یک فعالیت تولیدی مهم از اولویت خاصی برخوردار گردیده و روند رو به رشدی را طی نموده است. بر اساس مطالعات انجام شده در دنیا گفته شده که حدود 100 میلیون علاقه مند به نگهداری ماهیان آکواریومی وجود دارد. بر اساس گزارشات اخیر FAO، تجارت بین المللی ماهیان زینتی از سال 1985 تاکنون سالیانه نرخ رشدی برابر با 14درصد داشته است (FAO،1999). ارزش اقتصادی بازار ماهیان زینتی در جهان، سالانه چندین میلیارد دلار تخمین زده می شود (Watson & Moreau،2006). ایران سالانه معادل 2 0 0 میلیون قطعه ماهی زینتی تولید می کند و سال گذشته نیز حدود 1 1 میلیون قطعه ماهی زینتی از کشورهای جنوب شرق آسیا مانند تایلند، مالزی و سنگاپور بزرگترین تولیدکنندگان ماهی های زینتی در جهان وارد کرده است (رحمانی، 1394). کشور ایران 300 گونه ماهیان زینتی از 1 5 0 0 گونه ماهیان زینتی جهان را به صورت بومی در اختیار دارد دارد که بیش از 8 0 گونه آنرا تکثیرمی نماید که اگر شرایط تولید ماهیان زینتی در کشور فراهم شود ایران به سادگی می تواند به یک رقیب جدی برای تولیدکنندگان جهانی ماهیان زینتی تبدیل شود (حمانی، 1394). تکثیر و پرورش آبزیان هم در واحد های بزرگ و با تولید انبوه و هم به صورت مزارع کوچک و محدود و با نظام بهره برداری خانوادگی اتفاق می افتد. هر یک از این نظام های تولید و بهره برداری نیازها و الزامات خود را دارند که در صورت پرداختن به آنها می توان فرصتهای جدیدی برای اشتغال ایجاد کرد. برای رسیدن به این هدف متعالی باید زمینه های پایداری شغل و فعالیت نیز فراهم گردد. از طرفی پرداختن به ماهیان تزئینی به منظور بخشی از گذران اوقات فراغت جامعه می تواند از تفریحات سالم در جامعه محسوب شود. بطوریکه می توان با ساماندهی این بخش و ایجاد تلفیقی بین واحدهای تولیدی ماهیان زینتی وایجاد واحدهای تفریحی و توریستی،می تواند به توسعه مراکز تفرجگاهی کمک شایسته ای بنماید. مجتمع تولیدی وعرضه ماهیان زینتی شهرستان محلات (استان مرکزی) که با هدف اصلی ایجاد یک سایت نمونه تولیدی و گردشگری در کشور برای سامان دهی بخشی و ایجاد تمرکز در فعالیت با تاکید بر تقویت جنبه های تجاری، ترویجی و نمایشی، مطالعه شده است.
    کلیدواژگان: ماهیان زینتی، مجتمع تولیدی و تفریحی، ماهیان آکواریومی، شهرستان محلات
|
  • Ahmad Mohammadi, Mohammad Forouhar, Seyed Ali Akbar Hedayati * Pages 1-7
    The removal process of ammonia (NH3) to replace the bacteria in environments with a suitable substrate is better than systems based on bacteria suspended in the water column. Thus, the aim of this study was to study the efficiency of the wheat stem as a substrate to accelerate the consolidation of ammonia (Denitrification) and increase the chances of survival of Koi fish (Cyprinus carpio carpio) faced with the acute concentrations of ammonia. 8 glass aquariums were selected (the volume of 50 liters) and divided into two groups: control (no wheat stem) and treatment (with wheat stem, equivalent to 10% of the total volume of the tank) with four replications. 10 ml/l ammonia was added to each aquarium and its amount in the treatment and control groups were calculated after 24, 48, 72 and 96 hours. In the second stage, after adjustment stage, 24 Koi were divided into 8 new aquariums with an average weight of 6±2 g (different from the first stage). Fish were faced with a concentration of 10 ml/l ammonia for 96 hours. The mortality in the control group (have not wheat stem and have Koi fish) and the treatment group (have the wheat stem and have Koi fish) were counted in intervals of 24, 48, 72 and 96 hours. Results showed that the concentration of ammonia at the end of 96 hours in the treatment group compared to control group there was a significant difference (P>0.05). Also, the number of mortality in the treatment group compared to control group there was a significant difference (P>0.05); the lowest mortality related to treatment. The results of this study demonstrate the use of wheat stem in addition to increasing the efficiency of established systems of ammonia; increase the chances of survival of koi fish in the face of acute concentrations of ammonia.
    Keywords: Ammonia toxicity, Denitrification, Koi fish, Natural Bio, filter, Survival rate Wheat stalks
  • Narges Mooraki *, Zeinab Sadat Mostafavi Pages 9-17
    This study was conducted to evaluate the effect of substitution of fish meal with poultry waste byproducts in the diet of gold severum (Cichlasoma severum). In this regard, four experimental groups, each with three replicates, introduced and specimens being reared for 93 days. Four diets contain different levels of poultry by-product meal (25, 50, 75 percentages of fish meal were being replaced). 144 Severum juveniles with an average initial weight of (1/39±0/17) and initial length (1/15±0/71) were stocked 12 aquariums, specimens were fed every six hours a day and biometry conducted every fourteen days. At the end of the 97 days, the results were being analyzed by use of one- way ANOVA routine and growth performance indices and FCR revealed that the replacement of 50 percent of fish meal with poultry by-product meal significantly impact the gold severum and shows that this ingredient could be used effectively in fish feed formulation process.
    Keywords: Golden Severum (Cichlasoma severum), slaughterhouse waste, poultry meal, fish meal diet crumbles
  • Faride Rigi, Hamideh Zakariaei, Mohammad Sodagar * Pages 19-30
    Successful reproduction in captivity of aquatic animals is one of the key issues this industry. Today hormones are an employed process of duplicating. But because of the long-term accumulation in the body, are adversely affected in the reproductive tract. Considering the disadvantages of hormones and benefits of phytoestrogens Use of natural exogenous estrogens, such as phytoestrogens were common in the industry. Phytoestrogens are classified into two main groups: flavonoids and non-flavonoids. Isoflavones are weak oestrogen agonists that tendency of oestrogen receptor band is lower than estradiol and due to the relative concentrations of internal oestrogen and phytoestrogens show agonist and antagonist properties. This study is a review of the introduction of phytoestrogens, performance and their application in aquaculture. The results show that consumption of phytoestrogens has been effective in maintaining aquatic and consumer health in aquaculture and the products derived from them has a good marketability. So it can be stated that phytoestrogens can be a good alternative to synthetic estrogens.
    Keywords: Phytestrogens, aquatic animals, reproduction
  • Shbnam Nejad Moghadam, Roghaye Safari *, Roksana Falahi Pages 31-38
    In recent years, the global trade of ornamental fish has been a significant growth, so that Asia and other countries such as Sri Lanka and South-east Asian countries could use this potential to export this type of fish to other countries. Considering the importance of ornamental fish, the efforts to reduce stress is one aim of the ornamental fish farmer to reach more growth and production. Besides using the other new technology for alleviating the effects of stress through changes in physiological parameters related to blood and body tissues of fishes, music as stress reducer factors is more considered, recently. Music as a controllable factor in cultivating is reported by many researchers, to achieve more benefits by lower cost. This article reviews the effects of music on some ornamental fish species.
    Keywords: Ornamental fish, music, physiological factors
  • Atefe Karamad, Mohammad Sodagar * Pages 39-46
    The aim of hybridization is to get the generation which has better characters than the parent. Because of pretty apparent and different species, ornamental fish attract peoples, attention over the world and there was the limited study about them so the purpose of this study was to investigate the hybridization between guppy and molly, growth performance and reproduction indices next generation. Virgin females and males aged 2 weeks were used in the experiment. 4 females and 2 males were stored per a glass aquarium (40×30×30). Fish were randomly stored in 4 treatments and 3 repeats including male guppy and female molly, male molly and female guppy, male guppy and female guppy and male molly and female molly and fed biomar. At the end of the trial, the possibility of molly and guppy hybridization was evaluated. The results indicated that no pregnancy and larva were seen in prospective treatments.
    Keywords: Hybrid, Guppy fish, Molly fish, Ornamental fish, Aquarium
  • Shahram Behmanesh *, Adel Hosseinjani, Gholamreza Mehdizadeh, Homayoon Hosseinzadeh, Hasan Akbari Pages 47-56
    Ornamental fish farming has been as a matter of priority production activities and it has followed a growing trend in recent years. Based on last studies in the world estimated that there are about100 million interests Aquarium fish. In order, FAO reports international trade ornamental fish since 1985 annual growth rate of 14 percent (FAO, 1999).The economic value of the ornamental fish market in the world, estimated to be several billion dollars annually(Watson & Moreau,2006). Iran annually produces 200 million pieces of ornamental fish and about 11 million pieces of ornamental fish has imported from the biggest producer of ornamental fish in the world on South-east Asian countries such as Thailand, Malaysia and Singapore last year (Rahmany, 2015). There are 300 species of 1500 species of global ornamental fish as native in Iran country that we could propagation more than 80 species of 300 species now. If the condition of production ornamental fish to be prepared in Iran, we could become simply to a serious competitor for global ornamental fish production (Rahmany, 2015). Ornamental fish production does in the big farm with high products and too in the small farm by the family operating system but all of them to need individual and special requirements that taking them can create new opportunities for employment. To achieve this noble objective should be provided activity and sustainable jobs. On the other attention to ornamental fish, production could be the as expanding trend in the popular hobby. So that we can organize this section and compilation created between ornamental fish production units and entertainment units in a complex by propose of the development of hobby area in each region. Manufacturing and Entertainment Ornamental Fish Complex of Mahallat city design and study by propose of to create a model complex site for production of ornamental fish and hobby area for people and in the second proposed for to aggregation of Ornamental Fish Farming Units In Mahllat City on Markazi Province of Iran.
    Keywords: Aquarium fish, Manufacturing, Entertainment complex, Mahallat city, ornamental fish