فهرست مطالب

نشریه آبزیان زینتی
سال چهارم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید حسین مرادیان*، اسماعیل کاظمی، علیرضا قائدی صفحات 1-14
    تائورین یا آمینو اتان سولفونیک -2 محصول نهایی سوخت و ساز آمینو اسیدهای گوگردی است. تائورین در تخم مرغ، ماهی، گوشت و شیر وجود دارد ولی در پروتئین های گیاهی دیده نمی شود. غلظت تائورین در بافت هایی مثل قلب، قرنیه، عضله اسکلتی، مغز روده بزرگ، پلاسما، سلول های خونی و گلبول های سفید بالاست. بنابراین این اسیدآمینه نقش معنی داری در بیشتر فعالیت های فیزیولوژیک از جمله تثبیت غشاء، فعالیت آنتی اکسیدانی، سم زدایی، تغییر پاسخ ایمنی، انتقال کلسیم، انقباضات عضلات قلبی، تکامل قرنیه، متابولیسم اسید صفراوی، تنظیم اسمزی و عملکردهای غدد درون ریز ایفا می کند. در گذشته تائورین به عنوان ماده غذایی ضروری در تغذیه ماهیان مطرح نبود. با این وجود مطالعات اخیر نشان می دهند که تفاوت های گسترده ای در قابلیت ساخت تائورین میان گونه های مختلف ماهیان مشاهده می شود و نقش کلیدی در تغذیه ماهیان و آبزیان ایفا می کند. آرد ماهی منبع اصلی پروتئین در صنعت غذای آبزیان بوده که به دلیل محدودیت منابع، فراهم نمودن آن هزینه بر است. طی سال های اخیر منابع پروتئین گیاهی، به صورت جزئی و یا کامل جایگزین آرد ماهی در این صنعت گردیده است. با این حال بیشتر اجزاء تشکیل دهنده غذا با منشاء گیاهی از نظر برخی آمینواسیدها از جمله تائورین که برای بهبود عملکرد سوخت و ساز آبزیان پرورشی به ویژه ماهیان گوشتخوار مطلوب هستند دارای محدودیت می باشند. منابع گیاهی همچنین از نظر تائورین یا واحدهای پیش سازنده آن مثل سیستئین یا متیونین دارای کمبود هستند. گنجاندن سطوح بالای منابع پروتئین گیاهی در تغذیه ماهیان، به دلیل ممانعت یا کاهش توانایی ساخت تائورین موجب اختلال در عملکرد ماهی می گردد. از سوی دیگر برخی ماهیان قادر به سنتز تائورین از سیستئین و متیونین هستند. در این مقاله مروری، منابع غذایی تائورین، نیازهای تغذیه ای در گونه های پرورشی و نقش های بیولوژیک تائورین شرح داده می شود.
    کلیدواژگان: آرد ماهی، تائورین، اسید آمینه، پروتئین گیاهی
  • محمود رامین *، مسطوره دوستدار، فریدون عوفی صفحات 15-18
    پروژه تحقیقاتی بررسی تنوع زیستی ماهیان آبهای داخلی ایران که طی سالهای1384 تا 1389اجرا شد تعدادی نمونه از گونه Chaana gachuaدر حوضه آبریز جازموریان در استان کرمان که زیستگاه اصلی آن محسوب می شود صید شدند. از دستگاه الکتروشوکر به عنوان وسیله اصلی جهت صید نمونه ها استفاده شده است. نمونه های بدست آمده بصورت تازه و یا تثبیت شده در فرمالین به آزمایشگاه منتقل شده و فاکتورهای مورفومتریک و مریستیک اندازه گیری و شمارش شده اند. در این بررسی ها تعداد 24 فاکتور مورفومتریک و مریستیک و تعداد 11 نسبت در مورد هر نمونه اندازه گیری و مورد بررسی و پردازش قرار گرفت. با توجه به اندازه جثه، شکل سر،شکل ظاهری بدن، رنگ بدن،باله های پشتی و مخرجی بلند،باله سینه ای زیبا،این گونه جهت استفاده به صورت ماهی زینتی و آکواریومی مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: Chaana gachua، فاکتورهای مورفومتریک و مریستیک، ماهی زینتی
  • لاله یزدانپناه گوهرریزی، سید جلیل ذریه زهرا * صفحات 19-25
    بیماری های ویروسی از علل شایع بیماری و مرگ در ماهیان پرورشی هستند. بیماری نوظهور ویروس دریاچه ای تیلاپیا [1] یک بیماری مهلک جدید به ویژه در ماهیان با ارزش اقتصادی است. این ویروس نو ظهور، یک تهدید جدی برای آبزی پروری تیلاپیا در آسیا و سراسر جهان می باشد. بیماری ویروسی تیلاپیا دریاچه ای یک ویروسRNA دار شبه ارتومیکسوویروس [2] است. علایم بالینی ماهیان بیمار شامل: بی حالی، کم اشتهایی، کندی حرکت، تغییر رنگ، تخریش پوست و دژنراسیون چشمی، اختلالات در چشم و کدرورت عدسی، اندوفتالمیت، تراکم کلیه، آنسفالیت، احتقان متوسط طحال و کلیه، ضایعات بافتی مغز شامل ادم، خونریزی کانونی در لپتومنینژیس [3] ، و احتقان مویرگی در هر دو ماده سفید و خاکستری مغز است. ویروس دریاچه تیلاپیا،RNA دار با سنس منفی بوده و دارای ژنوم10 قطعه ای می باشد. مطالعات زیستی نشان داده اند که انتقال مستقیم بصورت افقی بسیار مهم است. این ویروس هیچ گونه خطری برای سلامتی انسان ها ندارد، اما می تواند جمعیت آبزیان آلوده را به شدت کاهش دهد. در هشدار سازمان فائو اعلام شده که هنوز مشخص نیست این بیماری بتواند از طریق محصولات منجمد تیلاپیا نیز سرایت کند یا خیر لیکن احتمالا سطح توزیع ویروس دریاچه تیلاپیا از آنچه امروز گمان می رود گسترده تر بوده و تهدید بزرگی علیه پرورش این نوع ماهی در سطح جهانی است. هم چون سایر بیماری های ویروسی دیگر آبزیان، عملا راهی برای درمان این بیماری وجود ندارد ولی آشنایی بیشتر با خصوصیات این بیماری می تواند در پیشگیری از انتقال وگسترش آن موثر باشد.
    کلیدواژگان: ماهی تیلاپیا، ویروس، دریاچه، ارتومیکسوویروس
  • احمد محمدی یلسویی *، حسین تقییان، حمیده ذکریایی، محمد سوداگر صفحات 27-35
    تجارت ماهیان زینتی فعالیت تجاری بسیار رایجی در سطح جهان است؛ به طوری که نگهداری از ماهیان زینتی، یکی از سرگرمی های محبوب در جهان است. فروش ماهیان زینتی داری ارزش افزوده بالایی است و تنها منحصر به فروش ماهی نمی شود و دامنه ی وسیعی از ترکیبات غذایی، مواد ضد عفونی کننده، دارو، محیط های نگهداری، تزیینات و تجهیزات مکانیکی و الکتریکی پمپ آب و فیلتر فیزیکی را شامل می شود؛ از این روی فرصت شغلی مناسب و پایداری را برای افراد فراهم می آورد. ایران از جمله کشورهای دارای بازار داد و ستد انواع ماهیان زینتی است؛ با این وجود مطالعات بسیار محدودی در این حوزه وجود دارد. بیشتر مطالعات انجام شده منحصر به حوزه تولید است و فروشندگان خرد و فروشگاه های ماهیان زینتی را در برنمی گیرد؛ از این روی، هدف از مطالعه ی حاضر پیمایش کمی و کیفی فروشندگان ماهیان زینتی در شهرستان های استان گلستان با هدف شناسایی مشکلات و چالش های آنها بود. برای این منظور براساس بررسی های میدانی و مصاحبه با افراد در جامعه کوچک تر (مجموع فروشندگان شهرستان گرگان، کردکوی و گنبدکاووس) ؛ 2 پرسشنامه با ترکیبی از سوالات بسته و باز طراحی و اعتبار روایی و پایانی آنها تایید شد. پرسشنامه ها در دو نوبت، توسط دو تیم جداگانه از مالکین یا فروشندگان24 فروشگاه شناسایی شده در سطح مراکز شهرستان های استان گلستان پرسش و تکمیل شدند. نتایج مطالعه حاضر نشان داد میانگین زمان گشایش فروشگاه های ماهیان زینتی در مراکز شهرستان ها بجز گرگان، بین 42/4 سال بود که نشان دهنده ی تازه و نو بودن این کسب و کار در شهرستان های استان گلستان بود؛ میانگین این شاخص برای شهر گرگان که مرکز استان است بین 25/8 سال بود. میانگین سنی فروشندگان یا مالکین فروشگاه های ماهیان زینتی در جامعه بررسی شده بین 24/29سال بود که نشان دهنده ی نیروی جوان شاغل در این بخش بود. در نهایت، نبود اتحادیه مستقل، کاهش حاشیه سود، افزایش حامل های انرژی، تلفات بالای ماهیان در زمان انتقال به فروشگاه تا زمان فروش و نبود ارتباط سیستماتیک بین بخش تولید و فروش از عمده ترین مشکلات فروشندگان یا فروشگاه های ماهیان زینتی در شهرستان های استان گلستان بود.
    کلیدواژگان: فروشگاه ماهیان زینتی، ارزیابی کمی و کیفی، شهرستان های استان گلستان
  • شبنم نژادمقدم*، رقیه صفری، رضا نهاوندی صفحات 37-45
    به منظور بهبود سلامت ماهیان و کاهش استفاده از داروهای شیمیایی با توجه به ایجاد عوارض ناخواسته ناشی از این مواد در درمان و پیشگیری بیماری های آبزیان، اثر مکمل های غذایی مختلف در سیستم ایمنی مورد بررسی قرار گرفته است. توجه به تغذیه مناسب و استفاده از محرک های ایمنی جهت حفظ رشد طبیعی و سلامت گونه های مختلف آبزیان، ضروری به نظر می رسد. در طی دو دهه گذشته، توجه محققین به سمت محرک های ایمنی برای کاهش عوامل استرس زا و بیماری های مختلف و همچنین افزایش ایمنی و سلامت کلی ماهی متمرکز شده است. استفاده از محرک های ایمنی، یک روش منحصر به فرد در آبزی پروری جهت کنترل و پیشگیری بیماری، بهبود عملکرد سیستم ایمنی سلولی و همورال بدن می باشد. این مکمل های غذایی می توانندضمن اثر بر ژن های مسئول تنظیم ایمنی و پاسخ التهابی بدن، به طور مستقیم، باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن شوند. در این بررسی، به برخی محرک های ایمنی رایج در آبزی پروری و تاثیر آن ها بر بیان ژن های ایمنی، اشاره گردیده است.
    کلیدواژگان: محرک ایمنی، آبزی پروری، بیان ژن
  • سید محمد صلواتیان*، حسین عینی دیوشلی صفحات 47-55
    با ارزیابی و بررسی چشمی ، ذره بینی و میکروسکوپی هر اکوسیستم آبی می توان موجودات زیادی را مورد مطالعه قرار داد در این میان لارو شیرونومیده نیز به عنوان یک آبزی از نظر تولیدات طبیعی در هرم تغذیه آبزیان قرارداشته و از نظر شیلاتی با توجه به ضریب تبدیل غذایی و مهاجرت عمودی از کف به طرف سطحاستخر های پرورش بعنوان یک شاخص از وضعیت کیفی اکسیژن در بستراستخر جویا و پیش بینی های لازم را نمود. لذا با توجه به فراوانی آن ها در محیط های آبی داخلی و ارزش غذایی بالای آن ها و توجه به روش های تولید و افزایش آن ها در سیستم های تکثیروپرورش آبزیان روش ساخت آشیانه و استفاده از رژیم نوری و مواد آلی دراستخر خاکی مورد پژوهش قرار گرفت که در پایان با توجه به نمونه برداری و بررسی های انجام شده و نتایج بدست آمده بیشترین تعداد لارو شیرو نومیده از منطقه ساخت آشیانه ،و کمترین تعداد لارو شیرونومیده از منطقه ای که از نور کمتری برخوردار بوده، بدست آمد ودر نتیجه بکارگیری روش ابداعی بطور قابل توجه ای سبب افزایش جذب پشه های شیرونومیده می شود. بنابراین ساخت و استفاده از روش ابداعی به منظور افزایش لارو شیرونومیده دراستخر های پرورش بچه ماهیان و میگو توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: بهبود مدیریت، غذای زنده، روش های تولید، تغذیه آبزیان پرورشی
|
  • Seyed Hossein Moradyan*, Esmaeil Kazemi, Alireza Ghaedi Pages 1-14
    Taurine, or 2-aminoethanesulfonic acid, is an end product of metabolism of sulphur-containing amino acids. Taurine is found in eggs, fish, meat, and milk, but not in vegetable proteins. It is present in high concentrations in heart, retina, skeletal muscle, brain, large intestines, plasma, blood cells and leucocytes. Therefore, this amino acid plays significant roles in many physiological functions, including membrane stabilization, antioxidation, detoxification, modulation of immune response, calcium transport, myocardial contractility, retina development, bile acid metabolism, osmotic regulation and endocrine functions. In the past, taurine has not been considered as an essential nutrient for fish. However, recent studies have indicated that taurine synthesis widely differs between fish species and demonstrated that it plays a key role in nutrition of fish and shellfish. Fish meals, which are the primary protein source in aquaculture feed industry, have become costly and of limited availability. In recent years, plant-based protein sources, have been receiving considerable attention as a partial or total fishmeal replacer in aquaculture feed industry. However, most ingredients of plant origin are limited in a number of nutrients, including taurine, which might be necessary for the optimal performance and metabolism of farmed aquatic animals, particularly for carnivorous fish. Plant protein sources are deficient in taurine or its precursors, namely cysteine and methionine. The inclusion of high levels of plant protein in fish feeds is cause deterioration in fish performance, possibly due to the inability, or low ability, of these fish to synthesize taurine. On the other hand some freshwater teleost fish are able to synthesize taurine from methionine and cysteine. In this review we describes the taurine sources, requirement levels in some farmed species, and highlights the biological activities of taurine.
  • Mahmoud Ramin *, Mastooreh Doustdar, Feridoon Owfi Pages 15-18
    According to the results of research project titled as; Biodiversity of inlandwater fish species of Iran(2005-2010) some specimen of Chaana gachua obtainad from Jazmoorian river basin in Kerman province of Iran ,by using of electrofishing as the main method for sampling.Samples fixed in formalin and transferred to laboratory,then 24 morphometric and meristic factors,also 11 ratio of these two species were studied.Due to small size,bars and pigments,head shape ,long dorsal and anal fins and beautiful colours it is suitable to introduce as aquarium fish.
    Keywords: Chaana gachua, Morphometric, meristic factors, Ornamental fish
  • Laleh Yazdanpanah Goharrizi, Jalil Zorriehzahra * Pages 19-25
    Viral disease in fish, especially Tilapia Lake Virus (TiLV) is a fatal disease with economic value. The emerging virus could be a serious threat to aquaculture of tilapia in Asia and around the world. Tilapia Lake Virus (TiLV) as an RNA virus and similar to Orthomyxovirus fish disease has clinical signs such as discoloration, scratches the skin and degeneration of the eye, loss of appetite, slowness of movement, impaired vision and dark lens, lethargy, endophthalmitis, corrosion skin, density in kidney, and encephalitis, congestion average of spleen and kidney, lesions in brain tissue contains edema, hemorrhage, focal, leptomeninges, and capillary congestion in both white and gray matter. Tilapia lake virus has RNA with negative sense and its genome has10 pieces. Biological studies have shown that direct transmission is very important as horizontally way. Viral diseases are a common cause of illness and death in farmed fish. So far mentioned virus is no risk to human health, but it can significantly reduce the population of infected fish. There is no way to treat it effectively, but learn more about the characteristics of patients that can be effective in preventing the virus transmission.
    Keywords: Tilapia fish, Viral diseases, Tilapia lake virus
  • Shabnam Nezhad Moghadam *, Roghieh Safari, R. Nahavandi Pages 37-45
    In order to improve fish health and reduce the use of chemical drugs due to the unwanted side effects of these substances in the prevention and treatment of aquatic diseases, the effect of various food supplementations on immune system has been investigated. It is necessary to consider the suitable nutrition and immunostimulant feed additive to maintain the natural growth and health of aquatic species. Over the past two decades, researchers focused on immunostimulants to reduce stress and diseases, as well as increasing the safety and overall fish health. The use of immunostimulants is a unique method in aquaculture to control and prevent disease and improve the cellular and humeral immune system. These dietary supplements can directly improve immune function by effecting the genes responsible for immune and inflammatory. This study refers to some common immunostimulants in aquaculture and their effects on the expression of immune related genes.
    Keywords: Immune stimulant, aquaculture, gene expression