فهرست مطالب

نشریه سیاست نامه علم و فناوری
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عبدالحسین روح الامینی نجف آبادی صفحه 3
  • محمدرضا حلاج یوسفی، حکیمه نیکی اسفهلان، جواد خلیل زاده صفحه 11
    موسسه های آموزش عالی به عنوان نهادهای تولید و انتشار دانش، امروزه فقط سازمانی برای آموزش و تحقیق تلقی نمی شوند و انتظار می رود نقش فعال تری در توسعه اقتصاد ملی و ناحیه ای داشته باشند. پاسخ به انتظارهای جدید از موسسه های آموزش عالی آن ها را به سمت تحولات درونی و نیز تحول در نحوه تعامل با محیط اقتصادی - اجتماعی سوق داده و باعث پایدار شدن سل جدیدی از دانشگاه ها به عنوان دانشگاه کارآفرین شده است. تشکیل شرکت های انشعابی از دانشگاه، نمودی برجسته از فعالیت های کارآفرینی دانشگاهی به شمار می آید. طبق قوانین و بخشنامه های موجود در کشورمان این شرکت ها بایستی دانش بنیان بوده و حاصل تحقیقات و پژوهش های دانشگاه ها باشند و در زمینه فناوری های پیشرفته فعالیت کنند. ولی برخی از دانشگاه های ما پا را از این حد فراتر گذاشته و در حال تاسیس شرکت های تولیدی و خدماتی زیرنظر خودشان هستند و به عبارت دیگر، در جهت تبدیل شدن به موسسه های بنگاه داری حرکت می کنند. از سوی دیگر، تضادی روزافزون بین رسالت سنتی دانشگاه ها، یعنی آموزش و پژوهش و وظیفه جدید آن ها، یعنی کارآفرینی، در حال شکل گیری است. در این مقاله، ضمن بررسی این تضاد، پیشنهادهایی کاربردی برای رفع آن ارائه شده است. مقاله حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی بوده و داده ها با استفاده از منابع کتابخانه ای، پایگاه های تحقیقاتی الکترونیکی، تجربه نگارندگان و مصاحبه های هدفمند با مسئولان یکی از پارک های فناوری و مرکز رشد و مدیران شرکت های مستقر در پارک و مرکز رشد مذکور، گردآوری شده است.
    کلیدواژگان: دانشگاه، کارآفرینی، دانشگاه کارآفرین، شرکت های انشعابی دانشگاهی
  • جواد نوری، ابراهیم سوزنچی کاشانی صفحه 25
    این مقاله سعی دارد رهیافت نظام ملی نوآوری را به عنوان چارچوب سیاست گذاری فناوری از طریق تاکید آن بر تعامل دو طرفه تکنولوژیک بن بنگاه ها و صنایع بزرگ، در مقابل نگاه نگاشت نهادی، تبیین کند. از یک طرف مقاله به دنبال نشان دادن این نکته است که مدل های خطی در اصل در جهان خارج وجود نداشته است، بلکه این مدل ها به فهم بشر در حوزه دانشگاهی باز می گردد، برای همین استفاده از این مدل ها با تاکید بر سودمندی آن ها در گذشته از توجیه قابل قبولی برخوردار نیست. از طرف دیگر، حتی با فرض وجود و سودمندی چنین مدل هایی در گذشته، مدل های خطی نمی تواند کفایت لازم را برای سیاست گذاری علم و فناوری کشور به همراه داشته باشد و از عرصه های مهمی مانند توسعه فناوری در بنگاه های بزرگ غافل است.
    کلیدواژگان: نظام های نوآوری، سیاست فناوری و نوآوری، تنوع فناورانه، بنگاه های بزرگ
  • علی عزیزی، مصطفی تقوی صفحه 45
    اخلاق زیست محیطی یکی از شاخه های اخلاق کاربردی است که نحوه تعامل انسان با طبیعت را مورد مطالعه قرار می دهد و به چالش هایی که تعامل غیراصولی انسان با محیط پیرامونش پدید آورده است، می پردازد. در این مقاله سعی شده است در بستری تاریخی، سیر تحولاتی که در این عرصه از مطالعات رخ داده و همچنین، رویکردهای مختلفی که اندیشمندان اخلاق زیست محیطی در مواجهه با طبیعت در طول زمان اتخاذ کرده اند، مورد بررسی قرار گیرد، به طوری که در پایان شمایی کلی از فضای اخلاق زیست محیطی در ذهن خوانندگان ترسیم شود تا علاقمندان بتوانند با عمده ترین مباحث این زمینه مطالعاتی آشنا شوند.
    کلیدواژگان: اخلاق زیست محیطی، اخلاق زمین، حقوق حیوانات، بوم شناسی ژرفانگر، اکوفمینیسم، بو م شناسی اجتماعی
  • هاجر رستمی حصوری، مصطفی عمادزاده صفحه 57
    جریان بین المللی مهاجرت افراد متخصص از کشورهای در حال توسعه (مبدا) به کشورهای توسعه یافته (مقصد) در 2 دهه اخیر رشد چشمگیری داشته است. در دهه 1970، بیشتر اقتصاددانان ادبیات سنتی با این عقیده موافق بودند که مهاجرت مغزها باعث کاهش انباشت سرمایه انسانی در کشورهای در حال توسعه شده و در نهایت به زیان اقتصاد این کشورها منجر می شود. این در حالی است که مطالعات صورت گرفته در 2 دهه گذشته به نتایج سودمند مهاجرت مغزها بر اقتصاد کشورهای مبدا اشاره دارد. با وجود این مطالعات متفاوت صورت گرفته، اثر کل مهاجرت سرمایه انسانی بر اقتصاد کشورهای مبدا مشخص نیست. این مقاله با هدف شفاف سازی اثر مهاجرت مغزها بر اقتصاد کشورهای درحال توسعه، به بیان فرصت ها و تهدیدهایی که مهاجرت مغزها می تواند برای کشورهای درحال توسعه ایجاد کند، می پردازد.
    کلیدواژگان: مهاجرت مغزها، سرمایه انسانی، رشد اقتصادی، کشور درحال توسعه
  • فرشاد مومنی، فرزانه چهاربند صفحه 67
    الگوی در حال گسترش اقتصاد دانش بنیان تغییرات بنیادینی را در ساخت های اقتصادی - اجتماعی ایجاد کرده که یکی از زیرساخت های مهم در این حوزه، آموزش است. با توجه به محور اصلی اقتصاد دانش بنیان که استفاده کارا و موثر از سرمایه انسانی است، همه مقاطع آموزشی به ویژه آموزش پایه که زیربنای اصلی سایر مقاطع است، باید مورد توجه خاص قرار گیرد. این در حالی است که در کشورهای در حال توسعه، این مقطع دچار مشکلات جدی است. بررسی این موضوع، مباحث کلیدی مهم دیگری را همچون نقش چارچوب نهادی اقتصاد و اثر آن بر بازار کار شامل می شود. بنابراین تمرکز مقاله حاضر بر تبیین اهمیت نقش آموزش پایه در تحقق اقتصاد دانش بنیان در ایران در قالب نظریه نهادگرایان و شناسایی چالش ها در این زمینه است. نتایج پژوهش انجام گرفته با روش توصیفی - تحلیلی نشان می دهد از طرفی، ساختار نهادی در ایران تاکنون بر محوریت دانش قرار نگرفته تا فعالیت های اقتصادی را به این سمت سوق دهد. از طرف دیگر، با وجود غلبه سهم شاغلان اقتصادی با تحصیلات آموزش پایه در بازار کار ایران، به این مقطع و ابعاد اهمیت و چالش های آن توجه کافی نشده است. استمرار این 2 مساله در کنار هم ورود ایران به اقتصاد دانایی محور را با مشکلات جدی رو به رو خواهد کرد.
    کلیدواژگان: اقتصاددانش بنیان، آموزش پایه، آموزش عالی، نهاد
  • ابوالفضل مرشدی صفحه 81
    جامعه شناسی درباره فناوری چه می تواند بگوید؟ از زمان شکل گیری جامعه شناسی و به ویژه از زمان به وجود آمدن شاخه جامعه شناسی معرفت تا چند دهه پیش، همه صورت های معرفت بشری در قلمرو تحلیل جامعه شناسی تعریف می شد به جز 2 قلمرو علوم طبیعی و فناوری. به بیان دقیق تر، در حالی که همه حوزه های معرفتی بشری، از جمله باورها، اسطوره ها و نهادهای اجتماعی بشری، از هر جهت مورد تحلیل جامعه شناختی قرار می گرفت و فرآیند برساخته شدن و تغییر و تحول آن ها تحلیل می شد، علم و فناوری به مثابه جعبه سیاه تلقی می شدند که جامعه شناسی حق ورود به آنها و تحلیل سازوکارهای درونی رشد و توسعه (برساخته شدن) آن ها را نداشت، چون علم معرفتی عینی محسوب می شد و فناوری نتیجه محصول این معرفت عینی. اما از نیمه دوم قرن بیستم میلادی با ظهور فیلسوفان و جامعه شناسان علمی مانند کوهن و وینچ و غیره و پذیرش گسترده برساختارگرایی اجتماعی، این جعبه سیاه علم و فناوری بر روی جامعه شناسان گشوده شد و علم و فناوری به عنوان برساخته های اجتماعی، همانند دیگر معرفت ها و محصولات بشری، موضوع بررسی جامعه شناسی قرار گرفت. در حوزه علم برنامه تجربی نسبی گرایی (EPOR) و در حوزه فناوری رویکرد برساخته شدن اجتماعی فناوری (SCOT) از روشن ترین صورتبندی های ارائه شده مرتبط با مطالعات متاخر علم و فناوری هستند که در این مقاله به معرفی آن ها می پردازیم.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی، جعبه سیاه علم و فناوری، انعطاف پذیری تفسیری، برساخته شدن اجتماعی فناوری
  • ب. ای. لاندوال، اس. بوراس ترجمه: دکتر کیومرث اشتریان صفحه 95
    بحث اصلی درباره این است که دولت چه اقداماتی را برای ارتقای تولید، انتشار و به کارگیری دانش علمی و فناورانه در راستای اهداف ملی انجام می دهد. دو روایت را نقل می کنیم که نشان دهیم سیاست نوآوری دامنه گسترده ای از موضوعات گذشته و حال تاریخ بشری را دربرمیگیرد. سپس ضمن شرح تاریخ سیاست نوآوری، آن را به 3 الگوی نمونه ای (ایده آل تیپ) تقسیم خواهیم کرد: سیاست علم، فناوری و نوآوری. در پایان هم چالش های آینده و فرصت های جدید برای پژوهش مطرح می شود.
|
  • Mohammad Reza Hallaj Yusefi, Hakime Niki Esfahlan, Javad Khalilzadeh Page 5
    Institutions of higher education were previously thought to be the centre of knowledge production and dissemination, but now they are expected to have a more active role in the development of national and regional economies, as well. Responding to the new expectation has currently led them to internal changes and evolution in how they interact with the social and economic environments. This change has created a new generation of entrepreneurial universities. The leading indicator activity of such universities is the creation of university‘s Spin-off. According to the laws and directives of our country, these companies are supposed to be Knowledge-based, founded by the outcomes of the university researches and acted in the field of high tech. But some universities, in our country, exceed the expectations and establish manufacturing and service-companies of their own. In other words, they’re, little by little, becoming manufacturing firms. Since the traditional mission of universities is teaching and research, some conflicts arose between the main mission of the universities (research and teaching) and the new task of entrepreneuring. This paper examines these conflicts and finally provides suggestions to resolve these conflicts. This paper is a descriptive - analytical study and data is collected by using library resources, electronic research databases, author’s experience and In-depth interview with a technology-park authorities and managers of the company established in above mentioned incubator.
  • Mohammad Reza Hallaj Yusefi, Hakime Niki Esfahlan, Javad Khalilzadeh Page 11
    Institutions of higher education were previously thought to be the centre of knowledge production and dissemination, but now they are expected to have a more active role in the development of national and regional economies, as well. Responding to the new expectation has currently led them to internal changes and evolution in how they interact with the social and economic environments. This change has created a new generation of entrepreneurial universities. The leading indicator activity of such universities is the creation of university‘s Spin-off. According to the laws and directives of our country, these companies are supposed to be Knowledge-based, founded by the outcomes of the university researches and acted in the field of high tech. But some universities, in our country, exceed the expectations and establish manufacturing and service-companies of their own. In other words, they’re, little by little, becoming manufacturing firms. Since the traditional mission of universities is teaching and research, some conflicts arose between the main mission of the universities (research and teaching) and the new task of entrepreneuring. This paper examines these conflicts and finally provides suggestions to resolve these conflicts. This paper is a descriptive - analytical study and data is collected by using library resources, electronic research databases, author’s experience and In-depth interview with a technology-park authorities and managers of the company established in above mentioned incubator.
  • Javad Noori, Ebrahim Souzanchi Page 25
    This paper is an intellectual effort to discuss the national innovation system approach as a framework for technology and innovation policy through elaborating its emphasis on inter-firm and inter-industry technological interactions, in opposite to seeing it as an institutional map. On the one hand, the paper tries to show that the linear models has not been implemented and used in the real world, but they have been merely some academic models. Therefore, there is not an empirical justification for applying those models. On the other hand, even if there were such models in the past, we would discuss that those linear models are not suitable as they largely ignores many areas of technological developments, especially in the large firms.
  • Ali Azizi, Mostafa Taqavi Page 45
    As a branch of applied ethics, environmental ethics studies the interaction between human and nature and the challenges unethical action of human being with regard to its surrounding environment brought about. The aim of this paper is to point out some of the major approaches are taken into account by environmental ethics scholars and review the evolutionary path of environmental ethics in a historical context. Our goal here is to construct a comprehensive and cohesive picture of this field of study to not only draw readers in mind the interest of environmental ethics, but also make them familiar with the most important issues concerned in environmental ethics.
  • Hajar Rostami, Mostafa Emadzadeh Page 57
    The process of skilled international migration from developing countries to developed ones has considerably grown during two recent decades. In 1970s, most economists agreed that brain drain has resulted in reduction of human capital stock and thus hurt to economy of developing countries; while in the studies of the decades, useful effects of brain drain on the economy of source countries has been controversial. Despite these different studies, total effect of human capital migration on economy of source countries is unknown. In this paper, it is tried to clear effect of brain drain on economic growth of source countries.
  • Farshad Momeni, Farzaneh Charband Page 67
    The developing pattern of Knowledge Based Economy (KBE) causes essential changes in economic-social structures in which education is one of the important infrastructures. According to The main pillar of this new pattern that is effective use of human capital, all levels of education especially the basic education, which is the main basis of the other levels, become more important than before. But developing countries have serious problems in this level. Investigating this issue includes other important subjects such as the role of institutional framework of economy and the effects in labor market. Therefore this article focuses on the explanation of importance of basic education in achieving KBE in Iran and identifying the related challenges based on institutional theory. Results of this survey -using descriptive-analytical procedure- shows that first; the institutional structure in Iran has not been based on knowledge, so that it cannot lead the economic activities toward it. The second is that although the percentage of employees with basic education degree is higher than other formal educational levels in labor market in Iran, this level and its challenge shave not got enough attention. By continuity of these two, Iran will face lots of problems in achieving KBE.
  • Abolfazl Morshedi Page 81
    What the sociology can say about technology? Since the genesis of the sociology and especially since the introduction of sociology of knowledge to last decades, all forms of knowledge was defined as the subject of sociology, expect natural science and technology. In other word, science and technology was considered as a “Black Box” that sociology couldn’t enter into to analyze the internal mechanisms of construction of them. It was so because science was considered as “objective” knowledge and technology as product of it. But, since the second half of 20th century and by appearance the philosophers and sociologists of science such as Kuhn and winch and so on, science and technology “Black Box” was disclosed to sociology and science and technology as “social construction” were subject of sociological analysis. In the domain of science EPOR and in the domain of technology SCOT is the most wellknown formulation of latest studies of science and technology, that in this article, we review them.
  • B. A. Lundvall, S. Borr, Aacute, S Page 95
    This paper is about what governments have done and could do to promote the production, diffusion and use of scientific and technical knowledge in order to realize national objectives. We begin the chapter with “story-telling” based on sketchy historical facts. The aim of the two stories is to illustrate that innovation policy covers a wide set of issues that have been on the agenda far back in history while still remaining important today. We move on to sketch the history of innovation policy splitting it up in the three ideal types: science, technology and innovation policy. We use OECD documents and other sources to do so. Finally we point to future challenges, and highlight research opportunities.