فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
سال شانزدهم شماره 5 (پیاپی 74، آذر و دی 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/22
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مقالات پژوهشی اصیل
  • محسن اربابی*، سمانه شفیعی، مرتضی سدهی، ابراهیم مظاهری شورابی صفحات 1-12
    زمینه و هدف
    فاضلاب صنعت خمیر مایه یکی از انواع فاضلاب های صنایع غذایی می باشد که حاوی مواد آلاینده آلی و رنگ بالا می باشد. این تحقیق با هدف بررسی فرآیند الکتروکوآگولاسیون (Electrocoagulation) با استفاده از الکترودهای آهن و فولاد ضد زنگ به عنوان روشی کارآمد برای تصفیه تکمیلی فاضلاب خمیر مایه انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی که از نوع پایلوت آزمایشگاهی بود، اثر متغیرهای بهره برداری مانند دانسیته جریان الکتریکی (80، 100، 120 و 140 آمپر بر متر مربع)، زمان (15،30، 45 و 60 دقیقه) و جنس الکترود (آهن و فولاد ضد زنگ) بر راندمان حذف اکسیژن مورد نیاز شیمیایی (COD)، کدورت و رنگ در فاضلاب خمیر مایه مورد بررسی قرار گرفتند و شرایط بهینه بهره برداری برای هر یک از متغیرها با استفاده از روش آماری تاگوچی (Taguchi) تعیین شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، راندمان حذف COD، کدورت و رنگ با افزایش دانسیته جریان الکتریکی و زمان بهره برداری افزایش یافت و راندمان الکترود فولاد ضد زنگ بیشتر از الکترود آهن بود. شرایط بهره برداری بهینه فرآیند الکتروکوآگولاسیون برای تصفیه تکمیلی فاضلاب خمیر مایه در دانسیته جریان الکتریکی 120 آمپر بر متر مربع و زمان ماند 45 دقیقه و با استفاده از الکترود فولاد ضد زنگ به دست آمد. در این شرایط راندمان حذف COD، کدورت و رنگ به ترتیب برابر 54/84، 44/98 و 40/26 درصد بوده و میزان خوردگی الکترود و انرژی الکتریکی مصرف شده به ترتیب 0/086 گرم در لیتر و 3/226 وات در لیتر بود.
    نتیجه گیری
    با در نظر گرفتن اولویت های زیست محیطی و اقتصادی می توان فرآیند الکتروکوآگولاسیون در شرایط بهینه بهره برداری را به عنوان یک فرآیند تصفیه تکمیلی فاضلاب های با بار آلودگی بالا و رنگ زیاد پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: فاضلاب خمیر مایه، الکتروکوآگولاسیون، اکسیژن مورد نیاز شیمیایی، الکترود آهن، الکترود فولاد ضد زنگ
  • طاهر علمی*، شیرزاد غلامی، محمد آزاد بخت، بهمن رحیمی اسبویی، زهرا گرایلی صفحات 13-22
    زمینه و هدف
    ژیاردیا یکی از شایعترین انگل های تک یاخته ای روده ای در انسان و پستانداران مختلف می باشد. با توجه به اینکه داروهای شیمیایی جهت درمان این بیماری دارای اثرات جانبی متعددی بوده و تاثیر آن ها قطعی نمی باشد؛ لذا یافتن دارویی با اثرات جانبی کمتر امری ضروری در درمان این بیماری انگلی به نظر می رسد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر عصاره هیدروالکلی برگ و پیاز گیاه الزی (Allium paradoxum) بر روی انگل ژیاردیا لامبلیا در موش Balb/c انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 50 سر موش Balb/cبه 10 گروه تقسیم و تعداد 105×2 کیست به همه گروه ها به جز کنترل منفی خورانده شد. پس از تایید آلودگی، گروه های مورد آزمون به مدت 3 روز با عصاره هیدروالکلی برگ و پیاز گیاه الزی (غلظت های 20،50 و100 میلی گرم بر میلی لیتر) و داروی مترونیدازول به عنوان کنترل دارو مورد درمان قرار گرفتند.
    یافته ها
    عصاره هیدروالکلی پیاز الزی در دوز mg/ml100 قادر به از بین بردن کیست ژیاردیا لامبلیا می باشد که این تاثیر نسبت به گروه کنترل مثبت و کنترل منفی معنی دار بود (0/05>P). همچنین مشخص شد برگ الزی تاثیر زیادی بر روی انگل ژیاردیا لامبلیا ندارد؛ ولی می تواند موجب افزایش تاثیر پیاز الزی شود، به عبارت دیگر اثر هم افزایی دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر مناسب گیاه الزی در شرایط In vivo بر روی انگل ژیاردیا لامبلیا و عوارض زیادی که از داروهای شیمیایی گزارش شده است، می توان گیاه الزی را به عنوان یک ترکیب طبیعی ضد ژیاردیایی معرفی کرد.
    کلیدواژگان: ژیاردیا لامبلیا، عصاره هیدرو الکلی، گیاه الزی
  • مصیب نوری احمد آبادی، مصطفی نوری، داریوش فاتحی* صفحات 23-31
    زمینه و هدف
    آلوده بودن صفحه کلید دستگاه های خودپرداز بانکی و مراجعه فراوان کاربران به آن ها، باعث انتقال باکتری ها به انسان می شود. بنابراین از بین بردن این باکتری ها نقش مهمی در سلامتی انسان دارد. این مطالعه با هدف معرفی و ارزیابی یک سیستم هوشمند باکتری زدایی از صفحه کلید دستگاه های خودپرداز انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی یک سیستم هوشمند ساخته شد که بر اساس خاصیت باکتری کشی پرتوهای فرابنفش عمل می کند. قبل از ارزیابی سیستم هوشمند، نمونه برداری از صفحه کلیدها انجام و تعداد باکتری اشریشیا کلی به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شد. قابلیت فعال شدن خودکار سیستم (پرتودهی یا قطع پرتودهی) بر اساس تعداد مراجعه کاربران، گذشت زمان و قطع تابش در زمان مراجعه کاربر بررسی شد. پس از تابش به مدت 5، 10، 15 و 20 ثانیه از فاصله 10 سانتی متری به صفحه کلید آلوده، مجددا نمونه برداری صورت گرفت و پس از کشت باکتری ها، شمارش انجام و تعداد باکتری اشریشیا کلی با گروه شاهد مقایسه شد.
    یافته ها
    بررسی عملکردهای مختلف سیستم نشان داد که پرتودهی (یا قطع پرتودهی) بر اساس موارد تعریف شده برای آن، به صورت خودکار انجام می شود. آزمایش های باکتریولوژیکی نشان داد که با تابش پرتو، تعداد باکتری ها به کمتر از یک درصد می رسد و در همه موارد تعداد باکتری زنده مانده با گروه شاهد تفاوت معنی داری نشان می دهد (0/05>P).
    نتیجه گیری
    یکی از روش های مرسوم کاهش آلودگی از صفحه کلید دستگاه های خودپرداز تمیز نمودن دوره ای آن ها با مواد ضد عفونی کننده است که در دراز مدت روشی پرهزینه می باشد. سیستم هوشمند طراحی شده در مطالعه حاضر راهکار مناسبی برای کاهش آلودگی از صفحه کلید این دستگاه ها می باشد.
    کلیدواژگان: اشریشیا کلی، پرتو فرابنفش، باکتری کشی، صفحه کلید دستگاه خودپرداز
  • شبنم بخشعلی زاده*، فریبا اسماعیلی، هدایت الله شیرزاد، فریبا هوشمند، مرضیه ابراهیمی هفشجانی، ثریا قاسمی صفحات 32-43
    زمینه و هدف
    سلول های P19 دودمانی از سلول های کار سینومای جنینی چند استعدادی هستند که قادرند در محیط کشت حاوی سرم رشد نموده و برای تمایز به هر سه دودمان مزودرمی، آندودرمی و اکتودرمی القا شوند. با استفاده از روش های استاندارد ترانسفکشن می توان توالی DNA خارجی را به این سلول ها وارد کرده و عملکرد و تمایز سلولی را بررسی کرد. این تحقیق با هدف القای فنوتیپ عصبی در سلول های P19 ترانسفکت شده با ژن پروتئین فلوئورسانت سبز (GFP) با استفاده از داروی ضد پارکینسونی دپرنیل صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی آزمایشگاهی از روش رسوب کلسیم فسفات جهت وارد کردن پلاسمید pML8 حاوی ژن GFP و ژن مقاوم به پیورومایسین به این سلول ها استفاده شد. سلول ها با استفاده از محیط کشت MEM-A (Minimum Essential Medium Alpha) حاوی 15 درصد سرم گاوی جنینی کشت داده شدند. در اینجا غلظت 8-10 مولار دپرنیل برای القای تمایز اجسام شبه جنینی به دودمان عصبی استفاده شد. جهت ارزیابی تمایز سلول های P19 بررسی موفولوژی با استفاده از رنگ آمیزی اختصاصی کرزیل ویوله انجام شد. به علاوه برای ردیابی پروتئین های ویژه سلول های عصبی مانند سیناپتوفیزین و بتاتوبولین III از روش ایمنوفلورسنس استفاده شد.
    یافته ها
    ضمن تولید سلول های P19 ترانسفکت شده پایدار، تمایز عصبی این سلول ها تحت تاثیر عامل القایی دپرنیل انجام شد. نورون های GFP مثبت مشتق شده از سلول های کار سینومای جنینی نشانگرهای ویژه سلول های عصبی را بیان کردند.
    نتیجه گیری
    سلول های تمایز یافته GFP مثبت می توانند در مطالعات پیوندی و پژوهش های پایه ای مرتبط با سلول درمانی و بیماری های تحلیل سیستم عصبی مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی کار سینومای جنینی، ژن GFP، تمایز عصبی، سیناپتوفیزین، بتاتوبولین III
  • یونس صاحبی، عادله دیوسالار*، علی اکبر صبوری، نجمه پورساسان صفحات 44-55
    زمینه و هدف
    گلایکه شدن واکنش غیر آنزیمی اتصال قند به پروتئین می باشد که در افراد دیابتی با میزان قند خون بالا، افزایش می یابد. محصولات تولید شده در این واکنش باعث ایجاد و تشدید عوارض دیابت می شوند و نیز در بسیاری از بیماری ها دخیل هستند. پروپولیس (Propolis) از گذشته های دور به طور گسترده ای در طب سنتی به کار برده می شود و شواهد قابل توجهی وجود دارد که نشان می دهد پروپولیس دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بسیار قوی می باشد. این مطالعه با هدف بررسی اثر پروپولیس در کاهش میزان گلایکه شدن هموگلوبین در شرایط آزمایشگاهی انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، هموگلوبین تخلیص شده در حضور و عدم حضور قند گلوکز و عصاره اتانولی پروپولیس با سه غلظت مختلف به مدت 5 هفته انکوبه گردید. میزان گلایکه شدن هموگلوبین به وسیله سنجش میزان آزاد سازی گروه هم موجود در هموگلوبین و جابجایی باند سورت، تولید محصولات ناشی از تخریب هم و بررسی ساختارهای آمیلوئیدی به کمک طیف سنجی مرئی- ماوراء بنفش و فلوئورسانس تعیین شد. همچنین از آسپیرین به عنوان ماده ضدگلایکه ی کنترل استفاده شد.
    یافته ها
    گلایکه شدن هموگلوبین در حضور عصاره پروپولیس با بالاترین غلظت به میزان 50 درصد مهار گردید. دو غلظت کمتر عصاره میزان مهار پایین تری از گلایکه شدن نشان داد. همچنین بررسی های انجام شده در مورد محصولات ناشی از تخریب هم و ساختار فیبریلار، نشان دهنده کاهش چشمگیر گلایکه شدن هموگلوبین در حضور عصاره پروپولیس می باشد.
    نتیجه گیری
    هموگلوبین در حضور گلوکز به شدت گلایکه شد و پروپولیس در یک روند وابسته به غلظت از این واکنش جلوگیری کرده و گلایکه شدن هموگلوبین را کاهش داد. احتمالا پروپولیس به وسیله ی خاصیت آنتی اکسیدانی قوی خود گلایکه شدن پروتئین را مهار می نماید و از این رو می تواند در کاهش عوارض دیابت موثر باشد.
    کلیدواژگان: گلایکه شدن، هموگلوبین، پروپولیس، گلوکز، دیابت
  • آذر پیردهقان، محمود وکیلی، مژده عرب، آرزو آقاکوچک صفحات 56-65
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت مصرف سیگار به عنوان یک ریسک فاکتور مهم و قابل پیشگیری و به خصوص اهمیت شیوع بالای مصرف آن در دوران نوجوانی، این مطالعه با هدف شناخت عوامل زمینه ای گرایش به استعمال سیگار در نوجوانان دبیرستانی شهر یزد انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، 450 نفر از دانش آموزان دبیرستانی شهر یزد به روش تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. اطلاعات به کمک پرسشنامه محقق ساخته ای که بر اساس پرسشنامه ی جهانی GYTS طراحی شده بود، جمع آوری و با استفاده از آنالیز رگرسیون لوجستیک مورد تجزیه و تحلیل نهایی قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه در مجموع 108 نفر (23/5 درصد) سیگار مصرف می کردند. میانگین سن شروع مصرف سیگار در آن ها 3/3±12/9 سال بود. در میان متغیرهای مورد بررسی جنس مذکر، پدر سیگاری، شرکت در جمع افراد سیگاری، پایبندی به نماز و رضایت متوسط از محیط خانه به عنوان فاکتورهای پیشگویی کننده مصرف سیگار مشخص گردیدند.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده می تواند تعیین کننده برنامه های مداخله ای خاص و متناسب با گروه هدف پر خطرتر باشد. این می توانند در شفاف سازی جمعیت هدف دارای اولویت بالاتر جهت برنامه های مداخله ای در آینده کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: مصرف سیگار، دانش آموز، عوامل پیشگویی کننده، یزد
  • نعمت الله غیبی*، علی صفری واریانی، حسن جهانی هاشمی، مهدیه یوسف زنجانی فرد، ارشد دل آرام ناهید، مهدی نجاران صفحات 66-75
    زمینه و هدف
    استفاده روز افزون از دستگاه های مولد امواج الکترومغناطیسی با فرکانس ها و شدت های مختلف سبب شده است که مطالعات فراوانی در زمینه تاثیر احتمالی این امواج بر سلامتی موجودات زنده انجام شود. در این مطالعه عملکرد حافظه و بخاطر آوری موش های آزمایشگاهی، در معرض امواج مایکروویو با فرکانس 950 مگا هرتز (امواج موبایل) بررسی شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 120 موش سوری، به 10 گروه 12 تایی تقسیم شدند که 9 گروه، تحت امواج مایکروویو با چگالی های توان 02/0، 3/1 و 6/8 میلی وات بر سانتی متر مربع و در بازه های زمانی 2، 4 و 6 ساعته قرار گرفتند و یک گروه نیز به عنوان کنترل در نظر گرفته شد. تجزیه و تحلیل عملکرد حافظه حیوانات با آزمون حافظه ی اجتنابی غیر فعال، با سنجش زمان تاخیر ورود و فراوانی ورود حیوانات به محیط تاریک، در دستگاه شاتل باکس در بازه های زمانی 2 4، 6، 12 و 48 ساعت و یک و دو هفته پس از آخرین مرحله یادگیری حیوان انجام شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده های مربوط به زمان تاخیر ورود حیوانات به محیط تاریک تفاوت آماری معنی داری را نشان نداد. ولی محاسبه فراوانی ورود حیوانات تفاوت آماری معنی دار هم بین گروه های ده گانه و هم بین دسته گروه های جهارگانه با چگالی توان صفر (کنترل)، 0/02، 1/3 و 8/6 میلی وات بر سانتی متر مربع را نشان داد (0/05>P).
    نتیجه گیری
    عملکرد حافظه و تجزیه و تحلیل حیوانات در معرض امواج موبایل، کاهش وابسته به زمان در معرض قرارگیری و توان را نشان می دهد. فراوانی ورود حیوانات آموزش دیده به محیط تاریکی که قبلا در آن تجربه شوک الکتریکی را دارند در بازه های زمانی بیشتر نشان از این اختلال می باشد.
    کلیدواژگان: امواج موبایل، آزمون اجتنابی غیر فعال، حافظه، زمان تاخیر، موش سوری
  • شهین رمازی، مجید متولی باشی، مرتضی هاشم زاده چالشتری، حمیدرضا خضرایی* صفحات 76-83
    زمینه و هدف
    اینترلوکین 18 عضوی از خانواده ی اینترلوکین یک می باشد که در اصل به عنوان فاکتور القا کننده ی اینترفرون گاما شناخته شده؛ ولی در تعادل واکنش های ایمنی مربوط به سلول های کمکی 1 و 2 (Th1/Th2) نیز موثر است. همچنین اینترلوکین 18 با افزایش بیان ایمنوگلوبین E سبب افزایش بروز بیماری رینیت آلرژیک می گردد. این مطالعه با هدف بررسی چگونگی ارتباط پلی مورفیسم ژن اینترلوکین 18 (G/C 133-) با بیماری رینیت آلرژیک در استان چهارمحال و بختیاری انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه -، DNA ژنومی نمونه های خون 293 بیمار مبتلا به رینیت آلرژیک و 218 فرد سالم به روش استاندارد فنل کلروفرم استخراج گردید. پلی مورفیسم G/C133- ژن اینترلوکین 18، به روش RCR–RFLP در دو گروه بررسی و مقایسه شد.
    یافته ها
    فراوانی ژنوتیپ GCاز پلی مورفیسم ژن اینترلوکین 18 (133-) به صورت معنی داری در بیماران با رینیت آلرژیک نسبت به نمونه های کنترل بیشتر بود (0/05>P). با مقایسه فراوانی ژنوتیپ های حامل آلل G با ژنوتیپ های فاقد آلل (G CC) در دو گروه، میزان ااه (OR) برابر با 3/69 محاسبه گردید.
    نتیجه گیری
    این مطالعه پیشنهاد می کند که پلی مورفیسم G/C133- ژن اینترلوکین 18 ممکن است به عنوان یک ریسک فاکتور در بیماری زایی رینیت آلرژیک نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: رینیت آلرژیک، اینترلوکین 18، پلی مورفیسم، RCR- RFLP
  • کامیار توکلی، رحیم تقوی، نیلوفر برکاتی، شبنم محمدی صفحات 84-91
    زمینه و هدف
    سنگ شکنی برون اندامی به عنوان روشی انتخابی در درمان سنگ های ادراری شناخته شده است. اکثر بیماران حین عمل سنگ شکنی درد تجربه می کنند. طب سوزنی، روش درمانی سنتی است که یکی از کاربردهای آن تسکین درد می باشد. این مطالعه با هدف بررسی اثر درمانی طب سوزنی بر روی میزان کاهش درد حین عمل سنگ شکنی برون اندامی انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه کارآزمایی بالینی دو سو کور، بر روی 100 بیمار مبتلا به سنگ کالیسیل کلیه که کاندید عمل سنگ شکنی برون اندامی بودند، انجام گرفت. بیماران قبل از سنگ شکنی توسط متخصص طب سوزنی ویزیت شدند و به صورت تصادفی در یکی از دو گروه طب سوزنی (50 بیمار) و شم (50 بیمار) قرار گرفتند. در گروه طب سوزنی 4 نقطه مخصوص به مدت 30 دقیقه و در گروه شم همان نقاط به صورت غیر موثری به مدت 30 دقیقه تحریک شدند. سپس سنگ شکنی انجام شد و شدت درد بیمار بر اساس مقیاس دیداری درد ثبت و مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    در 100 بیمار ارزیابی شده میانگین میزان درد در گروه طب سوزنی حقیقی 0/92±2/74 و در گروه طب سوزنی غیر واقعی 0/87±4/34 بود (0/01>P). سایز سنگ در دو گروه با میزان درد ارتباط معنی داری داشت (0/05>P) و هرچه سایز سنگ بیشتر بود، میزان درد ناشی از سنگ شکنی نیز بیشتر می بود. سن و جنس بر روی میزان درد اثری نداشت.
    نتیجه گیری
    استفاده از طب سوزنی در بیمارانی که تحت عمل سنگ شکنی برون اندامی قرار گرفتند، باعث کاهش شدت درد حین عمل سنگ شکنی شد؛ لذا با انجام این روش می توان تا حدود زیادی به بیماران جهت تحمل درد کمک نمود.
    کلیدواژگان: طب سوزنی، سنگ کلیه، سنگ شکنی برون اندامی کلیه، درد
  • مصطفی حکیمی، رسول سلطانی، مهتاب کشوری، صدیقه عسگری، نضال صراف زادگان صفحات 92-99
    زمینه و هدف
    هایپر لیپیدمی یا افزایش چربی خون، به عنوان یک ریسک فاکتور مستقل و قابل اصلاح در بیماری های قلبی- عروقی (CVD) شناخته شده است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات قره قاط (Vaccinium arctostaphylos) بر سطح لیپید پروفایل بیماران مبتلا به هایپر لیپیدمی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسو کور، 50 بیمار هایپر لیپیدمی خفیف با محدوده سنی 76-14 سال انتخاب و به طور تصادفی ساده به دو گروه کنترل و مورد (هر گروه 25 نفر) تقسیم شدند. بیماران گروه مورد روزانه 2 عدد کپسول قره قاط (معادل با 2±45 میلی گرم آنتوسیانین) و گروه کنترل کپسول پلاسبو به مدت یک ماه مصرف کردند. میزان سرمی سطح تری گلیسرید (TG)، کلسترول تام (TC) و لیپوپروتئین با چگال کم (LDL) و کاهش سطح لیپوپروتئین با چگال بالا (HDL) قبل و بعد از مطالعه برای دو گروه بررسی و مقایسه گردید.
    یافته ها
    میانگین سن، نمایه توده بدنی (BMI، TG،HDL، LDL وTC) بین بیماران دو گروه در ابتدای مطالعه تفاوت معنی داری نداشت. میانگین تغییرات در گروه دریافت کننده قره قاط در مقایسه با گروه کنترل در پایان یک ماه، برای فاکتورهای (TC: 32/09±226/48 در مقابل 28/81±192/04)، (LDL-C: 23/76±132/80 در مقابل 27/46±121/36) و تری گلیسرید (96/99±226/20 در مقابل 46/76±156/56) کاهش معنی داری نشان داد. ولی برای فاکتورهای HDL-C و BMI تغییرات معنی داری نشان نداد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مصرف گیاه قره قاط به مدت یک ماه موجب کاهش لیپید پروفایل در افراد مبتلا به هایپر لیپیدمی خفیف شد؛ لذا این گیاه می تواند در پیشگیری از شیوع بیماری های قلبی- عروقی ارزشمند باشد.
    کلیدواژگان: تری گلیسرید، کلسترول تام، هایپر لیپیدمی، قره قاط
  • پروانه صالحی، جلیل قانی دهکردی*، ندا پروین، عرفان نکویی قهفرخی، لیلا رفیعی وردنجانی، افسانه کیانپور صفحات 100-106
    زمینه و هدف
    پایان نامه ها به عنوان یک منبع علمی بوده و نحوه استناد دقیق به پایان نامه ها با اهمیت است. مطالعه حاضر با هدف تعیین نحوه استناد های مورد استفاده در پایان نامه های دانشجویان پزشکی و کارشناسی ارشد دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در سال های 1391- 1385 انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، 275 پایان نامه کارشناسی ارشد و پزشکی دفاع شده در دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد از سال 1385 تا پایان سال 1391، با روش سرشماری مورد ارزیابی قرار گرفت. اطلاعات مرتبط با منابع مورد استفاده در پایان نامه ها شامل اشکالات مرتبط با استناد از نظر نوع و فراوانی منابع مورد استفاده، روش استناد، دقت و نوع اشکال در هر منبع، با استفاده از چک لیست مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    از 275 پایان نامه مورد بررسی، 27 مورد پایان نامه کارشناسی ارشد و 248 مورد پایان نامه پزشکی بود. هشت پایان نامه کارشناسی ارشد (29/62%) و 74 پایان نامه(29/83%) پزشکی فاقد اشکال بودند. میانگین تعداد خطا در پایان نامه های کارشناسی ارشد 6/88±7/56 و در پایان نامه های پزشکی 14/23±8/92 بود. از نظر فراوانی بیشترین خطا مربوط به اشتباه در منبع نویسی کتب لاتین و مقالات لاتین بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد نحوه استناد در پایان نامه های کارشناسی ارشد و پزشکی مطلوب نمی باشد و برنامه ریزی و برگزاری کلاس های آموزشی در این زمینه برای دانشجویان و اساتید مربوطه ضروری است.
    کلیدواژگان: استناد، پایان نامه، کتب فارسی، کتب لاتین، مقالات لاتین
  • بهنام کریمی، غلامرضا شبانیان *، پرستو یارمحمدی صفحات 107-114
    زمینه و هدف
    امروزه به علت افزایش هزینه اثر بخشی مراقبت های بهداشتی توجه قابل ملاحظه ای به هزینه های داروها شده است. این پژوهش با هدف تعیین میزان دور ریز برخی داروهای رایج مصرفی در اتاق عمل چشم، گوش و حلق و بینی (ENT) و همچنین بررسی آگاهی کارکنان اتاق عمل بیمارستان آیت الله کاشانی شهرکرد در خصوص دور ریز داروها انجام گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، میزان دور ریز برخی داروهای رایج اتاق عمل بیمارستان آیت الله کاشانی شهرکرد طی یک دوره سه ماهه بصورت روزانه بررسی و هزینه مالی آن ها برآورد گردید. همچنین آگاهی 100 نفر از کارکنان شاغل در اتاق عمل این بیمارستان در خصوص دور ریز دارو با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته بررسی گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه در دسته آمپول ها، قطره ها و سرم ها به ترتیب آمپول پروپوفول با 22/4%، قطره پیلوکاربین با 994/9% و سرم مانیتول با 59/3% بالاترین درصد دور ریز را به خود اختصاص دادند. کمترین درصد دور ریز متعلق به آمپول آتروپین (9%) بود. از نظر مالی بیشترین بار مالی به ازای هر بیمار متعلق به پروپوفول (21000 ریال) و کمترین متعلق به آتروپین (1066 ریال) بود. نمره آگاهی آزمودنی ها در خصوص دور ریز دارو 82% برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به وجود دوزهای متفاوت داروئی و روش های مختلف مصرف، این میزان دور ریز گزارش شده در این مطالعه قابل توجیه نمی باشد، لذا مسئولین علاوه بر توجه به مقوله تولید و تهیه دارو می بایست به مقوله مصرف نیز توجه بیشتری نمایند.
    کلیدواژگان: دور ریز دارو، هزینه مالی، آگاهی، بیمارستان
  • عبدالله گرجی، رسول سلطانی، مهتاب کشوری، مصطفی قنادیان، صدیقه عسگری*، نضال صراف زادگان صفحات 115-122
    زمینه و هدف
    بیماری دیابت یکی از شایع ترین اختلالات غدد درون ریز می باشد که سالانه بیش از 100 میلیون نفر را مبتلا می کند که در نتیجه نقص کامل یا نسبی و یا مقاومت به عمل انسولین ایجاد و کنترل نشدن آن موجب بروز عوارض قلبی، عروقی، کلیوی و چشمی می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثرات زغال اخته (.Cornus mas L) بر سطح قند خون و هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1C) در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت یک کارآزمایی بالینی، دو سویه کور، کنترل شده با دارونما به مدت 6 هفته انجام شد. 60 بیمار دیابت با محدوده سنی 65-41 سال در مطالعه شرکت کردند. بیماران به طور تصادفی به دو گروه 30 نفری کنترل (مصرف کننده کپسول پلاسبو یا دارونما به تعداد 2 عدد در روز) و گروه مورد (مصرف کننده کپسول زغال اخته به تعداد 2 عدد، معادل با 50 میلی گرم آنتوسیانین، در روز) تقسیم شدند. در ابتدا و پایان مطالعه میزان قند خون ناشتا (FBS) و هموگلوبین گلیکوزیله اندازه گیری و با کمک آزمون t و ANCOVA در دو گروه مقایسه گردید.
    یافته ها
    در مورد خصوصیات افراد مورد مطالعه (سن، FBS، HbA1c) بین دو گروه در ابتدای مطالعه تفاوت معنی داری وجود نداشت. درگروه دریافت کننده زغال اخته در مقایسه با گروه کنترل در پایان 6 هفته، میزان فاکتورهای FBSو HbA1cکاهش معنی دار داشت (0/05>P).
    نتیجه گیری
    کاهش میزان قند خون ناشتا و هموگلوبین گلیکوزیله در اثر مصرف زغال اخته، به منظور کنترل بیماری دیابت ارزشمند است. بروز این تغییرات احتمالا ناشی از ترکیبات آنتوسیانینی موجود در زغال اخته است.
    کلیدواژگان: هموگلوبین گلیکوزیله، قند ناشتا، دیابت نوع دو، زغال اخته
  • محمد قاسمی پیربلوطی، رضا احمدی، سید مجید علوی اشکفتکی، سیده صغری علوی اشکفتکی صفحات 123-131
    زمینه و هدف
    بسیاری از سازمان ها بر اهمیت کارکنان به عنوان مهم ترین دارایی خود تاکید دارند. پیشرفت و توسعه علم روانشناسی در دهه های اخیر به ویژه در حوزه سلامت، معنویت و رضایت مندی شغلی در بین کارکنان سازمانها، نقش مهم و اثربخشی را به دنبال داشته است. سلامت روان افراد در مجموعه های اداری باعث افزایش تمرکز، شادابی و توانایی آنها جهت انجام امور محوله می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه هوش معنوی و رضایت شغلی با سلامت روان در کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد طراحی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی تعداد 364 نفر از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در سال 1392 به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. پرسشنامه های هوش معنوی، رضایت شغلی و پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ) در اختیار شرکت کنندگان قرار گرفت. داده ها جمع آوری و به کمک نرم افزاری آماری SPSS و بکارگیری آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحیل گردیدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین رضایت شغلی و سلامت روان از لحاظ آماری رابطه معنی دار و ضریب همبستگی مثبت وجود دارد ولی بین هوش معنوی و سلامت روان رابطه معنادار آماری وجود ندارد. نتایج حاکی از تاثیر هوش معنوی بر میزان رضایت شغلی کارکنان بود.
    نتیجه گیری
    نظر به تاثیر هوش معنوی بر رضایت شغلی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد و ارتباط رضایت شغلی با سلامت روان آنها. لذا تلاش همزمان کارکنان و مدیران در افزایش هوش معنوی موجب بهبود سلامت آنها و کارایی سیستم می شود. برگزاری برنامه های آموزشی و توجیهی با هدف ارتقاء معنویت و رضایت شغلی، برگزاری دوره های بازآموزی، ایجاد فضای سالم و ایمن به دور از فشارها و تنش ها، ارائه خدمات رفاهی، تفریحی و ورزشی جهت ارتقاء سلامت روان و رضایت مندی شغلی کارکنان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، رضایت شغلی، خودآگاهی، سلامت معنوی، کارکنان
|
  • Mohsen Arbabi *, Samaneh Shafiei, Morteza Sedehi, Ibrahim Mazaheri, Shoorabi Pages 1-12
    Background And Aims
    Baker's yeast wastewater is one of the types of food industry wastewaters that contain high organic pollution and color. In this study, the electrocoagulation process using iron and stainless steel electrodes were investigated as an efficient method for supplementary treatment of Baker's yeast wastewater.
    Methods
    In this experimental study of laboratory pilot, the effects of operating parameters such as current density (i.e. 80,100, 120 and 140 A/m2), time (i.e. 15, 30, 45 and 60 min) and electrode material types (i.e. iron and stainless steel) on the removal efficiency of COD (chemical oxygen demand), turbidity and color from Baker's yeast wastewater were investigated and the optimum operation conditions were determined for each of these parameters by using Taguchi statistical method.
    Results
    Based on the results, the removal efficiency of COD, turbidity and color increased with increasing of current density and operation time and the efficiency of stainless steel electrodes were more than iron electrodes. The optimal operation conditions of electrocoagulation process for supplementary baker's yeast wastewater treatment were: the current density of 120 A/m2, with retention time of 45 min and the use of stainless steel electrodes. The results showed that in these conditions the removal efficiency of COD, turbidity and color were 54.84, 44.98 and 40.26% and the corrosion rate of electrodes and the electrical energy consumed were 0.086 g/lit and 3.226 Watt/lit, respectively.
    Conclusion
    Considering environmental and economical priorities, this process can be suggested as a supplementary treatment process for wastewaters with high organic pollution and color.
    Keywords: Baker's yeast wastewater, Electrocoagulation, Chemical oxygen demand, Iron electrode, Stainless steel electrode
  • Taher Elmi *, Shirzad Gholami, Mohammad Azadbakht, Bahman Rahimi, Osboei, Zahra Garayli Pages 13-22
    Background And Aims
    Giardia is an intestinal protozoan parasite in humans and various mammals. Chemical drugs that are prescribed to treat this disease currently have adverse effects and no proven efficacy. So it seems necessary to find a drug with fewer side effects to treat this parasitic disease. Therefore, the aim of present study was investigated the effects of hydroalcoholic extract of leaves and onion of Allium paradoxum on Giardia lamblia in Balb/ c mice.
    Methods
    In this experimental study, 2×105 cysts were fed to 50 Balb/ c mice in 10 groups except negative control group. After confirming contamination, they were treated for 3 days with hydroalcoholic extract of leaves and onion of Allium paradoxum (doses of 20, 50, 100 mg/ml) and Metronidazole as a controlling drug.
    Results
    According to the results of this study, Costumes onion extract at a dose of 100 mg/ml is capable of removing G. lamblia cysts. This effect is significant compared to the control group (P<0.05). It also became clear that leaves of Allium paradoxum have no significant effect on G. lamblia parasite, but it may increase the effect of onion of Allium paradoxum. In other words, it has a synergistic effect.
    Conclusion
    Due to good effect of Allium paradoxum in in vivo conditions on the parasite G. lamblia and many side effects of drugs which have been reported, it can be introduced as a natural compound against Giardiasis.
    Keywords: Giardia lamblia, Hydroalcoholic extracts, Allium paradoxum
  • Mosaieb Nouri, Ahmad Abadi, Mostafa Nouri, Daryoush Fatehi* Pages 23-31
    Background And Aims
    Contamination from the ATM's keyboards and very much users of them cause the bacterial transfer to human. So, destroying these bacteria has an important role in human health. The aim of the present study was to introduce an intelligent system which can reduce bacterial contamination from the ATM's keyboards.
    Methods
    In this experimental study, a prototype of an intelligent system was made based on the bactericide effect of the ultra violet (UV)-ray. Before assessing this intelligent system, a sampling of ATM keyboard performed and the number of Escherichia coli bacteria considered for control group. The ability of the system was examined in order to test whether it works based on the number of referrers, and automatic UV-radiation (cut-of DUf). In addition, after UV-radiation for 5-20sec from 10cm, to an Escherichia coli infected ATM keyboard; a seri of bacteriological experiments were performed.
    Results
    The examination of different functions showed that UV-radiation (cut-of DUf) is performing based on identified cases for it automatically. The bacteriological experiments revealed that the system reduced the percentage of the bacteria to less than 1%. Significant differences were found comparing the survived bacteria with the control group (P<0.05).
    Conclusion
    One of the conventional methods for cleaning the contamination of the ATM's keyboards is using antibacterial materials, which is an expensive procedure. The presented prototype is an intelligent system which reduces bacterial contamination of the ATM's keyboards.
    Keywords: Escherichia coli, Bactericide, UV, ray, ATM\'s keyboard
  • Shabnam Bakhshalizadeh*, Fariba Esmaeili, Hedayatollah Shirzad, Fariba Houshmand, Marzieh Ebrahimi, Hafshejani, Sorayya Ghasemi Pages 32-43
    Background And Aims
    P19 cells are a line of pluripotent embryonal carcinoma stem cells, able to grow continuously in serum-supplemented media and can be induced to differentiate into all three lineage, mesoderm, endoderm and ectoderm. Foreign DNA can be introduced into these cells using of standard methods of transfection, through which to examine the cell function and differentiation. This study aimed to induce neuronal phenotype in P19 cells transfected with GFP gene, using an antiparkinson drug, deprenyl.
    Methods
    In this descriptive study, calcium phosphate precipitation method was used to introduce pML8 plasmid, encoding GFP and puromycin resistance gene, into these cells. The cells were cultured using α-MEM medium, supplemented with 15% fetal bovine serum. Here 10-8 M concentrations of deprenyl was used to induce embryoid body differentiation to neuronal lineage. Cresyl violet staining was used to evaluate the morphology of differentiated P19 cells. In addition, immunofluorescence techniques was used to evaluate neuron specific proteins, synaptophysin and β-III tubulin.
    Results
    In addition to production of stable transfected P19 cells, neuronal differentiation of these cells was carried out by the effect of deprenyl induction. GFP-positive neurons derived from embryonic carcinoma cells expressed neuron specific markers.
    Conclusion
    GFP-positive differentiated cells can be used in transplantation studies and basic researches in association with cell therapy and neurodegenerative diseases.
    Keywords: Embryonal carcinoma cells, GFP gene, Neuronal differentiation, Synaptophysin, β III tubulin
  • Unes Sahebi, Adeleh Divsalar*, Ali Akbar Saboury, Najmeh Pourssan Pages 44-55
    Background And Aims
    Glycation is a nonenzymatic reaction in which sugar binds to proteins that increases in diabetics with elevated blood sugar. The products produced from this reaction induce and exacerbate complications of diabetes, and are involvement in many diseases. Propolis has been used widely from ancient times in traditional medicine and there is remarkable evidence that it has very strong antioxidant properties because of flavonoids in its combination. The aim of present study was investigating the effects of Propolis extract on the decrease of hemoglobin glycation rate in a. laboratory study.
    Methods
    In this experimental study, purified human hemoglobin incubated for 5 weeks in the presence and absence of glucose and 3 different concentrations of ethanolic extract of Propolis. The rate of hemoglobin glycation determined by means of measurement of heme release amount in hemoglobin, Soret band shift, products resulting from the degradation of heme, and was determined of structure with the help of ultraviolet-visible spectroscopy and was designated evaluation of amyloids structures. Aspirin have been also used as a control since it is a known antiglycation agent.
    Results
    Glycation of hemoglobin was inhibited up to 50 percent in the presence of Propolis extract at the highest concentration. Two other concentrations showed a lower inhibitory effect. Studies on the heme degradation products and fibrillar structures also represent a significant reduction in glycation of hemoglobin in the presence of Propolis extract.
    Conclusion
    Hemoglobin was glycated extremely in presence of glucose and propolis was inhibited this reaction in a concentration dependent manner and decreased glycation of hemoglobin. Propolis probably inhibits glycation of protein by its antioxidant property and hence can be effective in decreasing of diabetes complications.
    Keywords: Glycation, hemoglobin, Propolis, Glucose, Diabetes
  • Azar Pirdehghan, Mahmod Vakili, Mojdeh Arab, Arezoo Aghakoochak Pages 56-65
    Background And Aims
    With regard to the willing and starting tobacco smoking among young people in Iran. The aim of the study was to model the underlying factors in predicting the behavior of tobacco smoking among employed youth and students in Iran (Yazd).
    Methods
    In this analytical cross-sectional study, based on a random cluster sampling were recruited 450 high school students. The data of demographic and tobacco smoking related variables were acquired via a questionnaire made by researcher based on Global Youth Tobacco Survey (GYTS) questionnaire. Multivariate logistic regressions were performed for adjusted Odds Ratios.
    Results
    A number of 108 (23.5%) persons were smoker in the study and the mean smoking initiation age was 12.9±3.3. In addition, male sex, smoker father, participation among smokers, adherence to prayer and having moderate satisfaction from the home environment was obtained as independent predictors of tobacco smoking.
    Conclusions
    The education programs on resistance skills against the persistence of the peers, problem solving skills, increasing self-confidence improvement in health programs by governmental interference and policy should be implemented.
    Keywords: Tobacco smoking, Predicting factors, Students, Yazd
  • Nematollah Gheibi *, Ali Safary, Variany, Hassan Jahani, Hashemi, Mahdiyeh Yousef, Zanjani, Delaram Nahid, Mahdi Najjaran Pages 66-75
    Background And Aims
    The increasing use of productive machines with electromagnetic waves of different frequency and severity has led to perform many studies about the possible impact of the waves on the health of living creatures. The aim of this study was to investigate memory function and reminding in mice, exposed to microwave radiation with a frequency of 950 MHz (GSM signal).
    Methods
    In this experimental study, 120 male mices were divided into 10 groups of 12 animals in each group. The exposed 9 groups were under microwave radiation at the power densities of 0.02, 1.3 and 8.6 mW/ cm2 and the time intervals of 2, 4 and 6 hours and one group was considered as control. The analysis of mice’s memory was done with the passive avoidance trial test and by measuring the frequency of animals entering the dark compartment of shuttle box and their entrance latency time in 6, 12, 24, 48 h, 1 and 2 weeks after the last learning stage.
    Results
    The results showed no significant changes among the latency time of animals in entrance to the dark side of compartment, but the frequency of entrance showed significant difference among the exposure groups with the potent of 0, 0.02, 1.3 and 8.6 mW/cm2.
    Conclusion
    Memory function and analysis of animals exposed to mobile radiation show a decrease depending on exposure time and power. The increasing frequency of animal in entrance to the dark field with the memory of electrical shock should be a sign of animal memory impairment with the exposure to the microwave mobile radiation.
    Keywords: Mobile Radiation, Passive avoidance trial, Memory, Delay time, Mice
  • Shahin Ramazi, Majid Motovalibashi, Morteza Hashemzade Chaleshtori, Hamidreza Khazraei* Pages 76-83
    Background And Aims
    The Interleukin-18 (IL-18) is a member of the IL-1 family. It was originally described as IFN-γ –inducing factor (IGIF), and is known to influence the balance of Th1/Th2 immune response and could induce the allergic rhinitis (AR) expression. The aim of this study was to investigate whether the IL-18 promoter polymorphism (-133 G/C) were associated with AR in Chaharmahal va Bakhtiari province.
    Methods
    In this descriptive analytical study, genomic DNA was obtained from the blood samples of 293 AR patients and 218 healthy control volunteers extracted by standard phenol chloroform method. The IL-18 polymorphism was analyzed by polymerase chain reaction and restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) analysis.
    Results
    The frequency of the GC genotype of the IL-18 gene polymorphism (-133) was greater in allergic rhinitis patients than in control (P<0.05). The rate of increaser distribution was calculated 3.69 by comparing the frequency of the G allele genotype to the genotype a carrier no allele G (CC) in both groups.
    Conclusion
    This study suggests that IL-18 promoter polymorphism (-133 G/C) may be participated as a risk factor in the pathogenesis of AR.
    Keywords: Allergic rhinitis, Interleukin, 18, Polymorphism, RCR–RFLP
  • Kamyar Tavakoli, Rahim Taghavi, Niloofar Barakati, Shabnam Mohammadi Pages 84-91
    Background And Aims
    Extra Corporeal Shockwave Lithotripsy (ESWL) is the treatment of choice for urinary lithiasis. Majority of patients experienced pain during ESWL. Acupuncture is a traditional method of treatment in which relieving pain is a feature. This study aimed to evaluate its therapeutic effect on diminishing the pain during ESWL.
    Method
    This clinical trial study performed on 100 patients infected to Urinary lithiasis who were candidate to ESWL operation. They were visited by Acupuncture specialist before starting ESWL and randomly divided into two groups of True Acupuncture and Sham acupuncture. In the first group, acupuncture was carried out in 4 special points of acupuncture for 30 minutes and in the second group acupuncture was ineffectively applied to the same points for 30 minutes. Then ESWL was begun and the intensity of pain compared in two groups using the numeric 0-10 VAS scale.
    Results
    Findings in this study showed that the pain rate mean was significantly lower in true acupuncture group (2.74 ±0.92) than Sham group (4.34 ±0.87). Also, stone size in both groups was significantly related to pain intensity during ESWL (P<0.01). As the stone is bigger, the pain will be more. Age and sex did not have any significant effect on pain.
    Conclusion
    Applying acupuncture in patients, who have been under ESWL, reduces the pain during ESWL.
    Keywords: Acupuncture, Urinary lithiasis, Extra Corporeal Shockwave Lithotripsy, Pain
  • Mostafa Hakimi, Rasoul Soltani, Mahtab Keshvari, Sedigheh Asgary, Nizal Sarrafzadegan Pages 92-99
    Background And Aims
    Hyperlipidemia, or increased of blood fat, is known as an independent risk factor in cardiovascular disease. The aim of this study was to examine the effects of Vaccinium arctostaphylos on lipid profile levels in patients with hyperlipidemia.
    Methods
    This randomized clinical trial, double-blind, and placebo-controlled study performed with 50 patients in 14-76 years old with low hyperlipidemia participated in the study. Patients were randomly divided into control, consumer capsule placebo (n= 25) and consumer V. arctostaphylos capsules (n=25), and 2 V. arctostaphylos capsules consumed daily. At the beginning and end of the study, serum levels of triglyceride (TG), total cholesterol (TC), low dense lipoprotein (LDL) and decrease of level of high dense lipoprotein (HDL) were compared.
    Results
    There was no significant difference about the characteristics of the subjects (age, TC, LDL, HDL, TG, and BMI), between groups at baseline. V. arctostaphylos group compared with the control group after one month showed a decrease significantly for factors (TC: 226.48±32.09 vs 192.04±28.81, LDL-C: 132.80±23.76 vs 121.36±27.46, TG: 226.20±96.99 vs 156.56±46.76) (P<0.05), but it showed no significant differences for BMI and HDL-C factors (p>0.05).
    Conclusion
    V. arctostaphylos consumption during a month led to decrease lipid profile in hyperlipidemia patients. So, this plant can be valuable to prevent the prevalence of cardiovascular diseases.
    Keywords: Triglyceride, Total cholesterol, Hyperlipidemia, Vaccinium arctostaphylos
  • Parvaneh Salehi, Jalil Ghani, Dehkordi*, Neda Parvin, Erfan Nekoei, Ghahfarokhi, Leila Rafiei, Vardanjani, Afsaneh Kianpour Pages 100-106
    Background And Aims
    Dissertations are as scholarly resources and accurate citation to them is important. The present study was done with the aim of determining the accuracy of dissertation citations in medicine and master degree students in Shahrekord University of Medical Sciences, 2006-2012.
    Methods
    In this cross-sectional study, 275 medicine and master degree dissertations were surveyed in Shahrekord Medical University of Sciences from 2006 until 2012. Census method was applied for evaluation of dissertations and data was gathered by checklist consist of frequency and type of errors in citations, citation methods, accuracy and types of each error were evaluated.
    Results
    Of 275 assessed dissertations, 27 were master theses and 248 were Medicine dissertations. Only eight (29.62%) of master theses and 74 (29.83%) of medicine dissertations did not have any citation errors. Vancouver citation method was used in all dissertations. The mean of errors in master and medical dissertations was 7.56±6.88 and 8.92±14.23 respectively. In master dissertations, the most common error in citation was related to English books and English articles, respectively.
    Conclusion
    It seems that citation method in medical master dissertations is not desirable. Therefore, planning and training in this field for students and their educators are necessary.
    Keywords: Citation, Dissertation, Persian book, Latin book, Latin article
  • Behnam Karimi, Gholamreza Shabanian*, Parastoo Yarmohammadi Pages 107-114
    Background And Aims
    Medications are allocated a large proportion of hospital's budget. Due to increase in healthcare efficacy, much attention was paid to medication's costs. This study was conducted to study drug wastage rate of some medications in ophthalmology, ENT and operating room wards and nurses’ knowledge toward drug wastage in Ayatollah Kashani hospital in Shahrekord.
    Methods
    This cross-sectional study, waste rate and financial costs of some medications used in operating room were examined daily during a three-month period. In this study, nurses, knowledge toward drug wastage was investigated using a researcher-developed questionnaire. The data were analyzed using statistical tests: t- test, and ANOVA.
    Results
    In this study, the highest waste proportion was allocated to propofol (22.4%) in ampoules, pilocarpine (94.9%) in drops, and mannitol (59.3%) in drips. The lowest waste proportion was atropine's (9%) in ampoules. Financially, the heaviest burden cost for each patient was propofol (21000 Rials) and the cheapest atropine's (1066 Rials). In this study, the score of respondent's knowledge of drug wastage was 82%.
    Conclusion
    Considering the different doses of different drugs and different ways for consumption, this amount of wastage reported in this study cannot be justified. Therefore, responsible managers should pay more attention to consumption factors like producing.
    Keywords: Drug wastage, Financial cost, Knowledge, Hospital
  • Abdolah Gorji, Rasool Soltani, Mahtab Keshvari, Mostafa Ghanadian, Sedigheh Asgary*, Nazal Sarafzadegan Pages 115-122
    Background And Aims
    Diabetes mellitus is a common endocrine disorder that affects 100 million people annually. It is considered as an important risk factor for clinical disorders such as nephropathy, neuropathy, retinopathy and cardiovascular diseases. The aim of this study was to examine the effects of cranberry (Cornus mas L.) on blood glucose and HbA1C levels in patients with type 2 diabetes.
    Methods
    This randomized clinical trial, double-blind, placebo-controlled performed in the period of 6 weeks. 60 patients aged 41-65 years with diabetes participated in the study. Patients were randomly divided into control, consumer capsule placebo (n= 30) and group use, Cornus mas capsules. At the beginning and end of the study, fasting blood sugar (FBS), and glycosylated hemoglobin (HbA1c) were measured using t-test and ANCOVA.
    Results
    There was no significant difference between the groups at baseline about the characteristics of the subjects (FBS, HbA1c, age). Cornus mas group compared with the control group receiving at the end of 6 weeks, the factors FBS and HbA1c decreased significantly (P< 0.05).
    Conclusion
    Reducing FBS and HbA1c in patients with diabetes consumed Cornus mas for control is valuable. These changes in fasting blood glucose and glycosylated hemoglobin levels may be the result of anthocyanin compounds in the level of Cornus mas.
    Keywords: HbA1c_Fasting blood sugar_Type 2 diabetes_Cornus mas L
  • Mohammad Ghasemi, Pirbaloti, Reza Ahmadi, Seid Majid Alavi, Eshkafteki, Seyyedeh Soghra Alavi, Eshkaftaki Pages 123-131
    Background And Aims
    Many organizations emphasize the significance of personnel as their most important asset. Advances and development of psychology science in recent decades, especially in health and spirituality and job satisfaction among personnel of organizations, have had an important and effective contribution. Individuals’ mental health in administrative complexes causes increase in their concentration, vitality, and ability to accomplish assumed duties. Present research was designed to examine association of spiritual intelligence and job satisfaction with mental health among personnel in Shahrekord University of Medical Sciences (SKUMS).
    Methods
    In this descriptive-analytical study, 364 employees of SKUMS were enrolled by stratified-random sampling. The questionnaires of spiritual intelligence, job satisfaction, and general health questionnaire (GHQ) were given to the participants. Factors such as the general thinking, belief, ability to cope, interactions with ethical problems, self-awareness, love and interest, the nature of the act, illness, medical problems and public health in the staff were measured.
    Results
    The results indicated that there was a statistically significant association and positive correlation coefficient between job satisfaction and mental health (P<0.005, r=0.112), but there was no statistically a significant relationship between mental health and spiritual intelligence (P>0.05, r=0.069). The results were indicative of spiritual intelligence´s effect on the personnel´s job satisfaction rate with a statistically significant association and positive correlation coefficient (r=0.33, P=0.001).
    Conclusion
    According to the current study, educational and briefing programs aimed at promoting spirituality and job satisfaction, creating a healthy, safe environment free from pressures and tensions, providing welfare, recreational, and sports services are recommended to enhance mental health and satisfaction in personnel.
    Keywords: Spiritual intelligence, Job satisfaction, Consciousness, Mental health, Personnel