فهرست مطالب

نشریه مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی
پیاپی 23 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • هیرش گل پیرا * صفحه 1
    یکی از مشکلات و معایب مدل تعالی سازمانی اروپا، عدم ارائه راهکاری مشخص برای ایجاد بهبود در سازمانهاست. در این مقاله، ضمن بیان استانداردهای اثبات شده مدیریت پروژه و تاریخچه ی آنها روش ترکیبی هدف مندی از این استانداردها به گونه ای ارائه می شود که بیشترین پوشش مدل تعالی اروپا برای دستیابی به بهبود بیشتر سازمانی را فراهم آورده و از انعطاف بسیار بالایی به نسبت ارزیابی های دوره ای این مدل برخوردار است.
    کلیدواژگان: استانداردهای مدیریت پروژه، مدل تعالی اروپا
  • پیمان اخوان، حیدر امیران، اکبر رحیمی* صفحه 17
    اشتراک دانش کارکنان به عنوان یکی از فعالیت های کلیدی مدیریت دانش معرفی گردیده است.بنابراین پیاده سازی موفق مدیریت دانش مستلزم توجه جدی به این فعالیت می باشد.شناسایی عوامل موثر بر رفتار اشتراک دانش کارکنان و تلاش جهت تامین آن عوامل، رفتار اشتراک دانش کارکنان را تسهیل می نماید.در تحقیقات مختلف عواملی چون فرهنگ، ساختار سازمانی، انگیزه و تکنولوژی به عنوان عوامل موثر بر اشتراک دانش معرفی شده اند.با توجه به نقش انگیزه ها به عنوان یک عامل بسیار مهم در رفتار اشتراک دانش کارکنان و عدم وجود مدل جامع انگیزشی در این خصوص، هدف این تحقیق تدوین مدلی است که میزان تاثیر عوامل انگیزشی مختلف را بر رفتار اشتراک دانش کارکنان اندازه گیری نماید.روش این تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی بوده که به شیوه پیمایشی انجام شده است.نمونه آماری تحقیق را تعداد 325 نفر از کارکنان شرکت های تولیدی صنایع دفاعی مستقر در شهر تهران تشکیل داده اند.داده های تحقیق با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شده و مدل انگیزشی ارائه شده در این تحقیق با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری (SEM) و نرم افزار Lisrel 8.8 مورد آزمون قرار گرفته است.تایید و برازش مناسب مدل حاکی از آن است که عوامل انگیزشی درونی و بیرونی و همچنین به کارگیری روش های اشتراک دانش مورد علاقه کارکنان در بروز رفتار اشتراک دانش آنها موثر می باشد.نتایج نشان داد که تامین همزمان عوامل انگیزشی درونی و بیرونی و به کارگیری روش های اشتراک دانش مورد علاقه کارکنان توسط سازمان ها، بروز رفتار اشتراک دانش کارکنان را تسهیل می نماید.
    کلیدواژگان: اشتراک دانش، عوامل انگیزشی، علاقه به روش های اشتراک دانش، مدلسازی معادلات ساختاری
  • پیمان اکبری*، امید بهارستان، علی نصراصفهانی صفحه 35
    هدف از انجام این تحقیق تحلیل تاثیر مدیریت کیفیت جامع و یادگیری سازمانی بر عملکرد نوآورانه در شرکت ایران دارو می باشد. تحقیق حاضر از لحاظ هدف، از نوع کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق شامل 210 نفر از کارکنان شرکت ایران دارو است، که از بین آنها 136 نفر به عنوان نمونه با استفاده از جدول مورگان برای یک دوره 6 ماه اول سال 1391 انتخاب شدند. با این وصف شیوه نمونه گیری تحقیق، طبقه ای است. جهت جمع آوری داده ها، از پرسشنامه مدیریت کیفیت جامع از کویله شاپیرو (2002)؛ پرسشنامه یادگیری سازمانی از رودز و همکاران (2008) و پرسشنامه عملکرد نوآورانه از پراجوگو و سوهال (2003)، استفاده شد. روایی پرسشنامه ها توسط جمعی از استادان دانشگاهی مورد تایید قرار گرفت. سپس برای تعیین اعتبار سازه از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد که نتایج حاکی از این بود که بار عاملی تمام گویه ها بالای 05/0 بود که نشان از روایی مناسب ابزار سنجش بود. پایایی آنها نیز با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه اول 91/0؛ برای پرسشنامه دوم 87/0 و پرسشنامه سوم 89/0 بدست آمد. با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی وگام به گام توسط نرم افزار SPSS داده های تحقیق مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان داد که بین فعالیت های مدیریت کیفیت جامع و یادگیری سازمانی، بین یادگیری سازمانی و عملکرد نوآورانه و بین مدیریت کیفیت جامع و عملکرد نوآورانه رابطه معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که یادگیری سازمانی در ارتباط میان مدیریت کیفیت جامع و عملکرد نوآورانه نقش تعدیل کننده را دارد. و اثر مدیریت کیفیت جامع بر عملکرد نوآورانه را کاهش می دهد. از سوی دیگر در این تحقیق جهت آزمون مدل مفهومی تحقیق از مدل معادلات ساختاری استفاده شد که نتایج حاکی از برازش مطلوب مدل بود و به همین دلیل به عنوان مدل تجربی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت جامع، یادگیری سازمانی، عملکرد نوآورانه، مدل معادلات ساختاری، شرکت ایران دارو
  • منوچهر منطقی، حسین خسروپور، مرتضی خانی* صفحه 47
    تغییرات بسیار پر شتاب در نیازهای عمومی از یک سو و لزوم تغییرات پرشتاب در محصولات، خدمات و فرآیندها از سوی دیگر شرایطی را به وجود آورده است که نوآوری به نام مهمترین عامل رقابت پذیری سازمانی بیان شده است. از این دیدگاه یک راه کمک به این سازمان ها تدوین سیاست های حمایت گر از نوآوری می باشد، اولین گام در تدوین سیاستهای مناسب برای حمایت از نوآوری در موسسات، بررسی عوامل موثر و محرک نوآوری و همچنین چگونگی تاثیر این عوامل بر سازمان می باشد که می تواند نوآوری و خلاقیت را در سازمان تحت تاثیر خواه مثبت یا منفی قرار دهد. از این رو هدف ما در این مقاله رتبه بندی این عوامل موثر می باشد، که باعث تقویت وتبیین نوآوری و خلاقیت در سازمان می شود. یافته های این پژوهش نشان داده که همه ی متغیرهای موثر بر نوآوری از جمله، رهبری، ساختار سازمانی مناسب، افراد کلیدی، آموزش و توسعه کارمندان، درگیری همه جانبه با نوآوری، تیم سازی، جو خلاق، تمرکز خارجی، ارتباطات گسترده و یادگیری سازمانی ارتباط مثبت و معنی داری را با نوآوری در سازمان مورد نظر دارد. در پایان نتایج حاصل از تکنیک تاپسیس فازی حاکی از آن بود که متغیر افراد کلیدی دارای اهمیت بیشتری در بین متغیرهاست.
    کلیدواژگان: مولفه های نوآوری، خلاقیت، نوآوری سازمانی، تاپسیس فازی
  • محمد نظری پور* صفحه 63
    هدف پژوهش حاضر ارزیابی عملکرد گمرکات استانهای آذربایجان غربی، کرمانشاه و کردستان با استفاده از چارچوب BSC می باشد. در روش BSC عملکرد یک سازمان بر اساس چهار جنبه مالی، رضایتمندی مشتریان، فرآیند داخلی و رشد و یادگیری مورد ارزیابی قرار می گیرد. در این پژوهش جنبه مالی با استفاده از متغیرهایی همچون درآمد، اعتبارات/مخارج و نسبت درآمد گمرکی به کل درآمدهای استانی در هر یک از استانها برای سالهای 1390-1386 مورد ارزیابی قرار گرفت. برای ارزیابی جنبه مشتری 384 نفر از مشتریان با استفاده از فرمول کوکران به صورت تصادفی انتخاب و پرسشنامه طراحی شده در زمینه رضایتمندی از خدمات ارائه شده بین آنان توزیع گردید. به علاوه 280 نفر از کارکنان گمرکات استانهای مورد مطالعه با استفاده از فرمول کوکران به صورت تصادفی انتخاب و پرسشنامه طراحی شده در زمینه میزان رضایتمندی آنان از جنبه های فرآیندهای داخلی و رشد و یادگیری بین آنان توزیع گردید. یافته های پژوهش نشان داد که جنبه مالی (درآمدهای گمرکی منهای اعتبارات/ هزینه) در طی سالهای 1390-1386 منفی و سهم درآمدهای گمرکی از کل درآمدهای استانی در هر یک از استانهای مورد مطالعه بسیار ناچیز است. اما میزان رضایتمندی مشتریان از خدمات ارائه شده و همچنین میزان رضایتمندی کارکنان در جنبه های فرآیندهای داخلی و رشد و یادگیری در وضعیت مناسبی قرار ندارد. همچنین طبق یافته های پژوهش مشخص گردید که در هر چهار جنبه BSC، استان آذربایجان غربی در مقایسه با استانهای کرمانشاه و کردستان از وضعیت مناسبتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن، ارزیابی عملکرد، شاخصهای عملکرد، گمرکات استانهای آذربایجان غربی، کرمانشاه، کردستان
  • یونس وکیل الرعایا*، مجتبی جاویدنیا صفحه 79
    هدف از این تحقیق، شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر موفقیت کارآفرینان و تاثیر آن بر توسعه بخش صنعت است. اگر چه تاکنون درباره عوامل موفقیت کارآفرینی تحقیقات متعددی صورت پذیرفته، ولی مطالعاتی مبنی بر شناسایی عوامل حیاتی و درجه تاثیر آن بر روی شبکه ای از عوامل تاکنون صورت نگرفته است. در این تحقیق وبا توجه به اهمیت فراوان صنعت یک کشور در توسعه اقتصادی کشور، به ارزیابی و رتبه بندی شاخصهای موفقیت کارآفرینی در توسعه صنایع استان سمنان پرداخته شده است. لذا پس از مطالعه پیشینه تحقیق و با به کارگیری نظرات خبرگان، سیزده شاخص اصلی موفقیت کارآفرینی در بخش صنعت شناسایی گردید. سپس نمونه ای متشکل از100 شرکت واقع در6 شهرک صنعتی فعال استان سمنان تعیین و پرسشنامه هایی به منظور بررسی میزان تاثیرات متقابل هر یک از شاخصها بر روی یکدیگر و همچنین بررسی میزان تاثیر هر عامل بر روی شبکه عوامل، میان مدیران ارشد این شرکتها توزیع و جمع آوری گردید. آنگاه با استفاده از تکنیک دیماتل داده ها آنالیز شد. اساس این تکنیک بر مبنای نظریه گراف است. این تکنیک عوامل موثر بر موفقیت کارآفرینی در بخش صنعت را به دو دسته اثرگذار و اثرپذیر تقسیم نمود. در ادامه با به کارگیری روش تحلیل فرآیند شبکه ای(ANP)، اوزان مرتبط با هر یک از این شاخصها تعیین گردید و در نهایت با کمک روش ویکور، رتبه بندی نهایی شاخصها انجام گرفت. نتایج رتبه بندی نهایی بیانگر آن است که عامل «نوآوری، خلاقیت وایده سازی» به عنوان مهمترین عامل در بین مجموعه عوامل می باشد. به علاوه عامل «اهل کار وعمل بودن» به عنوان کم اهمیت ترین عامل در بین مجموعه عوامل موفقیت کارآفرینی درتوسعه بخش صنعت معرفی گردید.
    کلیدواژگان: شاخص های موفقیت کارآفرینی، توسعه، صنایع استان سمنان، تکنیک DEMATEL، تکنیک ANP، تکنیک، VIKOR
  • کیانوش کیوان بهجو*، سید امین بدری، حسن حاله صفحه 97
    تعیین ترکیب تولید، یکی از مهمترین تصمیماتی است که باید در سیستم های تولیدی گرفته شود. بدان معنی که از کدام محصول و به چه مقدار باید تولید شود تا خروجی نهایی سیستم، افزایش یابد. در الگوریتم های موجود، غالبا تمام پارامترهای مساله، قطعی فرض شده و تصمیم گیری انجام می گیرد. در این مقاله حالتی مورد بررسی قرار می گیرد که در آن کلیه پارامترهای تولیدی به صورت اعداد فازی مثلثی می باشند. پارامترهای تولیدی، تقاضای هفتگی، قیمت فروش، هزینه مواد خام، زمان پردازش محصولات و ظرفیت در دسترس منابع را شامل می شوند. در الگوریتم پیشنهادی، با در نظر گرفتن چند گلوگاه، به کمک روش ویکور فازی، رتبه بندی محصولات جهت تولید مشخص می شوند. سپس مقدار تولید هر محصول محاسبه می گردد. در پایان نیز برای تشریح روش پیشنهادی، یک مثال عددی مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مولفه های نوآوری، خلاقیت، نوآوری سازمانی، تاپسیس فازی
  • عباس مقبل باعرض، محمدرضا امینی*، حامد یارجانلی، حمیدرضا خسروانیان صفحه 109
    بکارگیری هر نوع استراتژی تولیدی، مستلزم شناسایی و پایش وضعیت فعلی سیستم در سطوح داخلی و خارجی، از یک سو و ارائه راهبرد هایی در جهت بهبود وضعیت سیستم از سوی دیگر می باشد. این مقاله با بهره گیری از مدل میلتنبرگ (1995و2008) و با تمرکز بر5 هدف استراتژیک تولیدی (سیستم تولیدی، خروجی های تولیدی، اهرم های تولیدی، قابلیت های تولیدی و آنالیز رقابتی) به معرفی مدل 3 مرحله ای استراتژی تولید پرداخته به نحوی که در مرحله اول، ابتدا نوع سیستم تولیدی باتوجه به 4 شاخص حجم وتنوع تولید، نوع چیدمان کارخانه وجریان مواد، مشخص می شود. سپس اهرم های تولیدی شش گانه ارزیابی و قابلیت های هرکدام تعیین خواهند شد. در مرحله دوم که به ترسیم وضعیت مطلوب شرکت در بازار می پردازد، خروجی های مورد بررسی قرار گرفته و با استفاده از تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) اولویت بندی شده و ویژگی های سیستم تولیدی مطلوب شناسایی می گردد. همچنین به منظور بررسی جایگاه شرکت و سایر رقبا در بازار، آنالیز رقابتی انجام خواهد گرفت. در مرحله آخر، باتوجه به نتایج حاصل از مراحل قبل، استراتژی بهبود تدوین می گردد به نحوی که اگر سیستم جاری نیازمند تغییرات اساسی باشد، نوع سیستم تولیدی تغییر خواهد یافت؛ درغیر این صورت، فرآیند بهبود باتمرکز بر بهبود اهرم های تولیدی، عملیاتی می گردد. به منظور نمایش قابلیت های مدل ارائه شده، یک شرکت آب معدنی به عنوان مورد مطالعه انتخاب گردید. نتایج اجرای الگوی پیشنهادی نشان داد سیستم تولیدی شرکت مذکور، سیستم تولیدی مبتنی برتجهیزات بوده و خروجی تولیدی استراتژیک شرکت، عامل هزینه می باشد. به منظور تحقق اهداف استراتژیک تولیدی سازمان، پس از انجام آنالیز رقابتی مقرر شد که سیستم کنونی تولید به سیستم تولیدی جریان پیوسته تغییر یابد.
    کلیدواژگان: استراتژی تولید، اهرم تولید، سیستم های تولیدی، خروجی تولید، مدل میلتنبرگ
  • سعید اسفندیاری*، علی مروتی شریف آبادی، سید حبیب الله میرغفوری، حمیدرضا کدخدازاده صفحه 131
    هر چند که برنامه ریزی خطی در دنیای واقع کاربردهای زیادی دارد، اما در برخورد با مسائل پیچیده و سخت عدم کارایی خود را نشان داده است. با پیشرفت علم و رویارویی با مشکلات مختلف، تمایل به حل مسائل در حجم زیاد در زمان کوتاه بیشتر شده است. روش های ابتکاری و فوق ابتکاری جدیدترین دستاورد برنامه ریزی غیرخطی در حل این گونه مسائل هستند. یکی از حوزه هایی که نیاز به برنامه ریزی در حجم بالا دارد زمان بندی تولید در مسائل سخت می باشد. این مقاله به مدل سازی و مقایسه دو روش برنامه ریزی خطی و الگوریتم سیستم مورچگان در زمان بندی تولید جریانی منعطف با توجه به متغیرهای تعداد ماشین و سفارش پرداخته است؛ مبنای مقایسه در این پژوهش شاخص های زمان پردازش، تعداد محدودیت، بهینگی و حجم حافظه اشغال شده مربوط به اعداد تصادفی می باشد. در این مقاله از روش پژوهش شبه آزمایشی استفاده شده است، ابزار آزمایش به ترتیب نرم افزارهای سی شارپ و لینگو برای الگوریتم مورچگان و برنامه ریزی خطی است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که مدل برنامه ریزی خطی درتعداد ماشین و سفارش پایین کارایی بالاتری دارد، اما با افزایش ماشین و سفارش با توجه به شاخص های در نظر گرفته شده، الگوریتم سیستم مورچگان کارایی بالاتر خود را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: زمان بندی، تولید جریانی، الگوریتم سیستم مورچگان، برنامه ریزی خطی
  • محمدعلی نادی، سعیده معینی* صفحه 145
    امروزه مشارکت کارکنان به عنوان یکی از اعجاز بر انگیزترین رویکردهای توسعه منابع انسانی در جهت توسعه و بالندگی سازمانی مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش با هدف بررسی و ارائه راهکارهای افزایش مشارکت کارکنان برای توسعه همه جانبه شرکت ذوب آهن اصفهان به مرحله اجرا در آمده است. و با کمک 8 عامل موثر در افزایش مشارکت کارکنان که شامل نظام پیشنهادات، حلقه های کیفیت، تیم های خودگردان، کار تیمی، شورای کاری(شورای اسلامی کار)، مالکیت کارکنان، آزادی صنعتی و مذاکرات دسته جمعی بوده مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه سرپرستان و کارشناسان شرکت ذوب آهن اصفهان و حجم نمونه برابر با 327 نفر می باشد که به روش نمونه گیری تصادفی ساده برگزیده شدند. گردآوری داده ها و اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که حاوی 45 سوال بسته پاسخ بوده، صورت گرفته است. پایایی پرسشنامه بر اساس ضریب آلفای کرونباخ، اسپیرمن براون و گاتمن به ترتیب برابر 93/0، 76/0 و 76/0 محاسبه شد و برای روایی و اعتبار پرسشنامه، از روایی صوری، محتوایی و سازه بهره گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی(فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی(آزمون t تک نمونه ای، آزمون فریدمن، ضریب همبستگی، تحلیل مسیر(مدل معادلات ساختاری) و آزمون Tسوبل) انجام گرفته است. نتایج این پژوهش نشان داده است که راهکارهای افزایش مشارکت کارکنان با استفاده از نظام پیشنهادات، حلقه های کیفیت، تیم های خودگردان، کار تیمی، شورای کاری(شورای اسلامی کار)، مالکیت کارکنان، آزادی صنعتی و مذاکرات دسته جمعی بالاتر از سطح متوسط بوده است. از بین راهکارهای پیشنهاده شده بالاترین میانگین با 13/4 مربوط به مالکیت کارکنان و پایین ترین میانگین با 73/3 مربوط به تیم های خودگردان بوده است. بر اساس آزمون فریدمن، میانگین رتبه بندی راهکارهای افزایش مشارکت کارکنان برای توسعه همه جانبه شرکت ذوب آهن اصفهان، مالکیت کارکنان 68/5 بالاترین رتبه و حلقه های کیفیت با 68/3 پایین ترین رتبه را به خود اختصاص داده است. نتایج حاصل بین مجموعه رتبه های راهکارهای افزایش مشارکت کارکنان در سطح 01/0>p معنی دار بوده و مقدار خی دو برابر با 706/118 به دست آمده است.
    کلیدواژگان: مشارکت کارکنان، راهکارهای افزایش مشارکت کارکنان، توسعه همه جانبه
|
  • Heresh GolpÎra Page 1
    One of the drawbacks of the EFQM model is its weakness in leading the organizations to improve their efficiencies. In this paper the project management standards and their literatures are contrastingly discussed and employed in order to define a good compound method to satisfy maximum coverage of EFQM model conditions and leading organizations to have better performance.
    Keywords: Project management standards, EFQM
  • Peyman Akhavan, Akbar Rahimi* Page 17
    Knowledge sharing introduced as one of the major activities of knowledge management. Therefore, the successful implementation of knowledge management requires attention to these activities. Identifying the effective factors on employee's knowledge sharing behavior and trying to supply them facilitate employee's knowledge sharing behavior. Several works introduced factors influencing on knowledge sharing including culture, organizational structure, motivations and technology. With respect to role of motivation as an important factor in knowledge sharing behaviors and the absence of a comprehensive motivation model in this regard, the Purpose of this study is to develop a model that measures the different influence motivational factors on employees Knowledge sharing behavior. The method, which has been used in this research, is descriptive and based on correlation that has been done using survey method. The statistical sample formed of 325 employees working in defense industries in Tehran. The research data has been collected by questionnaire. Introduced model evaluated using of structural equation modeling (SEM) and Lisrel 8.8 software. The confirmed model showed that intrinsic and extrinsic motivational factors and intention to methods of knowledge sharing were effective in knowledge sharing behavior. The findings showed simultaneous supply of motivational factors and knowledge sharing methods interesting for employees facilitates employee's knowledge sharing behavior.
    Keywords: Knowledge Sharing, Motivational Factors, Intention to Methods of Knowledge Sharing, Structural Equation Modeling
  • Peyman Akbari*, Omid Baharestan, Ali Nasr Esfahani Page 35
    The purpose of this study is the impact analysis "total quality management and organizational learning" on "innovation performance" employees in Iran Drug Co. The statistical population is included 210 employees from Iran Drug Co. 136 people were selected based on random class as a sample size by using the Morgan statistical tables for a period of 6 months in 2012. For data collection, Total Quality Management Questionnaire of Coyle-Shapiro (2002), organizational learning Questionnaire of Rhodes et al (2008) and innovation performance questionnaire of Prajogo and Sohal (2003) were used. Validity of the questionnaire was confirmed by a number of university professors. The confirmatory factor analysis was used to determine the construct validity and the results show that the load factor of all items was top of the 0.05 which was showing a reliable measure. Their reliability was obtained with Cronbach's alpha coefficient for the questionnaires were respectivly 0.91, 0.87 0.89. the data were analyzed by using Linear and Stepwise Regressions and by SPSS software. Results showed that there is significant relationship between TQM and organizational learning, between organizational learning and innovation performance and between TQM and innovation performance. Also, Results showed that organizational learning has moderating role between TQM and innovation performance. So, it reduces the effects of total quality management on innovation performance.
    Keywords: Total quality management, Organizational learning, Innovation performance, Structural equation model, Iran Drug Co
  • Manuchehr Manteghi, Morteza Khani*, Hossein Khosropour Page 47
    Very high acceleration changes in public needs and the necessity of a hand, rapid changes in products, services and processes has created the conditions where innovation has been called the most important factor in corporate competitiveness.The findings show that all the variables affecting innovation, leadership, appropriate organizational structure, key people, training and Carmen, all-out conflict with innovation, team building, creative atmosphere, external focus, extensive communication and organizational learning positive and significant relationship with innovation in the organization is required. The research results indicate that the variable key people are more important among the variables.
    Keywords: Components of innovation, creativity, organizational innovation, Topsis fuzzy
  • Mohammad Nazaripour Page 63
    The current paper aimed at utilizing the Balanced Scorecard (BSC) framework in evaluating the Customs Department in West Azerbaijan, Kermanshah and Kurdistan provinces of Iran. The BSC evaluates organization in terms of financial performance, customer satisfaction, internal process, and growth and organization learning. Financial performance was measured by examining revenues, expenditures, and ratio of customs revenues to total local revenues for the period (2007-2011). Regarding the customer perspective, a random sample of (384) customers of clearance customs was selected. The customers were asked to fill out a survey that measured their level of satisfaction about the Customs Department in regards to providing services and procedures. In addition, a random sample consisted of (280) of the employees of Customs Department in these provinces was chosen to fill out the survey regarding their assessment of the internal process and growth and organization learning perspectives of the BSC. The findings reported that the financial performance of Customs Department was negative for the whole study period (2007-2011) in terms of the amount of Rials collected, revenues minus expenditures, and customs revenues as a share of total local revenues. Clearance customs customers reported a suitable satisfaction level toward the customs services and procedures. Analysis showed that customs employees had a suitable level of satisfaction toward both internal process and growth and organization learning of the BSC’s dimensions. The analysis revealed that West Azerbaijan province was better than Kermanshah and Kurdistan provinces in all perspectives of BSC.
    Keywords: Balanced Scorecard, Performance Evaluation, Performance Measures, Customs in West Azerbaijan, Kermanshah, Kurdistan Provinces, Iran
  • Younos Vakil Alroaia*, Mojtaba Javidnia Page 79
    This research aims to identify and rank the effective factors on entrepreneurs’ success and their effects on development of industrial sector. Although many researches have so far been performed on entrepreneurship success, none is based on identification of vital factors and the rate of their effect on a network of factors. Considering the high significance of industry of a country in its development, this research proceeds to investigate and rank the indicators of entrepreneurship success in development of industries in Semnan Province. Thus, after studying the research history and applying Delphi method, 13 main indicators of entrepreneurship success in industrial sector were identified. Then, a sample consisted of 100 company in 6 active industrial towns of Semnan Province was determined and in order to investigate the mutual effects of indicators on each other and the effects of each indicator on the networks of indicators, some questionnaires were distributed among the senior managers and recollected afterward. Then, the data was analyzed applying DEMATEL technique which is based on Graph theory. Through this technique, the effective indicators of entrepreneurship were divided into two effective and effectible groups. Afterward, applying Analytic Network Process (ANP), the weights related to each indicator were determined and finally, the final ranking of indicators was performed through VIKOR method. The results of final ranking indicate that “Innovation, creation and branding ideas” is the most important factor among the set of factors. Besides, “being practical” was introduced as the least important factor among the set of entrepreneurship success factors in development of industrial sector.
    Keywords: Factors of Entrepreneurship Success, Industries of Semnan Province, DEMATEL Technique, ANP Technique, VIKOR Technique
  • Kianush Kivan Behjoo*, Seyed Amin Badri, Hassan Haleh Page 97
    One of the most important decisions that must be made in production systems is determining the product mix. That means which and how much of the product should be made from it in order to increase the final output of the system. Often, in previously existing algorithms, all problem parameters are assumed to be certain and decision-making used to be carried out. The situation studied in this paper is that all the production parameters are in the form of triangular fuzzy numbers. Those production parameters include weekly demand, selling price, cost of raw materials, processing time of products and the available capacity of resources. In the proposed algorithm, considering the multi-bottleneck, with the help of fuzzy Vikor, the prioritization of production is calculated. Finally in order to explain the aforementioned method, a numerical example has been discussed.
    Keywords: Optimizing product mix, Several lines of bottleneck, Fuzzy Vikor (Fvikor)
  • Abbas Moghbel Baarz, Mohammad Reza Amini*, Hamid Reza Khosrowanian, Hamid Yarjanli Page 109
    Applying any kind of manufacturing strategy, on the one hand, needs to identify and monitor the current state of the system at the internal and external levels. On the other hand, it needs to provide strategies for improving the system. In this paper, a three-step manufacturing strategic model introduced by using Miltenburg model and focusing on five manufacturing strategic goals (production system, manufacturing outputs, manufacturing leverage, production capabilities and competitive analysis). First, the production system determined based on four indicators of production’s volume and variety, kind of plant layout and material flow. Then, six manufacturing levers (human resources, organizational control and structure, sourcing, production planning and control, process technology and facilities) determined and capabilities of each one evaluated. Next, manufacturing outputs (delivery, cost, quality, performance) have been prioritized using the analytic hierarchy process technique to identify characteristics of the favorable production system. Furthermore, competitive analysis applied to verify the position of the company and its competitors in the market. In the final step, considering the results of previous steps, improvement strategies have been formulated so that the production system will change to favorable system. If the current system needs basic changes, the improvement process will be operational by focusing on improving the manufacturing levers. In order to display the capabilities of the proposed model, a mineral water company was selected as a case study. The results showed that the company's production system is Equipment-paced line flow production system (EPL(and the company's strategic output (calculated by AHP) is the cost. Achieving manufacturing strategy, objectives of organization and competitive analysis were conducted. Results showed that the current manufacturing system must change from ELP to continuous flow manufacturing system. Furthermore, adjusting the manufacturing levers is necessary - particularly human resources- to implement the new proposed system, effectively.
    Keywords: Manufacturing strategy, manufacturing levers, Manufacturing systems, Production output, Miltenburg model
  • Said Esfandyari*, Ali Morovati Sharif Abadi, Seyed Habibolah Mirghafouri, Hamid Reza Kadkhodazadeh Page 131
    Although linear programming is used widely in the world, its inefficiency in dealing with difficult problems is concerned. With the advancement in science and dealing with various problems, it tends to have problems in mass production in a short time. Heuristic and meta-heuristic techniques are the latest achievements of nonlinear programming for solving similar problem. One area that requires programming applications in mass production is NP-scheduling problems. This paper aims at modeling and comparing the two methods of Linear Programming and Ant Colony System Algorithm in flexible flow shop scheduling problem according to the number of jobs and machines. This study is based on comparing the index of time processing, the number of constraints, optimality, and the memory size of the random numbers. Using Quasi-experimental research method, software testing tools are C-sharp and Lingo for the ant colony algorithm and linear programming respectively. The results show that linear programming model has higher performance when machines and jobs are in low numbers; however, with the rise of the machines and jobs, Ant Colony System algorithm has proven high efficiency.
    Keywords: Flow shop scheduling, Ant colony system algorithm, Linear programming
  • Mohammad Ali Nadi, Saeedeh Moeini* Page 145
    Today, the employees’ participation has been considered as one of the most marvelous procedures for developing human sources toward developing and flourishing organization. The aim of this research was to investigate and offer solutions to enhance employees’ participation for comprehensive development of Isfahan Zobahan Company by considering eight factors including: increase employee’s participation, include suggestion system, determine quality circles, direct self-directed team, increase team work, apply works councils, employee’s ownership, industrial freedom and collective bargaining. The research method was a descriptive survey and the statistical population consisted of the whole supervisors and experts of Isfahan Zobahan Company from which 327 were selected using a simple random sampling method. The data and information which were gathered by using questionnaire containing 45 close ended questions made by the researcher has been conducted. The reliability of the questionnaire proved to be Cronbach`s alpha coefficient, Spirman-Brown and Guttman has been calculated as 0.93, 0.76 and 0.76 respectively and, check the validity of the questionnaire superficial content, and structures method have been applied. The data analysis has been done in the two levels of descriptive statistics (frequency, percentage and standard deviation) and inferential (One-variable t-test and Fridman) statistics. The results have shown that solutions to increase employee participation by using of Suggestion System, Quality Circles, Self Directed Team, Team Work, Works Councils, Employee Ownership, Industrial Freedom and Collective Bargaining has been above the average level. Among the suggested solutions the highest average with 4.13 was related to employee ownership and the lowest average with 3.73 related to Self Directed Team. The rating average for solutions to enhance employees’ participation for comprehensive development of Isfahan Zobahan Company was conducted Based on Fridman test. Ownership with 5.68 and quality circles with 3.68 have devoted the highest and lowest rates to themselves, respectively. The results obtained among the set of rates for solutions to increase employee participation at the level of P<0.01 has been meaningful and the amount of Chi-square test has been equal to 118.706.
    Keywords: Employee participation, Solutions to increase employee's participation, Comprehensive development