فهرست مطالب

نشریه مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی
پیاپی 34 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر صادقی*، سینا نمازی، زهرا گراقاجهلو، بهنام رضوان پور صفحه 1
    مساله زمان بندی پروژه با منابع محدود، در واقع کلی ترین مساله زمان بندی است. مسائل زمان بندی کارگاهی ، جریان کارگاهی ، زمان بندی و سایر مسائل زمان بندی همگی زیر مجموعه ای از این مسئله به حساب می آیند. در این مقاله مسئله زمانبندی پروژه با محدودیت منابع در حالت چند مد و روابط پیش نیازی جزئی در حالت مدل چندهدفه پیشنهاد شده است. در جهت کاربردی تر کردن بیش از پیش این مسئله مشهور اهداف مهم و کاربردی از قبیل کمینه کردن زمان اتمام پروژه و بیشینه کردن کیفیت انجام فعالیت های پروژه و کمینه کردن هزینه کل پروژه در نظر گرفته شده است. پس از اعتبار دهی مدل با استفاده از الگوریتم زنبورهای عسل به حل این مدل چند هدفه پیشنهادی، پرداخته شده است و نتایج عملکرد، با الگوریتم NSGA-II مقایسه شده است. نتایج نشان دهنده این است که الگوریتم پیشنهادی عملکرد مناسبی در حل این گونه مسائل داشته است.
    کلیدواژگان: زمانبندی پروژه، محدودیت منابع، چندهدفه، RCPSP، الگوریتم MOBEE، الگوریتم NSGA، II
  • وحید برادران، احمد برجی*، پیمان زندی، علمدار داود آبادی صفحه 21
    به دلیل اهمیت و پیچیدگی بحث مدیریت پورتفولیو، تاکنون بیش از 100 تکنیک مختلف در این زمینه ارائه شده است. در کل نتیجه نهایی این ابزارها، ایجاد لیست اولویت بندی شده ای از پروژهاست که بایستی برای تخصیص منابع، انتخاب شوند. یک ارزیابی از عمومیت تکنیک ها نشان می دهد که استفاده از رویکردهای مالی منجر به ایجاد پوتفولیو بهینه نمی شوند مخصوصا در پروژه هایی که در آنها عدم قطعیت اطلاعات بیشتر است ممکن است استفاده از رویکردهای مالی گمراه کننده باشد. در این گونه موارد نیاز است تا این روش ها را با سایر روش های دیگر مانند رویکردهای استراتژیک ترکیب نمود تا بتوان یک پورتفولیو بالانس و همرستا با استراتژی های سازمان را فراهم و سودآوری و تطابق استراتژیک پروژه ها را تضمین نمود. از طرفی سرمایه گذاری های مختلف، به طرق مختلف ارزیابی و انتخاب می شوند. بنابراین تقسیم بندی پروژه ها به سبدهای مختلف به سازمان ها این اجازه را می دهد که پروژه های موجود در یک زیر مجموعه را به وسیله مجموعه ای از معیارها و تکنیک های مشابه و همسان، ارزیابی، اولویت بندی و انتخاب کنند. در این مقاله با انتخاب بخش کشاورزی به عنوان مورد مطالعه سعی شده است نحوه ارزیابی، رتبه بندی و راهبری پروژه ها با رویکرد دسته بندی پروژه های سرمایه گذاری و با استفاده از روش های دلفی، مقایسه زوجی و تاپسیس مورد بررسی قرار گیرد. نتایج نشان می دهد که در موارد مشابه با تعیین نوع کسب و کار و سرمایه گذاری و به تبع بومی سازی شاخص ها می توان مدل ارائه شده را به کار گرفت.
    کلیدواژگان: رتبه بندی پروژه های سرمایه گذاری، پورتفولیوی پروژه ها، AHP، Topsis، Delphi
  • هیرش سلطان پناه* صفحه 37
    کارکنان سرمایه اصلی سازمان هستند لذا توجه به آنها اهمیت ویژهای دارد. در این راستا کارکنان و کارفرمایان میبایست اصول ایمنی و بهداشت کار را رعایت نمایند. لذا در این تحقیق می خواهیم میزان ارتباط تشریک مساعی بین کارفرمایان و کارکنان و رعایت اصول ایمنی و بهداشت کار در تعاونی های صنعتی استان کردستان را بررسی نماییم. این پژوهش از لحاظ رویکرد کمی، از نظر هدف کاربردی و هم چنین از لحاظ روش از نوع پژوهش های همبستگی و از شاخه پیمایشی می باشد، که در تعاونی های صنعتی استان کردستان در بهار 1393 انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه شاغلین تعاونی های صنعتی استان کردستان است. نمونه لازم 264 نفر است که از بین این جامعه از طریق نمونه گیری طبقهای تصادفی با احتساب متناسب انتخاب گردیدهاست. در این پژوهش از دو پرسشنامه به عنوان ابزار اصلی اندازهگیری و گردآوری داده ها استفاده شده است. روایی و پایایی پرسشنامه ها مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین تشریک مساعی بین کارفرمایان و کارکنان و رعایت اصول ایمنی و بهداشت کار رابطه معنادار و مثبت وجود دارد.
    کلیدواژگان: تشریک مساعی، ایمنی و بهداشت کار، تعاونی های صنعتی، استان کردستان
  • محمد اکبری* صفحه 51
    پیشینه پژوهش نشان داده است که برای انتخاب تامین کننده مناسب در زنجیره تامین بهتر است که در ارزیابی تامین کنندگان هم زمان به معیارهای کمی و کیفی توجه شود. برای این منظور باید از ابزاری استفاده کنیم که تلفیق مناسب معیارهای کمی و کیفی را در نظر بگیرد. هدف این مقاله توسعه و بکارگیری یک مدل ارزیابی برای انتخاب تامین کننده با در نظر گرفتن معیارهای کمی و کیفی می باشد. به این منظور در این پژوهش از روش تحلیل سلسله مراتبی و تحلیل روابط خاکستری استفاده شده است. روش پژوهش در این پژهش از نوع میدانی و توسعه ای است. داده های مربوط به تامین کنندگان و اوزان معیارها بر اساس مستندات و نظرات مدیران انتخاب و فراهم شده است. برای ارزیابی تامین کنندگان ابتدا معیارهای کیفی و کمی مشخص گردیده و برای تعیین وزن معیارها از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد. سپس برای رتبه بندی تامین کنندگان از روش تحلیل روابط خاکستری استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد که با استفاده از روش تلفیقی ارائه شده می توان معیارهای کمی و کیفی را به صورت هم زمان در ارزیابی تامین کنندگان مورد استفاده قرار داد. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که انعطاف پذیرتری و کاربرد آسان این روش تلفیقی از مزیت های این مدل است. به منظور بررسی اعتبار مدل تلفیقی، مجموعه تامین کنندگان با در نظر گرفتن ضریب تشخیص های متفاوت مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. با در نظر گرفتن ضریب تشخیص های متفاوت بین 1/0 تا 1 نتایج مشابهی بدست آمد و نتیجه گرفته می شود که روش تلفیقی ارائه شده برای انتخاب تامین کننده، یک روش قابل اعتماد می باشد.
    کلیدواژگان: روش ارزیابی تامین کننده، مدیریت زنجیره تامین، تحلیل سلسله مراتبی، تحلیل روابط خاکستری
  • شاهو حاجبی*، غلامرضا سلیمانی، محمد رحیم پور صفحه 63
    مدیران و تصمیم گیرندگان صنعتی کشور با توجه به دیدگاه های آمایش و استراتژی های توسعه صنعتی، مکان هایی را برای تجمع واحدهای صنعتی به صورت شهرک یا مجتمع، انتخاب و سازماندهی می کنند. تصمیم گیری در ارتباط با تعیین مکان یک شهرک صنعتی جدید، فرآیندی است که باید با در نظر گرفتن عوامل مختلفی صورت گیرد. در این مقاله، مکان یابی شهرک صنعتی شهرستان دیواندره در استان کردستان با بهره گیری از تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره مورد مطالعه قرار می گیرد. بدین منظور ابتدا معیارهای مختلف با در نظر گرفتن عوامل مختلف اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی برای ارزیابی و مقایسه ی گزینه های پیشنهادی تعیین می شوند. سپس با استفاده از روش های TOPSIS، SAWو AHPرتبه بندی مکان های پیشنهادی صورت گرفته و نتایج به دست آمده مورد مقایسه قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، شهرک صنعتی، تصمیم گیری چند معیاره
  • معصومه سادات موسوی، حسام زندحسامی* صفحه 75
    امروزه عمده ترین سرمایه سازمان ها، دانشی است که به آن دسترسی دارند. بنابراین سازمان هایی می توانند موفق عمل نمایند که مفیدترین، معتبرترین و به روزترین دانش بشری در حوزه کسب و کار خود را در اختیار داشته و به نحو مطلوب از آن استفاده نمایند. در این میان تسهیم دانش به عنوان یک فعالیت پیچیده اما ارزش آفرین، پایه و اساس بسیاری از راهبردهای سازمانی است. از این رو شناسایی عوامل و ابعاد موثر بر تسهیم دانش و نیز آگاهی از میزان تاثیر هر یک از آن ها، می تواند سازمان ها را در اتخاذ استراتژی های مناسب در جهت ارتقاء تسهیم دانش در سازمان یاری بخشد. بدین منظور در تحقیق حاضر ده عامل موثر بر تسهیم دانش در قالب سه بعد کلیدی فردی، سازمانی و تکنولوژیک مورد واکاوی قرار گرفته و تاثیر آن ها بر تسهیم دانش با روش معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار آماری لیزرل بررسی گردید. بر اساس نتایج بدست آمده، معناداری تمامی روابط مورد تایید قرار گرفته و نتایج نشان می دهد، شخصیت به عنوان تاثیرگذارترین عامل در بعد فردی، ساختار سازمانی تاثیرگذار ترین عامل در بعد سازمانی و سواد فناوری اطلاعات و ارتباطات موثرترین عامل بعد تکنولوژیک به شمار می روند. از سویی دیگر بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، علی رغم تاثیر بارز هر سه بعد، بعد سازمانی بیشترین تاثیر را بر تسهیم دانش در سازمان دارد که این امر بیانگر لزوم توجه به عوامل سازمانی در جریان استقرار سیستم های تسهیم دانش در سازمان ها می باشد.
    کلیدواژگان: دانش، ابعاد تسهیم دانش، تکنیک معادلات ساختاری، نرم افزار لیزرل
  • شکرالله خواجوی*، امید نجاتی صفحه 81
    این پژوهش به بررسی تاثیر سطح نقدینگی بر ریسک درماندگی مالی شرکت ها می پردازد. برای سنجش سطح نقدینگی از مدل اپلر و برای سنجش ریسک درماندگی مالی از دو امتیاز اهلسون (1980) و امتیاز زاوگین (1985) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل فرضیه ها از آزمون های آماری همبستگی و رگرسیون خطی چندگانه به روش Stepwise استفاده شد. روش پژوهش حاضر با توجه به هدف، کاربردی و روش گردآوری داده ها، توصیفی و همبستگی است. جامعه مورد بررسی در این پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و نمونه آماری شامل 63 شرکت در طی بازه زمانی 1388 الی 1393 بود. با توجه به تحلیل ها و فرضیه های پژوهش نتایج پژوهش حاکی از آن است که سطح نقدینگی بر ریسک درماندگی مالی شرکت ها تاثیر گذار بوده و با کاهش سطح نقدینگی درماندگی مالی افزایش می یابد. لذا می توان نتیجه گرفت که یکی از راه حل های فرار شرکت ها از ریسک درماندگی مالی در اختیار داشتن وجوه نقد کافی برای تامین نیازهای نقدی به موقع خود است.
    کلیدواژگان: سطح نقدینگی، ریسک درماندگی مالی، بورس اوراق بهادار تهران
|
  • Amir Sadeghi*, Sina Namazi, Zahra Ghorajehlo, Behnam Rezvanpour Page 1
    Resource Constrained Project Scheduling Problem (RCPSP) is the most general scheduling problem. Job shop scheduling, flow shop scheduling and other scheduling problems are the subsets of RCPSP. The present paper examines the multimode multi-objective resource constrained project scheduling problem (RCPSP) with partial precedence relations. To enhance the practical aspects of this prominent problem, important practical purposes including minimizing the completion time of the project, maximizing the quality of project activities and minimizing the total cost of the project were considered. After validation of the model using the Bees Algorithm, the proposed multi-objective model was solved. The results obtained from the proposed model were compared with those obtained from NSGA-II. The results demonstrated the good performance of the proposed algorithm in solving RCPSPs.
    Keywords: Project scheduling, Resource constraints, Multi, objective, RCPSP, MOBEE algorithm, NSGA, II
  • Vahid Baradaran, Ahmad Borjy*, Peyman Zandi, Alamdar Davoodabadi Page 21
    Because of importance and complexity of portfolio management issue, there have been many articles and books on the subject of project evaluation and selection, discussing over one hundred different techniques and tools. This tools and techniques specify a prioritized projects list that should be selected for final allocation. Usually, using financial approaches can’t create an optimal portfolio especially in projects that have more uncertainty, this approaches can make wrong results. In these cases, these financial approaches should be combined with other approaches (such as strategic approaches) in order to make a balance portfolio that is aligned with organization’s strategies and increase profitability and strategic adaption of projects. Beside, various investments are evaluated and selected differently and classification of projects in different portfolio allows organizations to evaluate, prioritize and select similar projects in same portfolio by using similar tools and techniques. In this paper, we selected agriculture field as case study and the manner of evaluating, ranking and conducting of projects by using investment projects categorizations and delphi, AHP and TOPSIS method has been discussed. By determining the type of business and investment and local criteria for each categorization, the results of this paper can be used in similar cases.
    Keywords: ranking of investment projects, projects portfolio, AHP, TOPSIS, Delphi
  • Hersh Soltanpanah* Page 37
    Employees are the main asset of organizations and are of great importance. In this regard, employees and employers must comply with health and safety rules. In this study, the cooperative relationship between employers and employees and obeying the safety rules and health are examined in the industrial cooperatives of the Kurdistan province. This research is qualitative in terms of approach and practical in terms of objectives. Also, the method of correlational research survey is used which was conducted in cooperative companies of Kurdistan in the spring of 2015. The target population included all employees of industrial cooperatives in Kurdistan. 264 people were selected by random sampling. In this study, two questionnaires are used as the main tool to measure and collect the data. Validity and reliability were approved. To analyze the data, descriptive and inferential statistical methods were used. The results demonstrated that there is positive and significant relationship collaboration between employers and employees and the safety and health.
    Keywords: Collaboration, safety, health, industrial cooperatives, Kurdistan
  • Mohammad Akbari* Page 51
    Literature indicated that to select supplier in supply chain, it is better quantitative and qualitative criteria considered simultaneously in supplier assessing. To get this goal we should use technique that regards an appropriate set of quantitative and qualitative criteria. The goal of this article is developing and applying as assessing model to select supplier with regarding quantitative and qualitative criteria. So we used analytical hierarchal process and grey relational analysis. Research method was development and field study. Supplier data and weights of criteria were gained using document and manager's comments. To assess suppliers, first quantitative and qualitative criteria were determined and analytical hierarchy process was used to weight these criteria. Then to rate suppliers grey relational analysis was used. Results indicated that using integrated model we can consider quantitative and qualitative criteria simultaneously in assessing suppliers. Also flexibility and easy to use are advantages of the model. To experiment reliability of integrated model, suppliers were assessing many times with different coefficient of determination. Regarding different coefficient of determination between 0.1 and 1, results were similar. Hence using provided integrated model for supplier selection is a reliable method.
    Keywords: supplier assessment technique, supply chain management, analytical hierarchal process, grey relational analysis
  • Shaho Hajebi*, Gholamreza Soleimani, Mohammad Rahimpoor Page 63
    Managers and decision makers of industry select and organize places for gathering industrial units as complex or Park with regard to the views of Planning and National Development Strategies. The decision making to locate the establishment of a new industrial park is a process that must be done by taking into account various factors. This paper is intended to study the locating of Divandarreh Industrial Park in Kurdistan Province by using multi-criteria decision making techniques. For this purpose, various criteria will be determined taking into account of various economic, social and environmental factors for evaluating and comparison with proposed options. Then, the results of proposed ranked locations will be compared by using AHP, SAW and TOPSIS methods.
    Keywords: Locating, towns, industrial, multi, criteria decision
  • Masoume Sadat Mousavi, Hessam Zandhessami* Page 75
    In these days, the most important wealth of organizations is the knowledge that they have. So successful organizations have the most useful, reliable and up to date business knowledge and use them appropriately. In this situation, knowledge sharing as a complex and value creating activity is the foundation of many organizational strategies. Therefore identify the factors and effective dimensions of knowledge sharing and being aware of the impact of each of them could help organizations to adopt appropriate strategies of improving knowledge sharing in organization. So this study analyzed ten effective factors of knowledge sharing in three Key dimensions involve individual, organizational and technological and investigated the impact of them on knowledge sharing by using structural equation modeling (SEM) with LISREL software. According to the results, significant relations approved in all of fields that we worked on and it show that personality is the most influential factor of individual dimension, structure is the most influential factor of organizational dimension and ICT literacy is the most influential factor of technological dimension. On the other hand, based on results, despite the clear impact of all three dimensions, organizational dimension has the greatest impact on knowledge sharing in organizations.
    Keywords: Knowledge, Knowledge sharing dimension, structural equation modeling (SEM), LISREL software
  • Shokrollah Khajavi*, Omid Nejati Page 81
    This study examines the impact of liquidity on the risk of Financial Distress company pays. For assess the level of liquidity of model Opler and for assessing the risk of Financial Distress than two patterns Ohlson (1980) and Zavgyn (1985) is used. To analyze the hypothesis of correlation test and multiple linear regression in two ways Enter and Stepwise is used. This research is qualitative in terms of approach and practical in terms of objectives. Also, the method of correlational research survey is used. Statistical population in this research, listed companies in the Tehran Stock Exchange and the sample included 63 companies during the period 2009 to 2013. According to the Analysis and hypotheses of the study results show that level of liquidity risk of Financial Distress companies affected and with reduced levels of liquidity Financial Distress raises and one of the solutions ran companies of the risk of Financial Distress in possession of sufficient cash to meet its cash needs on time.
    Keywords: level of liquidity, of financial distress risk, Tehran Stock Exchange