فهرست مطالب

نامه انسان شناسی - پیاپی 20 (بهار و تابستان1393)

نشریه نامه انسان شناسی
پیاپی 20 (بهار و تابستان1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عمار احمدی* صفحات 11-30
    موسیقی ساز عاشیقی توسط شخصی به نام «عاشیق» اجرا می شود. عاشیق در فرهنگ مردم آذربایجان در اغلب عرصه های اجتماعی این سرزمین حضوری خلاقانه دارد. او شاعر، آهنگ ساز، خواننده، نوازنده، هنرپیشه و داستان سراست. هنرمند مردمی بودن بزرگ ترین ویژگی یک عاشیق آذربایجان است. در این مقاله با پژوهش کیفی و به شیوه تحقیق ترکیبی (اسنادی، کتابخانه ای و میدانی) به بررسی موسیقی ساز عاشیقی آذربایجان در حوزه حماسه خوانی و حماسه نوازی پرداخته شده است. بخش های مختلف این مقاله عبارت اند از: آذربایجان و عاشیق ها، ویژگی شعر عاشیقی، جارچیان حماسه، «عاشیق قربانی» و حماسه او در جنگ چالدران، «ساری عاشیق»، «عاشیق خسته قاسم»، «عاشیق علی عسگر» و حماسه او در جنگ جهانی اول، «عاشیق مسکین اسدخیاوی» و حماسه او در انقلاب مشروطه و تعدادی از عاشیق های بزرگ معاصر خصوصا نقش «عاشیق شهید بشیر شهریاری» در حماسه ی جنگ تحمیلی عراق علیه ایران. در این مقاله سعی شده مختصری به زندگی هنری این عاشیق ها به همراه تحلیل محتوای ادبیات حماسی در سروده ها و نواخته های آنها و نقش این عاشیق ها در جنگ ها و انقلاب های دوره های ذکر شده پرداخته شود.
    کلیدواژگان: موسیقی، ساز (قوپوز)، عاشیق، حماسه خوانی، حماسه نوازی
  • اکبر پورفرج* صفحات 31-60
    در پای گوسفند، در نقطه ای که در آناتومی انسان «کشکک» و به زبان عامیانه «قاپک» نامیده می-شود، استخوانی است با ساختمان و شکلی مخصوص به نام قاپ که صرفنظر از پستی و بلندی های مختلف آن، حجمی است شبیه یک مکعب مستطیل، که بازی با آن تحت عنوان «قاپ بازی» معروف شده است. این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از مدارک دست اول باستان شناسی و مردم شناسی، سیر تحول قاپ بازی را از آغاز استقرار در روستاها تا به امروز در خاور نزدیک با تاکید بر ایران مورد بررسی و مطالعه قرار داده و به نتایج بسیار ارزشمندی رسیده است. نویسنده ضمن بیان سیر تحول با مستندات روشن، بیشتر دنبال تایید این فرض است که فلسفه اصلی قاپ بازی از آغاز تا حدود 50 سال قبل، صرفا بازی با چند استخوان حیوانی بوده و بیشتر در میان کودکان و نوجوانان انجام می شده که نتایج بررسی مفصل باستان شناسی و مردم شناسی و به خصوص زندگی نویسنده در مراکز اصلی این بازی نیز همان را کاملا تایید نمود. یافته ها نشان می دهد الگو، اصول و قواعد بازی از دوره نوسنگی تا به امروز فرق زیادی نکرده است، چرا که مساله ساییدن طرفین قاپ و رنگ کردن آن و گاه سرب ریزی شاه قاپ (سققه) از طریق یافته های باستان شناسی نیز قابل تائید است. همچنین براساس یافته های مردم شناسی مشخص شد تا دوره تجدد پهلوی دوم آن هم در شهرهای بزرگی چون تهران هیچ شرطی بر آن بسته نمی شده و از سالم ترین بازی های کودکانه بوده است که می توانست اوقات فراغت آنها را تکمیل کند. علاوه برآن، این مقاله به شناخت مفاهیم و قواعد قاپ بازی پرداخته و با استفاده از تصاویر مرتبط سابقه آن را نشان داده است.
    کلیدواژگان: قاپ بازی، آشیق، ایران، داده های باستان شناسی، مطالعات مردم شناسی
  • رضا حقیقی*، خداکرم مظاهری صفحات 61-86
    دوره مفرغ (مرحله گودینIII) حوزه زاگرس مرکزی یکی از مهم ترین دوران های باستان شناسی غرب ایران است. با شروع مرحله گودین III، در سراسر مناطق غرب و جنوب غرب ایران شاهد نوعی همگونی فرهنگی هستیم که از طریق رواج و اشاعه سنت سفال منقوش تک رنگ گودین III می توان آن را تشخیص داد. موضوع مهم و در خور توجه؛ مبحث چگونگی ظهور و گسترش نسبتا سریع سنت سفال منقوش تک رنگ این دوره است که در سراسر منطقه رایج می-شود. در این مقاله از طریق مطالعه قوم – باستان شناسی ایل زنگنه، امکان حرکت، گسترش و رواج سنت سفال منقوش تک رنگ گودین III از طریق تحلیل های مقایسه ای ما بین مسیرهای کوچ عشایر ایل زنگنه و موقعیت و شکل توزیع مکان های باستانی دوره مفرغ شناسایی شده در پیرامون معابر کبیرکوه، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. روش انجام تحقیق یک روش تلفیقی است که در برگیرنده مطالعات میدانی و مطالعات کتابخانه ای است. ضمنا دو جامعه مورد مطالعه قرار گرفته که یکی جامعه باستانی کوچ نشینان دوره مفرغ دره سیمره و دیگری جامعه کوچ نشینان معاصر ایل زنگنه است.
    کلیدواژگان: دوره مفرغ، ایل راه، قوم - باستان شناسی، ایل زنگنه، کوچ نشینان، اشاعه فرهنگی، سفال منقوش گودین III
  • اصغر شیرمحمدی* صفحات 87-112
    تعزیه، آیین شبیه خوانی و «شکلی از نمایش» است. شناخت منشا تعزیه مساله اساسی پژوهش حاضر را تشکیل می دهد. به بیان روشن تر این پژوهش در پی شناخت عواملی است که بیانگر چگونگی آغاز تاریخ تعزیه باشند. در همین راستا فرایند «مطالعه کیفی» مساله، متاثر از رهیافت «دیرینه شناختی» میشل فوکو از زمان حال آغاز شده پ و تا رسیدن به «نقطه صفر» یعنی زمانی که دیگر نشانی از تعزیه (چه تعزیه های معنامحور، چه تعزیه اصطلاح محور) نیست ادامه پیدا کرده است. برای مطالعه سطح نخست پژوهش از «مشاهده»، «مصاحبه» و «مطالعه اسنادی» استفاده شده و برای مطالعه لایه های عمیق تر نیز صرفا از «مطالعه اسنادی» بهره گرفته شده است. در اجرای این پژوهش از «نمونه گیری هدفمند» استفاده شده و فرایند مطالعه در هر مرحله تا رسیدن به مرحله «اشباع نظری» یا «کفایت مفهومی» تداوم یافته است. نتیجه نهایی پژوهش موجد این نظر است که توانایی ذهن انسان در تولید «ایده» (فرابازنمایش) در تعامل با محیط زیست اجتماعی انسان ایرانی، بیانگر چگونگی آغاز تاریخ تعزیه است و در این میان مقوله هایی همچون: باورها، سرمایه-های نمادین، اصالت علاقه و جذابیت، روابط اجتماعی، جامعه پذیری و انگیزه های اقتصادی، بستر تداوم تعزیه را طی فرایند «در زمانی» استمرار آن تشکیل داده اند. به نظر می رسد «انگیزه»های نشات یافته از«نیاز»های فطری و اجتماعی زیرساخت مقولات مذکور هستند.
    کلیدواژگان: تعزیه ی معنامحور، تعزیه ی اصطلاح محور، شبیه خوانی، منشا، نیاز و انگیزه، فراباز نمایش
  • علیرضا عزیزی* صفحات 113-137
    در این مقاله به بررسی شیوه های بروز روابط قدرت در شوخی های روزمره در یک چایخانه پرداخته ایم. تلاش آن بوده که با استفاده از روش تحلیل گفتگو نشان دهیم چگونه مفاهیم فرهنگی در درون روابط قدرت از طریق استراتژی ها و بازی های زبانی بازیگران اجتماعی در فضای چایخانه برساخت یافته و به عنوان ابزاری برای پیشبرد نیات و اهداف آن ها به کار می رود. این تحقیق با روش کیفی و طی سه ماه حضور محقق در میدان تحقیق انجام شده است. بای جمع آوری داده ها از ضبط صوتی گفتگو ها و رونوشت برداری مطابق قواعد تحلیل گفتگو استفاده شده است. از روش نمونه گیری مبتنی بر هدف استفاده شده و از بین گفتگوهای چهار گروه اصلی حاضر در چایخانه، گفتگوی میان اعضای یکی از گروه ها بررسی شده است. نتایج نشان می دهد مفاهیمی نظیر فرهنگ و قدرت تا چه اندازه در تاروپود زندگی اجتماعی ما جریان یافته و تا چه اندازه درآمیخته با زندگی روزمره ماست، و آنچه در نگاه اول ممکن است یک شوخی ساده به نظر برسد تا چه اندازه برسازنده ی مفاهیم فرهنگی در متن گفتگو، و تحت تاثیر قواعد و ساختار قدرتی است که در پس و پشت این تعاملات ظاهری قرار دارد و از آن تبعیت می کند.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتگو، قدرت، فرهنگ، چایخانه، شوخی
  • نصرالله عسگری صفحات 138-159
    مقاله حاضر که با عنوان اهمیت درخت گردو در زندگی روستاییان الموت قزوین ارائه شده است، سعی بر آن دارد با استفاده از روش های مشاهده مشارکتی، مصاحبه و با استفاده از تحقیقات صورت گرفته درباره گردو و با بهره گیری از نظریه کارکردگرایی ساختی به سوالات زیر پاسخ دهد:با وجود تغییرات و دگرگونی های رو به افزایش و همه جانبه در روستاهای الموت آیا برداشت گردو توانسته پیوندهای اجتماعی خانواده و شبکه های پیرامون آن را تداوم بخشد؟
    آیا این درخت غیر از کارکرد اقتصادی، کارکرد اجتماعی، فرهنگی هم دارد؟
    کلیدواژگان: الموت شرقی و غربی، درخت گردو، گردو، مالکیت، پیوندهای اجتماعی، برداشت گردو
  • محمدجعفر یوسفیان کناری*، محمد مهدی فیاضی کیا صفحات 160-188
    انسان شناسی اجرا امکانات گسترده ای برای مطالعه ی زندگی روزمره و آیین های زندگی به مثابه نمایشگری به دست می دهد. امروزه، با اهمیت یافتن سبک زندگی دینی بین دین داران ایران بعد از انقلاب، ابعاد این مطالعات، از اهمیتی حتی بیشتر از گذشته برخوردار شده است. این پژوهش، با واکاوی سبک زندگی دین داران به خصوص در عرصه ی زندگی روزمره، جنبه های نمایشگرانه را با بهره گیری از چارچوب های مردم شناسی فرهنگی مورد مطالعه قرار داده و تاثیرات عمیق نمایشگری و اجرا در زندگی دینی را بر فرد و جامعه مورد تاکید قرار داده است. پرسش این تحقیق در پی آن است که آیا امکان خوانشی اجرامحور از زندگی روزمره ی دین داران وجود دارد و چنین خوانشی چه جنبه هایی از انسان شناسی اجرا را در سبک زندگی دین داران می یابد؟ با انسان شناسی ترنر و چارچوب نظری گافمن، ابزار لازم برای مطالعه ی زندگی روزمره به مثابه اجرا، فراهم آمده است. برای پاسخ به این پرسش، سطح روزمره ی زندگی دین داران با مباحث گافمن و ابعاد آیینی آن با مباحث ترنر تطبیق داده شده و سپس نقش ابعاد آیینی در انطباق با زندگی روزمره بررسی شده است. همچنین مطالعه ی بدن به مثابه مهم ترین ابزار اجراگری و نقش آن در زمان و مکان، یکی از مهم ترین موضوعات موردمطالعه در این تحقیق است. یافته های تحقیق نشان می دهد، تاثیرات اجتماعی و سیاسی گسترده ای از خلال نمایشگری بدن در آیین های دینی مردم ایران انجام می گیرد که با نگاهی به آرای گافمن درباره بازنمایی خویشتن در زندگی روزمره برای اثرگذاری بر مخاطب و نیز نظریات ترنر درباره ی وضعیت آستانه ای و تغییر فرد در انتهای این وضعیت، قابل انطباق است. مرزهای این اثرگذاری چنان گسترده است که قصد دارد سراسر جامعه را به جلوه ای از امر قدسی بدل سازد. البته این امر، با چالش هایی همراه است که مستقیما با محدودیت های بدن در ارتباط است. این مقاله، تحقیقی میان رشته ای است که با وام گیری اصولی از نظریه ی اجرا در تئاتر و آیین های نمایشی، و پیوند آن با نظریات انسان شناسی و جامعه شناسی، به بررسی موضوع پژوهش می پردازد.
    کلیدواژگان: انسان شناسی اجرا، زندگی روزمره، بدن، دین داران ایرانی، گافمن، ترنر
|
  • Ammar Ahmadi* Pages 11-30
    Sheep feet, where in human anatomy is called “patella” and informally “Gaapak”, contain a bone with a special shape and structure named “Gaap” which despite its different bumps and dents, it is like a rectangle cube. Playing with these bones is known as “Gaap game”. There are Aashiqui songs are played by someone named "Aashiq". He is creatively present in social arena of the Azerbaijani public culture. He is a poet, composer, singer, musician, actor and narrator. Being a public artist is her great feature.In this paper, combining qualitative and quantitative research methods (archival, library and field) Ashiqui musical instrument and its effect on epic reading and playing has been studies. Different sections of this paper include Aashiq and Azerbaijan, Aashiqui songs characteristics, epic Jarchyan, "Aashiq Ghorbani" and his epic for Chalderan battles, " Aashiq Sari", "Aashiq Khaste Ghsem", "Aashiq Ali-Asgar" and his epic on World War (I), "Aashiq Meskin Asadkhayavi" and his epic on Persian Constitutional Revolution and some other contemporary Aashiq especially "Aashiq Shahid Shahriari"'s epic on Iran-Iraq war. In this paper the artistic life of Aashiqs and their epic songs have been analyzed through content analysis.
    Keywords: music, musical instrument (Qupuz), Asshiq, epic reading, epic playing
  • Akbar Pourfaraj* Pages 31-60
    Sheep feet, where in human anatomy is called “patella” and informally “Gaapak”, contain a bone with a special shape and structure named “Gaap” which despite its different bumps and dents, it is like a rectangle cube. Playing with these bones is known as “Gaap game”. There are several documents about the origin of this game. This paper uses the descriptive analysis approach and first hand archaeological and anthropological documents to study and survey the evolution of Gaap game from the first settlements in villages up to now in the Middle East, focusing on Iran, and has got very valuable results. Researchers, in addition to explanation of the evolution, based on clear documents try to prove this hypothesis that the main philosophy of Gaap game, from the very beginning, to approximately 50 years ago was mere playing with some animal bones and was played mainly by children and young adults which is proven according to the results of detailed archeological and anthropological scrutiny and specially the life of authors in the main centers of this game. Finding show that the pattern, principles and rules of the game has got very slight changes, if any. because the rubbing of the sides of the Gaap, coloring and lead planning of the King Gaap (Saggah) is provable based on the archeological findings. Also, according to the anthropological findings it was ascertained that, even in big cities like Tehran, there was no bidding on this game until the modernization of the Pahlavi II period and it was among the most harmless children games which was able to fill their leisure time. In addition to that, this paper introduces the concepts and rules of Gaap game and illustrates its history by means of pictures.
    Keywords: Gaap game, Ashiqe, Iran, archeological data, anthropology
  • Reza Haghighi *, Khodakaram Mazaheri Pages 61-86
    Bronze age (Godin phase III) in central Zagros area is one of the most important Archeological ages in west Iran, when the Godin third phase began in the west and south western parts of Iran. A kind of cultural uniformity is discerned in this era which is evident in the popularity diffusion of its patterned pottery. The main question is how the monochrome patterned pottery had emerged and diffused throughout area in this age. In this paper through using the ethno-archeological method and a study on Zanganeh tribe, the development and diffusion of the monochrome patterned pottery in Godin III has been discussed through a comparative analysis of the Zanganeh tribe paths. The situations as well as the geographical shapes of this path ways around Kabir Kouh in Bronze Age have been considered in this study. An eclectic method has been used in this research which includes field and library studies. Besides, two important populations, the ancient population of nomads Saymareh valley and contemporary nomad population Zanganeh tribe in Bronze Age have been studied in this research.
    Keywords: Bronze Age, cultural diffusion, ethno, archeological, nomads, patterned pottery, Tribe ways, Zanganeh tribe
  • Asghar Shirmohammadi* Pages 87-112
    Tazieh is a ritual condolence theatre or passion play in the context of Shiite Islam. Recognizing the origin of the Tazieh is the fundamental question of present research. The research traced the factors affected the beginning if ta’zieh. The study relies on Michel Foucault’s archeological approach and starts from the present time to the "zero time," the time when there was not any sign of Tazieh (either its content or formal type). At the surface layer, the research has used “observation”, "interview" and "archival study" technique. For the deeper-historical layers, only archival studies have been applied. The findings of the study affirm that the ability of human mind in producing "idea" (Meta representation) in interaction with Iranian Socio – cultural environment represents how Tazieh's began and developed in the history. Beliefs, symbolic capital, social relations, socialization and economic motivations, constitute the context of tziyeh’s continuation. As a whole, it seems that the psychological and social motivations form the substructure of tazieh's continuation.
    Keywords: Tazieh (content or form), Origin, Need, Motivation, idea (Meta Representation)
  • Alireza Azizi* Pages 113-137
    This paper investigates the methods of power relations appearing in everyday jokes in a teahouse. By using ethnomethodology and conversation analysis method, we tried to show how cultural concepts within power relations constructed through strategies and language games of the social actors in a special context and use as a tool to advance their purposes and intentions. This qualitative study within three months of the study and a researcher in the field of audio recording of conversations and analysis of conversations is replication rules. A purposive sample of four main groups present in Teahouse and conversation among members of the group on it. The results show that how concepts such as culture and power flown in the depth of our social life and to what extent integrated with our everyday life. What, at the first sight, maybe a simple joke, to what extend is the constitutive of cultural concepts in dialogue text and is affected by the rules and power structure that located behind this apparent interaction and comply with that.
    Keywords: conversation analysis (CA), power, culture, Teahouse, joke
  • Nasrolah Asgari Pages 138-159
    This article is aimed at answering the following research questions (1) Given the rapid development in recent years in Alamut, is walnut production capable of maintaining family’s social ties and kinship networks? (2) Besides the economic function of the walnut trees, does it have any social and cultural functions as well? To answer the above questions, the researcher applied participant observation, interview as data collection techniques, and the existing literature on the subject. Main theoretical framework of the study is Structural Functionalism.
    Keywords: Eastern, Western Alamut, walnut tree, ownership, social ties
  • Mohammad Jafar Yousefian Kenari*, Mohammad Mahdi Fayyazi Kia Pages 160-188
    Anthropology of Performance provides many possibilities to study the daily life and its rituals a representation. After the revolution in Iran, religious lifestyle became more important. This research excavates religious lifestyle in Iran, especially in the daily life, with its representative aspects within the framework of the cultural anthropology, mostly focused on the deep influences of performance and representation in religious lifestyle on individuals and society. This research seeks for the possibility of a performative reading of religious lifestyle and the aspects of performance anthropology involved through using Victor Turner’s anthropological approach and Erving Goffman’s theoretical framework. To answer the question, the daily level of believers’ life is studied within Goffman’s arguments and the ritual level within Turner’s, then the role of ritual aspects in the daily life. Also body as the most important part of performance and its role in time and place is one of the most considerable issues studied in this research. The findings show that major social and political influences are made through the Iranian religious rituals witch can be explained by Goffman’s ideas about presentation of self in the daily life as well as Turner’s thoughts on liminal situations and the change of individual at the end of this process. The boundaries of this influence are expanded so far that seeks to transform the whole society into an apect of the Sacred. This is, of course, challenged by issues directly related to the limitations of body. This article is an interdisciplinary research between principles of the Performance Theory and theatrical rituals and theories of anthropology and sociology to get a solution for issues discussed in this research.
    Keywords: Anthropology of Performance, religious lifestyle, rituals, Victor Turner's anthropological approach, Goffman's theoretical framework