فهرست مطالب

مطالعات روانشناختی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 19، تابستان 1389)

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 19، تابستان 1389)

  • 200 صفحه، بهای روی جلد: 11,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زینب شایقیان، مریم وفایی صفحه 9
    هدف پژوهش حاضر، ارزیابی ویژگی های روان سنجی و هنجاریابی سیاهه علائم اختلال خوردن گارنر و همکاران (1983) بوده است. در این پژوهش دانش آموزان 18 کلاس (403 نفر) مقطع دوم متوسطه، از دبیرستانهای دولتی دخترانه شهر تهران به شیوه خوشه ایمرحله ای به عنوان نمونه آماری، انتخاب شدند. تمام آزمودنی ها به فرم فارسی سیاهه علائم اختلال خوردن و پرسشنامه باور اختلال خوردن کوپر و همکاران (1996) پاسخ دادند. روایی این پرسشنامه نیز از راه شاخص های روایی سازه، همزمان و تحلیل عاملی بررسی شد. نتایج تحلیل عوامل با استفاده از روش های مولفه های اصلی و چرخش واریماکس نشان داد که این سیاهه از هفت عامل تشکیل شده است. این عوامل بیش از 65/42 درصد واریانس کل را تبیین می کنند. روایی سازه این پرسشنامه با محاسبه ضریب همبستگی زیرمقیاس های این پرسشنامه با یکدیگر و با کل پرسشنامه تایید شد که ضرایب بین زیر مقیاس ها با کل، به ترتیب 58/0، 53/0، 66/0، 48/0، 34/0و 43/0متغیر و معنادار بودند (01/0 P<). روایی همزمان نیز با به کارگیری مقیاس باورهای اختلال خوردن، برآورد شد که ضریب همبستگی (48/0) بین این دو پرسشنامه بود(01/0 P<). اعتبار پرسشنامه باور اختلال خوردن با استفاده از روش های آلفای کرونباخ و روش تنصیف تحلیل شد، که به ترتیب ضرایب 76/0و 56/0 به دست آمد. با در نظر گرفتن نتایج پژوهش حاضر، آزمون باورهای اختلال خوردن می تواند به عنوان ابزاری معتبر، برای ارزیابی علائم اختلال خوردن در سطح دبیرستان های دخترانه استفاده شود.
    کلیدواژگان: شاخص های روانسنجی، اعتبار، روایی و سیاهه علائم اختلال خوردن
  • سیده منور یزدی، صدیقه جعفری صفحه 25
    پژوهش حاضر، به منظور بررسی اثر تعاملی بین ابعاد فشار روانی و رضایت شغلی مدیران انجام شد. به این دلیل از میان مدیران سطوح مختلف از سه شرکت مواد نفتی در سه شهر ایران، 140 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای اندازگیری متغیرهای پژوهش(فشار روانی شغلی و رضایت شغلی) از پرسشنامه نشانگان استرس و منابع فشار روانی شغلی دیویس، رابینز و مک لی و شاخص توصیف شغلی(JDI) اسمیت، کندال و هیولین استفاده شد. یافته ها نشان داد که میزان رضایت شغلی در ابعاد مختلف آن با ابعاد مختلف فشار روانی شغلی رابطه تعاملی دارد و رضایت شغلی 49% واریانس فشار روانی و همچنین فشار روانی 52% واریانس رضایت شغلی مدیران و سرپرستان را تبیین می کند. با توجه به یافته های تحقیق می توان پیشنهاد کرد که نقش و وظایف مدیران شفا ف سازی شود و از ایجاد بیگانگی و سبک باری نقش جلوگیری شود تا میزان فشار روانی مدیران کاهش یابد.
    کلیدواژگان: فشار روانی شغلی، رضایت شغلی
  • فرزانه میکائیلی منیع صفحه 51
    هدف این پژوهش مطالعه رابطه سبک های هویت و سازگاری با دانشگاه و تعیین نقش تعهد به عنوان متغیر میانجی بین آن ها بود. برای رسیدن به این مهم 332 نفر دانشجو(182 دختر و 150 پسر) از رشته های تحصیلی مختلف دانشگاه ارومیه انتخاب و با استفاده از آزمون سبک های هویت(ISI_G6) و پرسشنامه سازگاری دانشجویان با دانشگاه (SACQ) مطالعه شدند. به منظور تحلیل نتایج از آزمون T گروه های مستقل و رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد سبک های هویت به شکل معناداری قادر است تمام مولفه های سازگاری با دانشگاه را پیش بینی و تبیین کند. متغیر جنسیت با ورود به تحلیل توانست ضریب تعیین را در پیش بینی مولفه های سازگاری تحصیلی، اجتماعی، شخصی- هیجانی و سازگاری کلی به شکل معناداری افزایش دهد و فقط در مولفه دلبستگی به دانشگاه جنسیت نقش میانجی گرانه معناداری نداشت. تعهد هویتی برای همه مولفه ها و نمره کلی سازگاری نقش میانجی معناداری داشت.
    کلیدواژگان: سبک های هویت، سازگاری با دانشجویان سال اول، تعهد هویت، جنسیت
  • کبری نصرتی، زهره خسروی، زهرا درویزه، روشنک خدابخش صفحه 75
    هدف از تحقیق حاضر بررسی سوگیری حافظه آشکار و ضمنی در دانشجویان افسرده، مضطرب، اختلال ترکیبی و سالم است. جامعه پژوهش دانشجویان دانشگاه های الزهراء(س) و تهران است. ابتدا400 نفرآزمودنی از میان دانشجویان دانشگاه های الزهرا(س) و تهران به صورت تصادفی با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. آنگاه آزمون های حافظه آشکار و ضمنی از طریق به کارگیری تکلیف یادآوری آزاد بر حسب شرایط آسان و دشوار درباره کلمات با بار عاطفی مثبت، بار عاطفی منفی و کلمات تهدید کننده(ادراک پیامد مخاطره) به اجرا درآمد و با استفاده از روش تحقیق علی- مقایسه ای نتایج تجزیه و تحلیل شد. یادآوری آزمودنی های گروه افسرده وگروه سالم در حافظه ضمنی هم در شرایط آسان و هم در شرایط دشوار درباره کلمات با بار عاطفی مثبت با یکدیگر تفاوت معنادار داشت (05/0 P<) آزمودنی های افسرده لغات با بار عاطفی منفی را در حافظه ضمنی در شرایط آسان و دشوار بیش از آزمودنی های مضطرب و آزمودنی های دارای اختلال ترکیبی یادآوری کردند (05/0>.(P درباره یادآوری کلمات تهدیدکننده (ادراک پیامد مخاطره) در حافظه ضمنی تحت شرایط آسان و دشوار گروه مضطرب با سه گروه افسرده، اختلال ترکیبی و سالم تفاوت معنادار داشت (001/0> (Pدانشجویان افسرده، مضطرب و اختلال ترکیبی در مقایسه با افراد سالم در حافظه آشکار درباره یادآوری کلمات با بار عاطفی مثبت در شرایط آسان یادآوری کمتری داشتند(05/0>، (Pدانشجویان مضطرب دختر در مقایسه با دانشجویان پسر مضطرب در حافظه ضمنی لغات تهدیدکننده (ادراک پیامد مخاطره) را تحت شرایط آسان بیشتر یادآوری می کردند.در ضمن، دانشجویان مبتلا به اختلال ترکیبی در حافظه ضمنی لغات تهدیدکننده (مرتبط با ادراک پیامد مخاطره) را تحت شرایط دشوارکمتر به خاطر می آورند.
    کلیدواژگان: سوگیری حافظه، حافظه آشکار و ضمنی، ادراک پیامد مخاطره آمیز
  • افشین صلاحیان، مسعود صادقی، فاطمه بهرامی، مریم شریفی صفحه 115
    با توجه به اهمیت تعامل زوج ها در محیط خانواده، پژوهش حاضر ارتباط بین هوش هیجانی، بخشودگی و تعارضات زناشویی زوج ها را بررسی کرده است. به روش تصادفی (50 زوج) 100نفر زن و مرد از 13 منطقه شهری اصفهان انتخاب شدند، و سپس نمونه آماری، پرسشنامه ها را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از رگرسیون به روش گام به گام استفاده شد. نتایج به دست آمده از تحلیل رگرسیون نشان داد که هوش هیجانی و بخشودگی زوج ها پیش بین متغیر تعارضات زناشویی بوده است.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، بخشودگی، تعارضات زناشویی
  • حسینعلی مهرابی، محمدباقر کجباف، عزیزالله مجاهد صفحه 141
    بروز رفتارهای پرخطر پیامدهای نامطلوبی به همراه دارد. به علت شناسی بروز رفتارهای پرخطر و عوامل همبسته با آن و تدوین برنامه های مداخله ای، کمتر توجه شده است. لذا هدف از اجرای این پژوهش، بررسی رابطه بین رفتارهای پرخطر با هیجان طلبی و متغیرهای جمعیت شناسی و پیش بینی هیجان خواهی بر اساس این دو مجموعه متغیر در دانشجویان دانشگاه اصفهان مد نظر قرار گرفت. بدین منظور در یک طرح پژوهشی توصیفی از نوع همبستگی، 377 (183 پسر و 194 دختر) دانشجوی دانشگاه اصفهان به شیوه تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب و با مقیاس هیجان طلبی زاکرمن و پرسش نامه رفتارهای پرخطر و پرسش نامه محقق ساخته ویژگی های جمعیت شناختی ارزیابی شدند. نتایج تحلیل رگرسیون لوجستیک نشان داد که جنسیت دانشجو، سن پدر به همراه «تجربه طلبی»، «فقدان بازداری»، «حساسیت به یکنواختی» و «خطرجویی و ماجراجویی» به پیش بینی 8/8٪ از احتمال تعلق به گروه دانشجویان دارای رفتار پرخطر قادر می باشد، (05/0P<).یافته های این پژوهش بیان گر نقش جالب توجه مولفه های هیجان خواهی در تبیین رفتارهای پرخطر است کما این که بر نقش برخی متغیرهای فردی - خانوادگی در گرایش به رفتارهای پرخطر اشاره دارد.
    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، هیجان طلبی، فقدان بازداری، حساسیت نسبت به یکنواختی، تجزبه طلبی، خطرجویی و ماجراجویی و دانشجویان دختر و پسر
  • عصمت دانش صفحه 167
    هدف از این پژوهش تعیین میزان تاثیر مشاوره از چشم اندازی اسلامی به عنوان متغیر مستقل در افزایش سازگاری زناشویی به عنوان متغیر وابسته بود. روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و نمونه گیری به شیوه در دسترس بود. بدین ترتیب که از میان زوج هایی که از طریق اطلاعیه ای داوطلب شرکت در این پژوهش برای حل اختلاف های زناشویی خود بودند، 28 زوج (56 آزمودنی)، انتخاب و پس از ردیف کردن نمره های آنها همتا شدند و به طور تصادفی به دوگروه - آزمایشی و گواه - اختصاص یافتند. زوج های گروه آزمایشی در 10 جلسه 2 ساعته هفتگی شرکت کردند. ابزار پژوهش مقیاس32 سوالی سازگاری دوعضوی (DAS) اسپانیر (1976) بود که در مرحله قبل و بعد از درمانگری و دو ماه بعد از درمان در مرحله پیگیری به طور انفرادی در شرایط کنترل شده در هر دو گروه اجرا شد. داده ها با استفاده از آمارتوصیفی، آزمونt، تحلیل واریانس تکرارسنجش و رسم نمودار تحلیل شد. یافته ها نشان داد مشاوره اسلامی سازگاری زناشویی زوج های ناسازگار را به طور معناداری(p<0/0001) نسبت به قبل از درمانگری (07/116=F) و نسبت به گروه گواه (28/14= F) افزایش می دهد. مشاوره اسلامی با تاکید بر خودشناسی و استفاده از مجموعه ای از آموزه های اسلامی روش مداخله ای موثری برای حل اختلاف های زناشویی و افزایش سازگاری در زوج های ناسازگار است.
    کلیدواژگان: مشاوره اسلامی، سازگاری زناشویی، زوج های ناسازگار
|
  • Zeinab Shayeghian Maryam Vafae Page 9
    The aim of the present study was to evaluate the psychometric properties of the Eating Disorder Inventory (EDI). The sample consisted of 18 classes (403 high school girls) which were selected through a cluster random sampling procedure, and responded to self-reported questionnaires, the EDI and the Eating Disorder Belief Questionnare (EDBQ). The validity of the Inventory was investigated by contemporary and consistency validity and factor analysis. Factor analysis of the inventory using Varimax rotation based on Scree test, revealed 7 factors, which covered 42.65 percent of the total variance. In subscale-total correlations, correlation coefficients of the seven factors with the total score were between 0.34 to 0.66 (all p<0/01). Contemporary validity between the EDI and the EDBQ was.48, p<0/01. The reliability coefficient was acceptable, 0.76 and 0.56, using Cronbach’s alpha reliability test and spilt- half methods, respectively. In general, findings of the research, confirm appropriate validity and reliability of the Persian version of the EDI and showed that it is appropriate to apply this inventory in Iranian samples for evaluation of eating disorder symptoms.
  • Seiyede Monavar Yazdi , Sedighe Jafari, M.A Page 25
    The purpose of the present research was to investigate the interaction effect between job stress factors and job satisfaction factors among managers. A sample of 140 managers of different levels from 3 Oil Material Industry was randomly chosen as participants in this research. In order to measure research variables (job stress and job satisfaction), three instruments namely Symptom of Stress, Sources of Stress (Davis, Robins & Mac lee) and Job Descriptive Indexes (Smith, Kendall & Hullin) were used. The results showed that the rate of job satisfaction factors had an interaction effect on job stress factors. 49% of variances of job stress were predicted by job satisfaction factors, while 52% of the variances were predicted by job stress factors among managers. The results suggest that if the manager's roles and duties were clarified, so that alienation and lower load role were prevented, manager' degree of stress would decrease.
  • Farzaneh Michaeli Manee Page 51
    The primary purpose of the present study was to examine the relationship between identity styles and adaptation Among freshmen students. A parallel aim was to examine the discriminatory power identity commitment and gender. In order to conduct the research 332 (182 female and 150 male) Among college Freshmen were randomly selected from Uromia University first year students. The Identity Style Inventory with Six Grade (ISI-G6) and Student Adaptation with College Questionnaire (SACQ) were Administered. To analyze the data t-test for independent groups and hierarchical regression (step by step) were used. The results showed that identity styles could successfully explain and predict. In addition, gender variable could meaningfully anticipate academic, social, personal-emotional adaptation and aggregate score. But, gender couldnۥt anticipate attachment to college. Identity commitment was a good predictor of adaptation to college and its various components.
  • Kobra Nosrati , Zohre Khosravi , Zahra Darvize , Roshanak Khodabakhsh Page 75
    This study investigated the explicit and implicit memory biases in students of Tehran and Alzahra universities. Research design was based on causal comparative design. 100 students from Alzahra and Tehran universities were studied by clustral sampling. Research Instruments consisted of, MMPI test, interview, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory and researcher constructed Tasks Assessing Memory Biases. The explicit memory test was an incidental of free recall with positive and negatively loaded emotional words, and perception of risk words. The implicit memory test was a cued recall task with positive and negatively loaded emotional words, and perception of risk words.
    Result
    The depressed students recalled emotional positive words for implicit memory bias in easy conditions(p<0/05).The anxious students recalled for perception of risk words in explicit and implicit memory bias under both easy and difficult conditions(P<0/001).The depressed students exhibited positive loaded words for implicit memory under difficult conditions. (P<0/05).The mixed depression-anxiety exhibited perception of risk words for implicit memory under difficult conditions. Girls showed more recall words than boys for both explicit and implicit memory under difficult conditions. The results suggested the subjects with combined psychological symptoms had different recall for emotional words explicit and implicit memory under both easy and difficult conditions.
  • Afshin Salahian Masoud Sadeghi Fatemeh Bahrami , Maryam Sharifi, M.A Page 115
    Considering the importance of martial interaction,This the present research examines the relationship between emotional intelligence and forgiveness with martial conflict. To reach this aim 100 people (50 couples) were randomly selected from 13 areas in Isfahan province.The sample completed the questionnaires. To analyze the data stepwise regression was used. The Results indicated that forgiveness and emotional intelligence predict martial conflict.
  • Hossein Ali Mehrabi, Mohammad Bagher Kajbaf , Aziz- Allah Mojahed Page 141
    High risk taking behaviors have undesirable consequences, but its etiology and contributing factors have not been extensively Studied. The aim of this study, Was to investigate the relationship between high risk behaviors and Sensation seeking and their predictable factors in terms of Sensation seeking subscales and biographic variables in Isfahan university students. Using correlational research design, 377 students (183 boys & 194 girls) were selected by systematic random method, who completed Zuckerman’s Emotion Seeking Scale plus High Risk Behavior and demographic variables questionnaire. The Results showed that the increase of "disinhibition", "experience seeking", "Boardom Sensitivity" adven turesome plus the increase of age, education, high birth order, number of sisters and brothers and age of the fathers plus low of mother's education and low SES correlate with high risk behaviors in students. Results of stepwise regression showed that "Boardom Sensitivity", "disinhibition", age of students, "risk taking", father education, SES and age of mother predicted 27% of high risk behaviors (P<0.05). The results Reflected the considerable role of sensation seeking factors plus some demographic and family variables in exploring high risk behaviors in students.
  • Esmat Danesh Page 167
    Goal of this research was to determine the level of Islamic counseling effectiveness in marital adjustment. The Method of this research was quasi experimental.In which 28 married couples (56 subjects) were selected from among the couples who volunteered to participate for a pre and post-test design purposefully. They were then matched on the basis of then scores and were assigned randomly to an experimental and a control group. Instrument of this research was Spanier’s 32 items Dyadic Adjustment Scale (DAS, 1976) which was performed individually under controlled condition in the pre-treatment, post-treatment and follow up stages. The data were analysed with descriptive statistics, repeated measurement design and a chart. Results indicated that Islamic Counseling method increased marital adjustment significantly (P < 0/0001) in the experimental group in comparison with it’s pre-treatment stage (F=116/07) and the control group (F=14/28). Islamic counseling emphasizing on self- knowledge and using a series of Islamic directions is an effective intervening method for removing marital disagreements and improving adjustment among incompatible couples.