فهرست مطالب

مطالعات روانشناختی - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 39، تابستان 1394)

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 39، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پرستو نوروزی چهارقلعه، ژانت هاشمی آذر، غلامرضا صرامی فروشانی صفحات 7-24
    هدف پژوهش حاضر تعیین مشکلات عصب روان شناختی دختران آزاردیده هیجانی بود. این پژوهش با روش علی – مقایسه ای انجام شد. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر مقطع راهنمایی شهر تهران مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 90-91 بودند. نمونه شامل 60 دانش آموز دختر(30 دانش آموز با آزاردیدگی هیجانی و 30 دانش آموز عادی) بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته آزاردیدگی هیجانی، آزمون هوشی وکسلر کودکان، آزمون طراحی دیداری- حرکتی بندر گشتالت و آزمون تصویری ری استفاده شد. داده ها با روش آماری تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها حاکی از تفاوت معنادار بین دو گروه در نمرات اصلی آزمون بندر گشتالت، خرده آزمون های شباهت ها و گنجینه لغات آزمون وکسلر و نمرات بر برداشت و ترسیم حفظی آزمون ری بود. در سایر داده ها تفاوت معناداری مشاهده نشد. نتایج پژوهش حاکی از وجود اختلال مغزی در دانش آموزان آزاردیده هیجانی بود. بر اساس نتایج، به سایر محققان پیشنهاد می شود که علاوه بر مشکلات روان شناختی به وجود اختلال مغزی به طور منطقه ای توجه کنند.
    کلیدواژگان: عملکرد عصب روان شناختی، آزاردیدگی هیجانی، دانش آموزان دختر
  • رحیم بدری گرگری، فهیمه کاظمی، فرهاد عبداللهی صفحات 25-46
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ویژگی های شخصیتی، ابعاد مثبت و منفی کمال گرایی و وسواس بی اختیاری اعمال با تعلل ورزی دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان انجام شد. جامعه آماری پژوهش دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان بودند که 265 نفر از دانشجویان به وسیله نمونه گیری تصادفی خوشه ایاز دانشکده های علوم انسانی و علوم تربیتی، علوم پایه، فنی و مهندسی انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه کمال گرایی کوتاه – تجدید نظر شده سلانی، رایس، مبلی و همکاران، پرسشنامه شخصیتی نئو مک کری و کوستا، پرسشنامه تجدید نظر شده ویژگی های شخصی وسواس- بی اختیاری اعمال پادوا (بورن، کورتج، فورمی و استرنبرگر) و مقیاس ارزیابی تعلل ورزی- نسخه دانشجویی سولومون و راث بلوم استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات روش آماری تحلیل رگرسیون همزمان به کار رفت. نتایج پژوهش نشان داد که ناهمخوانی بین ایده آل ها و واقعیت، وجدان گرایی، گشودگی به تجربه و ویژگی وسواس بی اختیاری اعمال، مهم ترین پیش بینی کننده های تعلل ورزی دانشجویان بود. نتیجه دیگر پژوهش نشان داد که 35% واریانس تعلل ورزی دانشجویان از طریق یک ترکیب خطی مشترک از کمال گرایی منفی، وجدان گرایی، گشودگی به تجربه و ویژگی های وسواس – بی اختیاری اعمال تعیین می شود.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، وجدان گرایی، توافق پذیری، وسواس، گشودگی، تعلل ورزی
  • زهرا سادات حاجی سیدتقیاتقوی، مهرانگیز پیوسته گر، زهره خسروی صفحات 47-66
    هدف از پژوهش حاضر بررسی سطوح کمال گرایی مادر با پیوند والدینی در افراد مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری و مقایسه آن با افراد سالم بود. بدین منظور 144 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس و پس از اعمال ملاک های ورود در این پژوهش شرکت کردند. نیمی از شرکت کنندگان را نمونه بالینی (افراد مبتلا به اختلال وسواسی اجباری) به همراه مادرانشان و نیم دیگر را افراد سالم به همراه مادرانشان تشکیل دادند. این پژوهش توصیفی و از نوع علی – مقایسه ای بود. از مقیاس غربالگری وسواس مادزلی، پرسشنامه سلامت عمومی، مقیاس کمال گرایی هیل و مقیاس پیوند والدینی به عنوان ابزار اندازه گیری استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی و همبستگی استفاده شد. نتایج نشان داد کمال گرایی مثبت مادران افراد سالم بیش تر از مادران افراد مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری است و کمال گرایی منفی مادران افراد مبتلا به اختلال وسواسی اجباری بیش تر از مادران افراد سالم است. هم چنین در زیرمقیاس حمایت افراطی در افراد مبتلا به اختلال وسواسی – اجباری و افراد سالم تفاوت معناداری دیده شد؛ بدین معنی که ادراک حمایت افراطی مادر در افراد مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری بیش تر از افراد سالم است، ولیکن در زیرمقیاس های حمایت متعارف، مراقبت بی تفاوت و مراقبت متعارف از پرسشنامه پیوند والدینی در دو گروه تفاوت معناداری دیده نشد. بر طبق نتایج توجه به ویژگی های مادران مانند سطوح کمال گرایی و تاثیر آن بر آینده روانی فرزندان با اهمیت به نظر می رسد. بنابراین، توصیه می شود به منظور ارتقاء سلامت روان افراد جامعه، والدین و کارشناسان حوزه سلامت روان توجه لازم را به سطوح کمال گرایی مادران و تاثیر آن بر فرزندانشان مبذول دارند.
    کلیدواژگان: اختلال وسواسی، اجباری، پیوند والدینی، سطوح کمال گرایی مادر
  • جلیل اعتماد، بهرام جوکار، سمیرا راهپیما صفحات 67-87
    در پژوهش حاضر ارتباط دو هیجان احساس شرم و احساس گناه با شادکامی، با چشم اندازی بر گرفته از روان شناسی مثبت بررسی شد. شرکت کنندگان این پژوهش231 نفر (134 دختر و 97 پسر) از دانشجویان مقطع کارشناسی ساکن خوابگاه های دانشگاه شیراز و علوم پزشکی شیراز بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از مقیاس هیجان خودآگاه برای بزرگسالان(تانجنی و همکاران) و مقیاس شادکامی آکسفورد(آرگیل و همکاران) استفاده شد. فرضیه های این پژوهش با استفاده از روش رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان آزمون شدند. یافته ها نشان داد احساس شرم و احساس گناه به طور معنادار شادکامی را پیش بینی می کند. یافته ها هم چنین نقش تعدیلی جنسیت را تایید کرد. به این ترتیب که در دختران تنها احساس شرم، پیش بینی کننده منفی و معنادار شادکامی بود. اما در پسران هم احساس شرم و هم احساس گناه به طور معنادار، شرم به صورت منفی و احساس گناه به صورت مثبت، پیش بینی کننده شادکامی بود. در مجموع یافته ها نشان داد که بر مبنای پیامدهای هیجانی، می توان شرم و گناه را دو هیجان متمایز از هم در نظر گرفت، البته الگوی حاصله در دختران و پسران متفاوت است.
    کلیدواژگان: احساس شرم، احساس گناه، شادکامی، هیجانات خودآگاه
  • مهرآور مومنی جاوید، مهرانگیز شعاع کاظمی، مه سیما پور شهریاری صفحات 87-114
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مشاوه گروهی با رویکرد بین فردی بر بهبود روابط زناشویی مادران آسیب دیده از خیانت های زناشویی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مادران دانش آموزان مدارسشهر تهران که مورد خیانت همسر واقع شده و طی سال 89 با مراجعه به مراکز مشاوره خانواده آموزش و پرورش، خواستار دریافت خدمات مشاوره ای بودند. نمونه گیری به شکل هدف مند و در دسترس بود و آزمودنی های مورد نیاز از میان افراد داوطلب شرکت در گروه انتخاب شد که نمره بالایی از پرسشنامه سنجش خیانت همسر کسب کردند و به طور تصادفی 8 نفر در گروه آزمایش و 8 نفر در گروه گواه جایگزین شدند. طرح پژوهش، نیمه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جلسات مشاوره گروهی طی 20 جلسه انجام شد و در خاتمه هر دو گروه مجددا آزمون شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه 35 سوالی سنجش خیانت همسر واگهان و پرسشنامه 65 سوالی محقق ساخته بهبود روابط زناشویی بود. به منظور تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس و تحلیل واریانس چند متغیره استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که مشاوره گروهی با رویکرد بین فردی، بهبود روابط زناشویی مادران آسیب دیده از بی وفایی و خیانت های جنسی گروه آزمایش و ارتباط کلامی آن ها را باعث شد و نیز به طور معناداری افزایش داد، در حالی که روابط کلامی و روابط زناشویی مادران گروه گواه، تغییر معناداری را نشان نداد(05/0 p<). با توجه به داده ها این نتیجه حاصل می شود که مادران بعد از مداخلات توانستند در زمان حال زندگی کنند و تا حد امکان از گذشته خارج شده و روابط زناشویی و ارتباط کلامی خود را بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: مشاوره گروهی، رویکرد بین فردی، روابط زناشویی، خیانت
  • حمدالله حبیبی، ماریا فاطمی صفحات 115-134
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه جنس و نقش جنسیتی با میزان تاب آوری دانش آموزان سال اول دبیرستان های شهرستان سقز انجام شد. روش پژوهش همبستگی بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان سال اول دبیرستان های شهرستان سقز بودند که در سال تحصیلی 89-88، حدودا از 4075 نفر، نمونه آماری پژوهش 200 نفر (100 نفر دختر و 100 پسر) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از دو پرسشنامه نقش جنسیتی «بم» و مقیاس تاب آوری «کونور و دیویدسون» استفاده شد. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها آمار توصیفی و آمار استنباطی از قبیل میانگین، انحراف معیار، تحلیل واریانس دو طرفه به کار برده شد. نتایج نشان می دهد که فرضیه مربوط به رابطه جنسیت و تاب آوری رد شد، تفاوت در نقش جنسیتی موجب تفاوت در میزان تاب آوری می شود، در واقع آندروژن بودن، بدون توجه به جنسیت بر تاب آوری موثر است. همچنین یافته ها نشان دادند که فرضیه سوم مبنی بر تعامل جنس و نقش جنسیتی در میزان تاب آوری رد شد.
    کلیدواژگان: نقش جنسیتی، تاب آوری، جنسیت، دانش آموزان، شهر سقز
  • فاطمه شهابی زاده صفحات 135-165
    هدف پژوهش حاضر تدوین مدل علی راهبردهای مقابله مذهبی با توجه به نقش کارکرد خانواده و دلبستگی به خدا بود که نقش کیفیت دلبستگی به خدا نیز به عنوان میانجی گر رابطه بین کارکرد خانواده و مقابله مذهبی بررسی شد. روش پژوهش از نوع همبستگی بود که 810 دانشجو به صورت خوشه ایچند مرحله ای از بین دانشگاه های تهران انتخاب شدند و مقیاس های پیوستگی و انعطاف پذیری خانواده نسخه 4 اولسون و همکاران، مقابله مذهبی پارگامنت و همکاران و دلبستگی به خدا را تکمیل کردند، پایایی ابزارها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و همچنین برای روایی از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد، برای تحلیل داده ها نیز از روش مدل یابی معادلات ساختاری بهره گرفته شد و با به کارگیری مراحل پیشنهادی بارون و کنی و همچنین آکابوسی و همکاران مدل فرضی و نقش میانجی گر دلبستگی به خدا تحلیل شد. مدل برازش یافته نشان داد دلبستگی ایمن به خدا به طور کامل ارتباط بین خانواده پیوسته منعطف و مقابله مذهبی مثبت را میانجی گری می کند، دلبستگی اجتنابی به خدا نیز میانجی گر رابطه بین خانواده رهاشده آشفته با مقابله مذهبی مثبت و منفی است. مدل همچنین نشان داد دلبستگی دوسوگرا به خدا میانجی گر اثر الگوهای خانواده رهاشده آشفته و گرفتار شده سخت بر مقابله مذهبی منفی است و کارکرد خانواده نقش مستقیمی بر پیش بینی مقابله مذهبی نشان نداد. لذا نه تنها بررسی نقش کارکرد خانواده در فهم استفاده از راهبردهای مذهبی مهم است، بلکه دلبستگی به خدا در این ارتباط نقش مهمی ایفا می کند.
    کلیدواژگان: دلبستگی به خدا، کارکرد خانواده، مقابله مذهبی مثبت و منفی
|
  • Parastoo Noroozi Chaharghaleh, Janet Hashemi Azar, Gholam Reza Sarami Forooshani Pages 7-24
    The purpose of this study was to determine the neuropsychological problems in emotionally abused girls. Comparative-causative method was used in this research. Statistical population of this research was included all of girl students of guidance school that have studied in Tehran. Sixty students (30 students with emotional abuse، 30 normal students) were included in this research. Participants were selected by convenience sampling. The data were collected by emotionally abused researcher-made questionnaire، Wechsler Intelligence Scale for children، Bender Gestalt Visual-Motor Test، Rey – Osterrieth Complex Figure Test. The data were analyzed by using independent “t” Test. The results indicated that there was significant diffrrence between bender gestalt main scores،subscales of Wechsler (similarities، vocabulary)، scores (copy and recall) of Rey Osterrieth among two groups. There were no significant differences between other comparisons. Results indicated That brain dysfunction was shown in emotionally abused students. According to obtained results we suggest to other researchers notice to localization of brain dysfunction in emotionally abused people in addition of psychological problems.
    Keywords: Neuropsychological function, Emotional abuse, Girl students
  • Rahim Badri Gargari, Fahimeh Kazemi, Farhad Abdollahi Pages 25-46
    This research was conducted to study the relationship between the academic procrastination behaviour of university students with perfectionism, obsessive – compulsive and five factor personality traits. Study was performed on Azarbaijan University of Tarbiat Moallem. The sample consisted of 265 students, which were selected through cluster random sampling method. The instruments employed in the study were The Almost Perfect Scale-Revised (APS-R), Padua Inventory” developed by Sanavio, Five Factor Model Personality Scale, Procrastination Assessment Scale – student(SPSS). Data were analyzed by multiple regression method. The results showed that perception of a discrepancy between those standards and actual performance, conscientiousness, openness, obsessive –compulsive personal traits were important predictive factors of procrastination behaviors. Also it was found that 35% of the variance of procrastination were accounted by linear combination of standards and actual performance, Conscientiousness, Openness, and obsessive –compulsive personal traits.
    Keywords: Perfectionism, conscientiousness, agreeableness, obsessive–compulsive, Openness, procrastination
  • Zahra Alsadat Haji Seyed Taghiya Taghavi, Mehrangiz Peyvastegar, Zohreh Khosravi Pages 47-66
    The aim of this study was to compare mother’s perfectionism levels and parental bonding in obsessive - compulsive disorder and healthy adults. A sample of 36 obsessive - compulsive disorder adults and 36 students from Tehran University with their mothers were selected by convenience sampling Method. The research design was descriptive and causal-comparative method. In order to collect data, the Maudsley Obsessive-Scale Screening, GHQ, Heal’s Perfectionism and Parental Bonding Questionnaire were used. The data were analyzed by correlation method and t-test. The findings showed that mother’s positive negative perfectionism scores were significantly different between two groups. Also, the perception of mother’s overprotection were more in adults with obsessive – compulsive disorders than healthy adults’ mothers. There was no significant between two groups of mothers in subscales of parental bonding. These findings also support the conclusion that perception of mother’s overprotection alone was a predictor of obsessive - compulsive disorder.
    Keywords: mother's level of perfectionism_parental bonding_obsessive – compulsive
  • Jalil Etemaad, Bahram Jowkar, Samira Rahpeima Pages 67-87
    Shame and guilt feelings are in moral self - conscious emotions category, which occur after a moral error and they have important role in individual and social behavioral regulation. This study, from a positive psychology perspective, investigated the relationship between these emotions with happiness. Participants were 231 university students (female=134 & male= 97) of Shiraz University and University of Medical Sciences which were selected by convenience sampling method. In order to assess variables of research Test of Self-Conscious Affect-3 and Oxford Happiness Questionnaire were used. Simultaneous multiple regression was used to examine the research hypothesis.The results indicated that shame feeling and guilt feeling were significant predictor of happiness.Also results confirmed the moderator effect of the gender, Thus, in girls, only shame feeling was negative significant predictor, but in boys both guilt and shame feelings were significant predictor of happiness. shame negatively and guilt positively are predictor variables.The results,based on a positive emotional outcomes, provide some evidence for considering the shame and guilt feelings as two, respectively, separate emotion. Of course, the pattern of the relationship between the variables were functions of gender variable. The more result justifications and implications were discussed.
    Keywords: Shame feeling, Guilt feeling, Happiness, Self, conscious emotions
  • Mehravar Momeni Javid, Mehrangiz Shoaakazemi, Mahsima Pourshahriyari Pages 87-114
    the Present study was done through investigating the impacts of group counseling with an interpersonal approach on improvement of marital relations of mothers who were hurt by marital betrayal. Research population was consisted of the entire student’s mothers that live in Tehran City and due to their husbands’ betrayal, they visited counseling centers of Tehran in 2010; seeking counseling services. A purposeful Sampling was carried out in an available manner and meanwhile the subject were selected from a group of volunteers that obtained high scores betrayal assessment. then they were randomly divided in two groups a. experimental group (8 persons) and b. control group (8 persons). The Procedure was semi-experimental with pre-test & post- test between two groups. Group counseling sessions were done in 20 sessions and at the end both groups were asked to take the test again. The instruments were: Vaughan (2008) infidelity evaluation questionnaire, with 35 questions & author-devised inventory of marital relations; containing 65 items. To analyze data, Co-variance Analysis and Multivariable Variance analysis were applied. The final results revealed that group counseling was effective in the process of recovery between such mothers who have experienced (sexual) unfaithfulness and betrayal. There was a significant improvement through partners verbal communication between the subjects of experimental group, while verbal communication & marital relationship between the mothers in control group showed no significant change p<0/05. According to research findings, it was concluded that mothers who had conseling with an interpersonal approach were able to live in the present as much as possible, gave up the past & improve the marital relationship and their verbal communication.
    Keywords: group counseling, interpersonal approach, improvement of marital relationship, mothers, marital betrayals
  • Hamdullah Habibi, Marya Fatemi Pages 115-134
    The aim of this study was to examine the relationship between sex and gender role, and Resilience. Research Method were correlation. The study population consisted of all first year students in Saqez city high schools, (4075) at 2010-2011 academic year. The research sample included 200 students (100 females and 100 males) were selected with a multi-stage random cluster sampling method. To collect data, two questionnaires were used: gender role Bem's and Connor and Davidson's resiliency scale were used. For data analysis, descriptive statistics and inferential statistics such as mean, standard deviation, two-way analysis of variance were used. Findings showed that the relationship between sex and resiliencies were rejected; the role of gender was effective on differences of level resiliency. Androgyny, without respect of sex, have effect on resiliency. Also result showed that the third hypothesis in relation with interaction of sex and role of gender on level of resilience was not approved.
    Keywords: gender roles, resiliency, student, saqez city
  • Fatemeh Shahabizadeh Pages 135-165
    The purpose of the present study was codification of model for Religious Coping strategy in crisis and to examine the mediating role of quality attachment to God in the relation between family functioning and religious coping. In this descriptive-correlational study, Survey data from 810 students from Tehran universities by multi stage cluster sampling, were asked to complete the attachment to God Inventory, Family Adaptability and Cohesion Evaluation Scale-IV (FACES-IV) Olson and et al. and religious coping Pargament and et al., This study Used reliability by Cronbach's alpha coefficient and validity through exploratory and confirmatory factor analysis, Structural equations modeling method was used to analyze the results and analyze the mediating role based Barone and Kenny and Iacobucci & et al. proposed model. hypothesized model had a good fit with the observed data. Path analysis indicated that the relation between adaptability cohesion family and positive religious coping fully mediated by secure attachment to God, And the relation between family chaotically disengaged and negative and positive religious coping mediated by avoidant attachment to God. The fitted model results showed the effects of rigidly enmeshed and chaotically disengaged family on negative religious coping were mediated by ambivalent attachment to God and family functioning affect religious coping partly through attachment to God. So, the role of family functioning not only be important in preventing and understanding religious coping, but also attachment to God as a mediator, plays an important role in these relationships.
    Keywords: attachment to God, family functioning, positive, negative religious coping