فهرست مطالب

مطالعات روانشناختی - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 46، بهار 1396)

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 46، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سوگند قاسم زاده*، غلامعلی افروز، احمد به پژوه، محسن شکوهی یکتا صفحات 7-24
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه روان درمانی مبتنی بر غنی سازی روابط درون خانوادگی بر مهارت فرزندپروری مادران و نشانه های بالینی کودکان با اختلال رفتاری انجام شد. در این پژوهش دانش آموزان به همراه والدینشان با انتساب تصادفی به سه گروه آزمایشی و یک گروه کنترل تقسیم شدند. گروه های آزمایشی به ترتیب گروه اول فقط دریافت کننده برنامه آموزشی، گروه دوم فقط دریافت کننده دارو و گروه سوم دریافت کننده همزمان برنامه آموزشی و دارو بوده است و گروه کنترل هم هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش پرسشنامه جمعیت شناختی، سبک فرزندپروری بامریند و فهرست نشانه های بالینی کودک اجرا شدند. برنامه بهبودبخشی روابط درون خانوادگی به شکل هشت جلسه گروهی والدین، یک جلسه خانوادگی اختصاصی، دو جلسه تماس تلفنی و یک جلسه تقویتی برگزار شد. تحلیل داده ها به روش تحلیل کواریانس چند متغیره از نوع اندازه گیری های مکرر بود. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که روان درمانی مبتنی بر غنی سازی روابط درون خانوادگی موجب ارتقای مهارت های فرزندپروری مقتدرانه و کاهش نشانه های بالینی فرزندان شده است و این نتایج در پیگیری سه ماه نیز پایدار است.
    کلیدواژگان: اختلال رفتاری، خانواده، روابط درون خانوادگی، فرزندپروری
  • انسیه انجدانی*، زهره خسروی، پروین رحمتی نژاد، مهرانگیز پیوسته گر، مهرداد افتخار، شکوه سادات بنی جمالی صفحات 25-48
    غمیگینی یکی از ویژگی هسته ای اختلال شخصیت مرزی است با این وجود مطالعه های معدودی ماهیت این هیجان را در این بیماران مورد بررسی قرار داده اند. با توجه به ارزش سازگارانه ی این هیجان، درک این که چگونه بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی غمگینی را تجربه می کنند با درمان در ارتباط قرار می گیرد. مطالعه ی حاضر تحلیل کیفی روایت های 7 شرکت کننده ی مبتلا به اختلال شخصیت مرزی ست که در یک مصاحبه ی نیمه ساختار یافته شرکت کرده و تجارب غمگینی شان را در بافتی رابطه ای توصیف کردند. متن پیاده شده ی مصاحبه ها بر اساس اصول تحلیل پدیدارشناسانه ی تفسیری تحلیل و شش مقوله ی اصلی استخراج شد: 1) از دست رفتن رابطه/خراب شدن رابطه/ جدایی، 2) پرخاشگری، 3) احساسات منفی نامتمایز، 4) من به عنوان موجودی بد/ناکارآمد/بی ارزش، 5) تجربه ای خارج از ظرفیت های درون روانی و 6) اجتناب از تجربه کردن. به نظر میرسد تجربه ی غمگینی در مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی همچنان که متمرکز بر از دست دادن فرد یا رابطه ای مهم است، تلاشی است برای تجربه نکردن فقدان، از دست دادن و غمگینی ناشی از آن و بیش از آن که بر فقدان متمرکز باشد بر نبود ظرفیت تجربه ی فقدان و نبود ظرفیت تجربه ی غمگینی متمرکز است.
    کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، غمگینی، دیسفوریا
  • فاطمه رضایی*، محمد علی سپهوندی، خدیجه میرزایی هابیلی صفحات 43-62
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر طرح واره درمانی هیجانی بر اجتناب شناختی رفتاری و شدت نشانه های اختلال اضطراب فراگیر در دانشجویان دختر مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر دانشگاه لرستان بود. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی بوده و از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان دختر مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر دانشگاه لرستان در سال تحصیلی 95-1394 بود؛ که به منظور اجرای پژوهش غربالگری انجام گرفت ابتدا دانشجویان دختر، پرسشنامه نگرانی پنسیلوانیا را تکمیل نمودند سپس از بین آن هایی که نمره بالاتر از 47 را در این پرسشنامه کسب کرده مصاحبه بالینی ساختاریافته براساس DSM – IV –TR (SCID) به عمل آمد که 30 دانشجو تشخیص اختلال اضطراب فراگیر را دریافت کردند. سپس 20 دانشجو که معیار های ورود به پژوهش را داشتند به صورت تصادفی انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 10 نفره آزمایش و کنترل جایگزین شدند. آزمودنی های دو گروه، به پرسشنامه اجتناب شناختی- رفتاری (CBAS) و پرسشنامه اختلال اضطراب فراگیر(GAD-7) پاسخ دادند. سپس شرکت کنندگان گروه آزمایشی در 9 جلسه یک و نیم ساعته درمان گروهی مبتنی بر طرح واره درمانی هیجانی شرکت کردند. نتایج تحلیل کوواریانس داده ها نشان داد که طرح واره درمانی هیجانی به طور معناداری موجب کاهش اجتناب شناختی رفتاری و شدت نشانه های اختلال اضطراب فراگیر شرکت کنندگان گروه آزمایش در مرحله پس آزمون شد. به طورکلی نتایج پژوهش نشان می دهد که طرح واره درمانی هیجانی در کاهش اجتناب شناختی رفتاری و شدت نشانه های اختلال اضطراب فراگیر موثر است.
    کلیدواژگان: طرحواره درمانی هیجانی، اجتناب شناختی رفتاری، اضطراب فراگیر
  • محمد خدایاری فرد، نسرین سبزفروش*، باقر غباری بناب، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 63-82
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر مشاوره گروهی شناختی -رفتاری و مشاوره گروهی مبتنی بر طرحواره بر سبک های دلبستگی دانشجویان بود. پژوهش حاضر یک پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دختر ساکن در خوابگاه های دانشگاه تهران در سال 92-93 بود. 27 نفر از آنان به صورت نمونه-گیری هدفمند انتخاب شده و سپس به صورت تصادفی در گروه های مشاوره ی شناختی- رفتاری، طرحواره درمانی و گروه کنترل قرار گرفتند. افراد نمونه به مقیاس دلبستگی بزرگسال پاسخ دادند. داده ها با کمک تحلیل کواریانس (مانکوا) چند متغیری تحلیل شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که تفاوت معناداری در دو گروه شناختی-رفتاری و مشاوره گروهی مبتنی بر طرحواره در مقایسه با گروه کنترل به لحاظ سبک های دلبستگی ایمن و اجتنابی وجود داشت. اما مقایسه سبک دلبستگی دوسوگرا در بین سه گروه نشان داد که تنها بین دو گروه طرحواره درمانی و گروه کنترل از نظر آماری معنادار بود. مشاوره گروهی شناختی-رفتاری بر کاهش دلبستگی اجتنابی و افزایش دلبستگی ایمن و مشاوره گروهی مبتنی بر طرحواره گروهی بر کاهش دلبستگی اضطرابی-دوسوگرا و دلبستگی اجتنابی و افزایش دلبستگی ایمن، به طور معناداری اثر داشتند. این یافته دال بر امکان تغییرپذیری سبک دلبستگی ناایمن بوده و متخصصان می توانند از این دو نوع مداخله جهت اصلاح سبک دلبستگی دانشجویان دختر استفاده کنند.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، مشاوره گروهی، شناختی، رفتاری، طرحواره درمانی
  • سلاله سادات اصل علوی پایدار*، روشنک خدابخش، سید ابوالقاسم مهری نژاد صفحات 83-100
    پژوهش حاضر باهدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی-رفتاری و فراشناختی بر وسواس فکری-عملی انجام شد. مطالعه حاضر از طرح های نیمه آزمایشی با مدل پیش آزمون-پس آزمون و دارای دو گروه آزمایشی است. جامعه آماری کلیه دانشجویان دختر مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد (20-30 سال) دانشگاه علم و صنعت ایران در سال تحصیلی 94-93 بود. نمونه گیری اولیه به صورت داوطلبانه توسط فراخوان اجرای پژوهش انجام شد و افراد پرسشنامه پادوا (Padua) ساناویو را تکمیل نمودند؛ سپس از میان آن ها 12 نفر مبتلا به اختلال وسواس فکری-عملی که به تایید روانشناس بالینی (براساس ملاک های تشخیصی DSM5) نیز رسیده بودند به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه آزمایشی شناختی رفتاری (6=n) و فراشناختی (6=n) به طور تصادفی قرار گرفتند. سپس مداخلات شناختی-رفتاری و فراشناختی هر یک به مدت ده جلسه دو ساعته اجرا شدند. به منظور تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر (ANOVA) و آزمون تحلیل واریانس آمیخته (Mixed-ANOVA) استفاده شد. هر دو روش درمانی فراشناختی و شناختی-رفتاری در کاهش نشانه های وسواس فکری-عملی در پایان درمان و بعد از پیگیری یک ماهه موثر واقع شدند. همچنین اثربخشی هر دو گروه شناختی-رفتاری و فراشناختی در وسواس فکری-عملی در پایان درمان و بعد از پیگیری یک ماهه تفاوت معنی داری ندارند. بنابراین درمان فراشناختی به عنوان درمان جدیدتر در حوزه روانشناختی به اندازه درمان شناختی-رفتاری در کاهش نشانه های وسواس فکری-عملی و زیرشاخه های آن موثر است و می توان به عنوان درمان جایگزین از آن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: وسواس فکری - عملی، شناختی - رفتاری، فراشناختی
  • مسعود فضیلت پور*، محمد رئوف انجم شعاع، محمدرضا صفاری صفحات 101-118
    هدف مطالعه حاضر، مقایسه شدت بیش فعالی/کمبود توجه و زیر مقیاس های آن به همراه میزان ذهن آگاهی در افراد معتاد به مواد مخدر و افراد عادی بود. همچنین این مطالعه به بررسی نقش میانجی گر ذهن آگاهی در ارتباط علی بیش فعالی/کمبود توجه با اعتیاد به مواد مخدر پرداخت. نمونه مورد بررسی شامل 153 نفر معتادان بدون نام و 103 نفر افراد همتا و عادی بود. داده ها به کمک مقیاس تشخیصی کوتاه نقص توجه-بیش فعالی کانرز بزرگسالان و مقیاس ذهن آگاهی گردآوری شده و به کمک ضرایب همبستگی، آزمون تی و تحلیل میانجی آنالیز شدند. همبستگی های معکوس و معناداری بین نمره کل بیش فعالی/کمبود توجه و زیرمقیاس های آن با ذهن آگاهی بدست آمد. همچنین تفاوت های معناداری از نظر ذهن آگاهی و بیش فعالی/کمبود توجه و زیرمقیاس های آن در افراد معتاد با همتاهای غیرمعتاد آن‏ها مشاهده شد. تحلیل میانجی از نقش واسطه ای معنادار ذهن آگاهی در ارتباط علی نمره کل بیش فعالی/کمبود توجه بر اعتیاد به مواد مخدر حمایت نمود. بر اساس یافته ها، منطقی به نظر می رسد که اولا نقش اختلال بیش فعالی/کمبود توجه بزرگسالان در ابتلا به اعتیاد با مواد مخدر از نو مورد توجه قرار گیرد. ثانیا در مداخلات درمانی اعتیاد به مواد مخدر، نقش ذهن آگاهی به عنوان عاملی مهم در در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: بیش فعالی-کمبود توجه، اعتیاد به مواد مخدر، ذهن آگاهی
  • نرگس راجی، جواد خلعتبری* صفحات 119-134
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش روش مقابله با استرس بر پرخاشگری دانش آموزان مقطع دبیرستان شهر قزوین بوده است. این پژوهش از نوع شبه آزمایشی بود. از میان کلیه ی دانش آموزان مقطع دبیرستان دخترانه ی سعادت شهر قزوین در سال 1393، 220 نفر به روش خوشه ایساده انتخاب شده و به شکل تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی پرخاشگری باس و پری استفاده و در تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد. همچنین مداخله ی آزمایشی (آموزش مهارت های مقابله با استرس مک نامارا) بر روی گروه آزمایش، طی 8 جلسه 90 دقیقه ای اعمال گردید. یافته ها حاکی از آن است که بین میانگین گروه آزمایشی و گروه کنترل در تمام زیرمقیاس های پرخاشگری تفاوت معناداری وجود دارد. با توجه به این یافته ها نتیجه گیری می شود به منظور کاهش مشکلات ناشی از پرخاشگری، لزوم فراهم آوردن شرایط مناسب برای دانش آموزان و همچنین در دسترس قرار دادن این گونه آموزش ها احساس می شود.
    کلیدواژگان: آموزش روش مقابله با استرس، پرخاشگری، استرس، دانش آموز
  • ناهید مفردنژاد*، سیروس عالی پور بیرگانی، مینا بن راضی غابشی، عاطفه نجفی زاده صفحات 135-152
    هدف از پژوهش حاضر، تاثیر عصرگرایی و کیفیت خواب بر اختلال خوردن دختران دانش آموز دبیرستانی بود. نمونه مورد مطالعه شامل210 دانش آموز بود که این افراد با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. این پژوهش یک طرح توصیفی و از نوع همبستگی بود که برای گرد آوری داده ها از مقیاس ترکیبی بامدادگرایی (CSM)، پرسش نامه کیفیت خواب پیتزبرگ (PSQI) و آزمون بازخورد اختلال خوردن (EAT-26) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آماری همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد که بین عصرگرایی با اختلال خوردن و زیر مقیاس های آن رابطه معنادار و مثبت وجود دارد. بین کیفیت خواب با اختلال خوردن و زیر مقیاس های آن نیز رابطه معکوس و معنی دار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون با روش مرحله ای بیانگر پیش بینی اختلال خوردن در دختران دانش آموز از روی متغیرهای عصرگرایی و کیفیت خواب می باشد. با در نظر گرفتن نتایج پژوهش، توجه ویژه به کیفیت و الگوهای خواب دختران نوجوان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: عصرگرایی، اختلالات خوردن، کیفیت خواب، دختران نوجوان
|
  • Sogand Ghasemzadeh *, Gholamali Afrooz, Ahmad Behpajhooh, Mohsen Shokoohi Yekta Pages 7-24
    The aim of the present study was to examine the effectiveness of family-based intervention program on mother’s parenting skills and clinical symptoms of children with behavioral disorder. In this research process, in the first step, the intra-family relationships promotional were designed, the program’s effectiveness was assess through a quasi-experimental research design with four groups and random assignment with pre-test, post-test and follow-up. In this research all the sample students participated along with their parents and randomly assigned between study groups divided into experimental and control groups. The first group had received the psychological intervention, the second group took only medicine, and the third group received both psychological intervention and medicine at the same time. In this research study demographic questionnaire, Baumrind Parenting Style Inventory and Clinical Symptoms Checklist were used through pre-test, post-test and follow up assessments. The intra-family relationships promotion were consist of eight group sessions, an individual family private session, two phone calls and a booster session at the end. The obtained data were analyzed using repeated measurements of analysis of co-variance, the research findings indicated that the family-based intervention program could improve mother’ parenting skills and also could reduce clinical symptoms of their children with behavioral disorders. In this study, experimental effects were maintained for the participants in three months follow up stage, as well.
    Keywords: Borderline Personality Disorder, Dysphoria, Sadness
  • Ensiyeh Enjedani *, Zohreh Khosravi, Parvin Rahmatinejad, Mehrangiz Peyvastegar, Shokooh-Sadat Banijamali Pages 25-48
    Dysphoria is a core feature of Borderline Personality Disorder. Although a few studies have examined the nature of dysphoria in those patients, no research has focused on their experience of sadness. Considering the adaptive value of this emotion, an understanding of how BPD patients experience sadness is relevant to treatment. We conducted a qualitative analysis of the narratives of seven individuals with a diagnosis of BPD who have participated to a semi-structured interview describing sadness experiences in a relational context. Sadness episodes were analyzed jointly by two researchers following Interpretative Phenomenological Analysis principles. Six themes were found: 1) relationship broken Off/seperation, 2) aggression, 3) undifferentiated negative affect, 4) self as a bad, unsufficence, devalue person, 5)overwhelming experience, 6) avoidance from experience. Surprisingly, sadness in a relational context was not associated with a representation of loss. According to results sadness experience in BPD patients is an effort to avoidance from experience of loss. This could mean that BPD patients are lacking an access to sadness and creating incapacity to be sad.
    Keywords: Borderline personality disorder, sadness, dysphoria
  • Fatemeh Rezaee *, Mohammad Ali Sepahvandi, Khadijeh Mirzaee Haabili Pages 43-62
    This study aimed to investigate the effects of emotional schema therapy on cognitive-behavioral avoidance and the severity of generalized anxiety symptoms of female students with anxiety disorderin in Lorestan University. This study was semi experimental and was used from pretest-posttest and control group desig.The statistical population included all female students with anxiety disorder in Lorestanuniversity in the academic year of 2014-2015. In order to implemen of this study a screening procedure was carried out. Firsly, femele students completed the Pennsylvania worry questionnaire. Then, from those who had been scored higher than 47 on this questionnaire were performed structured clinical interview based on DSM - IV -TR (SCID). Among 30 of them who scored higher than 47on above questionnaire, 20 students were selected and assigned randomly to to groups of 10 each (experimental and control). the two groups participants answered the cognitive-behavioral avoidance (CBAS) and generalized anxiety disorder (GAD-7) questionnaires. Then experimental group participated in 9 sessions of 90 minutes of group therapy based on emotional participated schema therapy. The results of covariance analysis (ANCOVA) showed that emotional schema therapy significantly reduced cognitive-behavioral avoidance and the severity of symptoms of generalized anxiety disorder in the university femail students with generalized anxiety disorder in post-teststage. Generally, the results of this study showed that emotional schema therapy is effective in reducing the cognitive-behavioral avoidance and the severity of GAD symptoms.
    Keywords: Emotional schema therapy, cognitive-behavioral avoidance, anxiety disorder
  • Mohammad Khodayari Fard, Nasrin Sabzfroosh *, Bagher Ghobari Bonab, Masoud Masoud Gholamali Lavasani Gholamali Lavasani Pages 63-82
    The aim of this study was to compare the efficacy of group counseling with cognitive-behavioral and schema therapy approaches on student’s attachment styles. The study was quasi-experimental pretest-posttest control group. The statistic population consisted of all female students living in the dormitories of Tehran University on 92-93 years. Twenty seven students selected via purposeful sampling and randomly assigned to cognitive-behavioral group counseling, schema- based group counseling and control group. Participants completed the Adult Attachment Inventory. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance (Moncova). The results showed a significant difference among cognitive-behavioral group counseling and Schema-based group counseling and the control group in terms of secure and insecure attachment styles (P0.01), comparison of three groups showed that only schema- based group counseling and control group had different impact on ambivalent attachment style (P
    Keywords: Attachment style, group counseling, Cognitive-Behavioral, Schema Therapy
  • Solaleh Sadat Asl Alavi Paidar*, Roshanak Khodabakhsh, Seyed Abolghasem Mehrinejad Pages 83-100
    The present research has aimed to compare efficacy of cognitive-behavioral and metacognitive approaches on obsessive-compulsive disorder. The study utilized quasi-experimental design with pretest - posttest model has two experimental groups. The population included all of the girl students educating for B.S and M.S graduation degree at the university of science and technology of Iran in 2014-2015. Initial sampling by the recall of implementing the study was conducted voluntary and all the voluntaries completed Padua inventory and among them 12 people who suffered from obsessive-compulsive disorder and verified by clinical psychologist ( base on DSM5) were selected by random sampling and randomly divided into two groups of cognitive-behavioral (n=6) and metacognitive (n=6) groups. Then cognitive-behavioral and metacognitive interventions applied. Each of interventions performed in 10 sessions (2 hours per sessions). In order to analyze mixed multi factorial ANOVA and repeated measure one way ANOVA methods has been used. Both metacognitive therapy and cognitive-behavioral therapy were effective in reducing symptom of obsessive-compulsive disorder, at the end of treatment and after a one-month follow-up. Also, there was no significant difference between the effectiveness of cognitive-behavioral and metacognitive approaches on obsessive-compulsive disorder, at the end of treatment and after one month follow-up. So metacognitive therapy as new therapeutic areas to the extent of psychology, is effective as much as cognitive-behavioral therapy in reducing symptoms of obsessive-compulsive disorder and it’s subscales, and can be used as an alternative treatment.
    Keywords: Obsessive-Compulsive, Behavioral-Cognitive, Metacognitive
  • Masoud Fazilat-Pour *, Mohammadraoof Anjom-Shoaa, Mohammadreza Saffari Pages 101-118
    The present study aimed to compare the severity of ADHD and its subscales together with the mindfulness between addicts to narcotic substances and normal individuals. In addition, this study examined for the mediation role of mindfulness in the causal relation between ADHD and addiction to narcotic substances. The studied sample consisted of 153 NA addicts and 103 matched normal controls. Data are collected using CAARSS:S and Mindfulness scale and are subjected to analysis by correlation coefficients, T-Test and mediation analysis. Significant reverse correlations are found between ADHD and its subscales with mindfulness. In addition, significant differences are observed in the mindfulness, ADHD and its subscales between the addicts and non-addict controls. Mediation analysis gave support to the significant role mediating of mindfulness in the causal relationship of ADHD on the narcotic substances addiction. According to the findings, it seems plausible to firstly; reconsider the role of ADHD in the adult’s narcotics addiction. Secondly, the role of mindfulness as an important factor is included in any therapeutic interventions in addictions to narcotics addictions.
    Keywords: ADHD, Narcotics Substance Addiction, mindfulness
  • Narges Raji, Javad Khalatbari * Pages 119-134
    Present research was conducted to determine the effectiveness of training to cope with stress on aggression in high school students in Qazvin. The research method was Quasi-Experimental. research statistical population was all girls students in Saadat high school of Qazvin in 2014 with 420 students ones selected in simple cluster method and randomly divided into two groups: experimental and control group. The tool used in this research was the Aggression Questionnaire Boss and Perry. The experimental intervention (McNamara`s stress coping skills training) were taught to the experimental group for 8 sessions, each lasting 90 minutes. The result of the covariance analysis showed that there were significant diffrences between the mean score of experimental group and control group in all aggression components. with regard to the training methods of coping with stress were effective on all components of aggression, to raise student function and to reduce problems caused by aggression, the need to provide appropriate condition for students as well as the availability of such training is felt.
    Keywords: Coping with stress, Agression, stress, student
  • Nahid Mofradnejad *, Sirous Allipour Birgani, Mina Benrazi, Atefeh Najafi Zadeh Pages 135-152
    Background And Objective
    According to the researches emphasizing on eating disorder in adolescent girls, this study examined the simple and multiple relationship between eveningness and sleep quality with eating disorder in female high school student.
    Subjects and
    Methods
    Two hundred subjects were selected by multistage random sampling from the whole high school students in Behbahan. The scales used for this study were Composite Scale of Morningness (CSM), Pittsburgh Sleep Quality Inventory (PSQI) and Eating Attitudes Test (EAT-26). The method of this study was descriptive, In order to analysis the data, used Pierson correlation and regression analysis.
    Result
    There was significant simple and multiple relationship between predictors and criterion variables. There was significant correlation between eveningness and eating disorder. In additional, there was significant negative correlation between sleep quality and eating disorder. Regression analysis showed that eveningness and sleep quality can predict eating disorder.
    Conclusion
    The overall results showed that girls with more eveningness and low sleep quality are exposed to higher risk of eating disorder.
    Keywords: Eveningness, Eating Disorders, sleep quality, Adolescent girls