فهرست مطالب

مطالعات روانشناختی - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 43، تابستان 1395)

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 43، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آذر نادی، شکوه سادات بنی جمالی، زهره خسروی، غلامرضا دهشیری صفحه 7
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی کارایی شن بازی درمانی در کاهش نشانه های افسردگی کودکان طبقه پایین اجتماعی اقتصادی انجام شده است.
    روش
    در این پژوهش از طرح تجربی تک موردی از نوع چندخط پایه استفاده شد. سه کودک هفت تا ده سال از طبقه پایین اجتماعی اقتصادی که دارای نشانه های افسردگی متوسط تا خفیف بودند با شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. پرسشنامه افسردگی کودکان (CDI)، مقیاس پنج سوالی افسردگی، پرسشنامه علام مرضی کودکان (CSI-4)، مقیاس خودپنداره کودکان (CSCS) برای آزمودنی ها به کار گرفته شد. شرکت کنندگان چهارده جلسه مداخله درمانی دریافت کردند و مرحله پیگیری نیز سه ماه پس از پایان درمان انجام شد.
    نتایج
    نشان داد که شن بازی درمانی برای کاهش نشانه های افسردگی کودکان طبقه پایین اجتماعی اقتصادی موثر واقع شده است.
    نتیجه گیری
    شن بازی درمانی برای کاهش نشانه های افسردگی کودکان از کارایی لازم برخوردار است.
    کلیدواژگان: شن بازی درمانی، نشانه های افسردگی، طبقه اجتماعی اقتصادی
  • مهناز غیاثی، سیده منور یزدی، غلامرضا صرامی فروشانی صفحه 25
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش واسطه ای آسیب پذیری بین فردی در رابطه بدتنظیمی هیجان و صفات شخصیت مرزی در دوقلوهای همسان و ناهمسان بود. روش پژوهش: جامعه آماری شامل دوقلوهای همسان و ناهمسان عضو انجمن دوقلوها و چندقلوهای پارسی بود. افراد نمونه، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، مجموعا 250 نفر در هر گروه و حداقل سن 18 سال انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها ابزارهای مقیاس شخصیت مرزی، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان، پرسشنامه مشکلات بین فردی و پرسشنامه مانندگی استفاده شد.
    یافته ها
    در تحلیل داده ها، شیوه های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی به کار رفت. یافته ها نشان داد در دوقلوهای همسان، آسیب پذیری بین فردی دارای نقش واسطه ای در رابطه بین بدتنظیمی هیجان و صفات شخصیت مرزی است در حالی که در دوقلوهای ناهمسان، این یافته حاصل نشد. نتیجه-گیری: با توجه به دوقلو بودن افراد نمونه، وراثت پذیری می تواند بر بروز و مکانیسم عوامل حاکم بر صفات شخصیت مرزی نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: بدتنظیمی هیجان، شخصیت مرزی، آسیب پذیری بین فردی
  • عباسعلی حسین زاده خانزاده فیروزجاه، پگاه آزادی منش، حاتم محمدی، سوسن احمدی، سعید صادقی صفحه 49
    خواندن یکی از مهارت های اساسی است که ما را در دریافت و درک اطلاعات و مفاهیم جدید یاری می دهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش حافظه فعال و ادراک دیداری بر بهبود عملکرد خواندن دانش آموزان دارای اختلال خواندن انجام شد. نوع مطالعه حاضر، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه مورد مطالعه شامل 30 نفر از دانش آموزان پایه دوم و سوم ابتدایی دارای اختلال خواندن بود که از مراکز اختلال های یادگیری شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 92-91 انتخاب، و به صورت همتا در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) جایدهی شده اند. برنامه تقویت حافظه فعال و ادراک دیداری در طول 10جلسه یک ساعته به گروه آزمایش آموزش داده شد. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها از آزمون خواندن و نارساخوانی کرمی نوری و مرادی استفاده شد. داده های پژوهش با تحلیل کوواریانس یک متغییره و چندمتغیره تحلیل شد. نتایج نشان داد استفاده از برنامه های تقویت حافظه فعال و ادراک دیداری بر بهبود نمره عملکرد خواندن و مولفه های خواندن کلمات، زنجیره کلمات، آزمون قافیه، نامیدن تصاویر، درک کلمات، حذف آواها، و آزمون نشانه های حرف در دانش-آموزان موثر است در حالی که اثر این برنامه ها بر مولفه های درک متن، خواندن ناکلمات و شبه کلمات، و آزمون نشانه های مقوله، معنی دار نبود. بنابراین استفاده از این رویکرد در درمان افراد مبتلا به اختلال خواندن در کنار سایر روش های درمانی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: خواندن، حافظه فعال، ادراک دیداری، اختلال خواندن
  • راضیه افتخارزاده، سیمین حسینیان، جمال شمس، سیده منور یزدی صفحه 67
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش روانشناختی بر هیجان ابرازشده و کاهش شدت اختلال در مبتلایان به وسواس فکری– عملی انجام شد. مطالعه حاضر از طرح های نیمه آزمایشی با مدل پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه کنترل است. جامعه آماری، شامل کلیه مراجعه کنندگان به بخش روانپزشکی بیمارستان امام حسین(ع) تهران می باشد. گروه نمونه، شامل 27 نفر از مبتلایان به اختلال وسواس فکری-عملی بودند که به روش نمونه گیری در دسترس از بیمارستان امام حسین(ع) تهران انتخاب و به روش غیرتصادفی در دو گروه آزمایش (12=n) و کنترل (15=n) قرار گرفتند. آزمودنی ها مقیاس وسواس-اجبار ییل براون (Y-BOCS) و مقیاس سطح هیجان ابرازشده (LEE) را تکمیل نمودند. سپس مداخله آموزش روانشناختی با توجه به برنامه آموزشی MFBT در مورد گروه آزمایش اجرا شد. این مداخله شامل 8 جلسه 2 ساعته، آموزش روانشناختی به مراقبین مبتلایان به وسواس بوده است. به منظور تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس (ANCOVA) استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان داد آموزش روانشناختی در کاهش هیجان ابرازشده و مولفه های آن شامل: مزاحمت/مداخله گری، پاسخ هیجانی، نگرش منفی نسبت به بیماری، تحمل/انتظار و کاهش شدت اختلال در مبتلایان به وسواس فکری-عملی موثر است. با توجه به یافته های پژوهش می توان آموزش روانشناختی را به عنوان مداخله ی موثر در درمان پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: آموزش روانشناختی، هیجان ابرازشده، اختلال وسواس فکری، عملی
  • سحر حسامی، منیجه شهنی ییلاق، ذکرالله مروتی، سیروس عالی پور بیرگانی صفحه 89
    هدف این پژوهش مقایسه دانش آموزان آزار پذیر، آزار رسان و عادی از لحاظ افسردگی، اضطراب، خشم و عملکرد تحصیلی بود. جامعه پژوهش همه دانش آموزان پسر سال اول دبیرستان شهر اهواز بود، که به روش تصادفی خوشه ایچند مرحله ای از دو منطقه انتخابی سه مدرسه انتخاب و از بین دانش آموزانی که بالاترین نمرات را در پرسشنامه آزاررسانی کسب کردند، نمونه ای شامل 138 نفر :34 نفر گروه آزار رسان، 35 نفر گروه آزارپذیر و 69 نفر به همان تعداد بعنوان گروه عادی همتاسازی و انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها پرسشنامه تجدید نظر شده ی آزار رسانی-آزار پذیری الویس، سیاهه افسردگی کودکان(CDI) ، مقیاس اضطراب چند بعدی کودکان (MASC)، خرده مقیاس خشم از پرسشنامه پرخاشگری (AGQ) و برای سنجش عملکرد تحصیلی معدل ترم قبل، استفاده شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چند راهه (MANOVA) استفاده شد. نتایج نشان داد، بین سه گروه از لحاظ افسردگی، اضطراب، خشم و عملکرد تحصیلی تفاوت معنی داری وجود دارد. افسردگی در دانش آموزان آزار پذیر نسبت به دو گروه دیگر و آزار رسان از گروه عادی بالاتر بود. همچنین، بین اضطراب در دو گروه تفاوتی مشاهده نشد، اما اضطراب در هر دو گروه، نسبت به دانش آموزان عادی، بیشتر بود. علاوه براین، خشم در دانش آموزان آزار رسان و آزار پذیر، نسبت به دو گروه دیگر و گروه عادی بالاتر بود. عملکرد تحصیلی در دانش آموزان عادی بالاتر و در گروه آزار رسان پایین تر بود. با در نظر گرفتن نتایج پژوهش، توجه مضاعف به کاهش رفتار قلدری در دانش آموزان پسر پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آزار رسانی، افسردگی، اضطراب، خشم، عملکرد تحصیلی
  • سحر ساروخانی، علیرضا مرادی صفحه 109
    تجاوز به عنوان یک رویداد استرس زا دارای عواقب بلندمدت، همچون اختلالات شناختی می باشد. پژوهش حاضر به بررسی عملکرد قربانیان این رویداد در حافظه روزمره پرداخته است. در یک مطالعه علی- مقایسه ای به شیوه نمونه گیری در دسترس 17 نفر از زنان و دخترانی که حداقل یکبار مورد آسیب حمله جنسی قرار گرفته و مبتلا به PTSD بودند و 17 نفر از زنان و دخترانی که در معرض این آسیب نبودند انتخاب شدند. نمونه ها در سه متغیر سن، تحصیلات و طبقه اقتصادی-اجتماعی همتا شدند. آزمودنی ها پس از تکمیل مقیاس خودسنجی تاثیر رویداد IES-R)) و پرسشنامه اضطراب، استرس و افسردگی (DASS21، لاویبوند و لاویبوند، 1995) مورد مصاحبه ساختار یافته PTSD قرار گرفتند و سپس آزمون حافظه رفتاری ریورمید (RBMT-3) از آنها گرفته شد. میانگین نمرات حافظه دو گروه بر اساس تحلیل واریانس یک راهه آنوا مقایسه شد. یافته ها نشان داد که عملکرد کلی حافظه روزمره، حافظه کلامی و حافظه آینده نگر گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل عملکرد پایین تری دارد نتایج نشان می دهد که حادثه ی حمله ی جنسی و ابتلاء به PTSD موجب تخریب حافظه ی روزمره، حافظه کلامی و حافظه آینده نگر قربانیان تجاوز جنسی شده است. بر اساس نتایج، به محققان پیشنهاد می شود علاوه بر پژوهش در خصوص حافظه روزمره به انواع دیگر حافظه در این افراد توجه نمایند.
    کلیدواژگان: حافظه روزمره، اختلال استرس پس از سانحه، تجاوز جنسی
  • محمد علی احمدوند صفحه 127
    هدف ازاین پژوهش، اثربخشی روان درمانی شناختی- رفتاری با تاکید بر اثر روش خودآموزی کلامی در کاهش شدت علایم ناپایداری عاطفی، زودرنجی، افسرده خلقی و اضطراب مبتلایان به اختلال ملال پیش از قاعدگی بود. از جامعه 345 نفری زنان دانشجوی دانشکده روانشناسی واحد تهران جنوب 322 دانشجوی مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی مشخص گردیدند و از بین آنها 32 نفربا اختلال ملال پیش از قاعدگی شناسایی شدند و به گونه ای تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند.برای این پژوهش نیمه آزمایشی، پرسشنامه ای بر طبق ملاک های انجمن روانشناسان آمریکا با اعتبار و روایی بالا تهیه شد و بین افراد توزیع گردید. بعد از آموزش روش خودآموزی کلامی در 12 جلسه هفتگی و هر جلسه حداقل یک ساعت ، پرسشنامه به گروه آزمایش وگواه داده شد. تحلیل داده ها از طریق آزمون های تی و کوواریانس ، انجام گرفت. یافته ها با کنترل پیش آزمون نشان داد که روش خود آموزی کلامی، شدت نشانه های اختلال را در افراد گروه آزمایش به طور معنی داری کم کرد. چهار فرضیه پژوهش تایید گردید. بنابراین روش خودآموزی کلامی، یک روش موثر در کاهش شدت نشانه های بیماری در دانشجویان دارای اختلال ملال پیش از قاعدگی می باشد.
    کلیدواژگان: سندرم پیش از قاعدگی، اختلال ملال پیش از قاعدگی، روش خود آموزی کلامی
  • فرهاد شیرمحمدی، علیرضا کاکاوند، میثم صادقی، راضیه جعفری جوزانی صفحه 143
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش میانجی گر تفکر ارجاعی در رابطه بین کمال گرایی و اضطراب اجتماعی بود.
    روش
    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمام دانشجویان دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) شهر قزوین به تعداد 7030 نفر در سال 1394 بود؛ که به روش نمونه گیری تصادفی ساده 200 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شد. ابزار پژوهش مقیاس های تفکر ارجاعی اهرینگ (2010)، کمال گرایی فراست (1990) و اضطراب اجتماعی کانور (2000) بود. داده های آزمودنی ها با استفاده از روش الگویابی معادلات ساختاری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد تفکر ارجاعی رابطه بین کمال گرایی و اضطراب اجتماعی را میانجی گری می کند.
    نتیجه گیری
    کمال گرایی و تفکر ارجاعی به نوعی نقش پیش بینی کننده برای اضطراب اجتماعی دارند. به طوری که با افزایش کمال گرایی و تفکر ارجاعی، اضطراب اجتماعی نیز افزایش می یابد. افراد کمال گرایی که مشخصه های تفکر ارجاعی را دارند، اضطراب اجتماعی بیشتری را متحمل می شوند. در تدوین برنامه های درمانی برای اضطراب اجتماعی باید به کمال گرایی و تفکر ارجاعی که به عنوان فرآیندهای فراتشخیصی مطرح می شوند توجه ویژه شود.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، تفکر ارجاعی، دانشجویان، کمال گرایی
|
  • Azar Nadi, Shokoohosadat Banijamali, Zohreh Khosravi, Gholamreza Dehshiri Page 7
    Objective
    The present study was carried out in order to examine the efficacy of sand play therapy in the treatment of children who have depressive symptoms in low socio-economic class.
    Method
    Multiple baseline experimental single case study was used as the method of the present study. Three children of low socio–economic class with the mild to moderate depressive symptoms were selected via using purposeful sampling. Participants completed child depression inventory (CDI), Child symptom inventory (CSI-4), five questions scale of depression and children self-concept scale (CSCS). Treatment program was carried out for 14 sessions and twice a week, with a follow-up period of 3 months subsequent to treatment termination.
    Result
    Results have showed that sand play therapy is significantly efficient on treatment's target.
    Conclusion
    this research shows that sand play therapy has appropriate efficacy in the decline of children s depressive symptoms.
    Keywords: sand play therapy, depressive symptoms, socio, economic class
  • Page 25
    Aim: The purpose of this research was to study the mediator role of interpersonal vulnerability in relation between emotion dysregulation and borderline personality traits in monozygotic and dizygotic twins.
    Method
    Statistical population was monozygotic and dizygotic twins, member of Persian twins and multiples association. The participants consisted of totally 250 individual in each group, aged at least 18 years old. They were selected with simple random sampling and answered to the Schizotypal Trait Questionnaire (STB), Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), Inventory of Interpersonal Problems (IIP) and Zygosity Questionnaire. The data were analyzed by descriptive statistic, Pearson correlation coefficient and hierarchical regression analysis methods.
    Results
    The results showed interpersonal vulnerability had mediator role of the relationship between emotion dysregulation and borderline personality traits in monozygotic twins, but this was not obtain for dizygotic twins.
    Conclusion
    According to the research sample, we conclude that heritability can play an important role on dominating the borderline personality traits.
    Keywords: Emotion Dysregulation, Borderline Personality, Interpersonal Vulnerability
  • Abas Ali Hossin Zade Khanzade Page 49
    Reading is one of the fundamental skills which help people to gain and understand new information and concepts. Current study aimed to investigate the efficacy of working memory and visual perception improvement training on the improvement of reading performance in students with dyslexia. Present research was a quasi-experimental study with pretest-posttest and control group design. Study sample consisted of 30 second and third grade elementary school boys with dyslexia that were studying at the learning disability centers in Kermanshah in 2012-2013 academic year. The participants were matched according to their characteristics. Then the students were randomly assigned to experimental (n= 15) or control (n= 15) groups. The experimental group received 10 one-hour sessions of working memory and visual perception improvement training. Data were collected using Reading and Dyslexia Test (Karami Noori & Moradi) and were analyzed using univariate and multivariate analysis of covariance. Results showed that working memory and visual perception improvement program had significant impact on the improvement of reading performance and its components including word reading, word string, rhyme test, image naming, word understanding, sound omission, and letters and signs test while the effect of the program was not significant on understanding the text, read nonwords and pseudo-words, and signs test categories. It is suggested that working memory and visual perception improvement program be used as a complementary treatment for individuals with dyslexia.
    Keywords: reading, active memory, visual perception, dyslexia
  • Razieh Eftekharzade, Simin Hosseinian, Jamal Shams, Seyedeh Monavar Yazdi Page 67
    The present research aimed to examine the effectiveness of psycho education on express emotion and decreasing severity of diseases in patient with obsessive compulsive disorder. The study utilized quasi-experimental design with pretest - posttest along with control group method. The population included all of the clients referring in the summer of 1393 to the psychiatric department of Imam Hussein Hospital, in Tehran. The sample group was involved 27 OCD patients and random assigned in experimental (n=12) and Control (n=15) groups. All participants filled Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale (Y-BOCS) & Level of Expressed Emotion scale (LEE), then intervention was applied to experimental group base on MultiFamily Behavioral Treatment (MFBT). The intervention was performed in eight sessions (2 hours per session) to OCD caregivers. In order to analyze data analysis covariance (ANCOVA) method was applied by SPSS v22. The research results indicated that psycho education was effective on expressed emotion and its factors: (intrusiveness, emotional response, negative attitude toward illness, Tolerance/Expectations) as well as reducing severity of OCD in patient. The findings were supported by previous studies, too. According to these findings, psycho education as an effective intervention in the treatment suggested.
    Keywords: psycho education, Expressed Emotion, Obsessive, Compulsive disorder
  • Page 89
    The purpose of this study was to compare anger, anxiety, depression and academic performance of bullies, victims and normal students. The statistical population of this research included all first-grade male high school students in Ahvaz during the academic year of 1391-1392. The participants of this study were 138 students (34 in bullying group, 35 in victim group and 69 persons of the same classes as their number matched normal group), who were selected by cluster randomly. The instruments used in this study were Children Depression Inventory (CDI), Multidimensional Anxiety Scale for Children (MASC) and Anger subscale of Aggression Questionnaire And to measure academic performance ,average were used The results of Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) showed that there were significant differences between anger, anxiety, depression and academic performance of bullies, victims and normal students. Depression in victims was more than the other two groups and in bullies more than the normal students. Also, there was no difference in anxiety of bullies and victims, but it was higher in bullies and victims comparing to normal students. Moreover, the bullies’ anger was higher than the two groups. Also, the victims had more anger than the normal students. Finally, academic performance was higher in normal students, comparing to the two other groups, and that the bullies’ academic performance was lower than the two other groups.
    Keywords: bullying, depression, anxiety, anger, academic performance
  • Sahar Saroukhani, Alireza Moradi Page 109
    Rape as a traumatic event has long-term psychological effects such as cognitive disorders. In this study the performance of Everyday Memory in rape victims with Posttraumatic Stress Disorder is investigated. The samples of this study were selected from a group of girls and women with PTSD of rape as an experimental and a group of girls and women without PTSD and rape as a control. They were matched by age, education and social- economical level. They were completed Impact of Event Scale-Revised, Wechsler Adult Intelligence Scale, Depression Anxiety Stress-21, Rivermid Behavioral Memory Test-3, Structured Clinical Interview for DSM-IV. The averages of two groups were compared with one way ANOVA. Results show that the performance of PTSD samples in everyday memory ,verbal memory and future memory is weak and there are significant differences in terms of memory performance between two studied groups. Consequently, it is concluded that raped group suffer from memory deficit. On the base data, suggest to investigator attention to the other types of memory additionally.
    Keywords: every day memory, PTSD, rape
  • Mohammad Ali Ahmadvand Page 127
    The aim of this research was to investigate the effectiveness of cognitive-behavioural psychotherapy emphasing the effect of verbal self instruction (VSI) method on reducing affectiv lability, irritability, depressed mode and anxiety in female students with premenstrual dysphoric disorder (PMDD). Among 345 female students belong to Azad university, psychological college, south Tehran branch, 322 students with PMS, were determind and then 32 students with PMDD were selected and divided randomly in experimental and control groups (each group comprising 16 students). The method of this research was semi experimental design using pre-test and post-test with control group. The students in the experimental group received 12 sessions of VSI therapy and no control group. Questionnars based on DSM-5, with high validity and reliability, were distributed between them. Deta analysis were done through the analysis of covariance. The findings by pre-test controlling showed that VSI method significantly decreased symptoms among experimental group. And four hypothesis were approved. As a result, VSI is an effective method in reducing 4 main symptoms in students with PMDD.
    Keywords: Premenstrual dysphoric disorder; verbal self instruction.
    ˜áیÏæǎÇä [English]
    Keywords: premenstrual syndrome, Premenstrual dysphoric disorder, Verbal self instruction
  • Farhad Shirmohamadi, Alireza Kakavand, Meysam Sadeghi, Razie Jafari Jozani Page 143
    Objective
    This study aimed to determine the role of repetitive negative thinking as mediators of association between perfectionism and social anxiety. Materials and
    Methods
    The method of this study was descriptive-correlation. Among all of the students of Imam Khomeini International University in Qazvin, who were on the number 7030 people in 1394, 200 persons were chosen by random sampling. Data was obtained by using Ehring Perseverative thinking questionnaires (2010), Frost Multidimensional Perfectionism Scale(FMPS) (1990) and Connor social phobia questionnaire (2000) and analyzed using Structural Equation Modeling.
    Results
    foundings showed that repetitive negative thinking mediates the association between perfectionism and social anxiety.
    Conclusion
    perfectionism and repetitive negative thinking have the role of predictors for social anxiety. So that, with increasing the perfectionism and repetitive negative thinking, social anxiety increases, too. The perfectionists that have repetitive negative thinking trait, incur more social anxiety. For treatment plans of social anxiety, should be noted to perfectionism and repetitive negative thinking specially that are propounded as Transdiagnostic processes.
    Keywords: Social anxiety, Perfectionism, Repetitive Negative Thinking, Students