فهرست مطالب

مطالعات روانشناختی - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 44، پاییز 1395)

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 44، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرزانه ترک *، زهرا درویزه، غلامرضا دهشیری، زهره خسروی صفحات 7-26
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی اختلالات درونی سازی و برونی سازی بر اساس الگوهای سرشت و منش مطرح شده توسط کلونینگر اجرا شد. کلونینگر با تاکید بر پارامترهای زیست شناسی یک چارچوب نظری محکم در باب شخصیت پدید آورده است که هم شخصیت بهنجار و هم شخصیت نابهنجار را در بر می گیرد. این مدل شامل چهار بعد نوجویی، آسیب پرهیزی، وابستگی پاداش و پشتکار برای سرشت و سه بعد خودراهبردی، خودفراروی و همکاری برای منش است. بدین منظور 500 دانش آموز دختر و پسر دبیرستانی با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایاز دبیرستان های شهر محلات انتخاب و در این پژوهش شرکت کردند. دانش آموزان به پرسشنامه مشکلات رفتاری آخنباخ(YSR) و پرسشنامه سرشت و منش کلونینگر(TCI)پاسخ دادند. داده ها با استفاده از نرم افزار AMOS و به روش معادلات ساختاری تحلیل شد. نتایج نشان داد سرشت و منش در مجموع، 42 % مشکلات درونی سازی و 36% مشکلات برونی سازی را تبیین می کند. آسیب پرهیزی به صورت مثبت و پشتکار، خودراهبردی و همکاری به صورت منفی پیش بین مشکلات درونی سازی هستند. از سوی دیگر نوجویی به صورت مثبت و آسیب پرهیزی، پاداش وابستگی، خودراهبردی و همکاری به صورت منفی پیش بین مشکلات برونی سازی هستند. این یافته ها می توانند در سبب شناسی مشکلات رفتاری و نیز راهبردهای پیشگیرانه به کار روند.
    کلیدواژگان: اختلالات درونی سازی، اختلالات برونی سازی، سرشت و منش
  • سمیه رامش*، زبیر صمیمی، فاطمه میردورقی، حبیبه حیرتی، مهدی پارویی صفحات 27-46
    شیوع بالای اختلال نارسایی توجه / فزون کنشی و مشکلات ناشی از آن، اهمیت جستجوی راهکارهای نوین درمانی را نشان می دهد. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش حافظه کاری هیجانی بر بهبود نشانگان نارسایی توجه / فزون کنشی بود. برای این منظور، تعداد 30 نفر مبتلا به اختلال نارسایی توجه – فزون کنشی با روش نمونه گیری در دسترس و استفاده از ابزار تشخیصی مصاحبه بالینی ساختار یافته و مقیاس درجه بندی معلم کانرز به عنوان نمونه انتخاب شدند. سپس آن ها به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. شرکت کنندگان گروه آزمایش طی 15 جلسه تحت آموزش حافظه کاری هیجانی قرار گرفتند. همه شرکت کنندگان قبل و پس از آموزش با استفاده از مقیاس اسنپ سنجیده شدند. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که در مرحله پس آزمون، گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در نشانگان اختلال نارسایی توجه و فزون کنشی/ تکانشگری کاهش معناداری را پیدا کرد.نتایج پژوهش حاضر گویای این است که آموزش حافظه کاری هیجانی می تواند مداخله ای موثر برای بهبود نشانگان اختلال نارسایی توجه / فزون کنشی باشد.
    کلیدواژگان: نارسایی توجه، فزون کنشی، آموزش حافظه کاری هیجانی
  • فریبا رحمانی *، کیانوش هاشمیان صفحات 47-62
    هدف از مطالعه حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر تنظیم شناختی هیجان بر اضطراب و افسردگی نوجوانان دختر منطقه چهار شیراز بود. روش پژوهش شبه آزمایشی در قالب طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر پایه هفتم، هشتم و نهم حاضر در مدارس منطقه چهار شیراز در سال تحصیلی 1395-1394و نمونه آماری این پژوهش 160 نفر از نوجوانان 13 - 15 ساله حاضر در این مدارس و روش نمونه گیری در دسترس بود. از این میان، دانش آموزانی که نمره ای بالاتر از یک انحراف معیار از میانگین در نشانه های افسردگی و اضطراب به دست آورده بودند، (38 دانش آموز)، انتخاب شدند. در نهایت با توجه به ملاک های ورود و خروج پژوهش،30 دانش آموز به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گنجانده شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه اختلال های اضطرابی کودکان (SCARED) و پرسشنامه افسردگی بک (BDI-II) بودند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس آمیخته استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش تنظیم شناختی هیجان، نشانه های عاطفی افسردگی را کاهش داد، اما در سایر نشانه ها و همچنین نمره کلی افسردگی تفاوت گروه آزمایش و کنترل معنادار نشد. علاوه بر این، تنظیم شناختی هیجان به کاهش تمامی علائم اضطرابی منجر شد. یافته ها از نقش موثر برنامه تنظیم شناختی هیجان بر نشانه های افسردگی و به ویژه اضطراب نوجوانان حمایت می کنند. بر اساس یافته ها، برنامه تنظیم شناختی هیجان می تواند به عنوان یک روش مداخله ای نوین در کاهش علائم اختلال های هیجانی نوجوانان به کار رود.
    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، اضطراب، افسردگی، نوجوانان
  • مسعود مرادی*، داود فتحی صفحات 63-82
    در ادبیات تروما و ضربه روانی ، مباحث زیادی درباره سوگ و سوگواری مطرح شده است. در صورت طولانی شدن مدت سوگواری، مداخله و در مان افراد سوگ دیده ضروری به نظر می رسد که در این راستا، پژوهش حاضربا هدف اثربخشی گروه درمانی شناختی - رفتاری بر امید به زندگی و بهزیستی معنوی دانشجویان سوگ دیده انجام شد. پژوهش حاضرکاربردی و از نوع شبه آزمایشی وطرح پیش آزمون- پس آزمون باگروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان سوگ دیده دانشگاه محقق اردبیلی سال94-1393بودند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 30 دانشجوی سوگ دیده انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند، گروه آزمایش در جلسات درمان شناختی – رفتاری مبتنی بر امید به زندگی و بهزیستی معنوی شرکت کردند. در این پژوهش، از پرسشنامه امیدواری اسنایدر و پرسشنامه بهزیستی معنوی به عنوان پیش آزمون- پس آزمون استفاده شد و داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کو واریانس چند متغیری تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحلیل داده ها حاکی از آن بود که درمان شناختی- رفتاری گروهی بر افزایش امیدواری و بهزیستی معنوی اثربخش است و بین دو گروه تفاوت معناداری وجود داشته است. با توجه به نتایج این پژوهش گروه درمانی شناختی رفتاری امیدواری و بهزیستی معنوی دانشجویان سوگ دیده را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، امیدواری، بهزیستی معنوی، دانشجویان سوگ دیده
  • ساجده حمیدیان*، عبدالله امیدی، قاسم نظیری، راحیل پور ابوالقاسمی، مسعود موسوی نسب صفحات 83-102
    در پژوهش حاضر اثربخشی ترکیب درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی و دارودرمانی در مقایسه با دارودرمانی به تنهایی بر نشانگان افسردگی و خشم در بیماران مبتلا به اختلال افسرده خویی بررسی شد، پژوهش مقطعی از نوع کارآزمایی بالینی بود، جامعه آماری افراد مراجعه کننده به دو کلینیک روان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بودند.50 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. ابتلا به اختلال افسرده خویی یا افسردگی مضاعف، سن بالاتر از 18سال و تحصیلات حداقل دیپلم از ملاک های ورود و ابتلابه سایکوز، اعتیاد به مواد و اختلال شخصیت از ملاک های خروج از مطالعه بودند. شرکت کنندگان در گروه کنترل برای درمان افسرده خویی صرفا دارو و در گروه آزمایش علاوه بر مصرف دارو درمان گروهی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی را به مدت 8 جلسه 2- 5/2 ساعته به مدت 8 هفته نیز دریافت می کردند. بیماران در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون پرسشنامه های افسردگی بک2 و پرسشنامه حالت- صفت خشم را تکمیل کردند. درنهایت اطلاعات به دست آمده با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شد. یافته های این مطالعه حاکی از کاهش معنادار شدت افسردگی و میزان خشم در میان گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل است. از این رو می توان گفت افزودن روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به درمان دارویی در درمان افراد مبتلا به اختلال افسرده خویی سبب بهبود ملاحظه پذیر نشانه های افسردگی و خشم در این افراد در مقایسه با دارودرمانی به تنهایی می شود.
    کلیدواژگان: افسرده خویی، شناخت درمانی، ذهن آگاهی، خشم
  • سپیده نایب حسین زاده، نوشین فتح الله زاده، نادره سعادتی*، مهدی رستمی صفحات 103-122
    هدف پژوهش حاضر بررسی کارایی آموزش گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی و خود شفقتی مادران دارای کودکان ناتوان آموزش پذیر بود. پژوهش نیمه آزمایشی با روش پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری 45 روزه انجام شد. بدین منظور از بین مراکز نگهداری کودکان ناتوان آموزش پذیر ذهنی و جسمی- حرکتی، دو مرکز (شمیم و سعادت) انتخاب و از بین مادران این کودکان که نمره پایین تری (طبق معیار نقطه برش) در مقیاس های کیفیت زندگی (WHOQOL-BREF) و خود- شفقتی (نف) کسب کرده اند، به شیوه نمونه گیری هدفمند به حجم 30 نفر در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. سپس گروه آزمایش به دفعات 8 جلسه و به مدت 90 دقیقه در جلسات آموزش گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد شرکت کردند، درحالی که به گروه کنترل این آموزش ارائه نشد. پس از اتمام دوره آموزشی، پرسشنامه ها مجددا در هر دو گروه اجرا و داده های حاصل از پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری از طریق تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر تحلیل شد. یافته ها به واسطه تاثیر آموزش گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بین نمره های دو گروه آزمایش و کنترل و پایداری نتایج در مرحله پیگیری در متغیرهای کیفیت زندگی و خود- شفقتی تفاوت معناداری را نشان دادند. با توجه به نتایج پژوهش می توان روش آموزش گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد را به عنوان شیوه ای آسان، کم هزینه، موثر و کارآمد با قابلیت کاربرد وسیع در بهبود کیفیت زندگی و خود- شفقتی مادران دارای کودکان ناتوان آموزش پذیر به کار برد.
    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، کیفیت زندگی، خود، شفقتی، مادران، کودکان ناتوان آموزش پذیر
  • مرتضی ترخان صفحات 123-140
    پژوهش حاضر به منظور اثربخشی درمان بین فردی گروهی(IPT) بر سازگاری عاطفی، اجتماعی و ابراز وجود زنان دچار نارضایتی زناشویی انجام شد. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. با استفاده از پرسشنامه های سازگاری عاطفی و اجتماعی بل و ابراز وجود شرینگ 30 نفر از زنان دچار نارضایتی زناشویی که از سازگاری عاطفی، اجتماعی و ابراز وجود پایینی بهره مند بودند، به طور تصادفی ساده انتخاب و به طور داوطلبانه در دو گروه آزمایشی و کنترل(15 نفر در هر گروه)جایگزین شدند. گروه آزمایشی 10 جلسه (هفته ای یک تا دو جلسه) فنون بین فردی را به طور گروهی بر اساس بسته آموزشی درمان بین فردی جرالد کلرمن دریافت کردند و گروه کنترل در این زمینه آموزشی دریافت نکرد. پس از اجرای مداخله، مجددا سازگاری عاطفی، اجتماعی و ابراز وجود اعضای هر دو گروه اندازه گیری شد. از تحلیل کوواریانس چندمتغیری (مانکوا) برای تحلیل داده ها استفاده شد. F محاسبه شده برای فرضیه اصلی و فرضیه های فرعی در رابطه با متغیرهای مورد مطالعه در هر دو گروه تفاوت معناداری نشان داد. این پژوهش در همگرایی با نتایج پژوهش های مشابه، بیان کننده این واقعیت است که روش IPT در افزایش سازگاری عاطفی، اجتماعی و ابراز وجود زنان دچار نارضایتی زناشویی نقش موثری دارد.
    کلیدواژگان: سازگاری عاطفی، سازگاری اجتماعی، ابراز وجود، درمان بین فردی گروهی
  • باب الله بخشی پور، ثریا رمضان زاده* صفحات 141-156
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر درمان کوتاه مدت راه حل محور بر پرخاشگری کودکان و نوجوانان بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر مدارس ابتدایی و دبیرستان شهر ساری سال تحصیلی 91-92 بودند. از این جامعه آماری دو مدرسه به صورت تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و نظام سنجش مبتنی بر تجربه آخنباخ بین آن ها اجرا شد. 32 نفر از کودکان و نوجوانانی که از نظر مشکلات رفتاری (پرخاشگری) در مرز بالینی قرار داشتند، یعنی نمره آن ها از این تست بالاتر از 60 بود، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی و طرح آن پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه پرخاشگری باس و پری در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. محتوای جلسات طبق نظریه درمان راه حل محور دی شازر تهیه شد. به منظور تحلیل داده های پژوهش از روش آماری آنووا استفاده شد. نتایج تحلیل آنوا حاکی از آن بود که میانگین نمرات پرخاشگری گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل کاهش معناداری پیدا کرده است. بنابراین، درمان کوتاه مدت راه حل محور در کاهش پرخاشگری کودکان و نوجوانان موثر بوده است.
    کلیدواژگان: درمان کوتاه مدت راه حل محور، پرخاشگری، کودکان، نوجوانان
|
  • Farzaneh Tork *, Zahra Darvizeh, Gholam Reza Dehshiri, Zohre Khosravi Pages 7-26
    This study was aimed at predicting internalizing and externalizing problems based on Cloninger temperament and character model. Cloninger proposed a solid theoretical framework on character with emphasis on biological parameters that pertains for both normal and abnormal personalities. This model includes four dimensions (novelty seeking, harm avoidance, reward dependence and persistence) for temperament and three dimensions (self-directedness, self-transcendence and cooperativeness) for character. To achieve this goal, 500 male and female students were selected from high schools of Mahallat using cluster sampling method. Achenbach Behavioral Problems and Cloninger Temperament and Character Inventory were administered. The data were analyzed using structural equation modeling via AMOS software. The results showed that %42 of internalizing problems and %36 of externalizing problems can be explained by temperament and character. Harm avoidance could positively, and persistence, self-directedness and cooperativeness could negatively predict internalizing problems. On the other hand, novelty seeking positively and harm avoidance, reward dependence, self-directedness and cooperativeness could negatively predict externalizing problems. These findings can be applied in etiology of behavioral problems and preventive strategies.
    Keywords: Character, Externalizing, internalizing problems, Temperament
  • Somayeh Ramesh*, Zobeir Samimi, Fatmeh Mirdoraghi, Habibeh Heirati, Mehdi Parooei Pages 27-46
    High prevalence of attention deficit/hyperactivity disorder and problems arising from it, highlights the importance of searching novel therapeutic strategies. Therefore, the aim of this study was to investigate the effectiveness of emotional working memory training on improvement of symptoms of attention deficit/hyperactivity disorder were For this purpose, 30 people with attention deficit/hyperactivity disorder selected by available sampling scheme and using 2 instruments SCID-I and CTRS. Then, they were assigned randomly in to two experimental and control groups. Participants in the experimental group were under emotional working memory training during 15 sessions. All participants were assessed during pre-training and post-training by SNAP scale. The results of analysis of covariance indicated that the experimental group compared with the control group showed significant decrease in symptoms of attention deficit/hyperactivity disorder in post-test stage. The results of current study indicate that emotional working memory training can be an effective intervention for improvement of symptoms of attention deficit/hyperactivity disorder.
    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity, Emotional Working Memory Training
  • Fariba Rahmani*, Kiyanoush Hashemniyan Pages 47-62
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of cognitive emotion regulation on depression and anxiety symptoms of female adolescences. The study employed a quasi experimental design with pretest-posttest and control group. The population consisted all female students of seventh, eighth and ninth grade at Four - area schools in academic year 2015-2016 in Shiraz The sample consisted of 160, 13-15 years old female adolecents in these schools were selected by convenience sampling method. Among these, students who obtained the score higher than one standard deviation from the mean in symptoms of depression and anxiety, (38 students) were selected. Finally, with regard to the criteria for inclusion and exclusion of the study, 30 students were chosen randomly and assigned in to two experimental and control groups. Research instruments were Screen for Child Anxiety Related Disorders (SCARED) and Beck Depression Inventory (BDI-II), respectively. Mixed analysis of variance was used to analyze the data. The results showed that cognitive emotion regulation training reduced emotional symptoms of depression but there were not a significant difference between control and experimental in other symptoms as well as an overall score of depression. In addition, cognitive emotion regulation decreasd all the symptoms of anxiety. The findings of this study support the effective role of cognitive emotion regulation program on symptoms of depression and anxiety, especially in adolescents. Based on these findings, the cognitive emotion regulation can be used as a new method of intervention in reducing symptoms of emotional disorders in adolescents.
    Keywords: Cognitive emotion regulation Anxiety, Depression, adolescents
  • Massod Moradi*, Davod Fathi Pages 63-82
    Grief is one of the most painful experiences of human after linking emotions. In the literature of trauma, grief and mourning can be seen on many topics. The longer the period of mourning, intervention and treatment of grief seems necessary. In this regard, the study aimed at examining the effectiveness of cognitive behavioral therapy on life expectancy and spiritual health of student’s grief. This study was a quasi- experimental design, pretest and posttest with a control group. Population of this study were grieved students at Mohaghegh Ardabili University in 2014-2015 years. By using purposive sampling method, 30 grieved students were selected and assigned randomly into the two experimental and control groups. For gathering information, Snyder’s hope questionnaire and spiritual health questionnaire were used. The two groups completed the questionnaires at pre-test an post-test, but, the experimental group participated in the cognitive behavioral therapy based on life expectancy and spiritual well-being sessions. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance. The data analysis showed that cognitive behavioral therapy increasing life expectancy and spiritual health and there were significant differences between the two groups score. Method of cognitive behavioral therapy helps people to confront the emotional drain and grief acceptance, and this increases spiritual health of students.
    Keywords: Cognitive behavioral therapy, life expectancy, Spiritual health
  • Sajedeh Hamidian*, Masuod Moosavi Nasab, Ghsem Nazeeri, Rahil Abolghasemi, Abdolah Omidi Pages 83-102
    The aim of the present study was to assess the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy combined with pharmacotherapy in compare to pharmacotherapy alone on depressive symptoms and anger in patients with dysthymia. Method of this study was a clinical trial that referred to two of the psychiatric clinics of shiraz university of medical sciences. Using convenient sampling .We selected 50 patients and assigned them into experimental and control groups. Having dysthymia or double depression diagnosis, being older than 18 y/o and having at least diploma were the inclusion criteria and psychosis, addiction and personality disorders were the exclusion criteria of the study. The control group received only medication while the experimental group received mindfulness-based cognitive therapy in addition to medication. The group therapy was held in 8 sessions of 2 to 2.5 hours for 8 weeks. The patients filled out Beck Depression Inventory and State-Trait Anger Expression Inventory. Finally we analyzed the data using ANCOVA statistical test. The findings showed significant decrease in severity of depression and anger among the experiemental group compared to the control group. So we can conclude that adding mindfulness-based cognitive therapy to pharmacotherapy compared to pharmacotherapy alone can cause significant improvement in depressive and aggressive symptoms in patients with dysthymia.
    Keywords: Dysthymia, Cognitive therapy, Mindfulness, Anger
  • Sepideh Nayeb Hoseinzadeh, Noushin Fatollahzadeh, Nadereh Saadati *, Mehdi Rostami Pages 103-122
    The present research aimed at examining the effectiveness of acceptance and commitment group therapy on improving the quality of life and self-compassion of mothers with educable disabled children. The present study was quasi-experimental with the pre-test, post-test with control group, including follow-up stage after 45 days. For this purpose, among the care centers of the educable disabled children, the two Shamim and Saadat Centers were chosen. Among mothers of these children, the mothers who obtained lower scores (according to the standard cut-off point) in the scales of the quality of life (WHOQOL-BREF) and self-compassion. By purposive sampling method, 30 people were assigned into the two experimental (N=15) and control (N=15) groups. Then, the members of the experimental group participated in 90 mines 8 sessions of group training based on acceptance and commitment therapy. After finishing the training sessions, the questionnaires were conducted on both groups, again. The data were analyzed through the analysis of variance with repeated measures. Due to the effect of group training of acceptance and commitment therapy, the results showed significant differences between the scores of the experimental, control group and further, the follow-up stage on the quality of life and self-compassion. According to results, we could conclude that the group training of acceptance and commitment therapy can be used as an easy, low-cost and effective method with a vast applicability on improving the quality of life and self-compassion of mothers with educable disabled children.
    Keywords: Acceptance, Commitment, Quality of Life, Self-Compassion, Mothers, Educable Disabled Children
  • Morteza Tarkhan * Pages 123-140
    The objective of this investigation was the effectiveness of group interpersonal therapy (IPT) on affective, social adjustment and self-assertion of women with marital dissatisfaction. This research was semi experimental with pretest-posttest design. Using Bell`s Affective , social adjustment questionnaire and Shiring`s assertiveness questionnaire. 30 women who had marital dissatisfaction with low affective, social and self-assertion were randomly selected and were voluntarily assigned to experimental and control (15 person in each group). The experimental group received 10 sessions of Klerman`s interpersonal therapy techniques(one or two session weekly) and the control group did not received any intervention. After the intervention, affective, social adjustment and self-assertion of the control and experimental group were measured again. The findings were analysed using multivariate covariance analysis(Mancova). Calculated F for hypothesis and sab -hypothesis showed significant differences in both groups. This research confirmed the results of other studies and showed that IPT had effective role in increasing affective, social adjustment and self-assertion of women with marital dissatisfaction.
    Keywords: affective adjustment, social adjustment, self-assertion, group interpersonal therapy
  • Babolah Bakhshipoor, Soraya Ramazanzadeh * Pages 141-156
    The purpose of this research was to investigate the effect of solution-focused brief therapy on aggression in children and adolescents. The participants of the study consisted of all the female elementary and high school students of the city of Sari, who enrolled in the academic year 2010-2011. Two schools were randomly chosen from the above-mentioned schools using multistage cluster random sampling method. Achenbach experienced-based measurement system was administered among them. 32 children and adolescents who had the behavioral problems in the clinical boundaries (aggression), namely that their test scores were higher than 60, were selected and randomly divided into two experimental and control groups. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest control group design. Buss-Perry aggression questionnaire was used to collect data, which was administered as both the pretest and posttest. The content of solution-focused therapy sessions was provided according to the solution-focused therapy thesis by De Shazer. Data analyses were achieved through the one way ANOVA. The results of the ANOVA indicated that the mean scores on aggression in the experimental groups had significantly decreased in comparison with the mean scores on aggression in the control groups. Thus, it can be concluded that solution-focused brief therapy was effective in reducing aggression in children and adolescents.
    Keywords: solution, focused brief therapy, aggression, children, adolescents