فهرست مطالب

مطالعات روانشناختی - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 48، پای ی ز 1396)

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 48، پای ی ز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سهیلا شفیعی، علی رسولی *، مهناز شاهقلیان، مجتبی دهقان صفحات 7-24
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش نگرانی، طرحواره های هیجانی و سیستم های مغزی-رفتاری (BIS- BAS) در پیش بینی باورهای وسواسی بود. در قالب یک طرح همبستگی، 152 دانشجوی مقطع کارشناسی دانشگاه خوارزمی (81 دانشجوی دختر و 71 دانشجوی پسر) با دامنه سنی 18 تا 22 سال از طریق روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های نگرانی پنسیلوانیا، سیستم های مغزی-رفتاری، طرحواره های هیجانی و باورهای وسواسی را تکمیل نمودند. برای تحلیل نتایج پژوهش حاضر از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به روش گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد بین متغیرهای نگرانی و سیستم های مغزی -رفتاری با باورهای وسواسی رابطه مثبت و معنادار وجود داشت. همچنین نتایج نشان داد بین اغلب مولفه های طرحواره های هیجانی با باورهای وسواسی رابطه معنی دار وجود داشت. در ادامه نتایج رگرسیون نشان داد متغیرهای پیش بین پژوهش حاضر توانستند 4/41 درصد از تغییرات متغیر باورهای وسواسی را تبیین کنند. طبق نتایج پژوهش حاضر می توان گفت وجود نگرانی زیاد و همچنین استفاده از طرحواره های هیجانی ناسازگار در افرادی که سطوح بالایی از فعالیت سیستم های مغزی-رفتاری را نشان می دهند، می تواند پیش بینی کننده ی گرایش آنها به سمت باورهای وسواسی باشد.
    کلیدواژگان: باورهای وسواسی، سیستم های مغزی، رفتاری، طرحواره های هیجانی، نگرانی
  • فرزانه ملک پور *، مهناز مهرابی زاده هنرمند، محمد رحیمی صفحات 25-42
    افسردگی از شایع ترین اختلالات خلقی است که عوامل گوناگون هیجانی، شناختی، رفتاری و فیزیولوژیک در بروز آن نقش دارند. از جمله عوامل شناختی موثر در بروز آن می توان به خودانتقادی ، کمال گرایی ناسازگار، خودمجذوبی خصوصی و عمومی اشاره کرد. هدف از پژوهش حاضر آزمایش برازندگی الگوی پیشنهادی رابطه علی انواع خودمجذوبی و کمال گرایی ناسازگار با افسردگی از طریق میانجی گری خودانتقادی در دانشجویان بود. به این منظور نمونه ای شامل 236 نفر از دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز که به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شده بودند در این پژوهش شرکت کردند. از دانشجویان خواسته شد به مقیاس خودمجذوبی، خرده مقیاس کمال گرایی ناسازگار، پرسشنامه افسردگی بک و مقیاس سطوح خودانتقادی پاسخ دهند. نتایج نشان داد که تمام ضرایب مسیر بین متغیرها از لحاظ آماری معنی دار بودند. از سوی دیگر، طبق نتایج پژوهش، رابطه غیر مستقیم کمال گرایی ناسازگار، خودمجذوبی عمومی و خودمجذوبی خصوصی با افسردگی از طریق میانجی گری خودانتقادی معنی دار به دست آمد. بر این اساس چنین به نظر می رسد که رابطه ی علی انواع خودمجذوبی و کمال گرایی ناسازگار با افسردگی از طریق نقش میانجی گری خودانتقادی در دانشجویان قابل تبیین است و انواع خودمجذوبی، کمال گرایی ناسازگار و خودانتقادی را می توان به عنوان پیش بین های افسردگی در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: افسردگی، خودانتقادی، خودمجذوبی، دانشجو
  • صمد فریدونی، امیر هوشنگ مهریار *، حجت الله جاویدی، رامین افشاری صفحات 43-58
    پژوهش حاضر به هدف بررسی رابطه هیجان ابراز شده با سلامت روان و دانش از اسکیزوفرنیا در خانواده بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا در شیراز انجام شد. این مطالعه توصیفی و از نوع همبستگی بود. نمونه پژوهش شامل50 نفر (31 نفر زن و 19 نفر مرد) از خانواده های بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا بود که به صورت دردسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های هیجان ابراز شده، دانش از اسکیزوفرنیا و سلامت روان پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج نشان داد که دانش از اسکیزوفرنیا همبستگی منفی و سلامت روان همبستگی مثبت و معناداری با هیجان ابراز شده دارند. به طور کلی یافته ها حاکی از این بود که دانش نسبت به بیماری اسکیزوفرنیا و سطح سلامت روان با میزان هیجان ابراز شده توسط خانواده بیماران اسکیزوفرن ارتباط داشت. به نحوی که افراد دارای دانش بیشتر از سطح سلامت روان بیشتر و هیجان ابراز شده کمتری برخوردار بودند. در این میان میزان دانش از اسکیزوفرنیا نسبت به بهداشت روان بهتر قادر به پیش بینی میزان هیجان ابراز شده بود. لذا پیشنهاد می گردد به مداخلات حمایت اجتماعی از خانواده نظیر آموزش روانشناختی خانواده توجه بیشتری گردد.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، دانش از اسکیزوفرنیا، سلامت روان، هیجان ابراز شده
  • مهری رحمانی، اسحق رحیمیان بوگر *، سیاوش طالع پسند، مصطفی نوکنی صفحات 59-76
    هدف از انجام این پژوهش بررسی اثربخشی بازتوانی شناختی مبتنی بر رایانه بر بهبود حافظه کاری و عملکرد اجرایی بیماران زن مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس بود. در این مطالعه که با طرح پیش آزمون-پس آزمون با پیگیری دو ماهه اجرا شد؛ 36 زن مبتلا به ام اس با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در 3 گروه 12 نفره جایگزین شدند و گروه های آزمایش و پلاسیبو به ترتیب، تحت آموزش توان بخشی شناختی مبتنی بر رایانه و توان بخشی فیزیکی قرار گرفتند و گروه گواه نیز مداخله ای دریافت نکرد. کلیه شرکت کنندگان جلسه اول و آخر توسط آزمون های ویسکانسین و پاسات ارزیابی شدند. پژوهش در مدت 21 جلسه و در شهر اراک اجرا و داده ها با مدل تحلیل واریانس چند متغیره با اندازه گیری مکرر توسط نرم افزار SPSS-24 تحلیل شدند. یافته ها حاکی از آن بود که اثر اصلی عامل زمان(پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری) بر نمرات حافظه کاری و عملکرد اجرایی معنادار است.همچنین اثر تعامل زمان در گروه بر نمرات حافظه کاری و عملکرد اجرایی معنادار می باشد. نتیجه گرفته می شود بازتوانی شناختی مبتنی بر رایانه بر بهبود عملکردهای اجرایی بیماران زن مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس اثربخش است؛ لذا توصیه می شود این مداخله در مراکز درمانی در کنار سایر روش های درمانی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: بازتوانی شناختی، حافظه کاری، عملکرد اجرایی، مولتیپل اسکلروزیس
  • یوسف اسمری برده زرد، رویا رسولی *، حسین اسکندری صفحات 77-94
    قلدری در میان دانش آموزان یک مشکل رایج با عواقب جدی و ناراحت کننده برای قربانیان است. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی درمان گروهی متمرکز بر هیجان بر افزایش مهارت های اجتماعی – هیجانی، کاهش افسردگی وکاهش قلدری در دانش آموزان قلدر، بود. پژوهش به روش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل انجام پذیرفت. جامعه پژوهش شامل کلیه دانش آموزان قلدر مقطع تحصیلی متوسطه اول شهرستان بوکان در سال(95-1394). نمونه شامل 30 دانش آموز افسرده و قلدر با مهارت اجتماعی – هیجانی پایین بودند که به صورت نمونه گیری خوشه ایاز جامعه پژوهش انتخاب، سپس با جایگزینی تصادفی به دو گروه آزمایش(15نفر) و کنترل(15نفر)، تقسیم شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه قربانی قلدری( ایلی نویز، مهارت اجتماعی – هیجانی (SEL) و پرسشنامه افسردگی کودکان و نوجوانان (CADS) بود. مداخله بر روی گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 2 ساعته انجام شد. پس از مداخله پرسشنامه ها دوباره به عنوان پس آزمون اجرا گردید. داده ها با تحلیل کوواریانس چند متغیره (مانکوا) تحلیل شد. نتایج نشان داد که درمان گروهی متمرکز بر هیجان باعث کاهش افسردگی و قلدری و افزایش مهارت های اجتماعی – هیجانی به طور معنادار (05/. p≤) شده است. نتیجه گیری می شود درمان متمرکز بر هیجان می تواند در کاهش افسردگی و رفتارهای قلدرانه موثر باشد و آموزشی مناسب برای افزایش مهارت های اجتماعی و هیجانی است.
    کلیدواژگان: قلدری، مهارت هیجانی اجتماعی، افسردگی، درمان متمرکز بر هیجان
  • ناصر یوسفی، بنت الهدی کریمی پور، آرمان عزیزی * صفحات 95-110
    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی دو رویکرد مشاوره گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهدو مشاوره گروهی راه حل مدار بر عملکرد خانواده های در آستانه طلاق بود. در این پژوهش روش مداخله ای نیمه آزمایشی با استفاده از دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل انجام شد.جامعه آماری شامل کلیه زوجین دارای تعارض زناشویی و مشکلات سازگاری، که به مراکز مشاوره شهر اصفهان مراجعه نمودند بود. نمونه تحقیق شامل 30زوج(60نفر)از مراجعین مراکز مشاوره شهر اصفهان بود که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدندو در سه گروه ده خانواده ای جایگزین شدند. برای 10 زوج گروه اول آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد و برای 10 زوج گروه دوم مشاوره گروهی راه حل محور اجرا شد. 10 زوج گروه کنترل هیچ نوع آموزشی دریافت نکردند. برای ارزیابی عملکرد خانواده ها از پرسشنامه عملکرد خانواده 60 سوالی مک مستر استفاده گردید.داده های بدست آمده با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تحلیل شد. نتایج نشان داد هر دو رویکرد مشاوره گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهدو مشاوره گروهی راه حل مدار بر عملکرد خانواده های در آستانه طلاق به طور معناداری اثربخش بودند. همچنین اثربخشی رویکرد راه حل محور در مقایسه با رویکرد پذیرش و تعهد، در افزایش عملکرد مطلوب خانواده های در آستانه طلاق، بیشتر بود.با توجه به یافته ها می توان از دو رویکرد مشاوره گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهدو مشاوره گروهی راه حل مدار به عنوان رویکردهایی موثر، کم هزینه و کارآمد با قابلیت کاربرد وسیع در بهبود عملکرد خانواده و ترمیم روابط زوجین دارای مشکل ارتباطی، استفاده نمود.
    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، طلاق، عملکرد خانواده، مشاوره راه حل مدار
  • فاطمه عابدی *، ملوک خادمی اشکذری صفحات 111-128
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر آموزش شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر ابعاد بهزیستی روان شناختی دانش آموزان بود. طرح پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان پیش دانشگاهی مدارس ناحیه 3 آموزش و پرورش شهر کرج بودند که در سال تحصیلی 1394-1393 مشغول به تحصیل بودند. برای انتخاب نمونه دو مدرسه به طور تصادفی انتخاب شدند و پس از اجرای آزمون بهزیستی روان شناختی 30 نفر دانش آموز که در آزمون نمره پایینی کسب کرده بودند (کم تر از 36) به طور تصادفی 15 نفر در گروه آزمایشی و 15 نفر در گروه کنترل جایگزین شدند. برای گروه آزمایش طی 8 جلسه 90 دقیقه ای آموزش شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی برگزار گردید، در صورتی که برای گروه کنترل هیچ جلسه ای برگزار نشد. ابزار پژوهش پرسش نامه بهزیستی روان شناختی ریف بود. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد. آزمون تحلیل کوواریانس بین گروهی پس از حذف اثر پیش آزمون در هر یک از خرده مقیاس های پذیرش خود، روابط مثبت با دیگران، خودمختاری، تسلط بر محیط، زندگی هدفمند، رشد فردی و بهزیستی روان شناختی کل نشان داد که آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، بهزیستی روان شناختی و ابعاد آن را به طور معناداری افزایش داده است. نتایح پژوهش نشان می دهد که بهزیستی روان شناختی از عوامل فردی به ویژه حالات ادراکی و هیجانی تاثیر پذیرفته و باعث توانمندی افراد در شناخت و پذیرش محیط بلافصل و هیجانات خود، زمینه رشد شخصی، ارتباط مثبت با دیگران و تحقق هدفمندی در زندگی می گردد.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی، ذهن آگاهی، بهزیستی روان شناختی، دانش آموزان
  • سمیه کمالی ایگلی، خدیجه ابوالمعالی الحسینی *، کیانوش هاشمیان صفحات 129-146
    هدف این پژوهش تعیین برازش مدل مفهومی نقش واسطه ای تنظیم شناختی هیجان در ارتباط بین فرآیندهای ارتباطی خانواده و کمال گرایی با پرخاشگری بود. روش پژوهش توصیفی-همبستگی و جامعه آماری شامل دانش‏آموزان دختر دوره متوسطه دوم شهر تهران در سال 1394 بود. چهارصد و نود و هفت شرکت کننده به روش تصادفی چندمرحله ای انتخاب و پرسشنامه های پرخاشگری، فرآیندهای خانواده، کمال‏گرایی چندبعدی و تنظیم شناختی هیجان را تکمیل کردند. نتایج مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که مدل مفهومی با داده ها برازش دارد. اثر کل نگرانی افراطی و اثر غیرمستقیم آن، بواسطه ی تنظیم شناختی هیجان، بر پرخاشگری معنادار بود، اما اثر مستقیم آن بر پرخاشگری معنادار نبود. اثر کل پیگردی کمال بر پرخاشگری منفی و معنادار، اما اثر مستقیم و غیرمستقیم آن معنادار نبود. اثر کل و اثر مستقیم استاندارهای فردی بر پرخاشگری مثبت و معنادار، اما اثر غیرمستقیم آن معنادار نبود. هم‏چنین اثر کل، مستقیم و غیرمستقیم (بواسطه ی تنظیم شناختی هیجان) فرآیندهای خانواده بر پرخاشگری معنادار بود. پیشنهاد می شود که روان شناسان تربیتی و روان شناسان مدرسه از مداخلات مبتنی بر هیجان برای کاهش پرخاشگری دانش آموزان دختر دوره ی متوسطه استفاده کنند؛ همچنین، در آموزش خانواده بر اهمیت نقش تعاملات اعضای خانواده، اهداف واقع بینانه، و آسیب های ناشی از نگرانی افراطی در نوجوانان دختر تاکید کنند.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، تنظیم شناختی هیجان، فرآیندهای خانواده، کمال گرایی
  • مرتضی ترخان * صفحات 147-164
    پژوهش حاضر به منظور اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر تنظیم هیجان و معناداری زنان افسرده انجام شد. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. با استفاده از پرسشنامه های افسردگی بک، تنظیم هیجانی گراس و جان و معناداری زندگی استیگر و همکاران، 30 نفر از زنان افسرده که از تنظیم هیجانی و معناداری زندگی پایینی بهره مند بودند، به طور تصادفی ساده انتخاب و به طور داوطلبانه در دو گروه آزمایشی و کنترل (15 نفر در هر گروه) جایگزین شدند. گروه آزمایش هشت جلسه (هفته ای یکبار) فنون ACT را به طور گروهی بر اساس بسته آموزشی هیز دریافت نمودند و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. پس از اجرای مداخله ACT ، مجددا تنظیم هیجانی و معناداری زندگی اعضای هر دو گروه مورد اندازه گیری قرار گرفت. از تحلیل کوواریانس چندمتغیری(مانکوا) برای تحلیل داده ها استفاده شد. F محاسبه شده برای متغیرهای تنظیم هیجان و معناداری در زندگی در هر دو گروه تفاوت معناداری را نشان داد. به طور کلی یافته های این پژوهش حاکی از آن است، روش ACT را می توان مداخله ای موثر در افزایش تنظیم هیجان و معناداری زندگی زنان افسرده به حساب آورد.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، معناداری زندگی
  • فرزانه گل شکوه، رضا پاشا * صفحات 165-182
    هدف ازپژوهش حاضر بررسی اثربخشی دو شیوه مداخله ای درمانی نظریه ذهن و تحلیل رفتار کاربردی درکاهش رفتارهای نامطلوب کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی/ نقص توجه شهردزفول بود.نمونه شامل 30 کودک 6 تا12 ساله بود که با توجه به معیارهای DSM-5 به عنوان کودک دارای اختلال بیش فعالی/ نقص توجه معرفی شده بودند و به صورت تصادفی به 3 گروه 10نفری (دو گروه آزمایش ویک گروه کنترل ) تقسیم شدند.ابزاراندازه گیری شامل مقیاس درجه بندی اختلال کاستی توجه و بیش فعالی کانرزبود. ابتدا برای هر سه گروه پیش آزمون برگزار شد،سپس یکی از گروه های آزمایشی، آموزش نظریه ذهن و دیگری آموزش تحلیل رفتار کاربردی را به مدت سه ماه ،هرماه 5 جلسه یک ساعته می دیدند و گروه کنترل برنامه های عادی خود را بدون هیچ آموزشی می گذراند.داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس یک راهه تجزیه و تحلیل شد ،نتایج نشان داد گروه آزمایشی که آموزش تحلیل رفتار کاربردی را دیده بودند به طور معنی داری رفتارهای نامطلوب آنها کاهش یافته بود،اما رفتارهای نامطلوب گروهی که آموزش نظریه ذهن را دیده بودندکاهش معنی داری نداشتند.
    کلیدواژگان: اختلال بيش فعالي، نقص توجه، تحليل رفتار کاربردي، نظريه ذهن
|
  • Soheila Shafiee, Mahnaz Shahgholian, Mojtaba Dehghan Pages 7-24
    The aim of this research was to investigate the role of worry, emotional schemas and brain-behavioral systems (BIS-BAS) in prediction of obsessive beliefs. in a correlation design, 152 undergraduate students of kharazmi University of karaj (81 girl students and 71 boy students) of the age range of 18 to 22 years were selected through available non-probability sampling and completed penn State worry questionnaire, carver and white brain-behavioral systems questionnaire, emotional schema scale and obsessive beliefs questionnaire. In order to analyze of data, Pearson correlation coefficient and stepwise multiple regression were used. The results showed that there was a significant positive correlation between worry and brain-behavioral systems with adolescents’ obsessive beliefs. The results also showed that there was a significant relationship between most components of emotional schemas with adolescents’ obsessive beliefs. Moreover, the regression results showed that predictor variables in current study could explain the 41/4 percent of the changes in obsessive beliefs variable. According to the results of this study can be said that high levels of worry and using of maladaptive emotional schemas in people who have high levels of brain-behavioral systems activity, can predict their tendency towards obsessive beliefs.
    Keywords: Brain, Behavioral Systems, Emotional Schemas, Obsessive Beliefs, Worry
  • Farzaneh Malekpour, Mahnaz Mehrabizadeh, Mohammad Rahimi Pages 25-42
    Depression is one of the most common mood disorders that various emotional, cognitive, behavioral, and physiological factors contribute to it. Self-criticism, maladaptive perfectionism and self-absorption (private and public) are some of the cognitive factors that play a role in depression. The purpose of this study was to examine suggested pattern of the causal relationship of types of self-absorption and maladaptive perfectionism with depression through the mediating role of self-criticism. A group of 236 students of Shahid Chamran University (SCU) was selected by multi-stage random sampling and completed the Self-absorption Scale, maladaptive Perfectionism Subscale, Beck’s Depression Inventory and the levels of Self-criticism Scale. The results showed that all direct relationship between variables were statistically significant. On the other hand, the non-direct relationship of maladaptive perfectionism, public self-absorption and private self-absorption with depression through the mediating role of self-criticism were statistically significant. It seems that The causal relationship of types of self-absorption and maladaptive perfectionism with depression through the mediating role of self-criticism in students can be explained and types of self-absorption, maladaptive perfectionism and self-criticism can be considered as predictors of depression.
    Keywords: depression, self, absorption, self, criticism, university student
  • Samad Fereidooni, Amir Hoshang Mehriar, Hojjatollah Javidi, Ramin Afshari Pages 43-58
    This research was conducted to investigate the relationship between expressed emotion with mental health and knowledge of schizophrenia in schizophrenic patient's caregivers who lived in Shiraz. 50 patients (31 females and 19 males) selected through a convenience sampling from families of patients with schizophrenia that hospitalized in Shiraz Psychiatric Hospital. They responded to questionnaires knowledge of schizophrenia, mental health and expressed emotion. Multiple regression was used to analyze the data. The results showed, the expressed emotion have a significant negative correlation with the level of knowledge of schizophrenia and a significant positive correlation with the mental health. In general, the findings suggest that knowledge of schizophrenia and mental health were associated with the emotions expressed by family members of schizophrenic patients. People who had more knowledge, they had better mental health and less expressed emotion. In the meantime, the knowledge of schizophrenia towards mental health were better able to predict the amount of expressed emotion. Therefore, it is recommended to pay more attention to social support interventions of the family be taken into account in order to prevent their psychological problems in the future.
    Keywords: Expressed emotion, Knowledge of Schizophrenia, Mental Health, Schizophrenia
  • Mehri Rahmani, Isaac Rahimian Boogar, Siavash Talepasand, Mostafa Nokani Pages 59-76
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of computer-based cognitive rehabilitation on improvement of working memory and executive function among female patients with relapsing-remitting multiple sclerosis. In the semi-experimental research design with pre/post-test and two months follow up with control group; 36 women with multiple sclerosis were selected through available sampling. Then they were randomly assigned into three groups (each group including 12 subjects). The experimental group was trained by computer-based cognitive rehabilitation; the Placebo group received physical rehabilitation intervention, and the control group received no intervention. All participants were evaluated in the first and the last sessions by the Wisconsin and PASAT Tests. The investigation was done during 21 sessions (5 months) in Arak city. Data was analyzed by multivariate analysis with repeated measures and with SPSS-24 software. Results showed that the main effect of time (pretest, post-test, follow up) is significant on working memory and executive function scores. Also the effect of time interaction in a group is significant on working memory and executive function scores. It is concluded that the computer-based cognitive rehabilitation is effective on improvement of executive functions of female patients with multiple sclerosis. Therefore, it is recommended to use this therapeutic intervention in clinical centers in conjunction with other methods.
    Keywords: cognitive rehabilitation, executive function, working memory, multiple sclerosis
  • Yousef Asmari Bardehzard, Roya Rasooli, Hossain Eskandari Pages 77-94
    Background and
    Purpose
    Bullying among students is a common problem with serious consequences and disappointing for the victims. The aim of this study was to investigate the effectiveness of emotion-focused group- therapy on increase social - emotional skills and decreasing depression and bullying, in the first high school bullying students. Material and
    Methods
    This study was the kind of semi experimental pretest - posttest without follow-up session and with the control group. To collect data was used Illinois Bullying questionnaire, depressed children and adolescents (CADS), social-emotional skills (SEL) questionnaires. The population of the study consisted of all bullying students in the first high school of Bukan city in 1394-95 and the sample included 30 depressed and bully students with low socio-emotional skills that was selected by cluster sampling and then by randomly were divided into two groups of 15 experimentation and 15 control. Emotion-focused intervention, on the experimental group for 8 sessions of 2 hours was performed. After intervention the questionnaires again as Post - test carried out. Data were analyzed by use of inferential statistics Multivariate analysis of covariance (MANCOVA). Finding: Group therapy based on emotion-focused therapy in the experimental group significantly (P≤ ./05) was reduced the overall score of depression and bullying and increase social - emotional skills.
    Conclusion
    emotion-focused therapy can be effective in reducing bullying behaviors and the appropriate training for social and emotional skills.
    Keywords: bullying, social emotional skills, depression, emotion, focused therapy
  • Naser Yoosefi * Pages 95-110
    The goal of this study was to compare the effectiveness of group therapy based on Acceptance and Commitment and Solution-focused group therapy on the function of the families in the verge of divorce. In this quasi-experimental study, using two experimental groups and one control group.The population consisted of all couples with marital conflict and adjustment problems that referred to Isfahan counseling centers. The sample included 30couples(60 person) referred to counseling centers in Isfahan who were selected by random sampling method.For 10 couples in the first group, therapy based on acceptance and commitment was performed and for secand10 couples group, solution focused couple therapy were used. 10 couples in control group received no training.To evaluate the function of the families McMaster Family Questionnaire 60 questions was used. Data were analyzed by covariance analysis. results showed that both Acceptance and Commitment Therapy and the solution-focused couple therapy on the families verge of divorce were significantly effective. Also efficacy of solution-focused couple therapy on increasing function of families on the verge of divorce was better than acceptance and commitment therapy.Regarding the findings,we can use two approaches to counseling based on Acceptance and Commitment and counseling with solution focused therapy as a low-cost and efficient approaches with wide applicability in improving family function and repairing couple relationships with communication problem.
    Keywords: Acceptance, Commitment, Divorce, family function, solution, focused counseling
  • Fateme Abedi, Molouk Khademi Ashkzari Pages 111-128
    The main objective of this study was considering the influence of mindfulness-based cognitive training on students’ psychological well-being dimensions. The method was progressed with the quasi-experimental design and pre-test & post-test with control group. The population was chosen randomly from all pre-university girl students who were educating in third district of Karaj from 2015 to 2016. This sample included 30 pre-university girl students of the two schools who had obtained low scores (less than 36) on pre-tests of psychological well-being. Then the selected population was randomly divided into experimental group and control group with 15 participants. The experimental group received the mindfulness-based cognitive therapy on psychological well-being lessons through eight 90 minutes sessions, while the control group had no training. The questionnaire was belonged to Reef psychological well-being. In order to analyze the data, multivariate variance was used. After omitting the influence of pre-test in every micro-scale of acceptance, positive relationships with others, autonomy, dominance on environment, realization of purpose in life, personal growth and psychological well-being, Between-group data analysis of co-variance showed that Mindfulness-based cognitive therapy based on awakening of the mind has meaningfully increased psychological well-being and its dimensions. The results of this analysis show that cognitive training has been highly impressive by individual factors especially cognitive and emotional states and results in the empowerment of individuals in immediate recognition and admission of the environment and emotions, personal growth, positive relationships with others and realization of purpose in life.
    Keywords: mindfulness, cognitive therapy, Psychological Well, being, students
  • Somaye Kamali Igoli, Khadijeh Abolmaali Alhosseini, Kianoosh Hashemian Pages 129-146
    The purpose of this study was to determine the fit of the conceptual model based on the mediating role of cognitive emotion regulation in the relationship between family communication processes and perfectionism with aggression. The research method was descriptive- correlational and the statistic population included secondary high school female students in 2015 in Tehran. Four hundred and ninety seven participants were randomly selected via a multistage method and completed questionnaires of aggression, family processes, multidimensional perfectionism cognitions and emotion regulation. The results of structural equation modeling showed that the conceptual model has a good fit with data. The total effect of excessive worry and its indirect effect, due to cognitive emotion regulation, on aggression was significant, but its direct effect on aggression was not significant. The total effect of perfection pursuit on aggression was negative and significant, but its direct and indirect effect was not significant. The total and direct effect of personal standards on aggression was positive and significant, but its indirect effect was not significant. Also, the total, direct and indirect effects of family processes (due cognitive emotion regulation) on aggression were significant. It is suggested that educational psychologists and school psychologists apply cognitive emotion-based interventions to reduce adolescent aggression; Also, in family training, emphasis on the role of family member's interactions, real goals, and harms caused by excessive worry in female adolescents.
    Keywords: Aggression, Cognitive Emotion Regulation, Family processes, Perfectionism
  • Morteza Tarkhan * Pages 147-164
    The present research aimed at examining the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on emotion regulation and life meaning of depressed women. This research was Semi experimental, with pretest-posttest and control group design . Using Beck`s depression, John and Gross`s emotion regulation and Steger and et al life meaning questionnaire, 30 people of depressed women with low emotion regulation and life meaning were randomly selected and were voluntarily assigned to experimental and control groups (15 persons in each group). The experimental group received 8 sessions of Hayes`s ACT techniques (one session weekly) and the control group did not receive any intervention. After the intervention of ACT, the emotion regulation and life meaning of the members of both groups was measured again. Multivariate covariance analysis (Man Cova) was used to analyse data. Calculated F for emotional regulation and life meaning variables showed significant difference in both two groups. Generally, the findings of this study indicate that the ACT method can be an effective intervention in increasing the emotional regulation and life meaning of depressed women.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, emotional regulation, life meaning
  • Farzaneh Golshekoh, Reza Pasha Pages 165-182
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of two interventional therapeutic methods of mind theory and the Applied Behavioral Analysis(ABA) in reducing the adverse behaviors of children with ADHD in Dezful city. The sample was included 30 children aged 6 to 12 who according to DSM-5 introduced and randomly divided into 3 groups of 10 (two experimental and control groups). The measurement tool included the degree of Conner’s attention deficit hyperactivity disorder. First, for each of the three groups, a pretest was conducted, then one of the experimental groups, the theory of mind and the other, considered the application behavioral analysis training for three months, 5 sessions per hour each month, and the control group their normal programs without any training.The data were analyzed using one-way covariance analysis.The results showed that the experimental group who had seen Applied Behavioral Analysis was significantly reduced their undesirable behaviors, but unpleasant group behaviors who had seen the theory of mind training did not significantly decrease.
    Keywords: Applied Behavior Analysis (ABA), ADHD, Theory of mind