فهرست مطالب

علوم زراعی ایران - سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 67، پاییز 1394)

فصلنامه علوم زراعی ایران
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 67، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی عبادی، قاسم پرمون، الهام صمدی کلخوران، کامل سجاد صفحات 179-192
    به منظور بررسی اثر مصرف انفرادی و اختلاط چند علف کش در کنترل علف های هرز گندم دیم، آزمایشی به صورت بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در دو سال زراعی 1389 تا 1391 در شهرستان گرمی استان اردبیل اجرا گردید.تیمارهای آزمایش شامل دو بار وجین دستی، علف کش توفوردی (U 46 D)، کلودینافوپ پروپارژیل (تاپیک)، فنوکساپروپ پی اتیل+ مفن پاپر دی اتیل (پوماسوپر)، تری بنورون متیل (گرانستار)، دیفن زوکوات (آونج)، تاپیک + توفوردی، تاپیک + گرانستار، پوماسوپر + توفوردی، پوماسوپر + گرانستار، آونج + توفوردی، آونج + گرانستار، آیش به همراه گلایفوسیت و شاهد (با علف هرز) در غلظت های توصیه شده استفاده شدند. نتایج نشان داد که علف کش های مورد ارزیابی اثر معنی داری بر کاهش تراکم گلایول وحشی، یولاف وحشی و سایر علف های هرز داشتند. بالاترین میزان کاهش تراکم گلایول وحشی (100درصد، 12/88 درصد و 32/61 درصد)، یولاف وحشی (24/93 درصد، 13/95 درصد و 72/94 درصد) و سایر علف های هرز (36/83 درصد، 98 درصد و 90/75 درصد) به ترتیب در تیمار دو بار وجین دستی، آیش+ گلایفوسیت و تاپیک + گرانستار مشاهده شدند. بالاترین میزان کاهش زیست توده گلایول وحشی (91/83 درصد) و سایر علف های هرز (02/91 درصد در سال اول و 71/58 درصد در سال دوم) در تیمار تاپیک + توفوردی حاصل شد. عملکرد دانه در تیمار علف کش تاپیک (2595 کیلوگرم در هکتار)، وجین دستی (2571 کیلوگرم در هکتار) و پوماسوپر + گرانستار (2269 کیلوگرم در هکتار) در سال اول بیشتر بود. با توجه به نتایج بدست آمده از این پژوهش به نظر می رسد که مصرف تاپیک و یا تاپیک همراه با توفوردی برای کنترل علف های هرز منطقه مناسب تر باشد. مخلوط علف کش های پوماسوپر + گرانستار نیز برای حصول عملکرد بالا در گندم دیم مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: آیش، اختلاط علف کش ها، زیست توده، علف های هرز و گندم دیم
  • اعظم اکبری، علی ایزدی دربندی، کیوان بهمنی، حسینعلی رامشینی صفحات 193-204
    به منظور ارزیابی تحمل تنش خشکی و شناسایی ژنوتیپ های متحمل رازیانه، نتاج نسل اول سه رقم سنتتیک و هفت اکوتیپ والدی رازیانه در شرایط بدون تنش و تنش خشکی بعد از گلدهی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1392 در پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که از نظر کلیه صفات مورد ارزیابی اختلاف بسیار معنی داری بین ژنوتیپ های مورد مطالعه در هر دو شرایط وجود داشت. مقایسه میانگین ها نشان داد که در شرایط بدون تنش ژنوتیپ های سنتتیک میانرس و مشکین شهر با 2357 و 2208 کیلوگرم در هکتار و در شرایط تنش خشکی نیز ژنوتیپ های مشکین شهر و سنتتیک میانرس با 1091 و 5/1081کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه را تولید کردند. از نظر شاخص های تحمل خشکی، بیشترین مقادیر شاخص میانگین حسابی (MP)، میانگین هندسی (GMP)، شاخص عملکرد (YI) و شاخص تحمل (STI)، متعلق به ژنوتیپ های سنتتیک میانرس، مشکین شهر و مغان بود. همبستگی بین شاخص های تحمل خشکی و عملکرد دانه نشان داد که شاخص های MP، GMP، YI وSTI همبستگی مثبت و معنی داری با عملکرد دانه در هر دو شرایط بدون تنش و تنش خشکی داشتند و به عنوان شاخص های مناسب جهت گزینش ارقام پرمحصول رازیانه در هر دو شرایط شناسایی شدند. نتایج این آزمایش نشان داد که روش تولید رقم سنتتیک برای گیاه رازیانه مناسب بوده و این ارقام در محیط های با آب و هوای متغیر، به خصوص شرایط کمبود آب می توانند عملکرد رضایت بخشی تولید کنند.
    کلیدواژگان: ارقام سنتتیک، تنش خشکی، رازیانه و شاخص های تحمل
  • امیر وحدتی راد، مسعود اصفهانی، غلامرضا محسن آبادی، علی اعلمی صفحات 205-222
    به منظور ارزیابی اثر زمان نشاکاری بر انتقال مجدد و عملکرد دانه ارقام برنج، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال های 1392 و 1393 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان انجام گرفت. کرت های اصلی شامل شش رقم برنج (هاشمی، سنگ جو، علی کاظمی، درفک، خزر و گوهر) و کرت های فرعی شامل سه زمان نشاکاری (15 اردیبهشت، 30 اردیبهشت و 15 خرداد) بودند. نتایج نشان داد که با تاخیر در زمان نشاکاری، میزان انتقال مجدد ماده خشک از اندام هوایی به دانه ها بطور معنی داری افزایش یافت. رقم گوهر با 1/139 گرم در مترمربع بیشترین میزان انتقال مجدد ماده خشک از اندام هوایی را به خود اختصاص داد و ارقام هاشمی، سنگ جو و علی کاظمی از کمترین میزان انتقال مجدد ماده خشک برخوردار بودند. نتایج حاکی از آن بود که عملکرد دانه از ارتباط مثبت و معنی داری با دما و تابش تجمعی برخوردار بود و بیشترین دمای تجمعی دریافتی (3/1422 و 8/345 درجه سانتی گراد) به ترتیب درکل دوره رشد و دوره پر شدن دانه، در زمان نشاکاری اول ثبت شد. نتایج این تحقیق نشان داد که کسر فتوترمال بعنوان یک شاخص ترکیبی از دما و تابش، بطور مناسبی می تواند در توجیه تغییرات عملکرد دانه ارقام برنج استفاده شود و انتخاب زمان نشاکاری مناسب به منظور قرارگرفتن ارقام برنج در شرایط دما و تابش مناسب می تواند به دریافت کسر فتوترمال تجمعی بیشتر (تا 4/137 مگاژول بر مترمربع در درجه سانتی گراد) و عملکرد دانه بالاتر (تا 8/3916 کیلوگرم در هکتار) منجر شود. در این پژوهش، زمان نشاکاری 15 اردیبهشت به علت فراهم شدن شرایط دمایی و تابش مناسب در دوره رویشی و زایشی ارقام برنج و تاثیر مطلوب آن بر عملکرد و اجزای عملکرد برتر از سایر زمان های نشاکاری بود.
    کلیدواژگان: برنج، تابش تجمعی، دمای تجمعی، زمان نشاکاری و کسر فتوترمال
  • ساره لرکی، افراسیاب راهنما، امیر آینه بند صفحات 223-235
    کودهای پتاسیم، جذب و تجمع کادمیم در گیاه را در خاک های آلوده به کادمیم کاهش می دهند. به منظور بررسی نقش پتاسیم در کاهش اثر نامطلوب کادمیم در دو رقم گندم دوروم (بهرنگ و یاواروس)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سطوح تیماری مختلف شامل شاهد، 20 میلی گرم کادمیم بر کیلوگرم خاک (از منبع کلرید کادمیم)، 20میلی گرم کادمیم بر کیلوگرم خاک به همراه دو سطح 300 و450 میلی گرم پتاسیم بر کیلو گرم خاک از منبع سولفات پتاسیم و دو سطح 30 و 45 میلی گرم پتاسیم بر کیلو گرم خاک از منبع نانو کلات پتاسیم 27 درصد، در سال 1391 در دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اجرا گردید. نتایج نشان داد که کادمیم به تنهایی باعث کاهش عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص کلروفیل، محتوای آب نسبی، هدایت روزنه ای، محتوی کلروفیل کل و محتوای پتاسیم دانه هر دو رقم (به ترتیب 72، 50، 22، 23، 57، 30 و 53 درصد) گردید، ولی میزان کادمیم دانه را به میزان 13 برابر افزایش داد. مصرف پتاسیم همراه با کادمیم به ویژه در سطوح 30 و 300 میلی گرم پتاسیم، به ترتیب از منابع نانوکلات پتاسیم و سولفات پتاسیم، منجر به کاهش اثرات نامطلوب ناشی از کادمیم بر صفات زراعی و فیزیولوژیک گردید و به ویژه محتوای کادمیم دانه را در مقایسه با تیمار کادمیم (به تنهایی) کاهش داد. براساس یافته های این پژوهش، پتاسیم نقش بسیار مهمی در بهبود رشد گیاه و کاهش تجمع کادمیم در دانه های دو رقم گندم مورد ارزیابی داشت.
    کلیدواژگان: کلرید کادمیم، گندم دوروم، نانو کلات پتاسیم، محتوای آب نسبی و هدایت روزنه ای
  • هاشم هادی، عبدالقادر کلانتر صفحات 236-250
    به منظور ارزیابی اثر تعدیل کنندگی روش های زیستی (میکوریزا)، محلول پاشی گلایسین بتائین و عصاره ریشه چغندر و ژل سوپرجاذب در شرایط خشکی در گیاه کرچک به عنوان کشت دوم، آزمایشی دوساله (1391 الی1392) به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی جهاد کشاورزی شهرستان اشنویه، استان آذربایجان غربی انجام شد. آبیاری بعد از رسیدن رطوبت خاک به 80، 70، 60 و 50 درصد ظرفیت زراعی به عنوان فاکتور اصلی و محلول پاشی گلایسین بتائین (50 میلی مولار)، عصاره ریشه چغندر قند، ژل سوپرجاذبA200 (225 کیلوگرم در هکتار) و قارچ میکوریزا (Glomus mosseae) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که افزایش شدت تنش از 80 تا 50 درصد ظرفیت زراعی، باعث کاهش49 درصدی عملکرد دانه کرچک شد. کمترین میزان روغن (9/43 درصد) در دانه های گیاهان شاهد (آبیاری شده در ظرفیت زراعی 50 درصد) به دست آمد. بیشترین میزان مالون دی آلدئید (2/177 نانو مول بر گرم وزن تر برگ) در تنش شدید خشکی و در گیاهان شاهد (تیمار نشده) به دست آمد. بیشترین عملکرد دانه (2730 کیلوگرم در هکتار)، بیشترین میزان فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز (APX) (9/117 تغییرات جذب در دقیقه در میلی گرم پروتئین)، بیشترین میزان فعالیت آنزیم کاتالاز (CAT) (1/87 تغییرات جذب در دقیقه در میلی گرم پروتئین) و حداکثر فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز (SOD) (9/46 واحد در میلی گرم پروتئین) از تیمار محلول پاشی با عصاره چغندر به دست آمد. نتایج آزمایش حاضر نشان داد که در کلیه سطوح آبیاری، محلول پاشی گلایسین بتائین و عصاره چغندر از طریق القای سازوکار تحمل، باعث افزایش میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی شده و در نتیجه عملکرد دانه گیاهان تیمار شده به علت کاهش آثار مضر تنش خشکی نسبت به گیاهان شاهد، افزایش یافت. بر اساس نتایج این آزمایش به نظر می رسد که محلول پاشی برگی عصاره ریشه چغندر قند جهت تعدیل اثر تنش خشکی در کرچک مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، تنش خشکی، کرچک، کشت دوم و محلول پاشی
  • سمیرا الفتی، صحبت بهرامی نژاد، رضا حق پرست، رحمان رجبی صفحات 251-257
    کمبود آهن و روی در جیره غذایی باعث بروز سوء تغذیه در مردم بسیاری از کشورهای جهان می شود. با توجه به اینکه فرایند جذب، انتقال و ذخیره عناصر ریزمغذی در دانه تحت کنترل عوامل ژنتیکی است، تحقیقات جهت شناسایی ژنوتیپ هایی که توانایی جذب بیشتر این عناصر را از خاک داشته و بتوانند مقادیر بیشتری از آنها را در دانه ذخیره کنند، در حال گسترش است. هدف از اجرای این پژوهش که در سال زراعی 91-1390 در مزرعه موسسه تحقیقات کشاورزی دیم (ایستگاه سرارود) در قالب طرح آماری بدون تکرار اجرا شد، ارزیابی تنوع ژنتیکی در 142 ژنوتیپ گندم نان از نظر محتوای آهن و روی در دانه و رابطه آن ها با عملکرد و اجزای عملکرد در شرایط دیم در مقایسه با دو رقم زراعی ریژاو و آذر2 (به عنوان شاهد) بود. نتایج نشان داد که محتوای آهن و روی دانه در ژنوتیپ های گندم مورد ارزیابی به ترتیب از 70 تا 109 و 31 تا 61 میلی گرم در کیلوگرم متغیر بود. رقم آذر2 به طور معنی داری محتوای روی دانه بیشتری از رقم ریژاو داشت. محتوای آهن دانه هیچ کدام از ژنوتیپ های مورد ارزیابی بیشتر از رقم های ریژاو و آذر2 نبود. نتایج حاصل از تجزیه همبستگی بین صفات نیز نشان داد که همبستگی معنی داری بین محتوای آهن و روی دانه وجود نداشت.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، عملکرد دانه، عناصر ریزمغذی و گندم نان
|
  • Ebadia., G. Parmoon, A. Samadi Calkhoran, K. Sajed Pages 179-192
    To study the effect of mixture of herbicides on weeds control in rainfed bread wheat in Ardabil (Germi, Iran) a filed experiment was carried out using randomized complete block design with four replications in 2009-2011 cropping seasons. Experimental treatments included hand weeding, 2, 4-D (U 46D), Clodinafop - propargyl (Topic), Fenoxaprop pethyl+ Mefenpyridiethyl (Puma Super), Tribenuron methyl (Granstar), Difenzokvat (Avenge), 2, 4-D + Topic, Topic + Granstar, Puma Super + 2, 4-D, Puma Super + Granstar, Avenge + 2, 4-D, Avenge + Granstar, control (Weedy) and fallow with roundup (glyphosate). Herbicides were used at recommended doses. Analysis of variance showed that different herbicides had significant effect on reduction (%) of Gladiolus, wild oats and other weeds density. Maximum reduction (%) of Gladiolus (100%, 88.12% and 61.32 %), wild oats (93.24%, 95.13 % and 94.72 %) and other weeds density (83.36%, 98% and 75.90%) was observed in two times hand weeding, fallow + Glyphosute and Topic + Granstar, respectively, also maximum reduction (%) of Gladiolus and other weeds biomass was observed in Topic + 2, 4 -D. of Year × herbicide interaction effect was significant on grain yiled. The higher grain yield was obtained in Topic (2595 kg.ha-1), hand weeding (2571 kg.ha-1) and Pumasuper + Granstar (2269 kg.ha-1) in 2010. In conclusion, results of this experiment showed that Topic or Topic + 2, 4-D can be used for weed control in rainfed weed in Germi region in Ardabil province of Iran. Aplication of Pumasuper + Granstar is also an option.
    Keywords: Biomass, Fallow, Mixture of herbicides, Rainfed wheat, Weeds
  • Akbaria., A. Izadi Darbandi, K.Bahmani, H. A. Ramshini Pages 193-204
    To evaluate drought stress tolerance and identifying of tolerant fennel varities/ecotypes, three synthetic fennel varieties and their seven parents in two separated experiment normal irrigation and post flowering drought stress were carried out in a complete block design with three replications in 2013 in Aburihan campus, university of Tehran, Iran. Analysis of variance showed that there was a significant difference among varities/ecotypes for all the traits in two experiments, which implies genetic variation among the fennel germplasm studied. Mean comparison showed that the highest seed yield in normal irrigation belonged to medium maturity synthetic variety and Meshkinshahr ecotype with 2357 and 2208 kg.ha-1, respectively. In drought stress condition Meshkinshahr ecotype and medium maturity synthetic variety produced 1091 and 1081.5 kg.ha-1, respectively. Considering drought tolerance indices, the highest mean productivity (MP), geometric mean productivity (GMP), yiled index (YI), stress tolerance index (STI) belonged to medium maturity synthetic variety, Meshkinshahr and Moghan ecotypes. Correlation coefficients between drought tolerance indices and seed yield showed that in both normal and drought stress conditions MP, GMP, YI and STI indices had positive and significant relationship with seed yield, and this implies that selection of drought tolerant varieties are possible. In conclusion, development of synthetic varieties of fennel is recommendable and developed varieties may produce better yield in water deficit prone environments.
    Keywords: Drought Stress, Drought Tolerance Indices, Fennel, Synthetic varieties
  • Vahdati, Rad A., M. Esfahani, Gh. Mohsenabadi, A. Aalami Pages 205-222
    To evaluate the effect of transplanting time on dry matter remobilization and grain yield of rice cultivars, a split plot arrangement in randomized complete block design was carried out with three replications in 2013 and 2014 at the College of Agriculture, University of Guilan, Rasht, Iran. The experiment consisted of six rice cultivars (Hashemi, Sangejo, Alikazemi, Dorfak, Khazar and Gouhar) and three transplanting times (05 May, 20 May and 05 June). Results showed that dry matter remobilization significantly increased from shoot to grains with delay in transplanting time. The highest dry matter remobilization was measured in Gouhar cultivar with 139.1 g.m-2 and the lowest in Hashemi, Sangejo and Alikazemi cultivars. Grain yield was positively associated with accumulated temperature and radiation. Highest accumulated temperature (1422.3 and 345.8 ˚C in whole growing and grain filling periods, respectively) were recorded in the first transplanting time. Results also showed that the Photothermal Quotient index as a ratio of radiation and temperature can be used in explantation of observed variation in grain yield of rice cultivars. Suitable transplanting time can be chosen using accumulated PTQ as different plant growth stages experienced favorable conditions of temperature and radiation (137.4 Mj.m-2.˚C for 3916.8 kg.ha-1 grain yield). In this study, transplanting on 05 May provided the favorable conditions of temperature and radiation during the vegetative and reproductive stages of rice cultivars and had positive impact on grain yield and its components.
    Keywords: Accumulated radiation, Accumulated temperature, Photothermal Quotient, Rice, Transplanting time
  • Larkis., A. Rahnama, A. Aynehband Pages 223-235
    Potassium fertilizers affect cadmium uptake and accumulation in plants under cadmium-contaminated soils. To determine the role of potassium in alleviating the adverse effect of cadmium in two durum wheat cultivars (Behrang and Yavaros), an experiment was carried out as factorial in randomized complete block design with three replications in Shahid Chamran university, Ahvaz, Iran in 2012. Experimental treatments included: control, 20 mg Cd kg-1 soil (CdCl2), 20 mg Cd kg-1 soil + two levels of 300 and 450 mg K kg-1 soil as potassium sulphate, and two levels of 30 and 45 mg K kg-1 soil as nano chelate potassium 27%. Cadmium on its own reduced grain yield, biological yield, chlorophyll index, relative water content, stomatal conductance, total chlorophyll content and grain K content in both cultivars (72, 50, 22, 23, 56, 30 and 53%, respectively), but grain Cd content was increased by 13 fold. Potassium application in combination with cadmium, especially in two levels of 30 and 300 mg K as nano chelate potassium and potassium sulphate, respectively, led to mitigating the negative effects caused by cadmium stress on agronomic and physiological traits. Grain cadmium content decreased in these treatemnets when compared with cadmium treatment. In conclusion, these findings showed that potassium plays an important role to improve durum wheat crop growth and reduce grain Cd content.
    Keywords: Cadmium chloride, Durum wheat, Nano chelate potassium, Relative water content, Stomatal conductance
  • Hadih., A.Kalantar Pages 236-250
    To study the effect of mychorizha, glysin betaein and sugar beet extract on some physiological and biochemical parameters of castor bean as a second crop under drought stress conditions, a split plot arrangement in randomized complete block design with three replications was carried out in the Agricultural Research Station of Oshnaviya, West Azarbijan, Iran, in 2012 and 2013. Drought stress applied at four levels (irrigation after soil moisture reached to 80%, 70%, 60% and 50% of field capacity) were as assigned to the main plots and foliar application with glycine betaine (50 mM), sugar beet extract (100%) and water (control) and the use of super absorbent gel A200 (225 kg.ha-1) and inoculation with mycorrhiza (Glomus mossea) were randomized in sub-plots. Foliar application of glycine betaine, sugar beet extract and water were carried out at leaf 10 stage of the plant, and mycorrhiza and super absorbent gel were applied at planting. Mean comparison showed that increasing stress intensity from 80% to 50% of field capacity decreased seed yield by 49%. The highest malondialdehyde content (177.2 nmol.gFW) was achieved in severe water deficit stress with spraying water (control). The highest seed yield (2730 kg.ha-1) and the highest activity of APX (117.9 A290.mg protein), CAT (87.1 A240.mg protein) and SOD (46.9 unit.mg protein) enzymes were achieved from foliar application of sugar beet extract. Therefore, at all levels of irrigation, glycine betain and sugar beet extract treatments through induction of tolerance mechanisims increased the activities of antioxidant enzymes and thus increased seed yield compared to control due to decreasing adverse effect of water deficit stress. Therefore, foliar spraying with sugar beet extract can be suggested to alleviate water deficit stress effect in castor bean.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Castor bean, Drought stress, Foliar application, Second crop
  • Olfatis., S. Bahraminejad, R. Haghparast, R. Rajabi Pages 251-257
    Iron and zinc deficiencies in the diet of people in many countries have caused some health problemsSince the processes of micronutrients uptake, translocation and utilization as well as their accumulation in the grain are under genetic control, therefore, research for identification of genotypes with higher ability in uptaking micronutrients from the soil and accumulating high content of micronutrients in their edible parts is developing. The aim of this experiment was evaluation of genetic variation of 142 bread wheat genotypes for grain iron and zinc content and their relationships with grain yield and yield components under rainfed conditions. The experiment was conducted in an unreplicated statistical design at the experimental field station of Dryland Agriculture Research Institute, Kermanshah, Iran, in 2011-2012 cropping season. Bread wheat genotypes were compared with “cv. Rijaw” and “cv. Azar2” as control. Results indicated that the range of grain iron and zinc content was from 70 to 109 and 31 to 61 mg.kg-1, respectively. Concentration of grain zinc content in genotype “cv. Azar2” was significantly higher than “cv. Rijaw”. Grain iron content in none of the bread wheat genotypes was significantly greater than “cv. Rijaw” and “cv. Azar2”. Correlation between grain iron and zinc content was not significant.
    Keywords: Bread wheat, Genetic variation, Grain yield, Micronutrients