فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 59، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/02
  • تعداد عناوین: 15
|
  • زویا طاهرگورابی، میترا مودی*، بهزاد مصباح زاده صفحات 126-141
    با توجه به شیوع بالای سرطان ها- به عنوان یکی از علت های عمده مرگ و میر در سراسر دنیا- به دنبال صنعتی شدن جوامع انسانی در سالیان اخیر، به ویژه سرطان پستان که در این مقاله به آن پرداخته شده است و تاثیر این سرطان به خصوص بر سلامت زنان که دارای نقش محوری در خانواده و جامعه هستند، اتخاذ روش های تشخیصی موثر و کارآمد در مراحل اولیه بسیار حائز اهمیت می باشد و باید به عنوان جزء اصلی استراتژی هایی که هدف آنها ارتقای سلامت زنان و کاهش میزان ابتلا و مرگ و میر ناشی از سرطان پستان است، لحاظ گردد. در این میان، آموزش و ارتقای سطح آگاهی زنان و توصیه به انجام روش های مختلف غربالگری سرطان پستان در مراحل اولیه با توجه به راهنماهای در دسترس، به عنوان اقدامات پیشگیرانه، نقش مهمی ایفا می کنند. در این مقاله مروری سعی شده است، شیوع و اپیدمیولوژی سرطان پستان، عوامل خطر و سطوح مختلف پیشگیری آن، مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، غربالگری، پیشگیری، زنان
  • مرتضی قوجازاده، صابر اعظمی آغداش*، محمد نقوی بهزاد صفحات 142-159
    زمینه و هدف
    مراقبت مبتنی بر شواهد، ترکیب نتایج تحقیقات با مهارت های مراقبتی تعریف می شود. مطالعه حاضر، با هدف مرور نظام مند موانع، تسهیل کننده ها، آگاهی، دانش، عملکرد، ادراک و نتایج مداخلات در زمینه مراقبت مبتنی بر شواهد در ایران انجام گرفته است.
    روش تحقیق: در این مطالعه مروری نظام مند، از روش های مختلف جستجوی پایگاه های اطلاعاتی و جستجوی دستی با استفاده از کلیدواژه های «مبتنی بر شواهد»، «پزشکی مبتنی بر شواهد»، «پرستاری مبتنی بر شواهد»، «عملکرد مبتنی بر شواهد»، «مراقبت مبتنی بر شواهد»، «فعالیت مبتنی بر شواهد»، «آموزش مبتنی بر شواهد»، «به کارگیری نتایج تحقیقات»، «کاربرد پژوهش» و ترکیب آنها با لیدواژه های «موانع»، «تسهیل کننده ها»، «نگرش»، «آگاهی»، «دانش»، «عملکرد»، «درک» و «ایران» و معادل های انگلیسی آنها، در پایگاه های اطلاعاتی SID، Magiran، Medlib، PubMed، Iranmedex، Google Scholar و CINAHL برای جمع آوری مقالات استفاده شد.
    یافته ها
    از 819 مقاله یافت شده در نهایت 25 مقاله وارد مطالعه شد.کمبود امکانات، کمبود وقت و عدم تسلط به روش تحقیق، مهمترین موانع عملکرد مبتنی بر شواهد بود. میزان آشنایی با اصطلاحات عملکرد مبتنی بر شواهد پایین بود (22/44%). کتاب های مرجع، به عنوان مهمترین منبع کسب اطلاعات بیان شد. سطح آگاهی، دانش و عملکرد مبتنی بر شواهد پایین بود (کمتر از50%). مراقبت علمی و حرفه ای، بیمار محوری و توجه به کیفیت خدمات، مفاهیم اصلی عملکرد مبتنی بر شواهد را از دیدگاه ارائه دهندگان تشکیل می داد. مطالعات مداخله ای، تاثیر مثبتی در بهبود عملکرد مبتنی بر شواهد داشتند.
    نتیجه گیری
    دانش و نگرش ضعیف و کمبود وقت، از مهمترین موانع کاربرد مراقبت مبتنی بر شواهد در ایران است که نیازمند برنامه ریزی دقیق تر و سیاست گذاری مطلوب تر جامعه علوم پزشکی برای رفع آنها می باشد.
    کلیدواژگان: مراقبت مبتنی بر شواهد، پزشکی مبتنی بر شواهد، علوم پزشکی، مرور نظام مند، ایران
  • سعید دانشمندی، علی اکبر پورفتح الله*، مهدی فروزنده مقدم صفحات 160-168
    زمینه و هدف
    با توجه به مشکلات متعدد عوامل مختلف در فعال سازی سلول های دندریتیک و پاسخ های ایمنی، نیاز به ماده ای مطمئن، موثر و کاربردی در روندهای ایمن درمانی است. چیتوزان، ماده ای موثر برای انتقال ژن و نیز جزئی از نانوداربست هاست. در این مطالعه، به تعیین اثر نانوپلیمرهای چیتوزان بر روی سلول های دندریتیک پرداخته شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، محلول چیتوزان (150 کیلودالتون)، در اسیداستیک %1 با استفاده از NaNO2 به صورت الیگومرهای 10 کیلودالتون در آمد. ذرات الیگومر، با استفاده از NaOH2 نرمال حاصل گردید. سلول های دندریتیک، با استفاده از GM-CSF از مغز استخوان موش ها تولید شدند. بر روی سلول های دندریتیک تیمارشده با چیتوزان، نشانگرهای بلوغ CD40، CD86 و MHC-II با روش فلوسیتومتری بررسی شد و تولید TNF-α، با روش ELISA و تکثیر سلول های T مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    در روز هشتم، خلوص سلول های دندریتیک، بیش از %90 بود. افزایش در همه نشانگرهای بلوغ بررسی شده CD40، CD86 و MHC-II، به صورت مشخص کننده بود (p<0.05). ترشح TNF-α و القای تکثیر سلول های T توسط سلول های دندریتیک تیمارشده با چیتوزان، به طور مشخص بیشتر از سلول های بدون تحریک بود (p<0.05).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که نانوپلیمرهای چیتوزان، می توانند باعث ارتقای فنوتیپ بلوغ، تولید سایتوکاین پیش التهابی و القای تکثیر سلول های T گردند؛ بنابراین، نانوکمپلکس ها و داربست های چیتوزان، می توانند باعث القا شده و ارتقای عملکردهای سلول های دندریتیک و پاسخ های ایمنی را سبب شوند.
    کلیدواژگان: چیتوزان، سلول دندریتیک، TNF، α، سلول T، نشانگر بلوغ
  • طیبه رمضانی، جواد بهارآرا*، نگار صغیری صفحات 169-178
    زمینه و هدف
    کلاله زعفران، به طور گسترده، بر ضد بیماری های مختلف انسان استفاده می شود. با توجه به خواص و مواد تشکیل دهنده این گیاه، در مطالعه حاضر، اثرات عصاره آبی زعفران بر القای تمایز سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق شده از مغز استخوان موش صحرایی به سمت استئوبلاست، بررسی شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، سلول های مغز استخوان ران موش های صحرایی جدا شد و فلوسایتومتری برای شناسایی سلول ها انجام گرفت. در گروه تجربی، سلول های بنیادی، با غلظت های مختلف 0/5، 1، 1/5 و 2 میلی گرم در میلی لیتر عصاره آبی زعفران، تیمار شدند. اثر سیتوتوکسیک عصاره آبی زعفران، به روش MTT و اثرات تمایزی آن، با رنگ آمیزی آلیزارین قرمز و سنجش فعالیت آلکالین فسفاتاز بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج فلوسایتومتری با استفاده از آنتی بادی بر ضد CD44، بنیادی بودن سلول های مورد استفاده را تایید نمود. یافته های حاصل از سنجش MTT نشان داد، این عصاره با غلظت حدود 5/1 میلی گرم در میلی لیتر، در مدت 24 ساعت منجر به مرگ 50 درصد سلول های بنیادی مشتق از مغز استخوان رت می شود (P<0.001). نتایج رنگ آمیزی نشان داد، عصاره آبی زعفران، به صورت وابسته به دوز (بیشترین تمایز در غلظتg/ml μ700)، در مدت 21 روز منجر به تمایز این سلول ها به استئوبلاست می گردد؛ همچنین فعالیت آلکالین فسفاتازی بالاتر در گروه آزمون نسبت به گروه کنترل، در روز 14 مشاهده گردید (P<0.001).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق شده از مغز استخوان رت تیمارشده با عصاره آبی زعفران، در مسیر تمایز، به استئوبلاست وارد می شوند.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی مزانشیمی، زعفران، استئوبلاست، موش صحرایی
  • ضیاء فلاح محمدی*، مرجان احمدی، کردآسیابی، محمد آقاسی صفحات 179-187
    زمینه و هدف
    فاکتور نروتروفیک مشتق از آستروسیت، یکی از اعضای خانواده نروتروفین هاست که موجب افزایش احتمال زنده ماندن و فعالیت سلول های دوپامینرژیک می شود. هدف از این تحقیق، بررسی اثر تمرین اختیاری بر سطح فاکتور نروتروفیکی مشتق از آستروسیت ساقه مغز پس از تخریب سلول های دوپامینرژیک ماده سیاه ساقه مغز برای ایجاد پارکینسون با استفاده از 6-هیدروکسی دوپامین در موش صحرایی بود.
    روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، 25 سر موش صحرایی نر در سه گروه: کنترل (9 سر)، پارکینسونی (9 سر) و گروه تمرین (7 سر) قرار گرفتند. گروه تمرین شامل موش های پارکینسونی بوده که به مدت دوازده هفته فعالیت داشتند. با تزریق داخل بطنی ترکیب 6-هیدروکسی دوپامین با غلظت 250 میکروگرم در 5 میکرولیتر، پارکینسون ایجاد شد. سطح فاکتور نروتروفیکی مشتق از آستروسیت ساقه مغز، با روش الایزا اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    میانگین فعالیت روزانه گروه تمرین 764/16±5384 متر بود. سطح فاکتور نروتروفیک مشتق از آستروسیت ساقه مغز گروه تمرین در مقایسه با گروه پارکینسونی، افزایش معنی داری داشت (P=.001). سطح فاکتور نروتروفیک مشتق از آستروسیت در گروه تمرین، هم سطح با گروه کنترل باقی ماند (P=0.615).
    نتیجه گیری
    تمرینات اختیاری، سبب افزایش مقاومت و محافظت نورون های ساقه مغز موش های صحرایی در برابر تخریب اکسیداتیو ناشی از تزریق سم عصبی می شود و نقش حفاظتی در برابر پارکینسون دارد.
    کلیدواژگان: تمرین اختیاری، 6، هیدروکسی دوپامین، فاکتور نروتروفیک، آستروسیت، پارکینسون
  • فاطمه بارانی، محمداسماعیل اسماعیل افضل پور*، سعید ایل بیگی، طوبی کاظمی، مهیار محمدی فرد صفحات 188-202
    زمینه و هدف
    بیماری کبد چرب، شایع ترین عامل اختلال آنزیم های کبدی است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر تمرینات مقاومتی و ترکیبی بر سطوح آنزیم های کبدی زنان بیمار دارای کبد چرب غیرالکلی بود.
    روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، 37 فرد بیمار شناسایی شدند و در سه گروه کنترل، تمرین مقاومتی و ترکیبی قرار گرفتند. تمرین مقاومتی در مدت 8 هفته به صورت 3 جلسه تمرین در هفته و هر جلسه شامل: 8 حرکت، 3 نوبت، 8-10 تکرار با شدت 60-75% یک تکرار بیشینه، اجرا شد. تمرین ترکیبی شامل: 4 حرکت مقاومتی در نیمی از جلسه و تمرین هوازی با شدت 60-75% حداکثر اکسیژن مصرفی در نیمه دیگر بود. آنزیم های AST، ALT و ALP با روش بیوشیمی، اندازه گیری و نتایج با آزمون t وابسته و آنالیز واریانس یک طرفه، در سطح معنی داری 0/05 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میزان ALP، فقط در گروه مقاومتی به طور معنی داری (p=0.03) کاهش یافت، ولی میزان AST و ALT، تغییر معنی داری نکرد. در گروه مقاومتی، میانگین نسبت ALT/AST بعد از تمرین نسبت به قبل از آن، افزایش معنی داری یافت (p =0.04)، اما در گروه ترکیبی و کنترل، تغییر معنی داری نداشت. در گروه مقاومتی، میانگین انعطاف پذیری (P<0/001)، حداکثر اکسیژن مصرفی (p=0.02)، قدرت عضله (p=0.003) و قدرت پنجه (P<0/001)، افزایش معنی داری یافتند.
    نتیجه گیری
    تمرین مقاومتی، می تواند با کاهش ALP و بهبود شاخص های آمادگی جسمانی، در بهبودی بیماران دارای کبد چرب موثرتر باشد.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، تمرین ترکیبی، آنزیم های کبدی، بیماری کبد چرب غیرالکلی
  • مجتبی ایزدی*، یحیی سخنگویی، انوش اقدامی، عبدالعلی بنایی فر صفحات 203-210
    زمینه و هدف
    ورزش به بهبود عملکرد انسولین کمک می کند. افراد چاق دارای اختلالات متابولیسمی هستند. مطالعه حاضر، با هدف بررسی اثر فعالیت ورزشی هوازی بر عملکرد سلول های بتای پانکراس در مردان چاق انجام گرفت.
    روش تحقیق: در این مطالعه نیمه تجربی، سطوح ناشتایی گلوکز، انسولین، تری گلیسرید و عملکرد سلول های بتای پانکراس در دو گروه تصادفی مردان چاق (28=n) ویک گروه دارای وزن معمولی (14=n)، در شرایط پایه، با یکدیگر مقایسه شد؛ گروه تجربی چاق، در یک برنامه تمرین های هوازی سه ماهه شرکت نمودند؛ درحالی که گروه کنترل، در هیچ برنامه ورزشی شرکت ننمودند. شاخص های آنتروپومتریکی و بیوشیمیایی هر دو گروه چاق تجربی و کنترل، به طور مجدد پس از دوره سه ماهه اندازه گیری شد. از آزمون تی مستقل برای مقایسه سطوح پایه متغیرها و از آزمون تی زوج برای مقایسه متغیرها قبل و بعد از برنامه تمرینی استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که افراد چاق، از سطوح پایین تر عملکرد سلول های بتا و سطوح بالاتر گلوکز و تری گلیسرید نسبت به مردان دارای وزن طبیعی برخوردارند (p ≤ 0.05). برنامه تمرین های هوازی، به افزایش معنی دار عملکرد سلول های بتا در گروه تجربی منجر شد (p = 0.019)؛ همچنین، غلظت های گلوکز (p = 0.023) و تری گلیسرید ناشتا (p = 0.031) و شاخص های آنتروپومتریکی نظیر: وزن (p = 0.028)، درصد چربی بدن (p = 0.016) و شاخص توده بدن (p = 0.024)، بعد از مداخله، در گروه تجربی کاهش یافت. ارتباط منفی معنی داری بین عملکرد سلولهای بتا و گلوکز ناشتا پس از اجرای برنامه تمرینی مشاهده شد. (p = 0.014، r= 0/68)
    نتیجه گیری
    فعالیت ورزشی هوازی، به افزایش عملکرد سلول های بتا و کاهش گلوکز خون در مردان چاق منجر می شود. این یافته ها، به نوعی از این فرضیه که فعالیت ورزشی منظم، به تاخیر در بروز دیابت نوع 2 در افراد چاق بزرگسال منجر می شود، حمایت می کند.
    کلیدواژگان: چاقی، ورزش هوازی، گلوکز، عملکرد سلول های بتا
  • علی وفایی نجار*، مهدیه سپاهی باغان، حسین ابراهیمی پور، محمدرضا میری، حبیب الله اسماعیلی، الهه لعل منفرد، نسیم میرزایی صفحات 211-218
    زمینه و هدف
    جهش رشد در دوره نوجوانی و به ویژه وقوع قاعدگی در دختران، سبب افزایش نیازهای تغذیه ای این سنین می شود. مطالعه حاضر، با هدف تعیین تاثیر آموزش تغذیه بر آگاهی و عملکرد تغذیه ای دانش آموزان مقطع راهنمایی شهرستان بیرجند انجام شده است.
    روش تحقیق: در این مطالعه نیمه تجربی، 120 نفر از دانش آموزان پایه دوم راهنمایی شهر بیرجند در سال 1391، به روش نمونه گیری خوشه ایدومرحله ای انتخاب شدند و به صورت تصادفی، در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای بود که قبل و یک ماه بعد از مداخله آموزشی (به روش سخنرانی و پرسش و پاسخ) توسط دانش آموزان تکمیل شد. داده ها پس از ورود به نرم افزارSPSS (ویرایش 16)، با استفاده از آزمون های کای دو، تی مستقل، تی زوجی و Anova، در سطح معنی داری 0/05 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره آگاهی گروه مداخله، پس از آموزش، از 21.35±4.57 به 26.66±4.4 افزایش یافت (P>0.001) و نمره عملکرد آنها از 1.84±7.39 به 1.86±8.31 افزایش یافت (P<0.04)؛ همچنین بین تغییرات میانگین نمره آگاهی بین گروه های مداخله و کنترل پس از آموزش تفاوت معنی داری مشاهده شد (P<0.05)، اما بین اختلاف میانگین نمره عملکرد دو گروه، تفاوت معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    آموزش به شیوه سخنرانی و پرسش و پاسخ، می تواند موجب افزایش قابل توجه آگاهی و تاحدودی بهبود عملکرد تغذیه ای نوجوانان گردد؛ اگر چه برای ارتقای رفتارهای تغذیه ای، استفاده از روش های موثرتری توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آگاهی، عملکرد، تغذیه، بلوغ، آموزش
  • محسن فوادالدینی*، سوری صغری راغبی، علیرضا فرهادیان، غلامرضا شریف زاده صفحات 219-227
    زمینه و هدف
    سوء تغذیه اگرچه یک مشکل شایع است اما ناشناخته بوده و مورد کم توجهی قرار گرفته است که می تواند سبب افزایش عوارض ناشی از بیماری و مرگ و میر بیماران بستری شود؛ بنابراین تشخیص زودهنگام سوء تغذیه برای حمایت های تغذیه ای بیمار بسیار مهم است. هدف اصلی این مطالعه، شناسایی و تعیین وضع تغذیه بیماران پذیرش شده در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بوده است.
    روش تحقیق: این مطالعه توصیفی-تحلیلی، بر روی بیماران پذیرش شده در 5 بیمارستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی بیرجند انجام شد. 549 بیمار بزرگسال بالای 20 سال، به روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی شده، از 5 بیمارستان انتخاب و ضمن اندازه گیری قد و وزن بیماران و تعیین شاخص توده بدنی با استفاده از ابزار جهانی غربالگری سوء تغذیه (MUST)، وضعیت سوء تغذیه آنها در بدو پذیرش ثبت گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (ویرایش 16) و به وسیله آزمون کای اسکوئر، در سطح 05/0P< تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    متوسط سن بیماران، 20±49 سال بود که 8/52 درصد آنان را مردان تشکیل می دادند. شیوع سوء تغذیه 58/8% به دست آمد (53% خطر بالا، 8/5% خطر متوسط). 57/1% (148 نفر) از بیماران زن بستری، دارای خطر بالا برای ابتلا به سوء تغذیه بودند؛ در حالی که در بین بیماران مرد، 3/49% (143 نفر) دارای خطر بالا بودند (0/03=P). شیوع سوء تغذیه در بیماران ساکن شهر، بالاتر از بیماران روستایی (0/001=P) و نیز در سنین بالای 45 سال به طور معنی داری بیشتر از سایر گروه های سنی بود (0/04=P).
    نتیجه گیری
    سوء تغذیه، یک مشکل عمومی است که بیش از 53% بیماران را تحت تاثیر قرار داده و نیازمند یک برنامه خدمات تغذیه بالینی سازمان یافته در مراکز درمانی می باشد.
    کلیدواژگان: سوء تغذیه، بیمارستان، شیوع، بزرگسالان، بیرجند
  • مرضیه مقرب، فاطمه سبزه کار*، غلامرضا شریف زاده، محمدصادق اذانی صفحات 228-236
    زمینه و هدف
    سوختگی، از پرهزینه ترین آسیب ها است که در همه سنین رخ می دهد. بنا بر اهمیت سوختگی و با توجه به اینکه ساختار جمعیتی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در هر منطقه تفاوت دارد، کسب اطلاعات خاص در هر منطقه، برای برنامه ریزی های پیشگیری و درمانی ضروری است؛ بنابراین مطالعه مقطعی گذشته نگرحاضر، با هدف بررسی عوامل اپیدمیولوژیک مرتبط با سوختگی های منجر به بستری شدن بیماران در بیمارستان امام رضا بیرجندانجام شد.
    روش تحقیق: مطالعه مقطعی (گذشته نگر) حاضر، بر روی کلیه بیماران مبتلا به سوختگی بستری شده در بیمارستان امام رضا بیرجند که 1160 نفر بودند در طی 6 سال (از ابتدای سال 1385 تا پایان اسفندماه 1390) انجام شد. داده های لازم توسط پرسشنامه پژوهشگرساخته، جمع آوری گردید و با استفاده از نرم افزار SPSS (ویرایش 15/5) و با کمک آزمون های آماری من ویتنی و کای اسکوئر تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران، 6/20±6/24 سال و طول مدت بستری آنها12/4±11/6روز بود. اغلب بیماران را مردان (5/8%)، افراد مجرد (54/1%)، بیکار (24/1%)، دارای تحصیلات در حد بی سواد یا ابتدایی (4/71%) و دارای بیمه خدمات درمانی (60/4%) تشکیل می دادند. بیشترین فراوانی عامل سوزاننده، شعله ناشی از احتراق نفت و بنزین (43/9%) و بیشترین علت، حوادث اتفاقی در منزل (73/1%) بود. 37/8% بیماران، 10 تا 29 درصد سوختگی داشتند و اغلب (55/9%)، سوختگی درجه 2 و 3 توام داشتند. 14/1% بیماران فوت شدند. بستری بیماران در فصول زمستان (28/2%) و پاییز (26%) بیشتر بود. ارتباط آماری معنی داری بین متغیرهای علت (0/001=P) و درصد سوختگی (0/001=P) با فصل وجود داشت. بین طبقات سنی مورد مطالعه و درصد سوختگی سطح بدن (0/001=P)، ارتباط آماری معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    شیوع سوختگی در مردان و در کودکان بیشتر رخ می دهد.
    کلیدواژگان: همه گیرشناسی، سوختگی، بیمار بستری، علت
  • محمد کریمیان شیرازی، غلامرضا رزمی*، ابوالقاسم نقیبی صفحات 237-245
    زمینه و هدف
    لیشمانیازیس جلدی یکی از بیماری های اندمیک واجد اهمیت بهداشتی در ایران است. تظاهرات بالینی این بیماری به دو شکل خشک و مرطوب دیده می شود. تشخیص گونه های لیشمانیا در هر منطقه جهت کنترل بیماری ضروری است، با توجه به تشابه مورفولوژیک آنها لازم است از روش های حساس از جمله واکنش زنجیره ای پلیمراز برای تعیین گونه های لیشمانیا استفاده گردد. مطالعه حاضر جهت تعیین گونه های انگل لیشمانیا به روش ملکولی از پاییز1390 تا تابستان 1392 در شهرستان مشهد انجام گرفت.
    روش تحقیق: ابتدا از ضایعات جلدی 100 بیمار مبتلا به سالک گسترش نسجی تهیه شد و از زخم 25 نفر از آنها کشت تک یاخته در محیطNNN غنی شده با RPMI انجام شد. نمونه های مثبت جهت استخراج DNA و آزمایش واکنش زنجیره ای پلیمراز استفاده شدند. در دو مرحله آزمایش PCR انجام گرفت، در مرحله اول جهت تشخیص جنس لیشمانیا از روش PCR استفاده شد و در مرحله دوم، نمونه های مثبت با روش Semi –nested PCR برای تعیین گونه های لیشمانیا مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مرحله اول PCR، آلودگی به جنس لیشمانیا در تمامی نمونه ها مثبت تشخیص داده شد. در مرحله دوم، 94% نمونه های مثبت لیشمانیا تروپیکا و 6% بقیه نمونه ها لیشمانیا ماژور تشخیص داده شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده در شهرستان مشهد گونه لیشمانیا تروپیکا فراوانی بیشتری در مقایسه با لیشمانیا ماژور دارد.
    کلیدواژگان: لیشمانیا تروپیکا، لیشمانیا ماژور، لیشمانیازیس جلدی، واکنش زنجیره ای پلیمراز، مشهد
  • مقاله کوتاه
  • ناهید رحمانی بیدختی، محمود صادقی خراشاد*، بیتا بیجاری صفحات 246-252
    زمینه و هدف
    افسردگی، به دلیل شیوع بالا و پیامدهای بعدی آن، یکی از مسائل مهم بهداشتی است. با توجه به مشکلات خاص تحصیل در رشته پزشکی و اهمیت سلامت روان در دانشجویان این رشته، مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع افسردگی و مقایسه آن در دانشجویان دو سال اول و دو سال آخر رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه توصیفی-تحلیلی و مقطعی، بر روی 151 نفر (84 نفر در سالهای اول و دوم و 67 نفر در سالهای ششم و هفتم) از دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، در سال 1389 انجام شد. ارزیابی افسردگی، توسط آزمون کوتاه Beck، در دو گروه که به صورت سرشماری انتخاب شده بودند، انجام گرفت. داده ها پس از جمعآوری و ورود به نرم افزار آماری SPSS (ویرایش 15)، با کمک آزمونهای آماری کایاسکوئر و تیم ستقل، در سطح معنی داری α کوچکتر از 0/05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    تعداد 151 دانشجو با میانگین سنی 22±2 سال، در این مطالعه شرکت کردند. شیوع افسردگی در کل 151 نفر در تمام انواع خفیف، متوسط و شدید، 31/8% بود. شیوع افسردگی در دانشجویان سالهای اول و دوم رشته پزشکی، %29/8 و در دانشجویان دو سال آخر این رشته %34/3 بود که این اختلاف از نظر آماری معنی داری نبود. شیوع افسردگی، در پسران بیشتر از دختران بود که این تفاوت نیز از نظر آماری معنیدار نبود؛ همچنین ارتباط شیوع افسردگی با متغیرهایی مانند: سن، محل سکونت، تحصیلات والدین، وضعیت مسکن و شغل والدین، معنیدار نبود.
    نتیجه گیری
    به نظر میرسد، شیوع افسردگی در دانشجویان پزشکی نسبتا بالا باشد، اگر چه تحصیل در رشته پزشکی، تاثیر قابل ملاحظه ای در وضعیت افسردگی دانشجویان ندارد.
    کلیدواژگان: افسردگی، شیوع، دانشجویان پزشکی، بیرجند
  • محمودرضا توکلی، فاطمه زکیه توحیدی، غلامرضا شریف زاده، سعید قاسمی* صفحات 253-259
    زمینه و هدف
    با وجود فواید پرتونگاری، پرسنل شاغل در این بخش ها بایستی احتیاط و رعایت لازم در به حداقل رساندن تابش های غیر ضروری به بیمار و خود را داشته باشند؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی عملکرد تکنیکی و حفاظتی پرتونگاران و میزان آگاهی آنان تدوین شده است.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، کلیه پرتوکاران شاغل در بخش های پرتوشناسی بیمارستان های امام رضا و ولیعصر بیرجند (26 نفر) داشتند. با استفاده از چک لیست محقق ساخته ای که روایی و پایایی آن تایید شده بود، 17 عملکرد تکنیکی و 12 عملکرد حفاظتی پرسنل در سه نوبت کاری مشاهده و ثبت گردید. برای سنجش میزان آگاهی از اصول حفاظتی و تکنیکی کارکنان، پرسشنامه ای 12 سوالی در دو حیطه تدوین و توسط پرسنل تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (ویرایش 15) و با کمک آزمون کای اسکوئر، مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره عملکرد در حیطه تکنیکی15±1.60 و میانگین نمره عملکردی در حیطه حفاظتی 1/1±10/9 بود که در حد متوسط بود. 5/46 درصد افراد، به سوالات اصول حفاظت و 2/37 درصد به سوالات اصول تکنیکی به طور صحیح پاسخ دادند. مقایسه میانگین نمره عملکرد تکنیکی و حفاظتی بر اساس شیفت کاری، سطح تحصیلات، جنسیت و وضعیت استخدام، تفاوت معنی داری نشان نداد (P>0.05).
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان داد که میزان آگاهی کارکنان درباره اصول تکنیکی و حفاظتی بسیار پایین می باشد؛ بنابراین علاوه بر توجه به آموزش های دوران تحصیل، آموزش های حین خدمت نیز ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: پرتونگار، حفاظت در برابر پرتو، تکنیک های پرتونگاری
  • میترا صالحی* صفحات 260-266
    زمینه و هدف
    آمیب آکانتامبا، آمیب آزادزی است که در طبیعت، به طور وسیع در منابع محیطی مانند: خاک، آب و گرد وخاک یافت می شود. این انگل، عامل کراتیت آمیبی است. هدف از این مطالعه، بررسی شیوع آمیب آکانتامبا بر اساس ژنوتیپ، در منابع آبی شهر بجنورد بود.
    روش تحقیق: 50 نمونه آب، از کانال کشاورزی، رودخانه ها واستخر شنای شهر بجنورد جمع آوری گردید. فیلتراسیون و کشت، برروی محیط آگار غیر مغذی صورت گرفت؛ سپس بر روی نمونه های مثبت، آزمایشPCR به عمل آمد. Sequencing، بر روی 10 محصولPCR انجام پذیرفت. تعیین ژنوتیپ، با استفاده برنامه بلاست و همولوژی انجام گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (ویرایش 16) تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    آمیب آکانتامبا در 34 (68%) نمونه آب یافت شد. Genotyping 10 نمونه مشخص کرد که ژنوتیپ آکانتامباها، متعلق به(T4 (100% می باشد.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که آمیب آکانتامبا در محیط اطراف ما وجود دارد و روزانه با این آمیب، بدون اینکه خود متوجه باشیم الوده میشویم.، بر همین اساس، برای جلوگیری از انتقال این انگل، رعایت نکات بهداشتی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آکانتامبا، آب، شهر بجنورد
  • سمیرا مصطفی زاده، بابک درخشان، پریا اماموردیزاده *، خدیجه ابدال، سید مصطفی محمودی صفحات 267-273
    آملوبلاستیک کارسینوما، یک تومور بسیار نادر و بدخیم است که بیشتر در استخوان فک پایین ایجاد می شود و گروه سنی گسترده ای را درگیر می کند؛ گرایش به جنس خاصی ندارد؛ نمای میکروسکوپی اختصاصی خود را دارد و درمان جراحی تهاجمی تری را نسبت به آملوبلاستوما می طلبد. تعداد موارد گزارش شده از این بیماری، تاکنون اندک بوده و تشخیص آن بر مبنای یافته های میکروسکوپی، بسیار مشکل است؛ زیرا در تشخیص افتراقی با آملوبلاستوما و سایر بدخیمی های ایجادشده از فک ها قرار می گیرد. مطالعه حاضر، به گزارش یک مورد آملوبلاستیک کارسینومای فک پایین می پردازد که در آن به اهمیت تشخیص موارد آملوبلاستوما در توجه به ویژگی های بالینی و میکروسکوپی اشاره دارد.
    کلیدواژگان: آملوبلاستیک کارسینوما، آملوبلاستوما، تومور ادنتوژنیک
|
  • Zoya Tahergorabi, Mitra Moodi *, Behzad Mesbahzadeh Pages 126-141
    With regard to high cancer incidence, as one of the major mortality causes worldwide, following human societies industrialization in recent years breast cancer, dealt with in the present article, has got a particular impact on women who possess a pivotal role in family and society. Thus, adoption of effective diagnostic procedures in the early stages of the disease is very important, which must be considered as a substantial component of the strategies aimed at women’s health promotion and decreasing of breast cancer mortality rate. Meanwhile, women’s education and their awareness promotion and advising them to carry out different methods of breast cancer screening in the early stages of the symptoms, as preventive measures, play important roles. The present review article attempts to study prevalence and epidemiology of breast cancer, its risk factors and its different stages of prevention.
    Keywords: Breast cancer, Screening, Prevention, Women
  • Morteza Ghojazadeh, Saber Azami, Aghdash *, Mohammad Naghavi, Behzad Pages 142-159
    Background And Aim
    Evidence-based care is defined as combining research findings with caring skills. The current study aimed at a systematic review of obstructions, facilitators, awareness, knowledge, function, perception, and results of interventions in evidence-based care in Iran.
    Materials And Methods
    In the present survey different data base searching methods and manual search were applied using the key words of “evidence-based”, “evidence-based medical”, “evidence-based nursing”, “evidence-based practice”, “evidence-based care”, “evidence-based activity”, “evidence-based education”, “applying research results”, “research application”, and their combinations with the key words of “obstructions”, “facilitators”, “awareness”, “knowledge”,” function”, “perception”, and” Iran”; and their English synonyms in data bases of PubMed, Medlib, Magiran, SID, CINAHL, Google Scholar, and Iranmedex to collect articles.
    Results
    Out of 819 articles, finally 25articls were used for this study. The most important barriers of evidence-based practice were lack of facilities, lack of time, and lack of expertise in research methods. The rate of familiarity with evidence-based practice specific terms was low (44.22%). Reference books were considered as the most important information sources. Awareness, knowledge, function, and usage of evidence-based practice was low (<50%). Main concepts of evidence-based practice from providers’ point of views were scientific and professional care, patient-oriented and considering service quality. Interventional studies had a positive effect on the improvement of evidence-based practice.
    Conclusion
    Weak knowledge, weak attitude, and time shortage. are among the most significant barriers of evidence-based care in Iran. These problems require more accurate planning and more favorable policies on the part of medical science authorities.
    Keywords: Evidence, based care, evidence, based medicine, Medical Sciences, Systematic Review, Iran
  • Saeed Daneshmandi, Ali Akbar Pourfathollah *, Mehdi Forouzandeh, Moghaddam Pages 160-168
    Background And Aim
    Regarding to various problems in the activation of dendritic cells and immune system’s responses, finding of a safe, effective and applicable agent is highly desirable. Chitosan is an effective gene delivery agent and also a part of nanoscaffolds. In the present study,chitosan nanopolymers effect on dendritic immune cells were assessed.
    Materials And Methods
    In this experimental-laboratory study, chitosan (150 KD) in acetic acid 1% solution was depolymerized to 10 KD oligomers using NaNO2. The oligomers particles were obtained by means of 2 normal NAOH molecules. Denderitic cells were derived from the rats’ bone marrow using GM-SCF. On the treated denderitic cells CD40, CD86 and MHC-II maturation markers were evaluated by flowcytometery; and TNF-α release was evaluated using ELISA method and T cell proliferation.
    Results
    It was observed that dendrtic cells purity on the 8th day was more than 90%. Flowcytometery analysis showed an increase in all evaluated CD40, CD86 and MHC-II maturation markers (p<0.05). TNF-α release and T cell proliferation significantly increased by chitosan treated denderitic cells compared to unstimulated or lipofectamin treated cells (P<0.05).
    Conclusion
    Results showed that chitosan nanopolymers significantly increased dendertic cell maturation phenotype, proinflamatory cytokine production, and induction of T cell proliferation. Therefore, chitosan nanocomplexes and scaffolds can induce and accelerate immune responses.
    Keywords: Chitosan_Denderitic cell_TNF_? T cell_Maturation marker
  • Tayebe Ramezani, Javad Baharara *, Negar Saghiri Pages 169-178
    Background And Aim
    Stigmas of Crocus sativus L. is widely used against different human diseases.Regarding the properties of this plant, in the present study the effects of saffron extract on inducing cell differentiation of a rat's bone marrow-derived mesenchymal stem cells (MSCs) into osteoblasts was examined.
    Materials And Methods
    Bone marrow cells collected from ……..Wistar rat's femor and flowcytometrywere used to identify them. In the experimental group (n=…..) MSCs treatment was done with various concentrations of saffron extract (i.e.0.5, 1, 1.5, and 2 mg/ml). Cytotoxic effect of saffron extract was evaluated using MTT assay and its aqueous extract effect on cell differentiation was investigated by means of Alizarin staining and alkaline phosphates activity.
    Results
    Flowcytometry results confirmed the presence of stem cells using CD44 antibody. MTT assay results showed that the extract concentration of 1.5 mg/ml resulted in the death of 50 percent of stem cells derived from therats’ bone marrow during 24 hours (P<0.001). Alizarin staining showed saffron aqueous extract increased osteogenic s cell differentiation in a dose dependent manner in 21 days. (The maximum cell differentiation achieved by700 μg/ml concentration). Besides, higher alkaline phosphates activity was evident in the experimental group compared to the control group (n=……) in the 14th day (P<0.001).
    Conclusion
    According to the findings of the current study, MSCs derived from the rat's bone marrow transform into osteoblasts when treated with saffron aqueous extract.
    Keywords: Mesenchymal Stem Cells, Osteoblast, Saffron, Rat
  • Zia Fallah, Mohammadi *, Marjan Ahmadi, Kordasiabi, Mohammad Aghasi Pages 179-187
    Background And Aim
    Mesencephalic astrocyte-derived neurotrophic factor (MANF) is one of neurotrophines’ family which improves the dopaminergic cells survival and activity. The purpose of the current study was to investigate the protective effects of 12 weeks of voluntary exercise on MANF level in the brainstem of parkinsonian rats against the destruction of substansia nigra’s dopaminergic cells using 6-hydroxydopamine.
    Materials And Methods
    In this experimental study, twenty-five male rats were divided into three groups: Base (healthy control, n=9), control-Parkinson (n=9), and voluntary exercise-parkinsonian (n=7). The voluntary exercise control group/ healthy group (n=9) were housed in individual cages geared with running wheels and had activity for 12 weeks. To induce parkinson in the second group (n=9), 250 microgram in 5 microliter 6-OHDA (dissolved in saline) was administered intracerebroventricularly (ICV) using a stereotaxic apparatus.The third healthy exercise group only had voluntary exercise for the same period. Finally, MANF levels in the brainstems were measured by means of ELISA. The obtained data was analyzed using one-way variance analysis (ANOVA) and Tukey post hoc.
    Results
    Mean running distance of the subjects was 5384±764/16 meter per day. In this study MANF levels between exercise group and Parkinson control had significant differences (P=.001). In other words, decrease in MANF levels was prevented in the exercise group (P=.001). MANF levels in the exercise group remained almost at the same level as the Base group (healthy control), P=0.615).
    Conclusion
    voluntary exercises cause the amplification of MANF against oxidative damage induced by 6-OHDA toxicity and have a protective role against parkinson.
    Keywords: Voluntary exercise, 6, hydroxydopamine, Mesencephalic astrocyte, derived neurotrophic factor, Parkinson, Rat, Protective effect
  • Fatemeh Barani, Mohammad Esmaeil Afzalpour *, Saeed Ilbiegi, Tooba Kazemi, Mahyar Mohammadi Fard Pages 188-202
    Background And Aim
    Nonalcoholic fatty liver disease is the most common cause of abnormal liver enzymes. We aimed to investigate the effects of of resistance and combined exercise on levels of liver enzymes in women with fatty liver disease.
    Materials And Methods
    In this study, 37 women were assigned into three groups including control, resistance and combined exercise groups. Resistance exercise protocol included 8 movements, 3 sets, 8-10 repetitions which performed at %60-75 of one repetition maximum، 3 times per week for 8 weeks. Combined exercise included 4 resistance movement in the first half of training session and the aerobic exercise at intensity of %60-75 maximum heart rate in the other half. The AST, ALT and ALP were measured using biochemical methods. Paired t-test results for the extraction of one-way ANOVA, at a significant level of 0/05 were analysed.
    Results
    The level of ALP only in the resistance exercise group significantly decreased (p=0. 03), but AST and ALT levels did not significantly change in any groups (p>0. 05). The mean of ALT/AST ratio significantly increased in the resistance exercise group (p =0. 04), but no significant changes were observed in the combination and control groups. The mean of flexibility (p=0. 001), maximal oxygen consumption (p=0. 02), muscle strength (p=0. 003) and grip strength (p=0. 001), significantly increased after resistance exercise.
    Conclusion
    None of the resistance and combined exercises had significant effect on the levels of AST and ALT, but the resistance exercise improved ALP and fitness indicators. Therefore, resistance exercise may be more favorite for fatty liver patients.
    Keywords: Resistance exercise, Combined exercise, Liver enzymes, Nonalcoholic fatty liver disease
  • Mojtaba Eizadi *, Yahya Sokhanguei, Anoosh Eghdami, Abdolali Banaeifar Pages 203-210
    Background And Aim
    Exercise helps in the favorable function of insulin.The obese people have metabolic complications. Thus, the present study aimed at investigating the effect of aerobic exercises on pancreas Beta- cells function in obese men.
    Materials And Methods
    In this semi-experimental study, fasting levels of glucose, insulin, triglyceride, and pancreas beta cells function in two equal randomized groups of obese men; i.e. the experimental group (28 men) and the control group (14 normal weight men men) were compared with those of a group ofThe experimental group participated in a three month aerobic training and the control group were banned from any exercise training during this period. Anthropometrical and biochemical indices in the experimental and control groups were measured again after the period of three months. Independent T test was used for comparison between the two groups Paired ‘t’ test was applied to compare the pre- and post-training values.
    Results
    It was found that obese subjects have a lower beta cells function and higher glucose and triglyceride levels compared to normal weight men (p ≤ 0.05). Beta-cells function significantly increased after aerobic exercise in the experimental group (p = 0.019). In addition, fasting glucose (p = 0.023) and triglyceride (p = 0.031) concentrations and anthropometrical indexes such as body weight (p = 0.028), body fat percentage (p = 0.016), and body mass index (p = 0.024) decreased due to exercise intervention in the experimental group. A significant negative relationship between beta cells function and FBS was diagnosed after the exercise program (P=0.014, r=0.68).
    Conclusion
    Aerobic exercise training increases beta cells function and decreases FBS in obese men. These findings support the hypothesis that regular physical activity postpones the occurrence of type 2 diabetes in adult obese subjects.
    Keywords: Obesity, Aerobic exercise, Glucose, Beta, cell function
  • Ali Vafaee, Najar *, Mahdieh Sepahi Baghan, Hossein Ebrahimipour, Mohammad Reza Miri, Habibollah Esmaily, Elahe Lael, Monfared, Nasim Mirzae Pages 211-218
    Background And Aim
    Growth spurt during adolescence, particularly the occurrence of menstruation in girls, increases their nutritional needs. The present study aimed at determining the effect of nutrition education on nutritional knowledge and Behavior of secondary school female students in the city of Birjand.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study, 120 second grade secondary students in Birjand in 2012 were selected through two-stage cluster sampling method and were randomly divided into intervention and control groups. Data collection tool was a questionnaire which was completed by the students both before and one month after intervention. The obtained data was analyzed by means of descriptive and analytical statistics including chi-square, independent and paired t-tests, and ANOVA at the significant level of 0.05 using SPSS software (V:16).
    Results
    Mean scores of nutritional knowledge in the intervention group after education increased from 21.35±4.57 to 26.66±4.4 (P>0.001) and their mean performance increased from 1.84±7.39 to 1.86±8.31 (P<0.04). A significant difference in mean scores of knowledge between the control group and the intervention group was observed (P<0.05). However, performance mean difference between the two groups was not significant.
    Conclusion
    Education through lecture and asking/answering questions can significantly increase adolescents’ awareness and to some extent, their nutritional performance, although more effective methods are advised to promote the situation.
    Keywords: Knowledge, Behavior, Nutrition, Maturity, Education
  • Mohsen Foadoddini *, Suri Soghra Raghebi, Alireza Farhadian, Gholamreza Sharifzadeh Pages 219-227
    Background And Aim
    Malnutrition is a prevalent health problem but an unknown one to which little attention has been paid. This can increase complications, morbidity and mortality of the disease. Therefore, early detection of malnutrition to provide nutritional support for patients is very crucial. The main objective of the present study was to determine the nutritional status of patients admitted to the hospitals affiliated to Birjand University of Medical Sciences (BUMS).
    Materials And Methods
    This cross-sectional study on patients admitted to five hospitals affiliated to BUMS was done in 2011. Through stratified random sampling, 549 patients older than 20 years were selected from five hospitals and their nutrition status was determined by means of measuring their height, weight, and body mass index according to Malnutrition Universal Screening Tool (MUST) on their admission. The obtained data was analyzed by SPSS (V:16), using X2 at the significant level P <0.05.
    Results
    Mean age of the patients was 49 ±20 years. Among them, 52.8% were males. Prevalence of malnutrition was 58.8% from which 53 % were at high risk and 5.8 % at medium risk. Among the patients, 148 (57.1% female patients were at high risk of malnutrition; whereas, in the males the high risk was diagnosed in 143 (49.3%) which the difference was significant (men) (P=0.03). Prevalence of malnutrition in citizens was higher than villagers (P=0.001). It was also significantly higher in over 45 year olds compared to other age groups (P=0.04).
    Conclusion
    Malnutrition is a common problem from which more than 53 % of the patients suffer. Therefore, an organized clinical nutritional service in the health centers are required.
    Keywords: Malnutrition, Hospital, Prevalence, Adult, Birjand
  • Marzieh Mogharab, Fatemeh Sabzekar *, Gholamreza Sharifzadeh, Mohamadsadegh Azani Pages 228-236
    Background And Aim
    Burn is among the most expensive injuries which occur at all ages. Regarding the notoriety of burns and differences in population, community, economics, and cultural sectors, obtaining particular information from each area is needed to plan for prevention and treatment. Thus, the present study aimed at determining epidemiological factors related to hospitalization in the burns ward of Birjand Imam Reza hospital.
    Materials And Methods
    This cross - sectional retrospective study was done on 1160 burn patients who hospitalized in the burn center during 6 years, (between 21 March 2007 and 21 March 2013). The necessary data was collected by means of a researcher designed questionnaire. The obtained data was analyzed by SPSS software (V: 15.5) and applying descriptive statistics including chi-square and Mann Witnietests (P≤0/05).
    Results
    Mean age of the subjects was 24.6 20.6 years. Length of hospitalisation was 11.6± 12.4 days. The majority of the patients were men (58.8 %). Among the cases, 54.1% were single24.1% were unemployed, 71.4% had either no education or only primary education, and 60.4% were provided with health insurance. It was found that the most common causes of burning were kerosene and or gasoline flame (43.9 %); and most burns were due to accidental injuries at home (73.1 %). Among the patients, 37/8 % had burned body surface of 10% – 29%. Most (55.9 %) had a combination of 2nd degree and 3rd degree burns, of whom 14.1 % of died. Most patients were admitted in in winters (28.2 %) and autumns (26 %). There was a significant relationship between variables of burns causes in the patients (P=0.001) and the burned body surface percentages (P=0.001) and also with the season of the year. There was also a significant relationship between age groups and the percentage of burned body surface (P=0.001).
    Conclusion
    Burns are more prevalent in men (compared to women) and in children.
    Keywords: Epidemiology, Burn, Etiology, Hospitalized patients
  • Mohhammed Karimian Shirazi, Gholamreza Razmi *, Abolghasem Naghibi Pages 237-245
    Background And Objective
    Cutaneous leishmaniasis is an endemic diseases with important public health in Iran. The cinical signs of disease were seen as dry and wet forms. It is essential to distinguish leishmania species in every area for designing control of diseases. The morphology of leishman bodies in each speiecis are very similar and need to sensitive diagnostic method such as PCR to differntiate of them. The present study,a molecular study has been done to identify of leishmania species in Mashhad area from autumn in 2011 to summer in 2013.
    Methods
    Firstly, tissue smears were collected from the lesion of one hundred patients and from the ulcer of 25 paitents were cultured in NNN nutrified with RPMI. The positive samples (tissue smears and culture) were used for DNA extraction and PCR. PCR methods were used in two steps. Firstly a sensitive PCR was used to detect the leishmania genus and secondly, the positive samples were examined with species specific semi-nested - PCR
    Results
    In first step of PCR, all of sampled were positive for Leishmania spp and in second step Leishmania tropica and L.major were detected in 94% and 6% in positive –PCR amplicon, respectively.
    Conclusion
    Based on the results, Leishmania tropica is more prevalent than L.major in Mashhad.
    Keywords: Leishmania tropica, Leishmania major, cutaneous Leishmaniasis, PCR, Mashhad area
  • Nahid Rahmani, Mahmood Sadeghi Khorashad *, Bita Bijari Pages 246-252
    Background And Aim
    Depression, due to its high prevalence and subsequent effects, is one of the important public health issues. Regarding the specific educational problems in the field of medicine and the importance of medical students’ mental health the present study aimed at comparing the prevalence of depression in the first two and the last two years of medical in Birjand University of Medical sciences.
    Materials And Methods
    This descriptive analytical and cross-sectional study was done on 151 medical students in the first two and the last two years in Birjand University of Medical Sciences in 2010. Assessment of depression was done by means of Beck’s brief questionnaire in both groups who had been selected in a census. The obtained data was fed into SPSS software (V: 15) and was finally analyzed using by χ2 and independed Student-t tests at the significant level α<0.05.
    Results
    A total of 151 students whose mean age was 22±2 years participated in the current study. Prevalence of depression in all the cases in all types of the problem i.e. mild, moderate, and severe was 31/8%. Prevalence of depression in the first two years and the last two years was 29.8% and 34.3%, respectively; which was not statistically significant. Prevalence of depression in males was more than females, which was not significant either. Besides, no significant relationship was found between prevalence of depression with variables such as age, residence, parental education, housing, and employment status of parents.
    Conclusion
    Apparently, prevalence of depression in medical students in Birjand university of Medical Sciences is high, although studying medicine is not significantly decisive in the occurrence of the problem.
    Keywords: Depression, Prevalence, Medical Students, Birjand
  • Mahmood Reza Tavakkoli, Fatemeh Zakieh Tohidi, Gholam Reza Sharifzadeh, Saeid Ghasemi* Pages 253-259
    Background And Aim
    Notwithstanding the benefits of radiography, the staff of radiography wards must take necessary care to minimize their own and patients’ exposure to harmful rays. Therefore, the present paper aimed at assessing the radiolographers’ awareness and performance concerning technical and protective principles.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytical study, all the 26 radiolographers working in the radiology wards of Vali-asr and Imam Reza hospitals of Birjand participated. In order to collect data about their performance, a checklist whose reliability and validity had been approved was provided. For the radiography staff 17 technical and 12 protective items during three work shifts were checked and recorded. In order to measure their awareness of technical and protective principles, a 12-item questionnaire was completed by each of them. The obtained data was statistically analyzed by means of SPSS software using X2.
    Results
    Mean Performance score in the technical area in the three work shifts was 15±1.60, and that of the protective area was 10.9±1.1 both of which were at an average level. Around 46.5% of the subjects gave correct answers to protective and 37.2% of them to the technical questions. The comparison of technical and protective performance scores showed no significant difference in terms of work shifts, education, gender, and type of employment (P>0.05).
    Conclusion
    The radiographers’ awareness of technical and protective principles was at a very low level. Therefore, both quality academic training and in-service education seem necessary.
    Keywords: ALARA, Image quality, Ionization rays, Protection against rays, Radiographic procedures
  • Mitra Salehi * Pages 260-266
    Background And Aim
    Acanthamoeba is a free-living amoebae commonly found in the environmental sources such as soil, water, and dust. This parasite is the causative agent of amoebic keratitis (AK). The objective of the present study was to investigate the presence of Acanthamoeba genotypes in water sources in Bojnurd City.
    Materials And Methods
    Totally, 50 samples of water were taken from different localities of Bojnurd including agricultural canals, rivers, and swimming pools. Filtration and cultivation were carried out on non-nutrient agar medium (NNA). PCR analysis was conducted on positive samples. Sequencing was done for 10 PCR products. Genotypes were identified by means of Blast search and homology analysis. The obtained data was analyzed using SPSS software (V:16).
    Results
    Acanthamoeba amoebae was found in 34 (68%) samples of the water. Genotyping of 10 samples proved to be T4(100%) genotype.
    Conclusion
    While Acanthamoeba amoebae is found in our surrounding environment which unknowingly contaminates us every day. Thus, to prevent the contamination, hygiene consideration is recommended.
    Keywords: Acanthamoeba spp, Water, Bojnurd city
  • Samira Mostafazadeh, Babak Derakhshan, Parya Emamverdizadeh *, Khadijeh Abdal, Seyyed Mostafa Mahmoudi Pages 267-273
    Ameloblastic carcinoma is an extremely rare malignant neoplasm which mostly occurs in the mandible and at a wide age group. It has no gender bias and has specific histopathologic features and its surgical treatment requires more aggression than ameloblastoma.. The number of reported cases of the disorder are rare, and it is very difficult to diagnose based on histopathologic findings because the diagnosis of this lesion requires differentiation from some other malignant neoplasms and ameloblastomas. The present report deals with a case of ameloblastic carcinoma in the mandible in which ameloblastoma should be taken into account, regarding clinical and microscopic features of the neoplasm.
    Keywords: Ameloblastic carcinoma, Ameloblastoma, Dontogenic tumor