فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی بیرجند - سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 64، پاییز 1394)

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 64، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/03
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علی نقی زاده *، غلامرضا شریف زاده، مرضیه خاوری صفحه 0
    زمینه و هدف
    یکی از آلاینده های مهم هوا که بر اساس آن، شاخص کیفیت هوا محاسبه می گردد، مونواکسید کربن است. هدف از انجام این مطالعه، اندازه گیری غلظت مونوکسیدکربن در هوای داخل و خارج ساختمان های شهر بیرجند و مقایسه آن با استانداردهای کیفیت هوای داخل و خارج بود.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، جامعه مورد مطالعه هوای داخل مناطق مسکونی و هوای آزاد شهر بیرجند بود. غلظت مونواکسید کربن در هوای آزاد در ارتفاع 150 سانتی متری و در نزدیک ترین خیابان اصلی منتهی به ساختمان و در داخل ساختمان ها از اتاق پذیرایی و در ارتفاع 75 سانتی متری، توسط دستگاه سنجش مونواکسید کربن، مورد سنجش قرار گرفت. برای آنالیز داده ها از نرم افزار آماری SPSS (ویرایش 18) و نرم افزار Excel و همچنین از آزمون های آماری Mann–Whitney، Friedman و Wilcoxon استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که بیشترین غلظت مونوکسیدکربن در هوای آزاد شهر بیرجند در ماه آذر و اسفند به ترتیب برابر با 11 و ppm10 و بیشترین غلظت مونوکسیدکربن در هوای داخل در منازل مسکونی در ماه بهمن و اسفند به ترتیب برابر با 11 و ppm9 بود. میانگین غلظت مونوکسیدکربن اندازه گیری شده در هوای خارج و داخل در کلیه ماه های مورد سنجش، کمتر از استاندارد کیفیت آلودگی هوای خارج (ppm9) و استاندارد کیفیت آلودگی هوای داخل (ppm25) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، میزان مونوکسیدکربن هوای شهر بیرجند در ماه های مختلف اندازه گیری، چه در محیط داخل و چه در محیط خارج، در محدوده استاندارد قرار دارد.
    کلیدواژگان: مونوکسید کربن، هوای داخل ساختمان، هوای آزاد، بیرجند
  • پرویز آقایی برزآباد، وحید یزدی فیض آبادی، ابراهیم رسولی مقدم* صفحه 1
    زمینه و هدف
    شناسایی متغیرهای سازمانی مرتبط با توانمندی کارکنان، می تواند موجب ارتقای عملکرد سازمانی بیمارستان ها شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت و ارتباط بین جو سازمانی و سکوت سازمانی با توانمندی روان شناختی کارکنان در بیمارستان های دولتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بیرجند انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه همبستگی، به صورت مقطعی در سال 1394 اجرا شد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 400 نفر از کارکنان بیمارستان های دولتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بیرجند انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های جو سازمانی، سکوت سازمانی و توانمندی روان شناختی بود که روایی آن ها با قضاوت خبرگان و پایایی هر سه پرسشنامه با آلفای کرونباخ بیشتر از 7/0 تایید شد. برای تحلیل داده ها از آزمون های تی یک نمونه ای، همبستگی پیرسون، تی مستقل و آنوا یک طرفه در نرم افزارSPSS (ویرایش 18) استفاده شد. کسب 70% مقیاس لیکرت (5/3)، به عنوان نقطه برش برای وضعیت مطلوب هر متغیر در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین جو سازمانی و سکوت سازمانی به ترتیب: 67/0±94/2 و 56/0±18/3 بود که سطح مطلوبی در بیمارستان های مورد مطالعه نداشتند (05/0P<). اگرچه میانگین کلی متغیر توانمندی روانشناختی با مقدار 58/0±6/3، سطح نسبتا مطلوبی داشت، اما دو مولفه اعتماد به دیگران و خودسامانی به ترتیب با میانگین 83/0±2/3 و 67/0±42/3 سطح مطلوبی را نشان ندادند (05/0P<). جو سازمانی و سکوت سازمانی به ترتیب با ضریب همبستگی 6/0 و 58/0، رابطه مستقیم و به نسبت قوی با توانمندی روانشناختی نشان دادند (05/0P<).
    نتیجه گیری
    مدیران بیمارستان ها با ایجاد برنامه های بهبود جو سازمانی و کاهش پدیده سکوت در راستای تقویت مشارکت و ابراز نظر کارکنان، می توانند زمینه توانمندی روانشناختی در کارکنان را بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: توسعه کارکنان، توانمندسازی، بیمارستان ها، دولتی
  • مجید زارع بیدکی، مهدی بلالی مود* صفحات 182-198
    بیوتروریسم، به هر گونه اقدام وحشت زا و آسیب رسان گفته می شود که با استفاده از آزادسازی یا انتشار عمدی عوامل بیولوژیک شدیدا بیماری زا شامل انواعی از میکروارگانیسم ها و یا سموم بیولوژیک، انجام پذیرد. با تهدیدات فزاینده تروریسم، لازم است که خطر مواجه با انواع میکروارگانیسم ها به عنوان یک ابزار قدرتمند تهاجم و تهدید، جدی گرفته شود. این مقاله، به توضیح مفهوم جنگ افزارهای بیولوژیک و روند توسعه تاریخی آن، با تاکید بر تلاش ها برای کنترل تکثیر این نوع تسلیحات در طول زمان می پردازد.
    اثرات بالقوه بیماری های مسری بر روی مردم و نیروهای نظامی، از 600 سال قبل از میلاد شناخته شده بود. استفاده از قربانیان طاعون به عنوان سلاح در جنگ های قرون وسطی و توسعه آبله بر ضد بومیان در آغاز کشف قاره آمریکا، توسعه جنگ افزارهای بیولوژیکی در جریان جنگ جهانی اول، دوم و دوران جنگ سرد و حتی در آغاز هزاره سوم، همگی نشان از اهمیت استراتژیک قدرت بازدارندگی میکروارگانیسم های بیماری زا برای برتری جویی بعضی دولت ها و فرقه ها داشته و دارد. تلاش های تاریخی در استفاده از بیماری های عفونی به عنوان جنگ افزار بیولوژیکی، نشان می دهد که تمایز بین رخ داد طبیعی اپیدمی یک بیماری عفونی و وقوع آن در نتیجه یک حمله بیولوژیکی عمدی، بسیار مشکل است. همین ویژگی، به کارگیری آن را برای اهداف برتری جویی میسر ساخته است. توافقات بین المللی برای کنترل توسعه جنگ افزارهای بیولوژیک همچون پروتوکل 1925 ژنو و کنوانسیون منع توسعه، تولید و ذخیره سازی تسلیحات باکتریولوژیک و توکسینی نیز نتوانسته است به کنترل توسعه و به کارگیری جنگ افزارهای بیولوژیک منجر گردد. مقاله حاضر از نوع مروری سنتی است و هدف از آن، افزایش آگاهی مردم به ویژه دست اندرکاران امور پزشکی و مسوولین کشور می باشد.
    کلیدواژگان: بیوتروریسم، جنگ افزارهای بیولوژیک، مرور تاریخی
  • علی حسینی سورند، محمدرضا میری *، غلامرضا شریف زاده صفحات 199-208
    زمینه و هدف
    پرفشاری خون یکی از شایع ترین بیماری های غیرواگیر و از مهمترین مشکلات سلامتی در جهان به شمار می رود که در عین حال قابل پیشگیری و کنترل می باشد. تئوری رفتار برنامه ریزی شده (Theory of Planned Behavior) یکی از تئوری های مهمی است که فرآیند اصلی پذیرش رفتارهای بهداشتی را توضیح می دهد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر تئوری رفتار برنامه ریزی شده و تاثیر آن بر سازه های تئوری در بیماران مبتلا به پرفشاری خون، اجرا گردید.
    روش تحقیق: این مطالعه کارآزمایی میدانی شاهددار تصادفی شده، بر روی 110نفر از بیماران مبتلا به پرفشاری خون شهرستان زیرکوه انجام شد. بیماران به صورت تصادفی ساده در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که سوالاتی در زمینه اطلاعات دموگرافیک و در پنج حیطه نگرش، هنجارهای انتزاعی، کنترل رفتار درک شده، قصد رفتاری و رفتار داشت. روایی پرسشنامه به روش اعتبار محتوا تایید شد و پایایی آن به وسیله ضریب آلفای کرونباخ و آزمون مجدد تعیین گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (ویرایش 16) و آزمون های آماری تی مستقل و آنالیز واریانس تکرارشده، تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    قبل از مداخله، دو گروه مورد و شاهد از نظر میانگین نمره سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده، همسان بودند. پس از مداخله، در گروه مورد، میانگین نمره نگرش از 08/ 4±7/ 48 به 5 /2±1/ 64، میانگین نمره هنجار انتزاعی از 8/ 4±9/ 34 به 03/ 3±1/ 43، میانگین نمره کنترل رفتار از 8/ 3±8/ 33 به 01 /3±43، میانگین نمره قصد رفتاری از 06/ 3±9/ 33 به 2±09/ 41 و میانگین نمره رفتار از 6/6±6/ 65 به 8/ 4±45 /82 افزایش یافت و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود؛ ولی در گروه شاهد اختلاف معنی داری در این زمینه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    تئوری رفتار برنامه ریزی شده می تواند در پیشگیری از رفتارهای منجر به بروز فشار خون بالا موثر باشد.
    کلیدواژگان: پرفشاری خون، آموزش، رفتار، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • میثم فروزنده، محمدرضا بیگدلی، مهدی رهنما* صفحات 209-217
    زمینه و هدف
    سکته مغزی یکی از مهمترین عوامل مرگ و میر و ناتوانی در جهان است. به دنبال سکته مغزی، تولید رادیکال های آزاد که مهمترین نقش را در شکستن سد خونی-مغزی و ایجاد ادم بر عهده دارند، افزایش می یابد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر عصاره هیدروالکلی گیاه مرزنجوش بر میزان ادم مغزی و نقص های نورولوژیک در مدل سکته مغزی رت بود.
    روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، 35سر رت نر نژاد ویستار به صورت تصادفی به 5 گروه مساوی تقسیم شدند. دو گروه به عنوان گروه های کنترل و شم در نظر گرفته شد. سه گروه دیگر، عصاره هیدروالکلی گیاه مرزنجوش را به ترتیب با دوزهای: 50، 75 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم، به صورت خوراکی به روش گاواژ و به مدت 30روز دریافت کردند. 2 ساعت بعد از آخرین گاواژ، تمام گروه ها بجز گروه شم به مدت 60 دقیقه تحت جراحی شریان میانی مغزی قرار گرفتند و میزان ادم مغزی و نقص های نورولوژیکی در آنها به روش مشاهده رفتاری بررسی شد. آنالیز ادم مغزی (درصد آب مغزی) با استفاده از آزمون آماری One-Way ANOVA به روش LSD و آنالیز نقص های نورولوژیک توسط آزمون Mann-Whitney U انجام شد. 05/0p< به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    درصد آب مغزی در هر سه گروه دریافت کننده دوزهای 50 (47/ 0±49/ 82)، 75 (63 /0±89/ 80) و 100 (66/ 0±82/ 80) میلی گرم بر کیلوگرم عصاره گیاه مرزنجوش نسبت به گروه کنترل (67/0±46/84) کاهش معنی داری نشان داد (P<0.05). همچنین عصاره این گیاه سبب کاهش نقص های نورولوژیک در دوزهای 75 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم نسبت به گروه کنترل گردید (P<0.05)؛ اما دوز 50 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره، تاثیری بر امتیاز نقص های نورولوژیک نداشت.
    نتیجه گیری
    داده های حاصل از این مطالعه نشان داد که گیاه مرزنجوش با کاهش ادم مغزی و امتیاز نقص های نورولوژیک، می تواند اثر حفاظتی در مدل سکته مغزی اعمال کند.
    کلیدواژگان: مرزنجوش، سکته مغزی، ادم مغزی، نقص های نورولوژیک، آنتی اکسیدان
  • باقر سید علیپور *، آمنه عارفی فر، رمضان خان بابایی، سید محمد حسینی صفحات 218-228
    زمینه و هدف
    با توجه به کاربرد گسترده نانوذره نقره در پزشکی و عدم مطالعه دقیق اثر سمیت آن بر روی جنین، این مطالعه به منظور بررسی تغییرات هیستوپاتولوژیک کلیه و نیز روند رشد جنین پس از مواجهه با نانوذرات نقره طراحی شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، 35سر موش ماده نژاد NMRI به طور تصادفی، به 5 گروه مساوی شامل یک گروه کنترل و چهار گروه تیمار تقسیم شدند. به موش های گروه های تیمار، نانو ذره نقره با غلظت های 50، 100، 200 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت داخل صفاقی، به طور یک روز در میان تزریق شد. در روز 17 بارداری، موش ها کالبدشکافی شدند و پس از جداسازی کلیه و جنین ها، برای بررسی هیستوپاتولوژی، با روش هماتوکسیلین و ائوزین رنگ آمیزی شدند.
    داده ها پس از ورود به نرم افزار آماریSPSS (ویرایش 16) به کمک آزمون های آماری کولموگروف- اسمیرنوف، آنالیز واریانس یک طرفه، دانت، من ویتنی و کروسکال والیس تجزیه و تحلیل شدند.P<0.05 به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بررسی هیستوپاتولوژیک کلیه گروه های تیمار پس از تزریق داخل صفاقی نانوذره نقره، علائم پاتولوژی شامل: پرخونی، نکروز، ارتشاح سلول های التهابی و دژنرسانس واکوئولی را نسبت به گروه کنترل نشان داد. بر طبق یافته های این مطالعه، نانوذره نقره بر روند ارگانوژنز، تکمیل ساختار عصبی، لوبولاسیون کبدی و عقب ماندگی رشد جنین در طی بارداری تاثیر داشت. میانگین تعداد سومیت ها (Somites) در گروه های دریافت کننده دوزهای 200 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم نانوذره نقره در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی داری را نشان داد (05/ 0>p).
    نتیجه گیری
    احتمال عبور نانوذره نقره 20نانومتری از جفت وجود دارد و آسیب های ناشی از نانوذرات نقره می تواند منجر به ناهنجاری و عقب ماندگی رشد و نمو جنین شود.
    کلیدواژگان: نانو ذرات نقره، موش، ارگانوژنز، سیتوتوکسیتی، کلیه
  • مهسا کمالی *، کاظم جوانمردی صفحات 229-237
    زمینه و هدف
    هسته پارابراکیال مغز، در جنبه های شناختی و احساسی درد نقش مهمی دارد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر مهاری بیکوکولین به عنوان یکی از آنتاگونیست های گیرنده گابا A، بر تراکم عددی نورون های چندشکلی ناحیه پارابراکیال در موش های صحرایی نر بالغ در مدل درد تونیک بود.
    روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، از تعداد 40 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار در محدوده وزنی 250-350 گرم استفاده شد. حیوانات بر اساس القا یا عدم القای درد، به 8 گروه مساوی (n=5) تقسیم گردیدند. حیوانات گروه های تجربی، بیکوکولین را با دوزهای 50، 100 و 200 نانوگرم/رت دریافت نمودند. با استفاده از تکنیک استریوتاکسی، بیکوکولین به ناحیه پارابراکیال مغز موش ها تزریق گردید. در این مطالعه، از آزمون فرمالین برای القای درد استفاده گردید؛ سپس برای بررسی بافت شناسی سلول های چندشکلی، از رنگ آمیزی گیمسا استفاده شد. داده های به دست آمده، با استفاده از نرم افزار SPSS (ویرایش 14) و با کمک آزمون های آماری t-student و One Way ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که تزریق بیکوکولین در دوزهای مختلف، بدون القای درد تاثیری بر تعداد سلول های چندشکلی در هسته پارابراکیال مغز حیوانات در مقایسه با گروه های کنترل نداشت (P>0.05). علاوه بر این، تعداد سلول های چندشکلی در هسته پارابراکیال گروه دریافت کننده بیکوکولین با دوز 50 نانوگرم/رت همراه با القای درد نیز نسبت به گروه کنترل تغییر معنی داری نداشت (P>0.05)؛ با این وجود، در مقایسه با گروه کنترل، تعداد این سلول ها در حیوانات گروه های القای درد و دریافت کننده بیکوکولین با دوزهای 100 و 200 نانوگرم/رت، کاهش معنی داری نسبت به گروه کنترل پیدا کرد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    تحریکات دردزا، سبب بروز تغییر در تعداد نورون های چندشکلی در هسته پارابراکیال می شود و استفاده از آنتاگونیست گیرنده گابا A در دوزهای بالا می تواند سبب جلوگیری از تغییر شکل نورونی در این بخش از مغز گردد. این نتایج می تواند بازگوکننده اثر بیکوکولین در کاهش احساس درد باشد.
    کلیدواژگان: ناحیه پارابراکیال، بیکوکولین، نورون چندشکلی، آزمون فرمالین، گیرنده گابا A
  • زینب جلمبادانی، داوود شجاعی زاده *، مصطفی حسینی، رویا صادقی صفحات 238-247
    زمینه و هدف
    دیسمنوره یا قاعدگی دردناک، یکی از شایع ترین مشکلات زنان است. تئوری رفتار برنامه ریزی شده، یکی از تئوری های مهمی است که فرآیند اصلی پذیرش رفتارهای بهداشتی را توضیح می دهد. این مطالعه، آموزش آرام سازی بر مبنای تئوری رفتار برنامه ریزی شده بر شدت و مدت درد قاعدگی دردناک دانش آموزان دختر مشهد را مورد بررسی قرار داد.
    روش تحقیق: این مطالعه نیمه تجربی، بر روی 160نفر از دانش آموزان سال اول مقطع متوسطه شهر مشهد در سال 1392 که قاعدگی دردناک داشتند، انجام شد. دانش آموزان از پنج دبیرستان دخترانه منطقه 6، به صورت تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. مداخله در چهار ار د. اطلاعات توسط پرسشنامه محقق ساخته، قبل و سه ماه پس از اجرای مداخله جمع آوری شد. داده ها پس از ورود به نرم افزار آماریSPSS (ویرایش 16)، با استفاده از آزمون های آماری WilcoxonIndependent t-Testو Paired t-test تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    پس از مداخله آموزشی، میانگین امتیازات آگاهی، نگرش، درک کنترل رفتار، قصد و انجام حرکات آرام بخش در گروه مداخله، به صورت معنی داری افزایش پیدا کرد (P<0.05). این تغییرات در گروه کنترل معنی دار نبود؛ همچنین تفاوت آماری معنی داری در هنجارهای انتزاعی دو گروه بعد از مداخله مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    می توان گفت آموزش آرام سازی بر مبنای تئوری رفتار برنامه ریزی شده، در کاهش شدت و مدت درد دانش آموزان مبتلا به قاعدگی دردناک موثر است.
    کلیدواژگان: آموزش، قاعدگی دردناک، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • مهیار محمدی فرد، علیرضا ممشلی *، طوبی کاظمی صفحات 248-255
    زمینه و هدف
    آنوریسم آئورت شکمی یکی از عوامل مهم مرگ و میر به خصوص در مردان مسن می باشد. این مطالعه به منظور بررسی شیوع آنوریسم آئورت شکمی در افراد بالای 65سال مراجعه کننده به مراکز سونوگرافی بیمارستان های آموزشی شهر بیرجند در سال 1393 انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه مقطعی، از بین بیماران بالای 65سال مراجعه کننده به مراکز سونوگرافی بیمارستان های امام رضا (ع) و ولی عصر (عج) بیرجند در سال 1393 که سابقه عمل جراحی آنوریسم آئورت شکمی نداشته و تمایل به همکاری داشتند، 1451 نفر به روش نمونه گیری غیراحتمالی آسان انتخاب شدند و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای اندازه گیری قطر آئورت از دستگاه اولتراسونیکس ساخت کشور کانادا با پروب 5/ 3 مگاهرتز کروی لنیا استفاده شد. برای ثبت مشخصات دموگرافیک و عوامل خطرساز نیز از پرسشنامه استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS (ویرایش 16) و با کمک آزمون های آماری کای اسکوئر و Tمستقل در سطح معنی داری 05/ 0≥p تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بر طبق نتایج، از 1451 بیمار مورد مطالعه، 99نفر (8 /6%) دچار آنوریسم آئورت شکمی بودند. فراوانی نسبی آنوریسم آئورت شکمی در دو جنس تفاوت معنی داری نداشت؛ اما متغیرهای سن، دیابت و دیس لیپیدمی با شیوع آنوریسم آئورت شکمی به طور معنی داری ارتباط داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه، غربالگری برای تشخیص به موقع آنوریسم آئورت شکمی و اقدام درمانی مناسب پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آنوریسم آئورت شکمی، شیوع، سن بالا، بیرجند
  • مانلی امین شهیدی، مجتبی انوری نژاد، امین عباسیان، پژمان عباسی، نورالدین رفعت پور، محمد علی دهیادگاری، بهمن پورعباس، غلامرضا پولادفر، جلال مردانه * صفحات 256-265
    زمینه و هدف
    ظهور باکتری های غیرتخمیرکننده مقاوم به چنددارو تولیدکننده آنزیم های بتالاکتاماز وسیع الطیف (ESBLs)، هم اکنون به عنوان یک مشکل عمده در بیماران بستری مطرح است. هدف این مطالعه، بررسی گسترش باکتری های غیرتخمیرکننده مقاوم به چنددارو تولیدکننده آنزیم های بتالاکتاماز وسیع الطیف (ESBLs) جداشده از خون بیماران، با استفاده از سیستم اتوماتیک BACTEC 9240 در شیراز (ایران) بود.
    روش تحقیق: در این مطالعه مقطعی، 4825 نمونه خون از بیماران مشکوک به باکتریمی بستری در بیمارستان های شهر شیراز گرفته شد و وارد شیشه های محیط کشت خون سیستم اتوماتیک BACTEC 9240 گردید. با استفاده از تست های بیوشیمیایی تعبیه شده در سیستم API 20E اختصاصی، باکتری های غیرتخمیرکننده، مورد شناسایی نهایی قرار گرفتند. تست حساسیت آنتی بیوتیکی و شناسایی سویه های تولیدکننده ESBL، با استفاده از تست فنوتیپی DDST بر اساس پروتکل(CLSI(2014 انجام پذیرفت.
    یافته ها
    از کل 4825 نمونه خون جمع آوری شده، 1145 کشت خون (24درصد)، توسط سیستم BACTEC از نظر رشد میکروارگانیسم مثبت تشخیص داده شدند. از بین تمام ارگانیسم های جداشده از کشت های خون مثبت، 206 ارگانیسم، باکتری های گرم منفی غیرتخمیر کننده بودند. شایع ترین باکتری های غیرتخمیر کننده جداشده به ترتیب: پسودوموناس (48%)، اسینتوباکتر (7/ 41%) و استنوتروفوموناس (2/ 8%) بودند. در ایزوله های اسینتوباکتر، تولید ESBL در 70 ایزوله (4/ 81%) مشاهده شد. در بین آنتی بیوتیک های کلاس بتالاکتام، ایزوله های پسودوموناس، بهترین حساسیت را به پیپراسیلین-تازوباکتام (5/ 46%) نشان دادند.
    نتیجه گیری
    بتالاکتام ها بر روی 40% عفونت های ناشی از پسودوموناس و 78% عفونت های اسینتوباکتر اثر ندارند. ظهور سویه های با مقاومت های چنددارویی، یک مشکل بزرگ سلامت ملی در ایران است که باید مورد توجه بیشتر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عفونت گردش خون، باکتری های غیرتخمیرکننده، مقاومت آنتی بیوتیکی، ESBL
  • زهره سعادتی نسب *، غلامرضا شریف زاده صفحه 266
    زمینه و هدف
    فنیل کتونوری (PKU.،OMIM261600)، شایع ترین اختلال ژنتیکی موجود در متابولیسم اسیدآمینه ها است که توارث اتوزمال مغلوب دارد. این بیماری، در اثر نقص آنزیم کبدی phenylalanine – hydroxylase ناشی از جهش ژن کدکننده آن حاصل می گردد. این مطالعه با هدف بررسی میزان بروز بیماری PKU در استان خراسان جنوبی از تیرماه 1391 لغایت خرداد 1393 انجام گردید.
    روش تحقیق: این مطالعه، یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی می باشد. ابزار جمع آوری اطلاعات، فرم غربالگری فنیل کتونوری (فرم شماره 5 مرکز بیماری ها) بود. روش نمونه گیری به صورت سرشماری کلیه موالید زنده استان خراسان جنوبی از تیرماه 1391 تا خرداد 1393 بود. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS (ویرایش 18) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    کل جمعیت غربالگری شده در استان 30368 نفر با پوشش صددرصدی بود. در این میان، فراوانی موارد قطعی بیماری فنیل کتونوری 3 مورد بود)2 مورد مونث و یک مورد مذکر(. والدین هر کدام از سه بیمار با یکدیگر خویشاوند بودند. فراوانی بروز تاخیر تکاملی در نوزادان مبتلا به دلیل غربالگری به موقع، صفر بود. میزان بروز بیماری فنیل کتونوری در موالید ایرانی استان 10000: 996/ 0 و در کل موالید استان (ایرانی و افاغنه) 10000: 987/ 0 بود. بروز این بیماری در شهرستان قاین: 10000: 68/3، در کل موالید (ایرانی و افغانی) شهرستان بیرجند 10000: 813/ 0 و در سایر شهرستان ها برابر صفر بود.
    نتیجه گیری
    بر طبق نتایج مطالعه، بروز بیماری فنیل کتونوری در استان خراسان جنوبی طی سال های 91-93، رقم ناچیزی است؛ با این وجود، میزان موارد مشکوک بیماری درخور توجه است. از این رو ادامه روند طرح غربالگری ملی از نوزادان در آغاز تولد، از اهمیت خاصی برخوردار است.
    کلیدواژگان: فنیل کتونوری، میزان بروز، خراسان جنوبی
|
  • Ali Naghizadeh *, Gholamreza Sharifzadeh, Marzieh Khavari Page 0
    Background And Aim
    One of the notorious air pllutants on which air quality is determined is carbon monoxide (CO). The aim of the present study was to measure the concentration of CO outdoor and indoor urban environments and compare it with air quality standards within buildings and open spaces.
    Materials And Methods
    This research was a descriptive-analytical study of CO estimation in outdoor and indoor air of Birjand. Concentration of CO at the height of 150 cm and in the closest street leading to the specific building and also¡ inside the building (i.e.drawing room)-at the hight of 75 cm was measured using a CO meter. For data analysis¡ statistical softwares SPSS (V:18) and Excel were used applying Mann-Whitney¡ Friedman¡ and Wilcoxon statistical tests.
    Results
    It was found that the highest concentrations of CO in the outdoor air in Birjand were 11 and 10 ppm in December and March¡ respectively. And highest concentrations of CO in indoor air were 11 and 9 ppm in February¡ respectively. But¡ in general¡ the average concentration of CO measured in outdoor and indoor air quality in both months were less than the standard measure air pollution outside (9ppm) and the quality of indoor air pollution (25ppm).
    Conclusion
    Regarding to results of the present study¡ concentrations of indoor and outdoor CO of Birjand air were in standard ranges.
    Keywords: Carbon monoxide, indoor air, outdoor air, Birjand
  • Parviz Aghaie Borzabad, Vahid Yazdi Feyzabadi, Ebrahim Rasuli Moghadam* Page 1
    Background And Aim
    Identifying factors associated with employees empowerment of their working centers can promote organizational performance of hospitals. The current study aimed at investigating the relationship of both organizational climate and organizational silence with psychological empowerment in the public hospitals affiliated with Birjand University of Medical Sciences (BUMS).
    Materials And Methods
    This cross-sectional and correlational study was carried out in 2015. Using a stratified randomized sampling, 400 employees were selected from the public. hospitals affiliated with BUMS. Data collection tools were. three self-administered questionnaires including organizational climate, organizational silence, and psychological empowerment. . Validity and reliability of the questionnaires were verified using experts judgment and Cronbach alpha coefficients more than 0.7, respectively. Data analysis was done by means of SPSS (V: 18) software using one sample t test, independent t test, Pearson correlation coefficient, and one-way ANOVA. The cut-off point of 70%.of Likert-type scale (3.5) was considered as an acceptable mean for each variable.
    Results
    The mean organizational climate and organizational silence was 2.45 and 3.18, respectively which did not correspond with an acceptable mean (P
    Conclusion
    It is suggested that the hospitals administrators should promote the psychological empowerment of their employees through improving organizational climate and decreasing organizational silence; and thus, increase their positive participation and employing deserved plans to improve workplace climate and eliminate the silence behavior through employee engagement and more opportunity to express their ideas.
    Keywords: Organizational climate, organizational silence, psychological empowerment, public hospital
  • Majid Zare Bidaki, Mahdi Balalimood* Pages 182-198
    Bioterrorism is defined as any terrorist action of intentional release or dissemination of highly pathogenic biological agents، including a variety of microorganisms or biological toxins. With the growing threat of terrorism، is necessary that the potential danger of various microorganisms – as a powerful tool of aggression and threat- to be taken seriously. This review tries to explain the concept of biological weapons and their historical development process with an emphasis on efforts to control the proliferation of these types of weapons over the last century. Potential impact of infectious diseases on people and armed forces was known from since 600 BC. Using the victims of the plague as a weapon in medieval warfare and spread of smallpox as a weapon during the war against the Indians when initially America was discovered، the development of biological weapons during the World War I، World War II and the Cold War، and even since the beginning of the third millennium، all show the strategic importance of pathogenic microorganisms as a deterrent power for the superiority of some governments and cults. Historical attempts to use infectious diseases as biological weapons reveal that the distinction between a natural outbreak of an infectious disease and that of a deliberate biological attack is very difficult. Abusing this characteristic of infectious diseases has made it possible for the purposes of superiority. International agreements to control the development of biological weapons، such as “the 1925 Geneva Protocol” and “the Convention on the Prohibition of the Development، Production and Stockpiling of Biological and Toxic Weapons” have not been able to control the development and using of biological warfare. The current paper is a classic review (Overview) article aiming at increasing the knowledge and awareness of people; especially of health authorities and government officials.
    Keywords: Bioterrorism, Biological weapons, Historical review
  • Ali Hoseini Soorand, Mohammad Reza Miri *, Gholamreza Sharifzadeh Pages 199-208
    Background And Aim
    Hypertension is one of the most common and important non-communicable diseases and health problems in the world today; nevertheless, it is preventable and controllable. Theory of Planned Behavior is one of the major theories that explains the process of adopting healthy behaviors. The present study aimed atat determining the effect of the theory on components of theory in patients with hypertension.
    Materials And Methods
    This randomized controlled field trial study was done on 110 patients with hypertension in Zirkouh city who were divided into two equal groups. Validity and reliability of the questionnaire used were determined through face and content validity and through Cronbach’s alpha and test-retest, respectively. The obtained data was analyzed by means of SPSS software (V: 16) using statistical t-test and repeated analysis of variance.
    Results
    Both groups were similar regarding mean score of the theory components before intervention, but after the intervention the average scores of the experimental group increased. The attitude increased from 48.7 to 64.1, subjective norm from 34.9 to 43.1, perceived behavioral control from 33.8 to 43, intention behavior from 33.9 to 41.09 and behavior from 65.6 to 82.45); and these differences were statistically significant (P<0.001).However, nosignificant difference was observed in the control group.
    Conclusion
    Regarding the positive effect of education based on The Theory of Planned Behavior in controlling hypertension, planning of a curriculum based on this theory is recommended.
    Keywords: Hypertension, Education, Behavior, Theory of Planned Behavior
  • Meysam Foroozandeh, Mohammad Reza Bigdeli, Mehdi Rahnema* Pages 209-217
    Background And Aim
    Stroke is one of the most important factors of mortality and disability in the world. Free radicals are produced following ischemic stroke and they play a central role in breaking the blood-brain barrier and causing brain edema formation.The aim of the current study was to evaluate the effect of hydro- alcoholic extract of Origanum vulgare on brain edema and neurologic deficit in a rat stroke model.
    Materials And Methods
    In thisexperimental study, 35 male Wistar rats were randomly divided into 5 equal groups. The first two groups (control and Sham)) received distilled water, while three treatment groups received oral Origanum vulgare extract for 30days (50,75and 100 mg/kgdaily, respectively). Two hours after the last dose of Origanum vulgare extract,each main group underwent a 60 min middle cerebral artery occlusion. Then, the assessment of blood brain edema, and neurologic deficits analysis were done. Brain edema (brain water content) was analyzed by One-Way ANOVA using LSD method and neurologic deficits analysis by means of Mann-Whitney U, and P<0.05 was taken as the significant level.
    Results
    Origanum vulgare extract reduced brain edema in the experimental groups of 50 (82.49±0.47), 75 (80.89±0.63) and 100 mg/kg/day (80.80±0.66) compared to the control group (84.46±0.67). The neurologic deficit scores in the experimental groups of 75and 100mg/kg/day, compared with control group, but neurologic deficit scores did not affect the group receiving the dose 50 mg/kg.
    Conclusion
    The obtained data indicate that Origanum vulgar extract via reduction of brain edema and neurologic deficits scorescan have a protective effect on the stroke model.
    Keywords: Origanum vulgare, Stroke, Brain Edema, Neurologic Deficits, Antioxidants
  • Bagher Seyedalipour *, Ameneh Arefifar, Ramazan Khanbabaee, Seyed Mohammad Hoseini Pages 218-228
    Background And Aim
    Regarding the widespread use of silver nanoparticles in medecine and lack of a detailed study of toxicity effects of these particles on fetus, this study was carried out to investigate histopathological changes of the kidneys and also embryonic development following exposure to silver nanoparticles.
    Materials And Methods
    In this experimental study, thirty five female NMRI mice were randomly divided into five equal groups; i.e. one control group and four experimental groups. The experimental groups intraperitoneally (IP) received silver nanoparticles at concentrations of 50, 100, 200 and 400 mg/ kg. .every other day. On the 17th day of pregnancy, the mice were dissected and their kidneys and embryos tissues were separated and stained with hematoxylin and eosin for histopathological examinations.. Finally, the obtained data was fed into SPSS software (V:16) using statistical tests including Kolmogrof-Smearnof, one-way variance analysis, Dante, Mann-Whitney and Kruskal-Wallis; and P<0.05 was taken as the significant level.
    Results
    Histopathological assessment of kidney tissue following IP administration of silver nanoparticle indicated pathological changes including congestion, necrosis, inflammatory cell infiltration, vacuolar degeneration compared to the control group. Our findings showed that silver nanoparticles during the gestation period affects fetal organogenesis, evolution of neural structure, liver lobulation and fetal growth retardation. Mean number of somites in groups receiving doses of 200 and 400 mg kg,. significantly reduced compared to the control group (P<0.05).
    Conclusion
    The obtained results suggest that passing of silver nanoparticles through placenta is possible and damage caused by the particles could lead to the deformity or developmental retardation of the fetus.
    Keywords: Silver nanoparticles, Mice, Organogenesis, Cytotoxic, Kidney
  • Mahsa Kamali *, Kkzem Javanmardi Pages 229-237
    Background And Aim
    A lot of biological investigations are aimed to find pain decreasing or relieving substances that appear in various diseases. Parabrachial nucleus plays an important role in cognitive and emotional aspects of pain. The present study was designed to evaluate the inhibitory effect of bicuculine- as a GABA A receptor antagonist- on the number of multiform neurons in Parabrachial region of adult male rats in tonic pain model.
    Materials And Methods
    This experimental study was carried out on 40 Wistar male rats. Based on the pain induction, the animals were divided into 8 groups (n=5). Bicuculine was administrated in doses of 50, 100, and 200 ng/rat. Using stereotaxic method, Bicuculine was administrated to the rats` brain parabrachial area. The present study utilized Formalin test as a standard method for pain stimulations. Thereafter, Gimsa staining method was applied for histological determination of multiform cells. The obtained data was analyzed using statistical testsincluding Student-t and one-way ANOVA.
    Results
    Our data showed no significant changes in the number of multiform cells in Parabrachial nucleus between the animals administrated by bicuculine at the dose of 50 AWT IMAGE compared with the controls (P>0.05). Nevertheless, the number of these cells was decreased significantly in the animals administrated by bicuculine at the doses of 100 and 200 AWT IMAGE when compared to the controls (p<0.05).
    Conclusion
    It was found that nociceptive stimulations cause changes in the number of multiform neurons in para- brachial nucleus. Nevertheless, higher dose administration of GABA A receptor antagonist has preventive effects on neuronal dysmorphogenesis at this brain area.
    Keywords: Parabrachial region_Bicuculine_Multiform neurons_Formalin Test_GABA A receptor
  • Zeinab Jalambadani, Davoud Shojaeezadeh *, Mostafa Hosseini, Roya Sadeghi Pages 238-247
    Background And Aim
    Dysmenorrhea is one of the most common problems in females. “Theory of Planned Behavior” is one of the important theories that explains the main process of adopting health behaviors. The present study assessed applying “the Theory of Planned Behavior in relaxation training regarding the severity and duration of painful dysmenorrhea in Mashhad girl students.
    Materials And Methods
    In this Semi-experimental study, 160 first year intermediate students of Mashhad city who suffered from dysmenorrhea were assessed.They had been randomly selected from 5 girl high- schools in the 6th educational district. They were divided into equal groups “case” and “control”. Intervention was made in four sessions. The requisite data was gathered by means of a researcher designed questionnaire before and 3 months after the education of the students. Finally, the obtained data was fed into SPSS software (v:16); using statistical tests including Wilcoxon, Mann-Whitney, Independent T-test, Paired T and X2.
    Results
    After educational intervention, mean level of knowledge, attitude, perceived behavioral control, and willed performance of relaxation techniques significantly increased in the case group (P<0.05). These changes were not significant in the control group. Besides, no statistically significant difference in subjective norms was observed between the two groups after intervention. Meditation education group was increased significantly (P<0.05).
    Conclusion
    Education of relaxation base on the Theory of Planned Behavior is effective in reduced pain intensity and its duration.
    Keywords: Education, Painful dysmenorrhea, Theory of planned behavior
  • Mahyar Mohamadifard, Alireza Mamashli *, Toba Kazemi Pages 248-255
    Background And Aim
    Abdominal aortic aneurysm is an important mortality factor especially in old men. The present study aimed at investigating prevalence of abdominal aortic aneurysm in people over 65 years old who referred to the ultrasonic centers in Birjand educational hospitals in 2014.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 1451 individuals were willingly selected from over 65 patients over 65 years old, with no history of abdominal aortic aneurysm who had referred to the ultrasonic centers of Imam Reza and Vali-e- Asr hospitals in 2014,. using simple non-probability sampling method. A Canadian ultrasonic device with 3.5 MHz Linea spherical probe was used for the measurement of aortic diameter while a questionnaire was used in order to record demographic information as well as risk factors. The obtained data was analyzed by SPSS (V:16) statistical software; using Chi-square and independent-T tests at the significance level of P≤ 0.05.
    Results
    It was found that out of 1451 patients. , 99 cases (6.8%) suffered from abdominal aortic aneurysm. Relative frequency of abdominal aortic aneurysm did notreveal a significant difference regarding the sex. However, prevalence of the risk of abdominal aortic aneurysm had a significant relationship with the. variables of age, diabetes, and dyslipidemia.
    Conclusion
    Due to high prevalence of abdominal aortic aneurysm in people over 65 years, screening for of abdominal aortic aneurysm is suggested for the lederly.
    Keywords: Abdominal aortic aneurysm, Prevalence, Old age, Birjand
  • Maneli Amin Shahidi, Mojtaba Anvarinejad, Amin Abbasian, Pejman Abbasi, Noroddin Rafaatpour, Mohammad Ali Dehyadegari, Bahman Pourabbas, Gholam Reza Pouladfar, Jalal Mardaneh* Pages 256-265
    Background And Aim
    The emergence of nonfermenter bacteria that are resistant to multidrug resistant ESBL are nowadays a principal problem for hospitalized patients. The present study aimed at surveying the emergence of nonfermenter bacteria resistant to multi-drug ESBL producing isolated from patients blood samples using BACTEC 9240 automatic system in Shiraz.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 4825 blood specimens were collected from hospitalized patients in Shiraz (Iran), and positive samples were detected by means of BACTEC 9240 automatic system. The isolates containing nonfermenter bacteria were identified based on biochemical tests embedded in the API-20E system. Antibiotic sensitivity test was performed and identification of ESBL producing strains were done using phenotypic detection of extended spectrum beta-lactamase producing isolates(DDST) according to CLSI(2013) guidelines.
    Results
    Out of 4825 blood samples, 1145 (24%) specimen were gram-positive using BACTEC system. Among all isolated microorganisms, 206 isolates were non-fermenting gram- negative bacteria. The most common non-fermenter isolates were Pseudomonas spp. (48%), Acinetobacter spp. (41.7%), and Stenotrophomonas spp. (8.2%). Seventy of them (81.4%) were Acinetobacter spp. which were ESBL positive. Among β-lactam antibiotics, Pseudomonas spp. showed the best sensitivity to piperacillin-tazobactam (46.5%).
    Conclusion
    It was found that β-lactam antibiotics are not effective against more than 40% of Pseudomonas spp. infections and 78% Acinetobacter infections. Emergence of multi-drug resistant strains that are resistant to most antibiotic classes is a major public health problem in Iran. To resolve this problem using of practical guidelines is critical.
    Keywords: Blood stream infection, Nonfermenter bacteria, Antibiotic resistance, ESBL
  • Zohre Saadatinasab *, Gholamreza Sharifzadeh Page 266
    Background And Aim
    Phenylketonuria (PKU., OMIM261600) is the most common genetic disorder autosomal recessive mode of inheritance and the metabolism of amino-acids, which is due to deficiency of the liver enzyme phenylalanine - hydroxylase as a result of mutations in the gene encoding it is achieved. The present study aimed at investigating the incidence of PKU n the South Khorasan province between June 2012 and June 2014.
    Materials And Methods
    This study uses data from a national screening for phenylketonuria in South Khorasan Province was conducted. The present study was a retrospective descriptive one. Our data gathering tool included a researcher designed questionnaire and sampling consisted of all live births in the South Khorasan Province from June 2012 to June 2014. Finally, all the data was analyzed using the software SPSS version18.0.
    Results
    The total population screened was 30,368 people. Frequency of confirmed cases was 32 females and 1 male, whose parents were relatives. Incidence of mental retardation in the newborns was zero at the screening time. Incidence of the mentioned disease in Iranian subjects of the province was 0.996:10000 and in all the births, i.e both Iranians and the Afghans, it was0.987: 100000. Occurrence of the disorder in Ghaen was 3.68: 10000; and in the rest of the cities of the province equal to zero.
    Conclusion
    The results show that the incidence of phenylketonuria in the South Khorasan isvery low between 2012 and 2014, although there are considerable numbers of suspected cases. Therefore, continuing of the national screening program of newborns at birth is particularly important.
    Keywords: Phenylketonuria (PKU), Incidence, The South Khorasan Province