فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال بیست و ششم شماره 2 (پیاپی 79، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ناهید ازدکی، طوبی کاظمی* صفحات 95-97
  • مژگان مختاری طبس*، طوبی کاظمی، فرح مادرشاهیان صفحات 98-105
    زمینه و هدف
    عدم پیروی دارویی در بیماران با انفارکتوس میوکارد شایع است. این در حالی است که در مطالعات مختلف گزارش شده که حمایت خانوادگی می تواند باعث پیشرفت پیروی دارویی در بیماری های مزمن شود. این مطالعه با هدف برسی تاثیر آموزش رفتارهای حمایتی خانواده بر پیروی دارویی مبتلایان به انفارکتوس میوکارد انجام شده است.
    روش تحقیق
     این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهددار، بر روی 70 بیمار مبتلا به انفارکتوس میوکارد که معیارهای ورود به مطالعه را دارا بودند، انجام شد. بیماران به روش تصادفی ساده در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند و پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پیروی دارویی برای افراد دو گروه تکمیل گردید. افرادی که بر اساس این پرسشنامه از پیروی دارویی ناکافی برخوردار بودند، پرسشنامه حمایت خانواده برای آنها تکمیل شد. به منظور مداخله، در قالب حداقل سه جلسه آموزشی بر اساس نیازسنجی از دو پرسشنامه قبلی، آموزش هایی به عضو کلیدی خانواده گروه مداخله داده شد و سه ماه بعد از اجرای مداخله، مجدد دو پرسشنامه پیروی دارویی و حمایت خانواده برای دو گروه تکمیل گردید. در نهایت داده ها در نرم افزار SPSS (ویرایش 16) وارد شد. از آمار توصیفی شامل: فراوانی، میانگین، انحراف معیار برای شرح و توصیف داده ها و از آمار تحلیلی شامل:آزمون های کای دو، تی زوج و تی مستقل برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. سطح معنی داری 0/05P< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین نمره رفتارهای حمایتی خانواده و پیروی دارویی در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل، پس از مداخله افزایش معنی داری داشت (0/001P<). همچنین میانگین تغییرات نمره پیروی دارویی (0/001P<) و حمایت خانواده (0/001P<) بعد از مداخله درگروه مداخله نسبت به گروه کنترل معنی دار به دست آمد.
    نتیجه گیری
    آموزش رفتارهای حمایتی خانواده می تواند سبب بهبود پیروی دارویی در مبتلایان به انفارکتوس میوکارد شود.
    کلیدواژگان: انفارکتوس میوکارد، پیروی دارویی، رفتار حمایت خانوادگی
  • فتیحه کرمان ساروی*، علی نویدیان، سکینه قادری صفحات 106-117
    زمینه و هدف
    انجام رفتارهای خود مراقبتی، یکی از عوامل موثر در پیشگیری از علائم و عود بیماری است. مدل مراقبت پیگیر به عنوان فرآیندی منظم برای برقراری ارتباط موثر بین مددجو و پرستار معرفی شده است. با توجه به ویژگی این مدل در استمرار ارتباط در مراقبت از بیمار که متناسب با شرایط بیمار می باشد، این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی مدل مراقبت پیگیر بر رفتارهای خودمراقبتی بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد انجام شد.
    روش تحقیق
    این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی شده، روی بیماران بستری در بخش هایCCU  بیمارستان های آموزشی زاهدان در سال 1396 انجام شد. تعداد 60 بیمار به روش در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در قالب دو گروه 30 نفره مداخله و کنترل، مورد بررسی قرار گرفتند. مدل مراقبت پیگیر طی پنج جلسه گروهی 45-30 دقیقه ای و پیگیری تلفنی اجرا شد. داده ها با استفاده از فرم مشخصات فردی و پرسشنامه استاندارد رفتارهای خودمراقبتی Miller در سه مقطع زمانی جمع آوری شد و با استفاده از نرم افزارSPSS  (ویرایش 20) و با کمک آزمون های آماری تی مستقل، مجذور کای و آنالیز واریانس اندازه های تکراری با تست تعقیبی بن فرونی، در سطح معنی داری 0/05P< تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    دو گروه کنترل و مداخله از نظر متغیرهای فردی تفاوت معنی داری نداشتند. میانگین نمرات حیطه های رژیم غذایی (0/001P<)، عدم استفاده از سیگار (0/03P=)، تعدیل متغیرهای تنیدگی (0/002P=)، فعالیت جسمی (0/001P=) و نمره کل رفتارهای خود مراقبتی (0/001P<) بلافاصله بعد از اجرای مدل در گروه مداخله افزایش معنی داری داشت. نتایج نشان داد که تغییرات نمره رفتارهای مراقبت از خود در دو گروه در سه بازه زمانی یکسان نبود و در گروه مداخله از نظر آماری معنی دار بود (0/001P<).
    نتیجه گیری
    مدل مراقبت پیگیر می تواند سبب تغییرات مثبت در خودمراقبتی بیماران شود؛ بنابراین استفاده از این مدل به عنوان رویکردی جامعه نگر در نظام سلامت، در بیماران مبتلا به سکته قلبی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: انفارکتوس میوکارد، رفتارهای خودمراقبتی، مدل مراقبت پیگیر، مراقبت در منزل
  • زهرا استانستی*، هادی سریر، همایون فرهنگ فر، الهام بهدانی صفحات 118-127
    زمینه و هدف
    بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD)، علت اصلی بیماری مزمن کبدی در کشورهای توسعه یافته است. در این مطالعه، به شناسایی مهم ترین فاکتورهای رونویسی و سازوکارهای بیولوژیکی موثر بر بروز بیماری کبد چرب با استفاده از داده کاوی ناحیه پروموتری، پرداخته شد.
    روش تحقیق
    در این مطالعه، ابتدا ژن های نشانگر مرتبط با این بیماری یافت شدند و الگوی اتصال فاکتورهای رونویسی با نرم افزار Genomatix بررسی گردید. در کل ژنوم، ژن هایی که الگوی اتصال مشابهی برای فاکتورهای رونویسی به ناحیه پروموتری داشتند، به عنوان ژن های احتمالی موثر بر کبد چرب شناسایی شدند. با استفاده از نرم افزار Cytoscape (3.6.0)، شبکه برهمکنش فاکتورهای رونویسی و ژن های هدف ترسیم گردید. در نهایت مهم ترین مسیرهای بیولوژیکی مرتبط با ژن های به دست آمده از کبد چرب، با استفاده از پایگاه اطلاعاتی DAVID بررسی شد.
    یافته ها
    برازش شبکه برهمکنش پروتئینی نشان داد که فاکتورهای رونویسی Creb1، Jun و Max و ژن های Gsk3b، Ddit3 وSfpi1 در بروز این بیماری مهم ترین نقش را دارا هستند. آنالیز ژن آنتولوژی حاصل از مطالعه نیز نشان داد، مسیرهای بیولوژیکی شامل: آپاپتوز، سیگنال های درون سلولی و بیوسنتز ترکیبات آروماتیک و مسیرهای سیگنال دهی ریتم های شبانه روزی، کبد چرب غیر الکلی و سیگنال های کموکاین، در بروز عارضه کبد چرب دخیل هستند.
    نتیجه گیری
    افزایش بیان فاکتورهای رونویسی و ژن های به دست آمده می تواند یکی از عوامل موثر بر بروز این بیماری باشد؛ همچنین مسیرهای بیولوژیکی آپاپتوز، سیگنال های درون سلولی و بیوسنتز ترکیبات آروماتیک و مسیرهای سیگنال دهی ریتم های شبانه روزی، کبد چرب غیر الکلی و سیگنال های کموکاین در عارضه کبد چرب مهم به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: آنالیز پروموتر، فاکتورهای رونویسی، کبد چرب، موش
  • مریم خدادادی*، حدیقه دری، عباسعلی رمضانی، مرضیه عدالتیان، اقدس ملکی، زهرا عصاری صفحات 128-136
    زمینه و هدف
    فلزات سنگین سرب و کادمیوم، ترکیبات سمی و سرطان زایی هستند که از طریق پوست جذب ‏می شوند. هدف از این مطالعه، تعیین میزان فلزات سنگین سرب و کادمیوم در مارک های پرمصرف لوازم آرایشی ابروی (ریمل و تاتو) توزیع شده در شهر بیرجند بود.
    روش تحقیق
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، با مراجعه به اتحادیه صنف لوازم آرایشی و مرکز بهداشت بیرجند، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 12 مرکز انتخاب و با مراجعه به آنها، تعداد 63 نمونه پرمصرف از محصولات ریمل و تاتوی ابرو انتخاب شد. با توجه به محدودبودن برندهای لوازم آرایشی ابرو، از کلیه برندهای موجود نمونه برداری شد. با روش هضم اسیدی و دستگاه جذب اتمی، مقدار سرب و کادمیوم نمونه های مورد مطالعه تعیین گردید. داده ها با کمک آزمون های آماری کروسکال والیس و من ویتنی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین غلظت سرب در نمونه های ریمل و تاتو به ترتیب بین 227/4-51/8 میکروگرم بر گرم و 313/6-37/1 میکروگرم بر گرم و در تمامی نمونه های مورد مطالعه غلظت کادمیوم «صفر» بود. بین نمونه های مختلف تاتوی مورد آزمایش، از نظر غلظت سرب اختلاف آماری معنی داری وجود داشت (0/05P<)؛ ولی اختلاف بین نمونه های ریمل از نظر آماری معنی داری نبود (0/761P=).
    نتیجه گیری
    با توجه به غیرمجازبودن میزان غلظت فلز سنگین سرب در نمونه های آرایشی رایج و نیز عدم تفاوت قابل ملاحظه در بین برندهای معروف، اطلاع رسانی کافی در مورد خطرات مصرف زیاد اینگونه مواد، ضروری است.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، سرب، کادمیوم، ابرو، لوازم آرایشی
  • خالد صالحی، فتاح مرادی* صفحات 137-146
    زمینه و هدف
    سلنیوم یک ماده معدنی ضروری با ویژگی های آنتی اکسیدانی است که در فرآیندهای متابولیکی نقش دارد و رابطه آن با نیمرخ چربی در برخی مطالعات نشان داده شده است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر مصرف مکمل سلنیوم بر نیمرخ چربی و عملکرد قلبی-تنفسی در وضعیت استراحت و متعاقب یک جلسه ورزش در مردان فعال بود.
    روش تحقیق
    روش مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی بود. در این مطالعه، 19 مرد فعال از میان فوتبالیست های مرد شهرستان سقز انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (مکمل، 10=n) و کنترل (دارونما، 9=n) قرار گرفتند. ارزیابی ها در سه مرحله قبل از مصرف مکمل، پس از مصرف مکمل و بلافاصله پس از یک جلسه ورزش، صورت گرفت. ویژگی های عمومی افراد مورد مطالعه، عملکرد قلبی-تنفسی (توان هوازی) و سطوح اجزای نیمرخ چربی شامل: تری گلیسرید (TG)، کلسترول تام (TC)، لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) و لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL) اندازه گیری شد. دوره مصرف مکمل یک ماه (روزانه یک کپسول 200 میکروگرمی سلنیوم) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس تک عاملی با اندازه گیری های مکرر در سطح معنی داری 0/05>P استفاده شد.
    یافته ها
    مصرف مکمل سلنیوم عملکرد قلبی-تنفسی را افزایش داد (7/4±47/7 در مقابل 8/0±39/7 میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در دقیقه)(0/017=P)؛ اما بر سطوح استراحتی و متعاقب جلسه ورزش بر سطوح (0/258P=) TG، (0/737P=) TC، (0/406P=) HDL و (0/312P=) LDL تاثیر معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    به نظر نمی رسد مصرف مکمل سلنیوم به مدت یک ماه بتواند بر اجزای نیمرخ چربی در وضعیت استراحت و متعاقب یک جلسه ورزش اثرگذار باشد، اما می تواند به بهبود عملکرد قلبی-تنفسی مردان فعال کمک نماید.
    کلیدواژگان: سلنیوم، توان هوازی، نیمرخ چربی، مردان
  • خدیجه غلامی، مسعود ضیایی، غلامرضا شریف زاده، غلامرضا عنانی سراب* صفحات 147-156
    زمینه و هدف
    مقادیر خون شناسی در افراد جامعه تحت تاثیر عوامل مختلف از جمله: نژاد، محیط، زمان، روش انجام آزمایش، محل جمع آوری نمونه و سن قرار دارد. با توجه به اینکه این فاکتورها در جمعیت های مختلف متفاوت است، این اختلاف ها منجر به تفاوت هایی در نتایج میزان های مرجع هماتولوژیک می شود. لذا بر آن شدیم تا در یک نمونه بزرگ از جمعیت بالغ ساکن در خراسان جنوبی، دامنه نرمال فاکتورهای خونی را مشخص کنیم.
    روش تحقیق
     در این مطالعه مقطعی در سال 1394، یک جمعیت 5000نفری از افراد بزرگسال ساکن بیرجند که به صورت خوشه ایانتخاب شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند و پارامترهای خون شناسی 4360 نفر از افراد سالم تعیین شد. در نهایت داده ها با استفاده از آمار توصیفی شرح و توصیف گردید.
    یافته ها
    محدوده شمارش شده برای کل گلبول های سفید، گلبول های قرمز، مقادیر هموگلوبین، هماتوکریت و حجم متوسط گلبولی در جنس مذکر و مونث مشخص گردید. مقدار متوسط هوگلوبین به ترتیب: در جنس مرد و زن 3/13±15/01 و 1/8±14/01 و  مقدار متوسط هماتوکریت به ترتیب: در جنس مرد و زن 7/52±45/81 و 5/99±42/59 به دست آمد. میزان حداقل شمارش کل لکوسیتی پایین تر از میزان بیا ن شده در مراجع موجود بود، ولی میزان بالاتری از ائوزینوفیل و مونوسیت در بین افراد این مطالعه به دست آمد.
    نتیجه گیری
    هر چند به طور کلی مقادیر فاکتورهای خون شناسی در خراسان جنوبی با مقادیر بیان شده در مراجع دیگر تشابه دارد، ولی تفاوت هایی نیز دیده می شود که توجه به آنها می تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: محدوده نرمال، مقادیر مرجع، فاکتورهای خون شناسی
  • مریم رضایی، حسن سلمان روغنی*، میثم سرگزی، فاطمه مهدی زاده صفحات 157-164
    زمینه و هدف
    کولیت اولسراتیو یک بیماری روده ای التهابی ایدیوپاتیک و شایع در بالغین است. اگرچه کورتیکواستروئیدها از موثرترین درمان های نگهدارنده برای کولیت اوسراتیو هستند، ولی به دلیل وابستگی بیماران به اینگونه داروها و بروز عوارض جدی ناشی از این داروها، بکارگیری داروی سرکوب کننده سیستم ایمنی یا جراحی باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثربخشی دوزهای کم داروی آزاتیوپرین در کاهش عود و وابستگی به کورتیکواستروئید در بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو بود.
    روش تحقیق
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، تعداد 96 بیمار مبتلا به کولیت اولسراتیو به مدت یک سال پیگیری شدند. بیمارانی که براساس اندیکاسیون، تحت درمان با داروی کورتیکواستروئید قرار می گرفتند، در صورت عدم توانایی در کاهش دوز کورتیکواستروئید، در عود دوم تحت درمان با آزاتیوپرین با دوز  mg/kg 1/5-1 قرار می گرفتند. مشخصات دموگرافیک، شدت بیماری در ابتدای مطالعه و پاسخ به درمان، عود بیماری و نیز عوارض دارویی در طی مطالعه مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده ازآزمون Chi-square ، در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    در شروع مطالعه، بیش از 50 درصد بیماران دارای شدت بالای علائم بیماری بودند. در بیماران تحت مطالعه، 40 نفر (41/7%) وابستگی به کورتیکواستروئید داشتند که همه تحت درمان با داروی آزاتیوپرین قرار گرفتند. از 96 بیمار مورد پیگیری طی یک سال،24نفر عود بیماری داشته و 72 نفر عود نداشتند. 97/8 درصد بیماران وابسته به کورتیکواستروئید با تجویز آزاتیوپرین، کورتیکواستروئید را قطع کردند و فقط یک بیمار به دلیل عدم پاسخ به آزاتیوپرین، تحت عمل جراحی قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع وابستگی به مصرف کورتیکواستروئیدها، تجویز دوزهای پایین آزاتیوپرین می تواند به عنوان یکی از درمان های موثر در کاهش میزان عود بیماری و نیز اجتناب از مصرف مکرر کورتیکواستروئید، مورد توجه بیشتر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کولیت اولسراتیو، کورتیکواستروئید، آزاتیوپرین، عود بیماری
  • مریم گندمی، غلامرضا شریف زاده، نرجس اکبری، نرگس گندمی، مسعود دلپسند، انسیه نوروزی* صفحات 165-175
    زمینه و هدف
    مادران، کلید اصلی ارتقای بهداشت دهان و دندان کودکان هستند و باورهای آنان در این زمینه بر نحوه مراقبت های دهانی کودکان بسیار تاثیرگذار است. هدف این مطالعه، بررسی وضعیت آگاهی، نگرش و عملکرد مادران در خصوص رفتارهای پیشگیری کننده از پوسیدگی دندان در کودکان 6-4 ساله بر اساس مدل ادغام شده رفتاری بود.
    روش تحقیق
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی، بر روی 275 مادر دارای کودک 6-4 ساله مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر بیرجند در سال 1397 انجام گردید. روش نمونه گیری به صورت خوشه ایچندمرحله ای تصادفی شده بود. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بر اساس سازه های مدل ادغام شده رفتاری بود که روایی و پایایی آن بررسی و تایید شد (آلفای کرونباخ 0/90). داده ها توسط نرم افزار  SPSS (ویرایش 19) و با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه، تست تعقیبی توکی، رگرسیون خطی و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره آگاهی مادران 2/48±5/03 و میانگین نمره عملکرد 2/11±2/64 بود. بین نمره عملکرد با میانگین نمرات سازه های مختلف مدل ادغام شده رفتاری، همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت (0/001P<). تحلیل رگرسیون نشان داد متغیرهای آگاهی و کنترل رفتاری، متغیرهای تاثیرگذار بر انجام رفتارهای پیشگیری کننده از پوسیدگی دندان بودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، سازه های آگاهی و کنترل رفتاری، پیش بینی کننده رفتارهای پیشگیری کننده از پوسیدگی دندان بودند. پیشنهاد می گردد از این مدل برای بررسی سایر رفتارهای بهداشتی نیز استفاده شود.
    کلیدواژگان: نگرش، عملکرد، هنجار ذهنی، کنترل رفتاری درک شده، بهداشت دهان و دندان
  • زهرا وحدانی نیا*، مریم نخعی، غلامرضا شریف زاده، احمد نصیری، بی بی فاطمه باقرنژاد حصاری صفحات 176-185
    زمینه و هدف
    کودکان به دلیل ویژگی های فیزیولوژیکی و رفتاری خاص، بیش از سایرین در معرض حوادث بوده و نیازمند مراقبت از سوی یک فرد بالغ هستند؛ بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش به دو روش داستان گویی و خودآموز بر توانمندی مادران در زمینه پیشگیری از حوادث کودکان صورت پذیرفته است.
    روش تحقیق
    پژوهش حاضر یک مطالعه کارآزمایی میدانی تصادفی شده است که بر روی 60 مادر دارای کودک 1 تا 59 ماهه اجرا گردید. ابزار پژوهش یک پرسشنامه محقق ساخته است که روایی و پایایی آن به اثبات رسیده است. جلسات آموزشی در قالب 24 جلسه آموزش اصول پیشگیری از حوادث شایع استان، به دو روش داستان گویی و خودآموز اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله آزمون های آماری کای اسکوئر، فیشر، تی تست مستقل، تعقیبی بن فرونی و آزمون آنالیز واریانس تکرارشده در سطح 0/05=α صورت پذیرفت.
    یافته ها
    هر دو روش آموزشی، نمره توانمندی مادران را نسبت به قبل به صورت معنی داری ارتقا داد (0/001P<). در مقایسه دو روش، اگر چه میانگین تغییرات نمره توانمندی، قبل و بلافاصله پس از مداخله تفاوت معنی داری نداشت، اما میانگین تغییرات نمره سه ماه بعد نسبت به قبل و بلافاصله بعد از آن تفاوت آماری معنی داری را نشان داد و داستان گویی توانست اثربخشی بیشتری بر ارتقای توانمندی مادران سه ماه پس از مداخله نسبت به قبل (0/02=P) و بلافاصله بعد از آن (0/04=P) داشته باشد.
    نتیجه گیری
    آموزش به هر دو روش می تواند منجر به توانمندی مادران گردد؛ ولی با توجه به کاهش نمره توانمندی پس از سه ماه در گروه خودآموز، داستان گویی روش موثرتری در مادران است.
    کلیدواژگان: داستان گویی، خودآموز، حوادث کودکان
|
  • Nahid Azdaki, Toba Kazemi* Pages 95-97
  • Mojgan Mokhtaritabas*, Tooba Kazemi, Farah Madarshahian Pages 98-105
    Background and Aim
    Failure to follow the drug is common in patients with myocardial infarction. However, it has been reported in various studies that family support can improve adherence to drug in chronic diseases. The purpose of this study was to investigation the impact of education of family support behaviors on adherence to the drug in patients with Myocardial Infarction.
    Materials and Methods
    This controlled clinical trial study was performed on 70 patients with myocardial infarction, which had criteria for entering the study. Patients were randomly divided into intervention and control groups and demographic information and adherence to the drug was completed questionnaire for two groups. Individuals who received inadequate the drug follow-up based on this questionnaire were completed their family support questionnaire. In order to intervene, in the form of at least three educational sessions, based on the needs assessment of the two previous questionnaires, training was provided to the key member of the intervention group family and three months after the intervention, the two drug and family support questionnaires were re-completed for the two groups. Finally, the data was entered into SPSS software (version 16). Descriptive statistics including frequency, mean, standard deviation for description and description of data and analytical statistics including: Chi-square, paired T-test and independent T-test were used for data analysis. The significance level was considered as (P <0.05.)
    Results
    The mean score of family supportive behaviors and adherence to the drug in the intervention group was significantly higher than the control group after the intervention (P <0.001). Also, the mean of changes in drug follow-up (P <0.001) and family support (P <0.001) after intervention in the intervention group were significantly higher than the control group.
    Conclusion
    The teaching of family supportive behaviors can improve the adherence to the drug in patients with myocardial infarction.
    Keywords: Myocardial Infarction, Adherence to drug Therapy, Family Support
  • Fatiheh Kermansaravi*, Ali Navidian, Sakineh Ghaderi Pages 106-117
    Background and Aim
    Self-care behaviors are one of the effective factors in preventing symptoms and recurrence of the disease. Continuous Care Model has been introduced as a regular process for effective communication between patient and nurse. considering the feature of this model in the continuity of communication in patient care that is appropriate to the patient's condition, This study aimed to determine the effect of Continued Care Model (CCM) on self-care behaviors in patients with myocardial infarction.
    Materials and Methods
    A randomized controlled clinical trial study was performed on patients admitted to coronary care unit (CCU) wards of the Zahedan-based teaching hospitals in 2017. Sixty patients were selected by convenience sampling method and assigned randomly into intervention and control groups (N=30 per group). The CCM in five group sessions, they performed 45-30 minutes and were followed up by telephone. Data were collected by using a demographics form and questionnaire of standard scale Self-Care Miller in a Data were collected from using a demographics form and questionnaire of standard scale Self-Care Miller in three periods of time. data were analyzed in SPSS software (Version 20) and with the help Independent t-test, Chi-square and repeated measures ANOVA with Bonferroni post hoc test, at the significant level of P<0.05 was analyzed.
    Results
    Two groups of control and intervention there were no significant differences in individual variables. Mean scores of diet (P<0.001), non-smoking (P=0.03), moderation of stress variable (P=0.002), physical activity (P=0.001), and total score of self-care behaviors (P <0.001) were significantly increased in the intervention group immediately after the intervention was implemented The results showed that the changes in self-care behaviors in the two groups were not the same in three time intervals and in the intervention group were statistically significant (P<0.001).
    Conclusion
    The CCM can cause positive changes in self-care behaviors in patients. Therefore, using this model as a community-based approach in the health system is recommended in patients with myocardial infarction.
    Keywords: Myocardial Infarction, Self-Care Behaviors, Continuous Care Model, Home Care
  • Zahra Eestanesti*, Hadi Sarir, Homayon Farhangfar, Elham Behdani Pages 118-127
    Background and Aim
    Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) is the major cause of chronic liver disease in developed countries. In this study, we identified the most important transcription factors and biological mechanisms affecting the incidence of fatty liver disease using the promoter region data mining.
    Materials and Methods
    In this study, at first, the marker genes associated with this disease were detected and the pattern of transcription factors was examined by the Genomatix software.  In the whole of genome, genes with a similar binding pattern for transcription factors in the promoter region were identified as potentially effective genes on the fatty liver. By using the Cytoscape software (3.6.0), the network of transcription factors and target genes was mapped. Finally, the most important biological pathways associated with genes derived from fatty liver were studied using the DAVID database.
    Results
    The protein network fitting showed Creb1, Jun and Max transcription factors and  Sfpi1, Ddit3 and Gsk3b genes play an important role in the development of this disease. Gene ontology analysis revealed that biological pathways including apoptosis, intracellular signals, and biosynthesis of aromatic compounds and signaling pathways of circadian rhythm, non-alcoholic fatty liver, and chemokine signals contributed to the occurrence of fatty liver disease.
    Conclusion
    Increasing the expression of transcription factors and genes produced can be one of the most factors affecting the onset of the disease, also, biological pathways including apoptosis, intracellular signals, and biosynthesis of aromatic compounds and signaling pathways of circadian rhythm, non-alcoholic fatty liver, and chemokine signals are important in fatty liver phenomenon.
    Keywords: Promoter Analysis, Transcription Factors, Fatty Liver, Mice
  • Maryam Khodadadi*, Hadigheh Dorri, Abbas Ali Ramazani, Marziyeh Edalatian, Aghdas Maleki, Zahra Assari Pages 128-136
    Background and Aim
    Heavy metals such as lead and cadmium are toxic and carcinogenic compounds that are absorbed through the skin. Therefore, the aim of this study was to determine the amount of lead and cadmium heavy metals in bulk branded cosmetic bags (mascara and tattoo) distributed in Birjand.
    Materials and Methods
    In this descriptive-analytical study, by referring to the Birjand cosmetics and health center :::::union::::: and by using a simple random sampling method, the 12 centers are selected and by referring to them, 63 samples of mascara and eyebrow tattoos were selected. Due to the limited number of eyebrow cosmetics brands, all existing brands were sampled. The lead and cadmium levels of the samples were determined using acid digestion and atomic absorption. Data were analyzed using statistical tests of Kruskal-Wallis and Mann-Whitney.
    Results
    The mean lead concentration in mascara and tattoos was 51.8-227.4 μg / g and 37.5 ± 313.6 mg / g, respectively, and in all samples, the concentration of cadmium was zero. There was a significant difference among the different tattoo samples in terms of concentration of lead (P<0.05), but there was no significant difference between mascara samples (P=0.761).
    Conclusion
    Due to unauthorizedness, the concentration of lead heavy metal in conventional cosmetic products and also no significant difference among famous brands, sufficient awareness of the risk of large amounts of such substances is necessary.
    Keywords: Heavy Metals, Lead, Cadmium, Eyebrow, Cosmetic
  • Khaled Salehi, Fatah Moradi* Pages 137-146
    Background and Aim
    Selenium is an essential mineral with antioxidant properties that play a role in metabolic processes, and its relationship with lipid profile has been shown in some studies. The purpose of this study was to investigate the effect of intake selenium supplementation on lipid profile and cardio-respiratory function in rest situation and subsequent an exercise session in active men.
    Materials and Methods
    The research method was quasi-experimental. In this study, 19 active men were selected from among soccer players in the city of Saghez and were randomly divided into two experimental (supplementation, n=10) and control (placebo, n=9) groups. The assessments were carried out in three stages (pre-taking the supplementation, after taking the supplementation, and immediately after an exercise session).  General characteristics of subjects studied, cardio-respiratory function (aerobic power), and levels of lipid profile (triglyceride (TG), total cholesterol (TC), high-density lipoprotein (HDL), and low-density lipoprotein (LDL)) were measured. Consumption period of supplement was a month. (A 200 μg Selenium capsule per day). To analyze the data, one-factor analysis of variance with repeated measurements was used at a significant level of P<0.05.
    Results
    Selenium supplementation increased cardio-respiratory function (47.7±7.4 vs. 39.7±8.0 ml/kg/min, P=0.017), while has no effect on resting and following exercise session levels of TG (P = 0.258), TC (P=0.737), HDL (P=0.406), and LDL (P=0.312).
    Conclusion
    Taking the selenium supplementation for one month does not seem to affect the components of the on lipid profile in rest situation and subsequent an exercise session, however, it can help improve the cardio-respiratory function of active men.
    Keywords: Selenium, Aerobic Power, Lipid Profile, Men
  • Khadijeh Gholami, Masood Ziaei, Gholamreza Sharifzadeh, Gholamreza Anani Sarab* Pages 147-156
    Background and Aim
    Hematological values ​​in people are affected by various factors such as race, environment, time, test method, sample collection site, and age. Given the fact that these factors can differ with each other in different populations, these differences can lead to differences in the results of hematological reference rates. Therefore, we decided to identify a normal range of blood factors in a large sample of the adult population living in South Khorasan.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study in 2015, a crowd of 5,000 selected from cluster-based adults in Birjand in 2015 and hematological parameters were determined in 4360 healthy subjects. Finally, the data were described using descriptive statistics.
    Results
    The counts for the total white blood cells, red blood cells, Hemoglobin, Hematocrit, and Mean cell volume values ​​for males and females were determined. The mean Hemoglobin values ​​were 15.01 ± 3.13 and 14.01± 1.8 in male and female respectively and the mean Hematocrit was 45.81± 7.52 and 42.59± 5.99 in males and females, respectively. The minimum leukocyte counts were lower than those reported in existing references. However, a higher rate of Eosinophil and Monocyte was obtained among the subjects.
    Conclusion
    Although in general, hematological factors in Southern Khorasan are similar to the values mentioned in other references, but in some cases, there are also differences that can be useful in evaluating them.
    Keywords: Normal range, Reference rates, Hematological parameters
  • Maryam Rezaiee, Hasan Salmani*, Meisam Sargazi, Fatemeh Mahdizadeh Pages 157-164
    Background and Aim
    Ulcerative Colitis is an idiopathic inflammatory bowel disease that is common in adults. Although corticosteroids are the most effective preservative treatment for Ulcerative Colitis. However, due to the dependence of these drugs and their serious complications, the use of an immunosuppressive drug or surgery should be taken seriously. Thus the aim of the study was the evaluation of the efficiency of low doses of azathioprine (AZA) in reducing relapse and corticosteroid-dependence in Ulcerative colitis patients.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, 96 patients with ulcerative colitis were followed for one year. Patients who indicated by corticosteroid therapy not able to reduce the dose of corticosteroid, at second relapse was treated with 1- 1.5 mg/kg of (AZA). Demographic characteristics, the severity of disease at the beginning of the study and response to treatment, recurrence of the disease, and drug side effects during the study. Data were analyzed using the Chi-square test in SPSS software.
    Results
    At the beginning of the study, over 50% of patients had high symptoms of the disease. In the patients under study, 40 (41.7%) patients had corticosteroid dependence, all of them being treated with (AZA). Of the 96 patients during the one-year follow-up 24 patients are relapses and 72 patients did not have relapses. 97.8% of corticosteroid patients with (AZA)prescription, Corticosteroid was discontinued and only one patient did not response to AZA and was underwent surgery.
    Conclusion
    Given the prevalence of use of corticosteroids, prescription of low doses of (AZA) can be considered as one of the effective therapies to reduce the rate of relapse of the disease and to avoid frequent use of corticosteroids.
    Keywords: Ulcerative Colitis, Corticosteroid, Azathioprine, Relapse of the Disease
  • Maryam Gandomi, Gholamreza Sharifzadeh, Narjes Akbari, Narges Gandomi, Masoud Delpasand, Ensiyeh Nowruzi* Pages 165-175
    Background and Aim
    Mothers are the main key to improving the oral health of children, and their beliefs in this area are very influential on the way children's oral care works. The aim of this study was to determine the status of knowledge, attitude and performance of mothers about the preventive behaviors of dental caries in 4-6 year old children based on integrated behavioral model.
    Materials and Methods
    This descriptive analytic cross sectional study was conducted on 275 mothers with 4-6-year-old children referring to Birjand Comprehensive Health Services Centers in 2018. They were selected through randomized multi-stage cluster sampling method. The research tool was a researcher-made questionnaire based on the constructs of the integrated behavioral model, whose validity and reliability were checked and verified (Cronbach's alpha = 0.99). Data were analyzed by SPSS software (Version 19) using one-way ANOVA, Tukey's post hoc test, linear regression and Pearson correlation coefficient.
    Results
    Mean score of mothers' knowledge was 5.03 ± 2.48 and mean score of mothers' performance was 2.64 ± 2.11. There was a positive and significant correlation between performance scores and the mean scores of different constructs of the integrated behavioral model (P <0.001). Regression analysis indicated that the variables of knowledge and behavioral control were effective variables on performing preventive behaviors of dental caries.
    Conclusion
    Based on the results of this study, knowledge and behavioral control constructs was predictor of the preventive behaviors of dental caries. It is suggested that this model be used to examine other health behaviors.
    Keywords: Attitude, Performance, Mental Norm, Perceived Behavioral Control, Oral Health
  • Zahra Vahdaninya*, Maryam Nakhaei, Gholamreza Sharifzadeh, Ahmad Nasiri, Bibi Fatemeh Baghernejad Hesari Pages 176-185
    Background and Aim
    Children due to specific physiological and behavioral characteristics, more than others are at risk of accidents and need care by an adult; therefore, the present study aims to investigate the effect of education in two methods, storytelling and self-learning have been done on the ability of mothers to prevent children's accidents.
    Materials and Methods
    The present research is a randomized field trial study which was performed on 60 mothers with children aged 1 to 59 months. The research tool is a researcher-made questionnaire whose validity and reliability have been proven. Meetings for training the principles of preventing the common accidents in the province in two "storytelling" and "self-learning" methods were held in 24 training sessions. data analysis was performed by Chi-square, Fisher test, independent t-test, Bonferroni post hoc and repeated ANOVA tests at α = 0.05
    Results
    Both training methods significantly enhanced the empowerment score of the mothers compared to before (P<0.001). Comparing two methods, although there was no significant difference in the mean of power score changes before and the immediately after the intervention, but the average of changes in the score three months later showed a significant difference before and immediately after that and storytelling could have a more effective effect on improving the ability of mothers three months after intervention (P = 0.02) and immediately thereafter (P = 0.04).
    Conclusion
    Education in both ways can lead to mothers' ability; however, due to reduced ability score after three months in the self-learning group, storytelling is more effective in mothers.
    Keywords: Storytelling, Self-Learning, Childhood Accidents