فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 66، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/21
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سمیرا ایزی، مهران حسینی، مهسا حسن زاده طاهری، فرناز جهانی، محمد افشار، محمد مهدی حسن زاده طاهری* صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    آمار جهانی ناباروری در مردان در حال افزایش است. یافته های اخیر نشان می دهد که وضعیت تغذیه ای، تعیین کننده عملکرد طبیعی سیستم تولید مثل می باشد؛ از این رو توجه دانشمندان به نقش مواد مغذی خوراکی جلب شده است. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات مصرف رژیم غذایی حاوی روغن دنبه بر عملکرد تولید مثلی موش های صحرایی نر طراحی و اجرا گردید.
    روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، 30 سر رت نر بالغ نژاد ویستار به طور تصادفی به سه گروه مساوی تقسیم شدند. گروه ها به ترتیب با غذای استاندارد حیوانات آزمایشگاهی (کنترل)؛ غذای استاندارد حاوی 10درصد روغن دنبه و غذای استاندارد حاوی 20درصد روغن دنبه، به مدت 5 ماه متوالی تغذیه شدند. پس از 5 ماه، حیوانات مورد آسان کشی قرار گرفتند و وزن بدن و وزن بیضه آنها تعیین گردید. نمونه بیضه برای مطالعه بافت شناسی تهیه و مقاطع با روش هماتوکسیلین و ائوزین رنگ آمیزی شدند و مورد آنالیز کمی قرار گرفتند. نمونه خون موش ها برای تعیین غلظت پلاسمایی هورمون تستوسترون استحصال گردید.
    یافته ها
    در مقایسه با گروه کنترل، موش های دریافت کننده رژیم حاوی 20 درصد روغن دنبه به طور معنی داری دارای وزن بدن بیشتر و وزن بیضه کمتر بودند. همچنین تغییرات بافتی نشان داد که روغن دنبه به صورت وابسته به دوز، سبب کاهش معنی دار در تعداد اسپرماتوگونی ها، ضخامت لایه زایشی و مساحت لوله های اسپرم ساز شد. غلظت تستوسترون در بین گروه ها اختلاف معنی داری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    مصرف طولانی مدت و زیاد روغن دنبه می تواند سبب ایجاد هیپوگنادیسم و افزایش احتمال ناباروری در موش صحرایی نر گردد.
    کلیدواژگان: ناباروری مردان، بیضه، هیپوگنادیسم، روغن حیوانی، رت
  • رستگار حسینی*، پروین بابایی، ارسلان دمیرچی صفحات 11-20
    زمینه و هدف
    دیابت نوع 2 و کمبود ویتامین D، هر دو در دوران یائسگی بسیار شایع هستند. از آنجا که تاثیر مکمل دهی ویتامین D با دوزهای مختلف بر گلوکز خون، غلظت انسولین و مقاومت به انسولین نامعلوم است، بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مکمل دهی ویتامین D با دوزهای مختلف بر چربی احشایی، گلوکز خون، غلظت انسولین و مقاومت به انسولین در موش های صحرایی اوارکتومی شده انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، 32 سر موش صحرایی ماده از نژاد ویستار، در 4 گروه 8 تایی شامل: سه گروه دریافت کننده مکمل ویتامین D (با دوز بالا، متوسط و پایین) و یک گروه کنترل قرار گرفتند. پس از 8 هفته مکمل دهی ویتامین D؛ وزن، قد، دور کمر، چربی احشایی و غلظت پلاسمایی گلوکز و انسولین اندازه گیری و شاخص مقاومت به انسولین (HOMA-IR) و BMI محاسبه شد. داده ها با استفاده از آزمون تی همبسته و تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) در سطح معنی داری 05/0˂P تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بعد از هشت هفته برنامه مداخله ای؛ وزن بدن، BMI، اندازه دور کمر، چربی احشایی، انسولین، گلوکز خون و شاخص مقاومت به انسولین در گروه های دریافت کننده ویتامین D با دوز بالا نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری پایین تر بود (05/0>P). مکمل دهی ویتامین D با دوز بالا در مقایسه با دوز متوسط و پایین، سبب کاهش معنی داری در سطح انسولین، گلوکز خون و شاخص مقاومت به انسولین گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که مصرف دوز بالای ویتامین D می تواند موجب بهبودی قابل ملاحظه در میزان گلوکز خون ناشتا، وضعیت عملکرد انسولین و مقاومت به انسولین ارزیابی شده با شاخص HOMA-IR شود و افزودن مکمل ویتامین D، اثر مثبت بر تحمل قند در موش های یائسه دارد.
    کلیدواژگان: مکمل دهی، ویتامین D، اوارکتومی، مقاومت به انسولین
  • غلامرضا کمیلی*، حامد فنایی، وحید سارانی صفحات 21-28
    زمینه و هدف
    کیندلینگ، رفتار شبه اضطرابی را در جوندگان افزایش می دهد. استرس اکسیداتیو نقش مهمی در ایجاد اضطراب دارد. شواهدی مبنی بر اثر آنتی اکسیدانی گیاه بابونه وجود دارد؛ بنابراین در این مطالعه، اثر بابونه بر رفتارهای شبه اضطرابی ناشی از کیندلینگ در موش صحرایی بررسی شد.
    روش تحقیق: این مطالعه تجربی بر روی 40 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار آلبینو با وزن 200 تا 250 گرم نژاد انجام شد. حیوانات به صورت تصادفی در چهار گروه: کنترل، کیندله، کیندله دریافت کننده دیازپام و کیندل شده دریافت کننده عصاره قرار گرفتند. کیندلینگ با تزریق درون صفاقی پنتیلن تترازول (40 میلی گرم / کیلوگرم) هر 48 ساعت، تا بروز رفتار کامل تشنجی القا شد. داروها به صورت درون صفاقی و 45 دقیقه قبل از آخرین دوز پنتیلن تترازول تزریق شد. سپس حیوان در دستگاه ماز مرتفع بعلاوه قرار گرفت و درصد زمان صرف شده در بازوی باز و درصد ورود به بازوی باز ماز (به عنوان شاخص اضطراب) توسط دوربین ثبت شد. داده ها با استفاده از نرم افزار ANY-maze ارزیابی گردید. سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    القای کیندلینگ، افزایش معنی داری در سطح اضطراب حیوانات (کاهش زمان حضور در بازوی باز ماز) ایجاد نمود (2/5±35 ثانیه کنترل، 5/1±20 ثانیه کیندله)(05/0P<). پیش مصرف عصاره بابونه (mg/kg30) و دیازپام (mg/kg2) توانست با کاهش سطح اضطراب (افزایش زمان حضور در بازوی باز به 5/3±54 ثانیه)، درصد زمان حضور (10% کیندله، 30% بابونه) و درصد ورود به بازوی باز ماز مرتفع و فعالیت حرکتی را به صورت معنی داری افزایش دهد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که بابونه سطح اضطراب افزایش یافته در موش های کیندل شده را کاهش می دهد؛ اگر چه مکانیسم دقیق این اثر روشن نیست و به مطالعات بیشتری نیاز دارد.
    کلیدواژگان: بابونه، دیازپام، کیندلینگ، اضطراب، موش صحرایی
  • مهین محمدنیا، علی نقی زاده* صفحات 29-43
    زمینه و هدف
    فلوراید یکی از عناصر ضروری آب است که از طرق مختلف طبیعی و فعالیت های انسانی وارد منابع آب می شود و از لحاظ بهداشتی اهمیت زیادی دارد. سازمان بهداشت جهانی (WHO) حد مجاز فلوراید را در منابع آب آشامیدنی، 5/1 میلی گرم در لیتر تعیین کرده است. در این مطالعه، به بررسی فلوئورزدایی از محلول های آبی توسط نانوذرات گرافن اکساید، پرداخته شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه تجربی و آزمایشگاهی؛ اثرات pH، زمان تماس، غلظت اولیه فلوراید، جرم جاذب، دما و حضور آنیون سولفات بر فرآیند حذف مورد بررسی قرار گرفت؛ همچنین بررسی ترمودینامیک، سینتیک های شبه درجه اول و دوم و ایزوترم های جذب فروندلیچ و لانگمویر برای فرآیند جذب سطحی صورت گرفت.
    یافته ها
    بیشترین مقدار جذب توسط جاذب در 3pH= و غلظت اولیه فلوراید، برابر با 10 میلی گرم در لیتر رخ داد و جذب در لحظات اولیه تماس جاذب (15 دقیقه) به حداکثر مقدار خود رسید. نتایج نشان داد جذب فلوراید از ایزوترم لانگمویر پیروی می نماید. نتایج حاصل از بررسی ترمودینامیک واکنش نیز نشان داد که واکنش از نوع واکنش های گرمازاست. در بررسی سینتیک واکنش نیز مشخص شد که فرآیند جذب از مدل سینتیک شبه درجه دوم تبعیت می کند.
    نتیجه گیری
    نانوذرات گرافن اکساید برای حذف فلوراید در pH اسیدی، دمای محیط و غلظت بالای فلوراید، کارایی بهتری دارند.
    کلیدواژگان: سینتیک، ترمودینامیک، ایزوترم، گرافن اکساید، فلوراید
  • صالحه صالح نیا، بهنام باریک بین*، حدیقه دری صفحات 44-55
    زمینه و هدف
    یون های مس می توانند به واسطه تشکیل کمپلکس با ترکیبات آلی و معدنی، اثرات نگران کننده ای بر سلامتی و محیط زیست داشته باشد. در این مطالعه، اثر کربن فعال پودری مغناطیسی شده توسط نانوذرات اکسید آهن بر حذف یون مس (II) از محلول های آبی، مورد بررسی قرار گرفت.
    روش تحقیق: این مطالعه تجربی، در مقیاس آزمایشگاهی و در رژیم جریان ناپیوسته با هدف بررسی اثر پارامترهای مختلفی از جمله: pH، زمان تماس، دوز جاذب و غلظت اولیه بر فرآیند جذب مس (II) توسط کربن فعال پودری مغناطیسی شده با نانوذرات اکسید آهن، انجام شد. برای بررسی خصوصیات جاذب سنتزشده، از عکس ها و طیف های SEM، TGA و FT-IR استفاده شد. غلظت باقیمانده مس (II)، توسط دستگاه جذب اتمی شعله ای در طول موج 8/324 نانومتر قرائت گردید. داده های به دست آمده، با استفاده از مدل های ایزوترمی فروندلیچ و لانگمویر تشریح شد.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه نشان داد که نانوذرات سنتزشده می توانند بیش از 96% درصد از یون های مس را در 10=pH و مدت زمان 2 دقیقه، با دوز جاذب یک گرم در لیتر حذف کنند. همچنین نتایج این مطالعه نشان داد که الگوی جذب مس (II)، با مدل لانگمویر انطباق بیشتری دارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها، نانوذرات سنتزشده مغناطیسی پوشیده شده با کربن فعال، در محیط آبی به صورت پراکنده بوده و به راحتی توسط میدان مغناطیسی خارجی قابل جداسازی هستند. از طرفی به دلیل وجود کربن فعال و سایت های فعال جذب موجود در ساختار اکسید آهن، قابلیت جذب سطحی افزایش یافته و این نانوذرات کارایی بالایی در حذف آلاینده مس از محیط های آبی از خود نشان می دهند.
    کلیدواژگان: کربن فعال، نانوذرات مغناطیسی، مس، اکسید آهن
  • غلامرضا پورعلی شش بلوکی، جلال مردانه* صفحات 56-66
    زمینه و هدف
    کلبسیلا پنومونیه یکی از اعضای خانواده انتروباکتریاسیه است که سبب عفونت های بیمارستانی می شود. در حال حاضر، با ظهور سویه های مقاوم به چنددارو (MDR) این باکتری در جهان، روبرو هستیم. هدف از مطالعه حاضر جداسازی کلبسیلا پنومونیه از بیماران بستری در بیمارستان، شناسایی ایزوله های دارای ژن blaCTX، تعیین Cross-resistance و شناسایی ایزوله های حساس وابسته به دوز (Susceptible-dose dependent (SDD)) نسبت به سفپیم بود.
    روش تحقیق: در این مطالعه مقطعی، 111 سویه کلبسیلا پنومونیه از بیماران بستری در بیمارستان های قطب الدین، فقیهی و نمازی شیراز (ایران) جداسازی شدند. ایزوله ها بر اساس تست های بیوشیمیایی موجود در سیستم API20E به عنوان کلبسیلا پنومونیه شناخته شدند. تست حساسیت آنتی بیوتیکی با استفاده از روش دیسک دیفیوژن و پروتکل سازمان استانداردهای بالینی و آزمایشگاهی (CLSI 2014) انجام شد. ایزوله های حساس وابسته به دوز نسبت به سفپیم شناسایی شدند. شناسایی سویه های تولیدکننده AmpC β-lactamase با استفاده از دیسک های سفوکسیتین و سفپیم انجام گرفت. از روش ملکولی PCR برای شناسایی سویه های دارای ژن blaCTX استفاده شد.
    یافته ها
    به طور کلی 111 ایزوله کلبسیلا پنومونیه، مورد مطالعه قرار گرفتند. کم اثرترین دارو سفتازیدیم (8/37 درصد ایزوله ها حساس بودند) بود. همه سویه های SDD حساس به ایمی پنم و کلیستین بودند. کلیستین (4/96%) و ایمی پنم (3/88%) موثرترین آنتی بیوتیک ها بر ضد ایزوله ها بودند. میزان مقاومت به جنتامایسین 4/41 درصد بود. نتایج انجام PCR به منظور جستجوی ژن blaCTX در ایزوله های کلبسیلا پنومونیه نشان داد که 3/70 درصد سویه ها دارای این ژن بودند.
    نتیجه گیری
    این نتایج نشان داد که سویه های کلبسیلا پنومونیه مقاوم به چنددارو (MDR) و مقاوم به طیف وسیعی از داروها (XDR) در حال افزایش است و کمتر آنتی بیوتیکی ممکن است برای درمان عفونت های ناشی از این سویه ها مفید باشد.
    کلیدواژگان: بیماران بستری در بیمارستان، خون، عفونت باکتریای، کلبسیلا پنومونیه، الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی، حساس وابسته به دوز
  • فاطمه هنری، محمدرضا میری *، بی بی نرگس معاشری صفحات 67-77
    زمینه و هدف
    استفاده از مواد مخدر در دوران بارداری، از مهمترین نگرانی های سلامت است. انجام مراقبت های دوران بارداری در مادران معتاد از اهمیت بسزایی برخوردار بوده و لازم است مداخلات آموزشی در این زمینه انجام شود. مطالعه حاضر با هدف ارزشیابی تاثیر آموزش بر اساس تئوری رفتار برنامه ریزی شده بر انجام مراقبت های دوران بارداری در زنان معتاد انجام شد.
    روش تحقیق: مطالعه حاضر یک مطالعه کارآزمایی میدانی شاهددار تصادفی شده بود که بر روی 46 زن باردار معتاد واجد معیارهای ورود به مطالعه انجام شد. در این مطالعه، افراد به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و شاهد قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای روایی شده و پایا برای سنجش سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده بود. پرسشنامه؛ قبل، بلافاصله و دو ماه پس از مداخله برای افراد دو گروه تکمیل شد. مداخله شامل 6 جلسه آموزشی مبتنی بر تئوری رفتار برنامه ریزی شده بود که برای افراد گروه آزمون اجرا شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (ویرایش 16) و با کمک آزمون های آماری تی مستقل، آزمون دقیق فیشر، آنالیز واریانس تکرارشونده و تعقیبی بونفرونی تجزیه و تحلیل شد. سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج، افزایش معنی داری را در میانگین تغییرات نمره نگرش، قصد رفتاری و کنترل رفتاری درک شده، قبل و بلافاصله بعد از مداخله در افراد گروه آزمون نسبت به گروه شاهد نشان داد (05/0>P)؛ همچنین میانگین تغییرات کنترل رفتاری درک شده، قبل و دو ماه بعد از مداخله در افراد گروه آزمون نسبت به گروه شاهد افزایش معنی داری داشت (05/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه، اثربخشی آموزش مبتنی بر تئوری رفتار برنامه ریزی شده را بر سازه های نگرش، کنترل رفتاری درک شده و قصد رفتاری مرتبط با انجام مراقبت های دوران بارداری نشان داد.
    کلیدواژگان: زنان معتاد، مراقبت های دوران بارداری، سوء مصرف مواد، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • نسرین زندی دشت بیاض، درمحمد کردی تمندانی، محسن ناصری، غلامرضا عنانی سراب* صفحات 78-85
    زمینه و هدف
    بتا تالاسمی ازجمله مهمترین اختلالات تک ژنی در سراسر جهان به شمار می آید. تاکنون حدود 60 نوع جهش در بیماران ایران گزارش شده است. مقایسه بین استان های مختلف کشور نشان می دهد که پراکندگی جهش ها به طور قابل ملاحظه ای در نوع و فراوانی متفاوت است. این مطالعه با هدف بررسی مولکولی جهش های شایع در ناقلین بتاتالاسمی در شهرستان بیرجند و روستای امیرآباد در حومه بیرجند انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی، 34 نفر ناقل تالاسمی (15 مونث و 19مذکر) که در طرح غربالگری ازدواج در مرکز بهداشتی شهرستان بیرجند شناسایی شده بودند، بررسی شدند. پس از اخذ رضایت کتبی و تکمیل پرسشنامه، از هر یک از افراد، 2 سی سی نمونه خون وریدی همراه با ماده ضد انعقاد EDTAجمع آوری شد. برای استخراج DNA از روش Salting out و برای تعیین جهش ها از روش Arms-PCR استفاده شد. در نهایت داده ها توسط نرم افزار SPSS (ویرایش 19) و با کمک آزمون Fisher، در سطح معنی داری 05/0P< تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از بررسی پنج جهش شایع بر روی 68 کروموزم نشان داد که جهشIVS I-5 با فراوانی 1/47 درصد دارای بیشترین فراوانی بود و فراوانی هر یک از جهش های Codon44، ،Fr 8/9، IVS II-I و Codon 37/38/39 به ترتیب: 6/17،8/8، 9/5 و 9/5 درصد به دست آمد. همچنین7/14درصد از سایر جهش ها بودند که در این مطالعه تعیین نشدند.
    نتیجه گیری
    الگوی جهش های به دست آمده در بیرجند، اختلاف بارزی با شمال و غرب ایران دارد. زیاد بودن موارد ازدواج های فامیلی، حاکی از ظرفیت بالقوه منطقه به لحاظ افزایش آمار مبتلایان به تالاسمی است.
    کلیدواژگان: تالاسمی، جهش، بیرجند، ARMS، PCR
  • طوبی کاظمی*، مهسا قاسمی، محسن تقوی شوازی صفحات 86-91
    زمینه و هدف
    ترمبوز وریدهای عمقی (Deep vein Thrombosis)، در صورت تاخیر در تشخیص و درمان می تواند منجر به عوارض جدی مانند آمبولی ریه شود. با توجه به اهمیت ارزیابی و توصیف بیماری در هر جامعه، این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژیک بیمارانDVT انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه توصیفی-تحلیلی، بر روی تمام بیمارانی که با تشخیص DVT در سال های 1388 تا 1393 در بیمارستان ولیعصر بیرجند بستری شدند، صورت گرفت. یک دانشجوی پزشکی آموزش دیده؛ با بررسی پرونده، شرح حال انترن، گزارش پرستار و دستورات پزشک معالج، پرسشنامه محقق ساخته را برای هر بیمار تکمیل کرد. سپس با بیماران به صورت تلفنی تماس گرفته شد و در مورد وضعیت بیمار از نظر عوارض بیماری، بستری مجدد و یا فوت سوال و اطلاعات در پرسشنامه ثبت گردید. درنهایت داده ها، کدبندی و در نرم افزار SPSS (ویرایش 18) وارد شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری test-T و X2 در سطح معنی داری 05/0>P صورت گرفت..
    یافته ها
    در مدت مطالعه، 263 نفر با تشخیص DVT در بخش های قلب و داخلی بیمارستان ولیعصر بیرجند بستری شدند. 2/50درصد آنها مرد بودند. میانگین سنی افراد مورد مطالعه 45/18±84/55 سال بود. در 1/98درصد افراد، اندام تحتانی درگیر بود. شایع ترین عامل خطر بی حرکتی و کمترین عامل، سابقه خانوادگی DVT بود. بین عوامل خطر DVT و جنس، فقط سیگار معنی دار بود که در مردان شایع تر بود. 8/3درصد بیماران در طی 5سال به علت عوارض DVT فوت کردند. شش درصد عود بیماری و آمبولی ریه در 4/3%افراد، مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    شایع ترین عامل خطر DVT، بی تحرکی است؛ بنابراین لازم است پیشگیری لازم در افراد پرخطر انجام شود تا احتمال بروز DVT کاهش یابد.
    کلیدواژگان: ترومبوز ورید عمقی، آمبولی ریه، اپیدمیولوژی، اندام تحتانی
|
  • Samira Ezi, Mehran Hosseini, Mahsa Hassanzadeh, Taheri, Farnaz Jahani, Mohammad Afshar, Mohammadmehdi Hassanzadeh, Taheri* Pages 1-10
    Background And Aim
    Male infertility is increasing worldwide. There is now emerging evidence that nutritional status is regarded as a critical determinant of normal reproductive function. Hence, today, the role of dietary nutrition has attracted the attention of researchers. Thus, the present study was conducted to elucidate the effects of tail fat (TF) enriched diet on male rat reproductive function.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 30 adult male Wistar rats were randomly allocated into three equal groups and were fed with either standard diet (control) or standard diet enriched with 10 % of TF oil or standard diet enriched with 20% TF for 5 consecutive months. Finally, the rats were euthanized, the weights of their bodies, and their testes were measured. Then, the testes were dissected and the sections were stained with Hematoxylin-Eosin for quantitative histopathological examination. Besides, blood samples were collected for testosterone (T) assessment.
    Results
    Compared to the control group, the rats fed with a diet enriched with 20% TF had significantly (P≤0.05) more body weight, while, their testes weight significantly (P≤0.0001) decreased. Also, histological changes showed that TF, in a dose dependence manner, significantly decreased germinal layer, seminiferous area, and spermatogonia number in the rats’ testes. There was no significant difference in T concentration between the groups.
    Conclusion
    It was clearly found that excessive and long term intake of TF can be causative of hypogonadism and increase infertility in male rats.
    Keywords: Male infertility, Testis, Hypogonadism, Animal fat, Rat
  • Rastegar Hoseini *, Parvin Babaei, Arsalan Damirchi Pages 11-20
    Background And Aim
    Type 2 diabetes mellitus (T2DM) and vitamin D deficiency are both too common during menopause. Since the effect of different doses of vitamin D supplements on blood sugar, insulin concentration and insulin resistance are unknown, the present study aimed at investigating the effects of different doses of the vitamin D supplements on visceral fat, blood sugar, insulin concentration, and insulin resistance in ovariectomized rats.
    Materials And Methods
    In this randomized experimental study, 32 female Wistar rats were divided into 4 equal groups as follows: three groups . that received vitamin D supplements (high, moderate, and low dose) and one control group. After 8 weeks of different doses of vitamin D supplementation plasma concentration of glucose, insulin and HOMA-IR were measured in the three groups. The obtained data was statistically analyzed by means of dependent t-test and ANOVA . at the significance level of P
    Results
    After a period of eight-week intervention, body weight, BMI, waist circumference, visceral fat, insulin, blood glucose and HOMA-IR at high, moderate, and low doses of vitamin D supplementation were significantly lower than those in the control group (P
    Conclusion
    The findings of the current study showed that a high dose of vitamin D causes significant improvements in FPG, insulin, and insulin resistance evaluated by HOMA-IR. It was also found that adding vitamin D supplements can improve glucose control in menopause model of rats.
    Keywords: Vitamin D Supplementation_Ovariectomized_Insulin Resistant
  • Gholamreza Komeili *, Hamed Fanaei, Vahid Sarani Pages 21-28
    Background And Aim
    Kindling can increase anxiety-like behavior in rodents. Oxidative stress has an important role in arousing anxiety. It is known that Matricaria Recutita has an antioxidant effect. Thus, the present study aimed at assessing the effects of this plant’s extract. on anxiety-like behavior induced by kindling in rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 40 male Wistar Albino rats (wt:200-250 g) were randomly divided into 4 equal groups; namely control (intact), kindling, diazepam (2 mg/kg), and aqueous extract of Matricaria Recutita (30 mg/kg) intrapertoneally. Kindling was done by a sub-convulsive dose of pentylenetetrazole (PTZ; 40 mg/kg, i.p.) in the remainder . groups. Kindling parameters in all these animals were evaluated by a plus elevated maze. The percent of time spent in the open arms of maze (OAT %) and percent of entries in the open arms (OAE %) were accounted for anxiety evaluation. Increase in OAT % and OAE % indicated an anxiolytic effect. Finally,the obtained data was analyzed by means of Any-Maze software and P
    Results
    Kindling significantly (P
    Conclusion
    The results of the present study showed that Matricaria Recutita was able to improve elevated levels of anxiety in kindled rats. Therefore, further works are needed to elucidate the extent and mechanism of these effects.
    Keywords: Matricaria Recutita, Diazepam, Kindling, Anxiety, Rat
  • Mahin Mohammadnia, Ali Naghizadeh* Pages 29-43
    Background And Aim
    Fluoride is one of the essential elements of water that is introduced into water sources through several natural and human activities. Maximum contaminant level for fluoride in drinking water is set at 1.5 mg/L by WHO. In the present research, defluorination of aqueous solutions using graphene oxide nanoparticles is discussed.
    Materials And Methods
    In the present study, effects of pH, contact time, fluoride initial concentration, adsorbent dosage, temperature as well as presence of sulfate anions in the performance of graphene oxide nanoparticles in removing of fluoride from aqueous solutions were investigated .Besides, investigation of thermodynamic, synthetic, and Langmuir and Freundlich adsorption isotherm were employed for the process.
    Results
    Maximum adsorption capacity occurred in the first 15 minutes .for the adsorbent with pH=3 and initial fluoride concentration of 10 mg/L. The results also showed that adsorption of fluoride by graphene oxide was well in accord with Langmuir isotherm. . .Furthermore, increasing of temperature led to reducing the adsorption capacity that was indicative of exothermic adsorption reaction. Moreover, it was found that the process followed the pseudo- second order kinetic.
    Conclusion
    Graphene oxide nanoparticles have higher removal capacity for fluoride in acidic conditions, ambient temperature and higher fluoride concentration.
    Keywords: Kinetics, Thermodynamic, Isotherm, Graphene oxide, Fluoride
  • Salehe Salehnia, Behnam Barikbin*, Hadighe Dorri Pages 44-55
    Background And Aim
    Copper ions, due to forming complexes with organic and mineral compounds, can have worrying effects on health and environment. In the present study, the effect of powdered magnetic carbon activated by iron-oxide nanoparticles in removing of CU (V; II) from aqueous solutions was assessed.
    Materials And Methods
    This experimental study aimed at determining the effect of powdered magnetic carbon activated by iron-oxide nanoparticles parameters including PH, contact time, absorbing dose, and initial concentration on copper(II) removal .from aqueous solutions; through an indirect current. In order to assess the qualities of the synthetized adsorbent, TGA, FT-IR and SEM tests were applied. Residual concentration of copper was measured at 324nm wavelength by means of atomic absorption spectrometry flame. The obtained data was analyzed using Langmuir and Freundlich isotherm model.
    Result
    It was found that synthetic nanoparticles(PH=10), with the adsorbent dosage of 1gr/l, can remove more than 96% of copper ions from aqueous solutions at 2 minutes. Also, the results showed that copper absorption pattern is more in accord with Langmuir model.
    Conclusion
    Based on the current findings , magnetic synthesized nanoparticles coated with carbon. are in sporadic form in aqueous solutions. and can easily be separated using external magnetic environment. Moreover, because of existant active carbon sites absorption in iron oxide structure suferficial absorbtion capacity increases and and these nanoparticles reveal to have a high performance in the removing process of copper pollutants from aqueous solutions.
    Keywords: Activated carbon, Magnetic nanoparticles, Copper, Iron oxide
  • Gholamreza Pourali Sheshblouki, Jalal Mardaneh* Pages 56-66
    Background And Aim
    Klebsiella pneumoniae is a member of the Enterobacteriaceae family. There is a global emergence of multidrug-resistant (MDR) strains of K. pneumoniae, a Gram-negative enteric bacterium that causes nosocomial and urinary tract infections. The aims of the present study were to identify the Klebsiella pneumoniae infections in hospitalized patients, characterization of blaCTX gene, detection cross-resistance and cefepime susceptible-dose dependent (SDD) in isolates.
    Materials And Methods
    In present study, 111 strains of Klebsiella pneumoniae were isolated from patients hospitalized in Ghotbadden, Faghihi and Nemazee hospitals (Shiraz, Iran). The isolates were identified as K.pneumoniae, based on biochemical tests embedded in the API-20E system. Susceptibility testing (disc diffusion) was performed according clinical and laboratory standards institute (CLSI) guidelines. Detection cefepime susceptible-dose dependent (SDD) was performed. The detection of AmpC β-lactamases producing strains was done based on cefoxitin and cefepime disk tests. The blaCTX gene was detected in the isolates by PCR molecular method.
    Results
    Total 111 Klebsiella pneumoniae isolates were studied. The less effective drug was ceftazidime (37.8% isolates were sensitive). All SDD strains were susceptible to colistin and imipenem. Colistin (96.4%) and imipenem (88.3%) were the most effective antibiotics against isolates. Respectively, 41.4% and 35.1% isolates displayed resistance to gentamicin and amikacin. All colistin resistant isolates were imipenem sensitive. The results of PCR on blaCTX gene showed that 70.3% of the isolates possess the gene.
    Conclusion
    Carbapenem drugs are effective against Klebsieella pneumoniae infections. These results indicate that multidrug-resistant (MDR) and extensively drug resistant (XDR) strains of K.pneumoniae are rising, and fewer antibiotics may be useful for treating infections caused by these strains. Routine investigation and reporting of antibiotics resistance profile in patients presenting with Klebsiella infections is suggested.
    Keywords: Hospitalized patients, Blood, Bacterial infection, Klebsiella pneumoniae, Antibiotic resistance pattern, Susceptible, dose dependent
  • Fatemeh Honari, Mohammadreza Miri *, Bibi Narjes Moasheri Pages 67-77
    Background And Aim
    Using drugs during pregnancy is one of the most important health concerns Prenatal care is crucial in addicted women and thus educational interventions are required. In the present study, the effectiveness of an educational intervention based on ‘Theory of Planned Behavior’ on prenatal care of addicted women was evaluated.
    Materials And Methods
    This randomized field- trial study was performed on 46 pregnant addicted women who were randomly divided into equal experimental and control groups. The validity and reliability of the questionnaire used had been confirmed. before, immediately after, and two months after the intervention in both groups. The intervention consisted of 6 sessions, based on the theory of planned behavior, which was implemented for the experimental group. Data analysis was performed using. independent t- test, Anova and Fisher’s exact test. The obtained results were interpreted at the significant level 0.05.
    Results
    It was found that a significant increase in the mean change in attitude, intention, and perceived behavioral control before and immediately after the intervention in the experimental group compared to the control one (P
    Conclusion
    The results of the study showed the effectiveness of the education based on the theory of planned behavior on the attitude, perceived behavioral control, and behavioral intention associated with prenatal care.
    Keywords: Addicted women, Prenatal care, Drugs abuse, Theory of planned behavior
  • Nasrin Zandi Dashtebayaz, Dormohammad Kordi Tamandani, Mohsen Naseri, Gholamreza Anani Sarab* Pages 78-85
    Background And Aim
    Thalassemia is considered as the most important monogenic disorders around the world. So far, about 60 mutations of this type have been reported in Iranian patients. Comparison between different provinces of the country reveals that the dispersion of the mutations is significantly various with respect to their types and frequencies. The current study aimed at assessing prevalent molecular mutations in β Thalassemia carriers in Birjand and Amirabad at the suburb of the city.
    Materials And Methods
    In this descriptive in-vitro study, 34 carriers (15 females and 19 males), who had been identified through marriage screening tests at the health centers in the South Khorasan province were assessed. After obtaining written informed consent of the subjects and completing the respective questionnaires, 2 cc of intravenous blood sample from each subject were collected into EDTA tubes. Salting out and Arms-PCR methods were used for DNA extraction and mutation detection, respectively. Finally, the obtained data was analysed by means of SPSS software (V;19) using Fisher’s test at the significant level of P
    Results
    It was found that among five mutations on 68 chromosomes, IVS 1-5 mutation with 47.1% frequency was the highest; and the mutations of Codon, Fr 8/9 , IVS II-1 5 , and Codon 37/38/39 had the frequency of 17.6%, 8.8%, 5.9% ,and 5.9% respectively. Out of the mutations, 14.7 % .remained undetermined.
    Conclusion
    The mutation patterns obtained in Birjand reveal an outstanding difference with the state of affairs in the north and west of IRAN..High frequency of consanguity marriages between thalassemia carrier individuals indicates the potential reason behind increasing the number of patients with major thalassemia.
    Keywords: β Thalassemia, Mutation, Arms, PCR
  • Toba Kazemi*, Mahsa Qasemi, Mohsen Taghavi, Shawazi Pages 86-91
    Background And Aim
    Deep vein thrombosis (DVT) is a condition that, in case of delay in diagnosis and treatment, can lead to serious complications like pulmonary embolism. Given the importance of assessment and identification of diseases in every community, the current study aimed at assessing the epidemiology of DVT patients in Birjand.
    Materials And Methods
    The present descriptive-analytical study was conducted on all DVT patients admitted to Birjand Vali-e-asr hospital between 2009 and 2014. A trained medical student completed each researcher-designed questionnaire. based on an intern’s history recording, a physician's orders ,and a nurse’s note. Then, the patients were called up demanding the status of the patient and disease complications, readmission ,or death. Finally, the obtained data was encoded and analyzed by SPSS(V: 18) at the significant level P
    Results
    During the study period,263 patients with DVThad been hospitalized in Birjand Vali-e-asr hospital .Out of the patients, 50.2% were males. Mean age of the subjects was 55.84 ± 18.45 years. In 98.1% of the cases the lower extremity was involved. The most prevalent risk factor was immobilization and the least risk factor was family history of DVT. Regarding the relationship between DVT risk factors and sex only smoking cigarettes was both significant and more prevalent. During 5 years, 3.8% of the population had died due to DVT complications. Recurrent DVT in 6% and pulmonary emboli in 3.4% of the patients were diagnosed.
    Conclusion
    Given that the most common risk factor for DVT in our study was immobilization, prophylaxis is necessary in patients at high risk tin order to decrease occurrence possibility of DVT.
    Keywords: Deep vein thrombosis, Pulmonary emboli, Epidemiology, Lower extremity