فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 73، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نورمحمد دانش، فرزانه یوسفی، مرتضی علی نژاد نامقی، خلیل آبنوس، سید محمد تقدیسی * صفحات 243-253
    آپتامرها الیگونوکلئوتیدهایی سنتتیک، با میل پیوندی و اختصاصیت بالا هستند که برای کاربردهای درمانی و تشخیصی از پتانسیل بالایی برخوردارند. در این مقاله به بررسی آپتامرها، نحوه تهیه، ویژگی ها و کاربردهای آنها خواهیم پرداخت؛ همچنین این نکته که آپتامرها چقدر می توانند در حوزه پزشکی کاربرد داشته باشند، مورد بررسی قرار خواهد گرفت. این مطالعه نشان می دهد که آپتامرها به واسطه برخورداری از خصوصیات برجسته ای مانند: میل پیوندی و اختصاصیت بالا برای اهداف خود، سنتز ارزان و برون تنی، پایداری بالا و اندازه کوچک، گزینه های بسیار مناسبی در علوم پزشکی برای کاربرد در زیست حسگرها و سامانه های انتقال هدفمند هستند.
    کلیدواژگان: آپتامر، تولید، اصلاحات، کاربرد، ویژگی
  • مهدی ابراهیمی، محبوبه اکبرپور، پونه ذوالفقاری، نسیم نیک خصلت، بتول داغیانوس، محمدباقر سهرابی * صفحات 254-262
    زمینه و هدف
    داروهای متنوعی برای کنترل تهوع و استفراغ بعد از اعمال جراحی استفاده می شود. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر اندانسترون با متوکلوپرامید در پیشگیری از تهوع و استفراغ پس از عمل جراحی انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه کارآزمایی شاهددار تصادفی شده، بر روی 90 بیمار کاندید عمل جراحی باز آپاندکتومی و کوله سیستکتومی مراجعه کننده به بیمارستان امام حسین (ع) شاهرود، در سال 1395 انجام شد .بیماران به سه گروه مساوی دریافت کننده اندانسترون، متوکلوپرامید و پلاسبو تقسیم شدند. هر یک از داروهای اندانسترون، متوکلوپرامید و پلاسبو 30 دقیقه قبل از پایان عمل، به صورت وریدی به بیماران تزریق شد. سپس در ساعت های اول، ششم، دوازدهم و 24 ساعت پس از عمل جراحی، شدت تهوع و استفراغ بیماران بر اساس VAS ثبت گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی کل بیماران 6/18±4/36 سال بود. تعداد 47 نفر (2/52%) مذکر و بقیه مونث بودند. تعداد 63 نفر (70%) آپاندکتومی و 27 نفر (30%) عمل کوله سیستکتومی شدند. نتایج نشان داد که میانگین امتیاز شدت تهوع در سه گروه تفاوت معنی داری داشت. این اختلاف مربوط به بیماران گروه اندانسترون با پلاسبو و گروه متوکلوپرامید با پلاسبو بود و بین دو گروه اندانسترون و متوکلوپرامید فقط در زمان های ساعت اول و ششم، تفاوت معنی دار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    تاثیر هر دو داروی اندانسترون و متوکلوپرامید در کنترل تهوع و استفراغ به طور معنی داری بیشتر از پلاسبو بود. اندانسترون طی ساعت اول و ششم پس از عمل، تاثیر بیشتری نسبت به متوکلوپرامید داشت.
    کلیدواژگان: تهوع و استفراغ بعد از عمل، اندانسترون، متوکلوپرامید
  • مهران شریفی، علی شهرکی * صفحات 263-272
    زمینه و هدف
    آسیب اعصاب محیطی، در حدود 3درصد از بیماران دچار ضربه و سانحه اتفاق می افتد. این آسیب باعث دژنراسیون والرین در محل آسیب به عصب می گردد و به صورت واکنشی برگشتی، به جسم سلولی نورون های آسیب دیده گسترش می یابد. هدف از این مطالعه، ارزیابی اثرات محافظت نورونی عصاره الکلی گیاه دارویی درمنه (Artemisia herba-alba) بر دژنراسیون نورون های حرکتی آلفای شاخ قدامی نخاع به دنبال کمپرسیون عصب سیاتیک در موش صحرایی بود.
    روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، از 30 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار استفاده شد. حیوانات به طور تصادفی به پنج گروه 6تایی شامل گروه های: کنترل (A) ، کمپرسیون(C) و سه گروه کمپرسیون همراه با تیمار با دوزهایmg/kg 50(D50) ،mg/kg 75 (D75) و mg/kg100(D100) عصاره الکلی درمنه به صورت تزریق داخل صفاقی هفته ای یکبار به مدت 4 هفته تقسیم شدند. در گروه کنترل، عضله در محل عصب سیاتیک شکافته شد؛ اما در گروه های کمپرسیون و تیمار پس از شکافتن عضله، عصب سیاتیک در معرض کمپرسیون قرار گرفت. در انتها موش ها بیهوش شده و تحت عمل پرفیوژن قرار گرفتند؛ سپس از ناحیه کمری نخاع نمونه برداری شد. پس از رنگ آمیزی مقاطع بافتی با آبی تولوئیدین، دانسیته نورونی مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    دانسیته نورونی در گروه C نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری را نشان داد (0/05P<). دانسیته نورونی در گروه D50 (36/2±938/3) و گروه D75 (36/8±1259) نسبت به تراکم نورونی در گروه C (65/8±467/16) به طور معنی داری افزایش داشت (0/05P<). دانسیته نورونی در گروه D100 (96/9±1736/5) نسبت به گروه C (65/8±467/16) به طور معنی داری افزایش یافت (0/01P<).
    نتیجه گیری
    عصاره الکلی گیاه درمنه، دارای اثرات محافظتی بر روی روند توسعه دژنراسیون موتونورون های حرکتی آلفای شاخ قدامی نخاع پس از آسیب عصب سیاتیک است.
    کلیدواژگان: درمنه هربا، آلبا، دژنراسیون، عصب سیاتیک، محافظت نورونی
  • شهزاد داروگری، رحمت الله پرندین، نامدار یوسفوند *، داریوش شکیبایی صفحات 273-281
    زمینه و هدف
    سقز (بنه)، یک میوه روغنی ارزشمند می باشد که به علت استفاده های دارویی، غذایی و صنعتی، مورد توجه فراوان است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر ضد دردی روغن سقز مالشی در روش آزمون فرمالین در دو فاز حاد و مزمن در موش کوچک آزمایشگاهی نر بود.
    روش تحقیق: این مطالعه تجربی بر روی 30 سر موش کوچک آزمایشگاهی نر انجام شد. موش ها به 5 گروه شامل: گروه کنترل (بدون تیمار) و گروه های دریافت کننده وازلین به صورت مالشی، مورفین (کنترل مثبت)، روغن سقز و دریافت کننده روغن سقز بعلاوه مورفین، تقسیم شدند. قبل از شروع آزمون فرمالین، موش ها به مدت 6 ساعت تحت درمان با روغن سقز به صورت مالشی قرار گرفتند. مورفین (mg/kg 10( به صورت تک دوز و زیرجلدی تجویز شد. نمرات درد، با استفاده از آزمون فرمالین با تجویز 0/02 میلی لیتر فرمالین 2/5% به کف دست راست حیوان به دست آمدند..
    یافته ها
    مالش روغن سقز درد را در مراحل درد حاد (0/01p<)،محیطی شدن درد (0/001p<) و درد مزمن (0/001p<) بطور معنی داری در مقایسه با گروه کنترل کاهش داد. از طرفی روغن سقز اثر ضد دردی قویتری (0/01p<) را در مرحله درد مزمن نسبت به گروه مورفین نشان داد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که روغن سقز مالشی، دارای اثر ضد دردی می باشد که بخش زیادی از این اثر ممکن است به علت ترکیبات موجود در این روغن باشد.
    کلیدواژگان: سقز، درد، موش نر، فرمالین
  • حلیمه وحدت پور *، علی اکبر علی زاده، سعید شاکریان صفحات 282-290
    زمینه و هدف
    بسیاری از مطالعات نشان داده اند که زنجبیل به علت حضورفلاونوئید، ایزوفلاونوایز وکتسین دارای فعالیت آنتی اکسیدان قوی در مقابل رادیکالهای آزاد می باشد .بنابراین هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر مصرف کوتاه مدت مکمل زنجبیل بر استرس اکسیداتیو ناشی از تمرین برونگرا در دختران دارای اضافه وزن بود.
    روش تحقیق: در این مطالعه نیمه تجربی، 22 دانشجوی دختر دارای اضافه وزن به طور تصادفی به دو گروه مکمل (نفر=12) و دارونما (نفر=10) تقسیم شدند. گروه مکمل روزانه 2 گرم پودر زنجبیل را به مدت دو هفته مصرف کردند. پروتکل تمرینی شامل دو جلسه فعالیت برونگرای وامانده ساز، (شیب منفی بر روی تردمیل، یک جلسه قبل و یک جلسه بعد از دو هفته مکمل یاری) با سرعت اولیه 4 کیلومتر بر ساعت و شیب اولیه منفی 2 درصد اجرا شد. نمونه های خونی طی 4 مرحله به منظور سنجش مقادیر مالون دی آلدهید (MDA) و آنزیم کاتالاز (CAT) قبل و بلافاصله بعد از تمرین، در دو دوره قبل و بعد از مصرف مکمل زنجبیل، اندازه گیری شد. برای تحلیل آماری، از آزمون های تی وابسته و تحلیل کواریانس با عامل بین گروهی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که تمرین برونگرا باعث افزایش سطوح MDA و کاهش میزان CAT شد (0/05≥P)؛ همچنین مصرف دو هفته مکمل زنجبیل، تاثیر معنی داری بر کاهش MDA و افزایش CAT داشت (0/05P≤).
    نتیجه گیری
    بر طبق نتایج، رویکردهای غیردارویی از قبیل مکمل یاری زنجبیل همراه با فعالیت بدنی، ممکن است از طریق کاهش التهاب و استرس سلولی، در بهبود کیفیت زندگی و سلامت افراد دارای اضافه وزن نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: تمرین برونگرا، زنجبیل، MDA، CAT
  • علی رجبی، معرفت سیاه کوهیان *، علی اکبرنژاد، مرتضی یاری صفحات 291-305
    زمینه و هدف
    دیابت نوع 2 یک معضل مهم برای سلامت عمومی است که افراد زیادی درگیر آن هستند. تمرینات ورزشی و فعالیت بدنی نقش مهمی در پیشگیری و کنترل آن ایفا می کند. بنابراین هدف از مطالعه حاضر، مقایسه اثر دو تواتر مختلف تمرین هوازی با حجم یکسان و بی تمرینی متعاقب با آن بر سطوح هورمون آیریزین، پروفایل لیپیدی و شاخص مقاومت به انسولین در زنان چاق دیابتی نوع 2 بود.
    روش تحقیق: در این مطالعه نیمه تجربی، 36 زن چاق دیابتی نوع 2 به صورت تصادفی به سه گروه مساوی 12 نفر تقسیم شدند. گروه 1 و 2 به مدت 8 هفته (1=3 جلسه و 2= 6 جلسه در هفته، با حجم یکسان) تمرین هوازی با شدت 60 تا 75 درصد ضربان قلب بیشینه) انجام دادند. نمونه گیری ها در مرحله پیش آزمون، 48 ساعت و دو هفته پس از آخرین جلسه تمرینی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج درون گروهی نشان داد متغیرهای وزن، چربی بدن و شاخص توده بدنی تنها در گروه یک (کاهش) و مقاومت به انسولین (کاهش) و آیریزین (افزایش) در هر دو گروه تجربی، بعد از گذشت 8 هفته از مداخله، تغییر معنی داری داشتند (0/05P<). همچنین نتایج آزمون تحلیل واریانس یک راهه همراه با تست تعقیبی LSD، نشان دهنده اختلاف معنی دار در متغیرهای وزن (0/036p=)، درصد چربی (0/001p=)، شاخص توده بدنی (0/008p=)، مقاومت به انسولین (0/001p=) و آیریزین (0/0001p=) در مرحله پس آزمون بین گروه های مختلف مطالعه بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، تاثیر تمرین ورزشی با مدت زمان بیشتر نسبت به تکرر در جلسات تمرینی کوتاه مدت در کنترل عوامل دخیل و موثر در دیابت نوع 2 بارزتر بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که زمان برنامه ورزشی، عامل موثری در پیشگیری و کنترل بیماری دیابت نوع 2 می باشد که باید در طراحی و برنامه ریزی ورزشی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آیریزین، ورزش هوازی، شاخص مقاومت به انسولین، دیابتی نوع 2، زنان چاق
  • ساناز نهبندانی، مریم کوچک زایی *، فاطمه میرزایی، فاطمه مقیمی صفحات 306-312
    زمینه و هدف
    پره اکلامپسی، یکی از مهمترین عوارض حاملگی است که 5 تا 8 درصد کل بارداری ها را دچار عارضه می کند و با افزایش عوارض مادری و جنینی همراه است. این مطالعه با هدف تعیین شیوع پره اکلامپسی و عوارض مادری و جنینی ناشی از آن در زنان باردار مراجعه کننده به زایشگاه بیمارستان امیرالمومنین (ع) شهر زابل انجام شد.
    روش تحقیق: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی گذشته نگر بود که بر اساس 2000 پرونده زن باردار مراجعه کننده به بیمارستان امیرالمومنین زابل انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، فرم دو قسمتی اطلاعات دموگرافیک و مامایی و عوارض مادری و جنینی پره اکلامپسی بود. داده ها در قالب آمار توصیفی، بیان شد.
    یافته ها
    شیوع پره اکلامپسی در شهر زابل 6/5 درصد بود. فراوانی مهمترین عوارض مادری شامل: اختلال کبدی 13/1 درصد، اختلال کلیوی 3/1 درصد، تزریق خون 4/6 درصد، کاهش پلاکت 2/3 درصد، اختلال بینایی 2/3 درصد، مرده زایی 0/8 درصد و سندرم HELLP 0/8 درصد و فراوانی عوارض جنینی شامل: نارسی 29/2 درصد، مکونیال بودن مایع آمنیون 12/3 درصد و فراوانی نمره آپگار زیر 7 در بدو تولد 7/7 درصد بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع پره اکلامپسی و عوارض ناشی از آن بر سلامت مادر و جنین، توصیه می شود مراقبت های مناسب در طول دوران بارداری برای تشخیص به موقع و پیشگیری از عوارض نامطلوب انجام گیرد.
    کلیدواژگان: پره اکلامپسی، عوارض مادری، عوارض جنینی
  • مجید معتمد زاده طرقبه، جواد ترکمان *، سید قوام دین عطاری، بهمن گلزار خجسته، محمد ابراهیم غفاری، علی سعادت فر صفحات 313-323
    زمینه و هدف
    اختلالات اسکلتی- عضلانی رایج ترین مشکل مرتبط با کار در بسیاری از کشورهای درحال توسعه و صنعتی می باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و ارزیابی عوامل ارگونومیکی در کارگران پخت نان سنتی بود.
    روش تحقیق: این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی بر روی 129 نفر از افراد شاغل در نانوایی های سنتی شهرستان همدان در بهمن ماه سال 1395 انجام گرفت. در این مطالعه، به منظور تعیین شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی از پرسش نامه های نوردیک، نقشه بدن و مقیاس آنالوگ بصری و برای تعیین میزان فعالیت و حداکثر نیروی قابل قبول دست ها از روش ارزیابی ACGIH-HAL استفاده گردید. پس از جمع آوری داده ها و ورود آنها به نرم افزار SPSS (ویرایش 20)، از آزمون های آماری کای دو و t مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه میانگین و انحراف معیار سابقه کاری، قد، وزن، شاخص توده بدن و سن افراد به ترتیب: 6/82±4 سال، 0/08±1/6 متر، 12/76±60 کیلوگرم، 4/70 ±24/65 و 12/60±43/5 سال بود. اندام های درگیر در این شغل شامل: گردن، شانه، پشت، کمر، آرنج، بازو، دست، ران، زانو، و ساق و مچ پا بودند. بیشترین شیوع درد در کارگران به ترتیب: در قسمت میانی پشت (38 نفر، 92/68%)، زانوها (33 نفر، 80/49%)، شانه (13نفر، 30/95%)، ساعد (11نفر، 26/19%) و مچ دست ها (11نفر، 26/19%) بود. بین درصد شیوع اختلالات اسکلتی– عضلانی اندام های بدن و BMI و سابقه ی کاری شاغلین ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (0/05>.(p
    نتیجه گیری
    شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در اندام های زانو ها، قسمت میانی و تحتانی پشت، شانه ها و مچ دست در کارگران پخت نان سنتی بالا بود. بنابراین دو روش مداخله مهندسی و مداخله مدیریتی برای کاهش و حتی حذف اختلالات اسکلتی- عضلانی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: نقشه بدن، پرسشنامه نوردیک، اختلالات اسکلتی عضلانی، روش سطح فعالیت دست ها، همدان
  • میترا مودی، غلامرضا شریف زاده، صدیقه رمضانی *، لیلی جلیلیان صفحات 324-335
    زمینه و هدف
    شناسایی عوامل موثر بر اتخاذ رفتارهای بهداشت دهان و دندان در دانش آموزان، گامی در ارتقای سلامت دهان است. مطالعه حاضر به منظور تعیین قدرت پیشگویی کنندگی سازه های مدل پندر در رابطه با رفتارهای بهداشت دهان و دندان در دانش آموزان ابتدایی شهر نهبندان، در سال تحصیلی 96-1395 انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه توصیفی- تحلیلی، بر روی 464 دانش آموز پایه پنجم و ششم ابتدایی شهر نهبندان انجام شد. دانش آموزان به روش تصادفی سیستماتیک وارد مطالعه شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه استاندارد بررسی سازه های مدل پندر بود. داده ها پس از ورود به نرم افزار SPSS (ویرایش 19)، با کمک آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه، تست تعقیبی توکی، کای اسکوئر، تست دقیق فیشر، رگرسیون خطی و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد. از آمار توصیفی نیز برای شرح و توصیف داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد مطالعه، 0/79±11/48 سال بود. بر اساس نتایج آزمون Anova، بین تحصیلات پدر و سازه های رفتار (0/035=P)، الگوسازی بین فردی (0/05=P) و تاثیرگذاری وضعیتی (0/011=P) و نیز بین تحصیلات مادر و خودکارآمدی (0/022=P) از مدل پندر اختلاف معنی داری مشاهده گردید. اختلاف بین رفتارهای مسواک زدن (0/001P=)، مراجعه به دندانپزشک (0/008=P) و جنسیت نیز معنی دار بود. نتایج تحلیل رگرسیونی نشان داد، ارتباط معنی داری بین سازه های خودکارآمدی درک شده، احساسات مثبت نسبت به رفتار، تاثیرگذارنده های بین فردی و تعهد به طرح عمل با رفتار سلامت دهان و دندان دانش آموزان وجود داشت (0/05>P).
    نتیجه گیری
    برای تغییر رفتارهای دهان و دندان دانش آموزان می توان از مدل ارتقای سلامت به عنوان یک الگوی استاندارد استفاده نمود.
    کلیدواژگان: مدل پندر، بهداشت دهان و دندان، دانش آموزان ابتدایی، نهبندان
|
  • Noor Mohammad Danesh, Farzaneh Yousefi, Morteza Alinezhad Nameghi, Khalil Abnous, Seyed Mohammad Taghdisi * Pages 243-253
    As synthetic oligonucleotides with high affinity and selectivity, aptamers have an outstanding potential for medical diagnosis and treatment. This manuscript enquires into the generation, characteristics and applications of aptamers. The role of aptamers in medicine is also discussed. The study shows that aptamers stand as great candidates in medical sciences for development of biosensors and targeted drug delivery systems because of their unique properties such as high affinity and selectivity towards their targets, inexpensiveness and in vitro synthesis, high stability, and small size.
    Keywords: Aptamer, Generation, Modification, Application, Characteristic
  • Mehdi Ebrahimi, Mahboubeh Akbarpour, Pouneh Zolfaghari, Nasim Nikkheslat, Batoul Daghyanous, Mohammad Bagher Sohrabi * Pages 254-262
    Background And Aim
    The variety of drugs used to control nausea and vomiting after surgery (PONV). The aim of this study was to compare the effectiveness of ondansetron with metoclopramide in the prevention of nausea and vomiting after surgery.
    Materials And Methods
    This research is a randomized controlled trial on 90 patients undergoing open appendectomy and cholecystectomy referred to Imam Hossain hospital in 2016. Patients divided into the three groups of ondansetron, metoclopramide and placebo that 30 minutes before the end of the operation of each of the above drugs were administered intravenously for them. After the first hour, six hours, twelve hours and 24 hours after surgery, nausea and vomiting were recorded by VAS.
    Results
    The mean age of the all patient’s was 36.4±18.6 years. Of the total patients, 47 patients (52.2%) were male and the rest female. 63 patients (70%) appendectomy and 27 cases (30%) were cholecystectomy. It was also found that the mean score of severity of nausea was significantly different in the three groups, which was the difference between ondansetron with placebo and metoclopramide with placebo and between ondansetron and metoclopramide was difference significant only at the first and sixth hours.
    Conclusion
    The impact of both the drug ondansetron and metoclopramide in the control of nausea and vomiting was significantly greater than placebo. So in during the first hour and the sixth postoperative ondansetron was more effective than metoclopramide.
    Keywords: PONV, Ondansetron, Metoclopramide
  • Mehran Sharifi, Ali Shahraki * Pages 263-272
    Background And Aim
    Peripheral nerve injury occurs in about 3% of the patients suffering from trauma and accidents. This injury induces Wallerian degeneration in the site of injury and, as a retrograde reaction, extends to the cell bodies of injured neurons in the central nervous system. The present study aimed to assess the neuro-protective effects of the alcoholic extract of Artemisia herba-alba on the degeneration of spinal cord ventral horn alpha motoneurons following sciatic nerve compression in rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 30 male Wistar rats were randomly assigned into 5 six-member groups including control (A), compressed (C), and three compressed groups plus treatment with Artemisia herba-alba ethanolic extract with a dose of 50 (D50), 75 (D75), and 100 (D100) mg/kg. The alcoholic extract of Artemisia herba-alba was injected intraperitoneally once a week for four weeks. In the control group, the muscle was dissected at the sciatic nerve; in the compression and treatment groups, the sciatic nerve was exposed to compression after muscle contraction. At the end, the mice were anesthetized and subjected to perfusion. They were then sampled from the lumbar spinal cord. After staining the histological sections with toluidine blue, the neuron density was studied.
    Results
    Neuronal density in the compression group had a significant reduction compared with the control group (P
    Conclusion
    Alcoholic extract of Artemisia herba-alba had neuroprotective effects on alpha motoneurons in the spinal cord ventral horn following sciatic nerve compression in rats.
    Keywords: Artemisia herba, alba, Neural degeneration, Sciatic nerve, Neuroprotective
  • Shahzad Daroogari, Rahmatollah Parandin, Namdar Yousofvand *, Daryoush Shakibaie Pages 273-281
    Background And Aim
    Baneh (Pistacia Atlantica) is a valuable oily fruit that has gained considerable attention because of its pharmaceutical, nutritional and industrial applications. This study aimed to investigate the antinociceptive effect of rubbing baneh oil using formalin test during acute and chronic phases in male laboratory mice.
    Materials And Methods
    This experimental study was conducted on 30 male mice. They were allocated into 5 groups including control (without treatment), rubbing vaseline, morphine (positive control), baneh oil, and baneh oil plus morphine. Before the formalin test, the animals were treated with rubbing baneh oil for six hours. Morphine (10 mg/kg) was injected with a single dose subcutaneously. Pain scores were obtained using formalin test by injecting 0.02 ml of 2.5% formalin into the animals’ right palm.
    Results
    Rubbing baneh oil significantly reduced the pain in acute pain (P
    Conclusion
    This study showed that rubbing Baneh oil has antinociceptive effect where a considerable share of this effect may be attributed to the oil’s compounds.
    Keywords: Baneh, pain, male mice, formalin
  • Halima Vahdatpoor *, Ali Akbar Alizadeh, Saeid Shakerian Pages 282-290
    Background And Aim
    Many studies have shown that ginger has a strong antioxidant activity against free radical because of the presence of flavonoids, isoflavoneous and vaccine. Therefore, this study aimed to investigate the effect of short-term ginger supplementation on oxidative stress resulting from eccentric exercise in overweight girls.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study, 22 overweight female students of were randomly divided into two groups, complementary (n=12) and placebo (n=10). Supplement group took 2 g of ginger supplement powder daily for two weeks. The exercise protocol included two exhaustive eccentric exercises (negative slope on a treadmill, one session before and one session after two weeks of supplementation) with an initial speed of 4 mph and the initial slope of negative 2% percent. To measure levels of malondialdehyde (MDA) and catalase (CAT) Blood samples were taken in 4 stages: before and immediately after training in two periods before and after the ginger consumption. To analyze data, t-test and analysis of covariance with Between-group factor was used.
    Results
    The results showed that eccentric exercise increases levels of MDA and decreases the amount of CAT (P≤ 0/05). Consumption of ginger supplement for two weeks Also has a significant effect on reducing the MDA and increasing CAT (P≤0/05).
    Conclusion
    These results suggest that non-pharmacological approaches, such as ginger supplement with physical activity, may contribute to improving the quality of life and health of overweight people by reducing inflammation and cellular stress.
    Keywords: Eccentric exercise, CAT, Ginger, MDA
  • Ali Rajabi, Marefat Siahkouhian *, Ali Akbarnejad, Morteza Yari Pages 291-305
    Bachground: Type 2 diabetes is an important public health problem that involves many people. Exercise and physical activity play an important role in preventing and controlling it. Therefore, this study aimed to compare the effects of two different frequencies of aerobic exercise with the same volume and detraining period on the levels of irisin hormone, lipid profiles, and insulin resistance index in obese women with type 2 diabetes.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study, 36 obese women with type 2 diabetes were randomly allocated into three groups (n = 12 per group). Group 1 and group 2 performed 8 weeks of intensity aerobic exercise (Group 1=3 times and Group 2=6 times a week, with the same volume) with 60-75 percent of maximum heart rate. Samples were taken before intervention, 48 hours after the first training session, and two weeks after the last training session.
    Results
    After 8 weeks of intervention, the intergroup results showed that weight, body fat, and body mass index were significantly reduced only in group 1, whereas in both groups, the insulin resistance index reduced and irisin levels increased significantly (P
    Conclusion
    Given the results of this study, the longer duration exercise protocol was of a more significant impact on the control of factors involved in type 2 diabetes than the exercise protocol with more frequent, short-term training sessions. Therefore, it can be concluded that the duration of an exercise program is an effective factor in the prevention and control of type 2 diabetes, which should be considered in the design and planning of exercise.
    Keywords: Irisin_Aerobic exercise_Insulin resistance index_Type 2 diabetes_Obese women
  • Sanaz Nehbandani, Maryam Koochakzai *, Fatemeh Mirzaee, Fatemeh Moghimi Pages 306-312
    Background And Aim
    Preeclampsia is one of the most important complications of pregnancy which complicates 5-8 percent of all pregnancies and is associated with increased maternal and fetal complications. This study aimed to determine the prevalence of preeclampsia and its fetal and maternal complications in pregnant women referring to the maternity ward of the Zabol-based Amiralmomenin Hospital.
    Materials And Methods
    This is a retrospective, descriptive study conducted on the files of 2000 pregnant women referred to Amiralmomenin Hospital in Zabol. The data collection tools consisted of a two-part form that covered demographic and obstetric data as well as maternal and fetal complications of preeclampsia. Data were presented in descriptive statistics.
    Results
    The prevalence of preeclampsia in Zabol was 6.5%. The frequency of the major maternal complications include liver dysfunction 13.1%, renal disorders 3.1%, transfusion 4.6%, thrombocytopenia 2.3%, visual impairment 2.3%, stillbirth 0.8% and HELLP syndrome 0.8%. Fetal complications involve prematurity 29.2%, amniotic fluid meconial 12.3%, and Apgar score below 7 at birth 7.7%.
    Conclusion
    Given the prevalence of preeclampsia and its complications for the mother and the fetus, proper care during pregnancy should be provided in order for early detection and prevention of adverse effects.
    Keywords: Preeclampsia, Maternal outcome, Fetal outcome
  • Majid Motamedzade Torghabeh, Javad Torkaman *, Seyed Qavamedin Attari, Bahman Golzar Khojasteh, Mohammad Ebrahim Ghafari, Ali Saadatfar Pages 313-323
    Background And Aim
    Musculoskeletal disorders stand as the most common work-related problem in many developing and industrial countries. This study aimed to investigate the prevalence of musculoskeletal disorders and to assess ergonomic risk factors among traditional bread bakers.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytic, cross-sectional study was conducted on 129 traditional bread bakers in Hamadan in February 2017. The prevalence of musculoskeletal disorders was assessed using the Nordic questionnaire, body map, and Visual Analogue Scale. The ACGIH-HAL method was used to assess hand activity level and hand maximum acceptable strength. Analysis of data was performed in SPSS (version 20) using Chi-square and independent T tests.
    Results
    The mean and standard deviation of tenure, height, weight, BMI, and age were, respectively, 4±6.82 (year), 1.6±0.08 (m), 60±12.76 (kg), 24.65±4.70 and 43.5±12.60 (year). The organs involved in baking consisted of the neck, shoulders, back, waist, elbow, arm, hand, thigh, knee, shin and ankle. The highest prevalence rates of pain in workers referred, respectively, to the middle back (n=38; %92.68), knees (n=33; %80.49), shoulders (n=13; %30.95), forearms (n=11; %26.19), and wrists (n=11; %26.19). The prevalence of musculoskeletal disorders correlated significantly with BMI and tenure (P
    Conclusion
    Musculoskeletal disorders of the knees, the middle and lower back, shoulders and wrists are of a high prevalence among bakers of traditional bread. Therefore, both engineering and management interventions are recommended to eliminate musculoskeletal disorders.
    Keywords: Body Map, Nordic questionnaire, Musculoskeletal disorders, ACGIH, HAL method, Hamadan
  • Mitra Moodi, Gholamreza Sharifzadeh, Sedigheh Ramazani *, Leili Jalilian Pages 324-335
    Background And Aim
    Recognition of factors affecting oral health behaviors in students is a key step in promoting oral health. This study explored the predictive power of constructs in Pender’s Health Promotion Model vis-à-vis oral health behaviors among elementary students in 2016-2017 school year in Nehbandan.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study recruited 464 fifth- and sixth-grade Nehbandan-based elementary students who were selected through randomized cluster sampling method. The instrument included the standard questionnaire on constructs of the Health Promotion Model. The collected data were analyzed in SPSS-19 using one-way ANOVA, Pearson correlation, and independent t-test.
    Results
    Mean age of participants was 11.48±0.79 years. ANOVA showed significant differences between father’s education and the constructs of behavior (P=0.035), interpersonal influences (P=0.05), and situational influences (P=0.011) as well as between mother’s education and self-efficacy (P=0.022). There was a significant difference between gender and toothbrush use (P=0.001) and between gender and regular visit to the dentist (P=0.008). Regression analysis of factors related to oral health behavior showed that with the exception of the coefficients of negative activity-related affect, perceived benefits, perceived barriers and situational influences, the regression coefficients were significant between other constructs of the model and oral health (P
    Conclusion
    Pender’s Health Promotion Behavior can be used as a tested model to change health behaviors.
    Keywords: Predictive power, Pender's Health Promotion Model, oral health behaviors, elementary students, Nehbandan city