فهرست مطالب

توسعه تکنولوژی صنعتی - پیاپی 15 (پاییز 1389)

مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 15 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی فرقانی صفحه 6
    سنجش توانمندی فناوری در سطح ملی یکی از مراحل کلیدی سیاست گذاری فناوری محسوب می شود. این سنجش نیازمند شاخص های مرتبط با حوزه فناوری و چارچوب مفهومی مناسب است به طوری که جامعیت و دقت این ارزیابی حفظ گردد. در این مقاله سنجش توانمندی فناوری با استفاده از یک چارچوب ابتکاری و شاخص های خاص فناوری انجام می شود. این سنجش نگرشی جامع و سامانمند (سیستمی) درخصوص وضعیت فناوری در کشور ارایه می دهد و زمینه ساز سیاست گذاری و توسعه فناوری در راستای تحقق اهداف چشم انداز 20 ساله کشور خواهد بود.
    کلیدواژگان: سنجش توانمندی، فناوری، نوآوری، شاخص، ایران
  • رضا بندریان صفحه 16
    سازمان های پژوهش و فناوری که ماموریت حمایت فناورانه و نوآورانه از صنایع را از طریق انجام تحقیق و توسعه بر عهده دارند، به عنوان یکی از ارکان اصلی سیستم ملی نوآوری می باشند که براساس جهت گیری های صورت گرفته در چشم انداز 1404 در حال تبدیل شدن به یکی از مهم ترین بخش های اقتصاد کشور می باشند.
    این سازمان ها در حال حاضر به خاطر عدم ایفای رسالت خود در کشور به شدت مورد انتقاد قرار می گیرند چرا که در چند سال گذشته میزان تولید دانش در کشور به طور گسترده ای افزایش یافته و براساس برخی گزارش ها به بیش از پنج برابر افزایش یافته اما این دانش به فناوری تبدیل نشده است و صنعت کشور همچنان برای تامین نیازهای فناورانه خود با دشواری مواجه است و در اغلب موارد باید آنها را از سایر کشورها تامین نماید. از این رو فلسفه وجودی، کارآمدی و رقابت پذیری سازمان های پژوهش و فناوری مورد تردید است. بنابراین بررسی سامانمند (سیستماتیک) رقابت پذیری آنها براساس یک مدل مناسب ضرورت دارد.
    بسیاری از محققان جهت توجیه و تفسیر رقابت پذیری و عوامل موثر بر آن، نظریه و مدل هایی را عرضه داشته اند و عوامل موثر بر رقابت پذیری را دسته بندی کرده و در قالب مدل هایی ارائه کرده اند. این نظریه ها و مدل ها نیز از تنوع نسبتا زیادی برخوردارند که در این میان برخی از آنها برای سازمان های پژوهش و فناوری از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است. لذا در این مقاله به طور تشریحی و انتقادی به بررسی و تجزیه و تحلیل برخی از مدل های مشهور رقابت پذیری که برای سازمان های پژوهش و فناوری مطرح می باشد پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: رقابت و رقابت پذیری، سازمان های پژوهش و فناوری، رویکردهای بررسی و اندازه گیری رقابت پذیری، مدیریت راهبردی سازمان های پژوهش و فناوری
  • عباس خمسه، محیا علیمرادیان صفحه 26
    امروزه رقابت روزافزون جهانی، از بسیاری صنایع فرصت تحقیقات بنیادی و پایه ای را گرفته است، به همین دلیل بیشتر شرکت ها مجبورند فقط به تحقیقات بحرانی و مورد نیاز دست بزنند. ارتباطات جهانی، همگانی شدن بسیاری از علوم و دانش ها و امکان بیشتر و راحت تر خریدن دانش از صاحبان آن، لزوم دوباره کاری در تحقیقات و ایجاد دانش های جدید را از بین برده است. برای تولید دانش، پول هزینه می شود. در حالی که فرآیند توسعه و نوآوری، از دانش تولید شده، پول و ثروت می آفریند و منجر به توسعه فناوری و اقتصاد می شود.
    در این مقاله سعی داریم تا ضمن معرفی توسعه و نوآوری، به بیان اهمیت آن در توسعه فناوری و اقتصاد بپردازیم. همچنین تفاوت بین تحقیق، توسعه و نوآوری و مراکز آنها و نیز ویژگی های منابع انسانی مورد نیاز این مراکز را مورد بررسی قرار داده و در ادامه به برخی نکات مهم که در مدیریت این واحدها موثر می باشد، خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: تحقیق، توسعه، نوآوری، فناوری
  • مهدی ابزری، رضا کرمی صفحه 34
    اساس تقاضای فناوری و انتقال آن در سطوح بین المللی فاصله دانشی موجود مابین تامین کننده و وارد کننده فناوری می باشد. شناخت عمیق این فاصله می تواند خواسته ها را در انتقال بین المللی فناوری بهتر برآورده سازد و سبب شود تا با استفاده از ابزار فناوری اطلاعات مدیریت دانش به صورت موثرتری انجام گیرد و باعث کاهش در وقت و هزینه های انتقال گردد. همچنین در این مقاله مراحل انتقال فناوری بین المللی به همراه نوع فاصله دانشی شناسایی مورد ارزیابی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، دانش پنهان، دانش آشکار، انتقال فناوری بین المللی، فاصله دانشی
  • حسن کریمی فرد، مسعود حبیبی صفحه 44
    آینده نگاری در دنیای امروز با اقبال فراوانی مواجه شده و کشورها، مناطق و شرکت های مختلف به طور منظم، منسجم و هماهنگ راجع به آینده مطلوب در جهانی که به صورت فزاینده به سمت پیچیده تر شدن در حرکت است مبادرت به اندیشه می نمایند. آینده نگاری فرآیند سازماندهی شده هدفمندی است که باعث گرد هم آمدن بازیگران کلیدی عرصه علم و فناوری برای ترسیم آینده امکان پذیر و راه های رسیدن به چنین آینده ای می شود. در یک کشور فعالیت های آینده نگاری در سطوح مختلف شرکتی، منطقه ای و ملی انجام می شود. بدون شک انجام آینده نگاری در هر یک از این موارد تفاوت های مهمی با دیگری دارد اما برای داشتن آینده نگاری موفقیت آمیز در هر یک از این سطوح باید از تجربیات آینده نگاری در دیگر سطوح استفاده کرد. آینده نگاری در سطح شرکتی در پی ترسیم روند فعالیتی یک شرکت در آینده کوتاه مدت، میان مدت، بلند مدت و تقویت قابلیت های رقابتی آن می باشد. آینده نگری منطقه ای؛ کاربرد روش های منطقه ای به منظور اطلاع رسانی و جهت دهی به تصمیماتی است که در سطح زیر ملی گرفته می شود. آینده نگاری در سطح ملی نیز که مهم ترین جلوه از فعالیت های آینده نگاری به حساب می آید و تاکنون اکثر فعالیت های آینده نگاری در این سطح بوده است، در پی ترسیم چشم انداز ملی و شکل دهی به فرآیند سیاست گذاری و تصمیم گیری ملی می باشد.
    کلیدواژگان: آینده نگاری، تفکر هدفمند، سیاست گذاری، شرکت، شبکه سازی، سناریوها
  • محمدرضا معمارجعفری، زهره سادات گتمیری صفحه 51
    در حالی که استفاده از شبیه سازی های رایانه ای در علوم مهندسی در حدود نیم قرن پیش شروع شده است، تنها در دهه گذشته نظریه و فناوری شبیه سازی اثر عظیمی را روی رشته های مهندسی گذاشته است. این تغییر قابل ملاحظه اساسا به دلیل توسعه علوم محاسباتی و رایانه ای و پیشرفت های سریع در تجهیزات و سیستم های آن رخ داده است. دلایل دیگری نیز وجود دارد، برای مثال، انبوهی از فناوری ها در افقی قرار دارد که نمی توانیم بدون شبیه سازی امید به درک، توسعه، یا به کارگیری آنها داشته باشیم. در این مقاله تاثیر بالقوه پیشرفت های علوم مهندسی مبتنی بر شبیه سازی روی علم و فناوری را بررسی کرده و چالش ها و موانع برای پیشرفت های بعدی را مورد شناسایی قرار داده ایم. با به کارگیری این علوم می توانیم پیشرفت های بسیار بزرگی را در جبهه وسیعی مانند پزشکی، علم مواد، امنیت ملی، ساخت، طراحی مهندسی و بسیاری موارد دیگر توقع داشته باشیم. به دلیل طولانی بودن مباحث، مقاله در دو قسمت جداگانه تدوین شده است. در این قسمت، اهمیت علوم مهندسی مبتنی بر شبیه سازی به عنوان یک پیشنیاز برای علوم و مهندسی فردا را مورد بررسی قرار داده، برخی از کاربردهای قابل ملاحظه آن را که منافع و امتیازات بزرگی را به جامعه ارایه می دهد توصیف نموده و پیشنهاداتی را عنوان نموده ایم. در قسمت دوم مقاله مباحثی مانند بزرگ ترین موانع، چالش ها و فرصت ها در علوم مهندسی مبتنی بر شبیه سازی، شامل: «چالش مدل سازی و شبیه سازی چندمقیاسی، روش های تعیین عدم اطمینان، معتبرسازی و صحه گذاری مدل، سیستم های شبیه سازی پویا، حسگرها، معیارها و شبیه سازی های همگن، چشم اندازهای جدید در نرم افزار شبیه سازی، ضرورت داده- بزرگ در شبیه سازی و نقش تجسم در علوم مهندسی مبتنی بر شبیه سازی و همچنین الگوریتم های نسل بعدی و عملکرد محاسباتی» و بالاخره، اثر علوم مهندسی مبتنی بر شبیه سازی روی سیستم تعلیم و تربیت مهندسین، دانشمندان و متخصصین فردا مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شبیه سازی کامپیوتری، علوم مهندسی مبتنی بر شبیه سازی، توسعه فناوری، پیشگویی رویدادهای فیزیکی، منطق های ریاضی و محاسباتی، عدم اطمینان، معتبرسازی و صحه گذاری مدل
  • احمد موسایی، رضا بندریان، عباسعلی قدیریان، ساسان صدرایی صفحه 65
    سازمان های تحقیق و توسعه مستقل که برای توسعه و تجاری سازی فناوری ایجاد می گردند ماموریت حمایت فناورانه و نوآورانه از صنایع را از طریق انجام توسعه و تجاری سازی فناوری بر عهده دارند. در راستای تجاری سازی و به بازار رسانی فناوری توسعه یافته یکی از الزامات قیمت گذاری دانش فنی می باشد.
    ارزشیابی و قیمت گذاری دانش فنی از جمله فعالیت های دشوار می باشد. پیچیدگی های مرتبط با فناوری و دانش فنی، بسیاری از سازمان های توسعه دهنده و دارنده فناوری را از قیمت گذاری علمی منصرف ساخته است. از سوی دیگر استفاده از روش های معتبر علمی برای قیمت گذاری، این بنگاه ها را بر آن داشته است تا به منظور موفقیت بیشتر در تجاری سازی دانش فنی، از چنین روش هایی استفاده نمایند. در این مقاله با استفاده از یک رویکرد ترکیبی، ابتدا ارزیابی دانش فنی توسط یک مدل سامانمند (سیستماتیک) به عمل می آید. سپس قیمت گذاری بر اساس محاسبه هزینه های توسعه فناوری و تلفیق آن با مدار کمی حاصل از ارزیابی صورت گرفته انجام می شود. این روش مبتنی بر تجربیات و ابتکار افراد باسابقه در این حوزه و براساس منطق تئوری برخاسته از داده ها توسعه یافته است.
    در انتها مدل برای یک مورد مطالعه موردی به کار گرفته شده و برای اعتبارسنجی آن از قیمت گذاری چندین مورد دانش فنی که قبلا به فروش رفته بود استفاده شده است.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری، ارزشیابی، ارزش گذاری، دارائی نامشهود، فناوری و دانش فنی
|
  • A. Forghani Page 6
    One of the key stages of technology policy making is the technology capability assessment in national level. This assessment requires the related indices with the suitable technology domain and conceptual framework in such a way that the comprehensiveness and accuracy of this evaluation are maintained. By using an innovative framework and technology special indices، the technology capability assessment is performed in this article. This assessment presents a comprehensive and systematic attitude about the technology status in the country، and it would pave the way for policy making and technology development towards the realization of the goals of the twenty-year perspective of the country.
    Keywords: Capability assessment, technology, innovation, index, Iran
  • R. Bandarian Page 16
    According to the Iran''s vision 1404، Research and Technology Organizations which have mission to perform research and development activities aimed at improving competitiveness by encouraging firms technological and innovative capabilities، are becoming one of the most important parts of our country''s economy. Nowadays، RTOs have been criticized intensively because of unfulfilling their mission; meanwhile knowledge production have been highly increased and according to some reports reached to five times، but country''s industries are face to several difficulties to procure their technological requirements and usually acquire it form industrialized countries. Hence effectiveness and competitiveness of RTOs is under hesitating، and it indicates that systematic analysis of competitiveness of RTOs according to a right and fit model is mandatory. In order to explaining competitiveness concept and effective factors on it، So many of scientists have developed several theories and modals، which introduce effective factors and categories them. These theories and models are so diverse but some of them are better fit to RTOs. Therefore in this paper some of the famous models of competitiveness which are probably better for explaining competitiveness of RTOs is described and analytically criticized.
    Keywords: Competitive, competitiveness, research, technology organizations, approaches for measuring competitiveness, strategic management of research, technology organizations
  • A. Khamseh, M. Alimoradian Page 26
    Nowadays، the world ever-increasing competition has prevented many industries from the basic and fundamental research opportunity; for this reason، most of the companies have to undertake only the critical and required researches. World communications، generalization of many sciences and knowledge، and the more possibility and comfort in purchasing from their owners، remove the necessity of doing over the researches and generating new knowledge. Money is allocated for knowledge production while the development and innovation process make money and wealth resulting in the development of technology and economy. In this article، along with the introduction of development and innovation، we proceed to state their importance in the development of technology and economy. Thus، the difference among research، development and innovation and their centers along with the features of their required human resources are studied; the subject is followed by some important points which are effective in management of these units.
    Keywords: Research, development, innovation, technology
  • M. Abzari, R. Karami Page 34
    The present knowledge gap between technology supplier and importer is the basis of technology demand and its transfer in international levels. The profound recognition of this gap can fulfill better the demands for international technology transfer; and by using the information technology، it causes the knowledge management performed more effectively، and the time and expenses of the transfer reduced. In this article، the steps of the international technology transfer along with the type of the knowledge gap are recognized too.
    Keywords: Knowledge management, tacit management, explicit management, international technology transfer, knowledge gap
  • H. Karimi Fard, M. Habibi Page 44
    In today''s world، foresight is widely received the acceptance، and in the world moving increasingly towards getting more complicated the different countries، regions، and companies pondering regularly، coherently and coordinately about a desired future. Foresight is an organized and goal-oriented process which causes the key players of science and technology arena to come together in order to illustrate a possible future and the ways getting to it. Foresight activities at different organizational، regional and national levels are performed in a country. Undoubtedly، performing foresight in each of these cases has important differences with the other one، but we should use the experiences of foresight in each level for the other ones to have a successful foresight in each of them. Foresight at organizational level is looking for illustrating the activity trend of a company in a short، middle، and long term future، and strengthening its competitive capabilities. Regional foresight is the application of regional methods in order to inform and direct the decisions taken at sub-national level. Foresight at national level accounted as the most important manifestation of foresight activities، and has allocated most of the related activities to itself up to now، is looking for illustrating the national perspective and forming the process of national policy and decision making.
    Keywords: Foresight, goal, oriented thought, policy making, company, networking, scenarios
  • M. R. Memar Jafari, Z. Sadat Gatmiri Page 51
    Whereas the use of computer simulations in engineering science began over half a century ago، only in the past decade simulation theory and technology have made a dramatic impact across the engineering fields. That remarkable change has come about mainly because of developments in the computational and computer sciences and the rapid advances in computing equipment and systems. There are other reasons. For example، a host of technologies are on the horizon that we cannot hope to understand، develop، or utilize without simulation. In this article، we explore the potential impact of advances in Simulation-Based Engineering Sciences (SBES) on science and technology and identifies the challenges and barriers to further advances in SBES. We can expect dramatic advances on a broad front; such as medicine، materials science، homeland security، manufacturing، engineering design، and many others. Because of the lengthy issues، the article is divided into two parts. The first part includes: The importance of SBES، as a priority for tomorrow''s science and engineering، some of its remarkable applications having great benefits for the society and some suggestions in this respect. In the second part of the article the subjects such as below are explored: The greatest barriers، challenges، and opportunities in SBES including: «The challenge of multi scale modeling and simulation; the methods of uncertainty quantification، model validation and verification; dynamic simulation systems، sensors، measurements، and heterogeneous simulations; new vistas in simulation software; the emergence of Big Data in simulation، and the role of visualization in SBES; the next-generation algorithms and computational performance»، and finally the effect of SBES on educational system for tomorrow''s engineers، scientists، and experts.
    Keywords: Computer simulation, simulation, based engineering science, technology development, physical events prediction, mathematical, computational methodologies, uncertainty, model validation, verification
  • A. Mousaei, R. Bandarian, A. Ghadirian, S. Sadraei Page 65
    The Independent Research and Technology Organizations، established for technology development and commercialization، undertake the mission of technologically and innovatively support of the industries through the development and commercialization of the technology. One of the requirements for commercializing and marketing the developed technology is the know-how pricing. Know-how valuation and pricing are among the most difficult activities. Many of the technology developer and owner organizations have changed their minds about the scientific pricing because of the complexities related to technology and know-how. On the other hand، using the other creditable scientific methods for pricing has made these institutions to use them in order to gain more success in know-how commercialization. In this article، by using a hybrid approach، the know-how is first evaluated through a systematic model. Then، based on the computation of the technology development expenses and its combination with quantitative amount obtained from the performed evaluation، the pricing is done. This method is based on the experiences and the innovation of the experts in this field and is developed based on the logic of the theory taken from the data. Finally، the model is applied for a case study، and for its credit assessment the pricing of a few know-how already sold، is used.
    Keywords: Pricing, valuation, value, intangible assets, technology, know, how