فهرست مطالب

توسعه تکنولوژی صنعتی - پیاپی 16 (زمستان 1389)

مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 16 (زمستان 1389)

  • 94 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله
    رحمت ستوده قره باغ صفحه 2
  • رضا بندریان، مهدی بندریان صفحه 5
    این مقاله به مرور سیر توسعه و تکامل مدیریت پژوهش و فناوری در سازمان های پژوهش و فناوری می پردازد. همچنین به ارائه یک روند تاریخی از مراحل تکامل آن تا مرحله مدیریت راهبردی پژوهش و فناوری و توسعه های صورت گرفته در این رویکرد خواهد پرداخت. بر این اساس مدیریت پژوهش و فناوری در فرایند تکامل خود دارای سه رویکرد مختلف است که شامل رویکرد شهودی، رویکرد سامانمند و رویکرد راهبردی است. در ادامه، پس از تشریح این رویکردها به طور تفصیلی ارکان رویکرد راهبردی مورد بحث قرار می گیرد و در پایان نیز، پیش از نتیجه گیری، به بحث در خصوص الزامات پیاده سازی رویکرد راهبردی به مدیریت پژوهش و فناوری در سازمان های پژوهش و فناوری پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت پژوهش و فناوری، سازمان های پژوهش و فناوری، رویکرد شهودی، رویکرد سامانمند، رویکرد راهبردی
  • مهرنوش بسته نگار، آسیه ریاحی مدوار صفحه 21
    نتیجه اندیشه ها، فعالیت ها و اقدامات انجام شده در هر سازمان به صورت اسناد و مدارک و با صرف وقت و هزینه های فراوان فراهم می آیند. این اسناد و مدارک حاوی اطلاعات و تجربیات گرانبهایی است که در تعالی اهداف سازمانی نقش مهمی دارند و یکی از ابزارهای مهم مدیریت در تهیه برنامه ها و تصمیم گیری ها محسوب می شوند. بنابراین نگهداری و مدیریت صحیح آنها از دغدغه های اصلی هر سازمان به شمار می آید. در این مقاله، پس از بررسی ادبیات مدیریت دانش، اهمیت کدبندی و ذخیره دانش در سازمان ها تشریح شده و سپس با مطالعه سیستم های مدیریت دانش، سیستم های مدیریت اسناد بعنوان بخشی از سیستم مدیریت دانش در سازمان که وظیفه اکتساب، سازماندهی و اشتراک دانش در سازمان را بر عهده دارند، معرفی می شود. در ادامه به تشریح روشی گام به گام جهت طراحی و پیاده سازی سیستم مدیریت الکترونیکی اسناد در سازمان ها پرداخته خواهد شد. از ویژگی های روش پیشنهادی می توان به طبقه بندی اسناد بر اساس ساختارهای درختی متفاوت مانند ساختار سازمانی، نوع اسناد و ماهیت پروژه ها اشاره نمود. همچنین در روش پیشنهادی الگویی کارآمد جهت کد گذاری اسناد فنی ارائه گردیده است. نتایج حاصل از پیاده سازی شیوه معرفی شده در معاونت مهندسی و توسعه شرکت آب و فاضلاب استان البرز حکایت از کارایی این روش دارد.
    کلیدواژگان: سیستم مدیریت الکترونیکی اسناد، مدیریت دانش، دانش صریح، کد گذاری اسناد، ساختاردرختی
  • سید محمدرضا حسینی نسب، حسن جوادی، بهروز ارباب شیرانی صفحه 31
    هدف اصلی این مقاله، شناسایی شباهت ها و تفاوت های نقشه های راه فناوری تهیه شده برای حوزه های مختلف صنعت است. بدین منظور تعدادی از نقشه های راه تدوین شده برای حوزه های مختلف فناوری، اعم از داخلی و خارجی، مورد بررسی قرار گرفته است. در این بررسی بر چگونگی تهیه این نقشه های راه و نوع خروجی آنها تمرکز گردیده است. پس از معرفی نقشه های راه به صورت مجزا، مقایسه ای بین آنها از جنبه های مختلف صورت پذیرفته و در نهایت موارد تشابه و تفاوت نقشه های راه فناوری شناسایی شده است. نتایج حاکی از آن است که تنوعی از رویکردها جهت تهیه نقشه راه فناوری برای یک صنعت وجود داشته و نحوه تهیه نقشه راه فناوری وابستگی زیادی به اهداف و وضعیت موردنظر دارد.
    کلیدواژگان: نقشه راه، نقشه راه فناوری، مدیریت فناوری
  • رضا نقی زاده، شعبان الهی صفحه 39
    پدیدار شدن اقتصاد دانش بنیان و بالتبع آن افزایش اهمیت مقولاتی چون دانش، نوآوری و فناوری موجب افزایش تمرکز بر مفاهیمی چون مدیریت دانش، مدیریت فناوری و مدیریت نوآوری شده است. در این تحقیق سعی شده است تا با توجه به اهمیت این سه نوع مدیریت بر عملکرد و رقابت پذیری سازمان ها، چارچوبی جدید و یکپارچه طراحی شود تا ضمن پوشش ویژگی های هر یک از این مدیریت ها، از اتلاف منابع سازمانی ناشی از همپوشانی مدیریت دانش، مدیریت نوآوری و مدیریت فناوری و تقابل آنها با یکدیگر جلوگیری شود. چارچوبی که در این مقاله بیان شده است، تحت عنوان چار چوب مدیریت دانش فن نوآوری نام گرفته است که برگرفته از بخشی از سه واژه مدیریت دانش، مدیریت نوآوری و مدیریت فناوری است.
    این چارچوب سعی نموده است تا مدیریت دانش، مدیریت نوآوری و مدیریت فناوری را تجمیع نموده و در چارچوبی جدید ارائه نماید تا ضمن بهره گیری از ویژگی های هر یک از این مدیریت ها، موجبات پرهیز از دوباره کاری در سازمان را فراهم آورد. چارچوب مذکور دارای 7 فعالیت اصلی به علاوه دو فعالیت پشتیبان است. در انتهای این تحقیق، دو نمونه موردی از صنایع دارویی و پوشاک نیز با توجه به این چارچوب مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مدیریت فناوری، مدیریت دانش، مدیریت نوآوری، مدیریت دانش فن نوآوری، صنعت دارویی، صنعت پوشاک
  • سید حبیب الله طباطباییان، جهانیار بامدادصوفی، محمدرضا تقوا، رضا اسدی فرد صفحه 49
    دو الگوی متفاوت در دنیا برای شکل گیری شبکه های همکاری علم و فناوری- به عنوان یکی از ابزارهای کارآمد انتقال دانش و به اشتراک گذاری دارایی ها- تجربه شده است؛ در الگوی اول، شبکه ها به صورت غیررسمی و با مشارکت خودجوش علاقمندان شکل گرفته و در الگوی دیگر، شبکه ها به عنوان یک ابزار سیاستی و با مداخله یک نهاد دولتی به صورت یک سازمان رسمی ایجاد شده اند. در این تحقیق، با مطالعه 7 مورد از مهم ترین شبکه های همکاری تشکیل شده در ایران از سال 1375 تا 1385 شمسی در حوزه علم و فناوری، به بررسی دلایل (و خردمایه) مداخلات دولتی در ایجاد شبکه های همکاری پرداخته شده، مزایا و معایب هر یک از دو الگوی مذکور از نگاه افراد تاثیرگذار در شبکه های مورد مطالعه بررسی شده است. در این راستا در قالب یک بررسی کیفی، ابزارهای مختلف تحقیق شامل تحلیل و بررسی مستندات، مصاحبه های باز با موسسان شبکه های مورد مطالعه و مشاهده مورد استفاده قرار گرفته است. با توجه به نتایج تحقیق، اگرچه اغلب فعالان شبکه های مورد مطالعه، الگوی خودجوش را برای ایجاد شبکه های همکاری مناسب تر ارزیابی می کنند، با این وجود، حداقل شش دلیل از جمله، ضعف زیرساخت اجتماعی همکاری شبکه ای و نیاز به سرمایه گذاری دولتی برای ایجاد زیرساخت های مشترک، مداخله دولت در ایجاد شبکه ها را اجتناب ناپذیر می کند.
    کلیدواژگان: شبکه های همکاری علم و فناوری، الگوی شکل گیری، مداخلات دولتی
  • مسعود حبیبی صفحه 59
    این نوشتار بر آن است تا با استفاده از رویکرد نهادی، نقش دولت در توسعه صنعتی ایران را بررسی نماید. در این مقاله به جای تاکید سنتی بر مدل خطی و موضوع دخالت یا عدم دخالت دولت در اقتصاد، بر ماهیت دولت، نوع مداخله دولت و کارآمدی آن در چارچوب مفهوم دولت «توسعه گرا» تاکید می شود. دولت توسعه گرا با ماهیتی مجزا، تاریخی و نهادی در قالب نقش قابله گری، پرورش گری و توسعه ای به ایفای نقشی متفاوت از دولت های غیرتوسعه گرا می پردازد که زمینه های تحول و توسعه صنعتی را فراهم می آورد؛ امری که در کشور ایران بویژه در حوزه صنعت مورد بی توجهی قرار گرفته است. دولت توسعه گرا مطابق رویکرد نهادی و با ویژگی «استقلال متکی به جامعه» به عنوان ساختار و زیربنای توسعه، از سایر دولت ها متمایز می شود. استقلال دیوانی و اتکای به جامعه همواره در طول تاریخ ایران در هاله ای از ابهام بوده است و دولت با چنین مشخصه ای در چارچوب دولت های غیرتوسعه گرا و با نقش متصدی و متولی صنعت شناخته شده است.
    کلیدواژگان: توسعه، رویکرد نهادی، دولت نهادی، دولت توسعه گرا، قابله گری، پرورشگری و صنعت نهادی
  • یحیی زارع مهرجردی، محمد صالح اولیاء، امیر تنها درودزنی صفحه 71
    این مقاله به دنبال برآورد اهمیت نسبی الزامات فنی محصول در ماتریس QFD با در نظر گرفتن نیازمندی های مشتریان و محدودیت های پیش روی تولیدکنندگان است. با توجه به اینکه ماتریس QFD فقط خواسته های مشتریان را در الزامات فنی دخیل می داند، لذا این مقاله به دنبال روشی جهت بررسی محدودیت های موجود در طراحی محصول علاوه بر نیازمندی ها است. از این رو مدل DEA که یک مدل برنامه ریزی خطی است، پیشنهاد می شود. در این راستا، در آغاز به بررسی ادبیات موضوع در زمینه های QFD و DEA پرداخته خواهد شد و پس از تشریح فرآیند تلفیق دو مدل با یکدیگر، مطالعه موردی بررسی می شود. برآورد نیازمندی های مشتریان و اهمیت نسبی آنها، محدودیت های پیش روی تولیدکنندگان و مشخصات فنی در صنعت کاشی و سرامیک یزد نیز مدنظر قرار خواهد گرفت. همچنین رابطه بین نیازمندی ها با مشخصات فنی از یک سو و محدودیت های پیش روی تولیدکنندگان و مشخصات فنی از سوی دیگر برآورده می شود. در نهایت با ساخت مدل DEA و محدودیت های آن، اهمیت نسبی الزامات فنی در صنعت کاشی و سرامیک یزد حاصل خواهد شد.
    کلیدواژگان: گسترش عملکرد کیفیت (QFD)، تحلیل پوششی داده ها (DEA)، نیازمندی های مشتریان، الزامات طراحی، اهمیت نسبی، صنعت کاشی و سرامیک یزد
|
  • R. Bandarian, M. Bandarian Page 5
    This study reviews the trend of development of research and technology management in Research and Technology Organizations (RTOs) and provides a historical progress of its development to the strategic research and technology management. Accordingly، research and technology management in its development process has three different approaches، including the intuitive approach، the systematic approach and the strategic approach. After describing those approaches، the detailed elements of the strategic approach will be discussed and at the end and before conclusion، the debate about requirements of implementing strategic approach to research and technology management in RTOs is addressed.
    Keywords: Research, Technology Management, research, technology organizations, intuitive approach, systematic approach, strategic approach
  • M. Baste Negar, (Acecr), Iran Page 21
    In any organization، by spending much time and money، the results of thoughts، activities، and actions are obtained in form of documents. These documents contain valuable information and experiences which have important role in elevating the organizational goals، and are considered as one of the important management tools in preparing administrative programs and decisions. Therefore، the main concern of any organization is to maintain and manage its documents properly. In this article، we describe a step by step method for designing and implementing an electronic management system of the organizations'' documents. The documents'' classification based on different tree structures، such as organizational structure، document type، and the nature of the projects، is among the characteristics of the proposed method. In order to code the technical documents، an efficient pattern is also presented. The obtained results from implementing the mentioned method in Assistant Engineering and Development of Alborz Province Water & Wastewater Company are an indication of its efficiency.
    Keywords: Document electronic management system, knowledge management, explicit knowledge, documents coding, tree structure
  • M. R. Hosseini Nasab, H. Javadi, B. Arbab Shirani Page 31
    The recognition of similarities and differences of the technology road maps prepared for different industrial areas is the main objective of this article. Therefore، some of the road maps both internal and external compiled for different technology areas are studied. In this study، it is focused on the method of these road maps preparation and the type of their outputs. Introducing these road maps separately، a comparison among them is performed from different aspects، and finally their similarities and differences are recognized. The results are indicating that there are variety of approaches for preparing technology road map of an industry، and it''s preparation mostly depends on the desired objectives and status.
    Keywords: Road map, technology road map, technology management
  • Reza Naghizadeh, Shaban Elahi Page 39
    The role of knowledge management، technology management and innovation management has increased in the knowledge based economy. In this paper، based on these three types of management which are effective on organization competitiveness، a new integrated framework has been presented to cover the advantages of these management types and prevent from redundancy. The Teknowvation (TEchnology، KNOWledge and innoVATION) management is the name of this new framework. This framework has integrated knowledge management، technology management and innovation management and exploit from their advantages. Teknowvation framework has 7 main functions and 2 supportive functions. Finally، two industries were studied based on this framework.
    Keywords: Knowledge management, technology management, innovation management, Teknowvation management, Pharmaceutical industry, Apparel industry
  • H. Tabatabaeian, J. Bamdad Suffi, M. R. Taghva, R. Asadi Fard Page 49
    To form science and technology cooperation networks-as one of the efficient tools of transferring knowledge and assets sharing- two different patterns are used in the world. In the first pattern، the networks are formed informally and by the spontaneous participation of those interested; and in the second one، the networks are established as a political tool with a state institution intervention in the form of a formal organization. In this research، by studying seven cases of the most important cooperation networks formed in Iran from 1375 to 1385 in the field of science and technology، the reasons (and wisdom) of state intervention in establishing cooperation networks are studied، and the privileges and defects of the mentioned patterns from the effective people''s viewpoint in the networks under study are examined. In this regard، the different research tools including document analysis and open interviews with the founders of the networks under study and observation have been used in a form of qualitative study. Considering the research results، although the spontaneous participation for establishing cooperation networks are evaluated more suitable by the most activists of the networks under study، but at least for six reasons including the social infrastructure weakness of the networks cooperation، and the need for government investment in order to establish common infrastructures، the state intervention in forming the networks is inevitable.
    Keywords: Science, technology cooperation networks, forming pattern, state intervention
  • M. Habibi Page 59
    The role of the state in industrial development of Iran by using the institutional approach is studied in this writing. Instead of traditional emphasis on linear model and the interference or uninterference of the state in economy، this article emphasizes on the state entity، the type of its interference and efficiency in the framework of the developist state concept. With a distinct، historical and institutional entity، the developist state plays the midwifery، fostering and developing role different from the uvdevelopist states which provides the industrial change and development backgrounds; the task still ignored in Iran especially in the area of industry. According to institutional approach the developist state with the characteristic of embedded autonomy as a structure and infrastructure of development is distinguished from the other states. During the history، the bureaucratic independence and dependence on society have always been in an aura of ambiguity in Iran، and the state with such a characteristic having the role of industry demiurge and custodian is among the undevelopist states.
    Keywords: Development, institutional approach, institutional state, developist state, midwifery, fostering, institutional industry
  • Y. Zare Mehrjerdi, M. Saleh Olya, A. Tanha Dorudzani Page 71
    In this article، considering the customers'' needs and the limitations ahead of producers، we are looking for the estimation of the relative importance of the product technical requirements in QFD matrix. Since the matrix considers only customers'' needs in technical requirements then a technic، which proceeds to study both the needs and the limitations in designing the product، is followed. Hence، the DEA model which is a linear planning one is suggested. Firstly، the related literatures in the fields of QFD and DEA are studied، and after describing the integration process of the two models with each other the case study is considered. Secondly، the customers'' needs and their relative importance، the limitations ahead of producers، and technical specifications of the tile and ceramic industry are paid attention to; also the relation between the needs and technical specifications from one hand، and the limitations ahead of producers and technical specifications from the other hand are estimated. Finally، we obtain the relative importance of technical requirements in the tile and ceramic industry by manufacturing DEA model with its limitations.
    Keywords: QFD (quality function deployment), DEA (data envelopment analysis), customer's needs, design requirements, relative importance, tile, ceramic industry