فهرست مطالب

مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس خمسه، حمید قضاتی صفحات 1-8
    اهمیت بالای توسعه فناوری باعث شده مدیران ارشد شرکت هپکو اقدام به شناسایی و ارزیابی توانمندی های فناورانه سازمان خود نمایند و به موازات آن نسبت به شناسایی تحولات فناورانه دردنیا و پایش تلاش رقبا برای دستیابی به فناوری های جدید، در جهت ارتقای توانمندی فناوری شرکتگام بردارند. از طرف دیگر، این ارزیابی یکی از ابزارهای کلیدی در فضای مدیریت فناوری است که با بهره گیری از این ابزار نسبت به شناسایی نقاط قوت و قابل بهبود با هدف اندازه گیری شکاف فناورانه اقدام می نمایند. این مقاله سعی دارد با استفاده از مدل توسعه یافته پاندا و راماناسن نسبت به ارزیابی توانمندی های فناورانه و شکاف موجود در شرکت هپکو اقدام نماید. این مدل از ابعاد مختلف سطح توانمندی شرکت را مورد ارزیابی قرار داده و در هریک از این ابعاد وضعیت شرکت را مشخص می نماید. این اقدام می تواند مبنایی برای تدوین پروژه های بهبود فناورانه باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی تکنولوژی، توانمندی های تکنولوژی، مدل ارزیابی پاندا و راماناسن، هپکو
  • مهدی ارشادی سیس_رضا خدایی محمودی_رضا خضرلو ی اقدم صفحات 9-20
    آگاهی از وضعیت موجود هر سیستم و فرایندهای آن، اولین گام برای تصمیم گیری و سیاست گذاری در راستای مدیریت بهینه آن سیستم است. هر گونه تصمیم گیری و سرمایه گزاری دریک سازمان که درواقع سرمایه گذاری روی تجهیزات،نیروی انسانی و دانش مجموعه است نیزاز این اصل مستثنی نیست. ترکیب عوامل مذکور سازمان که به عنوان تکنولوژی شناخته می شود، همواره نیازمند مدیریت صحیح وبرنامه ریزی شده است. این مدیریت، بدون ارزیابی،دانش وشناخت کافی از وضعیت وعملکرد تکنولوژی دردست امکانپذیر نمی باشد ودر نهایت، به مدیریتی با بازده پایین منتهی می شود. مدل های ارزیابی تکنولوژی ابزاری در دست مدیریت تکنولوژی است تا باکمک آن، سازمان به مدیریتی مناسب بر اجزاء تکنولوژی خود ودر نهایت بازده سازمانی مناسب نائل آید. این مقاله درابتدا به معرفی مفهوم تکنولوژی، اجزای تکنولوژی وارزیابی آن می پردازد ودرادامه،به کمک مدل ارزیابی تکنولوژی اطلس تکنولوژی، به بررسی وتحلیل تکنولوژی واجزای آن در شرکت طراحی ومهندسی سایپا تبریز پرداخته است نتیجه این بررسی ونتایج حاصله با استفاده از نرم افزار QSB به این صورت بوده است: امتیازفن افزارشرکت 55%،انسان افزار 64%،اطلاعات افزار 40%،سازمان افزار 41%،درمقایسه با صنعت کل کشورکه هر کدام از اجزاء به ترتیب،58%،36%،31.2 %،31.2%،وTCC=%52بدست آمدند. ودرنهایت، نتایج حاصله وپیشنهادات مورد نظر ارائه می شود.
    کلیدواژگان: تکنولوژی، اجزای تکنولوژی، ارزیابی تکنولوژی، مدل اطلس تکنولوژی
  • رضا بندریان صفحات 21-32
    دانش به عنوان منبع مزیت رقابتی دارای اهمیت راهبردی در کسب و کارهای خدماتی دانش بنیان است و در یک محیط رقابتی، عملکرد برتر فقط از طریق نوآوری مستمر می تواند پایدار گردد. نوآوری مستمر نیازمند یادگیری بوده و مهمترین عنصر مربوط به یادگیری سازمانی موضوع «اکتشاف» و «بهره برداری» است. براین اساس سازمان های کارآفرین باید بصورت متوازن در رابطه با اکتشاف و بهره برداری اقدام نمایند و داشتن توازن مناسب در توانمندی های اکتشاف و بهره برداری از فرصت ها، ضرورت اصلی در فضای کسب و کار متغیر با تغییرات سریع فناورانه است.
    براین اساس در این مقاله مبانی نظری سازماندهی فعالیت های اکتشاف و بهره برداری در درون سازمان های کارآفرین مورد بحث قرار می گیرد. سپس به ساختارهای مختلف مورد استفاده در سازمان های پژوهش و فناوری در خصوص سازماندهی فعالیت های اکتشاف و بهره برداری پرداخته و دلایل مطلوبیت مفهوم «ذو وجهیت همزمان» به عنوان راه حل سازمانی برتر در سازمان های پژوهش و فناوری تشریح می شود. در ادامه وظایف هر یک از بخش های اکتشاف و بهره برداری در سازمان های پژوهش و فناوری تبیین شده و چگونگی ایجاد توازن در این فعالیت ها و هماهنگ نمودن آنها تشریح می شود. در پایان نیز به جمع بندی مطالب پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: سازمان های پژوهش و فناوری، اکتشاف و بهره برداری، ذووجهی شدن، سازمان ذووجهی، ذووجهیت متوالی و همزمان
  • غلامرضا اصیلی صفحات 33-44
    مدیریت منابع انسانی (HRM)در سازمان های پروژه محور یک موضوع نسبتا جدید است که به دلیل تاثیر در چگونگی جذب و به کارگیری نیروی انسانی نقش محوری در فرایندهای سازمانی دارد. از طرفی نحوه سازماندهی در قالب پروژه محوری، ساختاری را در سازمان اعمال می کند که مناسب برای دانش افزایی و یکپارچگی دانش برای حل مسائل پیچیده است. از این رو پژوهشگران سازمانی نه فقط بر جنبه های مثبت سازمان پروژه محور تاکید دارند بلکه به نوع خاص مدیریت منابع انسانی که از آن طریق برای سازمان مفروض است توجه خاص دارند.
    با توجه به اهمیت این موضوع، در این مقاله سعی می شود تا ساختار و جایگاه منابع انسانی در سازمان های پروژه محور با رویکردی جدید و با تبیین ادبیات موضوع در حوزه های پروژه و سازمان های پروژه محور، مدیریت منابع انسانی در سازمان های پروژه محور، نقش های کلیدی بازیگران در چهاروجهی منابع انسانی، ساختار و تشکیلات منابع انسانی در اینگونه سازمان ها به صورت علمی تحلیل شود. همچنین نکات راهبردی و پیشنهادهای پژوهشی برای استقرار مدیریت منابع انسانی در سازمان های مشابه در کشور ارائه می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، سازمان های پروژه محور، مدیران صف، مدیران پروژه، کارکنان پروژه، کارشناسان و واحدهای منابع انسانی
  • محمد مهدی بهروزی، مهدی محمدعلی تبار صفحات 45-56
    انتقال تکنولوژی مقوله ای مهم و اساسی در ارتقای سطح تکنولوژی یک کشور و فرایند پیچیده و دشواری است و بدون مطالعه لازم نه تنها مفید نیست بلکه ممکن است علاوه بر هدر رفتن سرمایه و زمان، به تضعیف تکنولوژی ملی هم بیانجامد. تحقیق حاضر با هدف شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر موفقیت انتقال تکنولوژی در بنگاه های کوچک و متوسط می باشد. روش تحقیق، از نوع تحلیلی است و از نظر نوع هدف، تحقیق کاربردی محسوب می شود. این تحقیق دارای ماهیت میدانی بوده و برای گردآوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. روایی سوالات پرسشنامه با استفاده از نظر اساتید تعیین شده و جهت سنجش پایایی سوالات از آلفای کرونباخ استفاده شده که برابر با 89/0 می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر مدیران عالی، میانی، عملیاتی و کارشناسان و تکنسین های شرکتهای می باشد. از آمار توصیفی و آزمونهای کولومگروف–اسمیرنوف، تی تست و فریدمن به بررسی قبول/ رد فرضیات تحقیق پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد 5 عامل در موفقیت انتقال تکنولوژی در بنگاه های کوچک و متوسط تاثیرگذار است که عبارتند از:عوامل فرهنگی، فنی تکنولوژی، توانمندی های انسانی، توانمندی تحقیق و توسعه و مالی.
    کلیدواژگان: عوامل، بنگاه های کوچک و متوسط، انتقال تکنولوژی
  • زهرا امی، خسرو طایی صفحات 57-66
    پرسش از ویژگی های هر موجودی منطقا موخر از پرسش از چیستی آن بوده و بدیهی است دانستن هویت هر موجودی حدود و ثغور چگونگی مواجهه با آن را مشخص می سازد. تصور رایج از فناوری نگاه ابزاری است. گرچه تکنیک برآمده از علم است اما هم اینک موجودیتی کاملا فرهنگی دارد و اساسا تجسم فرهنگ مدرن است. ملاحظه پیامدهای تکنولوژی دو فایده دارد: اول آن که ضرورت شناخت آن را آشکار می سازد و دوم خطرات آن را هویدا ساخته و به شناسایی راهکارهای مقابله کمک می رساند. این مقاله ضمن ارائه مطالبی در خصوص شناخت تکنولوژی از منظر فلسفی، به تهدیداتی که برای انسان به لحاظ وجودی ایجاد می کند، می پردازد و در نهایت با توسل به دو دسته راهکار: عاجل یا کوتاه مدت و آجل یا درازمدت خطر عمده ی آن را می کاهد. هنر به خاطر باروری خلاقانه ی خود و حیات معقول به عنوان حیاتی هدفدار که تلاش می کند تا حد امکان همه ی استعدادهای بشر را شناسایی کرده و به فعلیت برساند، از مهم ترین راهکارهایی هستند که از تهدیدات تکنولوژی می کاهند.
    کلیدواژگان: تکنولوژی، تکنیک، تسخیر، طبیعت، حیات معقول
|
  • Abbas Khamseh Pages 1-8
    Due to high importance of developing technology، high-level manager a HEPCO Co. identify and evaluate the technological abilities while they are aware of technological changes all around the world and analyze the competitor to achieve new technologies in other to boost the organization technologic abilities. On the other hand this evaluation is one of the important tools in technological management، By mean of this tool identifying the main points to measure the technological gap. In this paper، we are trying to evaluate the technological abilities and the gap at HEPCO Co. by Panda and Ramanathen methods. This model evaluates all aspects of the company status which could be considered as a basic idea for improved technological projects.
    Keywords: Technology, Technology Assessment, Technological capabilities, Panda, Ramanathen, Hepco
  • Mehdi Ershadi Sis, Reza Khodaie Mahmudi Pages 9-20
    Awareness of the states of each system and its processes is the first step for decision making and policy toward optimal management of that System. Any Decision and investment in an organization which is involved investment on the equipment، manpower and knowledge of the system، is also not excluded. The combination of organ factors of the organization which is known as technology، is in need of proper and planed management. This Management is not available without evaluating and having enough knowledge of the status and performance of technology، so it ultimately leads to lower output. Technology evaluating models assist the system in achieving appropriate management upon its technology component and finally acceptable output. This article، at first، introduces the concept of technology its components and evaluating of it and consequently analysis technology and its components in Tabriz Saypa engineering company by using of technology atlas model. and at the end، the results of this study and desined results by using of QSB software inclusive، technoware %55، humanware %64، infoware%40، orgaware %40، by comparison with total country industrial that anyone inclusive، %58،%36،%31. 2،%31. 2 and TCC = %52 and at the end desined results and recommendations is provided.
    Keywords: Technology, technology component, evaluating technology, technology atlas model
  • Reza Bandarian Pages 21-32
    Knowledge as a source of competitive advantage has a strategic importance in knowledge intensive business services. Superior performance in a competitive environment can only be sustained through continuous innovation. Continuous innovation requires learning and an important element of organizational learning is «exploration» and «exploitation». Therefore، entrepreneurial organizations must have balance in exploration and exploitation activities. The main requirement for business environment with the rapid technological changes is a good balance of exploration and exploitation capabilities for opportunities. This paper discusses theoretical foundation of organizing exploration and exploitation activities within entrepreneurial organizations. Then، the different pattern which are used for the organizing exploration and exploitation activities in Research and Technology Organizations (RTOs) have been reviewed and the preference causes for the concept of «ambidextrous organization” or “simultaneous ambidexterity» as a superior organizational solution in RTOs is described. Next، duties of each of the exploration and exploitation sections in RTOs have explain and the how to create balance and coordinate these activities described. At the end has been sum up by conclusion.
    Keywords: Research, Technology Organizations, Exploration, Exploitation, Ambidexterity, Ambidextrous Organization, Sequential, Simultaneous Ambidexterity
  • Pages 33-44
    Human resource management (HRM) in project-based organization is relatively a new subject، which due to its effect on recruitment and deployment of human resources، has a critical role on developing organizational processes. On the other hand، the way of organizing in the form of projectification، has exerted different structures in the organization، which are suitable for maximizing and integrating knowledge for solving complex problems. Hence organizational researchers، not only emphasize the positive aspects of project-based organizations، but also consider special kind of human resource management applicable to this kind of organizations. Therefore، it is the purpose of this paper to analyze structure and placement of human resource management (HRM) in project-based organizations with a new approach by defining various fields of project and project-based organization، HRM in project-based organizations، key player roles in HR quadriad and HRM structures in these kinds of organizations. This paper also concludes some strategic guidelines and suggestions for the establishment of HRM in project based organizations in Iran.
    Keywords: Human resource management, Project, based organization, Line manager, Project manager, Project member, HR units, people
  • Mehdi Mohammad Ali Tabar Pages 45-56
    This study aims to identify and analyze the factors affecting the success of technology transfer to small and medium enterprises is. Research، analytical and objective of the research is applied. This field of research has been the nature of the questionnaire was used to collect data. Faculty to determine the validity of the questionnaire using Cronbach''s alpha was used and to assess the reliability of the questions that is equal to 89 / 0 respectively. The population study of top managers، middle، and operational experts and technicians are corporations. Descriptive and inferential statistics Kvlvmgrvf - Smirnov، t- test and the evaluation of Friedman accept / reject hypotheses are discussed. The results show that five factors influence the success of technology transfer in small and medium enterprises that include cultural factors، technological، technology، human capabilities، research and development and financial empowerment.
    Keywords: agents, small, medium enterprises, technology transfer