فهرست مطالب

مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 27 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی صفدری رنجبر، غلامرضا توکلی، سید رضا سلامی صفحه 5
    دانشگاه ها و صنایع از مهم ترین و تاثیرگذارترین نهادها در توسعه اجتماعی و رشد اقتصادی و فناورانه جوامع هستند. به همین دلیل، توسعه ارتباط صنعت و دانشگاه به دلیل اثرات و پیامدهای بسیار مثبت آن در ایجاد تحولات فناورانه، اقتصادی و اجتماعی از دیرباز مورد توجه مدیران، سیاست گذاران و تصمیم گیرندگان دانشگاهی و صنعت قرار داشته و تلاش های فراوانی جهت ایجاد پیوندی اثربخش بین صنعت و دانشگاه صورت گرفته است. در کشور ما نیز تلاش های زیادی هم در زمینه نظری و هم در میدان عمل به منظور شکل دهی به همکاری پویا و اثربخش میان دانشگاه و صنعت انجام گرفته است. اما هنوز همکاری علمی و فناورانه مطلوب و موردنظر میان دانشگاه و صنعت شکل نگرفته است و گویا راهکارهای ارائه شده و سازوکارهای طراحی شده برای گذار از موانع و چالش های پیش رو بی اثر مانده اند. لذا با توجه به اهمیت قابل انکار موضوع همکاری دانشگاه و صنعت و به منظور ارتقای سطح درک و شناخت از روابط و همکاری میان دانشگاه و صنعت، سعی شده است که در این مقاله به بررسی سیر تاریخی، جریان های تاثیرگذار، اهداف و انگیزه ها، موانع و چالش ها، سازوکارها و عوامل موثر بر همکاری میان دانشگاه و صنعت پرداخته شود. در پایان نیز به بررسی موضوع ارتباط دانشگاه و صنعت در ایران پرداخته شده است و به بعضی چالش ها و موانع، سازوکارها و پیشنهادها اشاره شده است.
    کلیدواژگان: دانشگاه، صنعت، ارتباط، همکاری، چالش ها، سازوکارها
  • محمد رحیم رمضانیان، آسیه صفردوست، عاطیه صفردوست صفحه 17
    هدف مقاله حاضر، بررسی تاثیر قابلیت مدیریت اطلاعات بر عملکرد سازمانی و تبیین نقش قابلیت های سازمانی(قابلیت مدیریت مشتری، قابلیت مدیریت فرایند و قابلیت مدیریت عملکرد) در رابطه بین این دو متغیر است. تحلیل یافته های بدست آمده از 95 پرسشنامه دریافت شده از مدیران و کارشناسان شرکت های مستقر در پارک علم و فناوری استان گیلان نشان می دهد که قابلیت مدیریت اطلاعات در توسعه توانایی مدیریت مشتری، مدیریت فرایند و مدیریت عملکرد نقش مهمی را ایفا می کنند. این سه قابلیت روی منابع انسانی، مالی و مشتری و اثربخشی عملکرد سازمانی موثر هستند. یافته های بدست آمده از پژوهش نشان می دهد که مدیران باید روی خلق شرایط لازم برای توسعه زیربنای فناوری اطلاعات و قابلیت مدیریت اطلاعات تمرکز کنند؛ چرا که این توانمندی ها نقش اساسی در تولید سایر قابلیت های مورد نیاز برای توسعه عملکرد سازمانی بازی می کنند.
    کلیدواژگان: قابلیت مدیریت اطلاعات، قابلیت مدیریت مشتری، قابلیت مدیریت فرایند، قابلیت مدیریت عملکرد، قابلیت های سازمانی، عملکرد سازمانی
  • نگار ارمغان صفحه 27
    یکی از مشکلاتی که سازمان های ایرانی همواره با آن مواجهند، عدم اجرای موفق پروژه های مدیریت دانش در سازمان ها است که به یکی از دغدغه های تصمیم گیران تبدیل شده است. اینکه چرا پروژه های مدیریت دانش در ایران عمدتا به شکست منجر می شوند، یکی از مباحث مهم این مقاله محسوب می گردد. با توجه به اینکه اجرای مدیریت دانش یک نوع تغییر در سازمان محسوب می گردد، در این تحقیق مدیریت تغییر به عنوان یکی از پاسخ های این پژوهش مطرح می گردد. نوع رویکرد و انتظارات از مدیریت دانش در یک سازمان پاسخ دومی است که در این مقاله بدان پرداخته شده است. هدف این مقاله توصیف اهمیت مدیریت تغییر همزمان با پیاده سازی مدیریت دانش و همچنین، ارائه یک رویکرد و طبقه بندی متمایز از مدیریت دانش است. این مقاله که از نوع کیفی- توصیفی است و با روشی پدیدارشناسانه، سعی در پاسخ به این موضوع داشته و موانع و چالش های موجود و عوامل شکست در مدیریت دانش را بررسی کرده و سپس از طریق استقراء پسینی، دسته بندی متمایز و جدیدی از مدیریت دانش را در هفت حوزه مختلف ارائه می کند. در نتایج تحقیق اولا، طبقه بندی جدیدی برای درک بهتر از مدیریت دانش ارائه می گردد، ثانیا، اجرای مدیریت تغییر همزمان با اجرای مدیریت دانش ضروری تلقی می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، شکست مدیریت دانش، تغییر، مدیریت تغییر، طبقه بندی
  • مهدی الیاسی، محمدرضا عطارپور، محسن خوش سیرت صفحه 39
    عبور از مرحله تقلید و رفتن به مرحله نوآوری برای کشورهای درحال توسعه آسان نیست و این کشورها ابتدا باید اکتساب و جذب فناوری را مدنظر قرار دهند تا به بلوغ صنعتی دست یابند. این بلوغ به طور اجتناب ناپذیری در تلاش های فناورانه تغییراتی به وجود خواهد آورد و تقاضا برای نوآوری را افزایش می دهد و در نهایت رشد اقتصادی را به ارمغان خواهد آورد. در طول دهه های گذشته کشور ایران تلاش های مهمی در زمینه دستیابی به توسعه صنعتی انجام داده است. اما عدم توجه به سیاست های فناوری و نوآوری موثر بر هم پایی باعث شده است تا این سیاست ها در اکتساب، جذب و خلق فناوری و دستیابی به رقابت پذیری فناورانه از کارایی و اثربخشی لازم برخوردار نباشند. بسیاری از عوامل تاثیرگذار در هم پایی فناورانه به طور مستقیم یا غیرمستقیم تحت تاثیر سیاست های دولتی قرار دارند. در این پژوهش، با توجه به پژوهش های پیشین و مطالعات موردی در صنایع کشورهای در حال توسعه، عوامل مشترک کلیدی و 12 سیاست شناسایی شده است که بر هم پایی موفق موثر بوده اند. باید توجه داشت که شناسایی این سیاست ها مرحله نخست دستیابی به هم پایی است و تدوین مناسب محتوای این سیاست ها با توجه به زمینه های اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، فناورانه و... هر کشور و تنظیم مکانیزم های اجرایی لازم، مهم ترین بخش در دستیابی به هم پایی فناورانه است.
    کلیدواژگان: هم پایی، سیاست گذاری، کشورهای در حال توسعه، یادگیری فناورانه
  • فاطمه رفیعی رشت آبادی، مصطفی ابراهیم پور ازبری، محسن اکبری صفحه 55
    امروزه تغییرات سریع فناوری، فعالیت های بنگاه های اقتصادی را به طور عمیقی تحت تاثیر قرار داده است. درواقع، رونق اقتصادی کشورها، صنایع و شرکت ها به بهره برداری مناسب از فناوری وابسته است. امروزه سازمان ها به قدرت انطباق و انعطاف بسیار بالایی نیاز دارند تا نه تنها بتوانند در محیطی که ثابتش تغییر است، دوام بیاورند بلکه به کارایی نیز دست یابند. در این پژوهش تاثیر پویایی فناورانه بر کارایی عملیاتی با میانجی گری انعطاف پذیری تولید مورد بررسی قرار گرفته است. ابزار مورد استفاده به منظور گردآوری اطلاعات، پرسشنامه می باشد که توسط کارشناسان و مدیران 101 شرکت تولیدی فعال در شهرستان رشت تهیه شده است. روایی پرسشنامه از طریق مبانی نظری و نظر خبرگان و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ مورد تائید قرار گرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز، از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری(SEM) با رویکرد حداقل مربعات جزئی(PLS) استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که می توان با افزایش انعطاف پذیری، پاسخ موثرتری به تغییرات فناورانه حاصل از محیط داد و منجر به کارایی عملیاتی بهتر گردید.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری تولید، پویایی فناورانه، کارایی عملیاتی، صنایع تولیدی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • محسن شفیعی نیک آبادی، زهرا احمدی صفحه 69
    در محیط سرشار از پویایی و تغییر کنونی، یکی از مقوله های مهم که می تواند ما را در رسیدن به اهداف سازمان، به نحوی اثربخش یاری رساند، تحولات فناوری موثر و انتقال فناوری است. از آنجا که سیستم های اطلاعات مبتنی بر کامپیوتر، زمینه ارتقا توانایی مدیران برای هماهنگی و کنترل فعالیت های سازمان، کمک در تصمیم گیری اثربخش و همچنین موجبات مزیت رقابتی سازمان را فراهم می کند، ما در این مقاله درباره موانع انتقال فناوری و مشکلات اجرای موثر سیستم های اطلاعاتی در ایران به بحث می پردازیم. این تحقیق از نوع کاربردی بوده و به صورت پیمایشی و با لحاظ نمودن جامعه آماری 66 نفری از متخصصان و کارشناسان حوزه سیستم های اطلاعاتی انجام شده است. در این نوشتار، از آلفای کرونباخ برای بررسی پایایی و از روش های تحلیل محتوا، تحلیل سازه و روایی تشخیصی، برای بررسی روایی استفاده شده است. شاخص های این موانع در قالب شش بعد، به عنوان موانع انتقال فناوری سیستم های اطلاعاتی معرفی شدند و سپس چارچوبی برای موانع ارائه شد که از طریق تکنیک تحلیل عاملی شاخص های اصلی این موانع مشخص شد. با توجه به یافته های کلی تحقیق، می توان گفت که مهم ترین موانع انتقال فناوری سیستم های اطلاعاتی در ایران به ترتیب عبارتند از: سازمانی، فنی و فناورانه، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی و انسانی.
    کلیدواژگان: انتقال فناوری، موانع انتقال فناوری، سیستم های اطلاعاتی
|
  • M. Safdari Ranjbar, G. Tavakkoli, S. R. Salami Page 5
    Universities and industries are of the most important and influential institutions in social development, and economic and technological growth of societies. Therefore, the relationship development between them, due to it’s positive effects and outcomes in technological, economic and social changes, had been always under consideration by their managers, policy and decision makers, and plenty of efforts had been done in order to develop effective linkage between university and industry. In our country, great efforts had been done theoretically and practically to shape dynamic and effective collaboration in this respect. But until now, an appropriate and effective scientific and technological collaboration have not been formed, because the solutions and mechanisms designed to remove the obstacles and challenges have been ineffective. So, given the undeniable importance of the university and industry collaboration and in order to raise the level of our understanding and recognition of their relationships, it is tried to review the historical trends, main streams, goals and motivations, obstacles and challenges, mechanisms and factors effective on their collaboration. Finally, the relationship between these two institutions in Iran is investigated and some challenges, mechanisms and suggestions have been mentioned.
    Keywords: University, industry, relationship, collaboration, challenges, mechanisms
  • M. R. Ramezanian, Asiyeh Safardoost, Atiyeh Safardoost Page 17
    This study investigates the impact of information management capability on organizational performance and the role of organizational capabilities (including customer management capability, process management capability and performance management capability) in relation to these two variables. Analysis of the findings of 95 questionnaires distributed among managers and experts of the companies located in Guilan science and technology park shows that the information management capability plays an important role in development of customer, process, and performance management abilities. These three capabilities are effective on human and financial resources, customers and organizational performance efficacy. As a result, managers must focus on creating the necessary conditions for the development of IT infrastructure and data management capability; because these capabilities play a major role in the production of the other ones needed to develop organizational performance.
    Keywords: Information management capability, customer management capability, process management capability, performance management capability, organizational capability, organizational performance
  • N. Armaghan Page 27
    One of the principal concerns of Iranian organizations’ managers is the lack of successful implementation of knowledge management projects. This is one of the main topics discussed in this article. Since the implementation of knowledge management is considered as a change in an organization, the change management is a potential answer in this research. The type of approach to knowledge management in an organization is the second potential answer presented in this paper. The objective of this paper is to show the importance of change management in implementation of knowledge management, and also present a distinctive approach and classification of methods and techniques of knowledge management. As a qualitative-descriptive type article, it tries to answer questions in this respect with a phenomenological method. The failure factors in knowledge management are studied by inductive reasoning. The results show two important aspects: first, a new classification of knowledge management in seven different areas is proposed, and second, the change management is an important step in implementation of knowledge management process.
    Keywords: Change, change management, failure in knowledge management, knowledge management, classification
  • M. Elyasi, M. R. Attarpour, M. Khoshsirat Page 39
    Even though enormous efforts towards industrial development have been made in Iran over the past decades, the outcome has not been satisfying. One of the main problems is the lack of appropriate catch up policies in the country development plans and programs. In fact, in the case of Iran and other developing countries, passing from imitation to innovation phase is not that simple; in fact, the acquisition and absorption of current technologies should first be dealt with, second, the technological adaptation and modification have to be made for successful technological catch up, and finally, the innovation must gradually become the center of economic development process. These subjects highlight the importance of catch up policies for developing countries to achieve successful technological learning and innovation which have been considered as the key success factors for catch up. In carrying out this project, 12 successful catch up policies are identified by systematic review of literature and case studies.
    Keywords: Catch up, policy making, developing countries, technological learning
  • F. Rafiei Rashtabadi, M. Ebrahimpour Azbari, M. Akbari Page 55
    Nowadays, economic enterprises activities have been deeply affected by rapid changes in technology. In fact, economic prosperity, industries and companies are dependent on utilizing the technology appropriately. Today, organizations need high strength of adaptation and flexibility in order to not only can endure the environment in which the only thing that is not changed is change, but also achieve efficiency. In this study, the effect of technological dynamism on operational efficiency with the manufacturing flexibility mediation has been studied. A questionnaire is used as an instrument to collect data that are provided by experts and managers of 101 manufacturing companies in Rasht province. The validity of questionnaire through the theoretical foundations, and its reliability by Cronbach's alpha were confirmed. For the data analysis, structural equation modeling technique (SEM) with the approach of partial least squares (PLS) was used. The results show that by increasing flexibility, a more effective response can be given to technological changes of environment and a better operational efficiencies can be obtained.
    Keywords: Manufacturing flexibility, technological dynamism, operational efficiency, manufacturing industries, structural equation modeling (SEM)
  • M. Shafyee Nikabadi, Z. Ahmadi Page 69
    In the present environment full of dynamism and change, one of the important categories enables us to achieve the organization goals impressively, is technology effective changes and its transfer. Since the computer based systems prepare the background of upgrading manager’s abilities for coordinating and controlling the organization activities, helping the effective decision-making, and also creating the competitive advantage, we discuss, in this article, about the technology transfer obstacles and the problems of effective implementation of information systems in Iran. This research is an applied one and is carried out in monitoring form while considering a statistical universe consisted of 66 experts in the field of information systems. The reliability is studied through Cronbach’ alpha and the validity is confirmed by the methods of content and structural analyses, and diagnostic validity. The indices of these obstacles are introduced in format of six dimensions as the technology transfer obstacles of information systems, and then a framework for the obstacles presented whose main indices identified through the factor analysis technique. Regarding the research general findings, one can say the most important technology transfer obstacles of information systems in Iran respectively include organizational, technical and technological, political, economic, cultural, social, and human ones.
    Keywords: Technology transfer, technology transfer obstacles, information systems