فهرست مطالب

توسعه تکنولوژی صنعتی - پیاپی 28 (پاییز و زمستان 1395)

مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 28 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله ترویجی
  • علی اصغر ملایی*، بابک شیرازی، جواد سلطان زاده صفحات 5-20
    تحولات روزافزون فضای کسب وکار، دگرگونی سریع بازارها و افزایش رقابت پذیری سبب شده تا نقش نوآوری در فرآیند رشد و توسعه اقتصادی سازمان ها و ایجاد مزیت رقابتی برای آنها، بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد. در فرآیند نوآوری، همواره بخش مهمی از تحقیقات شرکت مربوط به تولید ایده های جدیدی است که قابلیت تجاری داشته باشند. به منظور تولید ایده های جدید و نوآورانه می بایست دیدگاه ها نسبت به محصول جدید گسترش یابند. یکپارچه سازی مشتریان مختلف در مراحل اولیه فرآیند نوآوری که اصطلاحا به آن «مقدمات نوآوری» می گویند می تواند منجر به افزایش خلاقیت و موفقیت نوآوری شود. در نتیجه، در این مقاله با مرور ادبیات، مدل جدیدی از نوآوری مبتنی بر مشتری با تلفیق و توسعه مدل های معتبر ارائه شد که با تمرکز بر روی مقدمات نوآوری، علاوه بر مشتریان سازمان موجود، مشتریان سازمان های رقیب و مشتریان صنایع دیگر (صنایع حاشیه ای) را به منظور تولید ایده های خلاقانه در مورد محصول جدید نیز به صورت همزمان با یکدیگر ادغام می کند. از طرفی، بدیهی است که بکارگیری چنین رویکردی، بدون توانمندی گشودگی و بکارگیری پارادایم نوآوری باز، امکان پذیر نخواهد بود. هدف این مقاله، طراحی مدلی نظام مند است بطوری که مدیران بتوانند با اطمینان نسبت به موفقیت محصول جدید در مقدمات نوآوری وارد گام های بعدی فرآیند نوآوری شوند.
    کلیدواژگان: نوآوری مبتنی بر مشتری، مراحل اولیه فرآیند نوآوری، پارادایم نوآوری باز، مشتری
  • امین پژوهش جهرمی، جواد پورکریمی*، یعقوب انتظاری، امیرناصر اخوان صفحات 21-36
    هدف از پژوهش حاضر، ارائه مدلی جامع در تجاری سازی دستاوردهای تحقیقات دانشگاهی است که تا حد امکان حالات مختلف تجاری سازی را پوشش داده و ذی نفعان درگیر در این حوزه را در جهت پاسخ گویی به پرسش های فرارو توانمند سازد. مولفه های مدل پیشنهادی پژوهش با مطالعه تطبیقی مدل های تجاری سازی دانشگاه های دنیا و نیز با نظرسنجی از خبرگان این حوزه شناسایی شدند. این پژوهش از نوع کاربردی و به روش تطبیقی است و جامعه آماری مورد بررسی این تحقیق شامل 73 دانشگاه از پنج قاره است که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. به منظور اعتباریابی، مدل نهایی به 37 صاحب نظر ارائه شد. این مطالعه روی بررسی تطبیقی مدل های تجاری سازی 73 دانشگاه دنیا متمرکز است و مدل بهبود یافته ای ارائه می دهد که می تواند در افزایش بهره وری سازوکار تجاری سازی دانشگاه های کشور مفید واقع شود. این مدل جدید با بهره مندی از مزایای تمام مدل ها، فاقد برخی از معایب مدل های قبلی است. طراحی مدل مذکور به گونه ای صورت پذیرفته تا بتواند راهگشای افرادی باشد که در عمل به دنبال کنش تجاری سازی دانشگاهی هستند. دلایل برتری این مدل نسبت به 73 مدل مطالعه شده در طی فرایند تحقیق، از یک سو جامعیت آن با توجه به مدل های جدید تحقیقات خارجی(کارکردی و نه فرایندی) و از سوی دیگر، توجه به معیارها و عواملی است که در تحقیقات داخلی و مصاحبه با صاحب نظران به دست آمده است.
    کلیدواژگان: تجاری سازی، دستاوردهای تحقیقات دانشگاهی، مدل، مطالعه تطبیقی
  • محمود مرادی، عاطیه صفردوست*، یاسر صفردوست صفحات 37-50
    در محیط نوین کسب و کار که دو ویژگی اصلی آن ابهام و پیچیدگی است، مزیت رقابتی سازمان ها بیش از آنکه وابسته به منابع فیزیکی آن ها باشد، به دانشی که در اختیار آن هاست بستگی دارد. یکی از مفاهیم مرتبط با دانش و فناوری در سازمان، مفهوم ظرفیت جذب دانش و فناوری است که در این پژوهش در سطح فردی به دو بعد توانایی و انگیزه کارکنان و در سطح سازمانی به فرایندهای یادگیری تقسیم می گردد. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقاط ضعف و قوت سازمان ها در جذب دانش و فناوری می باشد. بدین منظور و برای پاسخگویی به سوالات پژوهش، مدیران شرکت های داروسازی و بانک عنوان دو صنعت تولیدی و خدماتی مهم در بازار بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار گرفتند. ابتدا با تحلیل عاملی تاییدی، برازش مدل های متغیرها تایید گردید و در نهایت نتایج آزمون t تک نمونه ای نشان داد که با وجود ضعف در برخی زیر متغیرها؛ وضعیت جذب دانش و فناوری در سازمان های مورد بررسی در سطح قابل قبولی است. همچنین بر اساس نتایج آزمون فریدمن، شاخص های جذب با هم تفاوت معناداری دارند.
    کلیدواژگان: ظرفیت جذب سازمان، ظرفیت جذب کارکنان، یادگیری سازمانی، دانش سازمانی، فناوری
  • محسن شفیعی نیک آبادی*، مسعود علیپور شیرازی صفحات 51-72
    هر محصول نرم افزاری دارای یک چرخه حیات است که آغاز حیات آن با پاسخگویی به نیاز کاربران یا به عنوان مفهوم یک محصول جدید آغاز شده و با منسوخ شدن یا از کار افتادن پایان می یابد. بنابراین چرخه حیات محصولات نرم افزاری تمامی فعالیت های مرتبط با توسعه محصول و عملیات و نگهداری آن را دربرمی گیرد. هدف اصلی این پژوهش شناسایی ابعاد و اقدامات موجود در چرخه حیات یک سیستم اطلاعاتی و گام هایی است که در هر مرحله از آن برداشته می شود. این ابعاد و شاخص ها با مطالعه ادبیات تحقیق بدست آمده و سپس با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی مورد پالایش قرار گرفته اند. بدین منظور پرسشنامه هایی در شرکت های تولیدکننده نرم افزار و سیستم های اطلاعاتی در کلان شهر تهران و میان کارشناسان تولید سیستم های اطلاعاتی توزیع شده است. پس از شناسایی شاخص های کلیدی، با استفاده از تکنیک دیمتل، میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری شاخص ها بر یکدیگر را سنجیده و بر همین اساس آنها را رتبه بندی کرده و مدل علی میان اقدامات موجود در چرخه حیات سیستم های اطلاعاتی طراحی شد. برای این منظور نیز تعدادی پرسشنامه میان خبرگان و کارشناسان باسابقه در امر تولید سیستم های اطلاعاتی توزیع شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که یافتن یک ایده مناسب برای تولید محصول مهم ترین اقدام موجود بوده و پس از آن اقداماتی همچون طراحی محصول، کد نویسی، نمونه سازی اولیه، بهره برداری توسط مشتری، تولید محصول، پشتیبانی و نگهداری از محصول، پایان عمر محصول و توزیع محصول به ترتیب حائز اهمیت می باشند.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعاتی، چرخه حیات، چرخه حیات سیستم اطلاعاتی، تکنیک دیمتل
  • علی اصغر سعدآبادی*، حسین افتخاری، محمد مهدی دوالفقارزاده کرمانی صفحات 73-86
    امروزه و در شرایط فعلی کشور، رشد اقتصادی مستمر یکی از نیازهای اساسی به شمار می رود. در این میان، افزایش اثربخش و حساب شده ی مخارج تحقیق و توسعه و مدیریت کارآمد آن می تواند راه حلی برای توسعه اقتصادی کشور ایران باشد. از طرف دیگر ضعف مدیریت هم از موانعی است که سد راه توجه به تحقیق و پژوهش در سازمان ها است. در این مقاله با بررسی ادبیات موجود در حوزه تحقیق و توسعه، چالش های موجود و همچنین راهکارهای موفقیت در تحقیق و توسعه با استفاده از روش تحلیل مضمون و تکنیک دلفی فازی، شناسایی شده و در نهایت 30 چالش اصلی و 28 راهکار در جهت موفقیت فرایند تحقیق و توسعه در مرکز تحقیقات مخابرات ایران به عنوان سازمان مورد مطالعه، بدست آمد. در پایان نیز به تشریح چالش ها و راهکارها پرداخته و با استفاده از روش تحلیل عاملی و خوشه بندی آن ها در سه گروه، شامل عوامل مرتبط با پژوهشگران، عوامل درون سازمانی و عوامل برون سازمانی، سعی در آسیب شناسی تحقیق و توسعه در مرکز تحقیقات مخابرات ایران شده است.
    کلیدواژگان: تحقیق و توسعه، چالش های تحقیق و توسعه، راهکارهای موفقیت تحقیق و توسعه، مرکز تحقیقات مخابرات ایران
  • مهدی خالقی*، مهدی الیاسی صفحات 87-100
    امروزه دیگر اهمیت رویکرد باز به نوآوری و نقشی که در رشد بنگاه ها و توسعه کسب و کارهایشان می تواند داشته باشد، بر کسی پوشیده نیست. پیشینه تحقیقاتی نوآوری باز تاکنون در زبان فارسی مورد توجه کافی قرار نگرفته است. این مقاله سعی دارد مفاهیم اساسی نوآوری باز و جریانهای تحقیقاتی حول آن را بررسی نموده و افقهای پیش روی آن را جهت استفاده مدیران کسب و کارها و علی الخصوص دانشجویان و محققین رشته های مرتبط، ارائه کند. تحقیقات نوآوری باز در یک دهه گذشته در طول زنجیره ارزش از تامین کنندگان گرفته تا کاربران و از منظر عوامل مختلف زمینه ای چون نوع صنعت، اندازه بنگاه، عوامل میانی و نهادی، فرهنگ و ساختار سازمانی و... گسترده شده است. همچنین پیشینه مربوطه سعی در توسعه ابزارهای مورد نیاز و تعمیق فرآیند نوآوری باز از منظر واحدهای مختلف تحلیل مانند افراد، پروژه ها، بنگاه ها، خوشه های منطقه ای و سطح صنعت کرده است. تحلیل شکاف های موجود در پیشینه نوآوری باز نشانگر آن است که همراستایی با مدل کسب و کار، نوآوری باز در بنگاه های کوچک و متوسط ، نوآوری باز در کسب و کارهای خدماتی، نظام های مالکیت فکری متناسب با نوآوری باز و ابزارهای مورد نیاز نوآوری باز در زمره مهمترین جریانهای تحقیقاتی حول مفهوم نوآوری باز در آینده قرار خواهند گرفت.
    کلیدواژگان: نوآوری باز، مفاهیم نظری، جریانهای تحقیقاتی، شکافهای تحقیقاتی، مدل کسب وکار، بنگاه های کوچک و متوسط، کسب وکارهای خدماتی، نظام مالکیت فکری، ابزارهای نوآوری باز
|
  • Ali Asghar Molaie* Pages 5-20
    Ever-increasing developments in business environment, rapid changes in markets and increase of competitiveness have made the role of innovation to be highlighted in economic growth and development process of organizations and to create competitive advantage for them more than the past. An important part of the company research in innovation process always involves generating new ideas that have commercial capability. In order to generate new and innovative ideas, the perspectives towards new product must be extended. Integration of various customers in the early stages of the innovation process-it is called the front-end of innovation (FEI) - can lead to innovation success and creativity increase. As a result, in this paper by reviewing literature, we present a new model of customer-based innovation through synthesis and development of valid models, which by focusing on front-end of innovation, it integrates simultaneously the customers of competitor companies, and customers of other industries (marginal ones) in addition to the customers of the company, in order to generate creative ideas about new product. On the other hand, using such an approach will not be possible without openness capability and applying the open innovation paradigm. The purpose of this paper is to design a systematic model so that managers can enter the next steps of innovation process with confidence about new product success in front-end of innovation.
    Keywords: Customer, based innovation, front, end of innovation (FEI), open innovation paradigm, customer
  • Amin Pazhouhesh, Javad Pourkarimi *, Yaghoob Entezari, Amirnaser Akhavan Pages 21-36
    The purpose of this research is to present a comprehensive model for commercialization the university research findings to cover the different commercialization cases as far as possible, and to empower the stakeholders involved in this area in order to response the questions ahead.
    The components of the research proposed model are recognized by comparative study of commercialization models of the world universities, and also by the survey of experts’ views in this area. This research is an applied one with a comparative method, and its statistical population including 73 universities from five continents which were selected by purposive sampling method. The final model was presented to 37 experts in order to be validated. This study is focused on the comparative survey of commercialization models of 73 world universities; and it offers an improved one which can be useful in increasing the productivity of commercialization mechanism of the country universities. While utilizing the advantages of all the models, this new one lacks of disadvantages of the other previous models. Its design has been done in such away that can help those who are seeking practically the university commercialization action. Its comprehensiveness considering the new models of foreign researches (functional not process one) from one hand, and paying attention to criteria and factors obtained through domestic researches and interviews with the experts from the other hand, are the reasons of superiority of this model with respect to 73 models studied during the research process.
    Keywords: Commercialization, university research findings, Model, comparative study
  • Mahmood Moradi, Atiye Safardoost*, Yaser Safardoost Pages 37-50
    In the modern business environment whose two main characteristics are ambiguity and complexity, the competitive advantage of organizations depends more on their knowledge and technology rather than their physical resources. One of the concepts related to the knowledge and technology in an organization is the absorptive capacity one which in this research, is divided into two dimensions of employees’ ability and motivation at individual level, and their learning processes at organizational level. The purpose of this research is to study the strengths and weaknesses of organizations in absorbing knowledge and technology. In order to answer the research questions, the managers of pharmaceutical companies and banks were studied, as the two important manufacturing and service industries listed on Tehran Stock Exchange. First, the fitness of the models related to the variables was verified by confirmatory factor analysis. And finally the single-sample t-test results revealed that despite the weakness in some of the sub-variables, the absorption status of knowledge and technology in organizations surveyed, was desirable. Also, based on Friedman test, the indicators of knowledge and technology absorption have significant differences.
    Keywords: Organization absorptive capacity, staff capacity to absorb knowledge, technology, organizational learning, organizational knowledge, technology
  • Mohsen Shafieinikabadi*, Masuod Alipourshirazi Pages 51-72
    Each software product has a lifecycle that starts with meeting the users’ needs or as a concept of new product, and finishes by disposing. Therefore, the software products lifecycle includes all activities related to product development, operation and maintenance. The main goal of this article is to identify the dimensions and the measures contained in an information system’s lifecycle and the steps that should be taken at every stage. These measures are obtained by studying the research literature, and then are refined by confirmatory factor analysis. Thus, questionnaires are distributed among software developers in Tehran. After identifying the key indices, their effectiveness and impacts on each other are measured by Dematel technique; then accordingly they are ranked and the casual model of the measures of information systems’ lifecycle is designed. For this purpose, a number of questionnaires are also distributed among the experts and developers of information systems. The results show that finding a good idea for manufacturing a product is the most important effort, and then the ones such as product design, coding, prototyping, operation by customer, product manufacturing, support and maintenance, product disposal and distribution are important respectively.
    Keywords: Information system, lifecycle, information system's lifecycle, Dematel technique
  • Aliasghar Sadabadi*, Hoseiin Eftekhari, Mohamadmehdi Zolfagharzadekermani Pages 73-86
    Nowadays, the continuous economic growth is one of the basic requirements in the country's current conditions. The effective and calculated increase in research and development costs, and efficient management could be a solution to the economic development of the country. On the other hand, poor management is an obstacle that impedes R&D in organizations as well. In this paper, by reviewing the present literature in the field of R&D, and using the context analysis method and Fuzzy Delphi technique, the existing challenges and success strategies are identified; and finally 30 main challenges and 28 strategies for successful R&D at Iran Telecommunication Research Center are obtained. At the end, the challenges and solutions are described and by using the method of factor analysis and clustering them in three groups, including factors related to researchers, antra- and extra organizational factors, it is tried to analyze the status of the research and development at Iran Telecommunication Research Center.
    Keywords: Research, Development(R, D), R, D challenges, Success Solutions of R, D, Iran Telecommunication Research Center
  • Mehdi Khleghi*, Mehdi Elyasi Pages 87-100
    The importance of open approach to innovation and its role in firms’ growth and business development has been acknowledged today. There is no review paper in Persian to deal with literature about open innovation. In this respect, the paper tries to study basic concepts, research lines of the past literature and horizons ahead of open innovation which are useful for business managers, students and researchers of related disciplines. Along with the value chain from suppliers to users the open innovation literature has widened during the last decade. It has also considered different contextual factors such as industry type, firm size, organizational culture and structure, etc… This literature has also tried to develop required tools and deepen the process of open innovation from the view point of different units of analysis such as individuals, projects, firms, regional clusters and industries. Analyzing the gaps in this literature indicates that the alignment with business models, the effect of open innovation in the cases such as SMEs, service business, IP regimes, and the required tools, are among the most important research lines in this respect in the future.
    Keywords: Open innovation, theoretical concepts, literature gap, business model, SMEs, service businesses, IP regime, open innovation tools, future research lines