فهرست مطالب

توسعه تکنولوژی صنعتی - پیاپی 5 (زمستان 1383)

مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 5 (زمستان 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/12/20
  • تعداد عناوین: 5
|
  • حجت الله حاجی حسینی صفحه 5
    عوامل موثر در فرآیند توسعه فناوری، شامل کشش تقاضا و فشار عرضه است و تعامل بین محرکه ها (انگیزش ها)، توانمندی ها و نهادهای مرتبط نیز به توسعه فناوری می انجامد. مبانی نظری فرآیند توسعه فناوری در مکاتب مختلف مورد توجه قرار گرفته و اقتصاددانان بعد از دوره کلاسیک نیز مفهوم و مصداق فناوری را به شرح زیر مورد بحث و بررسی قرار داده اند:- اقتصاددانانی که روش کلاسیک را به همراه نوآوری ها دنبال کردند و نظریه نئوکلاسیک را شکل دادند. این نظریه را از جنبه فناوری، می توان به نظریه های تولید نئوکلاسیک، نوآوری نئوکلاسیک و رشد درون زا تقسیم نمود.
    - اقتصاددانانی که از نظریه انقلابی شومپیتر در زمینه توسعه اقتصادی و اجتماعی پیروی نمودند، نظریه ای را شکل دادند که به آن نظریه اقتصاد تکاملی اطلاق می گردد. نظریه فوق نیز به دو نظریه نهادگرا و طبیعت گرا قابل تقسیم است.
    شومپیتر دو نظریه مختلف را در رابطه با توسعه فناوری ارائه داده است. این نظریه ها به الگوی تخریب خلاق و انباشت خلاق معروف است.
    نظریه سیستم ملی نوآوری، در واقع تکامل یافته نظریه های سنتی نوآوری است. فریمن (Freeman) با تحلیلی تاریخی و با استفاده از تئوری های نوین نوآوری، نشان داده که زیرسیستم هایی مانند سازمان های R&D، بنگاه های صنعتی و سازمان های دولتی در رابطه متقابل با یکدیگر در یک چارچوب سازمانی، موجب توسعه فناوری می شوند.
    کلیدواژگان: مکتب اقتصادی کلاسیک، مکتب اقتصادی نئوکلاسیک، اقتصاد تکاملی، نظام ملی نوآوری، توسعه فناوری و نوآوری فناوری
  • مهندس محمدحسن انتظاری صفحه 15
    فناوری اطلاعات، از جمله فناوری های رو به گسترش است که امروزه تمام عرصه های سیاسی، علمی، اجتماعی و فرهنگی را تحت تاثیر خود قرار داده است. سیاست های توسعه فناوری در کشورهای پیشرفته صنعتی براساس دیدگاه های اقتصاد سیاسی کشورهای مزبور صورت می پذیرد.
    مطالعه معیارها و سیاست های توسعه در کشورها و مقایسه تطبیقی آن با سیاست های کشور ما می تواند برخی چالش های پیش رو را روشن سازد. سعی بر آن است که در این مقایسه و تطبیق، محورهای زیر مورد بحث و بررسی قرار گیرند:- توسعه و معیارهای توسعه- معیارهای توسعه فناوری اطلاعات از دیدگاه اتحادیه جهانی مخابرات (ITU)- معیارهای توسعه فناوری اطلاعات در برنامه سوم- نگاهی به سند چشم انداز- سیاست های توسعه فناوری اطلاعات در برنامه چهارم- دغدغه های مطرح شده در اجلاس جهانی سران جامعه اطلاعاتی- برنامه های توسعه فناوری اطلاعات در اروپا- تدوین نیازمندی های توسعه- تعیین معیارهای توسعه فناوری اطلاعات در ایران- تعیین شاخص ها- سرفصل برنامه هادر این بررسی بر این مسئله تاکید شده است که پیاده سازی «چشم انداز»، بازنگری جدی معیارهای پیشنهاد شده در برنامه چهارم را می طلبد. به منظور دستیابی به این هدف، پیشنهاداتی نیز ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، نقش ICT، توسعه اینترنت، سند چشم انداز، رشد اقتصادی، اقتصاد جهانی
  • منوچهر منطقی صفحه 25
    کشورهای در حال توسعه برای پر کردن شکاف بین خود و کشورهای پیشرفته، باید برا نقاط ضعف عمده ای در امر جذب و توسعه تکنولوژی و علوم صنعتی غلبه نمایند. با وجود چالش های فراروی کشورهای در حال توسعه در امر جذب و بکارگیری تکنولوژی و علوم مدرن و همچنین با درنظرگرفتن نقش تعیین کننده ای که بنگاه ها در ادامه حیات اقتصادی یک کشور دارند؛ مهیا کردن زمینه نوسازی و آماده سازی آنها برای ورود به اقتصاد جهانی مبتنی بر مکانیزم های بازار و رقابت و تجارت آزاد جهانی ضروری است.
    مسلما در این بین برای پایداری و تامین فرصت برای ایفای نقش بنگاه ها در صحنه پر رقابت جهانی، ایجاد و حفظ آمادگی برای رویارویی با وضعیت جدید و استفاده از فرصت ها و کاهش تهدیدها ضروری است. تنها در همین صورت سازمان ها می توانند در صحنه جهانی از مزیت رقابتی برخوردار بوده و خود را برای رقابت در ویژگی هایی از قبیل کیفیت، قیمت، تنوع محصول، تکنولوژی و... آماده سازند.
    کلیدواژگان: بنگاه های نوآور، مدل نوآوری، تیم، ساختارهای مجازی، شبکه سازی
  • مهندس جعفر علاقه مندان صفحه 35
    امروزه بحث جهانی شدن که پیامد تاریخی بحث مدرنیته است، دو ساختار تکنولوژی و تعلیم و تربیت را تحت تاثیر قرار می دهد. آشنایی با دنیای مدرن و ورود به آن در طی بیش از یک سده تماس فکری، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی با غرب، نظام اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ایران را از ساحتی سنتی به ساحتی جدید مبدل ساخته است. این تحولات بیش از آن که تنها یک ساحت را تحت تاثیر قرار دهد، تحولاتی نه خودانگیخته و مدیریت شده، بلکه نامتوازن و غیرهندسی در فضای مناسبات اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی است. این تحولات ریشه در چگونگی و ماهیت تماس کشور ایران با غرب دارد. تماسی که خود تحت سیطره الزامات درونی و بیرونی از آن ناگزیر بوده یا ناگزیر شده است.
    ساحت صنعت و آموزش و پرورش، اگرچه به ظاهر تحت تاثیر عوامل متفاوتی از این تحولات هستند؛ اما بازبینی مسیر تحولات هر دو ساحت، ما را به یکپارچگی این تغییرات رهنمون می سازد و اینکه دارای مولفه های مشابه در ساختار هر دو موضوع هستند.
    اساس این تحولات، برخاسته از نگرشی است که دامنه آن به حوزه اندیشه و فکر باز می گردد و آنچه که در بازبینی این تحولات نهفته است، دیوارهای برکشیده گذشته را فرومی کشد و ما را در پدیده جدیدی که از آغاز ورود به دنیای جدید یا مدرن همراهی می کرده و امروز بازتاب های فشار آن به چندین برابر رسیده است و آن را «جهانی شدن» (Globalization) می نامند، هدایت و بینایی بیشتری می بخشد. عناوین زیرمحورهای اصلی این بحث هستند:- تکنولوژی چیست و نسبت آن با صنعت کدام است؟
    - تعلیم و تربیت چیست و نسبت آن با آموزش و پرورش کدام است؟
    - مدرنیته چیست و نسبت آن با مدرنیزم کدام است؟
    - چالش های مفهومی مشترک در موضوعات تعلیم و تربیت و تکنولوژی کدامند؟
    - تنگناهای مشترک صنعت و آموزش و پرورش کدامند؟
    - راه برون رفت را چگونه می توان یافت؟
    کلیدواژگان: مدرنیته، تکنولوژی، صنعت، تعلیم و تربیت
  • عبدالعلی رضایی صفحه 44
    این مقاله به بررسی پایگاه اجتماعی تکنولوژی موجود در سه محور اقتصادی، فرهنگی و سیاسی پرداخته است. در محور اقتصادی، تولید، سفارش نیاز، توسط قطب تولید ثروت یعنی شرکت ها و بانک ها صورت می پذیرد و اقتصاد بعنوان فرماندهی تولید تکنولوژی جهت تولید را معین می کند؛ در محور فرهنگی، از طریق دانشگاه ها و مراکز پژوهشی اقدام به تولید معادله نیاز و به عبارتی تعاریف، احکام و معادلات می نماید.
    محور سیاسی نیز هدایت و سازماندهی نیازمندی را بعهده دارد و توسط احزاب و دولت ها اقدام به سازماندهی نیازمندی ها می کند. نتیجه اینکه، پیدایش، تغییرات و توسعه تکنولوژی از چرخه اقتصاد با هدف تولید ثروت شروع و تبدیل آن به اطلاعات، علم و دانش توسط بخش فرهنگ ادامه می یابد و نهایتا هدایت و سازماندهی آن به قصد تولید قدرت در بخش سیاسی انجام می پذیرد.
    توسعه تکنولوژی در نظام اسلامی به دلیل هویت ارزشی و اخلاقی جامعه و ساختار نیازمندی ها نمی تواند از چنین فرآیندی تبعیت کند؛ لذا نیازمند مهندسی جدیدی است تا جامعه را در جهت تکامل گرایی متناسب با ارزش ها رهنمون سازد.
    کلیدواژگان: پایگاه اقتصادی، فرهنگی و سیاسی، تولید ثروت، تولید اطلاعات، تولید قدرت، سفارش نیاز، معادله نیاز، رهبری نیاز
|
  • H. Hajihoseini. Page 5
    The effective factors in technology development process are demand and supply sides of technology and the interaction among related factors such as: motives، abilities، and the institutions which create knowledge and utilize it. In different schools، the theoretical bases of technology development process are considered and also concept and evidence of technology are studied and discussed by economists after the classical period as follows: the economists who followed the method of classics'' along with a little changes formed the theory of Neo- classics''. Technologically، this theory can be divided into neoclassical production، neoclassical innovation and endogenous growth theories. The second group is the economists who followed Shompeter''s revolutionary theory in the field of economic and social development which formed a theory named «evolutionary economics». The followers of this theory are classified into two groups which are called Institutionalism and naturalism. Shompeter has developed two different theories in connection with technology development; these are known as «creative destruction» and «creative accumulation» pattern. The national innovation system theory is indeed the evolved traditional innovation theories. With the help of a historical analysis and by using new innovation theories، Freeman has shown that the subsystems such as R&D organizations، industrial institutions، and state organizations in interaction among each other and creating an organizational framework bring about technology innovation development.
    Keywords: Classical economy school, neoclassic economy school, evolutional economics, national innovation system, technology development, technology innovation
  • M. H. Entezari. Page 15
    Information technology is one of the most growing technologies of today، which has deep impacts on social، cultural، economic، scientific and political aspects of our life. This technology is being developed in the developed countries based on their policies which are driven from their political- economic vision. Studying the policies and criteria of development in our country and comparing it with the same issue in the developed countries can show us some of the challenges that we may face with in the future. In this paper the following issues have been discussed: 1. Development and its criteria. 2. IT development from ITU point of view. 3. IT development vision statement for I. R. of Iran. 4. The fourth 5-year development program of the country. 5. IT policies stated in the 4th program. 6. ICT development in Europe. 7. Proposing criteria for IT development in I. R. of Iran. In this study it is shown that the criteria for IT development in the 4th development program must be dramatically reviewed.
    Keywords: IT, ICT, development, vision statement
  • M. Manteghi. Page 25
    The under-developed countries should overcome the main weak points in attracting and developing the technology and industrial sciences in order to fill the gap between the developed countries and themselves. In spite of the challenges ahead، the under- developed countries in attracting and applying modern technology and sciences، and also considering the marked role of the business in continuation of the economic existence of a country، it is necessary to prepare their reconstruction background and make them ready for entering to the world economy based on market mechanisms، universal free competence and business. Certainly، for stability and making the opportunity to play the role of the institution in the arena of global full competence، it is necessary to create and preserve the readiness for facing the new situation and using the opportunities and reducing the threats. Otherwise، the organization can not enjoy the competence benefit and cannot prepare them to compete for the characteristics such as quality، price، product variety، technology and ….
    Keywords: Innovation institutions, innovation pattern team, virtual structures, networking
  • J. Alaghemandan. Page 35
    Nowadays، the globalization debate which is the historical outcome of modernization discussion has influenced the structures of technology and education. Acquaintance with and admittance to the modern world in more than one century of mental، social، economic and political contact with the West has changed the traditional arena of Iran social، economic and cultural system to a new one. These changes are more than that affect only one arena. They are not self motivated and not managed، but are unbalanced and non-geometrical in the space of social، economic and cultural relations. The said changes have the root in quality and nature of the contact between Iran and the West. Under the role of internal and external necessities، the contact itself is or has been inevitable. Although، the arena of industry and education are apparently under the influence of different factors of these changes; but reviewing the courses of changes of both arenas leads to the uniformity of these changes which have similar components in the structure of the both subjects. The essence of this changes whose background has remained mostly on the surface، arose from a viewpoint the domain of which extends to the arena of idea and thought. And what is hidden in reviewing these changes subsides the past high walls and accompanies us in new phenomena from the beginning to enter the new or modern world، and today the reflections of its pressure have been manifold and it is named globalization، grants more guidance and visualization. The following titles are the main bases of the
    Discussion
    What are technology and its relation with industry? What is training and its relation with education? What are modernization and its relation with modernism? What are the common conceptual challenges in training and technology subjects? What are the common insufficiencies of industry and education? How can we find the way out?
    Keywords: Modernization, technology, industry, training
  • A. Rezaee. Page 44
    Upon three aspects of economy، culture and politics، this article has studied the social base of the present technology. Economically، need order production is performed by the pole of wealth production meaning companies and banks and economy as a command of technology production defines the production direction. Culturally، it proceeds to produce need equation or. Other words، the definition institutes. Politically، it also undertakes the guidance and organizing the necessity، and proceeds to organize the necessities through political parties and governments. Consequently، through the cycle of economy، the emergence، changes and development of technology start with the aim of wealth production، and its change into information، science and knowledge would be continued by cultural division and finally، its guidance and organizing would be concluded in political division with the intention of authority production. Due to the value and moral identity along with the structure of the necessities in an Islamic society، the technology development can not follow such a process. Therefore، it requires a new planning to lead the society towards evolutionism proportional to the values.
    Keywords: Economic, cultural, political base, wealth production, information production, authority production, need order, need equation, need leadership