فهرست مطالب

توسعه تکنولوژی صنعتی - پیاپی 26 (پاییز و زمستان 1394)

مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 26 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله ترویجی
  • مصطفی ابراهیم پور ازبری، سید محمد نوع پسند اصیل، مهسا احمدی سراوانی صفحات 5-16
    در عصر حاضر، شرکت ها برای انطباق با شرایط متغیر در بازار و مقابله با رقبا به دنبال کسب مزایای رقابتی هستند تا بتوانند زمینه بقای خود را در محیط پرتلاطم فراهم کرده و عملکرد بهتری از خود نشان دهند. انعطاف پذیری به عنوان یک قابلیت رقابتی برای شرکت در نظر گرفته می شود و موجبات پذیرش شرایط پیش بینی نشده و تغییرات سریع محیط را فراهم می کند. هدف این مقاله بررسی تاثیر انعطاف پذیری استراتژیک بر عملکرد بازار با نقش میانجی گری نوآوری باز می باشد. در این مقاله کسب تکنولوژی خارجی و بهره برداری از تکنولوژی خارجی به عنوان دو بعد نوآوری باز در نظر گرفته شده است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش از نوع توصیفی- پیمایشی می باشد. به منظور بررسی فرضیه های پژوهش80 شرکت تولیدی کوچک و متوسط واقع در شهر صنعتی رشت مورد بررسی قرار گرفت و تجزیه و تحلیل داده ها توسط مدل سازی معادلات ساختاری مبتنی بر حداقل مربعات جزئی (PLS) انجام شد. نتایج نشان داد که انعطاف پذیری استراتژیک بر نوآوری باز تاثیر مثبت و معنی دار دارد و همچنین نوآوری باز بر عملکرد بازار تاثیر مثبت و معنی دار دارد.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری استراتژیک، نوآوری باز، کسب تکنولوژی خارجی، بهره برداری از تکنولوژی خارجی، عملکرد بازار شرکت
  • منوچهر منطقی، محمد نقی زاده، عاطیه صفردوست، مریم محمد روضه سرا صفحات 17-28
    دغدغه اصلی بسیاری از سازمان های تولیدی امروزی این است که نمی توانند در آن واحد که به یک فعالیت مشغول هستند و به آن عادت کرده اند (به طور مثال بهره برداری از منابع و قابلیت های موجود)، قابلیت انجام کار یا فعالیت دیگری (به طور مثال کشف فرصت های جدید) را در خود ایجاد کنند. دستیابی به چنین تحولی دشوار است و نیازمند توجه جدی به ایجاد ظرفیت دو جانبه گرایی یا دوسوتوانی سازمانی در سازمان می باشد. از سوی دیگر ایجاد، رشد و موفقیت شرکت های زایشی (به عنوان یکی از روش های تجاری سازی) تحت تاثیر قابلیت های دوسوتوانی سازمان می باشد. بر این اساس هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش دوسوتوانی در ایجاد، رشد و موفقیت شرکت های زایشی است. در این مقاله سعی شده که به شکل تئوریک نقش توانمندی های شرکت های زایشی در دو حوزه کشف فرصت های جدید و بهره برداری از فرصت های موجود بر موفقیت این نوع از شرکت ها مورد بررسی قرار گیرد. یافته های بدست آمده از پژوهش نشان می دهد که پنج دسته کارکرد مبتنی بر دوسوتوانی سازمان های کوچک و متوسط بر موفقیت شرکت های زایشی نقش دارند که این کارکردها شامل انطباق با سبک رهبری دوسوتوان، برون سپاری یکی از دو کارکرد اکتشاف یا بهره برداری، جذب کارکنان با هر دو مهارت، جذب کارکنان با جذب مدیران با قابلیت های متوازن، سوق دادن منابع به کل پروژه ها می باشند.
    کلیدواژگان: دوسوتوانی، شرکت های زایشی، شرکت مادر، تجاری سازی
  • امین پژوهش جهرمی، جواد پورکریمی صفحات 29-44
    هدف از این پژوهش، مطالعه تحلیل نیروهای نهادی عامل بر تجاری سازی دستاوردهای تحقیقات دانشگاهی و ارائه مدل سه سطحی تاثیر؛ سطح جامعه، دانشگاه (کوچک ترین واحد تحلیل در سطح سازمان دانشگاه، گروه علمی در دانشگاه است)، و سطح فردی است. پژوهش حاضر از نظر هدف، از نوع پژوهش های کاربردی محسوب می شود. هم چنین از نظر نحوه گردآوری داده ها، از نوع پژوهش های کیفی و روش تحقیق، کتابخانه ای (مطالعات ثانویه از نوع فراترکیب) و مبتنی بر مطالعه منابع اطلاعاتی حوزه عوامل موثر بر تجاری سازی دانشگاهی با استفاده از بانک های اطلاعاتی تهیه شده است. تجزیه و تحلیل اطلاعات در این تحقیق در 3 مرحله رخ داد: بررسی کامل ادبیات تحقیق؛ خلاصه کلام این مقالات؛ و ترکیب و جمع بندی نهایی. مقاله نتیجه می گیرد تغییر نهادی اجتماعی (به صورت مستقیم) و از طریق تغییر هنجارهای دانشگاه (به طور غیرمستقیم) بر انتخاب نحوه انتشار دستاورد (دسترسی عمومی یا ایجاد مالکیت فکری به منظور صدور مجوز و تجاری سازی) تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: تجاری سازی، دستاوردهای تحقیقات دانشگاه، عوامل نهادی
  • حسین خسروپور، محمد دهقانی، مریم میرافشار، عادل آذری بنی صفحات 45-52
    شناخت به موقع جایگاه فناوری های آینده یک صنعت کمک شایانی به مدیران در سرمایه گذاری به موقع در حوزه های نوظهور فناوری می نماید. از فواید این پیش دستی ایجاد مزیت رقابتی پایدار و موقعیت برتر در بازار صنعت آینده برای بنگاه ها می باشد. در این میان، چرخه عمر فناوری به عنوان ابزار پیش بینی فناوری می تواند اطلاعات ارزشمندی از فناوری های مناسب آینده را به نمایش گذارد. که این اطلاعات با در نظر گرفتن تغییرات محیطی و محدودیت های طبیعی آینده روشنی برای جهت گیری های فناورانه بنگاه ها رقم خواهد زد. از آنجایی که استفاده از مدل چرخه عمر فناوری در پیش بینی جایگاه فناوری در آینده اغلب با دشواری هایی مواجه می باشد، نمی تواند به صورت دقیق و کمی شده وضعیت عمر فناوری را پیش بینی کند. از این رو، در این مقاله سعی گردیده تا با بهره گیری از منحنی اشتیاق به فناوری توسط موسسه تحقیقاتی گارتنر محدودیت های چرخه عمر فناوری برطرف گردیده و با تلفیق روش فوق الگویی به منظور شناسایی هر چه بهتر فناوری ارائه گردد. منحنی اشتیاق فناوری مراحل گذار فناوری های جدید را از پیدایش تا فراز و فرود و در نهایت یافتن جایگاه واقعی فناوری توصیف می نماید. در ادامه مقاله این منحنی بر اساس فناوری های مربوط به چاپگرهای سه بعدی تشریح خواهد شد.
    کلیدواژگان: منحنی اشیاق فناوری، چرخه عمر فناوری، جایگاه فناوری، منحنی هایپ، چاپگر سه بعدی
  • سارا دانشفراز، عباس خمسه صفحات 53-64
    تولید علم یکی از پایه های اساسی توسعه دانایی و زمینه ساز ایجاد فناوری و اشتغال و ثروت در جامعه می باشد. مقوله دیگری که در دنیای علم و فناوری مورد توجه بوده، نوآوری در فناوری یا اختراعات و ابتکارات است. امروزه اطلاعات گواهی ثبت اختراعات (پتنت) به عنوان یکی از مهمترین منابع اطلاعاتی فنی و فناورانه شناخته می شوند. تحلیل اسناد پتنت اطلاعات ارزشمندی را در ابعاد مختلف در اختیار محققان و مدیران قرار میدهد که در سطوح مختلف سازمان و حوزه های پژوهشی مانند سیاست گذاری، پشتیبانی، زیربنایی و اجرای دستاوردهای پژوهشی کاربرد دارد. از آنجا که این تحلیل، اثر بسزایی در تصمیم گیری بهینه مدیران در انتقال و استفاده از یک تکنولوژی در سازمان دارد، در این مقاله با سه شاخص جایگاه تکنولوژی در چرخه حیاتش و به تبع آن قیمت با رویکرد تحلیل پتنت و بکارگیری نرم افزار Logletlab2و تابع رشد لجیستیک و همچنین، بازار هدف (صنعت خودروسازی ایران)، به منظور ارتقا قدرت تصمیم گیری سازمان ها و بدست آوردن مزیت رقابتی، سهم بازار و افزایش قدرت چانه زنی شرکت ها در مذاکرات انتقال تکنولوژی بدون صرف هزینه ای و در کمترین زمان ممکن، الگویی جهت رتبه بندی به روش AHP ، برای سه نوع تکنولوژی سیستم ترمز خودرو (ABS ، EBA & EBD ) ارائه می شود. نتیجه رتبه بندی تحقیق یعنی رتبه اول ABS ، دوم EBD و سوم EBA نشان میدهد که تکنولوژی های نوظهور با توجه به ریسک بالای سرمایه گذاری و تحقیق و توسعه از اقبال کمتر نزد خودروساز و بازار آن در ایران برخوردار است.
    کلیدواژگان: تکنولوژی، گواهی ثبت اختراع، چرخه عمر تکنولوژی، عملکرد تکنولوژی و رتبه بندی تکنولوژی
  • مصطفی ابراهیم پور ازبری، محمود مرادی، نیلوفر مرزبان مقدم صفحات 65-76
    در دهه های اخیر شدت و سرعت چشم گیر پیشرفت تکنولوژی، شکل دنیای ما را تغییر داده است. هرچه نقش تکنولوژی پررنگ تر می شود، مدیران بیشتر تحت فشار قرار می گیرند تا از تکنولوژی برای رسیدن به نتایج بهتر و قدرت رقابتی استفاده کنند. از این رو می توان گفت، یکی از عوامل پیشرفت در هر کشوری شکوفایی شرکت های تکنولوژی محور می باشد. به منظور توسعه ی شرکت های تکنولوژی محور همواره باید به دنبال عواملی بود که منجر به بهبود عملکرد آن ها شود. در این راستا شرکت های تکنولوژی محور به منظور تثبیت برتری در رقابت و بهبود عملکرد، به شدت نیازمند قابلیت های پویا هستند. زیرا محور اصلی شرکت های تکنولوژی محور، مبتنی برفناوری است که همواره از نرخ بالای تغییرات برخوردار می باشد. از سوی دیگر کسب عملکرد برتر، به توانایی شرکت در ادغام و یکپارچگی با شرکای خود در زنجیره تامین نیز، وابسته است. بر این اساس در این مقاله تلاش شد تا به کمک مبانی نظری، نقش قابلیت یکپارچگی با تامین کننده به عنوان یک قابلیت پویا که متشکل از سه قابلیت فرعی و مکمل درک، اجرا و ارتقای یکپارچگی با تامین کننده است، بر عملکرد شرکت های تکنولوژی محور مورد بررسی قرار گیرد. بررسی های انجام شده نشان داد که شرکت های تکنولوژی محور می توانند با تمرکز و سرمایه گذاری بر سه قابلیت درک، اجرا و ارتقا یا استمرار یکپارچگی با تامین کننده، به عملکرد برتر دست یابند.
    کلیدواژگان: قابلیت یکپارچگی با تامین کننده، قابلیت پویا، عملکرد شرکت، شرکت های تکنولوژی محور
|
  • Mostafa Ebrahimpour, Seyed Mohammad Nopasand Asil, Mahsa Ahmadi Saravani Pages 5-16
    Nowadays, companies for adapt to changing conditions in the market and against competitors, to provide their survival in turbulent environment and better performance, are seeking to gain competitive advantage. Flexibility is considered as a competitive capability and makes companies respond to unforeseen situations and fast changing environments. The aim of this study is investigating the impact of strategic flexibility on market performance with mediating role of open innovation. In this paper, the external technology acquisition and external technology exploitation is considered as two aspects of open innovation. Current study in terms of purpose is applied and is descriptive-survey. To evaluate the hypothesis of 80 SMEs in the industrial zone of Rasht were examined and data analysis by structural equation modeling based on partial least squares (PLS) was carried out. The results showed that strategic flexibility has significant and positive impact on open innovation and also open innovation has significant and positive impact on market performance.
    Keywords: Strategic flexibility, Open innovation, External technology acquisition, External technology exploitation, Company Market performance
  • Pages 17-28
    Today''s the main concern for many manufacturing organizations is that¡ they cannot engaged in an activity that accustomed to it (For example¡ utilization of existing resources and capabilities)¡ and the ability to perform other work on their own (For example¡ the discovery of new opportunities) at the same time. It is difficult to achieve such a transformation¡ and it requires serious attention to building the capacity of ambidexterity in the organization. On the other hand¡ creation¡ growth and success of spin offs (as a form of commercialization) affected by ambidexterity capabilities of the organization. The aim of this study was to investigate the role of ambidexterity in creation¡ growth and success of spin offs. This paper explore the role of capabilities of the spin offs in the field of discovering new opportunities and exploiting existing opportunities¡ in the success of this type of companies. Findings show that the five function of small and medium businesses¡ involved on success of spin offs. These functions include Adopt an ambidextrous leadership style¡ Outsource one of the two functions¡ Attract and retain employees who can both explore and exploit¡ Attract executives who can act as leaders¡ managers¡ and entrepreneurs and Shift resources across projects regardless of whether their goals are to explore or exploit.
    Keywords: Ambidexterity, spin, offs, the parent company, commercialization
  • Amin Pazhouhesh Pages 29-44
    This study analyzes the institutional forces affecting the commercialization of academic research achievements and offers nested three-level model, the community level, the University level (the smallest unit of analysis at the level of universities is academic groups) and individual level. The purpose is an applied research and in the way of data collection, is Qualitative research and research method is library method (secondary studies of Meta-Synthesis), based on the study of an area of effective factors with the use of databases is provided. The analysis in this study occurred in three stages: Full review of the research literature, short articles and combined and the final conclusions. This article is the result of institutional change, social (directly) and by changing norms University (indirectly) on the achievement of selected distribution (public access to licensing and commercialization of intellectual property created) affects.
    Keywords: commercialization, academic research achievements, institutional forces
  • Hossein Khosropour Pages 45-52
    Appropriate evolution of the technological position in the future of industry would be significant for managers for a tailored investment in emerging technologies. The benefits of these evolutions are to make a sustainable competitive advantage and superior position in the industry futures of firms. In the meantime, the technological life cycle as a tool to predict the future of technology, can provide valuable information of appropriate technologies. The information with regard to environmental changes and natural limitations can make a bright future for technological orientation of the firms. Since the use of the technological life cycle model to predict the position of technology in the future is often faced with difficulty, it cannot accurately predict and quantify the state of the technology life. Therefore, in this paper we have tried to use Hype Cycle’ Gartner Research institute in order to cover the limitation of technological life cycle and by using a combination of the above method, a model of identifying the best technology will be offered. The Hype Cycle will introduce the transition of new technologies from beginning to rise and fall and the actual position of technology. In this paper technology of 3D printing will be discussed using hype cycle.
    Keywords: Hype Cycle, Technological Life Cycle, S, curve, Technological Position, 3D printing
  • Sara Daneshfaraz, Abbas Khamseh Pages 53-64
    Science creation is known as the main base of knowledge development and initiates creating jobs, technology and wealth in the society. One other considerable subject in the world of science and technology is innovation and invention in the mentioned field. Today, the bibliographic data of patents, are known as the most important data resources, in technical and technological fields. Valuable information are given to managers and researchers from patent data analysis which are applicable in different level of organization and research units such as policy support, infrastructure and implementation of research . Since this analysis, has a significant effect on optimized decision-making process, for managers, in the technology transfer and related applications, in this paper, the status of the three indicators of technology life cycle and consequently the cost of patent analysis and application software Logletlab2 and function as well as logistic growth, target market (automotive industry of Iran), to enhance the organization's decision-making power and gain competitive advantage, market share and increase bargaining power in negotiating technology transfer businesses without cost and in the shortest possible time, a model for ranking method AHP, for the three types of technology brake system (ABS, EBA & EBD) is presented.Consequently, the rating of the first rank, ABS, EBD second and third EBA indicated that due to the high risk of investing in emerging technologies, research and development of less interest to the automotive market in Iran.
    Keywords: Technology, Patents, Technology life cycle (TLC), Technology Prioritizing, Technology Performance
  • Mostafa Ebrahimpour Pages 65-76
    In recent decades, dramatic intensity and speed of technological progress, shape our world has changed. Whatever the role of technology is highlighted, Managers more pressure will fall to use technology to achieve better results and competitive strength. One of the factors in the development of any country is flourishing technology-based firms. In order to develop technology-based firms should always be factors that lead to improve their performance. In this context, technology-based firms highly require dynamic capabilities in order to confirm prominence in competition and improve the performance. Because the main axis oriented technology companies, based on technology that is consistently increasing rate of change is high. Because the main axis oriented technology companies, based on technology that is consistently increasing rate of change is high. On the other hand, gain superior performance depends to the ability of company in integration with its partners in the supply chain. Thus in this article tried through the theoretical foundations, the role of supplier integration capability as a dynamic capability which consists of three subsidiary and complementary capabilities sensing, seizing and integration transforming are, on performance be investigated. Studies showed that technology-based firms can focus and investment on sensing, seizing and integration transforming, to achieve superior performance.
    Keywords: Supplier integration capability, dynamic capability, firm performance, technology, based firms