فهرست مطالب

جامعه شناسی ایران - سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 55، بهار 1396)

مجله جامعه شناسی ایران
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 55، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پژوهشی
  • محمد جواد زاهدی، نورالله نورانی * صفحات 3-31

    «امر واقع» و «مسئله اجتماعی» دو مفهومی هستند که در این مقاله از منظر ژان بودریار مورد واکاوی و نقد قرار گرفته اند. بر این اساس، کوشش شده، با اتکای بر آثار بودریار و با به کارگیری روش تحلیل محتوای کیفی، دو مفهوم مذکور استخراج و استنباط شوند. بودریار به عنوان یکی از چهره های شاخص رویکرد پساساختارگرایی، موضع نظری قابل توجهی نسبت به رسانه و تاثیرات آن دارد. از یک سو از منظر بودریار، امر واقع در جهان جدید دارای وجهی برساختی است که از بطن نظام زبانی و در چارچوب گروه بندی های متنوع اجتماعی ظاهر می شود. از سوی دیگر، او بر این باور است که رسانه در جهان جدید به مثابه ابزاری با دلالت فرهنگی، «فراواقعیت» را از طریق سازوکار دکوپاژ «شبیه سازی» می کند. برهمین اساس، از نظر او، رسانه می تواند هر پدیده اجتماعی را به مثابه مسئله اجتماعی شبیه سازی کند.

    کلیدواژگان: پساساختارگرایی، امر واقع، شبیه سازی، فراواقعیت، رسانه
  • سید آیت الله میرزایی * صفحات 32-68

    در مطالعه ناسیونالیسم این باور رایج وجود دارد که ناسیونالیسم ریشه قومی دارد و قومیت عمده ترین متغیر تاثیرگذار بر گرایش های ناسیونالیستی است. در این پژوهش با هدف بررسی نسبت ناسیونالیسم و قومیت گرایش های ناسیونالیستی نمونه ای از دانشجویان ایرانی (بلوچ، ترک، فارس، عرب، کرد، لر) مورد پیمایش قرار گرفته است. نخست این که بر اساس یافته های پژوهش حسب اولویت، دانشجویان ایرانی به ترتیب به ناسیونالیسم مدنی، باستانی، مذهبی و دولتی گرایش دارند. از این میان دو گرایش مذهبی و دولتی همبستگی بالایی دارند و متمایز نیستند. نتیجه آن که در ایران با سه گانه ناسیونالیسم مدنی، باستانی، مذهبی مواجه هستیم. بنابراین برخلاف آن چه تصور می شود گرایش ناسیونالیستی یگانه ای وجود ندارد. نتیجه دیگر این که از میان گرایش های ناسیونالیستی افراز شده با گرایش بسیار قوی دانشجویان اقوام ایرانی به ناسیونالیسم مدنی نسبت به سایر گرایش های ناسیونالیستی مواجه هستیم. یافته دیگر این پژوهش نشان می دهد، متغیرهای مذهب، پایگاه اجتماعی اقتصادی، جنس و مکان سکونت تاثیر تبیین کننده ای برگرایش های ناسیونالیستی ندارند. نتیجه این که گرایش های ناسیونالیستی خصلتی فراطبقاتی، فرامذهبی (شیعه/ سنی)، فراجنسیی (زن/ مرد) و فرامکانی (شهری/ روستایی) دارند. اما رابطه و تاثیر تبیین کننده قومیت، یعنی متغیر اصلی پژوهش، قابل تامل و تحلیل است. از میان گرایش های ناسیونالیستی تنها ناسیونالیسم مدنی از متغیر قومیت تاثیر نمی پذیرد و خصلتی فراقومیتی داشته و تنوع فرهنگی و اجتماعی را پوشش می دهد. در حالی که دو گرایش باستان گرایی و مذهبی در ارتباط با متغیر قومیت بازنمای اختلاف هستند. در نتیجه بیشترین همگرایی قومی مربوط به ناسیونالیسم مدنی پس از آن باستان گرایی و سپس ناسیونالیسم مذهبی قرار دارد. همچنین همبستگی میان ناسیونالیسم مدنی و باستان گرایی به نسبت سایر ترکیب های ناسیونالیستی بیشتر است. با توجه به نسبت قومیت با گرایش های ناسیونالیستی، بروز چالش های قومیتی به هنگام سیطره ایدئولوژی های ناسیونالیستی مذهبی، باستان گرا و مدنی بر ماشین دولت قابل تامل است و از این نسبت می توان فاصله میان دولت و ملت را گمانه زنی کرد.

    کلیدواژگان: ناسیونالیسم، قومیت، ناسیونالیسم مذهبی، ناسیونالیسم مدنی، ناسیونالیسم دولتی، باستان گرایی
  • حسین اکبری *، احمد میرمحمدتبار صفحات 69-98

    هدف از تحقیق حاضر بررسی احساس ناامنی و ترس زنان در فضای شهری در شهر مشهد و شناسایی تاثیر عوامل فضایی، موقعیتی و فردی بر این احساس زنان می باشد. چارچوب نظری تحقیق بر اساس نظریه های فضای شهری و احساس امنیت ترکیب بندی شده است. تحقیق به روش پیمایشی انجام و داده ها با استفاده از ابزار پرسش نامه جمع آوری شدند. جامعه آماری تحقیق، همه زنان بالای 15 سال مناطق 13 گانه شهر مشهد می باشند که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای 4025 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج تحقیق نشان می دهد که حدود 42.5، 24 و 33.5 درصد زنان شهر مشهد به ترتیب دارای احساس ناامنی و ترس در حد کم، متوسط و زیاد می باشند. نتایج ضرایب رگرسیونی حکایت از این دارد که مهم ترین متغیرهای موثر بر احساس ناامنی و ترس زنان در فضاهای عموی در مشهد به ترتیب، متغیرهای وقوع رفتارهای نابهنجار در محله، وجود فضاهای ناامن شهری در محله، متوسط درآمد ماهیانه خانوار، مورد خشونت واقع شدن در محله، پوشش نامناسب زن، موقعیت محل زندگی(حاشیه شهر=1) ، وجود فضاهای جرم خیر شهری در محله و وضعیت روشنایی معابر و کوچه های محله می باشد. همچنین تغییرات رابطه بین متغیرها در بین زنان مقولات مختلف (زنان گروه های سنی جوان، میان سال، بزرگ سال و زنان حاشیه نشین و غیر حاشیه نشین) نشان داد که عملکرد متغیرهای مستقل در زیر نمونه های مختلف می تواند متفاوت باشد.

    کلیدواژگان: احساس ناامنی، زنان، فضاهای ناامن شهری، فضاهای جرم خیز شهری
  • حمید نادری نورعینی *، حسن محدثی صفحات 99-130

    شیخ فضل‏ الله نوری از تاثیرگذارترین شخصیت‏های صدر مشروطه و مهم‏ترین مخالف آن جنبش به شمار می‏رفت. درباره دلایل مخالفت‏های او با مشروطه و نیز دریافت او از حکومت قانون، فراوان سخن گفته‏اند. اما ما در این جا به بررسی تصور شیخ فضل‏ الله از بنیان‏های نظم اجتماعی می‏پردازیم. پرسش اصلی این است که او چه دریافت و تصوری از منشا نظم اجتماعی داشت؟ و چه نسبتی میان این نظم و اراده الهی برقرار می‏کرد؟ این پرسش را بر اساس تمایزی که چارلز دیویس میان سه گونه برداشت از نظم اجتماعی قائل است، مورد بررسی قرار می‏دهیم. او به لحاظ نسبتی که جوامع با امر قدسی برقرار می‏کنند، میان سه جامعه قدسی، سکولار و کثرت‏گرا تمایز قائل می‏شود. بر این اساس می‏توان گفت تصور شیخ نوری از بنیان‏های نظم اجتماعی منطبق با جامعه قدسی است؛ یعنی جامعه‏ای که نه حاصل اراده و توافق انسان‏های تشکیل دهنده آن، که برآمده از اراده‏ای فوق بشری یا الاهی است که انسان‏ها باید خود را با آن منطبق سازند. در واقع نوری با مقدس ساختن نظم موجود آن را از دسترس انسان خارج می‏سازد و از هرگونه تغییری مصون می‏داند. به دیگر سخن، شیخ با انجماد قوانین و خارج کردن آن از دسترس عاملان اجتماعی، مخالف هرگونه تغییر و نوآوری به شمار می رود. او تدوین و نگارش قانون را بدعت در دین و حفظ بیضه اسلام را در زمان غیبت برعهده نواب عام می‏داند. او شاه را قوه مجریه حکومت اسلامی معرفی می‏کند و تضعیف «سلطان اسلام پناه» را همچون تضعیف دین می‏شمارد. در مجموع، تمام استدلال‏های شیخ در جهت حفظ و تقویت نظم موجود از طریق مقدس ساختن آن است. دریافت او از عدالت نیز در انطباق کامل با تصور قدسی از نظم است. عدالت به گمان شیخ چیزی جز اجرای احکام شریعت نیست و از آن جا که در نظر وی تساوی حقوق برخلاف احکام شریعت است، عین ظلم تلقی می‏شود.

    کلیدواژگان: بنیان های تصوری، پیشانظریه اجتماعی، پیشاجامعه شناسی، جامعه قدسی، نظم اجتماعی
  • سیده زهره بزرگ نژاد شیاده *، امیر ملکی صفحات 131-157

    الگوهای درمان جویی افراد پدیده ساده درمانی نیست که بتوان تنها از منظر پزشکی آن را تبیین کرد، بلکه انتخاب شیوه های درمانی می تواند بیش از سایر عوامل، تابعی از متغیرهای اجتماعی و فرهنگی باشد. به علت اهمیت زیاد مسئله باروری و فرزندآوری در بسیاری از فرهنگ ها از جمله فرهنگ سنتی جامعه ما، فردی که دچار مشکل ناباروری است اقدام به انجام روش های مختلف درمانی می کند؛ از درمان های سنتی گرفته تا درمان غیر سنتی و مدرن. مقاله حاضر درصدد ارائه کنکاش جامعه شناختی در حوزه مفاهیم و شیوه های سنتی درمان ناباروری زنان در استان مازندران است. این مطالعه به روش ترکیبی و با به کارگیری هر دو رهیافت کیفی و کمی اجرا شده است به نحوی که در ابتدا با به کارگیری نمونه گیری نظری و استفاده از مصاحبه عمیق با 28 زن نابارور، شیوه های سنتی درمان ناباروری مورد کنکاش قرار گرفت که در نهایت این شیوه ها در قالب مفاهیمی همچون مراجعه به ضامن، پیر پزشک، دعانویس، افراد سریع الاجابه، چله بری، دعا درمانی، زیارت و نذری دسته بندی شدند. در ادامه، مطالعه به روش پیمایش بر روی 95 زن نابارور مراجعه کننده به مراکز درمان ناباروری استان مازندران، که به صورت تصادفی انتخاب شدند، اجرا گردید. یافته های حاصل از پیمایش حاکی از آن است که شیوه های دعا درمانی (21%) و زیارت اماکن مقدس و نذر کردن هر کدام (16%) دارای بالاترین فراوانی و مراجعه به پیرپزشک و جادودرمانی نیز هر کدام (2%) کمترین فراوانی را دارا هستند. در پایان با به کارگیری رگرسیون لجستیک احتمال انتخاب هریک از شیوها با توجه به عواملی همچون تحصیلات، سن، مدت ناباروری، محل سکونت و درآمد خانواده مورد بررسی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: شیوه های درمان سنتی، ناباروری، زنان، استان مازندران
  • اصغر میرفردی *، عبدالله ولی نژاد صفحات 158-183

    پژوهش حاضر، با هدف ارزیابی و تحلیل رابطه هویت ملی و میزان دین داری دانشجویان دانشگاه یاسوج، با استفاده از تلفیق نظریه هویت گیدنز، نظریه خود آینه سان کولی و برجستگی هویتی استرایکر انجام شده است. بر اساس فرمول لین (1976)، حجم نمونه 400 نفر محاسبه؛ که با روش نمونه گیری تصادفی از نوع طبقه ای چند مرحله ای، انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها نیز، پرسش نامه ای 48 سوالی، ترکیبی محقق ساخته و دیگران ساخته بوده که پس از تایید اعتبار آن ها توسط صاحب نظران، پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، هویت ملی (888/0) و میزان دین داری (939/0)، محاسبه و مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین هویت ملی و میزان دین داری دانشجویان رابطه معناداری وجود داشت؛ ولی هیچ تفاوت معناداری بین میزان دین داری پاسخ گویان با توجه به سن، محل سکونت و مقطع تحصیلی شان مشاهده نگردید. در نهایت متغیرهای مستقل توانستند 27 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کنند. نتیجه گیری کلی تحقیق این بود که مولفه های تشکیل دهنده دین داری و هویت ملی دانشجویان در جامعه مورد مطالعه، تعارضی با یکدیگر نداشته؛ و تا حدی به هم افزایی هر دو بعد هویتی می پردازند.

    کلیدواژگان: هویت ملی، دین داری، دانشجو، دانشگاه یاسوج
|
  • M.J. Zahedi, N. Nourani * Pages 3-31

    The present article aimed at analyzing and evaluating the relationship between religiosity national identities of the students of Yasouj University. To do this, we combined Giddens’ identity theory, Cooley’s looking- glass self-theory and Stryker’s identity theory to create the theoretical framework. Besides, 400 students were selected from Yasouj University students as our sample using the multi-stage random sampling method. To gather the data, we applied a self-constructed questionnaire consisting 48 questions. The questionnaire’s validity was assessed by some experts and its reliability was measured by Cronbach’s alpha. The degree of reliability of national identity and religiosity were 0/888 and 0/939 respectively . The findings demonstrated that there was a significant direct relationship between students’ national identity and their religiosity; but there was not any significant difference between the level of respondents’ religiosity and their age, education, and place residence. It is important to note that the independent variables could explain 27 percent of the variance the dependent variable. In addition, there was no conflict between their religiosity and national identity.

    Keywords: National identity, Religiosity, student, Yasouj, Iran University
  • Seyyed Ayatollah Mirzaie * Pages 32-68

    It is commonly believed that nationalism has an ethnic root and ethnicity is the most important element influencing nationalistic tendencies. In the present study, with the aim of examining the relationship between nationalism and ethnicity, the nationalistic tendencies of a group of Iranian students (Baloch, Turk, Fars, Arab, Kurd, and Lor) have been surveyed. The findings of this research revealed that Iranian students have a greater tendency toward, respectively, civic nationalism, archaic nationalism, religious nationalism and state nationalism. Of these, religious nationalism and state nationalism showeda higher correlation and were not distinct. Thus, we are faced with the triple form of civic, archaic and religious nationalism. Therefore, unlike what is commonly supposed, there is no single nationalistic tendency.
    Also, of the nationalistic tendencies examined here, civic nationalism is much stronger among Iranian students of different ethnicities as compared with other kinds of nationalism. Another finding of the present research suggested that variables such as religion, socio-economic status, gender, and place of residence have no explanatory effect onnationalistic tendencies. Thus it can be claimed that nationalistic tendencies have a meta-religious (Shia/Sunni), meta-gender (female/male) and meta-spatial (urban/rural) nature. However, the explanatory effect and significance of ethnicity, which is the main variable of this research, can be examined and analyzed. Of all nationalistic tendencies, it is the civic nationalism only that is not influenced by ethnicity, has a meta-ethnic nature and covers social and cultural diversity. However, both archaic and religious tendencies represent a difference in the relationship with ethnicity. As a result, ethnic convergence is very high in the tendency toward civic nationalism, followed by archaic nationalism and religious nationalism. Also, nationalistic convergence between civic nationalism and archaism is greater compared with other combinations. Considering the association between ethnicity and nationalistic tendencies, the emergence of ethnic challenges at the time of the dominance of nationalistic ideologies (religious, archaic and civic) over the state can be examined, and this association can be used to speculate the distance (gap) between the state and the nation.

    Keywords: nationalism, Ethnicity, religious nationalism, civicnationalism, state nationalism, archaism
  • H. Akbari *, A. Mirmohammad Tabar Pages 69-98

    The main purpose of this study was to analyze women's fear and feeling of insecurity in Mashhad city's urban spaces and recognize the effects of spatial, situational and personal factors on this feeling. To create the theoretical framework of the research, we combined the theories of urban spaces and feeling of security. We did a survey and gathered the data using a questionnaire. By the use of the multi-stage cluster sampling, we selected 4025 women from Mashhadi women community, aged 15 and above in 13 districts. The findings showed that 42 per cent of Mashhadi women felt this insecurity "less", while 33 per cent of them felt it "the most." Plus, the regression analysis revealed the influential variables on women's feeling insecurity in Mashhad's urban spaces. These factors are listed in the order of importance: abnormal behaviors in the neighborhood, the existence of unsafe urban spaces, household's average income, violence experience in the neighborhood, not the wearing veil, place of residence, the existence of deviant spaces in the neighborhood, and light of alleys and streets. Furthermore, we might say that the performance of independent variables could be different in various women's age groups.

    Keywords: feeling insecurity, unsafe urban spaces, spatial, situational factors, Mashhad city
  • H. Naderi *, H. Mohaddesi Pages 99-130

    Sheikh Fazlollah Noori is regarded to be one of the most influential figures in constitutional age and also the most significant dissenter of the movement. It has been argued a lot about his reasons for dissenting constitutionalism, besides his perception of administration of law. However, what intended to be discussed here is an analysis of Sheikh's conception of the basis of social order. The main question of the study is: what interpretation and grasp he did have on the origin of social order? Also, how he associates the mentioned order and God's will? The question above-mentioned is studied in accordance with Charles Davi's categorization of the perception of social order into three types of sacred, secular and pluralist societies on the basis of societie's approach to the sacred. Accordingly, Noori's perception of the basis of social order corresponds precisely to sacred society; i.e. a society – not the progeny of human's will and adaptation, but a super human or divine will to which people are to adapt. Literally, Noori deprives people of the existing human potentiality and social possibilities through sanctifying, thus immunizing it against any change. In other words, Sheikh is known to be against change and innovation, of any kind, by means of congealing the law and evicting the social agents from accessing it. Arrangement and codification of laws – in his view – is presumed to be the heresy of religion; he, moreover, assumes general deputies (al-nowwāb al-amm) to be the guardians of the originality of Islam. He introduces the king, the executive of the Islamic government and interprets the debilitation of the Islam-guardian king as a derogation of religion. By and large, all Noori's argumentations are in line with protection, reinforcement of the existing order via its sanctification. Sheikh's perception of justice is also in full compliance with sacred image of order. Justice in Sheikh Fazlollah's point of view is nothing, but the implementation of canonical laws and whereas equity in his viewpoint was in opposition to them, it is rated as absolute tyranny.

    Keywords: the identional basis of social order, sacred society, social Pre-theory, Pre-sociology
  • Z. Bozorgnezhad *, A. Maleki Pages 131-157

    It is impossible to explain the treatment patterns from the medical sciences point of view alone. The selection of treatment method could be mostly influenced by the cultural and social variables. Due to the high importance of fertility in some countries, particularly in our traditional culture, the infertile people try to use different treatment methods to treat their infertility ranging from traditional methods to modern ones. This study was done in Mazandaran province by the use of a mixed method. Applying a theoretical sampling, we selected our sample and employed in-depth face-to-face interviews with 28 infertile women and afterward we transcribed them. Then, the categories such as pilgrimage, treatment prayer, the person whose prayer is granted, and prayer writer were extracted from the interviews. After that, we did a survey and interviewed with 95 customers of the infertility centers of Mazandaran province using a random sampling method. The findings of the survey revealed that treatment prayer (21%) and pilgrimage (16%) had highest frequencies while seeing the local practitioner and believing in magician (2%) had the lowest frequency. In the end, based on the factors such as education, age, infertility time, place of residence, and family's income, the possibility of choosing each treatment method was examined.

    Keywords: traditional treatment methods, infertility, women, Mazandaran province
  • A. Mirfardi *, A. Valinezhad Pages 158-183

    The present article aimed at analyzing and evaluating the relationship between religiosity national identities of the students of Yasouj University. To do this, we combined Giddens’ identity theory, Cooley’s looking- glass self-theory and Stryker’s identity theory to create the theoretical framework. Besides, 400 students were selected from Yasouj University students as our sample using the multi-stage random sampling method. To gather the data, we applied a self-constructed questionnaire consisting 48 questions. The questionnaire’s validity was assessed by some experts and its reliability was measured by Cronbach’s alpha. The degree of reliability of national identity and religiosity were 0/888 and 0/939 respectively . The findings demonstrated that there was a significant direct relationship between students’ national identity and their religiosity; but there was not any significant difference between the level of respondents’ religiosity and their age, education, and place residence. It is important to note that the independent variables could explain 27 percent of the variance the dependent variable. In addition, there was no conflict between their religiosity and national identity.

    Keywords: National identity, Religiosity, student, Yasouj, Iran University