فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب غنایی - پیاپی 13 (پاییز و زمستان 1388)

پژوهشنامه ادب غنایی
پیاپی 13 (پاییز و زمستان 1388)

  • بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خدابخش اسداللهی صفحه 5
    مسئله ی اساسی در این مقاله، رهایی از خویشتن در شعر فروغ فرخ زاد است. این مفهوم همچون سایر عواطف و احساسات بشری، جزء درون مایه های اصلی شعر معاصر فارسی به شمار می رود.
    نگارنده در دو بخش سعی کرده تا مفهوم رهایی از نفس خویشتن را در شعر فروغ نشان دهد. در بخش اول جلوه هایی از شعر وی را که تجلی گاه همین مفهوم است- با بحث از پنج مشخصه: احساس همدلی، دانش و بینش، تردیدها، بی تعصبی و خود داری از بیان احساسات فردی تبیین می نماید. در بخش دوم هشت عامل مهم را به عنوان عوامل ایجاد رهایی از خویشتن در شعر شاعر برمی شمارد- که عبارت اند از: عشق، آرمان خواهی، تعهد نسبت به زندگی، خداباوری، تنهایی و خلوت گزینی، درد و رنج، مرگ طلبی، شاعری.
    هدف مقاله آن است که خواننده با تامل در نمونه های شعری فروغ و نیز مباحث مربوط دیگر- که در بخش های مختلف مقاله ی حاضر آمده است- میزان رویکرد و توجه فروغ را نسبت به مفهوم رهایی از خویشتن دریابد و بتواند به تجزیه و تحلیل این رویکرد از نگاه دیگر شاعران معاصر بپردازد.
    کلیدواژگان: فروغ فرخزاد، رهایی از خویشتن، شعر فارسی، احساسات فردی
  • دکترمهدی شریفیان، سهیلا صادقی صفحه 23
    درحوزه ی شعر انقلاب اسلامی، شاعران بسیاری بالیده و نام آورشده اند که بی گمان «قیصرامین پور» یکی از برجستگان ادبیات انقلاب اسلامی است. در میان شاعران معاصر فارسی، قیصر امین پور هم به لحاظ ((مضامین عرفانی، انسانی)) و هم به لحاظ ((مضامین اجتماعی)) شاعر موفقی است. او را می توان نماینده و پایه گذار ادبیات عاشورایی و ادبیات آیینی غزل نو دانست.
    غزل نو از تاثیر شعر نو بر غزل سنتی شکل گرفت. این نوع غزل در قلمرو زبان و تعبیرات، تفاوت های آشکاری با غزل گذشته دارد. غزل سرایان معاصر به جای مضامین تکراری و ترکیبات ملال آور از ترکیبات دلنشین و نو سود جسته اند. از جانب دیگر امین پور با کاربرد قالب سپید و نیمایی در شعرش به موفقیتی نوین دست یافته است. هدف از این پژوهش بنیادی که به روش کتابخانه ای انجام شده است، شناسایی و نمایاندن برجستگی های ذهنی و فکری امین پور بر پایه ی اخلاق و عرفان با زیربنای حماسی است که منجر به شناساندن سبک خاص شاعر می شود. در مقاله ی حاضر به معرفی ذهن خلاق و تخیل قوی این شاعر عرفان، اخلاق و حماسه پرداخته شده است و مؤلفه هایی از مضامین شعرقیصرامین پور مانند عشق، وطن، مقاومت، پاسداشت ارزش های دفاع مقدس و بزرگداشت نهضت های آزادی بخش مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: عرفان، عشق، وطن، مقاومت، غزل نو، شعرسپید(نیمایی)، ذهن، زبان، قیصر امین پور
  • اسحاق طغیانی، سمانه جعفری صفحه 39
    این پژوهش به طبقه بندی موضوعی و تحلیل پربسامدترین موضوعات حکمی مطرح شده در مثنوی غنایی «خسرو و شیرین» نظامی و مقایسه ی آن با «شیرین و خسرو» امیرخسرو دهلوی و هاتفی پرداخته است. این مقایسه یکی از امتیازات متعدد اثر حکیم نظامی گنجوی را نسبت به آثار مقلدانش روشن می سازد زیرا توجه خاص این حکیم گرانقدر به حکمت و پند و اندرز در بطن یک داستان عاشقانه، چه از نظر تعداد ابیات اختصاص یافته به این مطلب و چه از جهت تنوع مضامین حکمی مطرح شده در دل داستان بی نظیر است.
    در بخش های بعدی نیز نحوه ی بیان اندرزهای حکمت آمیز، حکیم ترین شخصیت های هر اثر و حکمت آمیزترین بخش های هر منظومه مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد. در این موارد استادی حکیم گنجه در نحوه ی داستان-پردازی و دقت وی در شخصیت پردازی داستان در مقایسه با مقلدان او، امیر خسرو دهلوی و هاتفی، روشن می گردد.
    بدیهی است نتایج این پژوهش با تمرکز بر داستان «خسرو و شیرین» صورت گرفته است و مقایسه ی سایر آثار نظامی با مقلدانش از این منظر در جهت تایید، تکمیل و تحکیم نتایج به دست آمده مؤثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: حکمت، پند و اندرز، خسرو و شیرین، نظامی، امیرخسرو، هاتفی
  • غلامرضا کافی، محمد هادی جهاندیده صفحه 63
    مطالعه و پژوهش در متون فرهنگی و نتایج تفسیری که از واکاوی ساختارهای احساسی و ارجاعات درون متنی آنها حاصل می گردد، همواره مورد توجه پژوهشگران و صاحبنظران علوم انسانی و منتقدان ادبی بوده است.آثارمنتخب منثور و منظوم این نویسندگان غربی و شرقی، عمدتا احساس گرا، سرشار از عشق و زیبایی و ملهم از عواطف درونی آنها است. به همین دلیل، با وجود آنکه این آثاراز لحاظ شیوه ی نگارش با یکدیگر متفاوتند، جملگی آنان از حیث مضمون شباهت بسیاری به اشعار غنایی دارند. هدف از این تحقیق، بررسی نهادهای ادبی همچون شعر و رمان به عنوان صورت های فرهنگی مختلف گرفته از حس درونی نویسندگان آنها و در عین حال ارتباط آنها با گسترش بی عدالتی، تحکیم قدرت و تسلط کشورهای مبدا یا بزرگشهرهای امپراطوری است. در پژوهش حاضر، روش تحقیق به شیوه ی اسنادی است که با استفاده از منابع کتابخانه ای به بررسی احساسات عدالت خواهانه این نویسندگان در آثار منتخبشان می پردازد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که به رغم تفاوت های اساسی در شیوه و لحن این نویسندگان، وجه مشترک آنان در جبهه گیری بر علیه اروپا محوری و احساس انزجار و تنفر آنها نسبت به گسترش بی عدالتی به سرزمین های پیرامونی می باشد. البته، ذکر این نکته لازم است که در موضع گیری کنراد و فورستر نسبت به بی عدالتی نوعی دوگانگی مشهود است که ریشه در باورهای ن‍ژادپرستانه ی محیط فرهنگی آنان دارد. این امر خود از موارد تفاوت آنها و تمایز فرهنگی این دو نویسنده نسبت به نویسنده ی شرقی دو است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، بی عدالتی، متون فرهنگی
  • محمدحسین کرمی، شهین حقیقی صفحه 89
    داستان یوسف و زلیخا از جمله داستان هایی است که در ادبیات فارسی بازنمودی گسترده داشته است. افزون بر تلمیحات و مضمون پردازی های فراوانی که با توجه به اشخاص و رویدادهای این داستان در متون ادبی دیده می شود، روایت یادشده با شاخ و برگ ها و رنگ آمیزی های گوناگون، گاه به صورت منظومه ای مستقل، به رشته ی نظم درآمده است.
    واکاوی این منظومه ها نشان می دهد که با وجود یکسان بودن شخصیت ها و رویدادهای اصلی، میان این روایت-ها، از دید ساختاری و از دید محتوا و درون مایه تفاوت های چشم گیری وجود دارد.
    در این پژوهش تلاش شده تا دو روایت از داستان یوسف و زلیخا، یکی منسوب به ابوالقاسم فردوسی و دیگری متعلق به نورالدین عبدالرحمان جامی، از نظر چارچوب روایی و ساختار با هم سنجیده و موارد اشتراک و اختلاف آن ها از نظر گذرانده شود.
    از آن جا که منظومه ی یوسف و زلیخای جامی حوادث زاید، واقعه های متناقض، تصادف و وقایع مبهم کم تری را که از عوامل ضعف پیرنگ شمرده می شوند، دربر دارد، در مقایسه با منظومه ی منسوب به فردوسی که بسامد عناصر یادشده در آن بیشتر است، از طرحی منسجم تر و سالم تر برخوردارست و علاقه ی خواننده را برای دنبال کردن حوادث داستان تا پایان، بیشتر برمی انگیزد.
    کلیدواژگان: منظومه ی یوسف و زلیخا، فردوسی، جامی، ساختار روایی، پی رنگ
  • علی محمدی آسیابادی، زهرا علیپور صفحه 125
    شادی یکی از حالات درونی است که مطلوب همه ی انسانهاست، اما دست یافتن به آن، و درک ارزش آن آسان نیست. شمس تبریزی، مراد و محبوب مولانا یکی از معدود عرفایی است که شادی را بسیار ستوده است و درباره ی علل و انگیزه های آن، مطالب ارزشمندی در گفته های او آمده است.
    تاثیر فراوان آموزه های شمس تبریزی در افکار مولوی و نقش مولوی در سنت شعر عارفانه ی فارسی ایجاب می کرد که این موضوع به طور مستقل کاویده شود. علاوه بر این، درک مبانی فکری شمس درباره ی شادی می تواند به درک جایگاه این موضوع در متون عرفانی کمک کند.
    در این پژوهش به بررسی دیدگاه های شمس تبریزی در مورد شادی و خوشدلی و همچنین انگیزه های شادی در تفکر و اندیشه ی او با روش تحلیل محتوا پرداخته می شود. روح، محبت، سماع، نماز، تصور بهشت، امید و حتی مرگ از عواملی هستند که به عقیده ی شمس، موجب شادی می شوند. علاوه بر این، شادی و خوشدلی افراد یکسان نیست، بلکه در این عالم هر کسی به چیزی شاد است و شادی گونه های مختلف دارد.
    کلیدواژگان: شمس تبریزی، شادی، مقالات شمس تبریزی، مولانا
  • عبدالله واثق عباسی، محمد امیر مشهدی، سهیلا مرادقلی صفحه 149
    میرزا قاسم فرزند میرزا محسن تبریزی معروف به زاهد از سخنوران و شاعران نیمه ی دوم سده ی یازدهم هجری است که در عهد شاه سلیمان صفوی در اصفهان زندگی می کرده است. تاریخ دقیق ولادت او روشن نیست. نسخه ی خطی کلیات دیوان او شامل: غزلیات، قصاید، رباعیات، مثنوی سفینه النجات و منشآت می باشد. میرزا طاهر نصرآبادی که از معاصران وی بوده شرح حال و آثار او را در تذکره ی خویش آورده است. از اشعاری که در مدح و منقبت رسول مکرم اسلام به ویژه حضرت مولی الموحدین علی بن ابی طالب دارد، چنین برمی آید که وی بر مذهب امامیه اثنی عشری بوده است. در غزل های شیرین و دلنشین زاهد، رقت احساس، روح غنایی، مضامین بلند و روشن، خیال انگیزی و دیگر ویژگی های سبک هندی موج می زند. بینش ژرف و تخیل قدرتمند زاهد در آفرینش صور خیال به همراه توان احضار واژگان بلورین و مناسب در یک سلسله تداعی معانی پر رمز و راز بی نظیر است.
    غزل های پخته و سنجیده ی زاهد که با معانی رنگارنگ، مضامین دلاویز و تصاویر شوق انگیز درهم آمیخته است گاهی به یک تابلوی نقاشی و یا یک قطعه ی موسیقی می ماند. با توجه به این که نسخه های خطی دیوان زاهد تبریزی به جامعه ی ادبی معرفی نشده، این مقاله بر آن است تا زاهد و شعر غنایی او را به دوستداران و پژوهندگان ادب فارسی معرفی نماید.
    کلیدواژگان: زاهد تبریزی، غزلیات، شعر غنایی، سبک هندی
|
  • Dr. Kh. Asadollahi Page 5
    Deliverance of self at Forugh Farrokhzad’s poems is the fundamental issue at this article. This concept like other affections and sentimentalities of mankind is the main theme portions of the contemporary Farsi poetry.At two portions, the writer has attempted to manifest the concept of deliverance from self passion at Forugh’s poems. At the first portion the writer explains manifestations of her poems, which is transfiguration of this concept by the discussion of five specifications: the sense of consensus, knowledge or insight, doubts, unprejudiced and the refraining of expressing individual sentimentalities. At the second portion the writer enumerates eight important factors as factors making deliverance of self at the poet which are: love, idealization, commitment for life, God- believing, loneliness or reclusiveness, pain and suffering, death demand, versification.The aim of the article is that the reader by deliberation at poetical samples of Forugh and other lateral discussions – which are presented in various parts of the article- be able to figure out the approach and attention of Forugh on the concept of deliverance of self and can analyze this kind of approach by other poet’s point of view.
  • Dr. M. Sharifian, S. Sadeghi Page 23
    In the domain of Islamic Revolutionary poetry, many poets have grown. Gheysar Aminpour, undoubtedly, is a successful poet among his contemporaries. He is successful both for humanity and mystical concepts and for social concepts. He can be considered the founder of Ashouraei literature and modern religious lyric. Modern lyric was developed under the influence of modern poetry on classical lyric. This kind of lyric has clear differences and dictions from classical one. Modern poets have employed modern and tranquilizing concepts instead of boring and repetitive ones. Aminpour, in addition, benefits from Nimaie and blank verse in his poems. This library article attempts to show Gheysar Aminpour's ethical and mystical characteristics so as to reveal his special style. To do so, some elements in his poems such as love, homeland, resistance, preserving the values of the Holy Defense and commemoration of freedom movements are investigated.
  • Dr. E. Toghyani, S. Jafari Page 39
    This study deals with the subject based categorization and analysis of the most frequent moral issues introduced in Nezami’s” Khosro and Shirin” and its comparison to Amirkhosro Dehlavi and Hatefi’s”Shirin and Khosro”. This comparison reveals one of the numerous advantages of Nezami’s work over the works of his followers since the attention that this precious sage pays to moralities and advices at the heart of a romance whether considering the number of lines devoted to them or the variety of the introduced moral concepts is unique. In the following chapters the method of expressing the moral advices, the wisest characters of each work and the most instructive parts of each composition will be investigated. In these cases Nezami’s mastery in the method of story telling and his great accuracy in characterization will become evident compared to those of his followers Amir khosro and Hatefi. Its obvious that the findings of this study are based on the story of” Khosro and Shirin” and the comparison of Nezami’s other works to those of his followers will be useful for the approval completion and consolidation of the findings.
  • Dr. Gh. R. Kafi, Dr. M. H. Jahandideh Page 63
    The study of cultural contexts and the analytic results gained from the emotional structures as well as textual references have always drawn the attention of researchers, literary critics and the scholars of humanities to themselves. The selected prose and poems of these western and eastern writers are mostly emotional, full of love and a constant inspiration to their deep feelings. They are similar to lyrical poems in their common themes while they are written in different styles. Indeed, the concepts such as "Injustice", "Inferiority Complex", "The Oppressor", "The Oppressed", "Sympathy", and "Hatred", "Self and Other" are closely connected with the writer's sublimed feelings of justice and patriotism which are duly reflected in their writings. The study shows that culture and the cultural contexts have a very important role in justifying injustice or at the same time, spreading justice in the world. The researchers have used the comparative method of study based on the materials available in the libraries and the internet.
  • Dr. M. H. Karami, Sh. Haghighi Page 89
    “Yousef and Zoleikh” is a story which has had aN influential realization in Persian literature. In addition to allusions, and different literary figures which are present in the text, this story has been narrated in various and colourful ways so that it has been translated into an independent ballad.Investigations show that although main characters and events are the same in different narrations, they are significantly different regarding structure, content, and theme.The present study attempts to compare and contrast two tales of this story one affiliated to Aboulghasem Ferdowsi, and the other to Nour-al-din Abdurrahman Jami so as to discover differences and similarities regarding narration format and structure.Jami’s “Yousef and Zoleikh” contains fewer redundant events, contradictory happenings, and vague situations and seems to be more structured and complete in comparison with that of Ferdowsi in which those factors are more frequent; therefore, that of Jami better interests and motivates the reader to follow the story to the end.
  • Dr.A. Mohammadi Asiabadi, Z.Alipoor Page 125
    Happiness is an inner experience that all people praise, but achieving it and understanding its value is very difficult. Shams Tabrizi, Mowlana's beloved and spiritual leader, is one of the few mystics who praised happiness very much, and said valuable words on its causes and motivations.Abundant influence of Shams's teachings over Mewlana's ideas, and the role of Mewlana in the mystical poetry tradition caused that this issue be searched independently. In addition, understanding Shams's intellectual basics on the happiness can be useful for understanding importance of this issue in mystical texts. In this research, Shams's points of view on happiness and its causes and motivations are discussed employing a content analysis approach. Spirit, affection, mystical dancing, prayers, paradise imagination, hope, and even death are factors that in Sham's belief cause happiness. However, different people’s happiness is not same, but in this world, everyone is happy with something, and happiness has different kinds.
  • Dr. A. Vacegh Abbasi, Dr. M. A. Mashhadi Page 149
    Mirza Ghasem, the son of Mirza Mohsen Tabrizi, known as Zahed, was an orator and poet of the second half of the 11th century of Hedjri, who lived in Isfahan in the reign of Shah Soleiman Safavi. His birthday is not clear.His Manuscript anthology includes: Sonnets, Ballads, Quatrains, Masnavi Safinat-Al-nejat, and Menshat.Mirza Taher Nasrabadi who was among his contemporaries has included his biography and works in his own Tazkare.His hymns praising Islam's holy prophet and especially Molalmovahedin, Ali-ibn-Abitaleb, make it clear that he has had Emamieh Asna Ashari (twelve Imams) as his religion. Sweet and melodic Sonnets of Zahed abound in delicacy, lyric passion, long and clear images and ideas, imagination, and other features of Hendi style. Zahed's deep insight and strong imagination are unique in the creation of visual imagery, as well as in benefiting crystal clear words in a chain of magical ideas.Zahed's mature and, reasonable Sonnets which include colorful meanings, sweet ideas, and exciting images sometimes resemble a painting and sometimes a piece of music. Since the manuscripts of Zahed Tabrizi’s anthology have not been introduced to the sociely of scholars, this article aims to introduce Zahed and his lyrics to the advocators and researchers of Persian literature.