فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب غنایی - پیاپی 16 (بهار و تابستان 1390)

پژوهشنامه ادب غنایی
پیاپی 16 (بهار و تابستان 1390)

  • بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/11/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عبدالعلی اویسی کهخا صفحه 5
    فروغی بسطامی از شاعران غزلسرای قرن سیزدهم هجری است وی مدتی از عمر خود را به مدح شاهزادگان قاجاری گذرانید و سپس شاعر دربار ناصرالدین شاه شد.
    استغراق در آثار و احوال عارفان بزرگ نظیر بایزید بسطامی، حلاج، ابوالحسن خرقانی و دیگر عارفان سبب تغییر حال او و اختیار زندگی درویشی شد. فروغی شاعر دوره بازگشت است. زبان غزلیاتش فصیح و استادانه و نزدیک به زبان سعدی و حافظ است او مضامین عاشقانه غزل خود را از سعدی و مضامین عارفانه را از حافظ گرفته و بسیاری از غزلیات او به تقلید از سعدی و حافظ است. در این مقاله ضمن بررسی ویژگی های غزل فروغی میزان تاثیرپذیری او از شاعران قرن هفت و هشت مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: بازگشت ادبی، فروغی بسطامی، غزل فارسی، مضامین، استقبال
  • علی محمد پشت دار، محمدرضا عباسپور خرمالو صفحه 25
    تحلیل عناصر داستانی و روایی بر اساس نظریه های ادبی از چند جهت لازم است، نقد ادبی را روش مند می کند، امکان باز یابی و ارزشیابی متون ادبی کهن ادب فارسی فراهم می شود؛ دیگر این که صحنه ی نقد و نظر از شوائب پاک شده و معیارهای علمی هدایت گر فرضیه ها و ادعاها خواهد شد.
    بر این اساس متنی از داستان پرداز بزرگ ادب داستانی، نظامی گنجوی، انتخاب شد تا بر اساس روش های موجود در نظریه ی ادبی بویژه نظریه ی ساختار گرایی نقد و تحلیل شود، در این رهگذر معلوم شد که داستان چهارم در گنبد سرخ که روز سه شنبه اتفاق افتاد از حیث ساختاری روایتی کامل با همه ی اجزای کافی برای یک اثر داستانی کامل است. شاعر (نظامی) جز به ضرورت از نشانه استفاده نکرده و بیشتر کنش فاعلی شخصیت ها با مخاطب سخن می گویند و داستان را پیش می برند و شخصیت ها را معرفی می کنند. این شیوه از هنرهای زیبای نظامی در پرورش داستان است.
    کلیدواژگان: هفت پیکر، داستان گنبد سرخ (چهارم)، ساختار گرایان، نقد ادبی
  • عبدالله حسن زاده میرعلی، رضا قنبری عبدالملکی صفحه 47
    بررسی تاثیر پذیری از شعر شاعران، از جذاب ترین مقوله های نقد ادبی امروز است. شعر شفیعی کدکنی از رهگذر تاثیر پذیری از اشعار سنتی و معاصر فارسی و با توجه به رویکرد بینامتنیت قابل مطالعه است. بینامتنیت به رابطه ی میان متن های ادبی اطلاق می شود. این اصطلاح نخستین بار توسط ژولیا کریستوا در اواخر دهه ی شصت میلادی پس از بررسی آرای باختین مطرح شد. شعر«م.سرشک» به دلیل سرشار بودن از پشتوانه ی فرهنگی و توجه بسیار به شعر سنتی و معاصر فارسی از عناصر و مناسبات بینامتنی فراوانی برخوردار است. در این مقاله، تاثیر پذیری شفیعی کدکنی از شعر سنتی و معاصر فارسی مورد بررسی قرار می گیرد. در ابتدا به تاثیر سبک های کلاسیک شعر فارسی _ به ویژه سبک خراسانی_ بر آثار «م.سرشک» پرداخته شده و سپس،گذر شفیعی کدکنی از شعر سنتی به شعر نو و تاثیرپذیری های هنری او از شاعران معاصر ایران _ به ویژه اخوان ثالث_ مطالعه شده است.
    کلیدواژگان: ادبیات معاصر، ادبیات عرفانی، بینامتنیت، سبک خراسانی، شفیعی کدکنی، نقد نفوذ
  • علی دودمان کوشکی، عیسی داراب پور صفحه 73
    حبسیه(زندان نامه)، شاخه ای مهم از ادبیات غنایی به شمار می رود. حبسیه، بیان حال و شکوه و فغان شاعر در سوگ آزادی خویش و به عبارتی دیگر آیینه ی تمام نمای روزگار اختناق و افشاگر روزهای تلخ اسیری شاعر است.
    در طول تاریخ ادبیات فارسی و عربی، شاعران بسیاری(به دلایل مختلفی از قبیل سیاسی، اعتقادی، دینی و...) به زندان رفته اند و طعم حبس و اسارت را چشیده اند و با قدرت بیان، به ثبت لحظه های سخت و اندوهبار خویش پرداخته اند.
    زندان نامه های فارسی و عربی به سبب طبیعت خاص خود، از جنبه های مختلف چون مضامین، توصیفات، صور خیال و عناصر ادبی و... نیازمند بررسی های موشکافانه و دقیق است. در این پژوهش به بررسی اوصاف ظاهری زندان و احوال درونی در زندان سروده های دو ادب فارسی و عربی پرداخته شده است. در زندان نامه های فارسی و عربی، شاعر علاوه بر اوصاف ظاهری زندان (زنجیر، زندانیان، زندانبان و...) از حالات درونی خود نیز ابیاتی می آورد که در آن از بی گناهی خود، آزادی، غم و اندوه و... سخن می گوید؛ بنابراین نگارنده در این مقاله برآن است که مضامین وصفی را در زندان سروده های فارسی و عربی که از دو جهت (وصف ظاهری زندان و وصف احوال درونی) قابل بررسی است، مورد کنکاش قرار دهد تا این جنبه ی ادبی از شعر زندان در دو ادب فارسی و عربی آشکار گردد.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، شعرفارسی و عربی، حبسیه (زندان نامه)، وصف، احوال درونی
  • آسیه ذبیح نیا عمران صفحه 99
    مقاله حاضربه منظوربررسی ومقایسه ی لیلی ومجنون نظامی وفراق نامه ی سلمان ساوجی، به شیوه ی کتابخانه ای نوشته شده است ویافته های پژوهش به شکل توصیفی وتحلیلی ارائه شده است.
    لیلی ومجنون نظامی،بی شک، یکی ازشاهکارهای غنایی ادب ایران وجهان است. چنین اثرژرفی درکنار التذاذ هنری حاصل ازآن،توانایی آن راداردکه همواره مورد بازاندیشی وتامل قرارگیردتا بدین وسیله بتوان باژرف اندیشی وغوردرساختمان، محتوای درونی وسایر توان های ساختاری نهفته درآن، موارد ارزشمندی رایافت.
    هدف ازتدوین این مقاله آن است که داستان «لیلی ومجنون»نظامی و«فراق نامه ی» سلمان ساوجی از نظر محتوایی باهم مقایسه شود؛ازآن جایی که سلمان ساوجی ازمقلدان نظامی محسوب می شودمقاله تلاش داردتا تاثیرات نظامی برفراق نامه راتبیین نماید.به همین دلیل محورکلی این مقاله بررسی امکانات ساختاری نهفته دراین دواثراست.
    کلیدواژگان: نظامی، لیلی ومجنون، سلمان ساوجی، فراق نامه، فرم، محتوی
  • فاطمه کوپا صفحه 131
    ژانر ادبی غنایی، در حقیقت مبین مجموعه ای گسترده و بی پایان از حالات تمرکز یافته روانی گوینده است که پرده از احساسات و عواطف پنهان شاعر برمی دارد.این گونه ادبی، بازتاب تخیلی عواطف و زاییده حالات متغیر ضمیر شاعر است که با «بیانی موزیکال و آهنگین»، تصویرگر حوادث ذهنی اومی شود و می توان آن را تفسیر و واکاوی اندیشه های نهفته ولایه های معنایی نهاد گوینده دانست. در این گونه ادبی «درون مایه شعری» بر محور «من» شاعر استوار است و تحت تاثیر انگیزه های عینی و اشتغالات ذهنی به سخن درمی آید.
    و اما هدف اصلی این نوشتار، انجام پزوهشی تحلیلی جهت دست یابی به نقطه نظرهای شاعر و زمنیه های غالب اندیشه وتفکر او از منظر بازتاب تخیلی عاطفه، حالات تمرکز یافته روانی، لایه های معنایی درونی است که در قالب الگوهای غنایی و به گونه ای فشرده و اثرگذار نمود می یابد. روش اصلی تحقیق بر مبنای «تحلیل محتوا» استوار بوده است.
    بررسی و تحلیل بسامد کاربردی این گونه درون مایه ها در دیوان «محمدولی دشت بیاضی»، نتایج ذیل را به دست می دهد: مدح فرمانروایان و کارگزاران (397مورد: 54درصد)، مدح و منقبت اولیاء و انبیاء (166: 22درصد)، مفاخره (79: 10درصد)، هجویه (54: 7درصد)، مفاهیم تغزلی (39: 5درصد).
    کلیدواژگان: درون مایه، ادب غنایی، قصاید، محمدولی دشت بیاضی
  • رحمان مشتاق مهر صفحه 151
    رودکی پدر شعر فارسی و بزرگترین شاعر دوره ی سامانی است. با اینکه از اشعار بی شمار او کمتر از هزار بیت به دست ما رسیده و حدود نصف آن تک بیتی های پراکنده از مثنوی ها و قصاید و تغزلات اوست، تنوع قالب ها و معانی شعری در آنها قابل ملاحظه است. اولین و بهترین نمونه های قصیده، تغزل و غزل ملحون و رباعی (از لحاظ قالب) و مدیحه و هزل و هجو و مرثیه و حسب حال و وصف و حکمت و پند واندرز و اخلاق و خمریه را (از جهت محتوا و معنا) در اشعار او می توان دید.
    از جمله معانی شعری عاطفی و حکمت آمیز در دیوان او، بیان بی اعتباری و بی ثباتی دنیا و ناپایداری مواهب و لذت های آن، احاطه و غلبه ی مرگ بر سرنوشت آدمی، اظهار عجز و حیرت در مقابل بازی های چرخ و جبر و تقدیر غالب و دعوت به مستی و بی خبری و خوشباشی و اغتنام فرصت است که مضامین رباعیات خیام را تداعی می کند. این نوع مضامین در شعر شاعران پیش و بعد ازخیام سابقه دارد و بیشتر باید به مثابه یک عنصر فرهنگی و انسانی تلقی شود تا فلسفه و جهان بینی انحصاری فردی خاص.
    از این رو سخن گفتن از تاثیر و تاثر در چنین مواردی دور از احتیاط است ولی در هر حال رودکی در این زمینه دو حق مسلم بر گردن خیام دارد؛ 1- اولین کسی است که قالب و وزن رباعی را اختراع کرده یا حداقل درشکل گیری و کمال آن کوشیده است و 2- در نگرش حکیمانه به هستی و خلق این نوع مضامین عاطفی و حکمت آمیز بر خیام تقدم دارد.
    کلیدواژگان: رودکی، خیام، مضامین عاطفی، ادبیات فارسی، دوره ی سامانی
  • فریده وجدانی صفحه 175
    انسان موجودی است آینده نگر که هرگز از اندیشه ی مرگ رهایی نداشته است. مرگ به عنوان تجربه ای مبهم و تکرار ناشدنی عموما هراس آور است. این هراس تحت تاثیر عوامل گوناگونی هم چون باورها،ساختاراندیشه، ویژگی های شخصیتی و روانی، شیوه ی زندگی انسان، شرایط روزگار و... قوت و ضعف می یابد و باز تاب های متفاوتی در گفتار و کردار آدمی بر جای می نهد.
    فردوسی حکیمی است که تاملات فلسفی بسیاری درباره ی مرگ دارد و این اشتغال ذهنی او به صورت مرگ هراسی و مرگ گریزی ظهور می یابد؛ اما حکیم ناصرخسرو بر خلاف فردوسی در سروده های خویش نه چندان توجهی به مرگ دارد و نه از مواجهه با آن می هراسد.
    این مقاله بر آن است تا با کمک روش توصیفی – تحلیلی، واکنش های متفاوت دو شاعر حکیم و مسلمان را به هنگام مرگ اندیشی بازنماید و به بیان دلایل هراس فردوسی و امنیت خاطر ناصرخسرو بپردازد.
    کلیدواژگان: فردوسی، ناصرخسرو، مرگ، مرگ اندیشی، مرگ هراسی
  • احمدرضا یلمه ها صفحه 197
    یکی از مباحث مهم حافظ شناسی در دوران معاصر، بحث و تحقیق درباره ی چگونگی و میزان تاثیر پیشینیان بر شعر حافظ است؛ چراکه در میان سخنوران فارسی، کمتر کسی به اندازه ی حافظ به اشعار شاعران دیگر توجه داشته و در دواوین آنها تفحص و کندوکاو نموده است. از این رو در دیوان او با توجه به میزان اشعار و تعداد غزلیات، بیش از دیوان هر شاعر غزلسرای دیگر، تضمین، اقتفا، استقبال، نقل مضامین و مفاهیم سروده های دیگران، به خصوص شاعران پیش از او وجود دارد. تاثر حافظ از شاعرانی چون سعدی، مولانا، کمال اسماعیل، جمال عبدالرزاق، ظهیر فاریایی، نظامی، عطار، خاقانی، انوری، معزی، ادیب صابر و... در منابع مختلف مورد بحث و تحلیل قرار گرفته ولیکن میزان اثرپذیری حافظ از یکی از شاعران ناشناخته شعر فارسی به نام سید سراج الدین سگزی، شاعر قوی دست قرن هفتم هجری، تا کنون مورد تحقیق و مطالعه قرار نگرفته است که این پژوهش بر آن است تا برای نخستین بار تا حد مقدور به این مهم بپردازد.
    کلیدواژگان: شعرفارسی، حافظ، دیوان سید سراج الدین سگزی، نسخه ی خطی، اثرپذیری، همگونی و همسانی
|
  • Dr. A. Oveisi Kahkha Page 5
    Frooghi Bastami is one of the sonneteers of the thirteenth century. Having praised the princes of Ghajar for a while, he became the poet of the court of Nasaradinshah. Frooghi's delving into the works and circumstances of great mystics such as Bayazid Bastami, Hallaj, Abolhassan Kharghani and others, changed his life and consequently caused him to be a dervish. He belongs to Return Period in poetry. The language of his sonnets is eloquent and deft and close to that of Sadi and Hafez. He has borrowed the lyrical themes of his sonnets from Sadi and the mystic themes from Hafez and many of his sonnets are imitations of their sonnets. In addition to studying the features of Frooghi's sonnets, this article attempts to investigate the extent to which he has been influenced by the poets of seventh and eighth centuries.
  • Dr . A. M. Poshtdar_M. R. Abbaspoor Khormaloo Page 25
    Analysis of story and narrative elements based on literary theories is necessary because firstly, it methodizes literary criticism, secondly, it provides the possibility to reconstruct and evaluate ancient literary texts, and lastly, scientific measures will help hypotheses and proclaims to develop. Accordingly, a text by the great story writer, Nezami Ganjavi, was chosen to be analyzed and criticized based on available methods specially structralist theory. The Fourth Story in Gonbad Sorkh which happens on Tuesday, structurally turned out to be a complete narration with all required details for a story. The poet (Nezami) has not used signs unless he has had to, and mostly it is the agent action of the characters which talks to the audiences, proceeds the story and introduces the characters. This method is one of Nezami’s beautiful arts to develop a story.
  • Dr. A. Hasanzadeh Mirali, R. Ghanbari Abdulmaleki Page 47
    Studying the influence of other poets’ works on somebody’s poems is an interesting concern in modern literature criticism. Shafiei Kadkani’s poems are worth studying regarding the impression they get from Persian classical and modern poems since they much enjoy intertextuality. Intertextuality is the relationship between literary texts. This term was first propounded by J. Kristova with regard to Bakhtinُs theory in the late 1960s. The poem of M. Sereshk because of enjoying a rich cultural background and also paying attention to both classical and modern Persian poetry holds a great number of intertextual elements. This article attempts to study the influence that Shafiei Kadkani gets from traditional and modern Persian poetry. At first the impression of classical style of Persian poetry especially Khorasani style on M. Sereshk’ works is investigated and then we study Shafiee Kadkani’s turning attention from classical poem to new poem and his artistic impression from contemporary Iranian poets especially Akhavan Sales.
  • Dr. A. Doodman Kooshki, I. Darabpour Page 73
    Habsyeh (prison poetry), is considered an important branch of lyric literature. Habsyeh is the expression and shout glory and grief of the poet in the mourning of his freedom; in other words, it is the all view mirror of the repression and bitter days of his imprisonment. In the history of Persian and Arabic literature, many poets have been sent to prison (for various reasons such as political, religious, believing,etc) and have felt the taste of imprisonment and captivity and by their power of expression have recorded their sorrowful and difficult moments. Because of their special nature, Persian and Arabic prison poems need to be closely investigated of the various aspects such as concepts, descriptions, images, and literary elements. This article investigates apparent description of prison and internal states in Persian and Arabic prison poems. In such poems, the poet, in addition to the apparent descriptions of jail (chains, prisoners, guards, etc.) brings lines and describes his own internal feelings in which he talks of his innocence, freedom, memory, grief, etc. Therefore,, the writer in this article aims to investigate descriptive themes in Persian and Arabic prison poems that can be examined form two prespectives(apparent description of prison and internal states), so that this literary aspect of prison poems appears in Persian and Arabic literature.
  • Dr. A. Zabihnia Emran Page 99
    The present story was developed to analyze and compare Leyli & Majnun by Nizami, and Feraqnameh by Salman Savojis. The findings are presented in a descriptive-analytical fashion. Undoubtedly, Leyli & Majnun, composed by Nizami, is one of Iran’s, and actually, the world’s rich literary masterpieces. As a deed and rich literary work, which offers an artistic pleasure, it has the potential to be contemplated and pondered several times. Therefore, through these devices and a close focus on its formal structure, intrinsic content, the rhetoric discourse in its texture, added to all the other concealed structural potentialities within it, the reader can discover valuable points in it. For this reason, this article is devoted to surveying the concealed structural and formal potentialities within Leyli & Majnun and Feraghnameh. And since Savoji is a follower of Nizami, this paper tries to reveal Nizami’s deep impact on Savoji’s Feragnmeh both in content and style.
  • Dr. M. Abbasi Page 115
    Mohammad Zohari is a contemporary prominent poet. He is one of the innovative poets who produced a flourishing poetic period in 1330s – 1350s. This period is considered as one of the best and the most promising periods of modern poetry in Iran. Most of his poems include the themes of love and society that rotate round thinking axes such as despair and hopelessness, discovering hope within hopelessness and etc. The impact of historical events, disordered economy, lack of social welfare, freedom and independence in Iran, as well as, the effect and influence of symbolism … are the major reasons for the disappointment and loneliness and death preoccupation in his poetry and have caused the poet's hopelessness of life. This study investigates the themes of his poetry along with explanations of his thinking axes.
  • Dr. F. Koupa Page 131
    Literary genre of lyric is a clear concentrated collection of the mental modes of the poet which reflects his/her hidden emotions. It is a realization of his / her mental events with a musical and rhythmic expression in an imaginary reflection of emotions or feelings, so it can be considered as an interpretation of the concealed thoughts and semantic layers of speaker or narrator's conscience. In this genre, “poetic theme” is based on the “poet’s self / ego” and is under the influence of his/her objective motivations and mental preoccupations. This analytic study, enjoying a content analysis method, aimed at discovering the poet (Muhammad Vali Dasht Bayazi) 's viewpoints and dominant thought backgrounds based on a perspective of imaginary reflection of emotions, concentrated mental modes, and internal semantic layers which are realized in lyric patterns and in an influential fashion. By studying and analyzing the functional frequency of such themes in the Poetical Work of Mohammad Vali Dasht Bayzi, the following results were obtained:- Praising the governors and rulers (397 cases: 54%),- Praising the saints and prophets (166 cases: 22%), - Glorifying persons (79 cases: 10%), - Satirical works (54 cases: 7%), and - Lyrical concepts (39 cases: 5%)
  • Dr. R. Moshtaghmehr Page 151
    Rudaki is the father of Persian poetry and the greatest poet of Samanid era. In spite of the fact that there exists only less than 1000 lines of his numerous poems now, about half of which are Mathnavis, Elegies, and Sonnets, the variety of his poetic form and meaning is noteworthy. He composed the first and the best samples of elegies, sonnets, cadent lines, quatrains, eulogies, satires, autobiographies, expositions, wisdom poetry, admonitions, ethics, and poetry dealing with inebriation. In his sentimental and wisdom poems of his Divan, we can notice the expression of the "invalidity" and "instability" of the world, the "transience" of the benevolences and the pleasures they provide, the dominance of "death" in human's fate, decrepitude in the presence of the ridiculing "games" of the day, fatalism, conquering destiny, invitation to senselessness, oblivion, gaiety, and seizing the time, which comprise the subject matters of Khayyam's quatrains, also. These kinds of concepts were used by the poets before and after Khayyam; they should be considered as cultural and humanistic factors, replacing the exclusive philosophy and cosmology of an individualistic idiosyncrasy. When coming to Khayyam and Rudaki, it is imprudent to talk of the question of influence and being influenced. Khayyam is obliged by Rudaki as far as two things are concerned: 1) Rudaki is the person who invented quatrain meter or at least tried to form and develop it; and 2) he precedes Khayyam in looking wisely at the universe and creating such sentimental and wisdom concepts.
  • Dr.F.Vejdani Page 175
    Man is a prudent being who has never been completely free of the obsession of death. Death as an ambiguous and unrepeatable experience is generally considered as dreadful. This fear strengthens and weakens due to various factors such as beliefs, thought structure, personal attributes, psychological traits, human’s manner of life, etc; and triggers diverse impacts on man’s speech and action. Ferdowsi is a scholar widely known for his philosophical thought on thanatophobia and death escape. Naser Khosrow, on the other hand, is not so mentally preoccupied with death in his poetic compositions; neither is he afraid of a confrontation with death. This article, applying a descriptive-analytical method, aims at investigating the roots of these two Muslim poet’s diverse perception of the concept of death, and why Ferdowsi was so obsessed by it, while Naser Khosrow showed quite confident feelings.
  • Dr. A. R. Yalameha Page 197
    One of the important subjects in the field of the study of Hafiz is the degree of effectiveness of predecessor poets on Hafizs poetry. A dose look at Hafizs Divan reveals this effectiveness. Hafiz has used other poets, verses in his Divan in various ways. Transferring of concepts, conveying of couplets and using the same rhyme are some methods which Hafiz has made use of them in his Divan. The effectiveness of Hafiz from poets like Saadi Solana kameledin Esmaiel Jamal Abdol Razagh, Zahir, Fariaee, Nezami, Attar, Khaghani, Anvari, Moezi, Adib Saber etc… have been discussed and Analyzed. However, the effectiveness of Hafiz from one of the unknown poets, namely, Seyyed Serajedin Sagzi hasnt received attention. Therefore, the present study tries to investigate this effectiveness for the first time on Hafiz.